Bolje je pitanje koliko Iskandera imaju rusi...
Ukrajina
- mirsek
#76952 Re: Ukrajina
Precizan je Iskander, preciznost u 5-10 metara. Doduse ne na pokretne mete. Ali kad ih negdje parkiraju.... Sto se tice ucinkovitosti pogotka, zavisno od tipa bojeve glave i gustoce parkiranih vozila, tesko je ovako na prvu procijeniti..
-
lajkujMe
#76954 Re: Ukrajina
Ja jos trebam vidjeti dokaz da je Iskander pogodio bilo sta sto ima tockove.
Zaboravljas da je Iskander veoma lako uociti na radaru i moze se predpostaviti lokacija udara na osnovu balisticke rute.
Iskander nije uopste predvidjen za pokretne mete.
Sto se tice "da ih negdje parkiraju" mislim da se nema ni tu sta reci.
Ukrajinci vrlo dobro kriju svoju tezu tehniku i sigurno je ne parkiraju u vecim grupama.
A s druge strane prema svemu vidjenom Rusi nemaju, ne koriste ili ne mogu da koriste dalekometne Dronove za pracenje dubine Ukrajine.
Iz tog razloga Iskander nema sta naciljati.
Vecinom gadjaju lokacije koje su bile poznate prije rata.
A sad je vec drugacija prica.
Vjerujem da je Rusima misterija sta se desava dalje od 20 km od frontova
Zaboravljas da je Iskander veoma lako uociti na radaru i moze se predpostaviti lokacija udara na osnovu balisticke rute.
Ukrajinci vrlo dobro kriju svoju tezu tehniku i sigurno je ne parkiraju u vecim grupama.
A s druge strane prema svemu vidjenom Rusi nemaju, ne koriste ili ne mogu da koriste dalekometne Dronove za pracenje dubine Ukrajine.
- mirsek
#76955 Re: Ukrajina
Imaju i krstarece rakete koje su veliki izazov za svaku PVO.... Jednostavno evropa je godinama vojno spavala osim odredjenog napretka zemalja bivseg varsavskog pakta.Sve zemlje EU da sad udvostruce ulaganja i nabavku opreme trebace im par godina da dovoljno ojacaju da budu jace od Rusije sto se tice konvencionalnog naoruzanja. Naravno ako se tu aktivno ukljuce Ameri onda se jednacina mijenja.
- karanana
#76956 Re: Ukrajina
po ovoj racunici gore, dnevni proizvodni limit stingera je jedan komad a javelina 10-20 komada.
- mirsek
#76957 Re: Ukrajina
Iskander mijenja putanju tokom leta, zbog toga je skoro neunistiv za PVO a i tesko je precizno odrediti sta tacno gadja.lajkujMe wrote: ↑13/04/2022 16:32 Ja jos trebam vidjeti dokaz da je Iskander pogodio bilo sta sto ima tockove.
-
Excel2
- mirsek
-
Romanija
#76960 Re: Ukrajina
Razlog je sto prozivodnja nije kontinuirana, kao da stancas eksere ili brave, slicno im se desilo sa bombama kod slamanja ISIS-a, nisu imali dovoljno kitova za JDAM mislim jer su se malo preracunali koliko ce ima sve trajati. U demokratijama mozes nastancati onoliko koliko parlamenti odobr elove za tu fiskalnu godinu. Ali ovo samo pokazuje svo preracunavanje kad u pitanju Rusija.
- Čitalac
#76961 Re: Ukrajina
Zelenski opet javno zatražio više oružja,
Zelenskiy: War will become ‘endless bloodbath’ without more weapons
The Ukrainian president, Volodymyr Zelenskiy, has released a new video in which he warns that the war will become an “endless bloodbath, spreading misery, suffering, and destruction” without additional weaponry. Speaking in English, Zelenskiy says Ukraine has been defending itself against Russia “much longer than the invaders planned”. But Russia still has the capacity to attack “not only against Ukraine”, Zelenskiy continues:
Poland, Moldova, Romania, and the Baltic states will become the next targets if the freedom of Ukraine falls. More weapons were needed to “save millions of Ukrainians as well as millions of Europeans”, he says: We need heavy artillery, armoured vehicles, air defence systems and combat aircraft.
Zelenskiy concludes the video by saying: Freedom must be armed better than tyranny. Western countries have everything to make it happen. The final victory over the tyranny and the number of people saved depends on them.
- karanana
#76962 Re: Ukrajina
pitanje: otkad njemacka vako intenzivno zavisi o ruskom plinu i nafti?
pretpostavljam da prije 30-40-50 godina nije postojao veliki dotok energenata iz rusije u evropu. kako su se tada snalazili za energiju? je li sve bila prljava energija koju su sada ukinuli tipa termoelektrana i toplana na cumur/loz ulje pa je zato velika potreba za ruskim plinom?
jer ni mi nismo imali plin do 90ih ako se ne varam.
pretpostavljam da prije 30-40-50 godina nije postojao veliki dotok energenata iz rusije u evropu. kako su se tada snalazili za energiju? je li sve bila prljava energija koju su sada ukinuli tipa termoelektrana i toplana na cumur/loz ulje pa je zato velika potreba za ruskim plinom?
-
lajkujMe
#76963 Re: Ukrajina
Tako je, ova oruzja se nabavljaju u "batch" narudzbama po potrebi.Romanija wrote: ↑13/04/2022 16:49Razlog je sto prozivodnja nije kontinuirana, kao da stancas eksere ili brave, slicno im se desilo sa bombama kod slamanja ISIS-a, nisu imali dovoljno kitova za JDAM mislim jer su se malo preracunali koliko ce ima sve trajati. U demokratijama mozes nastancati onoliko koliko parlamenti odobr elove za tu fiskalnu godinu. Ali ovo samo pokazuje svo preracunavanje kad u pitanju Rusija.
Stingeri i Javelini bas i nisu bili potrebni Amerima zadnjih par godina.
Al da je proizvodnja kontinuirana ja vjerujem da se moze velik broj tih sistema proizvoditi
-
plavi_E
#76964 Re: Ukrajina
Hrvati su tu zbog toga sto im se mirovine vojnim licima i ucesnicima zadnjeg rata isplacuju preko vojnog budzeta.lajkujMe wrote: ↑13/04/2022 15:45Evo najbolje rangiranih top 10 po % BDPa 2022 god.SpoilerShowZna se to odavno ali zbog "odnosa" niko prije njega nije htio ostro o tome da prica.
Neke NATO zemlje se ponasaju veoma kako da kazem, slinavo.
Misle posto su usli u NATO da ce se drugi boriti umjesto njih, a NATO nije to.
Nato je prvenstveno savez za zajednicko jacanje odbrane, u principu svi za jednoga jedan za sve.
Ali npr Njemacka tu uzasno lose stoji
Greece — 3.82%
United States — 3.52%
Croatia — 2.79%
United Kingdom — 2.29%
Estonia — 2.28%
Latvia — 2.27%
Poland — 2.10%
Lithuania — 2.03%
Romania — 2.02%
France — 2.01%
Hrvati su tu zbog aviona cisto da znate![]()
SpoilerShowEvo citave liste
Kao sto vidite Njemacka je na 1.53%
Ali ima i gorih
Spanija, Italija, Belgija () , Kanada... Sve nisko blize 1%
-
lajkujMe
#76965 Re: Ukrajina
Bio tekst neki dan o tome.karanana wrote: ↑13/04/2022 16:53 pitanje: otkad njemacka vako intenzivno zavisi o ruskom plinu i nafti?
Ranih 2000 je pocela ekspanzija plina iz Rusije.
Njemacka je tako sa 25 skocila na 50% uvoza.
Neko rece maloprije na temi da Hemijska industrija koristi plin istina.
Al si zaboravio napomenuti gasne elektrane koje su Njemci izgradili da bi nadoknadili gasenje Nuklearki
- geralt
- GAU8
#76967 Re: Ukrajina
Iz vidjenog u Ukrajini, Rusija je truba.mirsek wrote: ↑13/04/2022 16:39Imaju i krstarece rakete koje su veliki izazov za svaku PVO.... Jednostavno evropa je godinama vojno spavala osim odredjenog napretka zemalja bivseg varsavskog pakta.Sve zemlje EU da sad udvostruce ulaganja i nabavku opreme trebace im par godina da dovoljno ojacaju da budu jace od Rusije sto se tice konvencionalnog naoruzanja. Naravno ako se tu aktivno ukljuce Ameri onda se jednacina mijenja.
Imaju oni svasta na papiru, ali mislim da su brojke u stvarnosti jedan red velicine manje od napumpanih koje daju....
- vee-jay
#76968 Re: Ukrajina
Nista ovo nije novo.lajkujMe wrote: ↑13/04/2022 15:31geralt wrote: ↑13/04/2022 15:01 Tom Cooper objasnjava zasto Njemacka ne moze dati trazenu opremu, nema im vojska ni municije:
https://medium.com/@x_TomCooper_x/suppl ... 62309a58d2
Merkelica je iza sebe ostavila kurslus.![]()
Merkel je Putinu ucinila uslugu.
Znam da je Njemcima problem imati jaku vojsku zbog historijskih cinjenica.
Francuzi su tu najvise nervozni i ne gledaju blagonaklono na jaku Njemacku vojsku.
Ali brate mili da dovedes svoju drzavu na platu potencijalnom neprijatelju je zalosno.
I haj sto je Merkel i CDU razvalila Bundeswehr nego sto aktivno rade protiv svoje Namjenske industrije.
Bilo je tu mnogo odluka koje su napravile stetu od milijardi i milijardi.
A ne pomaze sto su njemci postali totalni pacifisti i anti nuklearisti.
Da je Njemacka nastavila ulaganja u Nuklearke danas su mogli biti neovisni od Ruskog plina.
Upravo odlukom o gasenju nuklearki su se Njemci navukli na plin.
A znam za ocajni stanje u Bundeswehru dugo godina.
Elem su mali elem su postali birokratska vojska, s vise civila u vojsci nego vojnika.
Stalni problemi s odrzavanje opreme, nedostadci municije i slicno.
Onih 100 milijardi ce dobrim dijelom otici na krpljenje postojece vojske.
A za oporavak Vojske i reformu bice potrebne godine i godine.
SPD i CDU -- dakle dvije najvaznije i najvece stranke -- su se tako preracunale -- ili nisu --> ne zna se sta je veci horor, ali se nekako nadam da nije ovo drugo (a kada se nadam do sada sam uvijek bio u krivu).
Ovdje Baerbock 2020 govori da treba presjeci veze sa Rusijom.
A ispod toga post gdje Habek jos 2016 to jos otvorenije govori:
A neki dan sam gledao na YT jednu emisiju iz 2014 nakon sto su Rusi preuzeli Donbas -- gdje Martin Schulz (tadasnji sef SPDa) i neki njemacki NATO general pricaju o diplomatiji i o mogucoj propagandi Ukrajine.
U emisiji su postavili reakciju tadasnjeg njemackog predsjednika Joachim Gaucka (nestranacki, teolog) koji je verbalno veoma(!) otvoreno napao Rusiju nakon napada na Donbas - dok nakon toga Schulz u emisji govori kako ovaj ne smije tako nesto govoriti jer je dimplomatija najvaznija i bla bla (ako neko zeli -- mogu potraziti i postaviti ovdje taj video (ali je na njemackom)).
Ovo sa Steinmeierom je veliki debakl -- jer se u Njemackoj veoma malo prica o tim "losim" potezima CDU+SPD koje su pravljenje jos od vremena Helmuta Schmidta - iz 70ih.
Npr. danas sam na dnevniku u reportazi cuo -- tek u jednoj maloj kratkoj recenici -- da je Steinmeier za vrijeme Minskih razgovora Ukrajini nudio rjesenje -- da se na podruciju Donbasa organizuje referendum u kojem bi ljudi izglasali u kojoj drzavi zele das zive. ---- Ovo morate jos jednom procitati --- jer je istina.
Ja jesam ljevicar -- ali je istina da u istoj mjeri koliko je CDU kriva za sve ovo -- nista manje nije kriva ni SPD.
-
lajkujMe
#76969 Re: Ukrajina
mirsek wrote: ↑13/04/2022 16:43Iskander mijenja putanju tokom leta, zbog toga je skoro neunistiv za PVO a i tesko je precizno odrediti sta tacno gadja.SpoilerShowlajkujMe wrote: ↑13/04/2022 16:32 Ja jos trebam vidjeti dokaz da je Iskander pogodio bilo sta sto ima tockove.
To je Ruska tvrdnja da je neoboriv za PVO a Rusi su mnogo toga tvrdili o svojoj vojsci i tehnici, vidimo kako je to ispalo...
I avion manevrise pri Mah dva pa ga obori PVO.
Tako da i Iskander nije nemoguca misija za oboriti u zadnjoj fazi leta.
- mirsek
#76970 Re: Ukrajina
I sa Cecenima i sa Afganistanom su se Rusi patili pa opet niko ozbiljan ih ne smatra trubom, pogotovo regionalno. U nekom apsolutnom scenariju Rusiji je pored nuklearnog arsenala dovoljno da ima jaku zandarmeriju umjesto vojske i opet ih niko ne bi smio vojno napasti.GAU8 wrote: ↑13/04/2022 16:59Iz vidjenog u Ukrajini, Rusija je truba.mirsek wrote: ↑13/04/2022 16:39
Imaju i krstarece rakete koje su veliki izazov za svaku PVO.... Jednostavno evropa je godinama vojno spavala osim odredjenog napretka zemalja bivseg varsavskog pakta.Sve zemlje EU da sad udvostruce ulaganja i nabavku opreme trebace im par godina da dovoljno ojacaju da budu jace od Rusije sto se tice konvencionalnog naoruzanja. Naravno ako se tu aktivno ukljuce Ameri onda se jednacina mijenja.
Imaju oni svasta na papiru, ali mislim da su brojke u stvarnosti jedan red velicine manje od napumpanih koje daju....
- drndalo
#76971 Re: Ukrajina
3-minutni kurs za upotrebu Stingera...
-
Samprotivsviju
#76973 Re: Ukrajina
Koja bi svrha tog napada bila? Rizikovati nuklearni rat i apokalipsu zbog cega?mirsek wrote: ↑13/04/2022 17:11I sa Cecenima i sa Afganistanom su se Rusi patili pa opet niko ozbiljan ih ne smatra trubom, pogotovo regionalno. U nekom apsolutnom scenariju Rusiji je pored nuklearnog arsenala dovoljno da ima jaku zandarmeriju umjesto vojske i opet ih niko ne bi smio vojno napasti.
-
Romanija
#76974 Re: Ukrajina
Grcka totalno nerelevantna, ovoliki postotak je samo zbog 'turskog' faktora, sem dijela avijacije ne smijem ni pomisliti kakav bi njihov ucinak bio na nekom ratistu. Pricao sam o njihovoj vojsci 2018 sa internistom u mojoj kancelariji kome sam bio supervizor, Kipranin koji je zivio u Grckoj i sluzio njihovu vojsku. Vojska im je nesto kao zapadna varijanta JNA.plavi_E wrote: ↑13/04/2022 16:56Hrvati su tu zbog toga sto im se mirovine vojnim licima i ucesnicima zadnjeg rata isplacuju preko vojnog budzeta.lajkujMe wrote: ↑13/04/2022 15:45Evo najbolje rangiranih top 10 po % BDPa 2022 god.SpoilerShowZna se to odavno ali zbog "odnosa" niko prije njega nije htio ostro o tome da prica.
Neke NATO zemlje se ponasaju veoma kako da kazem, slinavo.
Misle posto su usli u NATO da ce se drugi boriti umjesto njih, a NATO nije to.
Nato je prvenstveno savez za zajednicko jacanje odbrane, u principu svi za jednoga jedan za sve.
Ali npr Njemacka tu uzasno lose stoji
Greece — 3.82%
United States — 3.52%
Croatia — 2.79%
United Kingdom — 2.29%
Estonia — 2.28%
Latvia — 2.27%
Poland — 2.10%
Lithuania — 2.03%
Romania — 2.02%
France — 2.01%
Hrvati su tu zbog aviona cisto da znate![]()
SpoilerShowEvo citave liste
Kao sto vidite Njemacka je na 1.53%
Ali ima i gorih
Spanija, Italija, Belgija () , Kanada... Sve nisko blize 1%
-
sumirprimus
#76975 Re: Ukrajina
During the meeting with the Command of the #Kharkiv Defense Forces and military-civil administration, the parties discussed issues of cooperation between different components of @ArmedForcesUkr and exchanged experience in organizing the defense of cities.
(2/9) https://t.co/Q9rtmasgfZ
(4/9)
"I want to note the #resilience and courage of #Kharkiv defenders and thank the defenders of the city for the indomitable fighting spirit. We recently repulsed
Itd ima u tredu