INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
laik1981

#3501 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

pepeljara wrote: 09/04/2022 17:10 Al kad uzmes realno cjene koje klpejau marketi to je cudo.
Banana na pijaci 2.5, banana bingo/konz/merc = 2.85 kad je akcija :D
Jaja pijaca 8-9KM 30
Jaja marketi >10KM (A svi svoje farme imaju)
sve ostalo je skuplje u marketima nego na cak i u malim prodavnicama.
Ovo su sad uzeli furseta, samo tako.
I raja to podrzava... :bih: :thumbup: samo za nacionalnost i stranke vladajuce :)
Ne mozes raju ubijediti da su lokalni granapi postali jeftiniji od ovih hiper marketa.. I to od hrane, pa do hemije.. Hiperi hvataju raju na par popularnijih artikala koje snize, a sa ostalim deru kozu.. Al sve je do priglupog naroda..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3502 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 09/04/2022 18:07
pepeljara wrote: 09/04/2022 17:10 Al kad uzmes realno cjene koje klpejau marketi to je cudo.
Banana na pijaci 2.5, banana bingo/konz/merc = 2.85 kad je akcija :D
Jaja pijaca 8-9KM 30
Jaja marketi >10KM (A svi svoje farme imaju)
sve ostalo je skuplje u marketima nego na cak i u malim prodavnicama.
Ovo su sad uzeli furseta, samo tako.
I raja to podrzava... :bih: :thumbup: samo za nacionalnost i stranke vladajuce :)
Ne mozes raju ubijediti da su lokalni granapi postali jeftiniji od ovih hiper marketa.. I to od hrane, pa do hemije.. Hiperi hvataju raju na par popularnijih artikala koje snize, a sa ostalim deru kozu.. Al sve je do priglupog naroda..
:thumbup:
pepeljara

#3503 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

Znaci kad sam vidio da su pojeftinili jebenu rukolu za 25pf, rukolu od 90grama. jebeni korov.
hadzinicasa

#3504 Re: Poskupljenja

Post by hadzinicasa »

Snake Eyes wrote: 09/04/2022 17:01
Gusar-from-Riga wrote: 09/04/2022 16:58 I pecivo iz Maisin Coco? cini mi se :mrgreen:
Jeste, najbolja pekara u gradu. Jedina koja mi zadovoljava potrebni nivo tvrdoce hljeba i kore.
Ona njihova krempita…
:srce:
Snake Eyes

#3505 Re: Poskupljenja

Post by Snake Eyes »

hadzinicasa wrote: 09/04/2022 22:57
Snake Eyes wrote: 09/04/2022 17:01

Jeste, najbolja pekara u gradu. Jedina koja mi zadovoljava potrebni nivo tvrdoce hljeba i kore.
Ona njihova krempita…
:srce:
Čisti narkotik!
nepass1

#3506 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

konektovan wrote: 09/04/2022 13:19
Bloo wrote: 09/04/2022 13:03 [/i]

Ili film "Kako smo ja i moj mali krenuli u teretanu nakon Ramazana" :lol:

Inace su mi i Nutela, Maza, D Orormoro, Nutkao i sve to preslatki i Maza mi ostavlja ruzan after taste...

Kupim one nugat namaze za dijabeticare:D mala teglica, skupo - pravi se sa suzama posljednjeg jednoroga i ljesnjacima koji rastu na obroncima Fujia, divan okus...
Da, neki su namazi baš preslatki. Recimo, maza se proizvodi, a i tako se reklamira da ima manje šećera od konkurencije, ali meni je ona 30% sladja od svih....nije da se žalim, :mrgreen: ali me zanima kako su uspjeli napraviti onako sladak namaz bez "pravog" šećera.. :mrgreen:
A meni je ona od 20% sladja od one od 30%. Izmedju bih stavio nutellu. 30% mi je najmanje slatka
_Reds_

#3507 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

mistek wrote: 09/04/2022 17:21 Cijene će dizat dok ne osjete da to utiče na prodaju. Evo konkretno, cijena mesa od peradi raste, iako im troškovi ne rastu tako značajno (rastu, naravno, ali ni blizu onog što se manifestuje kroz maloprodajnu cijenu). Ali, čovjek koji se bavi tim kaže: Što da ne povećam kad je cijena*količina sad iznad onog što je bilo prije povećanja? Povećat će još triput svi, jer je prodajući batake po cijeni 3KM prodavao 5 tona, sad ih naplaćuje 6KM i prodaje 4,5 tone. dići će na 8KM, jer je projekcija da neće padati ispod 4 tone.

Bukvalno, prihod su kroz povećanje cijena digli (govorim o konkretnom slučaju) za 70%. Troškovi jesu veći, ali ni pola tog iznosa.
O čemu ti pričaš druže, ko kod nas prodaje batake ? Samo par firmi velikih koji prodaju stotine tona, a ne nekakvih 2-5 tona.

Obična mala farma od 10.000 pilića u turnusu prozivede 15 tona pilećeg mesa, ali ga naravno on ne plasira na tržiše nego ovi veliki.
mistek

#3508 Re: Poskupljenja

Post by mistek »

_Reds_ wrote: 10/04/2022 00:35
mistek wrote: 09/04/2022 17:21 Cijene će dizat dok ne osjete da to utiče na prodaju. Evo konkretno, cijena mesa od peradi raste, iako im troškovi ne rastu tako značajno (rastu, naravno, ali ni blizu onog što se manifestuje kroz maloprodajnu cijenu). Ali, čovjek koji se bavi tim kaže: Što da ne povećam kad je cijena*količina sad iznad onog što je bilo prije povećanja? Povećat će još triput svi, jer je prodajući batake po cijeni 3KM prodavao 5 tona, sad ih naplaćuje 6KM i prodaje 4,5 tone. dići će na 8KM, jer je projekcija da neće padati ispod 4 tone.

Bukvalno, prihod su kroz povećanje cijena digli (govorim o konkretnom slučaju) za 70%. Troškovi jesu veći, ali ni pola tog iznosa.
O čemu ti pričaš druže, ko kod nas prodaje batake ? Samo par firmi velikih koji prodaju stotine tona, a ne nekakvih 2-5 tona.

Obična mala farma od 10.000 pilića u turnusu prozivede 15 tona pilećeg mesa, ali ga naravno on ne plasira na tržiše nego ovi veliki.
Ma navodim primjer onako, brojeve ofrlje. Čovjek koji mi je pričao priču je iz Akove, bitan faktor, ali nije da sam pamtio brojeve, pa ih pisao egzaktno :D
starii

#3509 Re: Poskupljenja

Post by starii »

ceste su i dalje pune auta, a u bingo city centru na kasama je red i čekanje...narod ima para i ne smeta mu poskupljenje...
noviclan

#3510 Re: Poskupljenja

Post by noviclan »

starii wrote: 10/04/2022 06:12 ceste su i dalje pune auta, a u bingo city centru na kasama je red i čekanje...narod ima para i ne smeta mu poskupljenje...
Zato uranis u 8 nema guzve a u bimgo city centru guras ti kolica i upposlenice jer pune rafe
bumerangss

#3511 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

starii wrote: 10/04/2022 06:12 ceste su i dalje pune auta, a u bingo city centru na kasama je red i čekanje...narod ima para i ne smeta mu poskupljenje...
Slažem se da narod ima para! Ceste pune auta i tako ce biti da nafta bude 5 KM
U GRAS-u se vozaju samo penzioneri i đaci

BCC SCC BBI... krcati kao da je sve đabe

Niko se ne buni pa cak ni penzioneri koji žive od 380 KM i njima ocito lijepo, ne misle izaći na ulice...

Ova tema bi trebalo da gori po 20 30 stranica dnevno da se napiše kao na temi Ukrajina ali eto ocito ukrajina bitnija nego sto je školjka jaja 11 KM, pileći file 14 KM, ulje 7 KM, pola kile kafe 9 KM...

Fadile samo deri :izet:
Haris.ba

#3512 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

bumerangss wrote: 10/04/2022 07:49
Slažem se da narod ima para! Ceste pune auta i tako ce biti da nafta bude 5 KM
U GRAS-u se vozaju samo penzioneri i đaci

BCC SCC BBI... krcati kao da je sve đabe

Niko se ne buni pa cak ni penzioneri koji žive od 380 KM i njima ocito lijepo, ne misle izaći na ulice...

Ova tema bi trebalo da gori po 20 30 stranica dnevno da se napiše kao na temi Ukrajina ali eto ocito ukrajina bitnija nego sto je školjka jaja 11 KM, pileći file 14 KM, ulje 7 KM, pola kile kafe 9 KM...

Fadile samo deri :izet:
Znaci da je Fadil u pravu, da narod zivi sasvim lijepo. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3513 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

I Bisera
Haris.ba

#3514 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 07:53 I Bisera
Kako zaboravih ovu kapitalku....

Medijski se graknulo, i ova izjava je obradjena kako je obradjena. Steta je sto nece vise politicari biti otvoreniji sta misle zbog toga kako medijski to ide.
Turković nazvala bh. građane "razmaženim" i poručila: Svi mi imamo jako dobar život

Turković je gostovala u programu televizije Hayat gdje je komentirala aktuelnu političku situaciju u BiH, a pred kraj intervjua analizirala je i ekonomsku situaciju u zemlji i njen utjecaj na život građana.

"Situacija svakim danom postaje sve bolja, znate. Ništa se ne dobiva bez napora i rada. Postojale su i druge zemlje, znate, evropske zemlje, moćne zemlje koje su prošle kroz to, kroz sukobe i negiranja, kroz puno historijskih upitnika. Ne znam zašto bismo mi bili pošteđeni i imali nekakav idiličan život. Treba da se dokažemo, da se izborimo”, navela je ona.

Na komentar novinarke da su ljudi možda umorni od borbe, Turković odgovara da "niko nema pravo biti umoran, ako ima nešto da pojede".

"Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život. Onaj ko ima toplinu u domu, svjetlo, ko ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi", ocijenila je ministrica.

Dodala je da nju u Sjednjenim Američkim Državama, kao vrhuncu razvoja demokratije i ljudskih prava, iznenadi kada vidi "šatore oko State Departmenta u Washingtonu, u koje su smješteni beskućnici".

"Vi ovdje oko Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH i parlamenata nemate šatore s beskućnicima", konstatovala je.

Na kraju je priznala da, kako kaže, tu i tamo i u BiH ima teških slučajeva.

"Mi imamo teških slučajeva, tu i tamo, ne treba zatvarati oči pred tim. Ali većina našeg naroda može sastaviti kraj s krajem. Ali kad se govori o većini naroda, mi imamo solidan život”, zaključila je Turković.
P.S.
Da ne zaboravim ovoga vizionara:
shape of despair

#3515 Re: Poskupljenja

Post by shape of despair »

Od djecijih nogu nas sputavaju: suti mali, sta ti znas, sta se ti javljas. U skoli od ucenika niko nista ne pita,takav sistem,ofirno postaviti pitanje da nesto nije jasno. Fax posebno, svakako je vec kasno. I ocekujete neku pobunu???
Kako je god ko zivio prije poskupljenja sad zivi losije, koliko ga to pogada zavisi od para koliko zaraduje.
Moje okruzenje, neki BH prosjek, nismo ni kokuzi za nase uslove, jako pogada i pocinje da nervira.
Naspem goriva za 50km 1/4 rezervoara ,znaci nista, sve pare odose na hranu, racunam imam li para za neuma 3 dana za 1. maj. Ako odem sad mogul u augustu rahat, i eto tako zivimo. I niko nista pa ni ja prvi.
Haris.ba

#3516 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 10/04/2022 08:04 Od djecijih nogu nas sputavaju: suti mali, sta ti znas, sta se ti javljas. U skoli od ucenika niko nista ne pita,takav sistem,ofirno postaviti pitanje da nesto nije jasno. Fax posebno, svakako je vec kasno. I ocekujete neku pobunu???
Podsjeti me to na casove koje imaju u Americi (barem sam vidio stare slike, valjda jos imaju). Gdje je zadatak ucenika da sprovedu proteste, strajk.... Mislim da je prvi takav cas sa nekih 10ak godina ucenika. Pa prave panoe sa natpisima, dogovaraju se sta im smeta. Uglavnom sam vidjao da su to protesti protiv domace zadace. Ono, ukinimo domacu zadacu i taj fazon.

Ta ce Amerika....
shape of despair

#3517 Re: Poskupljenja

Haris.ba wrote: 10/04/2022 08:09
shape of despair wrote: 10/04/2022 08:04 Od djecijih nogu nas sputavaju: suti mali, sta ti znas, sta se ti javljas. U skoli od ucenika niko nista ne pita,takav sistem,ofirno postaviti pitanje da nesto nije jasno. Fax posebno, svakako je vec kasno. I ocekujete neku pobunu???
Podsjeti me to na casove koje imaju u Americi (barem sam vidio stare slike, valjda jos imaju). Gdje je zadatak ucenika da sprovedu proteste, strajk.... Mislim da je prvi takav cas sa nekih 10ak godina ucenika. Pa prave panoe sa natpisima, dogovaraju se sta im smeta. Uglavnom sam vidjao da su to protesti protiv domace zadace. Ono, ukinimo domacu zadacu i taj fazon.

Ta ce Amerika....
zanimljivo,mozda sam vec pisao. jaranica otisla u ameriku na studij,davno je to bilo. i nista ona ne pita,poceli joj se cuditi. tamo moras da postavljas pitanja kaze,inace kao nesto sa tobom nije uredu,i ona mi je otvorila oci tada kad je to pricala,ima tome 20 godina.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3518 Re: Poskupljenja

Post by mk ultra »

Kako je god ko zivio prije poskupljenja sad zivi losije, koliko ga to pogada zavisi od para koliko zaraduje.
Moje okruzenje, neki BH prosjek, nismo ni kokuzi za nase uslove, jako pogada i pocinje da nervira.
Naspem goriva za 50km 1/4 rezervoara ,znaci nista, sve pare odose na hranu, racunam imam li para za neuma 3 dana za 1. maj. Ako odem sad mogul u augustu rahat, i eto tako zivimo. I niko nista pa ni ja prvi.
To je istina
I onda omladina kriva a ne ovi sto su ih odgajali u najboljem sistemi na svijetu
I sto je jedini uspjeh u zivotu prema tim odgajateljima da radis u drzavnoj firmi
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3519 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

I sto su studenti brzi kad treba napuniti 5 autobusa za studenstski pohod na Prag, a kad se treba boriti za prava tu isturaju Zahiragitje :D
JohnnyS

#3521 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Ja ne znam kakvi protesti, protiv poskupljenja, protiv Vlade? Vlada jedino može utjecati na akcize i tako na cijenu goriva, ostalo je sve kapitalizam.
shape of despair

#3522 Re: Poskupljenja

poskupljenja jesu svuda ali kad mi rodak iz inostranstva dode pa se ibreti kako je u BiH sve preskupo znas da nesto ne stima. kad mi pocne pricati o akcijama tamo vani od cokoladica do osnovnih namirnica,skontas da kod nas nista ne stima.
jednu onu ritersport cokaladu moze kupiti za 80 centi na akciji, kod nas nikad nije ispod 3 KM, a banalan je primjer, a gdje je jos standard.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3523 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

Pa sta ce on drugo pricati nego kod nas u'njemackoj vako :D
laik1981

#3524 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

JohnnyS wrote: 10/04/2022 09:39 Ja ne znam kakvi protesti, protiv poskupljenja, protiv Vlade? Vlada jedino može utjecati na akcize i tako na cijenu goriva, ostalo je sve kapitalizam.
Vlada moze uticati i na visinu plata raznoraznim poreskim olaksicama, a eto mogu i sniziti akcize.. Oni ne rade nista osim dodatnih zatezanja i deranja koze..
noviclan

#3525 Re: Poskupljenja

Post by noviclan »

Ovi ne znaju ni napisati clanak https://federalna.ba/poskupljenje-mesa- ... tike-7zsdt zar gdin bulut nije rekao „A ostalo - sad ima kengura, ima konja... Ima svega - u mesu se ne može prepoznati koja je životinja zaklana“ a kasumovich „To su pokazatelji od prošle godine - za devet mjeseci je oko 53 miliona tona mesa uvezeno. Mi nemamo trenutno proizvodnje svoje i ovo što oni tvrde da je tako - to nije istina“
Post Reply