Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Altsa

#8851 Re: Cijene stanova All about

Post by Altsa »

klix wrote: 09/04/2022 16:02
Altsa wrote: 09/04/2022 15:52
Ko ima za trositi imat ce i za stan. Citav zivot nekome placati rentanje stana, a ne kupiti umjesto toga svoj stan pogotovo ako je u pitanju mlada osoba je cisti debilizam.
Jest, ako ti je baš dobra plata. Ali ako je neki prosjek, onda imaš za kredit, režije i hranu. Teško da možeš negdje otputovati ili nešto sebi kupiti. Nego natežeš od prvog do prvog.

Što se starosti tiče, bolje otići u dom, nego djeci na grbaču. Ako nemaš djecu, onda opet dom. A i nemaš onda kome taj stan ostaviti.
Ovo sve i govorim za osobe koje mogu kredit priustiti. Opet smatram da je bolje i malo stegnuti kais pa kupiti stan i imati nesto za stare dane nego se rasipati a zivjeti kao podstanar. Zivot zacas prode a nisi sebi nista obezbjedio.
Jel mislis da je dom besplatan. Ljudi prodaju stanove pa se tek onda smjestaju u domove jer jedino tako ih mogu platiti. A mogu obezbjediti te novce samo ako imaju stan za prodat. Malo je sretnika kojima djeca to mogu placati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8852 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

citroen xm wrote: 09/04/2022 16:02 Slažem se da ne treba dočekati starost kao podstanar i da treba stvarati dok si mlad.
Prijavis se u staracki dom 10 godina ranije i cekas red
Do tada stedis za placanje starackog doma
Za sve ima solucija
YouAreMyDestiny

#8853 Re: Cijene stanova All about

Post by YouAreMyDestiny »

Ne mora kirija biti 400 KM, ima i 250 KM. A rata je bar 600 KM.
Truba

#8854 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Ja zivio u vikendici da se osamostalim i ne placam podstanare 13 minuta od narodnog kazalista preko vraca
Al moras ustati u 5 da pocistis 150 metara snijega :mrgreen:
snijeg_led

#8855 Re: Cijene stanova All about

Post by snijeg_led »

Sve ima svoju cijenu. Mozda se vozis duze i cistis snijeg, ali onda kad pada snijeg zapalis kamin u svojoj kuci, skuhas salep, i sa svojim muzicem igras partiju saha, koju ce naravno on pobjediti :mrgreen:
I ne samo da ce pobijedit nego ce ti i dusu uzeti - neprocjenjivo :lol:
Haris.ba

#8856 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

snijeg_led wrote: 09/04/2022 16:49 Sve ima svoju cijenu. Mozda se vozis duze i cistis snijeg, ali onda kad pada snijeg zapalis kamin u svojoj kuci, skuhas salep, i sa svojim muzicem igras partiju saha, koju ce naravno on pobjediti :mrgreen:
I ne samo da ce pobijedit nego ce ti i dusu uzeti - neprocjenjivo :lol:
Komi, evo je. Djeluj svim sredstvima....de sliku vikendice. :sax:
Truba

#8857 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Image
Gledaj sto sam pozar napravio
Ozimician

#8858 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 09/04/2022 15:46 Kakva li je socijalizacija djeteta koje ide u online školu? Nemojte pretjerivati, sve ima svojih prednosti i mana. Koliko nije dobra pretjerana gužva i užurbanost, toliko nije dobra ni izolovanost.

Međutim, ljudi ovde idu u treću krajnost pa im je sve dalje od Otoke pustinja i selendra, a nije ni blizu tako.
Pa socijalizaciju može valjda steći u svakoj školi u Visokom, Kiseljaku i slično. Ovo je za one koji smatraju da mu dijete neće u tim školama steći dovoljan nivo znanja i htio sam da kažem da tu razliku može na X načina nadoknaditi ako želi - online je svakako jedan od njih, sveprisutan.
Sid the sloth

#8859 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

MehmedPasaMoric wrote: 08/04/2022 22:46 Pa u svijetu je sasvim normalno putovati 40 minuta-sat vremena do posla, samo kod nas se gleda da stan ne bude vise od tri tramvajske stanice udaljen od radnog mjesta... Ljudi su pobjegli iz velikih gradova jer ako vec moraju tripiti stres na poslu, u slobodno vrijeme ne moraju
Nije to nigdje normalno nego prijeka potreba, ni vani ne putuje ko ne mora.S tim da je kod nas jos uvijek to lakse ostvariti nego vani bez obzira na male plate cijene nekretnina u gradskim opstinama su jos uvijek "dokucive" prosjecnoj porodici gdje dvoje radi za po 1500KM plate.
Didier

#8860 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Ne razumijem kako je moguće da mlada osoba, do 40 godina, nije već riješila svoje stambeno pitanje, a vidim da toga ovdje ima koliko hoćeš...

Jebote, pa da ne znam šta radiš, možeš skuckati ratu od 500-600 KM. Ako ti je plata nedovoljna za to, radi nešto drugo, prekvalifikuj se, radi dodatno, pa ćeš imati. Ali jok, valjda lakše kukati.
Haris.ba

#8861 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Didier wrote: 10/04/2022 09:06 Ne razumijem kako je moguće da mlada osoba, do 40 godina, nije već riješila svoje stambeno pitanje, a vidim da toga ovdje ima koliko hoćeš...

Jebote, pa da ne znam šta radiš, možeš skuckati ratu od 500-600 KM. Ako ti je plata nedovoljna za to, radi nešto drugo, prekvalifikuj se, radi dodatno, pa ćeš imati. Ali jok, valjda lakše kukati.
600 KM mjesecno je cca. 7.000KM godisnje, deset godina cca. 70.000KM, hajde i a 20 godina je 140.000KM. Toliko vratis banci. Koliko je to kesovine za stan? Nekih 110.000KM

Uglavnom, za te pare moze se rijesiti stambeno pitanje da nisi na ulici. Ali, ne mozes pricati o trosobnom stanu blizu tramvaja.

Ima izuzetaka, naravno. Tipa nina stan, trosoban stan 46 kvadrata.
YouAreMyDestiny

#8862 Re: Cijene stanova All about

Možeš neki krš u Tibri.
YouAreMyDestiny

#8863 Re: Cijene stanova All about

Kupiš krš u Tibri, rata 600, plata 1500. Ostane ti 900. Režije 200, znači imaš 700 mjesečno za hranu, za sve. Odeš za godišnji na Vrelo Bosne.
Haris.ba

#8864 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

klix wrote: 10/04/2022 09:35 Kupiš krš u Tibri, rata 600, plata 1500. Ostane ti 900. Režije 200, znači imaš 700 mjesečno za hranu, za sve. Odeš za godišnji na Vrelo Bosne.
Prije pola godine rentan stan na Stupu, jednoiposoban, oko 40 kvadrata sa stvarima, 450KM.
citroen xm

#8865 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Zato odeš u Tursku na ljetovanje ili na još daleko bolje i skuplje destinacije, a kada se vratiš sa odmora vratiš se u tuđi stan. Svako sebi bira prioritete.

A nije da se i uz kredit ne može ljetovati. Ima nas takvih, a nismo tatini sinovi i takozvani uhljebi.
Last edited by citroen xm on 10/04/2022 11:06, edited 1 time in total.
Sid the sloth

#8866 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

klix wrote: 10/04/2022 09:35 Kupiš krš u Tibri, rata 600, plata 1500. Ostane ti 900. Režije 200, znači imaš 700 mjesečno za hranu, za sve. Odeš za godišnji na Vrelo Bosne.
Ozenis se i zena zaradi jos 1500 i bude ok. Za 5 godina ti je plata 2000, pa onda i veca i sve tako.
elcaliente

#8867 Re: Cijene stanova All about

Post by elcaliente »

Didier wrote: 10/04/2022 09:06 Ne razumijem kako je moguće da mlada osoba, do 40 godina, nije već riješila svoje stambeno pitanje, a vidim da toga ovdje ima koliko hoćeš...

Pa u razvijem zapadnim zemljama je broj ljudi koji ima svoje nekretnine ispodprosjecan i svake godine je manji.
Nekretnine su toliko skupe da bi vecina do penzije morala odplacivati kredit a sa tim da se neke druge stvari uopste ne bi mogla priustiti.
Evo uzeti cemo za primjer svima nama voljenu Njemacku.
Truba

#8868 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Meni na pamet padaju osim mobilnosti i putovanja potresi i marijupolj

Sa stanom si vezan za grad i poso u njemu
U drzavama koje imaju po 1000 istih sarajeva
Nije dobro vezat se za 1 grad
Haris.ba

#8869 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote: 10/04/2022 11:36

Pa u razvijem zapadnim zemljama je broj ljudi koji ima svoje nekretnine ispodprosjecan i svake godine je manji.
Nekretnine su toliko skupe da bi vecina do penzije morala odplacivati kredit a sa tim da se neke druge stvari uopste ne bi mogla priustiti.
Mislim da je do sada jedno 100 puta ista ta prica bila na temi.

Nedavno je EU izbacila statistiku vlasnistva nad nekretninama za zivot. Sto istocnije, veci procenat vlasnistva. A istocnije sve siromasnije drustvo. Ima to svoje razloge. Od vremena kako je feudalizam prebacen u kapitalizam pa nadalje raznih drustvenoekonomskih odnosa.
Nije to Njemci pametni pa skontali da je bolje biti podstanar.

Tesko je to izdvojeno uporedjivati, ali pogledajmo povrsinu i naseljenost npr. Belgije, pa nas. Ili recimo Svicarsku.
elcaliente

#8870 Re: Cijene stanova All about

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote: 10/04/2022 12:34

Nedavno je EU izbacila statistiku vlasnistva nad nekretninama za zivot. Sto istocnije, veci procenat vlasnistva. A istocnije sve siromasnije drustvo. Ima to svoje razloge. Od vremena kako je feudalizam prebacen u kapitalizam pa nadalje raznih drustvenoekonomskih odnosa.

Tesko je to izdvojeno uporedjivati, ali pogledajmo povrsinu i naseljenost npr. Belgije, pa nas. Ili recimo Svicarsku.
Pa valjda sto istocnije je to da je manje ljudi kupilo taj stan u kojem zivi. Sto istocnije stanovi su bili na poklon.
Lako je tudzim q.. gloginje mlatiti. Drzava napravi i pokloni stan.

Hajde neka sada ti ljudi istocnije neka ostvare toliki udio u privatnom vlasnistvu kao generacije prije njih kojima su se stanovi poklanjali, hoce ali malo sutra.

Cetveroclana porodica ima odprilike primanja 1500 km, sumnjam da ce moci puno odvajati za stan.
Neka mogu mjesecno 300 maraka za ratu kredita odvojiti, treba 30 godina da odplati stan a za sve ostalo dobro da se stisne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8871 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 10/04/2022 12:34

Nedostaje ti poenta. Dakle zasto je veci procenat na istoku?
Haris.ba

#8872 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 14:52 Nedostaje ti poenta. Dakle zasto je veci procenat na istoku
Vise razloga. Od nacina kako je feudalizam ukinut, do svih drustvenih i ekonomskih okolnosti.

Recimo 80ih godina u BiH kada drustvo i drzava nije mogla izgraditi potrebne nekretnine, kao rjesenje potrebe za krovom nad glavom naslo u polulegalnoj i nelegalnoj izgradnji. Na Zapadu izgradnja je bila moguca, ali ne masovna polulegalna, te ko nema kreditne sposobnosti za kupovinu - ide u podstanare.

Neki dan me covjek pita kako da rijesi papure za kucu na Pofalicima. Sta hoce? Kaze da prevedem zemlju na sebe. Ali ja sam to kupio. Usvari dao iz ruke u ruku komsiji pare za zemlju koja je na klizistu, i tu napravio kucu na klizistu.
citroen xm

#8873 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Švabo koji ne stekne svoju imovinu prije penzije bukvalno životari od te iste penzije. Zato sve više njemačkih penzionera sele u druge države posle odlaska u penziju i nastavljaju život u zemljama sa nižim standardom gdje je sa njemačkom penzijom hadžija, a u mnogo slučajeva kao bonus dobije i dobru klimu i more.

Gdje da odseli naš penzioner sa 500 KM penzije i da bude hadžija, a u svojoj zemlji ne može opstati bez makar neke svoje šupe da ne kažem vikendice/kuće/stana?

Meni je glupa teza da stan nekoga vezuje negdje. Pa valjda se svakako vežeš za neki grad ili selo, nećeš čitav život biti čergaš. A i ako se okolnosti promjene pa mjenjaš mjesto za život, postojeća nekretnina ti može biti samo olakšavajuća okolnost. Izdaš je, prodaš... pa na drugom mjestu sebi olakšaš život.
Ozimician

#8874 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Niko ne uzima u obzir da je kupovina nekretnine i oblik štednje, cijene nekretnina su se učetvorostručile od 2001 god. (svjetska statistika). Dakle ko je 2001 god. uzeo kredit na 20 god, sad ga isplatio, nije plaćao kiriju i sad ako se odluči na prodaju - zaradio 4x.
dzulijano_pike

#8875 Re: Cijene stanova All about

Post by dzulijano_pike »

Ja sam sa 1200 KM plate digao kredit od 600 KM.
Ozenio se, dobio svoje djece, zena nije radila. Ali ja sam dodatno radio sta sam stigao, od preprodaje stvari, konobarisanja na dnevnicu slobodnim danima, fizikanerio, popunjavao kucni budzet, prvih 5 godina braka nismo isli na more.
Nakon 5 godina, nakon sto je digla dvoje djece na noge i zena pocela raditi. Ima slicnu platu kao i ja, mozda cak i nesto bolju.
Moja plata pokriva ratu kredita, rezije i gorivo.
Njena plata hranu i ostalo.
Stan platio 80 000, vracam banci 110 000. Za ovo godina bukvalno sam na nuli jer je cijena stanova skočila.
Da sam bio podstanar i kiriju placao duplo manje, sad bi bio u minusu 42 000 KM.
Ostalo jos 3 godine kredita, Bog da me vidi. Sa 3000 kucnog budzeta, ne treba mi Njemacka.

P.S. za kraj jedna poslovica. Bez odricanja, nema sticanja.
Post Reply