Ukrajina
-
mishic
#75826 Re: Ukrajina
I dalje mi nije jasno zbog čega Ukrajina sem onog jednog udara u Belgorodu ne intenzivira udare po infrastrukturi i logističkim centrima ruske vojske na teritoriji Rusije? Siguran sam da bi takvi udari pravili veći pritisak i pometnju nego što su samo ova dejstva po ruskim trupama.
-
Romanija
#75827 Re: Ukrajina
Podsjeti me na moje prvo iskustvo granatiranja.
Kazu negdje kod Donjecka gdje linije jos nisu pukle od 2015.
Kazu negdje kod Donjecka gdje linije jos nisu pukle od 2015.
-
Škobo Habu
#75828 Re: Ukrajina
Znači poenta tvog upisa jeste da je Kazahstan bio dio tih veći gladi? I da ja to nisam učio u školi? I da se famozna "sovjetska glad" može svesti na dva geografska pojma: Ukrajinu i Kazahstan, na prostoru od Baltika do Vladivostoka. Golemo, jebo te?Bloo wrote: ↑09/04/2022 19:08
Hajd sad cu polako.... Sovjetska glad ("veći i širi" pojam) 1930–1933 ukljucuje Holodomor i Glad u Kazahstanu...i nisam nigdje pisala cijih stanovnika je vise umrlo i ciji je period bio tezi. Mislim da smo iznad toga. Ako cemo se vec baviti historijom. Ako ti hoces da navijas i budes subjektivan, onda mene zaobidi. Imas ovdje dovoljno publike.
Isto kao da komuniciram sa ljudima koji nikad nisu imali historiju u skoli.
Glad u Kazahstanu - Glad je nastupila u zimu 1930., godinu dana prije Holodomora, kao posljedica sovjetske politike kolektivizacije. Većini seljaka, posebno onima imućnijima (kulacima), između 1929. i 1933. oduzeta je većina stoke i zaliha žita. Samo 1930. zaplijenjeno je oko milijuna tona žitarica za potrebe većih gradova. Kazasi su, kao posljedica gladi, postali manjina u Kazaškoj Republici te se demografski od njezinih posljedica nisu oporavili do Raspada Sovjetskog Saveza. Dio povjesničara glad ocijenjuje genocidnim prema Kazasima, a čak niti sovjetska povjestica nije opovrgavala njezin antropogene uzroke.
I ne kontam o kakvoj publici pričaš? Ne treba nikome publika. Suština je u tome da ta glad nije bila nikako "sovjetska", već ukrajinska i kazahstanska.
Umoreno 4 miliona Ukrajinaca i 1.5 miliona Kazaka.
The answer is debatable but it could be said that Stalin was partially responsible for the Soviet Famine of 1932–33 which killed over 5 million people. This famine can be divided into two parts for specification - Holodomor and the Kazakh Famine.
-
Konkretni
#75829 Re: Ukrajina
Titova Jugoslavija je isto otimala hranu nekim ljudima...al' to je bratstvo i jedinstvo
- Kikibombona
#75830 Re: Ukrajina
Debelo grijesis.mishic wrote: ↑10/04/2022 00:41I dalje mi nije jasno zbog čega Ukrajina sem onog jednog udara u Belgorodu ne intenzivira udare po infrastrukturi i logističkim centrima ruske vojske na teritoriji Rusije? Siguran sam da bi takvi udari pravili veći pritisak i pometnju nego što su samo ova dejstva po ruskim trupama.
Rusi su rat u Ukrajini nazvali 'specijalna operacija' bas zato jer bi totalni rat prourokovao dodatne stetne posljedice po Rusiju. I sam Putin insistira na tome da operacije izvodi profesionalna vojska, da nema mobilizacije i sl. To nije potpuno tacno ali on insistira na tome.
Ako bi Ukrajina granatirala Rusiju, od cega ne bi imali nikakve koristi, Rusija bi dobila alibi za totalnu eskalaciju i rat. Mogli bi mobilizirati par miliona vojnika i krenuti u opsti rat pod izgovorom da je Rusija napadnuta i ugrozena. Ukrajinci nisu budale da im serviraju takav poklon koji dao opravdanje Rusiji za mnogo gore akcije protiv Ukrajine.
- drug_profi
#75831 Re: Ukrajina
A sad ih kao nesto sprjecava?
- Nespin
- Hercegoviina
#75833 Re: Ukrajina
a sta je slagaoNespin wrote: ↑10/04/2022 01:49Šta kaže Zlatko, ako Amerikanci bombarduju onda je imperijalizam, a ako Rusi bombarduju onda je humanitarna akcija.toska wrote: ↑09/04/2022 13:23
ušutio se od početka rata, ali ne da se izdržati,
tekst iz 2014. ne bi ni Putin bolje sastavio:
https://www.tacno.net/novosti/zlatko-di ... bio-glavu/
Rijetko ljigav i dvoličan lik.
-
saimidin
#75834 Re: Ukrajina
Debelo grijesisKikibombona wrote: ↑10/04/2022 01:15Debelo grijesis.mishic wrote: ↑10/04/2022 00:41I dalje mi nije jasno zbog čega Ukrajina sem onog jednog udara u Belgorodu ne intenzivira udare po infrastrukturi i logističkim centrima ruske vojske na teritoriji Rusije? Siguran sam da bi takvi udari pravili veći pritisak i pometnju nego što su samo ova dejstva po ruskim trupama.
Rusi su rat u Ukrajini nazvali 'specijalna operacija' bas zato jer bi totalni rat prourokovao dodatne stetne posljedice po Rusiju. I sam Putin insistira na tome da operacije izvodi profesionalna vojska, da nema mobilizacije i sl. To nije potpuno tacno ali on insistira na tome.
Ako bi Ukrajina granatirala Rusiju, od cega ne bi imali nikakve koristi, Rusija bi dobila alibi za totalnu eskalaciju i rat. Mogli bi mobilizirati par miliona vojnika i krenuti u opsti rat pod izgovorom da je Rusija napadnuta i ugrozena. Ukrajinci nisu budale da im serviraju takav poklon koji dao opravdanje Rusiji za mnogo gore akcije protiv Ukrajine.
Ne napadaju po orkistanu jer nemaju dovoljno sredstava
Putler je ludjak koga ne zanima sta orci misle, on im kaze sta ce misliti jer postoje samo njegovi mediji, oni koji znaju pronaci druge vijesti su vec pobjegli iz orkistana, a govori im da su u ratu sa zapadom...a sada ne bih iskljucio I da stvarno budu, jer ako se ne zaustave orci idu dalje, I to daje nadu da ce I biti zaustavljeni
-
Konkretni
#75835 Re: Ukrajina
Zlatko je zatucana komunjara i još fura Corbynovu doktrinuNespin wrote: ↑10/04/2022 01:49Šta kaže Zlatko, ako Amerikanci bombarduju onda je imperijalizam, a ako Rusi bombarduju onda je humanitarna akcija.toska wrote: ↑09/04/2022 13:23
ušutio se od početka rata, ali ne da se izdržati,
tekst iz 2014. ne bi ni Putin bolje sastavio:
https://www.tacno.net/novosti/zlatko-di ... bio-glavu/
Rijetko ljigav i dvoličan lik.
- Nespin
-
Dimu1927
#75837 Re: Ukrajina
nadam se da si bio ironican ?sime_cipol wrote: ↑09/04/2022 23:05 Moze se staviti u ugovor da se smiju koristiti samo na teritoriji Srbije i cao.
bilo bi da smo sami sebe gadjali, bilo bi da smo sami svojim dronovima sebe gadjali itd. a i secesija rs bi bila priznata kao krim donbas itd tako da bi ih koristili iznad "svoje" teritorije
-
Dimu1927
#75838 Re: Ukrajina
na prvu sam i njega stavio na ovaj spisak lidera stranaka pa sreca jos jednom pogledao slike prije nego sam postao, i vidim da je bio, i svaka mu cast. i njemu i forti i gradonacelnici kapa dolejanje_ wrote: ↑09/04/2022 22:20nije da bilo koga reklamiram ili branim, ali na nekoj od slika se vidi pedja kojovic..Dimu1927 wrote: ↑09/04/2022 21:32
osim gradonacelnice i premijera ko je jos od politicara bio na protestima ? gdje su veliki borci za ljudska prava, bakiri, nermini, konakovici, radoncici ? gdje je njihovo glasacko tijelo ? gdje je onaj hadzikadic sto je setao po titovoj, sa onom njegovom svitom ? sto nisu svi po 500 svojih glasaca izvukli ? svima im puna usta pravde, osude, borbe itd, a evo nigdje ih kad se prilika ukaze
udruge one razne, kako to da svi ti kojima je profesija da tako kazem, da organizuju proteste i tako te skupove... oni su zakazali... njihov je zadatak da animiraju javnost, a ne da se ljudi organizuju preko facebooka
doduse isti ti mi i djecu lijecimo sms porukama pa eto, sve je jasno...
a ove tzv probosanske lidere nabijem, kakvi licemjeri, palamude po twiteru, po svojim privatnim portalima, i nastimanim ofirnim intervjuima po televizijama, a kad treba malo stati iza tih rijeci nigdje ih... svima puna usta agresije na nas, nasih ubijenih civila, lafo podrsku nekakvu pruzaju i gdje su danas bili
eto dodao bih jos, razumio bih ih da su ispijali kafe od 4 KM po planinama pa da nisu mogli, ali evo ramazan je, posti se, znaci i taj uslov je danas ispunjen bio...
-
Konkretni
#75839 Re: Ukrajina
Ja mislim da sad, istog trenutka , treba postaviti spomen ploču nedužnim ruskim žrtvama u Kijevu...biće lakše pomirenje...
- geralt
#75840 Re: Ukrajina
https://www.welt.de/politik/ausland/plu ... n-vor.html
Stize 100 njemackih pancerhaubica. Mana je sto za njih treba visesedmicna obuka, tako da ce mozda sve biti gotovo prije nego sto vide akciju.
Inace jako efikasna masina, ispaljuje 3 granate u 9s.
Stize 100 njemackih pancerhaubica. Mana je sto za njih treba visesedmicna obuka, tako da ce mozda sve biti gotovo prije nego sto vide akciju.
Inace jako efikasna masina, ispaljuje 3 granate u 9s.
Last edited by geralt on 10/04/2022 04:20, edited 1 time in total.
-
Mason74
#75841 Re: Ukrajina
Naravno buraz, kad kupi informacije od Gonza i one ShoshaneMilenkov buraz wrote: ↑09/04/2022 22:59Sve što Kiki kaže ili podržava znaj da je suprotno ili da će ti koje on podržava najebati, X puta do sada potvrđeno na raznim temama.![]()
Nego, kazu Rusi povod tzv spec operacije je denacifikaciha, odnosno Azov, sad se moze povuci paralela i nabacivanje loptice od strane Kolinde i onog famoznog broja terorista ovdje, zato Vucko hoce Bajru, da spasi Evropu
Protiv koga on to misli ratovati? Ko ce njega napasti iz okruzenja?
Kako se sada, slazu kockice ...
- duh_sa_sjekirom
#75842 Re: Ukrajina
Pa 10000 mudžahedina čuči uz granicu sa Hrvatskom i to svi znaju.
Ono što se ne zna jeste da ih 5 puta više čuči uz granicu sa Srbijom + nekoliko hiljada ubačenih islamista na području Sandžaka.
Zato vučku trebaju dronovi...

Ono što se ne zna jeste da ih 5 puta više čuči uz granicu sa Srbijom + nekoliko hiljada ubačenih islamista na području Sandžaka.
Zato vučku trebaju dronovi...
- apsidejzi
#75843 Re: Ukrajina
sime_cipol wrote: ↑09/04/2022 23:05Moze se staviti u ugovor da se smiju koristiti samo na teritoriji Srbije i cao.karanana wrote: ↑09/04/2022 22:55 Ma ako ih vuchko digne na nas pritisne brat erdogan i zet bayraktar puljku iz ankare i ugasi ih. Ne bi oni dozvolili da im se ono ostavljeno u amanaet unisti.
Vojno pitanje: postoji li neki tako da kazem morski bajraktar? Neka unmanned podmornica koja ide na daljinsku priblizi se brodu i ispuca neke torpede ili se samoubije rokajuci brod?
Ugovor ce rijesiti problem. Definitivno!
- apsidejzi
#75844 Re: Ukrajina
Vidi ovih sto su igrali puno online igrica i mislili da je stvarni rat kao igrica. Odose kuci, kaze nije ovo za mene. Lagga previse i protivnici koriste cheatove

-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
- apsidejzi
#75846 Re: Ukrajina
A kapitalizam, k'o kapitalizam. Gdje ima ljudska paznja i interesovanje tu su pare. Nebitno o cemu je rijec. Business as usual. Zelenski starter pack. Narucis, platis i izgledas kao on 
-
zilog
#75847 Re: Ukrajina
Glad je uglavnom vladala u regionima gdje Rusi nisu bili vecina: Ukrajina, Kavkaz, Kazahstan... Evo mape:Škobo Habu wrote: ↑10/04/2022 00:59Znači poenta tvog upisa jeste da je Kazahstan bio dio tih veći gladi? I da ja to nisam učio u školi? I da se famozna "sovjetska glad" može svesti na dva geografska pojma: Ukrajinu i Kazahstan, na prostoru od Baltika do Vladivostoka. Golemo, jebo te?SpoilerShowBloo wrote: ↑09/04/2022 19:08 Hajd sad cu polako.... Sovjetska glad ("veći i širi" pojam) 1930–1933 ukljucuje Holodomor i Glad u Kazahstanu...i nisam nigdje pisala cijih stanovnika je vise umrlo i ciji je period bio tezi. Mislim da smo iznad toga. Ako cemo se vec baviti historijom. Ako ti hoces da navijas i budes subjektivan, onda mene zaobidi. Imas ovdje dovoljno publike.
Isto kao da komuniciram sa ljudima koji nikad nisu imali historiju u skoli.
Glad u Kazahstanu - Glad je nastupila u zimu 1930., godinu dana prije Holodomora, kao posljedica sovjetske politike kolektivizacije. Većini seljaka, posebno onima imućnijima (kulacima), između 1929. i 1933. oduzeta je većina stoke i zaliha žita. Samo 1930. zaplijenjeno je oko milijuna tona žitarica za potrebe većih gradova. Kazasi su, kao posljedica gladi, postali manjina u Kazaškoj Republici te se demografski od njezinih posljedica nisu oporavili do Raspada Sovjetskog Saveza. Dio povjesničara glad ocijenjuje genocidnim prema Kazasima, a čak niti sovjetska povjestica nije opovrgavala njezin antropogene uzroke.
I ne kontam o kakvoj publici pričaš? Ne treba nikome publika. Suština je u tome da ta glad nije bila nikako "sovjetska", već ukrajinska i kazahstanska.
Umoreno 4 miliona Ukrajinaca i 1.5 miliona Kazaka.
The answer is debatable but it could be said that Stalin was partially responsible for the Soviet Famine of 1932–33 which killed over 5 million people. This famine can be divided into two parts for specification - Holodomor and the Kazakh Famine.

Famine in USSR, 1933. Areas of most disastrous famine marked with black. Explanation of symbols on the map: A - grain-consuming regions, B - grain-producing regions. C - former land of Don, Kuban and Terek cossacks, C1 - former land of Ural and Orenburg cossacks. 1. Kola Peninsula, 2. Northern region, 3. Karelia, 4. Komi, 5. Leningrad Oblast, 6. Ivanovo Oblast, 7. Moscow Oblast, 8. Nizhny Novgorod region, 9. Western Oblast. 10. Byelorussia, 11. Central Black Earth Region, 12. Ukraine, 13. Central Volga region, 14. Tataria, 15. Bashkiria, 16. Ural region, 17. Lower Volga region, 18. North Caucasus Krai, 19. Georgia, 20. Azerbaijan, 21. Armenia.
- Bloo
- Globalna šefica
#75848 Re: Ukrajina
Evo sam si potvrdio ono sto ti objasnjavam od pocetka.Škobo Habu wrote: ↑10/04/2022 00:59 The answer is debatable but it could be said that Stalin was partially responsible for the Soviet Famine of 1932–33 which killed over 5 million people. This famine can be divided into two parts for specification - Holodomor and the Kazakh Famine.
Znaci "siri pojam" Soviet famine - unutar njega - Holodomor za Ukrajinu, Kazah Famine + Sibir i jos par podrucja.
I da opet ponovim da kada sam odgovorila na tvoj prvi post, nisam prebrojavala mrtve.
To je to od mene sto se tice ove teme, mozemo otici na PF Historija.
- Bloo
- Globalna šefica
#75849 Re: Ukrajina
Pa mozes li elaborirati malo.
Ili je krajnji domet - klasična komunistička ojebina,
- Bosanac sa dna kace
#75850 Re: Ukrajina
Jeftinije i od Sirana i Ciglana
Ne znam kako je na Arizoni..
https://www.xe.com/currencyconverter/co ... EUR&To=UAH