Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
GOLDZEN
-
archi_a
- atmel
-
archi_a
-
archi_a
-
saimidin
#7106 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
@archi_a
Jel ti radis u vojsci?
Koja je tvoja procjena koliko ljudi je spremno braniti
, naravno ljudi iz
komponente?
Pitam jer vjerovatno znas veci broj ljudi ako radis, ja ih usputno znam trojicu, a dvojica su rekli da ce bjezati ako krene sranje( imaju bezbroj izgovora, ali istina je da su tu na stelu usli radi plate...), jedan moglo bi se reci prizeljkuje, iz licnih razloga ("osveta")
Jel ti radis u vojsci?
Koja je tvoja procjena koliko ljudi je spremno braniti
Pitam jer vjerovatno znas veci broj ljudi ako radis, ja ih usputno znam trojicu, a dvojica su rekli da ce bjezati ako krene sranje( imaju bezbroj izgovora, ali istina je da su tu na stelu usli radi plate...), jedan moglo bi se reci prizeljkuje, iz licnih razloga ("osveta")
-
GOLDZEN
#7107 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ja i dalje smatram da je domaće bolji izbor. Objava će biti relevantna najkasnije i u najgorem slučaju do ovog dana sljedeće godine.

-
archi_a
#7108 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu..... Bosna je slovom i brojem "imala" možda dva generala, par poručnika, kapetana, majora. Da, imali smo dosta onih koji su prošli obavezan vojni rok, ali puno više onih mladih koji su možda imali jedan poligon na kojem su imali ispaljenih do 50 metaka. Danas, još uvijek imaš veliki broj bh. patriota sa vojničkim znanjem, ratnim iskustvom, koje je vrlo bitno, ako ništa kod prenosa tog znanja i skretanja pažnje mlađim osobama pri držanju obuka. Ono što je najvažnije, a što se često ne naglašava je da je u posljednjih 20 godina veliki broj bosanaca školovan i obučavan u vojnim akademijama po svjetskim metropolama i po NATO konceptu. Stotine je novih oficira, školovanih instruktora koji znaju kako se postaviti i kako prenijeti znanje izašlo kao kompletne vojne osobe u vesovima za koja su se specijalizirali. To je enormno bogatstvo. Često naglasim, u svakom trenutku u Bosni i Hercegovini imaš bar 15.000 onih koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu, a koji su pod dugim cijevima u raznim sigurnosnim službama. Moja procjena je da ima ko da bi primio i prihvatio borbu u prvom udaru. A, ostalo ide po automatici, regrutacija, dobrovoljci, ubrzana osnovna obuka, uvođenje u borbu. Važne su specijalizirane jedinice, od 4 do 20 ljudi koji odrađuju zadatke od visoke važnosti.
Imate primjer Ukrajine, šta male, modularne jedinice rade daleko brojnijem neprijatelju na terenu, praveći im ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
Sličnosti je previše sa agresijom 92, s tim što je Ukrajina imala tu sreću da joj nastave dopremati borbene sisteme. Mi tu sreću 92 nismo imali, dijelom i što, a o čemu sam pisao nekad davno, u Bosni i Hercegovini je došlo do referenduma, vraćanja nezavisnosti, priznanja, odvajanja od krnje yu. a da još nismo imali izgrađene institucije, ni svoju vojsku, čak ni diplomatske odnose. Sve u isto vrijeme. Mnogi na zapadu nisu znali ni sa kim da sarađuju, previše dezinformacija, nejasna slika.
Sto posto sam siguran da je sada stanje sa odbranom države BiH jače, zagarantovanije, jasnije i stabilnije. Sve institucije su oformljene i utvrđene, međunarodni ugovori potpisani i usaglašeni, jasno se zna za i o državi i zapad ima jasnu sliku sa kojim institucijama da sarađuje. BH institucije ne može ugasiti nikakva separatistička snaga, oni mogu da se povuku, ali institucije države ostaju, jasne, vidljive. Institucije države!!!
Imate primjer Ukrajine, šta male, modularne jedinice rade daleko brojnijem neprijatelju na terenu, praveći im ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
Sličnosti je previše sa agresijom 92, s tim što je Ukrajina imala tu sreću da joj nastave dopremati borbene sisteme. Mi tu sreću 92 nismo imali, dijelom i što, a o čemu sam pisao nekad davno, u Bosni i Hercegovini je došlo do referenduma, vraćanja nezavisnosti, priznanja, odvajanja od krnje yu. a da još nismo imali izgrađene institucije, ni svoju vojsku, čak ni diplomatske odnose. Sve u isto vrijeme. Mnogi na zapadu nisu znali ni sa kim da sarađuju, previše dezinformacija, nejasna slika.
Sto posto sam siguran da je sada stanje sa odbranom države BiH jače, zagarantovanije, jasnije i stabilnije. Sve institucije su oformljene i utvrđene, međunarodni ugovori potpisani i usaglašeni, jasno se zna za i o državi i zapad ima jasnu sliku sa kojim institucijama da sarađuje. BH institucije ne može ugasiti nikakva separatistička snaga, oni mogu da se povuku, ali institucije države ostaju, jasne, vidljive. Institucije države!!!
Last edited by archi_a on 10/04/2022 00:30, edited 2 times in total.
-
GOLDZEN
-
Tesnjak_91
#7110 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Lijepo i tačno napisano. Mislim da se debelo podcjenjuje vojnički i oficirski kadar koji se obrazuje po NATO standardima te veze koje su se stvorile u tim krugovima. Situacija je mnogo drugačija nego devedesetih, i u tom dijelu, plus eventualni agresor ima mali dio vojne moći koju je imao devedesetih, dok smo mi vojno snažniji nego smo bili. Naše OS su kakve god da jesu, naše.archi_a wrote: ↑10/04/2022 00:20 Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu..... Bosna je slovom i brojem "imala" možda dva generala, par poručnika, kapetana, majora. Da, imali smo dosta onih koji su prošli obavezan vojni rok, ali puno više onih mladih koji su možda imali jedan poligon na kojem su imali ispaljenih do 50 metaka. Danas, još uvijek imaš veliki broj bh. patriota sa vojničkim znanjem, ratnim iskustvom, koje je vrlo bitno, ako ništa kod prenosa tog znanja i skretanja pažnje mlađim osobama pri držanju obuka. Ono što je najvažnije, a što se često ne naglašava je da je u posljednjih 20 godina veliki broj bosanaca školovan i obučavan u vojnim akademijama po svjetskim metropolama i po NATO konceptu. Stotine je novih oficira, školovanih instruktora koji znaju kako se postaviti i kako prenijeti znanje izašlo kao kompletne vojne osobe u vesovima za koja su se specijalizirali. To je enormno bogatstvo. Često naglasim, u svakom trenutku u Bosni i Hercegovini imaš bar 15.000 onih koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu, a koji su pod dugim cijevima u raznim sigurnosnim službama. Moja procjena je da ima ko da bi primio i prihvatio borbu u prvom udaru. A, ostalo ide po automatici, regrutacija, dobrovoljci, ubrzana osnovna obuka, uvođenje u borbu. Važne su specijalizirane jedinice, od 4 do 20 ljudi koji odrađuju zadatke od visoke važnosti.
Sličnosti je previše sa agresijom 92, s tim što je Ukrajina imala tu sreću da joj nastave dopremati borbene sisteme. Mi tu sreću 92 nismo imali, dijelom i što, a o čemu sam pisao nekad davno, u Bosni i Hercegovini je došlo do referenduma, vraćanja nezavisnosti, priznanja, odvajanja od krnje yu. a da još nismo imali izgrađene institucije, ni svoju vojsku, čak ni diplomatske odnose. Sce u isto vrijeme. Mnogi na zapadu nisu znali ni sa kim da sarađuju, previše dezinformacija, nejasna slika.
Sto posto sam siguran da je sada stanje sa odbranom države BiH jače, zagarantovanije, jasnije i stabilnije. Sve institucije su oformljene i utvrđene, međunarodni ugovori potpisani i usaglašeni, jasno se zna za i o državi i zapad ima jasnu sliku sa kojim institucijama da sarađuje. BH institucije ne može ugasiti nikakva separatistička snaga, oni mogu da se povuku, ali institucije države ostaju, jasne, vidljive. Institucije države!!!![]()
Nadam se samo da će se nastaviti na razvijanju i jačanju odbrambene namjenske industrije i namjenske industrije nevezano direktno za vojne svrhe, jer vidjeli smo i devedesetih da su naši ljudi stručni i sposobni i da u slučaju nužde od ničega imaju znanje i sposobnost napraviti nešto.
Sve u svemu, lično mislim da nema mjesta za strah, pogotovo nakon debakla Rusa u Ukrajini gdje se jasno vidi koliko je NATO doktrina, taktika, oružje i slično superiorna u odnosu na prokomunističke.
-
Adoo90
#7111 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Kaže Vučko da nabavljaju turske bespilotne letjelice preko reda,da li onda i mi dobivamo ako znamo da je Sifet Podić se osmjehnuo na novinarsko pitanje kad ćemo mi uzeti tu opremu....
-
GOLDZEN
#7112 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Dronove ne uzimamo. Nešto od onoga što će doći je pomalo nelogično, pogotovo u kontekstu izjava zvaničnika MO i OS, ali eto sta je tu je. Šta su izabrali izabrali su.
-
Tesnjak_91
#7113 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Brat od druga mi se školovao u Turskoj, srednja škola fakultet, te je trenutno zaposlen u nekom dijelu Turske vojske, trenutno u BIH, valjda su dio EUFORa ili šta već, i ubjeđuje me da imamo obrazovane operatere dronova Bajraktar, kao pomagao im kao prevodilac u nekom periodu i tako to. Jel' istina ili je to on nešto pomiješao? Kontam da bi to negdje vidio ako jest, a nešto se ne sjećam. 
-
Adoo90
#7114 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Pa šta su izabrali i kad to dolazi.....
Pa možda će doći dugom linijom jer iskreno Turska da proda dronove Srbiji a naš da izostave je čista ludost....
Jedino ako mi nismo ovladali uz pomoć Turaka da sami proizvodimo.
Pa možda će doći dugom linijom jer iskreno Turska da proda dronove Srbiji a naš da izostave je čista ludost....
Jedino ako mi nismo ovladali uz pomoć Turaka da sami proizvodimo.
-
KraljicaIzJajca
#7115 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Budi malo detaljniji PR.archi_a wrote: ↑10/04/2022 00:20 Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu..... Bosna je slovom i brojem "imala" možda dva generala, par poručnika, kapetana, majora. Da, imali smo dosta onih koji su prošli obavezan vojni rok, ali puno više onih mladih koji su možda imali jedan poligon na kojem su imali ispaljenih do 50 metaka. Danas, još uvijek imaš veliki broj bh. patriota sa vojničkim znanjem, ratnim iskustvom, koje je vrlo bitno, ako ništa kod prenosa tog znanja i skretanja pažnje mlađim osobama pri držanju obuka. Ono što je najvažnije, a što se često ne naglašava je da je u posljednjih 20 godina veliki broj bosanaca školovan i obučavan u vojnim akademijama po svjetskim metropolama i po NATO konceptu. Stotine je novih oficira, školovanih instruktora koji znaju kako se postaviti i kako prenijeti znanje izašlo kao kompletne vojne osobe u vesovima za koja su se specijalizirali. To je enormno bogatstvo. Često naglasim, u svakom trenutku u Bosni i Hercegovini imaš bar 15.000 onih koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu, a koji su pod dugim cijevima u raznim sigurnosnim službama. Moja procjena je da ima ko da bi primio i prihvatio borbu u prvom udaru. A, ostalo ide po automatici, regrutacija, dobrovoljci, ubrzana osnovna obuka, uvođenje u borbu. Važne su specijalizirane jedinice, od 4 do 20 ljudi koji odrađuju zadatke od visoke važnosti.
Sto posto sam siguran da je sada stanje sa odbranom države BiH jače, zagarantovanije, jasnije i stabilnije. Sve institucije su oformljene i utvrđene, međunarodni ugovori potpisani i usaglašeni, jasno se zna za i o državi i zapad ima jasnu sliku sa kojim institucijama da sarađuje. BH institucije ne može ugasiti nikakva separatistička snaga, oni mogu da se povuku, ali institucije države ostaju, jasne, vidljive. Institucije države!!!![]()
https://ba.voanews.com/a/budzet-odlagan ... 65998.html
-
mehoxy
#7116 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Imam osjecaj da si razocaran ?
Ne vjerujem da ce im Turska prodati dronove, a ako budu, treba ih odjebat za sva vremena.
-
Adoo90
#7117 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Neko ko je puno upoznat sa našim sigurnosnim sistem mogu reći da bi jako bilo loše to uraditi,nismo ni mi tako slabi mnogo stvari se ima za pokazati,ali ni Srbija ne sjedi skrštenih ruku,kao ni MUP genocidne tvorevine.....
To je realnost i mi moramo računati da bi ustaše ovaj dio zločinačkog HVO, bi odmah krenuo u blokadu svoji kantona,iako ih nema više od 300 hiljada opet bi nam pravili i oni problem...zato moramo kao nikad biti što složeniji i što više raditi na razvoju odbrabmenig sistema,kao što rade ministar odbrane, general Senad i ljudi u našoj namjenskoj industrijei....
To je realnost i mi moramo računati da bi ustaše ovaj dio zločinačkog HVO, bi odmah krenuo u blokadu svoji kantona,iako ih nema više od 300 hiljada opet bi nam pravili i oni problem...zato moramo kao nikad biti što složeniji i što više raditi na razvoju odbrabmenig sistema,kao što rade ministar odbrane, general Senad i ljudi u našoj namjenskoj industrijei....
-
archi_a
#7118 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Šta si ti meni ovim htjela reći?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 09:47
Budi malo detaljniji PR.
Upravo postavljaš tekst koji govori o modus operandi (blokirati i zaustaviti razvoj institucija koliko god je to moguće) onih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini koji imaju za cilj zaustavljanje pozitivnih procesa u razvoju i napretku države Bosne i Hercegovine. Ne znam da li je ovo nešto sa čim se trebaju ponositi svi oni koji takve snage podržavaju. Oni podržavanjem takvih podržavaju upravo one koji ruše njihovu vlastitu državu, što je nenormalno i jadno. I onda se čude zašto ih svi oni koji vole državu taguju i smatraju kancerom u Bosni i Hercegovini
Procjena situacuje i tekst koji sam napisao odnosi se na projekciju u slučaju ponovne aktivacije secesionističkih planova određenih grupacija unutar BiH, kada bi vrijedila druga pravila. Da, Bosna i Hercegovina ima snage koje će stati u odbranu njene teritorije, sa ili bez onih koji bi se odmetnuli i udarili na njenu nezavisnost! Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani!
-
KraljicaIzJajca
#7119 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
BiH ne bi bila zaštičena, jer nije NATO članica.archi_a wrote: ↑10/04/2022 12:18Šta si ti meni ovim htjela reći?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 09:47
Budi malo detaljniji PR.
Upravo postavljaš tekst koji govori o modus operandi (blokirati i zaustaviti razvoj institucija koliko god je to moguće) onih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini koji imaju za cilj zaustavljanje pozitivnih procesa u razvoju i napretku države Bosne i Hercegovine. Ne znam da li je ovo nešto sa čim se trebaju ponositi svi oni koji takve snage podržavaju. Oni podržavanjem takvih podržavaju upravo one koji ruše njihovu vlastitu državu, što je nenormalno i jadno. I onda se čude zašto ih svi oni koji vole državu taguju i smatraju kancerom u Bosni i Hercegovini![]()
Procjena situacuje i tekst koji sam napisao odnosi se na projekciju u slučaju ponovne aktivacije secesionističkih planova određenih grupacija unutar BiH, kada bi vrijedila druga pravila. Da, Bosna i Hercegovina ima snage koje će stati u odbranu njene teritorije, sa ili bez onih koji bi se odmetnuli i udarili na njenu nezavisnost! Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani!
Vidi Ukrajinu, bila bi u identičnom položaju.
-
GOLDZEN
#7120 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
archi_a
#7121 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
BiH bi bila zaštićena, znala bi to da istražiš koji ugovori su potpisani.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 12:23BiH ne bi bila zaštičena, jer nije NATO članica.archi_a wrote: ↑10/04/2022 12:18
Šta si ti meni ovim htjela reći?
Upravo postavljaš tekst koji govori o modus operandi (blokirati i zaustaviti razvoj institucija koliko god je to moguće) onih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini koji imaju za cilj zaustavljanje pozitivnih procesa u razvoju i napretku države Bosne i Hercegovine. Ne znam da li je ovo nešto sa čim se trebaju ponositi svi oni koji takve snage podržavaju. Oni podržavanjem takvih podržavaju upravo one koji ruše njihovu vlastitu državu, što je nenormalno i jadno. I onda se čude zašto ih svi oni koji vole državu taguju i smatraju kancerom u Bosni i Hercegovini![]()
S druge strane, ne moraju je ni štititi, dovoljno je da nam, kao u slučaju 92 neće biti nametnut embargo na naoružanje.
- Penicilin
#7122 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da se radi o vrlo značajnoj vijesti mada sumnjam da će je mediji ili BH diplomatija javno problematizirati. Inače vanjska politika BiH propušta da postavi legitimo pitanje protiv koga se to Srbija ubrzano naoružava ako ne protiv BiH, CG i Kosova. BiH ima pravo da konstantno protestuje protivnaoružavanja u regionu i da od zapada i Nato trži održavanje balansa koji se naoružavanjem Srbije remeti u korist države koja je izvršila agresiju i bila saučesnik genocida.
Dakle svaka isporuka oružja proruskom režimu u Srbiji u BiH se treba javno okarakterisati kao neprijateljski akt. Dakle i sama najava da je Turska spremna isporučiyi napredne bespilotne letjelice koje mogu vršiti ofanzivno djelovanje u normalnim okolnostima morala bi biti na nož dočekana od javnosti i medija zatim provjerena redovim diplomatskim kanalima dok se privatnim inezvaničnim kanalima objašnjava kako je narod ovo doživio kao pomoć našim otvorenim neprijateljima.
Međutim vjerovatno ništa od oboga seneće desiti jer se odnosi prema Turskoj preko SDA i porodice Izetbegović bazira na vazalskom odnosu u kojem se ne propituju Erdoganove odluke. Cijrla ovo priča će se umanjivati, ono kao daće i nama itd. Međutim jasno je da je Erdoganov diktatorski režim isključivo fokusiran na geostrateške interese Turske u kojim BiH ima zanemarljivu ulogu. U tom kontekstu ne smijrmo propustiti da se orjentišemo prema onim geopoliyičkim igračima koji u ovom trenutku vide BiH kao savezničku i prijateljsku. Ako Turska dokaže sa ovim da ona za BiH nije prijateljska zemlja (prijatelj mog neprijateljja ne moze biti i moj prijatelj) to ne treba umanjivati niti tome pridavati bespotreban značaj već se treba snažno okrenuti onima koji pokazuju interes za pomoć a to su u ovom trenutku Nato, Njemačka, UK i naravno Amerika.
Nadam se da će glasači na natednim izborima imati u vidu da SDA gaji međunarodne odnose isključivo sa Turskom i Katarom. Turska se u novim geopoliyičkim postavkama poslije Ukrajine pozicionira zajedno sa Srbijom u nekakvom međuprostoru ne presjecajući veze prema Rusiji. Samim tim Turska u odnosu na BiH nije na istoj strani. Ako nam daju te oklopne transportete hvala im ali ako Srbiji daju TB2 slažem se da ih treba odjebati ali ne neophodno za sva vremena jer savezništva su privremena a interesi su vječni.
-
KraljicaIzJajca
#7123 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Molim te, postavi mi dokaz Ugovora da bi bila zaštičena u oružanom sukobu?archi_a wrote: ↑10/04/2022 12:29BiH bi bila zaštićena, znala bi to da istražiš koji ugovori su potpisani.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 12:23
BiH ne bi bila zaštičena, jer nije NATO članica.
S druge strane, ne moraju je ni štititi, dovoljno je da nam, kao u slučaju 92 neće biti nametnut embargo na naoružanje.
Primjetim da znaš da ne bila, a nemanje embatga na oružje nema ni Ukrajina, pa vidi koliko je ubijeno civila.
BiH ima vrlo nizak broj mlade populacije.
-
archi_a
#7124 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Izvoli, istraži. Ja ti postavljati neću.
BiH ima dovoljno stanovništva da se odbrani od potencijalne prijetnje na mikro lokaciji zvanoj Balkan.
Da, civili u ratu ginu, na žalost. Samo separatisti treba da računaju na to da i civili u njihovim redovima mogu poginuti. Za razliku od 90-tih, nema više supremacije u naoružanju. Dosta crnih vreća bi se moralo dopremiti, zarad ciljeva otkidanja dijela teritorije.
BiH ima dovoljno stanovništva da se odbrani od potencijalne prijetnje na mikro lokaciji zvanoj Balkan.
Da, civili u ratu ginu, na žalost. Samo separatisti treba da računaju na to da i civili u njihovim redovima mogu poginuti. Za razliku od 90-tih, nema više supremacije u naoružanju. Dosta crnih vreća bi se moralo dopremiti, zarad ciljeva otkidanja dijela teritorije.
Last edited by archi_a on 10/04/2022 12:41, edited 1 time in total.
-
Hrmpallier
#7125 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne može čovjek da se ne složi. S većinom.Adoo90 wrote: ↑10/04/2022 11:49 Neko ko je puno upoznat sa našim sigurnosnim sistem mogu reći da bi jako bilo loše to uraditi,nismo ni mi tako slabi mnogo stvari se ima za pokazati,ali ni Srbija ne sjedi skrštenih ruku,kao ni MUP genocidne tvorevine.....
Ali, kako opravdati autoput Beograd - Pale, pa još iz dva pravca, uz to-tal-nu nebrigu o putu prema Crnoj Gori !!!
O.K. nije sada Crna Gora ona od prije dvije godine, ali su Srbija i Hrvatska, praktično one iste države iz 1993. Jedino što im smetaju spoljne okolnosti.
Unutrašnja podrška za Nastavak im ne nedostaje. Ta podrška u Hrvatskoj je i veća nego što je bila devedesetih, a u Srbiji, ako nije veća, manja sigurno nije.
I još " ..... kao što rade ljudi u našoj namjenskoj industriji"
Uz poštovanje prema "Igmanu" i ljudima u Goraždu, ovo je granata od koje tlo podrhtava.
Al' dobro. To je za jednog drugog foruma.