Duh Louisa Althussera se valja od smijeha.Škobo Habu wrote: ↑07/04/2022 19:56Ne čudi me. Čudi me kontekst izrečenog.
Sa obzirom da je u učinocama tih istih škola visio Maršal na zidu, a svaki udžbenik počinjao sa zakletvom njemu, ne sjećam se da nas je ta škola učila tome kako je ona ideološki aparat. Jeste, ali škola na Zapadu, ako uzmemo u obzir ondašnji marksizam i sociologiju.
Naravno da je o zapadnim školama, jer je Althusser bio Francuz. Pa se stoga ova njegova teorija i uči u zapadnim školama - o zapadnim školama. Drugo, marksizam je jedan od temelja klasične sociologije i proučava se na zapadu nesmanjenom žestinom. Samo što mi se čini da ti to ne kontaš.
Imaš vrlo površno shvatanje ideologije. Ideologija je bukvalno sve u šta vjeruješ, a što ti je usadjeno kroz društveni i porodični kontekst i praksu. Tome te marksistički teoretičari i uče - da to prepoznaš. To što je tvoje vidjenje marksizma vezano za Titovim stazama revolucije je... kako da kažem... blago neadekvatno. Čak je i Lenjin fino definisao da ideologija uvijek djeluje kroz svoje aparate kao opšta društvena praksa.Titove staze revolucije i jesu bile čisto ispiranje mozga i ideološko oblikovanje pojedinca, ali ko se moga usprotiviti i kazati: "stani malo, škola je u ovom slučaju ideološki aparat".
Vidi se. Marksiazm, socilogija!? Wow! Ja do tog levela nisam stig'o...