Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#23076 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 07/04/2022 19:56
Hakiz wrote: 07/04/2022 15:37

Zašto te čudi da škola uči da je škola ideološki aparat?
Ne čudi me. Čudi me kontekst izrečenog.

Sa obzirom da je u učinocama tih istih škola visio Maršal na zidu, a svaki udžbenik počinjao sa zakletvom njemu, ne sjećam se da nas je ta škola učila tome kako je ona ideološki aparat. Jeste, ali škola na Zapadu, ako uzmemo u obzir ondašnji marksizam i sociologiju.
Duh Louisa Althussera se valja od smijeha. :D

Naravno da je o zapadnim školama, jer je Althusser bio Francuz. Pa se stoga ova njegova teorija i uči u zapadnim školama - o zapadnim školama. Drugo, marksizam je jedan od temelja klasične sociologije i proučava se na zapadu nesmanjenom žestinom. Samo što mi se čini da ti to ne kontaš.
Titove staze revolucije i jesu bile čisto ispiranje mozga i ideološko oblikovanje pojedinca, ali ko se moga usprotiviti i kazati: "stani malo, škola je u ovom slučaju ideološki aparat".
Imaš vrlo površno shvatanje ideologije. Ideologija je bukvalno sve u šta vjeruješ, a što ti je usadjeno kroz društveni i porodični kontekst i praksu. Tome te marksistički teoretičari i uče - da to prepoznaš. To što je tvoje vidjenje marksizma vezano za Titovim stazama revolucije je... kako da kažem... blago neadekvatno. Čak je i Lenjin fino definisao da ideologija uvijek djeluje kroz svoje aparate kao opšta društvena praksa.
. Marksiazm, socilogija!? Wow! Ja do tog levela nisam stig'o...
Vidi se :D Sociologija je obavezan predmet u srednjoj, koliko znam, kako ti nisi stigao 'do tog levela'? :?
Last edited by piupiu on 07/04/2022 22:08, edited 1 time in total.
piupiu

#23077 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 07/04/2022 21:09
Družio se sa jednim Dancem dok je ovdje radio. Pričali o "raju" skandinavskom.

Ukratko, nije zlato sve što sja.
Svakom je njegova muka najteža. Tako i Dancima, Švedjanima, Norvežanima njihova.
djugum

#23078 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djugum »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:27

:lol: :lol: :lol:

Feminističkim. :lol:

Skandinavci su iz tradicije evropske socijal-demokratije, to je drugi par postoli. To je socijalistička tradicija s njemačkim uticajem. :D

PS Ne odgovorih ti na pitanje. U odnosu na anglo-američki model, Skandinavci su utopija. Ma, mislim, u odnosu na cijeli svijet - oni izgledaju kao utopija. Ne znam dovoljno o tim sistemima, ali mislim da su vjerovatno iskombinovali najbolje od svega.

I ja sam pricao s jednim amerikancem, kaze USA number one! :D
piupiu

#23079 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

djugum wrote: 07/04/2022 21:54 I ja sam pricao s jednim amerikancem, kaze USA number one! :D

Ovo je tako istinito. :lol:
djugum

#23080 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djugum »

piupiu wrote: 07/04/2022 21:58
djugum wrote: 07/04/2022 21:54 I ja sam pricao s jednim amerikancem, kaze USA number one! :D

Ovo je tako istinito. :lol:
:D :D

Kaze nek rusi probaju nesto pa da vide zasto amerikanci nemaju zdravstveno osiguranje :D
Hakiz

#23081 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 07/04/2022 21:54

Svakom je njegova muka najteža. Tako i Dancima, Švedjanima, Norvežanima njihova.
Da, ali ima tu nešto drugo. Sve košta. Pa i red.
no_sikiriki

#23082 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

dupli
Last edited by no_sikiriki on 07/04/2022 22:16, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#23083 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Malo da se vratimo na omiljenu temu...menstruacija! :mrgreen:

Violeta

Prvi noise-free higijenski ulošci

Tajnovitost i diskrecija su izgleda ključne riječi kada se radi o menstruaciji. Uz pomoć higijenskih uložaka, menstruacija je „vidljiva“ samo iza zatvorenih vrata. No, odlazak do wc-a kako bi promijenili uložak dok smo u školi ili na poslu, zna biti prilično stresan, posebno kada se radi o mladim ženama koje su možda tek dobile prvu menstruaciju.

Svaka žena zna koliko napora ulaže kako bi higijenski uložak diskretno proslijedila do kolegice ili držale podalje od očiju javnosti.

Takva tabu etiketa je dovela do toga da žene skrivaju svoju mjesečnicu od ljudi u svom okruženju, posebno od muškaraca. Čak i žene koje su u potpunosti sigurne i pune samopouzdanja tijekom mjesečnice, paze na vrijeme kada otići u toalet i zamijeniti uložak- pravo vrijeme je kada je što manje ljudi oko njih.

Mi u Violeti smatramo da žene ne moraju osjećati takav pritisak. No tabui se ne mijenjaju tako lako i zato smo u anketama sa našim kupcima došli do zaključka da žene žele uložak koji će moći diskretno zamijeniti.

Upravo zbog toga smo odlučili nove AIR FIT uloške pakirati u NOISE FREE omot. Inovacija NOISE FREE stoji za poseban dizajn, gdje je svaki pojedinačni uložak umotan u non woven materijal koji ne šuška. Od sada možete podnijeti prvu mjesečnicu, ali i svaku ostalu tiho, diskretno i uz još više samopouzdanja !

#CozWeCare

Da, da, zar nije divno...sad možemo i da ne šuškamo da ko ne čuje. :mrgreen:
Last edited by no_sikiriki on 07/04/2022 22:33, edited 1 time in total.
dale cooper

#23084 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

No fuss menstruiranje. :mrgreen:
no_sikiriki

#23085 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Jah, coz šuškanje was my biggest problem... :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23086 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:24
piupiu wrote: 07/04/2022 16:46

Ne pitam te da mi objasniš ko na čemu insistitra, nego od čega je počeo ovaj argument, šta hoćeš da dokažeš 'različitostima' prirorde rata? Šta je poanta ovog vrćenja ukrug? U jednoj rečenici - različita priroda rata dokazuje šta?
Sve je počelo od 925str. Između mene i dale cooper, a Chmoljo su ubacio bespotreno kao i drugi, nitko ih nije ni pitao da se petljaju u našu konverzaciju. :-)

Različita priroda rata dokazuje drugačiju političku reakciju i ekonomsku klimu. Ovako nije reagirano sa Ukrajinom 2014.godine, a ovo je nastavak tog, tad, neriješenog konflikta.
ako hoćeš samo sa daleom, ima PP, ima viber, ima kafa... ne može ti se niko "ubaciti" jer postaš mišljenje na javnom dijelu foruma.

priroda rata je identična - osvajanje teritorije. casus belli je isti - istrijebiti naciste/islamske fundamentaliste. narativ je isti - sami se ubijali, režirano, čak se u kontekstu Buče spominje srebrenica, i to sa obje strane.

reakcija je drugačija, jer nisu iste okolnosti sada i prije 30 godina. u stvari, postojala je još konkretnija drugačija reakcija u odnosu na Jugoslaviju: Pustinjska oluja '91.

ne bih više o ovom, jer nije tema.
KraljicaIzJajca

#23087 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Chmoljo wrote: 08/04/2022 05:44
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:24

Sve je počelo od 925str. Između mene i dale cooper, a Chmoljo su ubacio bespotreno kao i drugi, nitko ih nije ni pitao da se petljaju u našu konverzaciju. :-)

Različita priroda rata dokazuje drugačiju političku reakciju i ekonomsku klimu. Ovako nije reagirano sa Ukrajinom 2014.godine, a ovo je nastavak tog, tad, neriješenog konflikta.
ako hoćeš samo sa daleom, ima PP, ima viber, ima kafa... ne može ti se niko "ubaciti" jer postaš mišljenje na javnom dijelu foruma.

priroda rata je identična - osvajanje teritorije. casus belli je isti - istrijebiti naciste/islamske fundamentaliste. narativ je isti - sami se ubijali, režirano, čak se u kontekstu Buče spominje srebrenica, i to sa obje strane.

reakcija je drugačija, jer nisu iste okolnosti sada i prije 30 godina. u stvari, postojala je još konkretnija drugačija reakcija u odnosu na Jugoslaviju: Pustinjska oluja '91.

Svi ste se bespotrebno umješali, zbog jednog posta, koji uopće nijevezan za temu, onako u čoporu, sa dodatnim dolaskom i postova padobranaca. Nisam ja ništa pogrešno uradila. ;-)
Škobo Habu

#23088 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 07/04/2022 21:48
Škobo Habu wrote: 07/04/2022 19:56

Ne čudi me. Čudi me kontekst izrečenog.

Sa obzirom da je u učinocama tih istih škola visio Maršal na zidu, a svaki udžbenik počinjao sa zakletvom njemu, ne sjećam se da nas je ta škola učila tome kako je ona ideološki aparat. Jeste, ali škola na Zapadu, ako uzmemo u obzir ondašnji marksizam i sociologiju.
Duh Louisa Althussera se valja od smijeha. :D

Naravno da je o zapadnim školama, jer je Althusser bio Francuz. Pa se stoga ova njegova teorija i uči u zapadnim školama - o zapadnim školama. Drugo, marksizam je jedan od temelja klasične sociologije i proučava se na zapadu nesmanjenom žestinom. Samo što mi se čini da ti to ne kontaš.
Titove staze revolucije i jesu bile čisto ispiranje mozga i ideološko oblikovanje pojedinca, ali ko se moga usprotiviti i kazati: "stani malo, škola je u ovom slučaju ideološki aparat".
Imaš vrlo površno shvatanje ideologije. Ideologija je bukvalno sve u šta vjeruješ, a što ti je usadjeno kroz društveni i porodični kontekst i praksu. Tome te marksistički teoretičari i uče - da to prepoznaš. To što je tvoje vidjenje marksizma vezano za Titovim stazama revolucije je... kako da kažem... blago neadekvatno. Čak je i Lenjin fino definisao da ideologija uvijek djeluje kroz svoje aparate kao opšta društvena praksa.
. Marksiazm, socilogija!? Wow! Ja do tog levela nisam stig'o...
Vidi se :D Sociologija je obavezan predmet u srednjoj, koliko znam, kako ti nisi stigao 'do tog levela'? :?
Nisi ti mene uopšte shvatila:

- u socijalističkoj Jugoslaviji se moglo učiti kako je škola na zapadu produkt kapitalističke ideologije, dok sama škola, kao takva, u toj istoj Jugoslaviji nije bila podložna takvoj vrsti procjene - iako je sama po sebi bila dio totalitarnog obrazovnog sistema.
Hoću da kažem: slažem se tobom da je gotovo sve ideologija, no da su nas jugoslovenske obrazovne institucijhe učile o tome da i same pripadaju istoj ideolokoj kompoziciji - samo sa drugim učenjem - to nije tačno. Nisu opšte bile tako samo kritične, ni liberalne.

- U društvenom kontekstu ex-YU, šta znače Titove staze revolucije? Natjecanje iz znanja ili ideoloških obrazaca? Zar to nisu bili pripreme za punoljetnu ideološku inicijaciju?

- Do srednje nisam uspio stići...Rat.
Chmoljo

#23089 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 08/04/2022 06:57
Chmoljo wrote: 08/04/2022 05:44

Svi ste se bespotrebno umješali, zbog jednog posta, koji uopće nijevezan za temu, onako u čoporu, sa dodatnim dolaskom i postova padobranaca. Nisam ja ništa pogrešno uradila. ;-)
kako rekoh, na kafu pa u četiri oka. nisi ti ta koja cijeni "bespotrebnost" odgovaranja na nečije postove.
Gimli sin Gloinov

#23090 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

no_sikiriki wrote: 07/04/2022 22:15 Malo da se vratimo na omiljenu temu...menstruacija! :mrgreen:

Violeta

Tajnovitost i diskrecija su izgleda ključne riječi kada se radi o menstruaciji. Uz pomoć higijenskih uložaka, menstruacija je „vidljiva“ samo iza zatvorenih vrata. No, odlazak do wc-a kako bi promijenili uložak dok smo u školi ili na poslu, zna biti prilično stresan, posebno kada se radi o mladim ženama koje su možda tek dobile prvu menstruaciju.

Svaka žena zna koliko napora ulaže kako bi higijenski uložak diskretno proslijedila do kolegice ili držale podalje od očiju javnosti.

Takva tabu etiketa je dovela do toga da žene skrivaju svoju mjesečnicu od ljudi u svom okruženju, posebno od muškaraca. Čak i žene koje su u potpunosti sigurne i pune samopouzdanja tijekom mjesečnice, paze na vrijeme kada otići u toalet i zamijeniti uložak- pravo vrijeme je kada je što manje ljudi oko njih.

Mi u Violeti smatramo da žene ne moraju osjećati takav pritisak. No tabui se ne mijenjaju tako lako i zato smo u anketama sa našim kupcima došli do zaključka da žene žele uložak koji će moći diskretno zamijeniti.

Upravo zbog toga smo odlučili nove AIR FIT uloške pakirati u NOISE FREE omot. Inovacija NOISE FREE stoji za poseban dizajn, gdje je svaki pojedinačni uložak umotan u non woven materijal koji ne šuška. Od sada možete podnijeti prvu mjesečnicu, ali i svaku ostalu tiho, diskretno i uz još više samopouzdanja !

#CozWeCare

Proizvod je nastao kao odgovor na probleme koje su iskazale zene u focus grupama, koje bi trebale reflektovat populaciju, znaci postoji potreba za tim. Mislim da nije problem samo menstruacija, npr dosta ljudi nikad ne vrsi veliku nuzdu na poslu jer ce ih neko cuti, iako su iza zatvorenih vrata, nezgodno im. Sve je do osobe, neko je odrastao pa rezonuje da wc i sluzi za to i boli ga briga, nekog je strah. E isto tako i za uloske, sve je od zene do zene, hoce li menstruaciju predstavit kao sramotu ili nece.
znate onu novu reklamu na tv.u kad zena gleda u gacice pa se zavrti tocak srece, a na tocku vaginalni iscjedak, sekret, bijelo pranje, grčevi itd. I ona dobije sekret, da tu je taj i taj ulozak koji ce vam pomoci protiv toga.
KraljicaIzJajca

#23091 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 08/04/2022 08:05
KraljicaIzJajca wrote: 08/04/2022 06:57

kako rekoh, na kafu pa u četiri oka. nisi ti ta koja cijeni "bespotrebnost" odgovaranja na nečije postove.
Nsam pitala tebe u vezi tvog mišljenja ni prijedloga.
KraljicaIzJajca

#23092 Re: Danasnji "feminizam"

Gimli sin Gloinov wrote: 08/04/2022 08:06
no_sikiriki wrote: 07/04/2022 22:15 Malo da se vratimo na omiljenu temu...menstruacija! :mrgreen:

Violeta

#CozWeCare

Proizvod je nastao kao odgovor na probleme koje su iskazale zene u focus grupama, koje bi trebale reflektovat populaciju, znaci postoji potreba za tim. Mislim da nije problem samo menstruacija, npr dosta ljudi nikad ne vrsi veliku nuzdu na poslu jer ce ih neko cuti, iako su iza zatvorenih vrata, nezgodno im. Sve je do osobe, neko je odrastao pa rezonuje da wc i sluzi za to i boli ga briga, nekog je strah. E isto tako i za uloske, sve je od zene do zene, hoce li menstruaciju predstavit kao sramotu ili nece.
znate onu novu reklamu na tv.u kad zena gleda u gacice pa se zavrti tocak srece, a na tocku vaginalni iscjedak, sekret, bijelo pranje, grčevi itd. I ona dobije sekret, da tu je taj i taj ulozak koji ce vam pomoci protiv toga.
Ne šušti uložak, več omot uloška. :D

Realno, veči je problem izbjegavanje velike nužde!
Chmoljo

#23093 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 08/04/2022 08:32
Chmoljo wrote: 08/04/2022 08:05

ali si dobila odgovor.

dil vit it 8-)
KraljicaIzJajca

#23094 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 08/04/2022 08:39
KraljicaIzJajca wrote: 08/04/2022 08:32

ali si dobila odgovor.

dil vit it 8-)
Pa dobila sam tvoj odgovor, ali, jednako je tome, kao da nisam. :D
Chmoljo

#23095 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

zabrinuo bih se za sebe da je drugačije :D
KraljicaIzJajca

#23096 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 08/04/2022 08:47 zabrinuo bih se za sebe da je drugačije :D
:D :kiss:
halo_ba

#23097 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:12
Hakiz wrote: 07/04/2022 16:06 Ne znam. Kimovi u S. Koreji to rade drugačije, a opet ih niko još ne ruši. Teška utakmica, vidjećemo da li "klasična" represija direktno koristeći strah za život ili lažna demokratska sloboda koja indirektno koristi strah za život pobjeđuju.
Oni su fascinantni. Ti ljudi bukvalno žive u nekom eksperimentu. Sliku svijeta im projicira debeli Kim, oni ga obožavaju i gladuju za njega. E sad, haj' znaj je l' i to istina.
Kako da nije, obozavaju ga

Image
hadzinicasa

#23098 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:44
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:36

pa de bona ne lijepi linkove nego objasni, ako imas neki stav, argumentiraj! :kiss:
ne mozes reci - nije tako. i ende.

mislim mozes, ali onda ne sudjelujes konstruktivno u razgovoru
Kriva sam :lol: :kiss:

BiH rat je reguliran pod kontrolom Amerikanaca, rat u Ukrajini je pod uzajamnom sukobljenom kontrolom članica EU. :)

Na temi Ukrajine povremeno pišem o tehnikalijama ratovanja, a ni u BiH nije bilo kao sad u Ukrajini.

Izbjeglištvo, od perioda Kosovskih izbjeglica, EU je postavila novi način statusa izbjeglica u EU sa mogučnosti radne dozvole, plus, prelazak granice im je olakšan, a u BiH se moralo imati garantno pismo, a u EU naše izbjeglice nisu imale pravo na legalan rad.
mislim da su srz i motiv agresije isti. kao i manifetacije i posljedice istih u Ukrajini. Zato mislim da ima vise slicnosti nego razlika.

To da se svijet i Europa djelimicno drugacije odnosi prema izbjeglicama (kao i samoj agresiji) - stoji. Mada, nisi u pravu ovo za garantno pismo, u jeku rata nije bilo potrebno i svijet i Europa su primali izbjeglice iz Bosne bez icega. Imale su humanitarnu pomoci a i mogle su nakon odredjenog vremena i pod odredjenim uslovima raditi, tako da ni to bas ne stoji. osim toga, kako sam vec napisala, rat u BiH je bio prije ravno 30 godina.

Gledam one satelistke snimke masovnih grobnica u Ukrajini i sjetih se snimaka satelitskih okoline Srebrenice .... koja razlika.

ono sto je meni fascinantno jer sam sad jel' u toj ozloglasenoj Europi i imam svakodnevno doticaja sa "starosjediocima" jeste nivo empatije i ogromne kolicine novcane pomoci koju svojim ocima vidim da ide Ukrajini. Samo jedan primjer - moja firma ja sama od sebe uplatila 250.000€ za pomoc Ukrajini. u novcu. jedna firma. samostalno. plus sto su u aplikaciji el bankarstva koju koristim postoji mogucnost da jednim klikom uplatis s racuna za pomoc Ukrajini koliko hoces - ima cak i slicica.

Ne mogu ni zamisliti kolicine novaca koje su se na isti nacin slijevale u Bosnu prije 30 godina i gdje je to sve.... odnosno kod koga. ali to je tema koju ne bih ni da nacinjem jer imam pomijesana osjecanja gadjenja i stida i zala i jeda.
¤ jelena ¤

#23099 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

I dan-danas se slijevaju, ali to jeste za posebne teme - u pravu si, @hadzinicasa.
KraljicaIzJajca

#23100 Re: Danasnji "feminizam"

hadzinicasa wrote: 08/04/2022 11:15
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:44

Kriva sam :lol: :kiss:

BiH rat je reguliran pod kontrolom Amerikanaca, rat u Ukrajini je pod uzajamnom sukobljenom kontrolom članica EU. :)

Na temi Ukrajine povremeno pišem o tehnikalijama ratovanja, a ni u BiH nije bilo kao sad u Ukrajini.

Izbjeglištvo, od perioda Kosovskih izbjeglica, EU je postavila novi način statusa izbjeglica u EU sa mogučnosti radne dozvole, plus, prelazak granice im je olakšan, a u BiH se moralo imati garantno pismo, a u EU naše izbjeglice nisu imale pravo na legalan rad.
mislim da su srz i motiv agresije isti. kao i manifetacije i posljedice istih u Ukrajini. Zato mislim da ima vise slicnosti nego razlika.

To da se svijet i Europa djelimicno drugacije odnosi prema izbjeglicama (kao i samoj agresiji) - stoji. Mada, nisi u pravu ovo za garantno pismo, u jeku rata nije bilo potrebno i svijet i Europa su primali izbjeglice iz Bosne bez icega. Imale su humanitarnu pomoci a i mogle su nakon odredjenog vremena i pod odredjenim uslovima raditi, tako da ni to bas ne stoji. osim toga, kako sam vec napisala, rat u BiH je bio prije ravno 30 godina.

Gledam one satelistke snimke masovnih grobnica u Ukrajini i sjetih se snimaka satelitskih okoline Srebrenice .... koja razlika.

ono sto je meni fascinantno jer sam sad jel' u toj ozloglasenoj Europi i imam svakodnevno doticaja sa "starosjediocima" jeste nivo empatije i ogromne kolicine novcane pomoci koju svojim ocima vidim da ide Ukrajini. Samo jedan primjer - moja firma ja sama od sebe uplatila 250.000€ za pomoc Ukrajini. u novcu. jedna firma. samostalno. plus sto su u aplikaciji el bankarstva koju koristim postoji mogucnost da jednim klikom uplatis s racuna za pomoc Ukrajini koliko hoces - ima cak i slicica.

Ne mogu ni zamisliti kolicine novaca koje su se na isti nacin slijevale u Bosnu prije 30 godina i gdje je to sve.... odnosno kod koga. ali to je tema koju ne bih ni da nacinjem jer imam pomijesana osjecanja gadjenja i stida i zala i jeda.
Razumijem te, mislim da se svi tako osječamo.

Moj stav je da je odnos EU još od 2008 počeo biti pogrešan ka Ukrajini, a ovaj ratni sukob je posljedica toga.

Pomaganje izbjegicama podržavam, radila sam sa istim (Kosovo, Srebrenica), a bila sam i ja izbjeglica. Planiram ponovo volontirati, jer uvijek netko treba pomoć.

EU i svijet šalju pomoč, nadajmo se da neče jesti decenijama dugo knzerviranu hranu kao narod okupiranog Sarajeva.
Tokom rata u BiH je razrušena Hrvatska primala izbjeglice, a djeca su išla u školu, mjesecima do odlaska u Skandinaviju.
Post Reply