INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Sydnor
#3401 Re: Poskupljenja
Jest samo mladog krompira
jer kako je krenulo stari nećemo ni dočekat.
- skrtica
#3402 Re: Poskupljenja
-
elcaliente
#3403 Re: Poskupljenja
Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.
- Mate_Miso_Kovac
#3404 Re: Poskupljenja
Dal zaista misliš da će se to desiti? Ili će se samo nastaviti kuknjava, povecanje cijenja, rahat patnja...elcaliente wrote: ↑07/04/2022 19:47 Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.
-
Naslovnica
#3405 Re: Poskupljenja
Ja odoh na operaciju želudca, BMK.
Biće mu zapremina 60ml, 2 ćevapa i tutanj.

-
laik1981
#3406 Re: Poskupljenja
Ulagace se kao i do sada, po partijskoj liniji.. Nece se propustiti sansa da se rekordni budzetski novac opere i kroz "poljoprivredu".. Sve po zakonu..Mate_Miso_Kovac wrote: ↑07/04/2022 19:48Dal zaista misliš da će se to desiti? Ili će se samo nastaviti kuknjava, povecanje cijenja, rahat patnja...elcaliente wrote: ↑07/04/2022 19:47 Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.![]()
- skrtica
#3407 Re: Poskupljenja
Naravno da bi bilo poželjno imati svoje proizvode u većoj mjeri i povoljnijoj cijeni. Mada nisam sigurna da bi bilo jeftinije.elcaliente wrote: ↑07/04/2022 19:47 Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.
Našem proizvođaču isto treba što i onom iz inostranstva, počev od stočne hrane pa do gnojiva. Ne znam da li mi uopšte proizvodimo tako nešto. Ako ne, onda ni naši ne mogu imati niže cijene jer ovise o uvoznicima. Ne znam ni da li se neko bavi tim pitanjima kod nas i radi li se na tome išta.
-
citroen xm
#3408 Re: Poskupljenja
Cijena je bitna, ali nije samo stvar u cijeni. Bolje je da određeni novac koji nije mali ostane u državi nego da se da nekom stranom proizvođaču čija se roba uvozi.
- nepass1
#3409 Re: Poskupljenja
Pureci zabatak jeftiniji od pilecih fileta
- Rothmans
#3410 Re: Poskupljenja
Ma i to sto ostane u drzavi , ostane haman gazdama i budzetlijama. Samo gledat jeftinije proc , jebo mazu i AScitroen xm wrote: ↑07/04/2022 20:06 Cijena je bitna, ali nije samo stvar u cijeni. Bolje je da određeni novac koji nije mali ostane u državi nego da se da nekom stranom proizvođaču čija se roba uvozi.
-
zippoo87
#3411 Re: Poskupljenja
Vi neki morate shvatiti da politicari niti imaju kapacitet,niti imaju volju da rijese bilo koji problem.
Poljoprivreda bi se dala urediti za 3-4 godine i to bi bilo mozda i najbolje ulaganje dugorocno,jer bi imali hranu za sebe a viskove prodajes/izvozis.
Ali da bi se poljoprivreda uredila,prov treba napraviti tijelo od ljudi koji se bave ili su se bavili poljoprivredom...ne moze ministar poljoprivrede biti doktor/pravnik/politicki uhljeb...jer tu mora biti neko ko je to radio i koji na terenu razumije kako se to radi.
A da bi se poljoprivreda isplatila i omasovila...dakle trebalo bi prvo da se napravi plan sta proizvoditi i koje kulture u kojem dijelu BiH proizvoditi,onda napraviti otkupne stanice a u par gradova koji gravitiraju tim dijelovima,napraviti pogone neke za prepradu...za vecinu kultura ti pogoni nisu skupi,jer nece spreredjivati u finalni proizvod,vise su to neka skladista.
Onda odrediti garantovane cijene otkupa odredjenih poljoporivrednih proizvoda i uz to jos,prije sjetve,davati ljudima koji se zele time baviti podsticaje u vidu repromaterijala a dobit ce imati kroz garantovanu otkupnu cijenu.
Onda napraviti zakon da svi trgovacki lanci u BiH,moraju imati barem 70% proizvoda proizvedenih u BiH,dakle napravi se spisak koji su to proizvodi i onda trgovacki centri otkupljuju proizvode od drzave i prodaju dalje potrosacima.Tako imamo zatvoren proces proizvodnje i sve pare ostaju u drzavi i svi su na dobitku.
Onda za velike poljoprivrednike davati svake godine odredjena sredstva za nabavku mehanizacije .
Dalo bi se tu jos nekih finesa ali ukratko u 5-6 koraka bi se to dalo organizovati i to nije nikakva nauka,ovo bi ja znao i mogao izvesti.
Garantujem da bi se vec za 2-3 godine osigurala hrana bez uvoza i da bi se veliki broj gradjana ukljucio u proizvodnju a samim time bi poprastao i BDP drzave i sve ostalo.
Ali...mi nemamo politicare na vlasti,imamo lopove i kriminalce,koje neko od nas svojim glasovima zaokruzi .
Treba dobro razmisliti koga se zaokruzuje na izborima a ne sarati listic i crtati brkove.
Poljoprivreda bi se dala urediti za 3-4 godine i to bi bilo mozda i najbolje ulaganje dugorocno,jer bi imali hranu za sebe a viskove prodajes/izvozis.
Ali da bi se poljoprivreda uredila,prov treba napraviti tijelo od ljudi koji se bave ili su se bavili poljoprivredom...ne moze ministar poljoprivrede biti doktor/pravnik/politicki uhljeb...jer tu mora biti neko ko je to radio i koji na terenu razumije kako se to radi.
A da bi se poljoprivreda isplatila i omasovila...dakle trebalo bi prvo da se napravi plan sta proizvoditi i koje kulture u kojem dijelu BiH proizvoditi,onda napraviti otkupne stanice a u par gradova koji gravitiraju tim dijelovima,napraviti pogone neke za prepradu...za vecinu kultura ti pogoni nisu skupi,jer nece spreredjivati u finalni proizvod,vise su to neka skladista.
Onda odrediti garantovane cijene otkupa odredjenih poljoporivrednih proizvoda i uz to jos,prije sjetve,davati ljudima koji se zele time baviti podsticaje u vidu repromaterijala a dobit ce imati kroz garantovanu otkupnu cijenu.
Onda napraviti zakon da svi trgovacki lanci u BiH,moraju imati barem 70% proizvoda proizvedenih u BiH,dakle napravi se spisak koji su to proizvodi i onda trgovacki centri otkupljuju proizvode od drzave i prodaju dalje potrosacima.Tako imamo zatvoren proces proizvodnje i sve pare ostaju u drzavi i svi su na dobitku.
Onda za velike poljoprivrednike davati svake godine odredjena sredstva za nabavku mehanizacije .
Dalo bi se tu jos nekih finesa ali ukratko u 5-6 koraka bi se to dalo organizovati i to nije nikakva nauka,ovo bi ja znao i mogao izvesti.
Garantujem da bi se vec za 2-3 godine osigurala hrana bez uvoza i da bi se veliki broj gradjana ukljucio u proizvodnju a samim time bi poprastao i BDP drzave i sve ostalo.
Ali...mi nemamo politicare na vlasti,imamo lopove i kriminalce,koje neko od nas svojim glasovima zaokruzi .
Treba dobro razmisliti koga se zaokruzuje na izborima a ne sarati listic i crtati brkove.
- Snake Eyes
#3412 Re: Poskupljenja
Dok procitah ovaj tvoj post piletina poskupi za dvije marke.
-
elcaliente
#3413 Re: Poskupljenja
Pa teski smo mi kao narod, volimo kukati a ne volimo raditi al mora nekada doci taj prelomni momenat.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑07/04/2022 19:48Dal zaista misliš da će se to desiti? Ili će se samo nastaviti kuknjava, povecanje cijenja, rahat patnja...elcaliente wrote: ↑07/04/2022 19:47 Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.![]()
- dječak sa šibicama
#3414 Re: Poskupljenja
Ulagace se samo u njemacke papire i povecace se iseljavanje, u to ne treba sumnjati.
Cuj pileca prsa 14 maraka, i niko nista, nevjerovatno mi je da ljudi samo sute.
-
citroen xm
#3415 Re: Poskupljenja
Slažem se, moglo bi, ali oni koji bi trebali raditi na tome kao što kažeš ne rade. Po najoptimističnijim brojkama BiH ima 3,5 miliona stanovnika, činjenično stanje je ispod 3 miliona. Znači šačica ljudi koja živi na pravom bogatstvu prirodnih resursa. Mogli bi da živimo ko lordovi, ali....zippoo87 wrote: ↑07/04/2022 20:17 Vi neki morate shvatiti da politicari niti imaju kapacitet,niti imaju volju da rijese bilo koji problem.
Slažem se sa tobom u suštini, vala i ja gledam prvo svoj novčanik. Međutim ovako i dalje imamo te iste gazde koje se isto bogate i imamo punjenje prihoda u stranim državama. Da se nešto uradi bar bi više domaćeg novca cirkulisalo u državi pa bi opet bilo nešto bolje.
-
zippoo87
#3416 Re: Poskupljenja
Pa ne mozes protestovati zbog poskupljenja piletinedječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2022 20:41 Ulagace se samo u njemacke papire i povecace se iseljavanje, u to ne treba sumnjati.
Mozes jedino bojkotovati piletinu dok se cijena ne vrati u neku normalu i kupovati/jesti nesto drugo.
Nema ovdje vise kriticne mase za bilo kakve proteste,to ljudi ovdje ne razumiju,jer su ubijeni u pojam pricom da njihov aktivizam nema nikakvu svrhu i da je uzaludan a uvijek se nadje onih koji iz " 'ladovine" seruckaju po drugim i tako ubiju volju i onim sto se aktiviraju.
TI kod nas u jednoj firmi gdje je radnik bukvalno rob,nema nikakve uslove,nema plate par mjeseci,nema 3 KM dnevno toplog obroka...ne mozes natjerati da se svi udruze i da odu ebati majku direktoru ili pred stranku koja je postavila direktora.
Jednostavno ovdje ljudi se i boje necega...ja sam pokusao vise puta dokuciti cega se boje ali to je neki imaginarni strah...ne znaju objasniti ali opet ce radije ici svaki dan na posao godinu dana bez marke plate,nego otici u kancelariju i direktora poslati tamo gdje mu je mjesto.
To moj mozak ne moze razumjeti ali realnost je takva,ti ljudi su nasi roditelji,nase komsije,rodjaci,itd itd.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3417 Re: Poskupljenja
elcaliente wrote: ↑07/04/2022 19:47 Mozda je sve ovo i dobro da konacno pocne da se ulaze u nasu poljoprivredu.
Živ i zdrav bio i ne zamjeri
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3418 Re: Poskupljenja
Šefe , Bingo pun , Merkator pun , sve puno igla nema gdje pasti.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2022 20:41 Ulagace se samo u njemacke papire i povecace se iseljavanje, u to ne treba sumnjati.
Sarajevo , april 2022.
Zašto ne bi šutili ?
-
Adnan55
#3419 Re: Poskupljenja
Pametna investicijaNaslovnica wrote: ↑07/04/2022 19:51 Ja odoh na operaciju želudca, BMK.
![]()
- nepass1
#3420 Re: Poskupljenja
A ne moze se ni sve bojkotovati, mora se nesta i pojesti. Kako je krenulo bice petodnevni plan makaroni sa maslacem, makaroni sa pavlakom, makaroni sa sampinjonima, makaroni sa virslom, petkom indo nudle da se zeludac iznenadi. Vikendom mozda kakav pretis na junecim rebarcima i dvije glavice kupusa.zippoo87 wrote: ↑07/04/2022 20:51Pa ne mozes protestovati zbog poskupljenja piletinedječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2022 20:41 Ulagace se samo u njemacke papire i povecace se iseljavanje, u to ne treba sumnjati.
Cuj pileca prsa 14 maraka, i niko nista, nevjerovatno mi je da ljudi samo sute.![]()
Mozes jedino bojkotovati piletinu dok se cijena ne vrati u neku normalu i kupovati/jesti nesto drugo.
Nema ovdje vise kriticne mase za bilo kakve proteste,to ljudi ovdje ne razumiju,jer su ubijeni u pojam pricom da njihov aktivizam nema nikakvu svrhu i da je uzaludan a uvijek se nadje onih koji iz " 'ladovine" seruckaju po drugim i tako ubiju volju i onim sto se aktiviraju.
TI kod nas u jednoj firmi gdje je radnik bukvalno rob,nema nikakve uslove,nema plate par mjeseci,nema 3 KM dnevno toplog obroka...ne mozes natjerati da se svi udruze i da odu ebati majku direktoru ili pred stranku koja je postavila direktora.
Jednostavno ovdje ljudi se i boje necega...ja sam pokusao vise puta dokuciti cega se boje ali to je neki imaginarni strah...ne znaju objasniti ali opet ce radije ici svaki dan na posao godinu dana bez marke plate,nego otici u kancelariju i direktora poslati tamo gdje mu je mjesto.
To moj mozak ne moze razumjeti ali realnost je takva,ti ljudi su nasi roditelji,nase komsije,rodjaci,itd itd.
I kod nas se svijet lako zadovolji, nek se ima sta pojesti i nek se na crno moze kutija cigara kupiti za marku, dosta
- dječak sa šibicama
#3421 Re: Poskupljenja
Pilecih prsa ima i za ispod 10 km, jucer kupio Cekin 9 maraka. Cekin i Perutnina su ispod 10, a Madi i Ovako jelte domaci, 14 i vise.
Ko tu koga... ja vidim samo da Ovako i Madi piletinu kupuje samo ko mora. Cekinova razgrabljena za sat vremena.
Ko tu koga... ja vidim samo da Ovako i Madi piletinu kupuje samo ko mora. Cekinova razgrabljena za sat vremena.
- dječak sa šibicama
#3423 Re: Poskupljenja
Fascinantno je da je junetina strasno poskupila, prestigla teletinu, sto mi nema logike teletina je klasu kvalitetnije meso.
Takodje, piletina je otisla zbog bezobrazluka domacih peradara, prvo su kenjali kako im se nece isplatiti jer ovo i ono, a sad su digli cijene skoro za duplo.
Cijene piletine su u Europi poskupile, ne znam detalje ali navodno je plin kljucan, da li je fora oko stocne hrane ili sta je ne znam. Samo znam da je klasicni bezobrazluk podici cijene toliko, hajde dvije tri marke i nekako, ali dici cijenu pilecih prsa sa 9 na 14 pa ima i 15 pa cak i 16 km, to je lihvarstvo.
Kilogram zive vage janjetine je poskupio oko 2 km, u Jablanici odmah sa 30 na 40. Zasto je junetina preskocila teletinu ne znam, ali i tu je neka mucka sigurno.
Takodje, piletina je otisla zbog bezobrazluka domacih peradara, prvo su kenjali kako im se nece isplatiti jer ovo i ono, a sad su digli cijene skoro za duplo.
Cijene piletine su u Europi poskupile, ne znam detalje ali navodno je plin kljucan, da li je fora oko stocne hrane ili sta je ne znam. Samo znam da je klasicni bezobrazluk podici cijene toliko, hajde dvije tri marke i nekako, ali dici cijenu pilecih prsa sa 9 na 14 pa ima i 15 pa cak i 16 km, to je lihvarstvo.
Kilogram zive vage janjetine je poskupio oko 2 km, u Jablanici odmah sa 30 na 40. Zasto je junetina preskocila teletinu ne znam, ali i tu je neka mucka sigurno.
- vjeshalica
#3424 Re: Poskupljenja
Ma nasa posla,da mogu prodavali bi pile za 200 maraka i opet bi srali da je prejeftino. Domaca bagra mjere im nema.
-
Hakiz
#3425 Re: Poskupljenja
Zato ja umjesto piletine jedem puretinu iz Vindije. Zdravija od piletine, bolja/ukusnija, a ista cijena. A budu i akcije.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2022 21:14 Fascinantno je da je junetina strasno poskupila, prestigla teletinu, sto mi nema logike teletina je klasu kvalitetnije meso.