Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#23051 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 16:42
piupiu wrote: 07/04/2022 16:40

Ali šta je tvoja poanta? Ti si na Chmoljin upis odgovorila otprilike sa 'poredis neuoporedivo' i ono... 'you're dismissed!" Ne shvatam šta je zapravo tvoj argument ovdje? Licemjerje zapada opravdava nedostatak borbe protiv Putina u Rusiji? Kako smo uopšte došli do ove tačke?
Vi insistirate na priči o sličnostima, ja o različitostima. :)
a koje su tacno razlicitosti, ja stvarno nisam vidjela (mozda grijesim) da si navela ti, svojim rijecima sta smatras da je drugacije u odnosu na 1992-1995 u nas?
hadzinicasa

#23052 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:43
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 16:39 to sto je zapad konstantno licemjeran i ne paca se dok ne dogori do nokata (njima) ne mijenja prirodu agresije na Ukrajinu i slicnosti sa agresijom na BiH.
Putinova retorika je milosevicevska i slicnosti su evidentne. kaop i modus operandi - od razaranja do civilnih zrtava i zvjerstava.
samo sto je ipak 30 godina proslo pa je tehnologija napredovala pa sad imamo live prenose putem svih mreza i veoma je tesko progutati "medijsku blokadu" i "ispiranje mozga" Rista Djoga Rusije. Ko hoce da vidi - vidi.

a onda opet licemjerstvo moze zapad kostati toga da zaigra mecka pred njihovim dvoristem, jer ako je Milosevicu prolazilo 4-5 godina, pa sto ne bi i Putinu...
Pa zaigrala im je mečka. Evropi, da budemo precizni. I tako spasila nas od igranke koja nam je bila spremljena još od februara prošle godine kad krenuše non-paperi. Sad imamo tačno onoliko koliko bude trajao ovaj rat da se spasimo opštom diplomatskom ofanzivom. Ako ima ko da je izvede.
mi i diplomatija? ne budi smijesna!
ako sam na icemu zavidjela Srbiji konkretno je to sto su imali brate skolovane diplomate. ne ulazim u sadrzaj (inace dobijem napad) ali su u diplomatiji za nas priucene poslusnike s koca i konopca, svijet izmislili.

nazalost.
piupiu

#23053 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 07/04/2022 16:47 Izrentaj stan, ne moras ga kupovati. Za to ti ne trebaju milioni, niti da budes CEO ni student Ivy lige univerziteta.

Mislim, kako zamisljas slobodu bez nekog rada?

Covjek je rob posla? Pa kako ce jesti? Brati plodove prirode?
Eeee. Nemaš dobar posao? Nema stan gdje hoćeš. Nema ni gdje nećeš, ako ne zaradjuješ dovoljno. Vidi se da nisi naučio njihovu ideologiju još. Ne valja biti podstanar. To je pozicija za luzere. Smisao života je kupiti svoju kuću. Osim toga, zašto otplaćivati tudji stan, kad možeš oplaćivati svoj? Nije ti to Beč i njihovi stanovi s regulisanom cijenom kirije, već slobodno tržište. Najbrže rastući broj beskućnika su žene starosti preko 55 godina. Vjerovatno i sam možeš odgovoriti na pitanje zašto. Drugi je to svijet. Evropa-majka. U svemu. Jesi gledao "Nomadland"?
Last edited by piupiu on 07/04/2022 16:57, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23054 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:33
Čitala sam ovaj tekst. Ne vidim opet poveznicu? Licemjerni Zapad će uvijek biti licemjeran. Bili su licemjerni i oko Hitlera, dok ih se nije dotaklo. Malo je nelicmjernih politika. Jbg.
Jes, ali ona je ovdje ubjedjivala da ratovi nisu isti, a onda postavi link na clanak koji kaze da su ovi ratovi slicni sa tom razlikom da je ovdje Zapad pruzio podrsku... :lol:

Mislim, sta reci...
piupiu

#23055 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 07/04/2022 16:55 mi i diplomatija? ne budi smijesna!
ako sam na icemu zavidjela Srbiji konkretno je to sto su imali brate skolovane diplomate. ne ulazim u sadrzaj (inace dobijem napad) ali su u diplomatiji za nas priucene poslusnike s koca i konopca, svijet izmislili.

nazalost.
Pa kako cemo imati diplomatiju kad u diplomatiju idu Skake i onaj Indijanac s Ilidze, da izvinu Indijanci.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23056 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:56
Chmoljo wrote: 07/04/2022 16:47 Izrentaj stan, ne moras ga kupovati. Za to ti ne trebaju milioni, niti da budes CEO ni student Ivy lige univerziteta.

Mislim, kako zamisljas slobodu bez nekog rada?

Covjek je rob posla? Pa kako ce jesti? Brati plodove prirode?
Eeee. Nemaš dobar posao? Nema stan gdje hoćeš. Nema ni gdje nećeš, ako ne zaradjuješ dovoljno. Vidi se da nisi naučio njihovu ideologiju još. Ne valja biti podstanar. To je pozicija za luzere. Smisao života je kupiti svoju kuću. Osim toga, zašto otplaćivati tudji stan, kad možeš oplaćivati svoj? Nije ti to Beč i njihovi stanovi s regulisanom cijenom kirije, već slobodno tržište. Najbrže rastući broj beskućnika su žene starosti preko 55 godina. Vjerovatno i sam možeš odgovoriti na pitanje zašto. Drugi je to svijet. Evropa-majka. U svemu. Jesi gledao "Nomadland"?
Da si ti meni ziva i zdrava jos 223 rate do moje slobode :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Slazem ja da srednja klasa gubi bitku, ali to opet ne znaci da je ok ne raditi nista i zivjeti vise nego dobro. Nomadland je stvar izgubljene bitke, ne nuzno i rata, ali to ne znaci da su stvari aposlutno lose postavljene.

Ta problematika oko posjedovanja nekretnine postoji i u Evropi, ne sam USA.
hadzinicasa

#23057 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:02
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 16:55 mi i diplomatija? ne budi smijesna!

nazalost.
Pa kako cemo imati diplomatiju kad u diplomatiju idu Skake i onaj Indijanac s Ilidze, da izvinu Indijanci.
pa znam. to i kazem. nema kriterija osim "zasluznosti" stranci malverzacijama.
piupiu

#23058 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:03
piupiu wrote: 07/04/2022 17:02

I onda kao - jaooo, kukuuuu, zli komsije i susjedi! A sami sebi najveci neprijatelji.
hadzinicasa

#23059 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:04
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:03

I onda kao - jaooo, kukuuuu, zli komsije i susjedi! A sami sebi najveci neprijatelji.
strasno je koliko smo sami sebi noge podmetali i dan danas.
ne moze mi niko reci da nismo imali ljudi...

imala sam prijateljicu, zavrsila zena u Americi medjunarodne odnose i diplomatiju, i vratila se i .... u MVP.... vele NE TREBA IM.
piupiu

#23060 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 07/04/2022 17:02 Da si ti meni ziva i zdrava jos 223 rate do moje slobode :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Brojiš sitno :lol:
Slazem ja da srednja klasa gubi bitku, ali to opet ne znaci da je ok ne raditi nista i zivjeti vise nego dobro. Nomadland je stvar izgubljene bitke, ne nuzno i rata, ali to ne znaci da su stvari aposlutno lose postavljene.

Ta problematika oko posjedovanja nekretnine postoji i u Evropi, ne sam USA.
Postoji, ali u daleko manjem obimu. I sa puno više mehanizama socijalne zaštite.

A anglo-američke države su... hmmm... pa nastale na otimanju slobodne zemlje da bi istu prodavali. :D
piupiu

#23061 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:07
piupiu wrote: 07/04/2022 17:04

imala sam prijateljicu, zavrsila zena u Americi medjunarodne odnose i diplomatiju, i vratila se i .... u MVP.... vele NE TREBA IM.
Ama imamo 2.5 miliona ljudi vani. Stručnjaka samo takvih na sve strane. Davno bi se milion vratio i lom napravio, da im se da. Al' im se nije dalo. S namjerom.
hadzinicasa

#23062 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:09
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:07

Ama imamo 2.5 miliona ljudi vani. Stručnjaka samo takvih na sve strane. Davno bi se milion vratio i lom napravio, da im se da. Al' im se nije dalo. S namjerom.
vjeruj mi da sam razmisljala o tome.
i zamisljam cesto (mastam) sscenarij u kojem ovi nasi kantonalni dodju na federalni pa na drzavni pa kazu, hajde vracajte se da ho-ruk gradimo drzavu kako treba. sve poravnamo, oduzmemo ukradeno, vratimo nama. pa ispocetka.

eh...
Last edited by hadzinicasa on 07/04/2022 17:16, edited 1 time in total.
djugum

#23063 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djugum »

Jel ovo prikrivena druga tema o Ukrajini, sa malo drugacijim da ne kazem filozofskim pristupom? :D

Btw @piupiu Kad kritikujes demokratski (da ne kazem zapadni) sistem, uzimas najgori primjer - vjerovatno USA jel? Tu su mane tog sistema najizrazajnije. Kako gledas na npr. skandinavijske drzave i njihovo uredjenje?
KraljicaIzJajca

#23064 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:46

Ne pitam te da mi objasniš ko na čemu insistitra, nego od čega je počeo ovaj argument, šta hoćeš da dokažeš 'različitostima' prirorde rata? Šta je poanta ovog vrćenja ukrug? U jednoj rečenici - različita priroda rata dokazuje šta?
Sve je počelo od 925str. Između mene i dale cooper, a Chmoljo su ubacio bespotreno kao i drugi, nitko ih nije ni pitao da se petljaju u našu konverzaciju. :-)

Različita priroda rata dokazuje drugačiju političku reakciju i ekonomsku klimu. Ovako nije reagirano sa Ukrajinom 2014.godine, a ovo je nastavak tog, tad, neriješenog konflikta.
piupiu

#23065 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

djugum wrote: 07/04/2022 17:15 Jel ovo prikrivena druga tema o Ukrajini, sa malo drugacijim da ne kazem filozofskim pristupom? :D
:lol: :lol: :lol:

Feminističkim. :lol:
Btw @piupiu Kad kritikujes demokratski (da ne kazem zapadni) sistem, uzimas najgori primjer - vjerovatno USA jel? Tu su mane tog sistema najizrazajnije. Kako gledas na npr. skandinavijske drzave i njihovo uredjenje?
Skandinavci su iz tradicije evropske socijal-demokratije, to je drugi par postoli. To je socijalistička tradicija s njemačkim uticajem. :D

PS Ne odgovorih ti na pitanje. U odnosu na anglo-američki model, Skandinavci su utopija. Ma, mislim, u odnosu na cijeli svijet - oni izgledaju kao utopija. Ne znam dovoljno o tim sistemima, ali mislim da su vjerovatno iskombinovali najbolje od svega.
Last edited by piupiu on 07/04/2022 17:32, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#23066 Re: Danasnji "feminizam"

hadzinicasa wrote: 07/04/2022 16:53

a koje su tacno razlicitosti, ja stvarno nisam vidjela (mozda grijesim) da si navela ti, svojim rijecima sta smatras da je drugacije u odnosu na 1992-1995 u nas?
A meni se ne piše, iz dva razlogab ovo nije tema o tome, a drugi razlog, osvrni se na povijest Ukrajine, posebno od 2014.godine, koji je meni sličniji od nastavljenog oružanog konflikta 2022.godine.

https://news.un.org/en/story/2014/09/47 ... larming-un

Kako se nitko nije broj ubijenih civila 2014.godine, oko 3000!?
hadzinicasa

#23067 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:32
hadzinicasa wrote: 07/04/2022 16:53

A meni se ne piše, iz dva razlogab ovo nije tema o tome, a drugi razlog, osvrni se na povijest Ukrajine, posebno od 2014.godine, koji je meni sličniji od nastavljenog oružanog konflikta 2022.godine.

pa de bona ne lijepi linkove nego objasni, ako imas neki stav, argumentiraj! :kiss:
ne mozes reci - nije tako. i ende.

mislim mozes, ali onda ne sudjelujes konstruktivno u razgovoru
KraljicaIzJajca

#23068 Re: Danasnji "feminizam"

hadzinicasa wrote: 07/04/2022 17:36
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:32

pa de bona ne lijepi linkove nego objasni, ako imas neki stav, argumentiraj! :kiss:
ne mozes reci - nije tako. i ende.

mislim mozes, ali onda ne sudjelujes konstruktivno u razgovoru
Kriva sam :lol: :kiss:

BiH rat je reguliran pod kontrolom Amerikanaca, rat u Ukrajini je pod uzajamnom sukobljenom kontrolom članica EU. :)

Na temi Ukrajine povremeno pišem o tehnikalijama ratovanja, a ni u BiH nije bilo kao sad u Ukrajini.

Izbjeglištvo, od perioda Kosovskih izbjeglica, EU je postavila novi način statusa izbjeglica u EU sa mogučnosti radne dozvole, plus, prelazak granice im je olakšan, a u BiH se moralo imati garantno pismo, a u EU naše izbjeglice nisu imale pravo na legalan rad.
dale cooper

#23069 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 15:42
dale cooper wrote: 07/04/2022 15:11

Nije bilo reakcija zato što su podcijenili Putina i zbog toga što je Evropa ovisna o ruskim energentima. Niko nije očekivao eskalaciju
sukoba na ovom nivou i potpunu invaziju Rusije na Ukrajinu. Jasno je da Evropa i Amerika imaju svoje interese, to niko ne negira.
Međutim Putinov režim očigledno ima mnogo agresivnije namjere od puke "odbrane" od NATO-a.

Ja opet ne znam šta je tvoj razlog svesrdnog gutanja i kupovine ruske propagande. :zoka:
Tebi 2014. godina nije bila na razini eskalacije!? Potpuno si u krivu, znale su tajne službe za dolazeči sukob. :)

Kritikujem Zapad jer je zbog osobnih interesa upravo dopustio ovakav sukob 2022.godine, a to uopće nema veze sa umanjivanjem odgovornosti ludzaka Putina. Ovako, sad smo svjedoci da se predugo popuštalo Putinu, a branilo se Ukrajini. :)
Pa trebalo je 2014-te reagovati na ovaj način kako se reagovalo sada, stvari bi se drugačije odvijale. Međutim, jasno je da se
kalkulisalo, prije svega od strane Evrope zbog već spomenute ovisnosti od ruskih energenata i drugih poslovnih veza. Slažem se
po tom pitanju sa tobom.

Ukrajina je u tome svemu žrtva, a sam Zelenski je na vlast došao 2019-te godine i naslijedio krizu i dio otcjepljene zemlje
od svog prethodnika. Ali Zelenski još od prije početka sukoba proziva međunardnu zajednicu i to nastavlja i sada u kontinuitetu
dok mu šalju pomoć i uvode sankcije Rusiji. I zato kažem, bez obzira koliko to bilo brutalno, sa obzirom sa kakvom se svirepošću
ruske vojske suočava mogu ga kao čovjeka shvatiti kada se obraća ruskim majkama. Jer i ovi koji su počinili masovne egzekucije
u Buči su nečiji sinovi.
piupiu

#23070 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:24
piupiu wrote: 07/04/2022 16:46

Ne pitam te da mi objasniš ko na čemu insistitra, nego od čega je počeo ovaj argument, šta hoćeš da dokažeš 'različitostima' prirorde rata? Šta je poanta ovog vrćenja ukrug? U jednoj rečenici - različita priroda rata dokazuje šta?
Sve je počelo od 925str. Između mene i dale cooper, a Chmoljo su ubacio bespotreno kao i drugi, nitko ih nije ni pitao da se petljaju u našu konverzaciju. :-)

Različita priroda rata dokazuje drugačiju političku reakciju i ekonomsku klimu. Ovako nije reagirano sa Ukrajinom 2014.godine, a ovo je nastavak tog, tad, neriješenog konflikta.
Tamo sam sad vidjela jedino da si se dotakla zapadne krivice za rat. I to je izrečeno u kontekstu rasprave o opravdanosti ili degutantnosti prozivanja ruskih majki od strane Zelenskog. Ovaj ostatak je, dakle, viška, otišlo se od teme... sad mi je jasnije.
KraljicaIzJajca

#23071 Re: Danasnji "feminizam"

dale cooper wrote: 07/04/2022 17:44
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 15:42

Tebi 2014. godina nije bila na razini eskalacije!? Potpuno si u krivu, znale su tajne službe za dolazeči sukob. :)

Kritikujem Zapad jer je zbog osobnih interesa upravo dopustio ovakav sukob 2022.godine, a to uopće nema veze sa umanjivanjem odgovornosti ludzaka Putina. Ovako, sad smo svjedoci da se predugo popuštalo Putinu, a branilo se Ukrajini. :)
Pa trebalo je 2014-te reagovati na ovaj način kako se reagovalo sada, stvari bi se drugačije odvijale. Međutim, jasno je da se
kalkulisalo, prije svega od strane Evrope zbog već spomenute ovisnosti od ruskih energenata i drugih poslovnih veza. Slažem se
po tom pitanju sa tobom.

Ukrajina je u tome svemu žrtva, a sam Zelenski je na vlast došao 2019-te godine i naslijedio krizu i dio otcjepljene zemlje
od svog prethodnika. Ali Zelenski još od prije početka sukoba proziva međunardnu zajednicu i to nastavlja i sada u kontinuitetu
dok mu šalju pomoć i uvode sankcije. I zato kažem, bez obzira koliko to bilo brutalno, sa obzirom sa kakvom se svirepošću
ruske vojske suočava mogu ga kao čovjeka shvatiti kada se obraća ruskim majkama. Jer i ovi koji su počinili masovne egzekucije
u Buči su nečiji sinovi.
Razumijem, on jeste nemočan, ali toga je svjestan od početka svoje predsjedničke funkcije. Može on svaki dan prozivati, ali Rusi dnevno zarade od te iste EU ogromnu sumu novca. Upitna je mogučnost dovoljne pomoči Ukrajini, na žalost.
KraljicaIzJajca

#23072 Re: Danasnji "feminizam"

piupiu wrote: 07/04/2022 17:51
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2022 17:24

Tamo sam sad vidjela jedino da si se dotakla zapadne krivice za rat. I to je izrečeno u kontekstu rasprave o opravdanosti ili degutantnosti prozivanja ruskih majki od strane Zelenskog. Ovaj ostatak je, dakle, viška, otišlo se od teme... sad mi je jasnije.
Hvala, ma eto, upravo tako. :thumbup:
djugum

#23073 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djugum »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:27
djugum wrote: 07/04/2022 17:15 Jel ovo prikrivena druga tema o Ukrajini, sa malo drugacijim da ne kazem filozofskim pristupom? :D

Skandinavci su iz tradicije evropske socijal-demokratije, to je drugi par postoli. To je socijalistička tradicija s njemačkim uticajem. :D

PS Ne odgovorih ti na pitanje. U odnosu na anglo-američki model, Skandinavci su utopija. Ma, mislim, u odnosu na cijeli svijet - oni izgledaju kao utopija. Ne znam dovoljno o tim sistemima, ali mislim da su vjerovatno iskombinovali najbolje od svega.
:thumbup:
Škobo Habu

#23074 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Hakiz wrote: 07/04/2022 15:37
Škobo Habu wrote: 07/04/2022 15:19

:?
Zašto te čudi da škola uči da je škola ideološki aparat?
Ne čudi me. Čudi me kontekst izrečenog.

Sa obzirom da je u učinocama tih istih škola visio Maršal na zidu, a svaki udžbenik počinjao sa zakletvom njemu, ne sjećam se da nas je ta škola učila tome kako je ona ideološki aparat. Jeste, ali škola na Zapadu, ako uzmemo u obzir ondašnji marksizam i sociologiju.

Titove staze revolucije i jesu bile čisto ispiranje mozga i ideološko oblikovanje pojedinca, ali ko se moga usprotiviti i kazati: "stani malo, škola je u ovom slučaju ideološki aparat".

O tome govorim.

By the way, piupiu je stara ko Grčka. Marksiazm, socilogija!? Wow! Ja do tog levela nisam stig'o...
Hakiz

#23075 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 07/04/2022 17:27

Družio se sa jednim Dancem dok je ovdje radio. Pričali o "raju" skandinavskom.

Ukratko, nije zlato sve što sja.
Post Reply