Naravno da je sve ideologija. Svako grupno vjerovanje je ideologija. Religija. Društveni sistem. Ekonomski sistem. Odnos prema porodici. Ideologija je filter, sočivo, prizma kroz koju vidiš svijet oko sebe, pa i samog sebe. Kao što vidiš, ja imam sociološko-marksističko shvatanje ideologije.MarlboroGold wrote: ↑07/04/2022 15:43 Uostalom progres čovječanstva je gotovo uvijek dolazio od ljudi koji su se opirali autorativnim sistemima, društvima i slično koji su kao na traci usađivali odgovarajuće obrasce ponašanja, ideje i ostalo. Tako da... nije sve ideologija.
Danasnji "feminizam"
- piupiu
#23026 Re: Danasnji "feminizam"
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#23027 Re: Danasnji "feminizam"
ja ću napisati da jesu, ti ćeš kolutati očima i imati jednorečeničnu repliku i tako u nedogled.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 15:43Porediš sukob u BiH sa sukobom u Ukrajini!?Chmoljo wrote: ↑07/04/2022 15:14
rekoh sebi neću, ali ipak moram.
dok glumiš poznavaoca svjetske politike i međunarodnih odnosa, vrlo lako si ispustila pitanje: šta stvarno Ukrajinci žele? a samim tim se nameće drugo pitanje: otkud Rusima pravo da drugom uređuju kako će živjeti i šta će raditi?
isti narativ je korišten i pri referendumu za nezavisnost BiH, negiranjem državnosti, negiranjem nacionalnosti i potrebom da se uređuju tuđi životi pod krinkom ugroženosti.
osim ako i sa tim imaš problem, a onda bi dijagnoza bila itekako jasna.
jer paralele su sasvim jasne: sve države sateliti listom bježe od najjače države u nekadašnjoj državnoj zajednici. sasvim sigurno od ljepote i toga da im je neko obećao šarenu lažu.
ah da, bilo je nekih poluobećanja o članstvu u NATOu. a zašto li da mi je znati... garant od Kine da ih čuva...
a šta Ukrajinci zaista žele vidimo po žrtvi koju podnose i cijeni koju plaćaju, ali ipak ustraju u tome. na to te "licemjerni" Zapad ne može nagovoriti.![]()
umjesto objašnjenja zašto ratovi nisu isti, dobijemo samo tvoje protupitanje. kad naučiš odgovarati i argumentovati javi se.
dosad smo samo vidjeli stavove glasnogovornika Dume.
- ¤ jelena ¤
#23028 Re: Danasnji "feminizam"
Nek kod nas nema tih...strogih pravila i zakona....tj. nismo represivni aparat nikako pa ne moš ni budali ništa. Ako se uvali u stranku, dočepa pogrešnog radnog mjesta jal funkcije, imaće svu slobodu ovog svijeta da razvija svoju individualnost....i slijedi svoje ambicije neometano.
Dobro, račune i kredite mora plaćat....što jest - jest.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 07/04/2022 16:00, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#23029 Re: Danasnji "feminizam"
Svojevrstan šok i otrežnjenje mi je bilo čitati da u SAD banke ne vole klijente koji imaju savršen kreditni skor, koji vraćaju kredite bez kašnjenja itd.
One koji imaju manje probleme u vraćanju kredita više vole, jer im mogu naplaćivati penale, davati im nove kredite za vraćanje starih, reprogamiranje sa produženim rokom vraćanja itd, dakle na njima mogu koristiti alate da ih što duže zadrže u odnosu ovisnosti o banci.
Ili firme po svijetu koje ne žele zaposliti ljude koji žive standardom koji mogu priuštiti, ne ulaze u dužničko ropstvo. Pogotovo one koji nemaju porodicu jer je ne mogu priuštiti.
A ti imaš slobodu da živiš život iznad tvojih mogućnosti. I što duže pod kreditnim opterećenjem.
One koji imaju manje probleme u vraćanju kredita više vole, jer im mogu naplaćivati penale, davati im nove kredite za vraćanje starih, reprogamiranje sa produženim rokom vraćanja itd, dakle na njima mogu koristiti alate da ih što duže zadrže u odnosu ovisnosti o banci.
Ili firme po svijetu koje ne žele zaposliti ljude koji žive standardom koji mogu priuštiti, ne ulaze u dužničko ropstvo. Pogotovo one koji nemaju porodicu jer je ne mogu priuštiti.
A ti imaš slobodu da živiš život iznad tvojih mogućnosti. I što duže pod kreditnim opterećenjem.
Last edited by Hakiz on 07/04/2022 16:01, edited 1 time in total.
- piupiu
#23030 Re: Danasnji "feminizam"
Ko je pričao o demokratiji? Demokratija je politički sistem. Počeli smo od individualne slobode. I ja ti govorim da sloboda da se vičeš "Trump is a cunt" nije sloboda ako spavaš ispod mosta i ne možeš ući u McDonalds po kafu. Ideologija je i misliti da je demokratija najbolje što je ikad postojalo u praksi. O kojoj demokratiji govoriš? Ja, na primjer, tvrdim da je samoupravni socijalizam isto oblik demokratije.MarlboroGold wrote: ↑07/04/2022 15:49Nemoj miješati kapitalizam s time. Posmatraj odvojeno.piupiu wrote: ↑07/04/2022 15:47
Pa baš ti je ta 'sloboda' primjer. Sloboda za šta? U anglo-saksonskim zemljama imaš indvidualnu slobodu sve dok plaćaš račune, otplaćuješ kredite bankama i imaš posao. Nikad mi nije bilo jasno kakva je to sloboda kad otplaćuješ 30 godina kuću i samo strepiš hoćeš li izbugibit posao ili ne, imaš 2 sedmica odmora godišnje i nula si ako nemaš para - a lako ostaneš bez njih. Ali ti je zato dozvoljeno da vičeš "Trump is cunt". Ono. Sve je relativno, moj Alberte.
Demokratija je najbolji sistem koji imamo. Boljeg nema niti je ikad postojao u praksi.
- piupiu
#23031 Re: Danasnji "feminizam"
Ima li idealnijeg mehanizma kontrole?Hakiz wrote: ↑07/04/2022 15:59 Svojevrstan šok i otrežnjenje mi je bilo čitati da u SAD banke ne vole klijente koji imaju savršen kreditni skor, koji vraćaju kredite bez kašnjenja itd.
Ili firme o svijetu koje ne žele zaposliti ljude koji žive standardom koji mogu priuštiti, ne ulaze u dužničko ropstvo. Pogotovo one koji nemaju porodicu jer je ne mogu priuštiti.
- piupiu
#23032 Re: Danasnji "feminizam"
Represivni aparat u tim je država aparat zaštite političke klase i vlasnika kapitala.¤ jelena ¤ wrote: ↑07/04/2022 15:57 Nek kod nas nema tih...strogih pravila i zakona....tj. nismo represivni aparat nikako pa ne moš ni budali ništa. Ako se uvali u stranku, dočepa pogrešnog radnog mjesta jal funkcije, imaće svu slobodu ovog svijeta da razvija svoju individualnost....i slijedi svoje ambicije neometano.
- Chmoljo
#23033 Re: Danasnji "feminizam"
ali ti niko i ne brani da odabereš nešto drugo. niko te nije našao na ulici pa te natjero da uzmeš kuću, pa te natjero da budeš "nešto", da radiš nešto što ne voliš...piupiu wrote: ↑07/04/2022 15:47Pa baš ti je ta 'sloboda' primjer. Sloboda za šta? U anglo-saksonskim zemljama imaš indvidualnu slobodu sve dok plaćaš račune, otplaćuješ kredite bankama i imaš posao. Nikad mi nije bilo jasno kakva je to sloboda kad otplaćuješ 30 godina kuću i samo strepiš hoćeš li izbugibit posao ili ne, imaš 2 sedmica odmora godišnje i nula si ako nemaš para - a lako ostaneš bez njih. Ali ti je zato dozvoljeno da vičeš "Trump is cunt". Ono. Sve je relativno, moj Alberte.MarlboroGold wrote: ↑07/04/2022 15:39
Ok samo što je u određenim društvima i sistemima to još izraženije, jer tu čovjeka kao individualno biće najviše satiru i ne daju mu prostor za filtriranje informacija i racionalno promišljanje u vezi istih koje dolaze iz nabrojanih institucija i ostalog. To je sastavni dio tog represivnog aparata i takvog uređenja.
Ne možeš baš porediti jednu demokratsku zemlju u kojoj ipak postoji prostor i za čovjeka kao individualno biće sa vlastitim potrebama i da sebe može iskazati u odnosu na većinu ili neke ustaljene obrasce u odnosu na jednu autokratiju poput Rusije. Ipak ti ove prve zemlje daju neku vrstu slobode... e sad ako ćeš i tu slobodu i slično također svrstavati u ideologiju onda odosmo predaleko.
dakle u startu, imaš slobodu da odabereš svoj obrazac života. to što ti se ne dopada žrtva koju čovjek mora podnijeti da bi ispunio neke uvjete za pristojan život... dil vit it. iz prazne ne puca.
da može bolje? može. ali za to treba masa, obrazovana masa koja zna artikulisati šta želi. a obrazovanje je nadohvat ruke i formalno i neformalno. čak i kod nas. ali treba nešto baciti i niz vodu.
ako želiš cijeli život meditirati na plaži i imati sve u životu... zašto je to onda uopšte fer?
-
Hakiz
#23034 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam. Kimovi u S. Koreji to rade drugačije, a opet ih niko još ne ruši. Teška utakmica, vidjećemo da li "klasična" represija direktno koristeći strah za život ili lažna demokratska sloboda koja indirektno koristi strah za život pobjeđuju.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:01Ima li idealnijeg mehanizma kontrole?Hakiz wrote: ↑07/04/2022 15:59 Svojevrstan šok i otrežnjenje mi je bilo čitati da u SAD banke ne vole klijente koji imaju savršen kreditni skor, koji vraćaju kredite bez kašnjenja itd.
Ili firme o svijetu koje ne žele zaposliti ljude koji žive standardom koji mogu priuštiti, ne ulaze u dužničko ropstvo. Pogotovo one koji nemaju porodicu jer je ne mogu priuštiti.
- piupiu
#23035 Re: Danasnji "feminizam"
A gdje ćeš živjeti? I od čega? Valjda prvo ide materijalna baza, pa duhovna nadgradnja, majka mu stara. Budi slobodan i živi ko pacov u podvožnjaku? Da bi imao krov nad glavom, moraš ga kupiti. Da bi ga kupio, moraš imati posao. I tako redom.Chmoljo wrote: ↑07/04/2022 16:03
ali ti niko i ne brani da odabereš nešto drugo. niko te nije našao na ulici pa te natjero da uzmeš kuću, pa te natjero da budeš "nešto", da radiš nešto što ne voliš...
dakle u startu, imaš slobodu da odabereš svoj obrazac života. to što ti se ne dopada žrtva koju čovjek mora podnijeti da bi ispunio neke uvjete za pristojan život... dil vit it. iz prazne ne puca.
da može bolje? može. ali za to treba masa, obrazovana masa koja zna artikulisati šta želi. a obrazovanje je nadohvat ruke i formalno i neformalno. čak i kod nas. ali treba nešto baciti i niz vodu.
ako želiš cijeli život meditirati na plaži i imati sve u životu... zašto je to onda uopšte fer?
- Tito_i_Partija
#23036 Re: Danasnji "feminizam"
Ti i @dale cooper imate živce k'o od čelika, svaka vam čast. Al' kad neko tako ofirno glumi budalu da bi tebe napravio budalom, ne razumijem čemu ulaganje napora i energije u dalju diskusiju.
-
KraljicaIzJajca
#23037 Re: Danasnji "feminizam"
Zar je potrebno objašnjaviti različitost dva različita vojna sukoba?Chmoljo wrote: ↑07/04/2022 15:56ja ću napisati da jesu, ti ćeš kolutati očima i imati jednorečeničnu repliku i tako u nedogled.
umjesto objašnjenja zašto ratovi nisu isti, dobijemo samo tvoje protupitanje. kad naučiš odgovarati i argumentovati javi se.
dosad smo samo vidjeli stavove glasnogovornika Dume.
- piupiu
#23038 Re: Danasnji "feminizam"
Oni su fascinantni. Ti ljudi bukvalno žive u nekom eksperimentu. Sliku svijeta im projicira debeli Kim, oni ga obožavaju i gladuju za njega. E sad, haj' znaj je l' i to istina.
- piupiu
#23039 Re: Danasnji "feminizam"
Kako je različit? Ja vidim samo sličnosti, čak i u ruskoj retorici i propagandi. Samo im još fali treća strana.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:11Zar je potrebno objašnjaviti različitost dva različita vojna sukoba?Chmoljo wrote: ↑07/04/2022 15:56
ja ću napisati da jesu, ti ćeš kolutati očima i imati jednorečeničnu repliku i tako u nedogled.
dosad smo samo vidjeli stavove glasnogovornika Dume.![]()
-
KraljicaIzJajca
#23040 Re: Danasnji "feminizam"
Evo objašnjenjapiupiu wrote: ↑07/04/2022 16:13Kako je različit? Ja vidim samo sličnosti, čak i u ruskoj retorici i propagandi. Samo im još fali treća strana.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:11
Zar je potrebno objašnjaviti različitost dva različita vojna sukoba?![]()
https://www.theguardian.com/commentisfr ... utcry-then
- piupiu
#23041 Re: Danasnji "feminizam"
Čitala sam ovaj tekst. Ne vidim opet poveznicu? Licemjerni Zapad će uvijek biti licemjeran. Bili su licemjerni i oko Hitlera, dok ih se nije dotaklo. Malo je nelicmjernih politika. Jbg.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:25Evo objašnjenja
-
KraljicaIzJajca
#23042 Re: Danasnji "feminizam"
Pa tako se može tad komentirati i sa sličnostima svih ratova u raznim povjesnim fazama.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:33Čitala sam ovaj tekst. Ne vidim opet poveznicu? Licemjerni Zapad će uvijek biti licemjeran. Bili su licemjerni i oko Hitlera, dok ih se nije dotaklo. Malo je nelicmjernih politika. Jbg.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:25
Evo objašnjenja
Meni tekst ima smisla o opisu razlika dva rata.
- hadzinicasa
#23043 Re: Danasnji "feminizam"
to sto je zapad konstantno licemjeran i ne paca se dok ne dogori do nokata (njima) ne mijenja prirodu agresije na Ukrajinu i slicnosti sa agresijom na BiH.
Putinova retorika je milosevicevska i slicnosti su evidentne. kaop i modus operandi - od razaranja do civilnih zrtava i zvjerstava.
samo sto je ipak 30 godina proslo pa je tehnologija napredovala pa sad imamo live prenose putem svih mreza i veoma je tesko progutati "medijsku blokadu" i "ispiranje mozga" Rista Djoga Rusije. Ko hoce da vidi - vidi.
a onda opet licemjerstvo moze zapad kostati toga da zaigra mecka pred njihovim dvoristem, jer ako je Milosevicu prolazilo 4-5 godina, pa sto ne bi i Putinu...
Putinova retorika je milosevicevska i slicnosti su evidentne. kaop i modus operandi - od razaranja do civilnih zrtava i zvjerstava.
samo sto je ipak 30 godina proslo pa je tehnologija napredovala pa sad imamo live prenose putem svih mreza i veoma je tesko progutati "medijsku blokadu" i "ispiranje mozga" Rista Djoga Rusije. Ko hoce da vidi - vidi.
a onda opet licemjerstvo moze zapad kostati toga da zaigra mecka pred njihovim dvoristem, jer ako je Milosevicu prolazilo 4-5 godina, pa sto ne bi i Putinu...
Last edited by hadzinicasa on 07/04/2022 16:41, edited 1 time in total.
- piupiu
#23044 Re: Danasnji "feminizam"
Ali šta je tvoja poanta? Ti si na Chmoljin upis odgovorila otprilike sa 'poredis neuoporedivo' i ono... 'you're dismissed!" Ne shvatam šta je zapravo tvoj argument ovdje? Licemjerje zapada opravdava nedostatak borbe protiv Putina u Rusiji? Kako smo uopšte došli do ove tačke?KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:35Pa tako se može tad komentirati i sa sličnostima svih ratova u raznim povjesnim fazama.
Meni tekst ima smisla o opisu razlika dva rata.![]()
-
KraljicaIzJajca
#23045 Re: Danasnji "feminizam"
Vi insistirate na priči o sličnostima, ja o različitostima.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:40Ali šta je tvoja poanta? Ti si na Chmoljin upis odgovorila otprilike sa 'poredis neuoporedivo' i ono... 'you're dismissed!" Ne shvatam šta je zapravo tvoj argument ovdje? Licemjerje zapada opravdava nedostatak borbe protiv Putina u Rusiji? Kako smo uopšte došli do ove tačke?KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:35
Pa tako se može tad komentirati i sa sličnostima svih ratova u raznim povjesnim fazama.
Meni tekst ima smisla o opisu razlika dva rata.![]()
- piupiu
#23046 Re: Danasnji "feminizam"
Pa zaigrala im je mečka. Evropi, da budemo precizni. I tako spasila nas od igranke koja nam je bila spremljena još od februara prošle godine kad krenuše non-paperi. Sad imamo tačno onoliko koliko bude trajao ovaj rat da se spasimo opštom diplomatskom ofanzivom. Ako ima ko da je izvede.hadzinicasa wrote: ↑07/04/2022 16:39 to sto je zapad konstantno licemjeran i ne paca se dok ne dogori do nokata (njima) ne mijenja prirodu agresije na Ukrajinu i slicnosti sa agresijom na BiH.
- piupiu
#23047 Re: Danasnji "feminizam"
Ne pitam te da mi objasniš ko na čemu insistitra, nego od čega je počeo ovaj argument, šta hoćeš da dokažeš 'različitostima' prirorde rata? Šta je poanta ovog vrćenja ukrug? U jednoj rečenici - različita priroda rata dokazuje šta?KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:42Vi insistirate na priči o sličnostima, ja o različitostima.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:40
Ali šta je tvoja poanta? Ti si na Chmoljin upis odgovorila otprilike sa 'poredis neuoporedivo' i ono... 'you're dismissed!" Ne shvatam šta je zapravo tvoj argument ovdje? Licemjerje zapada opravdava nedostatak borbe protiv Putina u Rusiji? Kako smo uopšte došli do ove tačke?![]()
- Chmoljo
#23048 Re: Danasnji "feminizam"
Izrentaj stan, ne moras ga kupovati. Za to ti ne trebaju milioni, niti da budes CEO ni student Ivy lige univerziteta.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:09A gdje ćeš živjeti? I od čega? Valjda prvo ide materijalna baza, pa duhovna nadgradnja, majka mu stara. Budi slobodan i živi ko pacov u podvožnjaku? Da bi imao krov nad glavom, moraš ga kupiti. Da bi ga kupio, moraš imati posao. I tako redom.Chmoljo wrote: ↑07/04/2022 16:03
ali ti niko i ne brani da odabereš nešto drugo. niko te nije našao na ulici pa te natjero da uzmeš kuću, pa te natjero da budeš "nešto", da radiš nešto što ne voliš...
Mislim, kako zamisljas slobodu bez nekog rada?
Covjek je rob posla? Pa kako ce jesti? Brati plodove prirode?
- Chmoljo
#23049 Re: Danasnji "feminizam"
Valjda zbog drugih citaca. Iako sam rekao da necu vise, ali ne mogu presutjeti ove stvari koje se ticu ukrajine iz prostog razloga jer tacni znam kako je tim ljudima tamo.Tito_i_Partija wrote: ↑07/04/2022 16:10Ti i @dale cooper imate živce k'o od čelika, svaka vam čast. Al' kad neko tako ofirno glumi budalu da bi tebe napravio budalom, ne razumijem čemu ulaganje napora i energije u dalju diskusiju.
Zadovoljstvo mi je vidjeti da svako normalan ima problem sa njenom pricom.
- Chmoljo
#23050 Re: Danasnji "feminizam"
U sustini, najveca i najprimjecivija razlika je u kolicini mrznje koju je srpska elita ispoljavala prema bosnjacima. Rusi nisu isli sa tolikom propagandom da je najbolji ukrajinac onog kojeg nema.piupiu wrote: ↑07/04/2022 16:13Kako je različit? Ja vidim samo sličnosti, čak i u ruskoj retorici i propagandi. Samo im još fali treća strana.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2022 16:11
Zar je potrebno objašnjaviti različitost dva različita vojna sukoba?![]()
Al, ima vremena. Na dobrom su putu da dodju na taj stadij.