Ukrajina

jednonogi_Jack

#74801 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

lajkujMe wrote: 07/04/2022 09:48 Druga tema.
Sve vise dolaze izvjestaji da su Ukrajinci oslobodili Branu na Dnjepru, to je jedan od 2 prelaza na Dnjepru u Juznoj Ukrajini.
Hersonski most je drugi.
Ako su ga uzeli a nema slika o tome jos pa je nepotvrdjeno, to znaci pod broj jedan Ruske trupe istocno od Brane su u Okruzenju.
Za povlacenje iz Hersona Rusima ostaje samo 1 most.
I Ukrajinci sad imaju mogucnost prelaza na drugu stranu Dnjepra i udaraju Ruse sa ledja.
Ako ovo bude potvrdjeno blizi se kolaps Rusa u i oko Khersona. Oslobodjenje Khersona i Melitpolja sve blize.

Ali oprezno, Rusi mogu unistiti taj most Krstarecim raketama i Ukrajinci s druge strane Dnjepra bi mogli ostati odsjeceni.
Misliš sjeverno od brane.
A ako Ukrajinci stvarno drže branu onda čak i ako rašisti sruše most u Khersonu, mogu Ukrajinci preći preko brane na istok.
sumirprimus

#74802 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kako napreduju na sjevernoj strani desne obale denjpra to je haman i cilj.ali desna strana dnjepra. kad ukri dodju do kahovke ostanak orka u kersonu je opasan.
ukri su jos uvijek sjeverno od kahovke.
Last edited by sumirprimus on 07/04/2022 10:02, edited 1 time in total.
janje_

#74803 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

sumirprimus wrote: 07/04/2022 08:08 Image
Image
ruje mobilisu rezerve hehehe :izet:
mladi ko kap. jbt, pa ovo u mene sacica raje kad se zapijemo u kafani, potjerali bi ovu vojsku zarom.. na sve lice osim na vojnike.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74804 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 07/04/2022 09:48

Oficijelni kraj bilo kakve digitalne tehnologije u Rusiji.
Bez ovoga nema pametne municije, bez ovoga nema aviona 4 generacije, bez ovoga topice im se Hardwerski sistemi svakim kvarom.
I ne ovo se ne moze zamjeniti necim drugim od nekog drugog.
Tajvan proizvodi 90% sve elektronike na svijetu.

Druga tema.
Sve vise dolaze izvjestaji da su Ukrajinci oslobodili Branu na Dnjepru, to je jedan od 2 prelaza na Dnjepru u Juznoj Ukrajini.
Hersonski most je drugi.
Ako su ga uzeli a nema slika o tome jos pa je nepotvrdjeno, to znaci pod broj jedan Ruske trupe istocno od Brane su u Okruzenju.
I Ukrajinci sad imaju mogucnost prelaza na drugu stranu Dnjepra i udaraju Ruse sa ledja.
Ako ovo bude potvrdjeno blizi se kolaps Rusa u i oko Khersona. Oslobodjenje Khersona i Melitpolja sve blize.

Ali oprezno, Rusi mogu unistiti taj most Krstarecim raketama i Ukrajinci s druge strane Dnjepra bi mogli ostati odsjeceni.
eeee sad kontam o čemu pričaš :D
lajkujMe

#74805 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 07/04/2022 09:57 ukrajinske snage nisu jos stigle do brane na dnjepru.
kad budu stigli i ako je osiguraju potvrdice.
Slazem se, iako ima tvrdnji da su je uzeli, nevjerujem dok ne bude potvrdjeno.
Ali znamo kako ide UKMOD ce potvrditi nakon 2 do 3 dana.

Za Khersonski most znam da je miniran i njega ce sigurno srusiti ako dodje do povlacenja.

Na google street view Most na Brani izgleda "odvojeno" od brane mogli bi ga Rusi srusiti bez diranja brane.
Nije im u interesu rusenje brane, jer bez te brane nema ni vode na Krimu dugo vremena. Pa cak i da se dogovore da se pusta voda, unistena brana treba par godina za popravku.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#74806 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

karanana wrote: 06/04/2022 17:08 mislim da niko od nas nema pojma o efektima radijacije uopsteno pa tako ni na ove sto su kopali i na ove sto stoje na cesti. prema tome ne znam otkud nam info da se rusi raspadaju da ce se raspasti za mjesec-dva. mozda hoce mozda nece, rekoh da je ludnica tuda i proci i stacionirati se a kamoli kopati nekakve rupe i biti tu vise od mjesec. ali ne znamo tacno skoro nista od detalja.
40 i kusur godina sam radio sa izvorima radijacije i znam sve stetne posljedice od istih.

BTW, zbog toga sam i u bivsoj JNA sluzio u jedinici za ABHO. 8-)

Samo mi se neda pisati o tome. :lol:

Jedino sto cu reci je da ne bih zelio biti u kozi vojnika koji su kopali rovove i proveli vise od par dana u istima bez odgovarajuce zastitne opreme za radijaciju (ako na kraju ne suncokrete). :wink
sumirprimus

#74807 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 07/04/2022 10:04
sumirprimus wrote: 07/04/2022 09:57 ukrajinske snage nisu jos stigle do brane na dnjepru.
kad budu stigli i ako je osiguraju potvrdice.
Slazem se, iako ima tvrdnji da su je uzeli, nevjerujem dok ne bude potvrdjeno.
Ali znamo kako ide UKMOD ce potvrditi nakon 2 do 3 dana.

Za Khersonski most znam da je miniran i njega ce sigurno srusiti ako dodje do povlacenja.

Na google street view Most na Brani izgleda "odvojeno" od brane mogli bi ga Rusi srusiti bez diranja brane.
Nije im u interesu rusenje brane, jer bez te brane nema ni vode na Krimu dugo vremena. Pa cak i da se dogovore da se pusta voda, unistena brana treba par godina za popravku.
kako ovi objektivni neutralci jedva cekaju pogresnu rijec kamol info, bole sacekat vizuelnu potvrdu. ide ukrima dobro i bez nas. mi smo tu da prenossimo vijesti i navijamo :D
Gandalf

#74808 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Rezerve im liče na civilnu zaštitu neke siromašne države ili lovačko društvo ili kombinaciju to dvoje. U svakom slučaju izgledaju jadno a navodna supersila u svojoj trodnevnoj "spec.operaciji" koja evo traje već 40 dana je prinuđena bacati ovakvo topovsko meso. Da budem iskren i ona prva postava orka izgleda skupljena s kolca i konopca, obučeni na nekom buvljaku, naoružani u nekom zaboravljenom vojnom muzeju.
lajkujMe

#74809 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

jednonogi_Jack wrote: 07/04/2022 10:00
lajkujMe wrote: 07/04/2022 09:48 Druga tema.
Hersonski most je drugi.

A ako Ukrajinci stvarno drže branu onda čak i ako rašisti sruše most u Khersonu, mogu Ukrajinci preći preko brane na istok.

Image

Sjevero-istocno.
Pojavile se neke mape, ne ova ovo je moja skrabotina.
Zeleno su Rusi odsjeceni od Brane u dzepu, sa ledja im je Dnjepar. Juzno navodna kontrola Ukrainaca kod Brane.
Plavo su Ukrajinske kontrole.
I navodno Ukrajinci dali Rusima 2 dana da se predaju u tom dzepu ili ce ih ocistiti.

Da li iko zna zasto je ovaj Put juzno od Brane obojen u plavo na livemapu?
Jucer nije bio a kad ga kliknes nista

Edit: skontao sam, to je Krimski kanal za vodu :D
jednonogi_Jack

#74810 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

lajkujMe wrote: 07/04/2022 10:11
Spoiler
Show
jednonogi_Jack wrote: 07/04/2022 10:00
Image

Sjevero-istocno.
Pojavile se neke mape, ne ova ovo je moja skrabotina.
Zeleno su Rusi odsjeceni od Brane u dzepu, sa ledja im je Dnjepar. Juzno navodna kontrola Ukrainaca kod Brane.
Plavo su Ukrajinske kontrole.
I navodno Ukrajinci dali Rusima 2 dana da se predaju u tom dzepu ili ce ih ocistiti.

Da li iko zna zasto je ovaj Put juzno od Brane obojen u plavo na livemapu?
Jucer nije bio a kad ga kliknes nista
Meni to sjeverno. :D
Na to sam i mislio.
Postavljao je @geralt mogući pravac kretanja napada.
ukrajina-t118514s75475.html#p18052503
istra_hr

#74811 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

GAU8 wrote: 07/04/2022 09:43 Zna li neko da li je Crno more zatvoreno za ratne brodove? Tj prolaz kroz moreuz...
Koliko mi je poznato, Rusija ima samo jednu krstaricu klase Slava u Crnom moru kod Odese, a sve ostalo je sitno...
:D
Bospor - Dardanelle?
Nebitno za daljnji tok događaja i (eventualni) sukob
Ruska Crnomorska flota je ograničena ko mađarske pedaline na Balatonu

U slučaju bilo čega ... US Navy može npr. iz Jadrana poslati posadu na kavu u Dubrovnik - a, "dežurni" sa bilo kojeg broda, mogu se poigrati s preciznim projektilima - koji pogađaju komarca u letu u desno jaje

... a di neće "visoko-sofisticirane" ruske barke
Nespin

#74812 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:01, edited 1 time in total.
lajkujMe

#74813 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Btw

Image

Crveni krug je mini brana na Krimskom kanalu koju su Ukrajinci napravili poslije 2014 da ukinu vodu za Krim.
Zuto je Brana na Dnjepru.

Mini branu su Rusi odmah digli u zrak i omogucili vodu za Krim.

Rusenjem brane na Dnjepru Rusi bi sami aebi ukinuli vodu jer bi se akumulacija Dnjepra ispraznila i onemogucila dotur vode.

Ali s druge strane, ako sruse Branu Kherson ce postati bivsi.
Citav grad i sve juzno od Brane bi bilo poplavljeno u ogromnim razmjerama.
Samo pogledajte velicinu Dnjepra.
Onemogucili bi bilo kakvu Ukrajinsku ofanzivu na sve juzno od Khersona za par mjeseci.
Ali vjerovatno i ubili na stotine ako ne i hiljade civila u Khersonu i okolici od masovnih poplava.

Nesto nalik Saveznickom bombardovanju Brana u Rhuru u 2 svj. Ratu.
Tad je bruku njemaca nastradalo od kataklizmickih poplav i unisten im citav industrijski potencijal.
Last edited by lajkujMe on 07/04/2022 10:26, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74814 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

istra_hr wrote: 07/04/2022 10:18
GAU8 wrote: 07/04/2022 09:43 Zna li neko da li je Crno more zatvoreno za ratne brodove? Tj prolaz kroz moreuz...
Koliko mi je poznato, Rusija ima samo jednu krstaricu klase Slava u Crnom moru kod Odese, a sve ostalo je sitno...
:D
Bospor - Dardanelle?
Nebitno za daljnji tok događaja i (eventualni) sukob
Ruska Crnomorska flota je ograničena ko mađarske pedaline na Balatonu

U slučaju bilo čega ... US Navy može npr. iz Jadrana poslati posadu na kavu u Dubrovnik - a, "dežurni" sa bilo kojeg broda, mogu se poigrati s preciznim projektilima - koji pogađaju komarca u letu u desno jaje

... a di neće "visoko-sofisticirane" ruske barke
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

visokosofisticirane toliko da će vas pitati da im Galeba prodate ako ne znate šta ćete s njime :lol: :lol: :lol:
zilog

#74815 Re: Ukrajina

Post by zilog »

jednonogi_Jack wrote: 07/04/2022 09:10
Spoiler
Show
Sad znamo stvarni razlog rata u Ukrajini.
Meni se čini da je i ovaj brčko jajca na hvarskoj plaži.
:thumbup:
Nisu mi jasni Bosnjaci koji se mogu identifikovati sa ovakvim debilcinama. Dobro, ista vjera, poselamis ga na hadzu, ili umri, ali prihvatati njegov sistem vrijednosti, je van pameti.
Sasvim je jasno da na zapadu postoje evidentni primjeri islamofobije, koji i nas posmatraju kroz tu prizmu, ma koliko se mi trudili da dokazemo svoju multikulturalnost, ali se to ne moze generalizovati, isto kao sto se muslimani ne mogu generalizovati. Islamofobe, stavis na ignore (lijepi "foe") i nastavis dalje. Ici u drugu krajnost i kao papagaj ponavljati, pricu ljudi, sa kojima ne dijelimo sistem vrijednosti, je blago receno - glupo. :roll:
Haris.ba

#74816 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Nespin wrote: 07/04/2022 10:21
Kad vidim ove ruske vojne čizme bez pertli ne znam bi li plakao ili se smijao. Inače, sa ovim čizmama idu one krpe umjesto čarapa, bolje drže čizmu. :D

EDIT

sad vidim ima neka gurtla na vrhu da se stegne :D
Mozda su ovo neki lopatasi. Za kopanje radioaktivnih rovova i skidanja blata sa gusjenica.
lajkujMe

#74817 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nas lokalni Amer se javio.

Njegovu jedinicu prebacuju na Istok.
Rade treninge svaki dan dok su izvan borbi :D
zilog

#74818 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Kad vidim ove ruske vojne čizme bez pertli ne znam bi li plakao ili se smijao. Inače, sa ovim čizmama idu one krpe umjesto čarapa, bolje drže čizmu. :D

EDIT

Pokupilo ih iz stale... :mrgreen:
Jos malo, pa ce ih, na ljeto, u Borosanama, poceti slati... :pisnuo:

Image
sumirprimus

#74819 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 07/04/2022 10:33 Nas lokalni Amer se javio.

Njegovu jedinicu prebacuju na Istok.
Rade treninge svaki dan dok su izvan borbi :D
zanimljiv lik. skoro je iso u poljsku licno da kupuj stvari za jedinicu, skuplja pare preko pejpala i slicno. pa kupuje sto im treba. ganja ljude operatore dronovima. voki tokije nabavlja, optiku, cizme, kevlar kacige, prsluke.
sumirprimus

#74820 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovo je momak za mornaricu koga treba pratiti vec to spomenuo prije.
sumirprimus

#74821 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
situacija oko kersona po dzulijanu..
Julian Röpcke🇺🇦
@JulianRoepcke
·
25m
News map of the situation in #Mykolaiv and #Kherson.
Situation is worse than previously reported.
Russians fear an Ukrainian offensive on Snigirevka, but so far it didn't happen.
Ukrainian forces are slowly advancing along the Dnepr, but lost areas at its mouth.
#PutinAtWar
po ovom nema ruje u okruzenju, ukri se spustaju niz dnjepar desnom obalom. i stoje pred kersonom.
kahovka je u ruskim rukama po ovom.
sumirprimus

#74822 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

kramatorsks zeljeznicka evakuacija civila u toku.
sumirprimus

#74823 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
sumirprimus

#74824 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

masovna evakuacija cvila iz donbasa, jos juce je ukr vojska uputila apel civila da se evakuisu dok jos mogu.
Palmalma

#74825 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

EDIT

To je najbolja obuca za ovaj period godine, kada se velikim dijelom Ukrajine stvara kaljuza. Vjerovato se radi o nekom rodu vojske koji ima potrebu za takvom obucom.
Post Reply