Ukrajina

sumirprimus

#74701 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub :skoljka: :mrgreen:
Dodatak
Keep in mind that the casualties sustained by Russian forces disproportionality affect motorized rifle, tank, naval infantry, VDV, recon, and spetsnaz companies, which are the units Russia needs to use to conduct offensives in the JFO.
Last edited by sumirprimus on 06/04/2022 23:58, edited 1 time in total.
jasib

#74702 Re: Ukrajina

Post by jasib »

karanana wrote: 06/04/2022 23:48
jasib wrote: 06/04/2022 23:45

Da si pažljivije gledao, ustanovio bi da taj vojnik nema glave, samo tijelo i mjesto glave pokriveno uniformom. Mišići su mu odumirali i pri tome se grčili. Vojnik ga nije pucao da ga "doubije", nego da mu smiri trzaje mišića. Ako je to ratni zločin, onda nema više komentara. "Ratni zločin manjeg značaja" :-)

- Путин - военный преступник!

- Слава Україні, слава героям, смерть ворогу!
da probam ponovo, mozda sam na foe pa ne vidis: a onaj drugi ubijeni kojem su ruke vezane?
po meni je ocigledno da su ova cetvorica bili posada onog transportera i ocigledno su izasli iz njega i zarobljeni i onda porokani. sto se mene tice volio bih da su ukri ili gruzijci roknuli transporter i ispekli ovu cetvoricu, ali ako su se predali i onda ih roknuli, onda je ocigledno ratni zlocin. a mogli su ih mozda i iskoristit za razmjenu.
Ne znamo kako je ubijen, da li je ubijen od strane Ukrajinaca, ne znamo ni kome pripada vojnik vezanih ruku - možda je Ukrajinac ratni zarobljenik ruske vojske. Ne znamo čak ni pouzdano je li vezan, ili su mu ruke vezane da se mišići ne grče...itd. Milion pitanja i milion teza. Samo vidimo da je vojnik mrtav, da ima nešto na rukama, ali prema tome ne možemo donositi zaključke o ratnom zločinu. Čak ni pretpostavke :-)

Nadzornik

#74703 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Nazalost,ovaj rat ce da potraje i kako dani prolaze bice sve krvaviji... :(

Ruski avioni danas dejstvuju iznad Donbasa:

Rusi dovlace pojacanja u Donbas:

HarTar

#74704 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Rusi na aerodromu Antonov ostavili helikopter Ka-52 koji je tu sletio oštećen u prvim satima rata...

ImageImage

I oni bi da ratuju sa NATO-om :-) :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74705 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 06/04/2022 23:49
JoseMujica wrote: 06/04/2022 23:46

haj bolan...oa jednoga dana kada se budu povlačili i sa Krima Putler će baciti priču kako su ciljevi ostvareni i kako je to kraj specijalne operacije i oni će to slaviti.

da im kaže da ga sami sebi popuše i to bi uradili...tako je kad ti tvoj Svet imaginacija i fikcija ispere mozak. Postaneš retard.

A svaki režim voli retarde i proizvodi retarde jer ti je sa retardima vlast sigurna. A i dobro dresiran retard je korisniji od ćuke. Sjedne kad mu kažeš, laje kad mu kažeš i na koga pokažeš, a svi misle da je čovjek. Ideološki retardi su čudo🌻
Znaci to je prosto nemoguce.
:lol:
nekad je ljude lakše sa heroina skinuti nego sa indoktrinirane ideološke matrice...dobiješ hardwer bez softvera
toska

#74706 Re: Ukrajina

Post by toska »

karanana wrote: 06/04/2022 23:37 kako to da su jednom od njih ruke svezane?
sve je jasno...
zapadni mediji su već prenijeli vijest i za očekivati je hapšenja u dan, dva, lica svjedoka ili aktera se vide.
animus

#74707 Re: Ukrajina

Post by animus »

jasib wrote: 06/04/2022 23:48
animus wrote: 06/04/2022 23:47 Ruje ostavile Kaljinigrad haman nebranjen. Citavu diviziju šalju na Ukrajinu. Trebalo bi im spremiti Kaljinigradsko proljece sa nekim vojnicima bez oznaka koji hoce da se vrate Njemackoj drzavi
Zašto bi to radili :-)

Oprosti, koliko godina imaš?
Dovoljno da se sjecam Tita i štafeta.
Sto ti je to bitno i kakve veze ima sa napisanim?
karanana

#74708 Re: Ukrajina

Post by karanana »

jasib wrote: 06/04/2022 23:52
karanana wrote: 06/04/2022 23:48

da probam ponovo, mozda sam na foe pa ne vidis: a onaj drugi ubijeni kojem su ruke vezane?
po meni je ocigledno da su ova cetvorica bili posada onog transportera i ocigledno su izasli iz njega i zarobljeni i onda porokani. sto se mene tice volio bih da su ukri ili gruzijci roknuli transporter i ispekli ovu cetvoricu, ali ako su se predali i onda ih roknuli, onda je ocigledno ratni zlocin. a mogli su ih mozda i iskoristit za razmjenu.
Ne znamo kako je ubijen, da li je ubijen od strane Ukrajinaca, ne znamo ni kome pripada vojnik vezanih ruku - možda je Ukrajinac ratni zarobljenik ruske vojske. Ne znamo čak ni pouzdano je li vezan, ili su mu ruke vezane da se mišići ne grče...itd. Milion pitanja i milion teza. Samo vidimo da je vojnik mrtav, da ima nešto na rukama, ali prema tome ne možemo donositi zaključke o ratnom zločinu. Čak ni pretpostavke :-)

p vrijedi li da barem bude ispitano i istrazeno radije nego da se odmah kaze da zlocina nad zarobljenicima nije bilo?
Nadzornik

#74709 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

HarTar wrote: 06/04/2022 23:53
Nikad to Rusi nisu izjavili niti je NATO ikada rekao da bi ratovao sa Rusijom.
Nema rata izmedju nuklearnih sila to bi valjda trebao da znas.
HarTar

#74710 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Nadzornik wrote: 07/04/2022 00:00
HarTar wrote: 06/04/2022 23:53
Nikad to Rusi nisu izjavili niti je NATO ikada rekao da bi ratovao sa Rusijom.
Nema rata izmedju nuklearnih sila to bi valjda trebao da znas.
Ma kakvi, samo redovno prijete Poljskoj, Litvaniji, Estoniji....
HarTar

#74711 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

To je to...

Image
sumirprimus

#74712 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Cue words like “Kesselschlacht,” “deep maneuver,” “fire sack” etc. etc. They seize Ukraine’s Black Sea coast (up to Odessa) and Russia imposes a compromise, frozen armistice, in which Moscow walks away with some gains, though not overthrow of Ukrainian government. Success! 2/7
Deep Russian military competence has reasserted itself. But then there is Narrative #2. The Big Boss is hopping mad that he was lied to about what was doable, but neither he nor the generals really know the situation on the ground particularly well. He tells them to deliver… 3/7
a tangible victory OR ELSE and FAST. So they move broken units around, don’t really re-equip, rest, retrain, etc. but launch large scale attacks, while the Ukrainians chew on their logistics and, burning for revenge for civilian tortured and dead, attack ferociously. 4/7
Fear, confusion, and failure are contagious. And thus these offensives fail, some spectacularly. Ukrainian counterattacks, fed by Western arms supplies, push back, maybe to the line of contact, maybe into the Donbass (not Crimea). A Russian defeat becomes a debacle. 5/7
The Wehrmacht often saved itself from defeat-becomes-debacle because of klix junior leadership (see Guy Sajer, THE FORGOTTEN SOLDIER or Willi Heinrich, CROSS OF IRON). Russian junior leadership is absent or worse than useless. If collapse begins it will be hard to stop 6/7
Of course it is likely to be something in between. But I bet its going to be much closer to Narrative #2 than to Narrative #1. 7/end

juce me nazdornik pita. Sta milsim i ja se nadam da nisu dosli pameti i da ce probat opciju 2 :mrgreen:
Nespin

#74713 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:01, edited 1 time in total.
karanana

#74714 Re: Ukrajina

Post by karanana »

istorijsko pitaje o kojem sam razmisljo zadnjih dana slusajuci koliko su rusija a posebno ukrajina bitne za globalno trziste hrane. veliki izvoznici ne znam ni ja psenice, jecma, suncokreta, djubriva...... i glavni snabdjevaci i hranitelji mnogo drzava.

kako onda da su 30ih godina proslog vijeka (ako se ne varam) milioni ukrajinaca i rusa umrli od gladi?
animus

#74715 Re: Ukrajina

Post by animus »

:run:
JoseMujica wrote: 07/04/2022 00:02 glupa vlast laže ili se pravi da se nije desilo, blamira se i na kraju se time bave međunarodni sudovi

pametna vlast pohapsi i javno osudi, čime:
1. jača povjerenje u svoje institucije
2. jača međunarodni kredibilitet
3. sačuva obraz

a dalje kad se sve smiri ove dilajle pomiluješ ili im smanjiš kaznu na temelju dobrog vladanja i pošalješ u nastavak žetve 🌻🌻🌻🌻🌻
Mozda je bolje sve evidentirati pa vidjwti kad se rat zavrsi jesu li ti ljudi prezivili rat. Mogu oni jos dosta suncokreta poslati pod zemlju.
sumirprimus

#74716 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Of the 130 battalion tactical groups Russia applied to the invasion, more than 80 are still inside Ukraine, senior defense official says. Each generally has 800 to 1,000 troops, senior defense official says.
There has not yet been a tangible increase in Russian forces in the Donbas region, senior defense official says. They have dedicated more than 30 battalion tactical groups there so far, likely amounting to more than 24,000.
Ukrainian forces have been “recalibrating since the beginning,” and are continuing to do so in eastern Ukraine, senior defense official says. Notes that Ukraine took advantage of Russia pulling back elsewhere to attack.
Ukrainian forces “are absolutely adapting and adjusting in real time to Russian efforts now to increase their activities there” in eastern Ukraine, senior U.S. defense official says.
One of the reasons the Pentagon announced last night another $100 million in weapons transfers to Ukraine is because there was an “urgent need” for Javelins in the Donbas and the Ukrainians want to be ready.

“Lots of adjustments in real time,” senior defense official says.

Dijelovi Sa brifinga iz pentagona o situacijai u ukr.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#74717 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

karanana wrote: 07/04/2022 00:13 istorijsko pitaje o kojem sam razmisljo zadnjih dana slusajuci koliko su rusija a posebno ukrajina bitne za globalno trziste hrane. veliki izvoznici ne znam ni ja psenice, jecma, suncokreta, djubriva...... i glavni snabdjevaci i hranitelji mnogo drzava.

kako onda da su 30ih godina proslog vijeka (ako se ne varam) milioni ukrajinaca i rusa umrli od gladi?
Rusa nije, Ukrajinaca da.
Ljudi posijali, došla partija, Staljin, NKVD i uzeli im usjeve.
GandalfSivi

#74718 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

karanana wrote: 07/04/2022 00:13 istorijsko pitaje o kojem sam razmisljo zadnjih dana slusajuci koliko su rusija a posebno ukrajina bitne za globalno trziste hrane. veliki izvoznici ne znam ni ja psenice, jecma, suncokreta, djubriva...... i glavni snabdjevaci i hranitelji mnogo drzava.

Imali zemlju, nisu je imali cime obradjivati.
Nadzornik

#74720 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Za one od vas koji su upoznati sa Drugim svjetskim ratom:

Ne cini li se i vama da Rusi ovom ofanzivom iz pravca Izjuma ponavljaju istu strategiju iz Drugog svjetskog rata sa ciljem
da opkole Ukrajinske trupe u Donbasu... :-?

Image
Image
Novosti

#74721 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

@mba wrote: 06/04/2022 21:02
Novosti wrote: 06/04/2022 20:52

:lol:
koja drskost i oholost da ti nekome diktiras sta smije a sta ne smije, sta bi trebao a sta nebi trebao!
Ma dobro za NATO ih i razumijem donekle i razumijem al da nekome prijete poslje svega to je :lol:
Nadzornik

#74722 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

https://hr.wikipedia.org/wiki/Holodomor
zilog

#74723 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Ukrajina jeste bila zitnica, ali sa daleko manjim prinosima, nego danas. Nije bilo tehnologije i vjestackiih djubriva, a seljaci su smatrani kulacima...
Ostatak SSSR-a je forsirao gradove i fabrike, razvijao radnicku klasu. Kada je zetva 1932. podbacila, nastupila je strasna glad, a Ukrajina nije imala svoje rezerve, jer su viskovi ranijih godina odlazili van Ukrajine. Pomoc nije dosla i milioni su umrli od gladi.

Cak i nakon WW II SSSR se prehranjivao americkim zitom i kukuruzom. Tek je raspadom Sovjetskog Sabeza, masovno usla zapadna zehnologija i visestruko povecala prinose, tako da se sada zitarice izvoze. Ne treba sumnjati, da ce se ove godine posijati u svijetu i tamo gdje se ranije prestalo, zbog jeftine ukrajinske i ruske psenice.
Dimu1927

#74724 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Nadzornik wrote: 07/04/2022 00:19 Za one od vas koji su upoznati sa Drugim svjetskim ratom:

Ne cini li se i vama da Rusi ovom ofanzivom iz pravca Izjuma ponavljaju istu strategiju iz Drugog svjetskog rata sa ciljem
ako je suditi po dosadasnjim njihovim uspjesima koristeci stare fazone, taktike, tehniku, birvaktile hranu itd, dobro ce im poci za rukom ako i ovo iskopiraju :D
zilog

#74725 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Nadzornik wrote: 07/04/2022 00:19 Za one od vas koji su upoznati sa Drugim svjetskim ratom:

Spoiler
Show
Image
Image
Izgleda da je to sve sto im je ostalo od vojne pameti - da kopiraju marsale i generale iz WW II... :roll:
Post Reply