pa kako nece stajati kad svi imaju fetis da se nabiju cim blize pjesackom prelazu pa i ne vide semafor. i onda se krive ko zirafe da vide semafor
redovna pojava pogotovo u poslijepodnevnim satima u smjeru ilidze kad je sunce nize
Moderators: _BataZiv_0809, anex
pa kako nece stajati kad svi imaju fetis da se nabiju cim blize pjesackom prelazu pa i ne vide semafor. i onda se krive ko zirafe da vide semafor
Slično se i meni desilo. Još uvijek nisam siguran da li sam prošao na crveno ili zeleno iako bih se mogao kladiti u godišnju platu da sam jasno vidio kako se upalilo zeleno svjetlo. Svi iza mene ostali na semaforu i stoje, ja došao do sljedećeg oni još stoje (doduše, sljedeći je bio desetak metara dalje). Skoro dvije godine prošlo, kazne nema pa će biti ili da tu nema kamere ili da sam prošao kroz zeleno a oni glumili uspavane ljepotice.Ateista wrote: ↑06/04/2022 08:09 Zna se nekad desiti da svi zaspu, valjda i ne gledaju toliko semafor nego cekaju kad neko drugi krene i tako ako se nadje vise njih, dobije se kolektivno spavanje.
Juce ja na jednom semaforu krenuo na zeleno, vidim u retrovizoru jos neko vrijeme svi ostali stoje, u momentu sam usporio i prepao se da nisam dobro vidio i krenuo na crveno.![]()
Ma vjerovatno da su zaspali drugi.Laplace wrote: ↑06/04/2022 08:37Slično se i meni desilo. Još uvijek nisam siguran da li sam prošao na crveno ili zeleno iako bih se mogao kladiti u godišnju platu da sam jasno vidio kako se upalilo zeleno svjetlo. Svi iza mene ostali na semaforu i stoje, ja došao do sljedećeg oni još stoje (doduše, sljedeći je bio desetak metara dalje). Skoro dvije godine prošlo, kazne nema pa će biti ili da tu nema kamere ili da sam prošao kroz zeleno a oni glumili uspavane ljepotice.Ateista wrote: ↑06/04/2022 08:09 Zna se nekad desiti da svi zaspu, valjda i ne gledaju toliko semafor nego cekaju kad neko drugi krene i tako ako se nadje vise njih, dobije se kolektivno spavanje.
Juce ja na jednom semaforu krenuo na zeleno, vidim u retrovizoru jos neko vrijeme svi ostali stoje, u momentu sam usporio i prepao se da nisam dobro vidio i krenuo na crveno.![]()
Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.Laplace wrote: ↑06/04/2022 08:39 Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.
https://www.healthline.com/health/highw ... s#symptoms
Pa i kazu da vecina nesreca se desi na sporijim brzinama nego na brzim, ali su nesrece gdje je brze vozeno odmah na vijestima i cesce se spominju.Ateista wrote: ↑06/04/2022 09:03Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.Laplace wrote: ↑06/04/2022 08:39 Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.
Nikad mi se nije desilo da zaspem za volanom, iako jesam znao imati krize koje se najcesce dese na nekim dijelovima magistrala gdje je kolona koja vozi nekom dosadnom ravnomjernom brzinom, a kolona i iz drugog smjera pa ne mogu preticati. Cim mogu voziti normalno, mogu preticati, pa cak i na autoputu, dovoljno proradi adrenalin da me bez problema drzi budnim, nikad mi se nije desio slucaj koji se opisuje u clanku.
Jednom sam krenuo na dug put u 10 navece a da nisam nikako spavao prije toga, vozio 15-16 sati. U neka doba sam bio toliko umoran i pospan da mi je srce cudno lupalo i jako sam se cudno osjecao, jako ruzno iskustvo i generalno glupa odluka da krenemo u ta doba, ali opet nisam ni jednom imao neki prenos da zaspem ni na sekundu.
Ima smisla, ta monotona i dosadna voznja bas zna uspavati. Cak i ako neko ne zaspe za volanom, smanjuje koncentraciju i vozaci su manje oprezni, ne stignu odreagovati u vanrednim situacijama.kakaljin wrote: ↑06/04/2022 09:18Pa i kazu da vecina nesreca se desi na sporijim brzinama nego na brzim, ali su nesrece gdje je brze vozeno odmah na vijestima i cesce se spominju.Ateista wrote: ↑06/04/2022 09:03
Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.
Nikad mi se nije desilo da zaspem za volanom, iako jesam znao imati krize koje se najcesce dese na nekim dijelovima magistrala gdje je kolona koja vozi nekom dosadnom ravnomjernom brzinom, a kolona i iz drugog smjera pa ne mogu preticati. Cim mogu voziti normalno, mogu preticati, pa cak i na autoputu, dovoljno proradi adrenalin da me bez problema drzi budnim, nikad mi se nije desio slucaj koji se opisuje u clanku.
Jednom sam krenuo na dug put u 10 navece a da nisam nikako spavao prije toga, vozio 15-16 sati. U neka doba sam bio toliko umoran i pospan da mi je srce cudno lupalo i jako sam se cudno osjecao, jako ruzno iskustvo i generalno glupa odluka da krenemo u ta doba, ali opet nisam ni jednom imao neki prenos da zaspem ni na sekundu.
Meni autoputevi jesu dosadni, pogotovo onaj do zagreba koji je previse ravan i monoton, ali me iz nekog razloga ne uspavljuju.drug_profi wrote: ↑06/04/2022 09:56 Mene uspava sporija voznja magistralom u koloni.
I prazan autoput.
Dok recimo prazna magistrala i guzva na autoputu me drze jako budnim.
Dakle situacije u kojima treba stalno mijenjati smijer i stepen prenosa su OK, a one u kojima se pali tempomat su uspavljujuce.
Moguce da je i to, ali valjda je cuo negdje, i ja sam znao za tempomat prije nego sto sam imao auto sa istim.black_adrian wrote: ↑06/04/2022 12:49Ma ne zeza se nego nakaze nisu još toliko napredovale. Malo kasne.
Moja "nakaza" ima aktivni radar i sama vozi 10 sec. ako slucajno zaspem, ili me opali hercika, mozdani ili bilo sta zbog cega mi ruka vise ne dotice volan ili ne upravljam.black_adrian wrote: ↑06/04/2022 12:49Ma ne zeza se nego nakaze nisu još toliko napredovale. Malo kasne.
Ovdje se ne priča o snu tokom vožnje, ni o pospanosti. Ovdje se radi o cestovnoj hipnozi, stanju u kojem si potpuno budan i svjestan ali kao da voziš na autopilotu i ne sjećaš se dešavanja tokom zadnjih petnaest minuta. Vozio si nekih petnaestak minuta a da pojma nemaš da li ti je nešto promaklo.Ateista wrote: ↑06/04/2022 09:03Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.Laplace wrote: ↑06/04/2022 08:39 Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.
E to mi se tek nikad nije desilo dok vozim.Laplace wrote: ↑06/04/2022 14:28Ovdje se ne priča o snu tokom vožnje, ni o pospanosti. Ovdje se radi o cestovnoj hipnozi, stanju u kojem si potpuno budan i svjestan ali kao da voziš na autopilotu i ne sjećaš se dešavanja tokom zadnjih petnaest minuta. Vozio si nekih petnaestak minuta a da pojma nemaš da li ti je nešto promaklo.Ateista wrote: ↑06/04/2022 09:03
Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.