Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dimu1927

#38176 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

Optimist wrote: 05/04/2022 19:04 Danas je to bilo posebno izrazeno. Upali se zeleno, u sve tri trake stoje. Da li im smeta sunce, da li cackaju telefon ili spavaju ne znam.
pa kako nece stajati kad svi imaju fetis da se nabiju cim blize pjesackom prelazu pa i ne vide semafor. i onda se krive ko zirafe da vide semafor

redovna pojava pogotovo u poslijepodnevnim satima u smjeru ilidze kad je sunce nize
ZuzuTop

#38177 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZuzuTop »

Ne vozim neku masinu.
Al dosta se ljudi boji grebanja vratima.
Ovo je trebalo na parking topic
Raigor Stonehoof

#38178 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Raigor Stonehoof »

Od ovih sto im treba 2 sekunde zelenog da krenu su mi gori samo ovi sto trube jos na zutom. E neces pasa, onda namjerno guslam.
noviclan

#38179 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Optimist wrote: 05/04/2022 19:04 Danas je to bilo posebno izrazeno. Upali se zeleno, u sve tri trake stoje. Da li im smeta sunce, da li cackaju telefon ili spavaju ne znam.
Jednom rijecju k.r.e.t.e.n.i.
Ateista

#38180 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Zna se nekad desiti da svi zaspu, valjda i ne gledaju toliko semafor nego cekaju kad neko drugi krene i tako ako se nadje vise njih, dobije se kolektivno spavanje.
Juce ja na jednom semaforu krenuo na zeleno, vidim u retrovizoru jos neko vrijeme svi ostali stoje, u momentu sam usporio i prepao se da nisam dobro vidio i krenuo na crveno. :-)
Laplace

#38181 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 06/04/2022 08:09 Zna se nekad desiti da svi zaspu, valjda i ne gledaju toliko semafor nego cekaju kad neko drugi krene i tako ako se nadje vise njih, dobije se kolektivno spavanje.
Juce ja na jednom semaforu krenuo na zeleno, vidim u retrovizoru jos neko vrijeme svi ostali stoje, u momentu sam usporio i prepao se da nisam dobro vidio i krenuo na crveno. :-)
Slično se i meni desilo. Još uvijek nisam siguran da li sam prošao na crveno ili zeleno iako bih se mogao kladiti u godišnju platu da sam jasno vidio kako se upalilo zeleno svjetlo. Svi iza mene ostali na semaforu i stoje, ja došao do sljedećeg oni još stoje (doduše, sljedeći je bio desetak metara dalje). Skoro dvije godine prošlo, kazne nema pa će biti ili da tu nema kamere ili da sam prošao kroz zeleno a oni glumili uspavane ljepotice.
Laplace

#38182 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.

https://www.healthline.com/health/highw ... s#symptoms
Ateista

#38183 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 06/04/2022 08:37
Ateista wrote: 06/04/2022 08:09 Zna se nekad desiti da svi zaspu, valjda i ne gledaju toliko semafor nego cekaju kad neko drugi krene i tako ako se nadje vise njih, dobije se kolektivno spavanje.
Slično se i meni desilo. Još uvijek nisam siguran da li sam prošao na crveno ili zeleno iako bih se mogao kladiti u godišnju platu da sam jasno vidio kako se upalilo zeleno svjetlo. Svi iza mene ostali na semaforu i stoje, ja došao do sljedećeg oni još stoje (doduše, sljedeći je bio desetak metara dalje). Skoro dvije godine prošlo, kazne nema pa će biti ili da tu nema kamere ili da sam prošao kroz zeleno a oni glumili uspavane ljepotice.
Ma vjerovatno da su zaspali drugi.
Meni se jednom desilo da sam krenuo na crveno jer sam vidio zeleno za lijevo i po gasu, sreca pa sam dobro startao i prosao prije onih iz suprotnog sto idu lijevo. :D
black_adrian
Vozim: vjetar

#38184 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Ateista wrote: 06/04/2022 08:54
Ma vjerovatno da su zaspali drugi.
Meni se jednom desilo da sam krenuo na crveno jer sam vidio zeleno za lijevo i po gasu, sreca pa sam dobro startao i prosao prije onih iz suprotnog sto idu lijevo. :D
i meni se to desilo u Visokom :lol:
Ateista

#38185 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 06/04/2022 08:39 Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.

Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.
Nikad mi se nije desilo da zaspem za volanom, iako jesam znao imati krize koje se najcesce dese na nekim dijelovima magistrala gdje je kolona koja vozi nekom dosadnom ravnomjernom brzinom, a kolona i iz drugog smjera pa ne mogu preticati. Cim mogu voziti normalno, mogu preticati, pa cak i na autoputu, dovoljno proradi adrenalin da me bez problema drzi budnim, nikad mi se nije desio slucaj koji se opisuje u clanku.
Jednom sam krenuo na dug put u 10 navece a da nisam nikako spavao prije toga, vozio 15-16 sati. U neka doba sam bio toliko umoran i pospan da mi je srce cudno lupalo i jako sam se cudno osjecao, jako ruzno iskustvo i generalno glupa odluka da krenemo u ta doba, ali opet nisam ni jednom imao neki prenos da zaspem ni na sekundu.
kakaljin

#38186 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Ateista wrote: 06/04/2022 09:03
Laplace wrote: 06/04/2022 08:39 Nekima se ovo dešava čim sjednu u auto. Inače, u jednom tekstu se tvrdi da se ovaj efekat pojavljuje poslije 2,5 h vožnje bez pauze i da zato treba praviti pauze na maksimalno 2,5 h vožnje.

Znao sam voziti i 19 sati bez pravih pauza, stanem samo da naspem gorivo i odem u wc.
Nikad mi se nije desilo da zaspem za volanom, iako jesam znao imati krize koje se najcesce dese na nekim dijelovima magistrala gdje je kolona koja vozi nekom dosadnom ravnomjernom brzinom, a kolona i iz drugog smjera pa ne mogu preticati. Cim mogu voziti normalno, mogu preticati, pa cak i na autoputu, dovoljno proradi adrenalin da me bez problema drzi budnim, nikad mi se nije desio slucaj koji se opisuje u clanku.
Jednom sam krenuo na dug put u 10 navece a da nisam nikako spavao prije toga, vozio 15-16 sati. U neka doba sam bio toliko umoran i pospan da mi je srce cudno lupalo i jako sam se cudno osjecao, jako ruzno iskustvo i generalno glupa odluka da krenemo u ta doba, ali opet nisam ni jednom imao neki prenos da zaspem ni na sekundu.
Pa i kazu da vecina nesreca se desi na sporijim brzinama nego na brzim, ali su nesrece gdje je brze vozeno odmah na vijestima i cesce se spominju.
Ateista

#38187 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kakaljin wrote: 06/04/2022 09:18

Pa i kazu da vecina nesreca se desi na sporijim brzinama nego na brzim, ali su nesrece gdje je brze vozeno odmah na vijestima i cesce se spominju.
Ima smisla, ta monotona i dosadna voznja bas zna uspavati. Cak i ako neko ne zaspe za volanom, smanjuje koncentraciju i vozaci su manje oprezni, ne stignu odreagovati u vanrednim situacijama.
drug_profi

#38188 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Mene uspava sporija voznja magistralom u koloni.
I prazan autoput.

Dok recimo prazna magistrala i guzva na autoputu me drze jako budnim.

Dakle situacije u kojima treba stalno mijenjati smijer i stepen prenosa su OK, a one u kojima se pali tempomat su uspavljujuce.
Ateista

#38189 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 06/04/2022 09:56 Mene uspava sporija voznja magistralom u koloni.
I prazan autoput.

Dok recimo prazna magistrala i guzva na autoputu me drze jako budnim.

Dakle situacije u kojima treba stalno mijenjati smijer i stepen prenosa su OK, a one u kojima se pali tempomat su uspavljujuce.
Meni autoputevi jesu dosadni, pogotovo onaj do zagreba koji je previse ravan i monoton, ali me iz nekog razloga ne uspavljuju.
Dozer

#38190 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Sta je tempomat...
Ateista

#38191 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 06/04/2022 12:06 Sta je tempomat...
Cruise control - sam drzi zadatu brzinu.
Dozer

#38192 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Kako to...
Ateista

#38193 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 06/04/2022 12:44Kako to...
Prvo sam bio sumnjicav je li zezas ili ozbiljno pitas, ali kontam mozda znas pod drugim imenom, sad vec vidim da zezas. :D
black_adrian
Vozim: vjetar

#38194 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Ateista wrote: 06/04/2022 12:46 Prvo sam bio sumnjicav je li zezas ili ozbiljno pitas, ali kontam mozda znas pod drugim imenom, sad vec vidim da zezas. :D
Ma ne zeza se nego nakaze nisu još toliko napredovale. Malo kasne.
Ateista

#38195 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

black_adrian wrote: 06/04/2022 12:49
Ateista wrote: 06/04/2022 12:46 Prvo sam bio sumnjicav je li zezas ili ozbiljno pitas, ali kontam mozda znas pod drugim imenom, sad vec vidim da zezas. :D
Moguce da je i to, ali valjda je cuo negdje, i ja sam znao za tempomat prije nego sto sam imao auto sa istim.
Dozer

#38196 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

black_adrian wrote: 06/04/2022 12:49
Moja "nakaza" ima aktivni radar i sama vozi 10 sec. ako slucajno zaspem, ili me opali hercika, mozdani ili bilo sta zbog cega mi ruka vise ne dotice volan ili ne upravljam.
"Nakaza" tada fino sama nastavi upravljati 10 sec., upali sva 4 i zaustavi se. A u njemu ima i "SOS" dugme, da te brzo nadju ;)

@Ateista Zajebavam se ba :D
Ja koristio tempomat/cruiser kad ovi VW mudroseri, a i vecina vas ovdje, niste ni znali da to postoji (1998) ;)
soha96

#38197 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by soha96 »

Jel ovo onaj sto poteze pistolje po parkingu :mrgreen:
Pretpostavljam da nakaza ima i "kalas u gepeku" :mrgreen:
Laplace

#38198 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ovdje se ne priča o snu tokom vožnje, ni o pospanosti. Ovdje se radi o cestovnoj hipnozi, stanju u kojem si potpuno budan i svjestan ali kao da voziš na autopilotu i ne sjećaš se dešavanja tokom zadnjih petnaest minuta. Vozio si nekih petnaestak minuta a da pojma nemaš da li ti je nešto promaklo.
Laplace

#38199 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

soha96 wrote: 06/04/2022 13:16 Jel ovo onaj sto poteze pistolje po parkingu :mrgreen:
Pretpostavljam da nakaza ima i "kalas u gepeku" :mrgreen:
Revolveraš?

Image
Ateista

#38200 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 06/04/2022 14:28

Ovdje se ne priča o snu tokom vožnje, ni o pospanosti. Ovdje se radi o cestovnoj hipnozi, stanju u kojem si potpuno budan i svjestan ali kao da voziš na autopilotu i ne sjećaš se dešavanja tokom zadnjih petnaest minuta. Vozio si nekih petnaestak minuta a da pojma nemaš da li ti je nešto promaklo.
E to mi se tek nikad nije desilo dok vozim. :D
Post Reply