Ukrajina

zilog

#74276 Re: Ukrajina

Post by zilog »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2022 09:46
Spoiler
Show
Milenkov buraz wrote: 06/04/2022 07:58

Imaš par stranica prije YT analizu oko dronova i rata u Ukrajini, Bajraktar nije pravljen da bude neoboriv, stvar je u tome da je bajraktar relativno lako zamjenjiv dok tenk ili radarski sistem koji je uništen nije tako lako zamijeniti. Analiza baca fokus na ono što sam govorio još na početku agresije, nije bitno koliko je BT uništeno i oboreno jer odnos uništenog sa Bajraktarima i oborenog Bajraktara je neuporediv...tako kažu ljudi koji se blje razumiju u dronove i ratnu tehnologiju i od tebe i od mene. I da se uzme da je u prvom naletu Rusa uništeno svih 20 Bajraktara koliko su imali Ukrajinci u startu agresije u analizi kažu da ono što je uništeno njima prevazilaizi daleko odnos uloženog dobivenog i štete prouzrokovane protivniku. Da su takva truba kao što govoriš sigurno ih niko ne bi uzimao, a za ono za šta su pravljeni, odnos cijena/dobiveno je na strani argumenta da Bajraktar jeste dobar izbor uz pametno korištenje naravno.

P.S Evo ga...samo za tebe

"Every helicopter shot down represents a pilot lost.
Every drone shot down represents a pilot learning."
Ukrajinci upravljaju svojim Bajraktarima iz kontejnera.
Spoiler
Show
Ukraine first purchased six of these medium-altitude, tactical uninhabited aerial vehicles (UAV) from Turkey in a $69 million deal in 2019. Each Bayraktar TB2 system consists of six aerial vehicles (or drones), two ground control stations, and related support equipment, so the initial purchase was for one complete system. The UAVs, which are Ukraine’s only armed UAV capability, have a range of up to three hundred kilometers, last up to twenty-seven hours, and can carry up to four laser-guided munitions.
How vulnerable are they?
Current-generation drones such as the Bayraktar TB2 are vulnerable to air defense systems, air attacks, and electronic warfare. Bayraktar TB2s are slow, large, low-flying, and radio-controlled, making them comparatively easy targets for more sophisticated, layered air defense systems and electronic warfare capabilities.

Pročitaj ostatak teksta
https://www.cfr.org/in-brief/how-ukrain ... nst-russia
Cak i takvu "by the book" PVO, u odredjenim okolnostima, Bayraktar moze probiti.
Problem je (za Ruse), sto Rusima nista nije "by the book". Valjda to svi vidimo... :mrgreen:

Ukrajinci moraju cuvati Bajre, jer je to sto imaju i jer ih Turci ne mogu nastancati koliko bi ih trebalo Ukrajincima. :roll:
apsidejzi

#74277 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sportman1 wrote: 06/04/2022 10:06 :shock:
Demokrate , pošto Rusiji ne mogu ništa i guza radi ko meduza, odlučili su da kazne kćerke od Putina.
Još samo da im poruše kuće kao u Izraelu.
Sirote. Hajmo napravit akciju za dobrotvorne priloge. Tuga me neka stisla.
Kyuss

#74278 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

sportman1 wrote: 06/04/2022 10:32
Drekavac22 wrote: 06/04/2022 10:24

najbolja kazna Rusije je trenutno dobro naoruzati Ukrajinu, pogotovo protiv avionskim oruzjem da se oslabi njihova nadmoc na nebu.

A šta su radili 8 godina, od puča ??
To im je greška, kao što je ruska greška što nisu odmah intervenirali kad je počeo majdan.
Vlado se zajebao. Koji amater!
Da li zaslužuje Nobela za mir?
Nierika

#74279 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

Više od 20 ruskih vojnih vozila pozicionirano je u blizini dva vozila koja su pucala, oba u istoj ulici i protežući se blokovima duž jedne poprečne ulice.
Vojni konvoj je stacioniran na raskrsnici u ulici Yablonska, gdje je The Times u ponedjeljak dokumentirao više od deset mrtvih tijela. Novi video potvrđuje da se ruski konvoj nalazio na mjestu gdje su pronađena mnoga od tih tijela.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pogl ... /220406048
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74280 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 06/04/2022 10:28
JoseMujica wrote: 06/04/2022 10:25

logično s obzirom ko mu je komšija....kad si naćeran u sado-mazo odnos, jer druga strana ne zna za drugačiju interakciju, bolje biti sadista nego mazohista....pametan insan gleda da ga barem pođahkad i metne a ne samo da ga stalno prima....samo se ovi naši hadalji furaju da budu palestinci :-) sad ne znam jel uzrok tome praznoglavost ili što uživaju kad ga primaju :evil:

ps

samo nemojte živi bili vaziti o moralu i pravdi jer toga nema u politici
kad sam ja ikad reko da nama uzor treba ibti izrael a ne palestina, po pitanju odbrane i generalno stava jedne navcje koja zivi u neprijateljskom okruzenju. ovde scile i haridbe.
ja ovo isto svojoj raji vičem...obično se šokiraju :lol: :lol: :lol: :lol:

jebga 30 godina te mentalno, ideološki guraju u (politički) nakaradni i imaginarni islamski "Svet" umjesto da učiš od najboljih, koji su prošli isti put pakla i kad su jednom presjekli i rekli nikad nam se ovo više neće ponoviti, ljudi su planirali i radili na sebi da to stvarno tako i bude.

Mi se nažalost ne mijenjamo...vazda naka kuknjava, prosjačenje, mi žrtve i vaz o nakom moralu, a korupcija na svakom koraku.... umjesto da se organizuješ, naoružaš i izgradiš međunarodnu poziciju da te niko ni pogledati ne smije. Imali smo dobru međunarodnu i pravnu poziciju ali su je tokmaci kompromitovali sjedenjem na dvije stolice (sjetite se Pogorelice) i pričom dogovaraćemo se :-) Umjesto da smo se bavili svojim ljudima na okupiranim teritorijama mi smo se bavili palestincima, irancima itd. sad te niko ne smatra ozbiljnim i kredibilnim partnerom, nit računa na tebe :sad: Trenuto je Albanija No.1 USA partner na Balkanu i tamo će biti NATO baza. Srbija sjedi na dvije stolice, ali će kako se bude ovo razvijalo lako promjeniti stranu. HR je već u NATO, dakle ostajemo mi ovdje kao standardni kusur, ona žuta sića. Al to je prije svega jer smo nesposobno, prokockali sve prilike. Nažalost i ovom našem "Svetu" uvijek je neko drugi kriv na kraju. :sad:
bingov buraz

#74281 Re: Ukrajina

Post by bingov buraz »

SanskiBiser wrote: 06/04/2022 08:13

Stefan Dimitrijevic poznatiji kao Stefan Celavi, dobrovoljac/placenik iz Srbije unisten. :shock:

https://www.facebook.com/stefan.celavi

https://www.pravda.rs/lat/2022/4/5/srps ... -lugansku/
Kako Pravda nezvanično saznaje Dimitrijević je poginuo kada je oklopno vozilo u kom se nalazio pogođeno neprijateljskom vatrom. On je uspeo da se izvuče iz zapaljenog vozila u kome su stradali njegovi saborci, ali je preminuo od zadobijenih povreda. Ovo je informacija koja je oblavljena na Telegram grupama koje se bave stanjem na frontu u Ukrajini.
Sanjao je pravoslavni svet a postao 🌻
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#74282 Re: Ukrajina

Post by pici »

Estonske haubice sa municijom za Ukrajince.
SanskiBiser

#74283 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Šta se ovdje desilo jesu li ovo Ukrajinci atomsku bacili na Ruse, mini Hirosima. :-)
Olaf1

#74284 Re: Ukrajina

Post by Olaf1 »

The organizer of the Russian run in Berlin: "Well, I didn’t know that there was such a tragedy, we wouldn’t have gone, if I know. My business is now ruined, I get threatening calls every minute from different countries. The page of my car service was flooded with photos with corpses ...."
Kme Kme kme

Ko da ih je jedan falus pravio, počevši od naših istočnih neprijatelja do ovih gore.
JoseMujica

#74285 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Olaf1 wrote: 06/04/2022 10:54
The organizer of the Russian run in Berlin: "Well, I didn’t know that there was such a tragedy, we wouldn’t have gone, if I know. My business is now ruined, I get threatening calls every minute from different countries. The page of my car service was flooded with photos with corpses ...."
Kme Kme kme

Ko da ih je jedan falus pravio, počevši od naših istočnih neprijatelja do ovih gore.
tako se to radi kod pametnih ljudi koji imaju stav :thumbup: :thumbup:

sereš, onda sam jedi svoja govna, a ja ti pfeninga neću ostaviti

samo kod nas se plaća likovima da pišaju po tebi...hint pekara Manja, uvijek s ljubavlju dižem tri prsta, a na svakom čošku u Sarajevu uzimam pare :roll:
b_i_s

#74286 Re: Ukrajina

Post by b_i_s »

SanskiBiser wrote: 06/04/2022 10:46

Šta se ovdje desilo jesu li ovo Ukrajinci atomsku bacili na Ruse, mini Hirosima. :-)
Meni ovo liči kao da su ih pustili da se nakamaraju što više na malom prostoru, a onda je krenuo rock&roll :izet:
lajkujMe

#74287 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Izrael ne zavisi od SAD, ne zavise oni od nikoga da se razumijemo.
Ako gledamo historiju jedino su Francuzi pomgoli Izraelcima do 1970 i neke kad se i veliki brat napokon prikljucio.

Istina jeste da Izraelci kupuju svasta Americko.
Ali su napravili svoju vojnu industriju koja je jedna od najboljih na svijetu.

Od najmodernijih Oklopa, PVO sistema, Radarskih sistema, avio elektronike, sistema veza i komunikacija, dalekometnih oruzja, malih oruzja ama bas sve su razvili.
Jedini nemaju svoje avione ali zato Americke avione doradjuju svojom tehnikom, ukljucujuci F35 kojeg su upgradovali.
Da ne pricamo o Atomskim bombama koje "nemaju"
Hocemo li onda pricati o tome da svaki muskarac i svaka zena mora proci kroz vojni rok.
Rijetki su izuzeti pa cak i fizicki nepogodne osobe imaju vojni rok kroz civilinu zastitu.

Svaki muskarac i zena zna gdje i kad da se javi na mjesto da zaduze oruzje i municiju i gdje idu da brane drzavu.
A u njihovom vojnom roku ne uce samo kako trcat praviti sklekove i kako pucati.
Nego se direktno vrsi obuka za kompleksne sisteme oruzja.

Slicne doktrine odbrane imaju zemlje kao sto su Svica, Finska i tako dalje
zilog

#74288 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Kme Kme kme

Nece da znaju nista drugo, osim vlastite propagande. Ulaze u zucne rasprave, a kada su u coporu, bahatost je na vrhuncu.
Sve dok ne tresnu u zid. Tada ide kmecanje o vascijeloj svjetskoj uroti protiv nejaci...
Tananarive

#74289 Re: Ukrajina

Post by Tananarive »

tindbe wrote: 05/04/2022 23:54
Tyke wrote: 05/04/2022 23:25

0d 2014. godine dobrovoljac u Lugansku. A mama mu iz nekog sela oko Prnjavora. A sad ode mlad i glup, umjesto da uziva u zivotu i carima ove prelijepe planete.
I onaj neki dan što je poginuo porijeklom iz Rudog.
Očito da četnici iz BiH vole da đubre njive u tuđini.
Samo nek tako nastave. ;-)
meni opet žao, ja bih volio da je hiljadu drugih nego njih dvojica :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#74290 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Comanche wrote: 06/04/2022 02:10
arman1 wrote: 05/04/2022 23:41 Kod Kijeva, jedan od novinara na uniformi nekog momka je vidio grb za koji bi se mogao zakleti da je naš s ljiljanima (smb/crna varijanta - shape). Slikanje nije bilo dopušteno. Vjerovatno neka poruka ili ....
Vjerovatno Legija Stranaca, nismo mi jedini sa ljiljanima.
Moguće mada je grb bio štit s 6 ljiljana, a francuzi o Kvibek mislim da koriste 1, 3 i 11.
palermo

#74291 Re: Ukrajina

Post by palermo »

lajkujMe wrote: 06/04/2022 11:02 Izrael ne zavisi od SAD, ne zavise oni od nikoga da se razumijemo.
Ako gledamo historiju jedino su Francuzi pomgoli Izraelcima do 1970 i neke kad se i veliki brat napokon prikljucio.

Istina jeste da Izraelci kupuju svasta Americko.
Ali su napravili svoju vojnu industriju koja je jedna od najboljih na svijetu.

Od najmodernijih Oklopa, PVO sistema, Radarskih sistema, avio elektronike, sistema veza i komunikacija, dalekometnih oruzja, malih oruzja ama bas sve su razvili.
Jedini nemaju svoje avione ali zato Americke avione doradjuju svojom tehnikom, ukljucujuci F35 kojeg su upgradovali.
Da ne pricamo o Atomskim bombama koje "nemaju"
Hocemo li onda pricati o tome da svaki muskarac i svaka zena mora proci kroz vojni rok.
Rijetki su izuzeti pa cak i fizicki nepogodne osobe imaju vojni rok kroz civilinu zastitu.

Svaki muskarac i zena zna gdje i kad da se javi na mjesto da zaduze oruzje i municiju i gdje idu da brane drzavu.
A u njihovom vojnom roku ne uce samo kako trcat praviti sklekove i kako pucati.
Nego se direktno vrsi obuka za kompleksne sisteme oruzja.

Slicne doktrine odbrane imaju zemlje kao sto su Svica, Finska i tako dalje
Misim, ok je Izrael, ali nemojte da miješamo kruške i jabuke. Mi živimo u nedovršenoj državi u kojoj poluge vlasti između ostalih imaju i oni koji bi da ta država uopšte ne postoji. Tako da su naši problemi ipak drugačiji. Rekao bih mnogo sličniji Ukrajini, nego Izraelu. I ovih mjesec i po dana ukrajinske borbe je nešto iz čega možemo mnogo naučiti. Ili se podsjetiti (jer smo zaboravili) na vremena kada je naša borba ličila ovoj ukrajinskoj.
Gandalf

#74292 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

zilog wrote: 06/04/2022 11:03

Kme Kme kme

Nece da znaju nista drugo, osim vlastite propagande. Ulaze u zucne rasprave, a kada su u coporu, bahatost je na vrhuncu.
Sve dok ne tresnu u zid. Tada ide kmecanje o vascijeloj svjetskoj uroti protiv nejaci...
Ma ne bi rusi lagali, je li to i kod njih krenula ko nas bre zavadi priča :lol: Sve bih ja te Z vozače proslijedio baćuški putleru da ih on spasava od mrskog zapada i grozne demokratije.
sportman1

#74293 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

Kyuss wrote: 06/04/2022 10:43
sportman1 wrote: 06/04/2022 10:32

A šta su radili 8 godina, od puča ??
To im je greška, kao što je ruska greška što nisu odmah intervenirali kad je počeo majdan.
Vlado se zajebao. Koji amater!

Kada može Obmana, zašto ne bi i on ?
Ili onaj iz Etiopije, dobio Nobela ,pa nakon godinu dana startao novi rat.
Samo o tome ratu NEMAŠ NIŠTA u medijima jer to nije zona uticaj korporacija
Kao u Jemenu.
NEMAŠ POJIMA O TOME.
lajkujMe

#74294 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Znaci ofanziva je zvanicno zapocela.

Masovni napad Ruskih snaga na Barvenovke i Slovianks.

Tenkovi uz pomoc iz zraka.

Puno brze nego sto sam ocekivao mislio sam da ce im trebati jos bar sedmica da se organizuju

Ako ovo bude ista taktika kao oko Kijeva vidjecemo mnogo mnogo unistenog gvozdja i Vrtoletla
sportman1

#74295 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

Prije su ljudi ratovali za ideale, za bolje društvo.
Mislim na NOB.
Nadali su se ravnopravnosti, bez sirotinje i bogataša.

Danas samo goli interes i izmanipulisani glupani se hvataju puške. A ko je pametan, prvi će da utekne.

Na kraju, kada sve završi u Ukrajini, pita će se ,gdje si bio i šta si radio, za koga ?
zigzag

#74296 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

I ko ih zavadi.

Umjesto da su samo pustili da rusi poklope državu, uhapse predsjednika, da par desetaka hiljada ukrajinaca potamane, oni se bore.
Last edited by zigzag on 06/04/2022 11:32, edited 1 time in total.
JoseMujica

#74297 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sportman1 wrote: 06/04/2022 11:29 Prije su ljudi ratovali za ideale, za bolje društvo.
Mislim na NOB.

Danas samo goli interes i izmanipulisani glupani se hvataju puške. A ko je pametan, prvi će da utekne.

Na kraju, kada sve završi u Ukrajini, pita će se ,gdje si bio i šta si radio, za koga ?
u ruskom i srpskom Svetu je to barem jasno...ratuju ljudi za frižidere, veš mašine, televizore, tefal tave, kokoši tj šta ko jami jami
mishic

#74298 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Velika greška Ukrajinaca je u tome što ne koriste svaku priliku i mogućnost da na teritoriji Rusije izazivaju nered i osječaj straha i nesigurnosti otvaranjem vatre po svim dostupnim mjestima i infrastrukturi. Posebna meta mora biti sve ono što na bilo koji način može pomoći u logisticiranju .
laik1981

#74299 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

sportman1 wrote: 06/04/2022 11:29 Prije su ljudi ratovali za ideale, za bolje društvo.
Mislim na NOB.

Jedno je ako ratujes da bi odbranio svoju kucu i svoju porodicu, a drugo ako ratujes jer si zatrovan mrznjom i ideologijama iz srednjeg vijeka..
Kyuss

#74300 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

sportman1 wrote: 06/04/2022 11:19
Kyuss wrote: 06/04/2022 10:43

Kada može Obmana, zašto ne bi i on ?
A da li bi trebao preventivno roknuti kojeg iskandera na ove što protjeruju diplomate, baltičke zemlje i sl. da se opamete?
Post Reply