Koja je ovo legenda bila...pored Costanze, ubjedljivo najbolji "lik" iz Seinfelda.
Gledate seriju - preporučite je
Moderator: _BataZiv_0809
-
no_sikiriki
#26151 Re: Gledate seriju - preporučite je
https://www.theguardian.com/tv-and-radi ... actor-dies
Koja je ovo legenda bila...pored Costanze, ubjedljivo najbolji "lik" iz Seinfelda.
- seln
#26152 Re: Gledate seriju - preporučite je
Hvala za preporuku... they really know how to make a show.vicious wrote: ↑22/03/2022 09:33
Informer
https://www.imdb.com/title/tt7161312/
Britanci znaju zanat, djaba je...
-
Nierika
#26153 Re: Gledate seriju - preporučite je
Gledam Witchera, razmišljam da li pogledati koju ep Archive 81.
- Riddle
#26154 Re: Gledate seriju - preporučite je
Gledao sam to davno. Bizarna priča, ali svakako vrijedi pogledati. Ne znam da sam ikad vidio veću narcisoidnu ličnost potpuno odvojenu od realnosti.
- tranquil
#26155 Re: Gledate seriju - preporučite je
-
Vox_liberi
#26156 Re: Gledate seriju - preporučite je
Gledam taj Dark konačno, na sredini treće sezone i nevjerovatno koliko se priča svela na dijaloge i smaračke scene, nakon predobre druge sezone..
- tranquil
#26157 Re: Gledate seriju - preporučite je
Prve dvije sezone su bile beton, ali su do maksimuma zapetljale radnju, možda čak i previše ambiciozno, što je imalo efekat na kvalitet treće sezone, koja je haman pa cijelo vrijeme samo razrješavala taj prethodno kreirani petljanac.Vox_liberi wrote: ↑06/04/2022 16:57 Gledam taj Dark konačno, na sredini treće sezone i nevjerovatno koliko se priča svela na dijaloge i smaračke scene, nakon predobre druge sezone..
Takođe, još jedna slabost zadnje sezone je prevelika fokusiranost na Jonasa i Martu nauštrb drugih likova. To je vjerovatno takođe posljedica toga da se serija morala završiti, i sve raspetljati, a već je ranije utvrđeno da su Jonas i Marta ključ svega, pa je stoga i fokus bio čvrsto na njima, što je šteta. Serija je obilovala fantastičnim i dobro razrađenim likovima, koji su u trećoj sezoni svedeni na epizodne uloge.
Nije treća sezona toliko loša, samo je osjetno slabija od prethodne dvije, ali čini mi se da je su autori izvukli koliko je bilo moguće da se izvuče iz date zapetljane situacije. U zadnjoj sezoni su samo požnjeli ono što su sami posijali u prethodne dvije.
Kada bi mogli, siguran sam da bi se autori vratili u prošlost i manje petljali u prve dvije sezone... Ali bojim se da ni to ne bi pomoglo, samo bi stvari ostale iste kakve već jesu
-
Tyke
#26158 Re: Gledate seriju - preporučite je
Black Sails
Bas mi je sjela serija, iako sam je duze vrijeme drzao na watch listi. Cak mi je drago da je nisam ranije gledao, kvalitetno sam ubio vrijeme, uzivao u ekipi i njihovim zavrzlamama. Svaka preporuka.
Jedina zamjerka mi je stur, pausalan, skroman prikaz samih pirata i onoga po cemu su poznati bili, tim pljackama i ubijanjima, hladnokrvnosti...

Bas mi je sjela serija, iako sam je duze vrijeme drzao na watch listi. Cak mi je drago da je nisam ranije gledao, kvalitetno sam ubio vrijeme, uzivao u ekipi i njihovim zavrzlamama. Svaka preporuka.
Jedina zamjerka mi je stur, pausalan, skroman prikaz samih pirata i onoga po cemu su poznati bili, tim pljackama i ubijanjima, hladnokrvnosti...

-
Tyke
#26159 Re: Gledate seriju - preporučite je
0dlicna razbibriga, ja je sa zenom odgled'o i bas opusteno i bez ikakvog srkleta, mozganja i pametovanja smo uzivali i smijali se svakoj novoj sveni Lupina.

Ne znam sta ce biti u 2. sezoni, nisam pratio knjigu (knjige?).
Btw. jel' ko citao Lupina, kakva je knjiga (ili je to vise njih)?
-
kakavdanakneiskustvu
#26160 Re: Gledate seriju - preporučite je
Tyke wrote: ↑07/04/2022 23:36 Black Sails
![]()
- tranquil
#26161 Re: Gledate seriju - preporučite je
Slično britanskom "Sherlock-u", radi se o modernoj obradi klasičnog lika iz krimića - ovaj put lopova, a ne detektiva - ali za razliku od Sherlock-a. koji je u većini epizoda ponudio obrade klasičnih priča o Holmes-u, ovdje je veza sa originalom još tanja - Lupin se pominje kao lik iz knjiga, neke od akcija su inspirisane njegovim podvizima, i to je sve.Tyke wrote: ↑07/04/2022 23:42 0dlicna razbibriga, ja je sa zenom odgled'o i bas opusteno i bez ikakvog srkleta, mozganja i pametovanja smo uzivali i smijali se svakoj novoj sveni Lupina.
Serija dakle nije direktno rađena po knjigama, knjige su stare 100 godina. Glavni lik u knjigama je lopov-džentlmen Arsen Lupin, a ovdje je glavni lik Assane Diop koji živi 100 godina poslije, i koji je takođe lopov, ali samo inspirisan sa Lupinom, i veliki fan pomenutih knjiga. Originalne knjige se doslovno pojavljuju u seriji i bitan su dio radnje, a ne izvornik po kom je serija snimana.
U francuskom originalu serija se zove "Dans l'ombre d'Arsène Lupin" - "U sjeni Arsena Lupina", samo što je ono "u sjeni" manjim slovima, i vjerovatno iz marketinških razloga su svugdje išli samo sa imenom "Lupin", ali to "U sjeni" je ime koje bi serija (pošteno) i trebala da nosi. Ime "Lupin" se u seriji pojavljuje više puta nego ime glavnog lika, Diop čak i koristi lažna imena koja su anagrami od "Arsene Lupin", i neke od provala su inspirisane knjigama. Tako ga je onaj detektiv djelimično i provalio. Ali sama serija nije rađena po tim knjigama.
-
Tyke
#26162 Re: Gledate seriju - preporučite je
Aha, nisam to znaotranquil wrote: ↑08/04/2022 09:44Slično britanskom "Sherlock-u", radi se o modernoj obradi klasičnog lika iz krimića - ovaj put lopova, a ne detektiva - ali za razliku od Sherlock-a. koji je u većini epizoda ponudio obrade klasičnih priča o Holmes-u, ovdje je veza sa originalom još tanja - Lupin se pominje kao lik iz knjiga, neke od akcija su inspirisane njegovim podvizima, i to je sve.Tyke wrote: ↑07/04/2022 23:42 0dlicna razbibriga, ja je sa zenom odgled'o i bas opusteno i bez ikakvog srkleta, mozganja i pametovanja smo uzivali i smijali se svakoj novoj sveni Lupina.
Serija dakle nije direktno rađena po knjigama, knjige su stare 100 godina. Glavni lik u knjigama je lopov-džentlmen Arsen Lupin, a ovdje je glavni lik Assane Diop koji živi 100 godina poslije, i koji je takođe lopov, ali samo inspirisan sa Lupinom, i veliki fan pomenutih knjiga. Originalne knjige se doslovno pojavljuju u seriji i bitan su dio radnje, a ne izvornik po kom je serija snimana.
U francuskom originalu serija se zove "Dans l'ombre d'Arsène Lupin" - "U sjeni Arsena Lupina", samo što je ono "u sjeni" manjim slovima, i vjerovatno iz marketinških razloga su svugdje išli samo sa imenom "Lupin", ali to "U sjeni" je ime koje bi serija (pošteno) i trebala da nosi. Ime "Lupin" se u seriji pojavljuje više puta nego ime glavnog lika, Diop čak i koristi lažna imena koja su anagrami od "Arsene Lupin", i neke od provala su inspirisane knjigama. Tako ga je onaj detektiv djelimično i provalio. Ali sama serija nije rađena po tim knjigama.
A jesi li citao Arsena Lupina, ima li uopste prevod na nas jezik?
Ja kad sam citao "Catch me if you can" jednostavno sam gutao svaku rijec nakon odgledanog filma koji je 1% knjige. Nesto mi ta knjiga eto naumpade
- tranquil
#26163 Re: Gledate seriju - preporučite je
Da budem iskren, nisam čitao (mada mislim da prevod postoji), ali sam gledao (davno) jednu stariju francusku seriju koja je, za razliku od ove, bila stvarno bazirana na knjigama i originalnom Lupinu (koliko znam, možda su i odstupali, ne bih znao reći jer nisam čitao).Tyke wrote: ↑08/04/2022 11:51Aha, nisam to znaotranquil wrote: ↑08/04/2022 09:44
Slično britanskom "Sherlock-u", radi se o modernoj obradi klasičnog lika iz krimića - ovaj put lopova, a ne detektiva - ali za razliku od Sherlock-a. koji je u većini epizoda ponudio obrade klasičnih priča o Holmes-u, ovdje je veza sa originalom još tanja - Lupin se pominje kao lik iz knjiga, neke od akcija su inspirisane njegovim podvizima, i to je sve.
U francuskom originalu serija se zove "Dans l'ombre d'Arsène Lupin" - "U sjeni Arsena Lupina", samo što je ono "u sjeni" manjim slovima, i vjerovatno iz marketinških razloga su svugdje išli samo sa imenom "Lupin", ali to "U sjeni" je ime koje bi serija (pošteno) i trebala da nosi. Ime "Lupin" se u seriji pojavljuje više puta nego ime glavnog lika, Diop čak i koristi lažna imena koja su anagrami od "Arsene Lupin", i neke od provala su inspirisane knjigama. Tako ga je onaj detektiv djelimično i provalio. Ali sama serija nije rađena po tim knjigama.![]()
A jesi li citao Arsena Lupina, ima li uopste prevod na nas jezik?
Ja kad sam citao "Catch me if you can" jednostavno sam gutao svaku rijec nakon odgledanog filma koji je 1% knjige. Nesto mi ta knjiga eto naumpade
Tipična epizoda te stare serije, po mom sjećanju je išla ovako nekako: on hoće da ukrade dragulje od nekih bogatih šupaka, oni organizuju zabavu u dvorcu, on ili lažira pozivnicu, ili šarmira neku damu pa ide kao pratnja, tamo na zabavi je u skupom odijelu i pun stila i samouvjerenosti, ponekad čak i malo pompozan, za vrijeme zabave šarmira još nekoga, napravi diverziju, ukrade dragulje iz sobe / sefa na spratu, domaćini skontaju da su nasamareni, skontaju ko je on i počnu ga tražiti, ali je kasno, on je već u limuzini koja se udaljava, i drži dragulje u rukama. Starinska serija, pretpostavljam da je bila OK za to vrijeme, danas bi vjerovatno bila malo staromodna.
Ova nova serija je stvarno sjajno ostvarenje i vrijedno gledanja, ali kao što sam rekao, nije po knjigama, niti govori o Lupinu, on je samo inspiracija glavnom liku.
-
kakavdanakneiskustvu
-
chino
#26165 Re: Gledate seriju - preporučite je
Vrlo dobar Yellowstone, upravo sam skinuo i prequel serije 1883
- karanana
#26166 Re: Gledate seriju - preporučite je
1883 odlicne prve mozda dvije max 3 epizode. Kasnije na zalost sve niza stranu, nabildana prica se totalno istopi i raspadne kroz pricu adolesencije i sexualnog odrastanja mlade plave ljepotice. Sjo, ines vidi sto sam dobru recenicu napiso a nisam je podzonio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26167 Re: Gledate seriju - preporučite je
Je li ono Elite izasao novi?
On topic: naceo sam Slugu naroda, ok je..
- karanana
#26168 Re: Gledate seriju - preporučite je
Vidio sam da je izaso novi elite prijr par dana. Ali ja nisam ni prosli pogledo jer su me iznervirali i razvodnili pricu. Haj ako pogledas samo nabaci epizode i minute epizoda gdje se ima sta kvalitetno vidjeti, posebno od markese. Necu nista musko gay. Moze zenski gay. Hvala._BataZiv_0809 wrote: ↑09/04/2022 20:12Je li ono Elite izasao novi?
On topic: naceo sam Slugu naroda, ok je..
- mirota
#26169 Re: Gledate seriju - preporučite je
The Dropout fenomenalna...istinita prica, simpa glumci, sve preporuke od mene

-
mali_balon
#26170 Re: Gledate seriju - preporučite je
Ozark, dobra
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26171 Re: Gledate seriju - preporučite je
Je li gledao ko Balkaniku
- selenofil
#26172 Re: Gledate seriju - preporučite je
Najbolja serija.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26173 Re: Gledate seriju - preporučite je
Znaci preporucujes Lupina za gledanje?Tyke wrote: ↑07/04/2022 23:42 0dlicna razbibriga, ja je sa zenom odgled'o i bas opusteno i bez ikakvog srkleta, mozganja i pametovanja smo uzivali i smijali se svakoj novoj sveni Lupina.
- Manual
#26174 Re: Gledate seriju - preporučite je
Dobar mi je ovaj Moon Knight
- vicious
#26175 Re: Gledate seriju - preporučite je
Severance ispade malo remek djelokaranana wrote: ↑19/02/2022 03:38Pogledo prvu i ne mogu reci da sam bas nacisto sa onim sto sam pogledo. Drugim rijecima nisam bas skonto sta i kako. Mislim jesam nesto a nesto nisam. Nesto kao matrix. Probacu dalje.
A i cekam inesku da nam objasni distopijsku sliku lumena kao ogledalo kapitalizma. Valjda.
Jedina zamjerka je cliffhanger na kraju 1. sezone, ko će dočekati nastavak.
Interesantno mi je da je Ben Stiller izvršni producent i čak režiser nekoliko epizoda. Nije baš nešto što bi se onako na prvu moglo očekivati od njega.