Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
breuer
#53326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://avaz.ba/vijesti/bih/731815/esko ... nstva-u-eu
ne znam, možda sam naivan, ali meni je ovaj Peškobar komedija...
- Kolinda
#53327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da je komedija kad nije na liniji sarajevske čaršije....da nije i on nečiji zet (hrvatski ili srpski)....breuer wrote: ↑05/04/2022 12:06 https://avaz.ba/vijesti/bih/731815/esko ... nstva-u-eu
-
breuer
#53328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije bola', već vjeruje da će BiH nekad završiti u EUKolinda wrote: ↑05/04/2022 13:03Naravno da je komedija kad nije na liniji sarajevske čaršije....da nije i on nečiji zet (hrvatski ili srpski)....breuer wrote: ↑05/04/2022 12:06 https://avaz.ba/vijesti/bih/731815/esko ... nstva-u-eu
-
Trappist
#53329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
haj barem si napisao sarajevski a ne muslimanske carsije...Kolinda wrote: ↑05/04/2022 13:03Naravno da je komedija kad nije na liniji sarajevske čaršije....da nije i on nečiji zet (hrvatski ili srpski)....breuer wrote: ↑05/04/2022 12:06 https://avaz.ba/vijesti/bih/731815/esko ... nstva-u-eu
A de nam reci ko je to na liniji, schmidt mozda ?
- Kolinda
#53330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Muslimanske????? Što bi ovo trebalo značiti ako može pojašnjenje?
-
Trappist
#53331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa kako ti sefov dobar jaran voli nazivati stanovnike sarajeva
- Kolinda
#53332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja u životu imam samo jednog "šefa" svoju ženu a Bošnjaci su za mene Bošnjaci a "sarajevska čaršija" politička platforma koja želi svesti moj narod na nivo nacionalne manjine....
-
mishic
#53333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
GOSPODINU ESCOBARU OD OBIČNOG GRAĐANINA,
Escobarova poruka da se o građanskoj BiH može razgovarati tek nakon što ona uđe u EU imala bi smisla da na sceni nisu snage koje svjesne toga čine sve da prodube i zakuju njenu etnizaciju ili da je još dublje dejtoniziraju. Ni današnje stanje u BiH nije onakvo kakvo je projicirano nesretnim Dejtonom nego je rezultat neprovedbe, zloupotrebe i skrnavljenja Dejtona. Kao i Dejtonu i ovom stanju u velikoj mjeri kumovali su stranc a prije svih visoki predstavnici koji su dozvoljavali te zloupotrebe i skrnavljenja isto onako kako i dans pritišću probosanske stranke da dozvole dalju etnizaciju društva sa tendencijom da se to i zakonski zakuje za sva vremena.
Ulazak "Dejtonske BiH" u EU nije moguć prvenstveno s toga što Dejtonska BiH ne postoji. Ponavljam, Dejton nikada nije implementiran počev od opstruiranog povratka pa do niza drugih zloupotreba koje su pod krinkom provođenja Dejtona BiH odvele daleko, daleko od Dejtona. BiH je u post Dejtonskom periodu vraćena na preddejtonske nacionalističko separatističke ratne planove i ciljeve na kojima se i dan dans nalazi. Na sceni je njihova realizacija svim mogućim kako zakonitim tako i nezakonitim sredstvima i to kao i Dejton uz pritisak i nametanje činovnika Zapada koji djeluju potpuno suprotno principima i načelima demokratije po kojima funkcionira sav normalan svijet.
Lekcije slične ovoj Escobarovoj mi smo slušali i tokom nametanja Dejtona. Trebalo je napraviti privremene ustupke agresoru, nagraditi agrsiju zločine i genocid a onda se ti privremeni ustupci pretvoriše u "Sveto slovo" i postadoše neprikosnoveni, neupitni i svevremeni. Danas se to ponovo ponavlja. Dodatna etnička podjela nameće se svim mogućim sredstvima uz ubjeđivanje da je to "kompromis". Kako se može uopće nazvati kompromisom neko rješenje za koje od starta jedna strana podvuće, zkuje i odredi "crvenu liniju"? Kako može biti kompromis ono što ide na štetu samo jedne strane?
Gospodine Escobar, poradite zajedno sa tom EU na našem prijemu u njeno članstvo hitno i odmah ili makar prije nego što zakucate glogov kolac u njen mrtvački kovćeg jer IZ na kojem rdite nije ništa drugo do taj glogov kolac. Kako Vam nije jasno da je nama Dejton podvaljen na isti takav način?!
Kako svi mogući kompromisi već decenijama idu na štetu demokratskog, građanskog i u korist nacionalnog, segregatnog i separatističkog?
Gospodine Escobar, autori i nametaći nakaradnog Dejtona kasnije su izrazili svoja kajanja i priznali svoje greške, pravdali se da nisu zamišljali da nameću nešto tako nakaradno ali nama od tog njihova priznanja i kajanja nije bilo nikakve koristi. Ostali smo i još smo sa tom luđčkom košuljom na sebi. Gospodine, Vi je sužavate i dodatno stežete a ubjeđujete nas da je to za naše dobro i da ćemo jednoga dana moći da je skinemo.
Moči ćemo ako nam taj Sveti Izborni zakon i njegovi kreatori kao i Sveti Dejton i njegovi kreatori i implementatori dopuste i smiluju nam se.
A njihovoj milosti nakon dugotrjnog iskustva sa njom radujemo se tačno onoliko koliko i vlastitoj smrti. Ako nas razumijete, Gospodine!
Escobarova poruka da se o građanskoj BiH može razgovarati tek nakon što ona uđe u EU imala bi smisla da na sceni nisu snage koje svjesne toga čine sve da prodube i zakuju njenu etnizaciju ili da je još dublje dejtoniziraju. Ni današnje stanje u BiH nije onakvo kakvo je projicirano nesretnim Dejtonom nego je rezultat neprovedbe, zloupotrebe i skrnavljenja Dejtona. Kao i Dejtonu i ovom stanju u velikoj mjeri kumovali su stranc a prije svih visoki predstavnici koji su dozvoljavali te zloupotrebe i skrnavljenja isto onako kako i dans pritišću probosanske stranke da dozvole dalju etnizaciju društva sa tendencijom da se to i zakonski zakuje za sva vremena.
Ulazak "Dejtonske BiH" u EU nije moguć prvenstveno s toga što Dejtonska BiH ne postoji. Ponavljam, Dejton nikada nije implementiran počev od opstruiranog povratka pa do niza drugih zloupotreba koje su pod krinkom provođenja Dejtona BiH odvele daleko, daleko od Dejtona. BiH je u post Dejtonskom periodu vraćena na preddejtonske nacionalističko separatističke ratne planove i ciljeve na kojima se i dan dans nalazi. Na sceni je njihova realizacija svim mogućim kako zakonitim tako i nezakonitim sredstvima i to kao i Dejton uz pritisak i nametanje činovnika Zapada koji djeluju potpuno suprotno principima i načelima demokratije po kojima funkcionira sav normalan svijet.
Lekcije slične ovoj Escobarovoj mi smo slušali i tokom nametanja Dejtona. Trebalo je napraviti privremene ustupke agresoru, nagraditi agrsiju zločine i genocid a onda se ti privremeni ustupci pretvoriše u "Sveto slovo" i postadoše neprikosnoveni, neupitni i svevremeni. Danas se to ponovo ponavlja. Dodatna etnička podjela nameće se svim mogućim sredstvima uz ubjeđivanje da je to "kompromis". Kako se može uopće nazvati kompromisom neko rješenje za koje od starta jedna strana podvuće, zkuje i odredi "crvenu liniju"? Kako može biti kompromis ono što ide na štetu samo jedne strane?
Gospodine Escobar, poradite zajedno sa tom EU na našem prijemu u njeno članstvo hitno i odmah ili makar prije nego što zakucate glogov kolac u njen mrtvački kovćeg jer IZ na kojem rdite nije ništa drugo do taj glogov kolac. Kako Vam nije jasno da je nama Dejton podvaljen na isti takav način?!
Kako svi mogući kompromisi već decenijama idu na štetu demokratskog, građanskog i u korist nacionalnog, segregatnog i separatističkog?
Gospodine Escobar, autori i nametaći nakaradnog Dejtona kasnije su izrazili svoja kajanja i priznali svoje greške, pravdali se da nisu zamišljali da nameću nešto tako nakaradno ali nama od tog njihova priznanja i kajanja nije bilo nikakve koristi. Ostali smo i još smo sa tom luđčkom košuljom na sebi. Gospodine, Vi je sužavate i dodatno stežete a ubjeđujete nas da je to za naše dobro i da ćemo jednoga dana moći da je skinemo.
Moči ćemo ako nam taj Sveti Izborni zakon i njegovi kreatori kao i Sveti Dejton i njegovi kreatori i implementatori dopuste i smiluju nam se.
A njihovoj milosti nakon dugotrjnog iskustva sa njom radujemo se tačno onoliko koliko i vlastitoj smrti. Ako nas razumijete, Gospodine!
-
channel10
#53334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stvarno ne znam imamo li mi makar polupismenih novinara pa da ga samo pitaju:
Dobro, nije problem. Jedna drzava, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Idemo usvajati zakone koji nas uvode u EU.
O pazi sad, neki konstitutivni narodi blokiraju proces pristupanja EU. Gospodine Escobar, navedite koji su to, oznacite ih i naravno kaznite.
Ako si ti prejeban u Zagrebu neki dan, nismo mi. Treba poceti i strancima čepiti usta. Kazes treba ovo, treba ono. Nije problem. De Boga ti vidi ko blokira ovo, a ko ono, pa rijesite to.
A ne dosao ovdje srat po nama, a sve po direktivi Zg i Bg. Treba ih sve izvesti na cistac da vidimo ko sta od njih misli.
I ovi "pregovaraci" neka izadju u javnost o cemu se prica i cime im prijete, ako prijete.
Dobro, nije problem. Jedna drzava, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Idemo usvajati zakone koji nas uvode u EU.
O pazi sad, neki konstitutivni narodi blokiraju proces pristupanja EU. Gospodine Escobar, navedite koji su to, oznacite ih i naravno kaznite.
Ako si ti prejeban u Zagrebu neki dan, nismo mi. Treba poceti i strancima čepiti usta. Kazes treba ovo, treba ono. Nije problem. De Boga ti vidi ko blokira ovo, a ko ono, pa rijesite to.
A ne dosao ovdje srat po nama, a sve po direktivi Zg i Bg. Treba ih sve izvesti na cistac da vidimo ko sta od njih misli.
I ovi "pregovaraci" neka izadju u javnost o cemu se prica i cime im prijete, ako prijete.
-
laik1981
#53335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Toliko o americkoj prijateljskoj politici..
- Kolinda
#53336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zapita li se itko od vas da je priča o Željku Komšiću, Anelu Šahinoviću, Edimu Fejziću pročitana i da je većina MZ shvatila da ta tri sinonima nisu produkt želje glasača nego obični inženjering politike većinskog naroda da bi ovladao drugim kojega je brojčano manje....
Kaže netko hoćemo civilizaciju, pa zar je Edim Fejzić pokazatelj civilizacije, Hrvat nije, rođaka Hrvata nema, u njegovoj izbornoj jedinici živi 23 Hrvata te on ima istu snagu kao i predstavnik Hrvata sa 35000 birača iz posavske županije. Taj isti Fejzić je snimljen kako plaća za glasove, ne vidim da mu se uzima za zlo to što je napravio ali samo iz jednog razloga a on je mogućnost da njegova ruka bude šesta u nekim slijedećim izborima.....i onda netko kaže hoćemo civilizaciju.....evo vam je u Goraždu kod Edima....
Kaže netko hoćemo civilizaciju, pa zar je Edim Fejzić pokazatelj civilizacije, Hrvat nije, rođaka Hrvata nema, u njegovoj izbornoj jedinici živi 23 Hrvata te on ima istu snagu kao i predstavnik Hrvata sa 35000 birača iz posavske županije. Taj isti Fejzić je snimljen kako plaća za glasove, ne vidim da mu se uzima za zlo to što je napravio ali samo iz jednog razloga a on je mogućnost da njegova ruka bude šesta u nekim slijedećim izborima.....i onda netko kaže hoćemo civilizaciju.....evo vam je u Goraždu kod Edima....
-
Trappist
#53337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
prijatelju moj ja sam bosnjak pa sam sveden na manjinu, ali ne nacionalnu, nego manjinu jer jos nisam otisao iz ove drzave.
- exliberal-ex
#53338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobro ti ovo istrazivanje ispadeSarajmen wrote: ↑02/04/2022 19:52 Istraživanja: Vučićev SNS pred ogromnim gubitkom
politicki.ba
Opoziciji Srbije pripalo bi i do čak stotinu mjesta.
Ako je suditi po projekciji Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Šta Srbija misli", Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića mogla bi na parlamentarnim izborima izgubiti čak 73 mandata.
Ova partija, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, u Skupštini Srbije trenutno ima 199 poslanika.
Opći, kao i izbori za predsjednika Srbije i vlasti Grada Beograda održavaju se sutra.
Na uzorku od 2.400 anketiranih, "Šta Srbija misli" procjenjuje da će građani SNS-u oduzeti više od trećine mandata. Ova bi stranka i dalje mogla formirati vlast jer bi imala tačno polovinu mjesta u srbijanskoj skupštini - 126 mandata.
Opoziciji Srbije pripalo bi i do čak stotinu mjesta.
U odlazećem sazivu u opoziciju je bilo svega šest poslanika, od ukupno 250. Oni su došli iz redova partija manjinskih naroda - primarno Bošnjaka (SDA) i Albanaca (Koalicija stranaka).
"Šta Srbija misli" prognozira da će u Parlamentu Srbije biti 56 poslanika Ujedinjene Srbije, konglomerata političkih subjekata koji je isturio penzioniranog generala Zdravka Ponoša za kandidata za predsjednika te države.
Blok stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića prepolovit će broj svojih poslanika. Sa 32, past će na 16.
Zeleno-lijeva koalicija koja okuplja niz stranaka, sindikata i ekoloških pokreta i udruženja - Moramo - trebala bi dobiti 16 poslanika.
Slijedi niz ekstremno desnih političkih grupacija, uključujući i Dveri i Zavetnici sa osam do devet poslanika.
"Šta misli Srbija" prognozira i da će stranke manjina, osim Saveza vojvođanskih Mađara, zabilježiti značajan pad broja poslanika.
No, manjine imaju zagarantiranih 10 mjesta u Skupštini Srbije.
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#53339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovaj Escobar definitivno nema dobre namjere prema BiH. Ili je Amerika zaokrenula za 180* i presla na Rusko-Srpsko-Hrvatski plan za BiH ili su Escobar i Palmer nametnuti od lobista koji mrzitelji BiH placaju. Ovakvo blacenje BiH je cista dogma Dodika-Milanovica itd. Levat o BiH laze Dobrica Cosic style.
A ovo da ce BiH "mozda" postati gradzanska drzava je ravno onoj izjavi Milanovica da ce podrzavati hhitno Ukrajinu u EU kada tek BiH udze u istu, u prevodu, nikada nece kao Ruski placenik podrzavati Ukrajinu da se primi u EU. Ipak je Murphy direktno zamjenio Palmera i okrenuo smjer u vezi IZ.
Ostao je Escobar, jos jedan diplomatski karijerista koji je evidentno na placenickom spisku rusitelja BiH. Vec ga je Mehmedovic otvoreno prozivao a Dodik ga prije odjebao a on mu se jos uvjek uvlaci u pozadinu. Treba se dijaspora koja lobira u SAD upoznati sa namjerama Escobara i traziti otvoreno odgovor od vrha da li je to "nova" Americka politika prema BiH, ako jeste. Neka Biden zaboravi na glasove Bosnjaka/Bosanaca u swing states za novi mandat.
A ovo da ce BiH "mozda" postati gradzanska drzava je ravno onoj izjavi Milanovica da ce podrzavati hhitno Ukrajinu u EU kada tek BiH udze u istu, u prevodu, nikada nece kao Ruski placenik podrzavati Ukrajinu da se primi u EU. Ipak je Murphy direktno zamjenio Palmera i okrenuo smjer u vezi IZ.
Ostao je Escobar, jos jedan diplomatski karijerista koji je evidentno na placenickom spisku rusitelja BiH. Vec ga je Mehmedovic otvoreno prozivao a Dodik ga prije odjebao a on mu se jos uvjek uvlaci u pozadinu. Treba se dijaspora koja lobira u SAD upoznati sa namjerama Escobara i traziti otvoreno odgovor od vrha da li je to "nova" Americka politika prema BiH, ako jeste. Neka Biden zaboravi na glasove Bosnjaka/Bosanaca u swing states za novi mandat.
https://nap.ba/news/92089Hadžidedić o Escobaru: Nazivati BiH 'najvećim problemom' je degutantno i opsceno!
SARAJEVO, (Patria) - Specijalni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je boravio u Hrvatskoj na Američko-hrvatskom forumu, a u obraćanju je kazao kako „ne misli da se” ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.
Potom je dao izjavu kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su „obećanja zapada bila najmanje ispunjena”.
Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da, u principu, nije iznenađen ovakvim izjavama.
“Escobar je i ranije davao izjave koje su bile u suprotnosti sa američkom vanjskom politikom prema Bosni i Hercegovini i regionu. Pitanje je samo da li se to američka politika promijenila za 180 stepeni, ili Escobar koristi trenutni zamor američkog vanjskopolitičkog establishmenta krizom u Ukrajini, kako bi vodio neku svoju privatnu politiku”, istakao je Hadžidedić.
Pojašnjava da Escobar u ovim nastojanjima, očito - bez mnogo obzira, a i elementarne logike - lažno interpretira situaciju u Bosni i Hercegovini kao unutrašnji problem, i udare na njen suverenitet prikazuje kao "problem korupcije", dajući time otvorenu podršku agresivnoj politici koju prema njoj vode Srbija i Hrvatska.
“Nazivati Bosnu i Hercegovinu, koja je bila žrtva oružane agresije ovih susjednih zemalja, "najvećim problemom", a Srbiju pri tome nazivati "bliskim partnerom" Washingtona, te tvrditi da je Srbija "uvijek bila" među europskim demokratskim državama, u najmanju ruku je degutantno i opsceno. Jer, da podsjetimo, tog svog "bliskog partnera" Washington je morao u nekoliko navrata vojnim putem zaustavljati u činjenju genocida nad građanima Bosne i Hercegovine i stanovnicima nekadašnje srbijanske pokrajine, Kosova”, ističe Hadžidedić.
Taj period, napominje Hadžidedić, kada je Srbija, mnogo surovije nego današnja Putinova Rusija, nastojala fizički istrijebiti i protjerati sve nesrpsko stanovništvo iz ove dvije zemlje, Escobar naziva tek pukim "lošim upravljanjem" u periodu vladavine Slobodana Miloševića!?
“Također, apsurdnost njegove tvrdnje da je Srbija bila "partner" SAD u dva svjetska rata najbolje se pokazuje pogledom na mapu, gdje se može uočiti da je u Drugom svjetskom ratu Srbija bila samo jedan manji dio države koja se zvala "Jugoslavija", čiji narodi su se zajednički borili protiv fašizma, e da bi Escobar sada sve njih i njihovu borbu reducirao na navodno američko "partnerstvo" sa Srbijom!?
Ili je možda za Escobara Jugoslavija bila samo produžetak Srbije, gdje su svi ostali jugoslavenski narodi jednostavno izbrisani s mape, baš kao što je to oduvijek zamišljala velikosrpska politika, sa kojom Escobar očito ima toliko tačaka uzajamnog razumijevanja?! A o "demokratičnosti" svih srbijanskih, pred-jugoslavenskih i post-jugoslavenskih, režima najbolje svjedoči činjenica da je jedina konstanta u njihovim političkim programima, tokom 180 godina, od 1840-tih, bila opsesija idejom da se Srbiji mora silom pripojiti teritorija Bosne i Hercegovine, a po mogućnosti i što veći dijelovi ostalih susjednih država”, kaže Hadžidedić.
Dakle, ističe dalje, čak i kada bi američki State Department u potpunosti stajao iza Escobarovih nastojanja da se 180-godišnja velikosrpska politika afirmira kao dio europske demokratije i da se amnestira za sva zla koja je nanijela srpskom narodu i sve zločine koje je počinila prema svim susjednim narodima, bilo bi preporučljivo da ovakvog 'izaslanika' što prije povuku sa dužnosti, kako američkoj vanjskoj politici ne bi nanosio dalju sramotu i lišavao je svakog kredibiliteta.
“Jer, kada pročitate Escobarove bezobzirne zamjene teza i historijske falsifikate, morate se upitati - šta možete očekivati od vanjske politike države koja takvog čovjeka šalje kao svog specijalnog 'izaslanika' koji bi trebalo da pomogne u rješavanju problema u regionu?
Ovakav 'izaslanik' može samo izazvati nove probleme, legitimirajući i ohrabrujući velikosrpske atake na suverenitet Bosne i Hercegovine i pokušaje da se otcijepe i pripoje dijelovi njene teritorije, time proizvodeći nezaustavljivu lavinu nestabilnosti u regionu. Moramo se upitati, da li je to ono što SAD žele da vide na Balkanu? Ili sa Balkana što prije treba da odstrane svog 'specijalnog izaslanika', Gabriela Escobara?”, precizira Hadžidedić.
- Str0nz
#53340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta to ima biti procitano od vecine u MZ kada je ta MZ to stavila na papir i prijetnjom trazila da se potpise u Deytonu, jedini koji izgleda nije procitao dovoljno dobro je Tudzman kada je potpisivao ali to vise vuce na vas unutrasnji problem. LOL ako je Dom Naroda i Komsic najgore sto se potpisalo u Deytonu, ako to hocete "natrag" jer su "zli muslimani" vas pokrali, onda necega se morate odreci, vi to necete i zato nema ni tkz. "kompromisa".Kolinda wrote: ↑05/04/2022 15:01 Zapita li se itko od vas da je priča o Željku Komšiću, Anelu Šahinoviću, Edimu Fejziću pročitana i da je većina MZ shvatila da ta tri sinonima nisu produkt želje glasača nego obični inženjering politike većinskog naroda da bi ovladao drugim kojega je brojčano manje....
-
biscanka2
#53341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ogrešević odgovorio Milanoviću: “Da nije bilo Armije RBiH i 5. korpusa, zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom”
05/04/2022 No Comments Armija RBiHCazinNermin OgreševićZagrebZoran Milanović
Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine Nermin Ogrešević reagovao je na posljednje uvredljive izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, uoči dolaska u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a.
“Gospodine Milanoviću, kažete da je HVO spasio BiH, da je ‘uloga
Hrvatske u BiH bila vitalna za BiH i da ona ne bi opstala da nije bilo
Hrvatske vojske’ i da ‘nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjuluku”, naveo je na početku svoje reakcije Ogrešević, te nastavio…
“Ili ne znate bližu nam historiju ili je zlonamjerno iskrivljavate”.
Predsjednik NES-a BiH je naveo kako je istina drugačija.
“Istina je da nije bilo Armije RBiH i 5. korupusa, ne bi bilo moguće ni
oslabađanje Hrvatske. Da nije bilo naše trogodišnje borbe, Hrvatska ne bi pravila „Oluju“. Zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom, prije neko što kažete ko je bio pred Banjalukom. Nama niko ništa nije poklonio, mi smo svoju slobodu krvavo zaradili”, poručio je Ogrešević.
Prava istina je da je bilo i perioda dobre saradnje u odbrani koji su
dali rezultate i umjesto da na temeljima istih ponosno gradimo dalje
odnose dviju država, vi nas suočavate sa selektivnim, netačnim i štetnim tumačenjima bliže historije nastavljajući se miješati u unutrašnje političke odnose u BiH, dodao je Ogrešević.
“Dok god s Miloradom Dodikom, koji u isto vrijeme kad i vi sa značkom Rusije na reveru dolazi u Mostar, koordinirano vodite antibosansku i antibošnjačku politiku, Bosanci i Hercegovci vas ne mogu i neće smatrati prijateljem i dobronamjernim susjedom, nego faktorom nestabilnosti”, stoji na kraju reakcije Ogreševića.
Podsjećamo, Milanović je jučer kazao kako je “HVO spasio BiH, a Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana”…
“Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. To su gole činjenice”, poručio je Milanović.
Milanovic jos uvijek na zescim drogama. Ima li u ovoj hrvatskoj vladi i jedan realan politicar!? 
05/04/2022 No Comments Armija RBiHCazinNermin OgreševićZagrebZoran Milanović
Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine Nermin Ogrešević reagovao je na posljednje uvredljive izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, uoči dolaska u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a.
“Gospodine Milanoviću, kažete da je HVO spasio BiH, da je ‘uloga
Hrvatske u BiH bila vitalna za BiH i da ona ne bi opstala da nije bilo
Hrvatske vojske’ i da ‘nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjuluku”, naveo je na početku svoje reakcije Ogrešević, te nastavio…
“Ili ne znate bližu nam historiju ili je zlonamjerno iskrivljavate”.
Predsjednik NES-a BiH je naveo kako je istina drugačija.
“Istina je da nije bilo Armije RBiH i 5. korupusa, ne bi bilo moguće ni
oslabađanje Hrvatske. Da nije bilo naše trogodišnje borbe, Hrvatska ne bi pravila „Oluju“. Zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom, prije neko što kažete ko je bio pred Banjalukom. Nama niko ništa nije poklonio, mi smo svoju slobodu krvavo zaradili”, poručio je Ogrešević.
Prava istina je da je bilo i perioda dobre saradnje u odbrani koji su
dali rezultate i umjesto da na temeljima istih ponosno gradimo dalje
odnose dviju država, vi nas suočavate sa selektivnim, netačnim i štetnim tumačenjima bliže historije nastavljajući se miješati u unutrašnje političke odnose u BiH, dodao je Ogrešević.
“Dok god s Miloradom Dodikom, koji u isto vrijeme kad i vi sa značkom Rusije na reveru dolazi u Mostar, koordinirano vodite antibosansku i antibošnjačku politiku, Bosanci i Hercegovci vas ne mogu i neće smatrati prijateljem i dobronamjernim susjedom, nego faktorom nestabilnosti”, stoji na kraju reakcije Ogreševića.
Podsjećamo, Milanović je jučer kazao kako je “HVO spasio BiH, a Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana”…
“Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. To su gole činjenice”, poručio je Milanović.
- Mr.Sojic
#53342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo bi se ko' guzili al' da Him ne uniĐeNastavak aktivnosti
Civilna zaštita RS-a će ipak sarađivati s Ministarstvom sigurnosti BiH uprkos ranijoj najavi
- Str0nz
#53343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://nap.ba/news/92121Pozadina akcije Brisela: Podjela daleko od očiju Bosne?!
Iako su pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini proglašeni propalim još 20. marta, a ekipe Evropske unije pod vođstvom Angeline Eichhorst i Briselu podobnih bh. pregovarača (Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i dr.) se na sreću razišle bez epiloga štetnog po državu, briselska administracija i dalje ne odustaje od projekta koji u suštini potkopava Ustav BiH i stvara prostor za dalju destrukciju.
Zato najava nove runde pregovora može značiti samo novu opasnost za državu i zahtjeva efikasnu reakciju stvarnih probosanskih snaga prije nego u Briselu nastane neka šteta!
Šta se u međuvremenu dogodilo da iz EU sada nastoje hitno organizirati novu rundu pregovora sa istim neuspješnim učesnicima, ali sada u Briselu?
Da posjetimo, kad su propali pregovori prije 15-tak dana, američki ambasador Michael Murphy bio je najmanje razočaran izjavivši da je „...bolje da nismo postigli nikakav sporazum, nego da smo napravili loš.“
U sarajevskim političkim krugovima to je protumačeno kao Murphyjeva „figa u džepu“, tj. rado prihvatanje evropskog neuspjeha, jer SAD u svom još nejasnom, i ukrajinskom krizom podstaknut om, naglom povratku na Balkan imaju neke druge planove za Bosnu, gdje će State Department igrati glavnu ulogu, a ne Brisel.
Posljednjeg dana marta ambasador Murphy je na izuzetno medijski popraćenoj pressici iznio američke prioritete u BiH: promocija pomirenja među konstitutivnim narodima i građanima, zatim reforme u oblasti vladavine zakona, a posebno u oblasti borbe protiv korupcije, reforme ekonomije, jačanje američkih investicija i trgovine BiH sa SAD, a zatim vrlo važan cilj od kojeg je Milorad Dodik pobjesnio, a Dragan Čović požurio na konsultacije u Zagreb.
"Borit ću se protiv utjecaja lokalnih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Kine, koji predstavljaju prijetnju našim zajedničkim interesima i podrivaju budućnost BiH. Bosni i Hercegovini je mjesto u euroatlantskoj zajednici, a ne uz autoritativnu Rusiju koja je okrenuta prošlosti,“ rekao je Murphy.
Očigledno je da uz američki konkretan angažman sa ovakvom agendom EU odlaze u drugi plan, a koncepti i interesi dijela članica EU, Srbije i Hrvatske te Rusije bivaju ozbiljno ometeni. To važi i za domaće operativce velikodržavnih projekata. Shodno tome, u Briselu se pali zvono za uzbunu i pod hitno se nastoji oživjeti koncept EU na koji „pregovarači“ nisu imali petlju staviti potpis u Sarajevu.
Samo 24 sata nakon Murphyjeva nastupa puštena je vijest da EU namjeravaju nastaviti pregovore o Izbornom zakonu i to u Briselu tj. u okolnostima gdje će pritisak EU predstavnika na iste aktere biti mnogo jači, a pri tome će svi izbjeći već stvoreni negativni naboj u bh. javnosti prema ovom procesu. U Briselu inače ne mare za moralne aspekte svog odnosa prema BiH, a posebno sad kada je imperativ – preduhitriti Amerikance u konačnom ovladavanju Bosnom!
Kad je riječ o domaćim „pregovaračima“, znakovito je da su se u posljednje vrijeme Izetbegović, Radončić i Konaković vrlo koordinirano složili da „Bošnjaci ne trebaju Hrvatima birati predstavnike!“ U javnosti je spomenuta i ranija izjava reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića u ovom kontekstu. Rijaset se u međuvremenu nije dodatno oglašavao.
Time spomenuta trojka nastoji to legitimirati kao zvanični bošnjački politički stav (jer dolazi od lidera vodećih bošnjačkih stranaka) i definirati poziciju s koje će (eventualno!) nastupati u Briselu. Dakle, dobro je da su se time očitovali kao pristalice tretiranja Bosne po etničkom koncepta, a da su građanski koncept sasvim odbacili!
Javnost u Sarajevu ovo je hladno dočekala, jer je vidljivo da se njihov stav sasvim poklapa sa HDZ-ovim iz čega proističe i vjerovatno pristajanje na izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a i konceptima koje su kreirali u EU i forsiraju iz RH. A te varijante sa etnički čistim izbornim jedinicama i elektorskim modelom glasanja (i 10 puta vrjednijim glasom Hrvata iz Hercegovine od drugih) već su razotkrivene kao put u dalju etničku podjelu zemlje i ilegalno mijenjanje suštine ustavnog koncepta BiH donošenjem izmjena jednog ključnog zakona (obzirom da se za takvu izmjenu Ustava ne bi dobila podrška u Parlamentu BiH).
Za Izetbegovića je jasno da nakon oca Alije istrajava na etničkom modeliranju države. Radončić nastoji kroz pregovore vratiti sebi političku važnost, ali bi bili nejasni motivi Konakovića da ode u Brisel, nakon javnih osuda i fijaska u Sarajevu. Izgleda da su se DF i Željko Komšić već distancirali od eventualnog nastavka pregovora. NES se ne oglašava, a iz SDP-a i Naše stranke je, obzirom na poznate stavove, za očekivati odbijanje učešća.
Ovdje je bitno napomenuti da za eventualni odlazak u Brisel sa ovakvim namjerama i u pretpostavljenom sastavu uz još neku eventualnu ikebanu – „pregovarači“ nemaju nikakav legitimitet! Pa samim tim je i legalnost eventualnih odluka izvan institucija BiH sasvim sporna. Oni su tek lideri stranaka voljni da iz svojih razloga pregovaraju, a ne predstavnici institucija i organa BiH. Ovdje bi se moglo postaviti pitanje zakonitosti i njihove krivične odgovornosti, ako urade ono što je EU od njih tražila tokom dosadašnjih pregovora.
Također, ni javno mnijenje u prvim reakcijama ne daje podršku nastavku pregovora po istoj matrici. Tako da bi se eventualno učešće u novoj briselskoj rundi vrlo negativno odrazilo i na rejting stranačkih lidera na narednim izborima, ako ih bude. U posljednjim analizama često se navodi da je namjera nacionalnih lidera da spriječe izbore kako bi se zadržali na vlasti te da su upravo zato spremni na radikalne korake i maksimalno zaoštravanje situacije. HDZ BiH radi na tome preko ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji opstruira donošenje budžeta, a time i finansiranje izbora, ali raspoloživi podaci govore i o spremnosti stranačkih paravojnih sastava da izazovu incidente! To je jedan od razloga pojačanih aktivnosti EUFOR-a.
Što se tiče EU-taktike – odvođenja bh. lidera izvan Sarajeva – to je scenarij već viđen 1992. godine kada su pregovori o Bosni izmješteni iz Sarajeva na Lisabonsku konferenciju gdje je Alija Izetbegović sa Bobanom i Karadžićem kroz „Carrington-Cutileirov plan“ uvučen (?) u pogubni koncept etničke podjele države.
Isti karakter ima i EU koncept izmjene Izbornog zakona. Zbog toga su sada neophodni oprez i spremnost da se spriječi svaki ishod koji bi vodio u katastrofu kakvu je uzrokovao pomenuti plan iz 1992. godine!
Bitno je napomenuti da je Hrvatska, kao vrlo zainteresirana za izmjene Izbornog zakona po mjeri HDZ-a, posljednjih dana snažno lobirala u Briselu za nastavak pregovora. Zagreb vrši stalni pritisak na Brisel tvrdnjama da se „...izbori ne mogu održati dok se ne dogovori izborna reforma...“ kako kaže Andrej Plenković, premijer RH.
Na ovu mogućost reagirao je ambasador Murphy jasnom porukom da „...izbora mora biti, a bojkot izbora bio bi jako loša opcija.“ Formalno i pravno, Izborni zakon BiH je na snazi i postoje svi uvjeti za njihovo održavanje. Sve ostalo su političke manipulacije kojima se prikriva puzajući državni udar te bi konačno morale reagirati institucije za provođenje zakona.
Pobjede Viktora Orbana i Aleksandra Vučića na izborima u Mađarskoj i Srbiji zasigurno su dali dodatno samopouzdanje proruskim nacionalistima Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, bez obzira na ruski vojni podbačaj u Ukrajini i međunarodni pad rejtinga. Iako je Vučić u delikatnoj poziciji i pritisnut konačnim izborom – EU ili Rusija – to ga sada neće spriječiti da i u novom mandatu nastavi sa velikosrpskim projektom za koji osim Rusije ima podršku i među članicama EU.
Dodik već prijeti novim anti-ustavnim potezom, da će RS sama organizirati izbore, iako niko osim Centralne izborne komisije BiH nema ovlasti raspisati parlamentarne izbore na bilo kojem dijelu države. Na to još nema nikakve reakcije, ni u BiH, ni izvana. Štaviše, to se doima kao podrška i pritisak na EU da isforsiraju izmjene Izbornog zakona kako bi se „stekli uvjeti“ za održavanje izbora.
Dakle, aktuelna situacija u Bosni opravdano se ocjenjuje kao „najteža od okončanja rata“. Ukrajinska kriza i ruska prijetnja svakako su ubrzali procese u zemlji i u jednom momentu stvorili naizgled povoljnu situaciju za iskorak države iz višegodišnjeg tavorenja i političkog gušenja. Jer, agresijom Rusije i mobiliziranjem Zapada i NATO-a pred tom prijetnjom opali su ruska podrška i potencijal negatora Bosne. Posebno nakon američkog povratka na Balkan.
Međutim. tzv. probosanske snage iz građansko-lijeve političke opcije uopće nisu iskoristili taj momenat za kvalitetan međunarodni nastup i reafirmaciju bosanske pozicije u svijetu. Nacionalističke snage (SDA, HDZ, SNSD) čak su i opstruirale svaki takav pokušaj i namjerno propuštale priliku da uspostave operativnije i sadržajnije odnose sa SAD.
S druge strane, EU se vrlo brzo vratila svom konceptu za Balkan, čim su procijenili da velike opasnosti od ruske agresije izvan Ukrajine nema pa su čak intenzivirali pritisak na bh. partnere da se nastavi proces etničke separacije kroz ove pregovore.
Ključno će ovdje biti ponašanje SAD od kojih Bosna jedino može očekivati efikasnu podršku. Međutim, i u samoj Američkoj administraciji postoje dvije struje: jedna koju predstavljaju Matthew Palmer i Gabriel Escobar, vrlo bliska evropskoj antibosanskoj politici, ali sa nejasnom podrškom u Washingtonu; i druga, koju kao zvaničnu politiku State Departmenta upravo promovira novi ambasador u BiH Michael Murphy. Vrlo brzo, već kroz razvoj EU inicijative o nastavku pregovora, razjasniće se koja opcija će u budućnosti tangirati ovu zemlju. To će možda biti prilika i da se konačno raskrsti sa davno pročitanim evropskim konceptom za Balkan.
Domaće „pregovarače“ se ne može spriječiti da otputuju u Brisel. Ali, bilo ko od bh. političara da sada otputuje u Brisel preuzeće odgovornost za pogrešne odluke koje mogu imati karakter izdaje državnih interesa, a time snositi i posljedice, kako pravne, tako i moralne prirode.
- Str0nz
#53344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://nap.ba/news/92027Mijatović: Egzekucija građanske BiH u Briselu, ali s našim građanima spremamo vam doček
(Patria) - Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović danas se oglasio na društvenim mrežama gdje je objavio da će se posljednja ofanziva na građansku BiH u narednim danima desiti u Briselu. On je najavio i svoj odlazak u Brisel gdje će se okupiti sa građanima porijeklom iz BiH ali i mnogim evropskim parlamentarcima.
"Prema svim informacijama, nastavak ataka na Bosnu i Hercegovinu desit će se u narednim danima u Briselu. Da odmah najavim, ukoliko se odluče na ovaj potez upravo ovdje na ovom mjestu ću sa mnogim našim građanima koji žive u inostranstvu, ali i sa mnogim evropskim parlamentarcima stajati i dočekati egzekutore. Kao što vi spremate posljednju ofanzivu na našu državu, znajte uveliko spremamo i mi vama doček. Saša Magazinović i ja vas čekamo sa našim ljudima ali i prijateljima Bosne i Hercegovine to vam garantujem.
Međutim ono što me brine jeste veliki broj “funkcionera” građanskih stranaka u BiH koji uporno ćute mjesecima na sve ovo. Dame i gospodo “građani” ukoliko ova ofanziva prođe, nema više vaših mandata, moraćemo trajno zaključati sve građanske stranke i partije ali i javno priznati raspad države.
Eto mi smo spremni i za Brisel, a vi svi ostali ćutite i dalje, samo nek ne puca i nek je mandata", naveo je Mijatović.
- Grean
#53345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Je li bio ko od Bosnjaka, Scepo npr. na balu vampira u Mostaru?
-
Juliuscezar
- Str0nz
#53347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Energenti, Eichhorst-EU-Hrvatska-Madzarska-Srbija-Rusija.
1.
2.
1.
https://nap.ba/news/91987IZGUBLJENI U POLITICI Obavještajci vršljaju po BiH,stranci samo održavaju stanje važno je da je mir!
Svaka vrsta racionalnog razmišljanja dovodi do odgovora da Bosna i Hercegovina s postojećom političkom garniturom etno-nacionalnih političkih elita u zemlji još dugo ne može dobiti vlast - ne zbog toga što se vlast ne može uspostaviti iz nekih nadnaravnih razloga, već zbog toga što vakuum pozicija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku najbolje odgovara etno-nacionalnim vođama, svakom iz njegovog ugla gledanja.
Takva percepcija vodi BiH unazad u anarhičnu vlast kakve nema nigdje na svijetu. Ohrabrenje da će doći do promjene javnosti u BiH dale su presude Evropskog suda za ljudska prava, prije svih presuda Azre Zornić koja je u fokus stavila građanina. I kada se očekivalo, da su skladu svojih djelovanja u svojim zemljama, međunarodna zajednica pomogne, u BiH je stigla Angelina Eichhorst i začuđujuće krenula u podršku Draganu Čoviću u rješavanju nepostojećeg hrvatskog pitanja.
Građanske stranke u BiH prezrele su namjere medijatora, a uloga međunarodne zajednice dovedena je u pitanje prije svega zbog blagih reakcija, ne uvođenja sankcija Miloradu Dodiku i Čoviću, posebno ističući i nametanje teza – svi su jednaki.
U nedavno održanoj emisiji U fokusu na OBN-u Ćamil Duraković i Vojin Mijatović dobro su opisali ulogu međunarodne zajednice, posebno Evropske unije koja sve više pokazuje slabosti u naletima vlastitih destruktivnih snaga.
„Inertnost međunarodne zajednice koja se uglavnom ponašala kao medijator u nadi da će jednom doći do konsenzusa lidera tri etničke grupe, nažalost 27 godina nakon toga uvidjeli su i sami da je proizvod njihove pasivnosti Milorad Dodik i Dragan Čović. U startu je bilo reakcija OHR-a, a u jednom periodu je došlo do zatišja u sankcijama. I oni su jednako krivi što Dodik direktno udara na Ustav BiH.
Puštanje nacional-primitivnim politikama doveli su nas do luđačke pozicije. Evropa i svijet dobro znaju BiH i šta su nam namtenuli, sada kada vide da je to nemoguća opcija oni pokušavaju nas vratiti na te pozicije zbog kojih se ratovalo. Iako naš Ustav govori i o ostalim, sve je to zanemareno“, kazao je Duraković.
Vojin Mijatović vrlo otvoreno se pita zbog čega je Angelina Eichhorst imala takve stavove.
„Vrlo će brzo biti formirana istražna komisija u EU koja će istražiti veze Anegeline s plinskom industrijom. Uz dužno poštovanje, ako je to stav EU koju je iznijela Eichhorst, mi treba da razmišljamo o drugom smjeru. Mi smo sami sebi neprijatelji. Moramo obrnuti tu tezu ko su nam prijatelji. Mi smo skolni vjerovati u te velike priče o prijateljima.
Nedavno sam u intervjuu za jedan ugledni francuski list kazao da sve što je tražila Eichhorst evo mi dajemo Francuskoj pa vi implementirajte. Ništa u boljim uslovima nisu bili Rumunija i Bugarska kada su primljeni u EU. Oni su primljeni kada se osjetio jak ruski utjecaj. Ako je to tako, onda se treba izjasniti i oko BiH. Ako nećete nas mi ćemo se okrenuti Rusiji i Erdoganu. Mi smo bili naivni 90-tih, ali moja politička generacija neće više ratovati. Sramota je što je EU uradila Zoranu Zaevu u Sjevernoj Makedoniji. Mi to nećemo čekati. U ovoj državi su svi građani za EU, ali nema smisla šta nam rade. Mi moramo početi voditi bh. politiku. Treba neko pokazati da je prijatelj BiH, a ne samo iz daleka ne daj se BiH“, kazao je Mijatović.
Nedosljednost politika stranih čimbenika mogli smo vidjeti i u pismu šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, koja je prije nekoliko dana uputila oštro intonirano pismo članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku, a povodom izostanka angažmana Oružanih snaga BiH na gašenju požara, za što je potrebna saglasnost sve trojice članova Predsjedništva BiH.
Iako su Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i u svim ranijim prilikama dali saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH, pretrpjeli su iste vrste kritika kao i Dodik koji iz potpuno neopravdanih i bezumnih motiva, nije želio dati saglasnost za angažman OSBiH na gašenju požara, sve dok vremenske prilike nisu ugasile požare.
Onda je na scenu stigao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je saopćenjem pozdravio odluku Dodika da ipak da saglasnost!? Pri tome ranije se nije oglašavao!? Licemjerna je takva politika koja zbilja dovodi na razmišljanje ko su nam prijatelji?
„Molim sve njih, ukoliko nam je npr. Turska prijatelj da prebaci pola investicija iz Srbije u BiH, ukoliko su nam Rusi prijatelji neka nam pošalju naftu po normalnim cijenama, ukoliko su nam Amerikanci prijatelji neka izvade iz fioka tužilaštava i svojih obavještajnih agencija sav kriminal etno-nacionalnih vođa i neka ih stave na crne liste. Ukoliko je EU prijatelj neka stavi sankcije onima koji ruše ustav. Ne mogu više da prihvatim prijateljstvo koje izgleda kao navijanje za neki nogometni klub. Šta ste uradili osim održavanja stanja bitno je da je mir. Ovo je posljedica“, kazao je Mijatović.
On je pojasnio i ključnu poziciju BiH.
„Obavještajci vršljaju po BiH. Ambasadori nam ovdje glume političke lidere mi smo to pustili. Šta rade ti ambasadori u razgovorima oko izmjene ustava. Šta smo mi to postali? Treba nam Rus, Amerikanac, Nijemac da nam pojašnjava. Oni su samo ambasadori isto kao svugdje u svijetu. Nije problem u međunarodnoj zajednici, do nas je“, zaključio je Mijatović.
Upravljanje narodnim masama dok se u zraku osjeti strah i neizvjesnost uža je specijalnost nacionalnih politika u Bosni i Hercegovini, dok su s druge strane pokazali da se baš najbolje i ne snalaze u ekonomskim i drugim reformama.
Ruku na srce, promatrajući izborne cikluse u BiH kroz godine, tu vrstu mrcvarenja podržavaju i sami građani – svaki put kada se neko odmakao od nacionalne rovovske politike na pod je tresnuo kao sa tavana.
2.
https://nap.ba/news/91585U BiH živi duh partizana spremnih da kažu ne Rusiji, prva bitka Izborni zakon po želji HDZ -a
Ne! Nije odbijanje Izbornog zakona po volji HDZ-a šamar i poniženje međunarodnih diplomata od strane bošnjačkih političkih partija. Takvu tvrdnju iznose samo plaćeni HDZ-ovi politički analitičari svjesni da obrazi jedino bride Draganu Čoviću koji ne uspijeva da osigura vlastitu vladavinu mrskim mu komunističkim metodama. Čovićeva neskrivena ljubav prema Rusiji nam daje za pravo da se odlučno odbijanje legalizacije HDZ-ove potpune kontrole institucija u F BiH simbolički stavi u ravan Titovom NE Staljinu.
Te davne 1948. godine zapadnim liderima je trebalo vremena da shvate kako Tito nije njihov protivnik. Možda je to bilo i razumljivo zbog tadašnjeg odnosa snaga i manje sofisticirane razmjene obavještajnih podataka, ali danas je teško vjerovati da se može računati na naivnost Zapada, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu. Izborni zakon po mjeri HDZ-a ne bi promicao evropske vrijednosti, naprotiv pretvorio bi se u ubojito oružje Rusije na Balkanu koje bi verificirala EU i SAD.
Zato je odbijanje da se HDZ-u da snaga koju ne zaslužuje veliko NE snažnijem utjecaju Rusije u srcu Evrope. U trenutku kada je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zbog otvorene podrške Rusiji okrenuo EU protiv sebe „nositelji evropskih vrijednosti“ imali su obavezu preuzimanja odgovornosti za zaštitu ruskih interesa u BiH. U tom pogledu neophodno je bilo priču o Izbornom zakonu svesti samo na odgovornost SDA kako bi na snazi dobila Dodikova priča o „muslimanskim“ težnjama u BiH.
HDZ-u ne odgovara činjenica da su lažni demokratski performans raskrinkale građanske stranke koje se po potrebi etiketiraju dijametralno suprotno. Jednom su nasljednici Titove ideologije, drugi put su isključivo bošnjački politički faktor. Upravo te građanske stranke uz sve njihove mane su ključni problem težnjama nacionalističke i verbalno antikomunističke Hrvatske da „poguraju“ HDZ ka njegovom cilju. Nikome više nije tajna da su u Hrvatskoj veći problem od Rusa zagorski partizani.
O čemu se stvarno radi pokazuju burne rasprave u hrvatskom Parlamentu gdje se debata o Izbornom zakonu BiH ne smatra miješanjem u unutrašnje stvari susjedne zemlje. U toj raspravi su se čule kritike na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i američkog ambasadora Michaela Murphya. Prvom se zamjera da daje vjetar u leđa politikama koje ne misle dobro Hrvatima, drugom da je stavio znak jednakosti između SDA i HDZ-a zbog propalih pregovora.
Niko od Hrvata pod ruskim uticajem nije svjesniji da se evropska diplomatija ne može svesti samo na nastojanja Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove da se oduži svojim sponzorima. Srećom interesni lobi stvoren kroz plinski i naftni trokut između Rusije, Mađarske i Hrvatske davno je otkriven.
Svima je jasno da je još samo HDZ-u stalo da u životu održi pregovore o Izbornom zakonu BiH. Bole njih poruke međunarodnih predstavnika da izbora mora biti. Čak ni Dodik nije toliko lud da po tom pitanju bode oči Zapadu. Pred građanskim strankama je i dalje težak put jer tek treba kapitalizirati bitku protiv neumskih pregovarača. Antifašizam je opet na cijeni, samo mu trebaju hrabri i mudri partizani, jer novi Staljin kuca na vrata Balkana.
- Str0nz
#53348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Od SBB iz vlade cini mi se bio i Dzindic.
- Grean
#53349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hajde premijer i ministri moraju, sajam je.
Vazno je da nije bio niko od pedsjednika stranaka, mada ni jedan medij se nije na to osvrnuo, da su tu i Dodik i Brnabic, Covic i Plenkovic, Tegeltija, njihov madjarski mentor samo niko iz Sarajeva ali se o nama najvise pricalo.
Madjar nas isto fino poreda u izjavi i pozdravima po prioritetu Srbe, Hrvate a Bosnjake prisloni nevoljko na kraju. Doduse bilo bi mi krivo da je drugacije, najradje bi da nas takvi i ne pominju.
- Str0nz
#53350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uh, moja greska, mislio sam na onaj prijem za bozic. Za ovo danas ne znam, cini mi se da je proslo ispod radara.Grean wrote: ↑05/04/2022 20:39Hajde premijer i ministri moraju, sajam je.
Vazno je da nije bio niko od pedsjednika stranaka, mada ni jedan medij se nije na to osvrnuo, da su tu i Dodik i Brnabic, Covic i Plenkovic, Tegeltija, njihov madjarski mentor samo niko iz Sarajeva ali se o nama najvise pricalo.
Madjar nas isto fino poreda u izjavi i pozdravima po prioritetu Srbe, Hrvate a Bosnjake prisloni nevoljko na kraju. Doduse bilo bi mi krivo da je drugacije, najradje bi da nas takvi i ne pominju.