Dejtonsko razgraničenje

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

archi_a

#26 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by archi_a »

Za početak, to nije granica, to je Daytonska administrativna linija između entiteta. Bliža je, po značaju i opisu nadležnosti i onoga za šta imaju nadležnost na toj liniji, administrativnim linijama općina ili kantona, nego graničnoj liniji između država! ;)
studiorum_tuzlaensis

#27 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by studiorum_tuzlaensis »

U cemu je poenta posta? Entitetska granica ili linija razgraničenja? U cemu je razlika? Granice su i između MZ Dolac i MZ Željeznička u Novom Sarajevu, isto ko i između KS i ZDK u Srednjem kod Olova. Eto mi nismo znali...ona postoji, zvanicno.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 04/04/2022 15:28, edited 2 times in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PreWiBa »

archi_a wrote: 04/04/2022 15:21 Za početak, to nije granica, to je Daytonska administrativna linija između entiteta. Bliža je, po značaju i opisu nadležnosti i onoga za šta imaju nadležnost na toj liniji, administrativnim linijama općina ili kantona, nego graničnoj liniji između država! ;)
:thumbup:
archi_a

#29 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by archi_a »

Razlika je u tome što ti nikad niko na toj administrativnoj liniji ne smije i neće bez posljedice smjeti reći stani ne možeš proći!!! Kontaš?!? :-)

A zašto je bitna i velika razlika između administrativne linije i granice je i ta što se velikosrbi godinama sturište da "objasne i naglase" da granični prelaz između Republike Kosovo i Republike Srbije nije nikakav granični prelaz, već upravo ono što nije, to jest naglašavaju da je to samo "administrativni" prelaz i time pokušavaju osporiti suverenitet, nezavisnost i nadležnost države Kosovo :wink:
Al srbi inače vole igru riječi.
I onda imamo APSURD, da se na granici Kosova negira postojanje granice, ONO ŠTO JE FAKT, a na administrativnoj liniji između entiteta u BiH se tvrdi da je granica, ONO ŠTO JE NONSENS, prema Ustavu! :lol:
Last edited by archi_a on 04/04/2022 15:38, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#30 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by studiorum_tuzlaensis »

Evo onda

Administrativno-entitetska linija razgranicenja

Jel OK :D
archi_a

#31 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by archi_a »

Iskreno, zaboli me kako ti to tumačiš! Jel OK? :wink:
stubrijez

#32 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by stubrijez »

zatvarajte ovo... ima li modratora ovde, mene banuju na mjesec kad sastavim je i be.
forumas19

#33 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by forumas19 »

stubrijez wrote: 03/04/2022 21:46
forumas19 wrote: 02/04/2022 18:13 Pozdrav svima. Svi znamo da je dejtonska granica najvećim dijelom išla na štetu Bošnjaka, i u dosta manjoj mjeri na štetu Srba. Na drugim forumima kad god se pomene ova tema odgovori su sljedeći: "za mene to ne postoji", "uskoro je više neće biti", "postoji samo država BiH". Sve su to zavaravanja i zabadanje glave u pijesak, i šta god mi predviđali, ona predstavlja realnost i neće se tako lako izbrisati i nestati. Koje je vaše mišljenje o entitetskoj granici, procentima 51-49, na kojim mjestima je ko "zakinut"?
A sto mislis da je isla najvecim dijelom na stetu Bosnjaka i u dosta manjoj mjeri na stetu Srba..? Nema ti tu Hrvata, sta mislis koliko su oni tu stetovali? Smrdi ti ruze topic na neku smjernu manipulaciju i izivljavanje, sanjarenje o nekoj homogenoj Bosni, brale popusti se teme sta bi bilo da je bilo, sve je ovde sjebano, prezvakano milion puta najvise smo sami sebi nastetili...
Mislim zbog toga što su, od sva tri naroda, Bošnjaci izgubili najviše gradova u kojima su do 1991. činili relativnu ili čak apsolutnu većinu. Bosanski Novi, Prijedor, Doboj, Brčko, Zvornik, Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Višegrad, Foča,... Da li je potrebno da pišem o geostrateškom, privrednom i historijskom značaju ovih gradova za Bošnjake? Što se Hrvata tiče, jedino područje koje su izgubili je Posavina, ali su se namirili na srpski račun u Drvaru, Glamoču i Grahovu. A što se "jadnih" Srba tiče, izgubili su pomenuta tri grada i famozne opštine "Srpskog Sarajeva", od svih njih su 1991. samo u Ilijašu imali blagu većinu. Primjera radi, Vogošća, Hadžići i Trnovo su imali relativnu Bošnjačku većinu, pa su opet tretirane kao "srpske opštine".
Gdje si prepoznao smjernu manipulaciju i iživljavanje, te sanjarenje o homogenoj Bosni, kada je jasno podcrtano da je entitetska linija trajna kategorija, te da se neće tako lako izbrisati?
stubrijez

#34 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by stubrijez »

forumas19 wrote: 04/04/2022 18:00

A sto mislis da je isla najvecim dijelom na stetu Bosnjaka i u dosta manjoj mjeri na stetu Srba..? Nema ti tu Hrvata, sta mislis koliko su oni tu stetovali? Smrdi ti ruze topic na neku smjernu manipulaciju i izivljavanje, sanjarenje o nekoj homogenoj Bosni, brale popusti se teme sta bi bilo da je bilo, sve je ovde sjebano, prezvakano milion puta najvise smo sami sebi nastetili...
Mislim zbog toga što su, od sva tri naroda, Bošnjaci izgubili najviše gradova u kojima su do 1991. činili relativnu ili čak apsolutnu većinu. Bosanski Novi, Prijedor, Doboj, Brčko, Zvornik, Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Višegrad, Foča,... Da li je potrebno da pišem o geostrateškom, privrednom i historijskom značaju ovih gradova za Bošnjake? Što se Hrvata tiče, jedino područje koje su izgubili je Posavina, ali su se namirili na srpski račun u Drvaru, Glamoču i Grahovu. A što se "jadnih" Srba tiče, izgubili su pomenuta tri grada i famozne opštine "Srpskog Sarajeva", od svih njih su 1991. samo u Ilijašu imali blagu većinu. Primjera radi, Vogošća, Hadžići i Trnovo su imali relativnu Bošnjačku većinu, pa su opet tretirane kao "srpske opštine".
Gdje si prepoznao smjernu manipulaciju i iživljavanje, te sanjarenje o homogenoj Bosni, kada je jasno podcrtano da je entitetska linija trajna kategorija, te da se neće tako lako izbrisati?
sanjarenje nego sta... o tome i pricam. Svjesno si izostavio Hrvatea mozda i nesvjesno sto je jos gore. Znaci cijeli jedan konstitutivni narod a o ostalim da i ne govorim. To jasno govori odakle startaju tvoja uvjerenja i gdje ce sve da zavrsi... Dayton je jedini nacin bio da sranje stane i jedini je nacin da ovo sranje opstane. Sve ostalo je populizam i teorija stabikadbi. Tlapnje... Sljedeca podjela Bosne ce biti samo na dva dijela. Kako nikome nije pala na pamet tema ili teorija "sta bi bilo da je JNA bila 1991. u rukama, odnosno na strani Bosnjaka?" Ili Hrvata.. mislim da bi bilo zanimljivije kad vec zalazimo u sferu imaginarnog...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 03/04/2022 21:58
Ono sto sam cuo od osoba koje su bile u Dejtonu licno, i djelomicno ucestvovale u pregovorima oko nekih tacaka kao struka (ne politicari), pregovori su isli u crevca oko skoro svake lokacije.

Npr. Jajce je pregovarano, i moglo se desiti da zavrsi u RS. Ali, Tudzman je zagulio zbog crkve, pa drzao monologe koliko je ta crkva vazna za katolike tog kraja...

Mislim da je sa ove distance samo spominjati da je entitetska linija isla na stetu nekog naroda pogresno. Skroz se zaboravlja kako je omjer dogovoren 1994., a 1995.samo povucene linije.

Mrkonjic grad i onaj cudni dzep je posljedica pregovora oko Sarajeva. Kada je Silajdzic slomio Milosevica oko Sarajeva, ispao je problem procenata. Entitet RS je zakinut, i Mrkonjic grad je da se dovuce na 49%. Hrvati su se bunili, jer su mislili da to pripada njima, i oni placaju ceh pregovora na dobitak "muslimana".
Zapravo je tvoj imenjak Silajdzic zakerao oko nekakve dzamije u Ustikolini.

Hrvati se nisu pobunili jer "su mislili da to pripada njima" nego je Lepi Hare Slobi ponudio teritoriju koju je HVO drzao.
archi_a wrote: 04/04/2022 15:39 Iskreno, zaboli me kako ti to tumačiš! Jel OK? :wink:
Pa sto smaras onda?
Last edited by _BataZiv_0809 on 04/04/2022 18:26, edited 1 time in total.
forumas19

#36 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by forumas19 »

bulevarmostar wrote: 04/04/2022 02:57 Plan UN Kontakt grupe is jula 1994 je bio prvi plan koji je imao 51/49 podjelu s tim sto bi mnogi gradovi sa hrvatskom i bosnjackom vecinom ostali u Federaciji. Doboj, Foca, Derventa, Visegrad (nisam siguaran), itd. Odbijen u RS na referendumu.
https://digitallibrary.un.org/record/705480?ln=en
Ovo je bio mnogo pravedniji plan za svaku stranu. Predviđao je distrikt Sarajevo, a Federaciji bi pripala skoro cijela Posavina izuzev uskog srpskog koridora, te značajni dijelovi Podrinja - sve od Foče preko Rogatice do Višegrada, kao i spojene enklave Srebrenica-Žepa. Mostar bi imao sigurno zaleđe jer bi Zijemlje, Velež i Crvanj u potpunosti bili pod kontrolom Federacije. Također, plan je predviđao povratak Doboja i Komušine. Međutim, srpsko etničko područje od Kupresa do Petrovca ostalo bi u Republici Srpskoj, uključujući i Ključ! Time bi Bihać bio trajno odsječen od ostatka Federacije. Neriješen status Sarajeva bio bi okidač za neke daljnje sukobe u budućnosti, što je srećom izbjegnuto.
forumas19

#37 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by forumas19 »

stubrijez wrote: 04/04/2022 18:15

sanjarenje nego sta... o tome i pricam. Svjesno si izostavio Hrvatea mozda i nesvjesno sto je jos gore. Znaci cijeli jedan konstitutivni narod a o ostalim da i ne govorim. To jasno govori odakle startaju tvoja uvjerenja i gdje ce sve da zavrsi... Dayton je jedini nacin bio da sranje stane i jedini je nacin da ovo sranje opstane. Sve ostalo je populizam i teorija stabikadbi. Tlapnje... Sljedeca podjela Bosne ce biti samo na dva dijela. Kako nikome nije pala na pamet tema ili teorija "sta bi bilo da je JNA bila 1991. u rukama, odnosno na strani Bosnjaka?" Ili Hrvata.. mislim da bi bilo zanimljivije kad vec zalazimo u sferu imaginarnog...
Ne razumijem na osnovu čega tvrdiš da sam izostavio Hrvate. Eto navedi mi jedan grad kojeg su izgubili, ne računajući Posavinu jer su to kompenzovali sa srpskim opštinama na zapadu BiH! U suštini katastrofalna zamjena teritorija na štetu Hrvata, ali šta ćeš kad je jedan gospodin htio širok koridor do Banjaluke, a drugi sigurno zaleđe prema Kninu i nekadašnjoj Krajini. Dakle još jednom te molim da tačno nabrojiš šta su Hrvati izgubili i da to uporediš sa bošnjačkim gubicima!
forumas19

#38 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by forumas19 »

_BataZiv_0809 wrote: 04/04/2022 18:19 Zapravo je tvoj imenjak Silajdzic zakerao oko nekakve dzamije u Ustikolini.

Hrvati se nisu pobunili jer "su mislili da to pripada njima" nego je Lepi Hare Slobi ponudio teritoriju koju je HVO drzao.
Ovo je uglavnom tačno, najveći Silajdžićev argument bio je da se u Ustikolini nalazi najstarija džamija u BiH.
Haris jeste nudio Slobi ta područja, ali je taj prijedlog odbijen. Na kraju je Tuđman džentlmenski ta područja vratio Srbima i u zamjenu za to dobio Odžak, kako bi koliko-toliko ojačao prisustvo Hrvata u Posavini, jer je bio pod pritiskom bh delegacije i javno optužen da je prodao Posavinu. Čak je u jednoj emisiji izjavio da "nećemo nastavljati rat zbog par stotina kvadratnih kilometara krša i šuma".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#39 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by _BataZiv_0809 »

Procitaj "Zavrsiti rat" od Holbruka
PreWiBa

#40 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PreWiBa »

Pogrešni pogled na stvari.

Ne možeš tretirati neki grad kao svoj samo zato što imaš 50 plus jedan (a u stvari je najčešće bila samo relativna većina) stanovnika.
U Sarajevu jesu Srbi bili relativna većina, ali samo za par hiljada. 150 hiljada Srba je u Sarajevu živilo prije rata, grad sa najviše Srba na zapadnoj strani Drine.

To što je neko mjesto na karti zeleno ne znači nužno da su tu samo Bošnjaci, tako da je zapravo broj Bošnjaka koji su morali otići iz RS-a isti broju Srba koji su napustili današnju FBiH.

Evo, imaš u srednjoj Bosni isto tako opštine gdje su Bošnjaci ili Hrvati većina, ali je potpuno nerealno da bi se sutra neko mjesto u cjelosti priključilo jednoj ili drugoj strani.
PreWiBa

#41 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PreWiBa »

forumas19 wrote: 04/04/2022 18:31
stubrijez wrote: 04/04/2022 18:15
Ne razumijem na osnovu čega tvrdiš da sam izostavio Hrvate. Eto navedi mi jedan grad kojeg su izgubili, ne računajući Posavinu jer su to kompenzovali sa srpskim opštinama na zapadu BiH! U suštini katastrofalna zamjena teritorija na štetu Hrvata, ali šta ćeš kad je jedan gospodin htio širok koridor do Banjaluke, a drugi sigurno zaleđe prema Kninu i nekadašnjoj Krajini. Dakle još jednom te molim da tačno nabrojiš šta su Hrvati izgubili i da to uporediš sa bošnjačkim gubicima!
Pa izgubili su time što je srednja Bosna ostala enklava koja se trenutno rapidno prazni, a ugurani u Federaciju u kojoj vlast moraju djeliti sa Bošnjacima.
PM72

#42 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PM72 »

sehohari wrote: 04/04/2022 19:53 U Sarajevu jesu Srbi bili relativna većina, ali samo za par hiljada. 150 hiljada Srba je u Sarajevu živilo prije rata, grad sa najviše Srba na zapadnoj strani Drine.
Kako su Srbi bili relativna većina u Sarajevu?
pepermint

#43 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by pepermint »

Mene interesuje,postoje li negdje transkripti pregovora u Dejtonu,ako postoje i ako su dostupni zelio bih da to prostudiram.
Hvala
PreWiBa

#44 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 04/04/2022 19:58
sehohari wrote: 04/04/2022 19:53 U Sarajevu jesu Srbi bili relativna većina, ali samo za par hiljada. 150 hiljada Srba je u Sarajevu živilo prije rata, grad sa najviše Srba na zapadnoj strani Drine.
Kako su Srbi bili relativna većina u Sarajevu?
Mislio sam na relativna manjina, izvinjavam se.

Kako god, samo što je nekoga manje ili više, ne možeš neko mjesto smatrati "svojim", zato treba debela razlika, pogotovo kada je veliki broj ljudi u pitanju.

U mojoj je ulici npr. je prije rata bilo više Srba i Hrvata nego Bošnjaka.

Pogledajte na ovoj mapi etnicitet po naseljima, i onda postotke lijevo.
http://www.statistika.ba/
PM72

#45 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PM72 »

Prvo dobro protumači popis iz 1991 i gradske opštine.Srbi su u tom popisu imali 157 hiljada a Muslimana preko 250 hiljada.Većina du jedimo bili na Palama.
Haris.ba

#46 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 04/04/2022 18:19
Zapravo je tvoj imenjak Silajdzic zakerao oko nekakve dzamije u Ustikolini.

Slazem se.
pepermint wrote: 04/04/2022 19:59 Mene interesuje,postoje li negdje transkripti pregovora u Dejtonu,ako postoje i ako su dostupni zelio bih da to prostudiram.
Hvala
Da su vodjeni klasicni transkripti - sumnjam. Kad bi Ameri ucestvovali vjerovatno su kasnije podnoseni izvjestaji. Nekih 25 godina sacekati da vidimo sta pise u njima.

Ima nekoliko knjiga o tim pregovorima. Pa se moze dobiti slika.
PreWiBa

#47 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 04/04/2022 20:07 Prvo dobro protumači popis iz 1991 i gradske opštine.Srbi su u tom popisu imali 157 hiljada a Muslimana preko 250 hiljada.Većina du jedimo bili na Palama.
Pa rekao sam da sam greškom to napisao.

A haj ti meni reci. Šta bi ti uradio sad sa haman pa 160 hiljada Srba?
Haris.ba

#48 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 04/04/2022 20:10
A haj ti meni reci. Šta bi ti uradio sad sa haman pa 160 hiljada Srba?
Zivjeli sa njima?

Ali, oni nisu htjeli. Imali su sansu.
Last edited by Haris.ba on 04/04/2022 20:12, edited 2 times in total.
PM72

#49 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by PM72 »

U kojem smislu?
Grean

#50 Re: Dejtonsko razgraničenje

Post by Grean »

sehohari wrote: 04/04/2022 19:53

Pogrešni pogled na stvari.

Ne možeš tretirati neki grad kao svoj samo zato što imaš 50 plus jedan (a u stvari je najčešće bila samo relativna većina) stanovnika.
U Sarajevu jesu Srbi bili relativna većina, ali samo za par hiljada. 150 hiljada Srba je u Sarajevu živilo prije rata, grad sa najviše Srba na zapadnoj strani Drine.

To što je neko mjesto na karti zeleno ne znači nužno da su tu samo Bošnjaci, tako da je zapravo broj Bošnjaka koji su morali otići iz RS-a isti broju Srba koji su napustili današnju FBiH.

Evo, imaš u srednjoj Bosni isto tako opštine gdje su Bošnjaci ili Hrvati većina, ali je potpuno nerealno da bi se sutra neko mjesto u cjelosti priključilo jednoj ili drugoj strani.
Ovaj post nigdje veze sa istinom.

Srbi su izgubili samo Ilijas gdje su bili u vecini te ove posne opstine izmedju Livna i Bihaca. Bosnjaci su izgubili gradova i gradova, jedan Prijedor i Doboj ne moze namiriti deset Grahova ili Petrovaca, ekonomski, demografski...

Uz to, ostala im Lukavica, Pale koji su dio tog tadasnjeg Sarajeva.

Ako se ne varam danasnja teritorija RS-a je 91' imala 1 600 000 stanovnika sto znaci da su Srbi u plusu 300 000 i jos su uz to ostali vecina u ovim posnim opstinama u Federaciji.
Last edited by Grean on 04/04/2022 20:17, edited 2 times in total.
Post Reply