Ukrajina

sumirprimus

#73026 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos jedna slika iste ptice, e sad sve pidsjeca a i kako nece,ravnica oranica oboren izgoren avion :lol:
Edin H.

#73027 Re: Ukrajina

Post by Edin H. »

sumirprimus

#73028 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Iz Odese javljaju da su oborili 2 rakete ispaljene sa brodova?
sumirprimus

#73029 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Spoiler
Show
Jos jednom zgazen automobil sa vozacem u unutra, vec vidjeno na vise mjesta
sumirprimus

#73030 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Idu nove sankcije rusiji, a vjerovstno i oruzje spustice gard zapadnjaci totalno na kraju
sumirprimus

#73031 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ovi omonovci su tek teski ratari. Iz licnig iskustva Sve sto ih zadesi zasluzeno je.
jasib

#73032 Re: Ukrajina

Post by jasib »

exliberal-ex wrote: 03/04/2022 01:44
b_i_s wrote: 03/04/2022 01:21
Dobro, i?
Šta predlažeš, koje je tvoje viđenje ove kompletne situacije u Ukrajini? Šta je rješenje ukrajinskog pitanja (ako pitanje uopšte postoji, jer je za mene ovo agresija)? Da li je za tebe ovo agresija, ali molim te samo jednostavno da ili ne.
Zar misliš da bi i ta 52 dodatna dana mogao dobiti da predviđanja ekonomskih tokova u zapadnoj hemisferi nisu povoljna i pozitivna?
Sta predlazem.
Dvije stvari.
Kompletna.vojna.neutralnost...pod time mislim.da ukrajina ima pravo na.svoju vojsku ali nema pravo da.se pridruzi nato. Garancije.za.provodjenje bi bile izmedju Nato.i.Rusije kao.garanti. Ako bi nato usao u Ukrajinu to bi bilo kao objava rata.Rusiji I obrnuto. Zabrana svakih vojih I policijskih akcija prema odredjenim.djelovima ili grupacijam bez odobrenja svih strana.
Regionally uredjenje gdje bi istocni djelovi I krim imali specijalni politicki I vojni status ali u okviru ukrajine. Referendum za krim I istocne djelove o ostanku ili.izlasku iz ukrajine ali tek nakon 50/100 godina.
Pravo ulaska u EU ili bilo koju.drugu ekonomsku zajednicu cijeloj ukrajini ali bez zabrana drugim regionima da imaju specifically veze .
Dali je.ovo agresija,ako gledas.sa.crno bjele.strane jeste,ako gledas kroz.drugaciju prizmu onda je zastita.strateskih ciljeva...u svakom slucaju drzava je otisla u k***
Činjenica da je Rusija vojno nadmoćnija od Ukrajine, da je privredno i ekonomski stabilnija, i da je takva kakva jeste, ne daje joj prava da ograničava prava drugim državama, konkretno - ne može Rusija zabranjivati Ukrajini i ukrajinskom narodu slobodu ni u kojem smislu, pa ni u odlučivanju kome će se pridružiti, bilo u kulturološkom, privrednom, ekonomskom ili vojnom savezu. Kao što ni Ukrajina nema pravo Rusiji prigovarati ili ograničavati kakva god prava. To je temelj demokratije, modernog doba i razvoja cjelokupnog društva na Planeti. Ko ne razumije ljudski napredak, ko ga ne prihvaća, ko odbija današnji koncept međuljudskih odnosa, itd. ne može biti član međunarodnih organizacija, niti učesnik u prometu međunarodnih normi, u svakom smislu.

"Strah" Rusije od prisustva NATO Saveza na njenim granicama je laž! Modernom tehnološkom oružju i oruđu udaljenost od 1.000 i više km ne predstavlja smetnju, a NATO je na 1.000 km već odavno pred Rusijom.
I da osvoji Ukrajinu, Rusija bi na svojim zapadnim granicama imala NATO Savez. Šta onda?

Agresijom na Ukrajinu cilj Putina je:

- Promijeniti politički sistema Ukrajine, neutralizirati Zelenskog i njegove saradnike,
- Podijeliti Ukrajinu na dva dijela - Istočnu i Zapadnu Ukrajinu, ograničenu rijekom Dnjepar, pri čemu u I.Ukrajini instalirati predsjednika vjernog Moskvi,
- Pokazati vojnu moć Rusije NATO državama, Kini i Japanu,
- Pokazati Svijetu vlastitu političku moć i na beskonačno vrijeme učvrstiti svoju političku poziciju vladara Rusije i pola Svijeta,
- Provjeriti funkcionalnost vojne doktrine, oružja i oruđa, i na nedostacima unaprijediti potrebno.
Razvojem vojne industrije i pojačanom proizvodnjom, jača i ekonomija države. Putin bi ukrajinskom pobjedom udvostručio moć privrede Rusije, podigao ekonomsku sposobnost stanovništva i generalno ojačao Rusiju.

Obzirom da su sada osujećeni Putinovi planovi i da mu je strategija u padu, bez obzira što je Ukrajina napola uništena država, ali se odlično drži u ratu spram ruske sile, to se mora iskoristiti.

Uslov ukrajinske strane u pregovorima mora biti koncentrisan na potpuno povlačanje ruske vojske sa teritorije Ukrajine. Nikakvi referendumi, nikakvi ustupci. Rusija mora priznati ratnu štetu Ukrajini, materijalnu i ljudsku, i mora se obavezati na njenu reparaciju. Rusija mora priznati međunarodni sud za ratne zločine i učestvovati u procesuiranju odgovornih, do samog vrha.

Mora i Ukrajina prihvatiti prigovore stanovništva "Donbasa" i dati mu sva prava unutar jedne države, ako ih nemaju. Tu takođe nema rasprave.

Nisam sigurna da bi Putin prihvatio ovakve uslove. Ako Rusija ne pristane, rat se mora okončati apsolutnim porazom Rusije. Kako. Uključenjem još više vojne opreme NATO Saveza u odbrani Ukrajine, uvećanjem dobrovoljaca iz cijelog svijeta, i još drastičnijim sankcijama, gušenjem ruske privrede i ekonomije, i pobunom stanovništva u unutrašnjosti Rusije s ciljem zbacivanja Putina s njegove predsjedničke pozicije. I na svaki drugi način.

Ako se ovako završi rat u Ukrajini, onda Rusiju treba svesti na prosječno moćnu državu. Najprije njenom podjelom na nekoliko država: evropski dio, Kavkaz i krajnji istočni dio izdvojiti iz današnje Rusije. Kinezi bi uzeli sebi jedan dio centralne Rusije, Japanci nekoliko ostrva...

Ako se ovako Rusija ne spriječi, onda će na iskustvu iz Ukrajine, za kratko vrijeme unaprijediti vojnu doktrinu, modernizovati oružje i svu vojnu opremu, i ponovo krenuti na neku državu, Ukrajinu, Poljsku, na Balkan, ko zna gdje, slijedeći ideje nekog novog monstruma poput Putina danas.

- Путин - военный преступник!

- Слава Україні, слава героям, смерть ворогу!
tovarish

#73033 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

Da dodam da u Mariupolju najviše stradaju obični civili, a ne AZOV-ci i nije Mladić dijelio čokoladice nacistima, nego djeci čije će očeve klati a majke silovati.

Mariupolj=Ukrajina

Za one što kažu da ih boli briga jer se pravoslavci rokaju, onda je lijepo i kad se rokaju međiusobno muslimani u Iraku, Siriji, Afganistanu, Bosni [abdić vs. 5.korpus], Palestini [fatah vs. hamas], Turskoj [turci vs. kurdi],... Jel' de, šta fali? Sve su to kozojebi.

A još nešto za ove što ih brine ekonomija. Kurva Evropa i ne zaslužuje bolje, jebo im hdz i čović mater. Nek crknu bez plina. A i naša sirotinja isto nek pocrkava, jebo ih bakir i njegove podguzne muhe, sami su krivi. Ja i moji nećemo biti gladni, siromašniji da, ali to će se istrpiti jer opstanak BiH je u pitanju.

Vidjeti masakrirane civile i pozivati na objektivnost ili još gore relativizirati zločin, može samo bolestan um. Za ustaše i četnike mi je razumljivo, ali kad to radi Bosanac, to je bolest i to za psihijatrije.

Za Ukrajinu se ne navija, Ukrajina se podržava svim srcem, jer je danas Ukrajina, a sutra je BiH na redu.

Rusija = srpski svet i novi genocid u BiH!

UKRAJINA = BiH!

Slava Ukrajini, slava herojima!
Last edited by tovarish on 03/04/2022 14:29, edited 1 time in total.
sumirprimus

#73034 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos jedna dron orlan srusen a mozda se i sam srusio, rusko smece.
Ko ce im posle ovog rata kupovat oruzje :-)
Lopez1981

#73035 Re: Ukrajina

Post by Lopez1981 »

:lol:
sumirprimus

#73036 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Spoiler
Show
Poredjenje bijeljina buca.
.
zrakomlat

#73037 Re: Ukrajina

Post by zrakomlat »

sumirprimus wrote: 03/04/2022 14:08
Jos jedna dron orlan srusen a mozda se i sam srusio, rusko smece.
Ko ce im posle ovog rata kupovat oruzje :-)
Bjelorusija i Srbija :D
sumirprimus

#73038 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nove slike oborenog samolets sada kazu ili su27 ili su35..vjerovatno su35
sumirprimus

#73039 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Uhu jel ovo prva 35ca
Too roki :izet: get some get some navijacki :bih:
tovarish

#73040 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

zrakomlat wrote: 03/04/2022 12:58
sumirprimus wrote: 03/04/2022 12:53
:skoljka:
Jel to ovo

https://fb.watch/c9dPi6HALw/
Nije. To je od neki dan.
O'zone
Globalni moderator

#73041 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

Znam da je svaki život važan i da je Zelenskom u cilju da se agresija prekine i da stradanja prestanu ali lično nikad ne bih ušao u pregovore nego bi gonio orke sve dok ni jedan ne bi ostao na teritoriju države.
Kyuss

#73042 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Chmoljo wrote: 03/04/2022 13:49

Sada je jasno i zasto. Prvo se mislilo da su spremni na vlastite gubitke, a u stvari je bilo nesto mnogo mracnije.

Staljin bi bio ponosan.

Inace, neko je postavio dobar clanak o Putinovom postepenom putu prema ultranacionalizmu. Nesumnjivo je da su idejni kreatori opet kao i kod nas brada filozofi, sakriveni iz akadamskih titula, koji sipaju otrov u usi sa mesijanskim kompleksom.

Ovdje je ocito trebala nastradati ukrajinska elita koja je u njihovim ocima nosilac ukrajinske drzavnosti i nezavisnosti od ruskog uticaja.

Sad moze ubiti i 26 miliona Ukrajinaca, ali im to nece ubiti zelju za nezavisnoscu.
Pojedinci iz prekodrinskog pasaluka imaju drugu, nama poznatu teoriju:
Mora da se masovnim grobnicama objasni broj ubijenih civila u Kijevu, a kako tvrditi da su od ruskih metaka kada nije bilo ulaska vojske u grad. Ali jeste bilo puno civila kojima je oružje masovno deljeno. Svi su očekivali ulične borbe, pa bi kasnije stradale u obračunima pripisali tome. Ovako su vlasti Kijeva u problemu da opravbdaju takav broj izrešetanih.

Image
drndalo

#73043 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kyuss wrote: 03/04/2022 14:23
Pojedinci iz prekodrinskog pasaluka imaju drugu, nama poznatu teoriju:
Mora da se masovnim grobnicama objasni broj ubijenih civila u Kijevu, a kako tvrditi da su od ruskih metaka kada nije bilo ulaska vojske u grad. Ali jeste bilo puno civila kojima je oružje masovno deljeno. Svi su očekivali ulične borbe, pa bi kasnije stradale u obračunima pripisali tome. Ovako su vlasti Kijeva u problemu da opravbdaju takav broj izrešetanih.
Pa oni najbolje znaju kako je to kada sami sebe bombarduju da bi optuzili NATO...
kluz franjo

#73044 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

@tovarish
:thumbup:
(ne smijem ti citirati post - da ne radi opet gumica)

Marijupolj i preostali branitelji i stanovništvo u njemu je u beznadežnoj situaciji i nažalost će vjerovatno pasti u nekom sljedećem vremenskom periodu.

Zbog tih ljudi, ali i zbog svih nas, čak i zbog onih forumaša i forumašica (koji su očigledno u stanju "praviti se glupljim nego što jesu") se nadam da kada se desi pad Marijupolja, da se neće dogoditi - kako oni to racionaliziraju - "dijeljenje čokoladica na kraju".

Čovječe, ne mogu da vjerujem da ovo uopšte moram pisati. Stomak mi se okreće.
Gandalf

#73045 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

SanskiBiser wrote: 03/04/2022 10:43
Tesnjak_91 wrote: 03/04/2022 10:06 Al' svaki put kad neki od ovih pro ruskih retarda napiše kako treba neki dogovor sa ruskim životinjama da se desi zapitam se jel' ono zaista misle da je ostatak nas toliko glup i naivan? Dogovor sa ubicama, genocodašima, silovateljima i šta više ruske životinje neće postati, dogovor sa stranom koja je već pokazala da njima nikakvi ugovori/dogovori i slično ne vrijede ni sekund.. Al' haj' dođe čovjek i mrtav hladan kaže treba se dogovorit, a Rusija kao garant da bude :lol: How yes no.

Ako imalo mozga imaju ovo će tjerati do kraja, svaki dejtonski ili sličan sporazum na njihovom teritoriju je samo privremeno rješenje dok Rusija opet ne odluči da im je to malo pa krenu otvoreno opet, a sigurno hoće ako im se ne stane u kraj ovaj put. Sa smećarima dogovora nema, a toga su i Ukrajinci vjerovatno svjesni.
Image

sto bi babo Atif rekao "Zar sa zločincima pregovarati?" :thumbup: samo na kraju se ne pita vojnik vec politicari pa kom opanci kom obojci o cemu smo vec pricali na temi u februaru...mislim o obojcima :-) .
Atif legenda, malo ko je u ratu postigao toliko mnogo, sa tako malo, okružen dušmanim i iz vlastitih redova, Sila Nebeska :bih:
zilog

#73046 Re: Ukrajina

Post by zilog »

UK Foreign Secretary calls for "appalling acts" in Bucha to be investigated as war crimes
https://edition.cnn.com/europe/live-new ... index.html
House

#73047 Re: Ukrajina

Post by House »

užas.
tovarish

#73048 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

kluz franjo wrote: 03/04/2022 14:29 @tovarish

Marijupolj i preostali branitelji i stanovništvo u njemu je u beznadežnoj situaciji i nažalost će vjerovatno pasti u nekom sljedećem vremenskom periodu.

Zbog tih ljudi, ali i zbog svih nas, čak i zbog onih forumaša i forumašica (koji su očigledno u stanju "praviti se glupljim nego što jesu") se nadam da kada se desi pad Marijupolja, da se neće dogoditi - kako oni to racionaliziraju - "dijeljenje čokoladica na kraju".

Meni se želudac okreće od trenutka kad sam onome pročitao post. Ne znam da li da se spustim na taj nivo i poželim čokoladice njemu i istomišljenicima. I to ovim Bosancima, jer četničko-ustaškim divljacima to je modus operandi i od njih se to očekuje.

Nikako mi ne ide u glavu kako neko ko je pripadnik neke grupe koja je stradala samo zato što je rođena drugačija, može razmišljati slično i drugima željeti isto. Al' jebi ga, imamo i mi svojih fašista za izvoz.
Guadalajara

#73049 Re: Ukrajina

Post by Guadalajara »

Sociolog wrote: 03/04/2022 14:54 OBN skoro svaku vecer daje izvjestaj od onog Srbijanskog strucnjaka ultra desnicara koji sve negira u BIH o stanju u Ukrajini Dragana Petrovica.

Frajer rusofil sanja neku Novorusijsku drzavu u Ukrajini.

Kakav je uredjivacki kolegij na OBN?
Da nije neko izSrbije kupio OBN?

Izrazito dovode likove sa proruskim stavovima.
Pa HDZ...valjda je poznato koliko je ekstremista na toj TV
kluz franjo

#73050 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

tovarish wrote: 03/04/2022 14:49
kluz franjo wrote: 03/04/2022 14:29 @tovarish

Meni se želudac okreće od trenutka kad sam onome pročitao post. Ne znam da li da se spustim na taj nivo i poželim čokoladice njemu i istomišljenicima. I to ovim Bosancima, jer četničko-ustaškim divljacima to je modus operandi i od njih se to očekuje.

Nikako mi ne ide u glavu kako neko ko je pripadnik neke grupe koja je stradala samo zato što je rođena drugačija, može razmišljati slično i drugima željeti isto. Al' jebi ga, imamo i mi svojih fašista za izvoz.
Jednostavno nema pravdanja i opravdavanja da se bilo kome poželi tako nešto.
To je krajnja vrijednosna granica između civilizacije i civiliziranog uma sa jedne i krvoloka bez svijesti i savjesti sa druge strane.
Post Reply