Ukrajina
-
Avonmusk
#72751 Re: Ukrajina
Jel sumir uskoro dolazi iz banovica, cini mi se da je samo 1 dan trebalo biti?
Helem, za ove sto kazu da smo iznenadjeni ratom u ukrajini, ja jesam jer nisam pratio uopste te stvari?
A jeste li vi "zabrinuti" zabrinuti sto je i kod nas moguc iznenadni rat i napad iz srbije?
By the way, ukri deru rusima guzove, u srbiji mediji u šoku.
Helem, za ove sto kazu da smo iznenadjeni ratom u ukrajini, ja jesam jer nisam pratio uopste te stvari?
A jeste li vi "zabrinuti" zabrinuti sto je i kod nas moguc iznenadni rat i napad iz srbije?
-
pepermint
#72752 Re: Ukrajina
Svaka bitka,svaka "mala" pobjeda je bitna i cini razliku!
Slava Ukraine❤
- Janjicar
#72753 Re: Ukrajina
Čime ? Praćkama da nas gadjaju ?Avonmusk wrote: ↑02/04/2022 21:20 Jel sumir uskoro dolazi iz banovica, cini mi se da je samo 1 dan trebalo biti?
-
lajkujMe
#72754 Re: Ukrajina
Kad malo pogledamo u proslost ne cudi me sto je Europa sokirana i nespremna.
Rusija je nasamarila zapadni svijet eto sta se desilo i ovo je propust Politike određenih zemalja EU.
Tu pogotovo mislim na Njemacku i Francusku ali i mnoge druge Europske zemlje.
Med i mlijeko su tekli za europu od 1991 raspadom Sovjetskog saveza, Zapadna Europa se integrilala sa Istocnom Europom padom SSSRa. Otvorila se citava nova trzista masovni razvoj je usljedio obogatili se i istocnjaci i zapadnjaci.
Ulasci u EU pa NATO, u Europi sem klaonice slavena na jugu nista nije ugrozavalo mir, pa cak su profitirali od nas uzimajuci skolovanu jeftinu radnu snagu.
2008 god. dese se dvije veoma bitne stvari za buducnost Europe iako se tad to nije prepoznalo.
Invazije Rusije na Gruziju i Svjetska Finansijska kriza.
Invazija na Gruziju je protekla poprilicno ispod radara ali to je pocetak Putinove Rusije, to jest Carstva. Veliki povratak na svjetsku scenu i pokazivanje moci Rusa.
Europljani zaokupljeni recesijom i ne obracaju paznju. Amerikanci u velikom belaju vode 2 rata koje ne mogu da pobjede a na toj jos recesija.
Gruziju nisu ni skontali.
Putin vidjevsi da je zapad pitom dobija dodatne ambicije.
FSB krece da radi po citavom svijetu, sklapaju se savezi s Iranom, Venecuelom, Srbijom, Bjelorusijom, Kazahstanom pa pomoc Iraku, i kasnije raznim teror grupama i Hezbolahu pa onda famozna Sirija kad su pokazali razornu moc Ruske Armije tkz Ravnanje svega ispred sebe MLRSom Haubicama, Avionima, Krstarecim i Balistickim to sto vecinom sve civili izginu nikoga bas i ne brine pa cak ni Uzvisenu Europu de samo nemoj Erdo da pustas te migrante vise evo ti milijarde eurica idi igraj se.
Rade sve naustrb interesa zapada, naustrb interesa Amerike.
Sve drzave koje imaju Rusku populaciju u sebi ili gaje veliku ljubav prema Rusima i svemu Ruskom dovodi pod kontrolu i svoj uticaj sem jedne zemlje a to je Ukajina.
S velikom populacijom koja prica Ruski, vole Rusiju i Putina, ali ne svi, vecina je ipak prozapadna. Okruzeni su bivsim zemljama SSSRa vide da su te zemlje pod uticajem EU i Amerike uveliko se razvile i obogatile mnogo brze nego Rusija i Ukrajina.
Omogucena putovanja u EU bez vize, poslovne veze s EU i kulturne veze...
Vecina Ukrajinske populacije zeli ono sto svi mi hocemo.
Postenu drzavu, bez korupcije i nepotizma, pravednu i otvorenu drzavu prema svijetu koja ce da se razvija ekonomski i kulturoloski.
I da cuva svoj identitet i suverenost i pravo na naciju i samoupravljanje.
Putin ih nije mogao pobjediti s FSBom, nije ih mogao kupiti, nije ih mogao ubiti ne trajno.
2 demokratske revolucije je Ukrajina dozivjela, svaki put svegnuli kleptomana autokratu ala potrckala kao Khadirov, Poroshenko iako nije bio savrsen je utabao put u demokrativnu Ukrajinu, Zelensky je nasljednik demokratski izglasan voljom naroda.
Mirna tranzicija vlasti i pocetak velikih reformi za integraciju Ukrajine u europsko trziste i uticaj. Uporedo reforma odbrane sa pomocu NATO i tranzicija u NATO vojsku!
Majdan je bio trenutak kad je Putin shvatio da mirno Ukrajinu dobiti nece, krece operacija Krim!
Krim je nas ne Ukrajinski!
Ukrajinci sokirani sto im to voljena braca Rusi rade pa zasto?
Separatisticki pokreti sponzorisani od brace Rusa, ginu Ukrajinska djeca. Pa onda direktne intervencije Rusa strasna zvjerstva cine.
Zapad?
Meh ne damo vamo Jabuke i kruske! Ali cemo uzet vas jeftini plin
para vrti politiku, ekonomija bitnija od suveriniteta i slobode drzave.
Zabrinuti zapad, ali Ameri i Britanci se bude, pocinju spijunski i hakerski napadi jedni protiv drugih. Infliltracije u srce Europe.
Strateski Rusi su Veliki dio EU ucinili zavisnicima od jeftine nafte i plina, Rusi tu ispadose kao dileri Heroina.
Desi se 2020 eto Corone, citav svijet je sjeban u najmanju ruku.
Prestanak turizma, prestanak ekonomije i socioloska polarizacija unutar drzava.
Kompletna transformacija svijeta i taman 2022 dodje svijet se opusta neki normalitet je opet uspostavljen.
Savrsen trenutak za agresiju svijet ce ostati nijem umoran od belaja s Covidom, s Afganistanom s Trumpom.
A Ukrajina lagan plijen cvijece i ruze za voljene Ruse evo vam korupcije i nepotizna i policijski brutalitet i ugnjetavanje crkve i kulture nacije.
Mozete zamisliti, Ukrajincima se to nije svidjelo i docekali ih s NLAW i Javelinima i neprekidnim brojem Stingera.
Zapad sjeban panici i daje oruzje Ukrajincima i pare i humanitarnu i sve. Ali ne da Heroin nema sanse plin mora teci pa makar milion Ukrajinaca bilo mrtvo.
Jbg ekonomija na prvom mjestu a ne covjek.
A sad su nepridvidiva vremena Ukrajina se bori sa ubicama i koljacima sa Mongolskim hordama sa Kavkaza.
Ubij, unisti, ukradi, siluj i pali sve sto vidis uz cast Krsta i Boga i Rusa sirom svijeta moto Oruzanih Snaga Rusije.
Mi kao narodi svijeta koji postuju zivot svakog pojedinca, slobodu i suvernitet naroda ljudi koji zele napredak i dobar zivot za sebe moramo da pomognemo Ukrajini neki simbolicno a neki stvarno.
Iskreno meni licno kao građaninu BIH gadi mi se kako se mi kao drustvo i kao drzava ophodimo prema Ukrajini.
Imamo elemente unutar Bosanaca i Hercegovaca koji bi zeljeli biti kao Khadirov, kao Lukashenko itd.
Umjesto kao građanini Europe i svijeta s bogatom historijom bolnom historijom. Mi smo nijemi, niti smo uveli sankcije, niti smo pomogli nesto specijalno Ukrajini.
Haj da je samo drzava nego i humanitarne akcije slab odaziv.
A kad znas veliki potencijal svoje drzave koji se ne koristi.
Imamo velike viskove municije iz naseg rata, tenkova, oruzja, mogucnost proizvodnje novog u velikim kolicinama.
Mogli smo organizovati prijem izbjeglica iz Ukrajine i uciniti nas doprinos humanitarnom i spasilackom radu.
Imamo kapacitete ali ne koristimo ga, spavamo i cekamo da nam svane.
Oprostite za ovaj post ali bas mi je krivo zbog ovog rata. Ovo stradanje je tako nepravedno i tako brutalno mislio sam da necu dozivjeti ovakvo nesto u svom zivotu jer sam mislio da smo napredovali kao svijet i kao drustvo. Ali nismo, strasno sta 1 covjek moze da uradi jednoj drzavi i jednom svijetu a jos uz to ima svoje pristalice i obozavaoce u velikim masama ljudi.
Rusija je nasamarila zapadni svijet eto sta se desilo i ovo je propust Politike određenih zemalja EU.
Med i mlijeko su tekli za europu od 1991 raspadom Sovjetskog saveza, Zapadna Europa se integrilala sa Istocnom Europom padom SSSRa. Otvorila se citava nova trzista masovni razvoj je usljedio obogatili se i istocnjaci i zapadnjaci.
Ulasci u EU pa NATO, u Europi sem klaonice slavena na jugu nista nije ugrozavalo mir, pa cak su profitirali od nas uzimajuci skolovanu jeftinu radnu snagu.
2008 god. dese se dvije veoma bitne stvari za buducnost Europe iako se tad to nije prepoznalo.
Invazija na Gruziju je protekla poprilicno ispod radara ali to je pocetak Putinove Rusije, to jest Carstva. Veliki povratak na svjetsku scenu i pokazivanje moci Rusa.
Europljani zaokupljeni recesijom i ne obracaju paznju. Amerikanci u velikom belaju vode 2 rata koje ne mogu da pobjede a na toj jos recesija.
FSB krece da radi po citavom svijetu, sklapaju se savezi s Iranom, Venecuelom, Srbijom, Bjelorusijom, Kazahstanom pa pomoc Iraku, i kasnije raznim teror grupama i Hezbolahu pa onda famozna Sirija kad su pokazali razornu moc Ruske Armije tkz Ravnanje svega ispred sebe MLRSom Haubicama, Avionima, Krstarecim i Balistickim to sto vecinom sve civili izginu nikoga bas i ne brine pa cak ni Uzvisenu Europu de samo nemoj Erdo da pustas te migrante vise evo ti milijarde eurica idi igraj se.
Sve drzave koje imaju Rusku populaciju u sebi ili gaje veliku ljubav prema Rusima i svemu Ruskom dovodi pod kontrolu i svoj uticaj sem jedne zemlje a to je Ukajina.
S velikom populacijom koja prica Ruski, vole Rusiju i Putina, ali ne svi, vecina je ipak prozapadna. Okruzeni su bivsim zemljama SSSRa vide da su te zemlje pod uticajem EU i Amerike uveliko se razvile i obogatile mnogo brze nego Rusija i Ukrajina.
Postenu drzavu, bez korupcije i nepotizma, pravednu i otvorenu drzavu prema svijetu koja ce da se razvija ekonomski i kulturoloski.
Putin ih nije mogao pobjediti s FSBom, nije ih mogao kupiti, nije ih mogao ubiti ne trajno.
2 demokratske revolucije je Ukrajina dozivjela, svaki put svegnuli kleptomana autokratu ala potrckala kao Khadirov, Poroshenko iako nije bio savrsen je utabao put u demokrativnu Ukrajinu, Zelensky je nasljednik demokratski izglasan voljom naroda.
Mirna tranzicija vlasti i pocetak velikih reformi za integraciju Ukrajine u europsko trziste i uticaj. Uporedo reforma odbrane sa pomocu NATO i tranzicija u NATO vojsku!
Majdan je bio trenutak kad je Putin shvatio da mirno Ukrajinu dobiti nece, krece operacija Krim!
Separatisticki pokreti sponzorisani od brace Rusa, ginu Ukrajinska djeca. Pa onda direktne intervencije Rusa strasna zvjerstva cine.
Zapad?
Meh ne damo vamo Jabuke i kruske! Ali cemo uzet vas jeftini plin
Zabrinuti zapad, ali Ameri i Britanci se bude, pocinju spijunski i hakerski napadi jedni protiv drugih. Infliltracije u srce Europe.
Strateski Rusi su Veliki dio EU ucinili zavisnicima od jeftine nafte i plina, Rusi tu ispadose kao dileri Heroina.
Kompletna transformacija svijeta i taman 2022 dodje svijet se opusta neki normalitet je opet uspostavljen.
Savrsen trenutak za agresiju svijet ce ostati nijem umoran od belaja s Covidom, s Afganistanom s Trumpom.
A Ukrajina lagan plijen cvijece i ruze za voljene Ruse evo vam korupcije i nepotizna i policijski brutalitet i ugnjetavanje crkve i kulture nacije.
Mozete zamisliti, Ukrajincima se to nije svidjelo i docekali ih s NLAW i Javelinima i neprekidnim brojem Stingera.
Zapad sjeban panici i daje oruzje Ukrajincima i pare i humanitarnu i sve. Ali ne da Heroin nema sanse plin mora teci pa makar milion Ukrajinaca bilo mrtvo.
A sad su nepridvidiva vremena Ukrajina se bori sa ubicama i koljacima sa Mongolskim hordama sa Kavkaza.
Ubij, unisti, ukradi, siluj i pali sve sto vidis uz cast Krsta i Boga i Rusa sirom svijeta moto Oruzanih Snaga Rusije.
Mi kao narodi svijeta koji postuju zivot svakog pojedinca, slobodu i suvernitet naroda ljudi koji zele napredak i dobar zivot za sebe moramo da pomognemo Ukrajini neki simbolicno a neki stvarno.
Iskreno meni licno kao građaninu BIH gadi mi se kako se mi kao drustvo i kao drzava ophodimo prema Ukrajini.
Imamo elemente unutar Bosanaca i Hercegovaca koji bi zeljeli biti kao Khadirov, kao Lukashenko itd.
Umjesto kao građanini Europe i svijeta s bogatom historijom bolnom historijom. Mi smo nijemi, niti smo uveli sankcije, niti smo pomogli nesto specijalno Ukrajini.
Imamo velike viskove municije iz naseg rata, tenkova, oruzja, mogucnost proizvodnje novog u velikim kolicinama.
Mogli smo organizovati prijem izbjeglica iz Ukrajine i uciniti nas doprinos humanitarnom i spasilackom radu.
Oprostite za ovaj post ali bas mi je krivo zbog ovog rata. Ovo stradanje je tako nepravedno i tako brutalno mislio sam da necu dozivjeti ovakvo nesto u svom zivotu jer sam mislio da smo napredovali kao svijet i kao drustvo. Ali nismo, strasno sta 1 covjek moze da uradi jednoj drzavi i jednom svijetu a jos uz to ima svoje pristalice i obozavaoce u velikim masama ljudi.
-
pepermint
#72755 Re: Ukrajina
Samo uzivaj,zlotvorima sutra izbori a onda priklanjanje zapadu i lagano odjeb... lukasenka iz laktasaAvonmusk wrote: ↑02/04/2022 21:20 Jel sumir uskoro dolazi iz banovica, cini mi se da je samo 1 dan trebalo biti?
Slava Ukraine
-
pepermint
#72756 Re: Ukrajina
lajkujMe wrote: ↑02/04/2022 21:24 Kad malo pogledamo u proslost ne cudi me sto je Europa sokirana i nespremna.
FSB krece da radi po citavom svijetu, sklapaju se savezi s Iranom, Venecuelom, Srbijom, Bjelorusijom, Kazahstanom pa pomoc Iraku, i kasnije raznim teror grupama i Hezbolahu pa onda famozna Sirija kad su pokazali razornu moc Ruske Armije tkz Ravnanje svega ispred sebe MLRSom Haubicama, Avionima, Krstarecim i Balistickim to sto vecinom sve civili izginu nikoga bas i ne brine pa cak ni Uzvisenu Europu de samo nemoj Erdo da pustas te migrante vise evo ti milijarde eurica idi igraj se.![]()
Zapad?
Meh ne damo vamo Jabuke i kruske! Ali cemo uzet vas jeftini plinpara vrti politiku, ekonomija bitnija od suveriniteta i slobode drzave.
I ko je kriv???
Slava Ukraine
- zforumas
#72757 Re: Ukrajina
Bas je sreca, nece atomsku energiju, ne daju polja ili sume za solarnu ili vjetroparkove... Za njih je upravo ruski plin i nafta bio "zeleno" rjesenje.sime_cipol wrote: ↑02/04/2022 21:08 Sreca pa su zeleni na vlasti u Njemačkoj, inace ne bi nista bilo od ovoga. A oni ce sada jos vise raditi na nezavisnosti od ruskog plina.
Zato sad onaj zeleni ide po Emiratima i nudi se da podudla hasimagu svim seicima redom, ne bi li ovi pristali da im prodaju energente.
-
emmir1
#72759 Re: Ukrajina
Kada vidim ove zlotvore, sada potpisujem da ako treba nemamo više ruskog gasa.
Imam 3 djece, bebu...grijat ću vodu na sporetu ako treba.
Pokrit ćemo se dekama zimi ali ne bih pustio da nas zlotvori ucjenjuju gasom.
Odjebat i tačka.
Imam 3 djece, bebu...grijat ću vodu na sporetu ako treba.
Pokrit ćemo se dekama zimi ali ne bih pustio da nas zlotvori ucjenjuju gasom.
Odjebat i tačka.
-
LuckyLoser
#72760 Re: Ukrajina
Ja i ne kazem da je Njemacka znala Putinove planove ili da je ruski igrac. Naravno da nije u tom smislu.Korisničkoime wrote: ↑02/04/2022 20:52Posto nemam pretplate nisam ga mogao procitati ali mislim da je nerealno gledati na razvoj događaja na nacin da je Njemacka 2008 pa i prije znala sta ce Rusija uradit 2022 godine u Ukrajini.LuckyLoser wrote: ↑02/04/2022 19:34
Ne samo to. Njemacka je napravila niz kobnih gresaka tj. odluka i glavni je kocnicar kod uvedjenja jacih sankcija rusiji.
2008 - samo par sedmica nakon ruskog divljanja po Gruziji u Ruskoj ambasadi u Njemackoj je uprilicena Gala vecer gdje se okupila citava ekonomsko-politicka elita da dogovara nove poslove sa rusima
2014 - brzo nakon aneksije Krima potpisan je sporazum o plinovodu Nordstream2![]()
2022 - nakon napada na Ukrajinu Njemacka aktivno blokira SWIFT sankcije (radi placanja plina i nafte) i ne zeli da uvede embarko na iste jer su previse ovisni o ruskim energentima.
I onda neko kaze amerikanci koriste situaciju! Srecom pa koriste. Niko rusiji nije kriv sto umjesto ekonomije i normalni odnosa sa susjedima bira rat, segregaciju, mrznju itd.
Uostalom ameri spasavaju europu ponovo od fasisticke cizme.
Njemacka ali i cijeli Zapad jeste popustao Rusiji i u pogledu Gruzije i Moldavije na na drugim mjestima i to je velika greska jer nisu ocekivali ovakav razvoj situacije.
Merkel je gledala prvenstveno na razvoj njemacke privrede o osigiravanje energenata istoj to je ne cini ni nju ni Njemacku ruskim igracem. Pa Amerikacni desetljecima prze i stvaraju haos na bliskom i dalekom istoku upravo zbog osiguranja energenata valjda je svima jasno od koje vaznosti su isti. Zelja Njemacke i Merkelove da se istim osigura nije nikakvo cudo ili pokazatelj da su ruski igraci.
Sto se tice Ukrajine 2014 ukrajinska vojska bila u dezolutnom stanju a nije bila sigurno u boljem stanju prije 2014. Stanje vojske je bilo uvjetovano korupcijom, Ukrajina je tada kao i sada jedna od najkorupiranih drzava. Mislim da je nerealno bilo ocekivati prijem bilo gdje a kamoli u NATO.
Nakon 2014 je Ukrajini doslo iz guzice u glavu barem sto se vojske tice jer su vidili da im susjed radi o glavi.
Greske Zapada u odnosu na Rusiju su jasne ali cini su ih svi ne samo Njemacka sada oznaciti Njemacku i Merkel kao ruskog igraca samo zato sto su vise cuclali na ruskoj plinsko/naftnoj sisi od ostalih nije realno.
A Srbija i jeste faktor stabilnosti na Balkanu kad hoce, kad nece onda je izvor svih problema
Problem je sto je Merkel i citava garnitura CDU, CSU i SPD politicara slijepo vjerovala Putinu i njegovoj politici dobrog autokrate.
Najveci problem je sto energensko pitanje nisu gledali kao sigurnosno pitanje. Praviti takvu energensku ovisnost sa rusijom i putinom a pritome zazmiriti i nevidjeti sa kim imaju posla je skoro za rubriku - vjerovali ili ne.
Kakva god da je Ukrajina ona je suverena drzava a Putin je 2104 komada. Pored toga unistava opoziciju u svojoj zemlji brutalno (ubijanje opozicionara Nemzova naprimjer, ili pokusaj trovanja Navalnija, ubijanje disidenata po Londonu i Berlinu itd.), finansira nacionaliste sirom Europe itd itd.
Neka su oni kupovali jefitini plin od rusa ali problem je nemati rezervni plan a vidis odnosno nevidis o kakvom se psihopati radi i u kojem pravcu sve ide je neobjasnjivo.
Sad je problem sto Njemacka mnoge stvari kod sankcionsanja rusije koci jer ih Putin u sahmat poziciji drzi, sto mu je i bio plan i vjerovatno bitna karika da pokrene uopce ratnu masineriju.
-
Avonmusk
#72761 Re: Ukrajina
Kazu da je juro rus koji komentarise na yt popriilicno realan, nije ni zucno o kijevu, o porazima rusije, sad samo prica o dombasu,a do prije 4,5 dana bila je prica i o kijevu.
Zasto ljudi sebi tako skrse ugled????
Zarad jebenog Z prestanes biti objektivan???
Ma zdaj se bre nosi, juro!
- Gandalf
#72762 Re: Ukrajina
@lajkujMe sada si me navukao da pročitam ovoliki post
Nije da se ne slažem ali opet, toliki post
ima doduše i moje krivice što sam sve pročitao
Opet, ne znam šta će nam ovi zabrinuti, neutralni ekonomisti, ako putlerova čuj mene bezrazložna ničim izazvana brutalna agresija, ovaj "specijalna operacija" krene u jednom totalno drugačijem reklo bi se specijalnom pravcu, prema njegovoj diktatorskoj paranoičnoj fotelji. Ne znam kako bi neutralni zabrinuti ekonomisti reagovali da se nešto neprijatno desi njihovom idolu putku
Koliko bi tek tada koštale Chia sjemenke 
Nije da se ne slažem ali opet, toliki post
Opet, ne znam šta će nam ovi zabrinuti, neutralni ekonomisti, ako putlerova čuj mene bezrazložna ničim izazvana brutalna agresija, ovaj "specijalna operacija" krene u jednom totalno drugačijem reklo bi se specijalnom pravcu, prema njegovoj diktatorskoj paranoičnoj fotelji. Ne znam kako bi neutralni zabrinuti ekonomisti reagovali da se nešto neprijatno desi njihovom idolu putku
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#72763 Re: Ukrajina
Bolje da ga flauta seicima nego da crvena armija siluje Njemice ko '45.zforumas wrote: ↑02/04/2022 21:34Bas je sreca, nece atomsku energiju, ne daju polja ili sume za solarnu ili vjetroparkove... Za njih je upravo ruski plin i nafta bio "zeleno" rjesenje.sime_cipol wrote: ↑02/04/2022 21:08 Sreca pa su zeleni na vlasti u Njemačkoj, inace ne bi nista bilo od ovoga. A oni ce sada jos vise raditi na nezavisnosti od ruskog plina.
Zato sad onaj zeleni ide po Emiratima i nudi se da podudla hasimagu svim seicima redom, ne bi li ovi pristali da im prodaju energente.
-
lajkujMe
#72764 Re: Ukrajina
Kriva je agresorska Rusija a Europa ce biti kriva ako Ukrajina izgubi!
- janje_
#72765 Re: Ukrajina
Pobijelice i ovo gore i oko Sumija u dan dva..
- zforumas
#72766 Re: Ukrajina
To stoji. Samo hocu da kazem da su svi politicari kurve, razlika je samo u flautisime_cipol wrote: ↑02/04/2022 21:38Bolje da ga flauta seicima nego da crvena armija siluje Njemice ko '45.zforumas wrote: ↑02/04/2022 21:34
Bas je sreca, nece atomsku energiju, ne daju polja ili sume za solarnu ili vjetroparkove... Za njih je upravo ruski plin i nafta bio "zeleno" rjesenje.
- zlaataan
#72767 Re: Ukrajina
Ja sam Juru prestao pratiti još prvi dan, kada je najavio skoro oslobađanje Harkiva. Dakako ruska vojska vrši oslobađanje...Avonmusk wrote: ↑02/04/2022 21:35 Kazu da je juro rus koji komentarise na yt popriilicno realan, nije ni zucno o kijevu, o porazima rusije, sad samo prica o dombasu,a do prije 4,5 dana bila je prica i o kijevu.
Bio je dosta objektivan u toku rata u Nagorno-Karabahu, ali ovdje jednostavno nije.
-
pepermint
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#72770 Re: Ukrajina
Dakle ovako, Rusija raspad sistema, Ukrajina pobjeđuje.
Ujka Sem i Kraljica spašavaju Ukrajinu a time i Evropu i nas.
Za zabrinute - ruski plinu jebi se!
-
Korisničkoime
#72771 Re: Ukrajina
Niti je bilo niti je trebalo biti niti ima prve faze napada.atmel wrote: ↑02/04/2022 21:03apsidejzi wrote: ↑02/04/2022 20:09
Ma dobro, treba biti malo realan. Ruska pjesadija i oklopne jedinice su popusile ali ovo sto se navodi u videu je uglavnom rezultat avijacije i dalekometne artiljerije. Problem sa ovim ciframa je sto ne znamo koliki je ukupni broj tako da ne znamo koliko je unisteno u %. Mislim, mozes ti nekome unistiti 3 aviona, ako je to sve sto ima onda je to 100% a ako mu unistis 300 aviona a on ima 3000 onda si tek na 10%. Ako mogu da sumiram kako to izgleda iz Ruske perspektive onda imamo slijedece:
* unisteno 16 aerodroma (moze biti tacno jer prvih dana su gadjali aerodrome)
* 39 skladista sa oruzjem gdje je unisteno 70% ukrajinskog oruzja tj 1.500.000 tona oruzja (ovo mi djeluje malo pretjerano)
* unistena sva namjenska proizvodnja ukrajine (tesko za povjerovati)
* pogodjeni su neki kljucni komunikacijski masteri (ovo je tacno ali ne znam koliko je efikasno. Jedini rezultat koji smo vidjeli jeste da ni rusi nisu mogli komunicirati pa su koristili ukrajinsku mobilnu mrezu i tako otkrili pozicije. U tom procesu su im poginula dva generala ako se dobro sjecam. Ova tacka nije za pohvalu)
* pogodjeno 49 vojnih punktova za obuku a medju njima i oni gdje se obucavaju strani borci (ovo moze biti tacno jer znamo da su gadjali kod Lviva kampove)
* pogodjeno je 5.000 vojnih objekata (ovo je diskutabilno jer ne znamo sta se misli pod vojnim objektom. Sudeci po slikama koje dolaze, dosta zgrada, bolnica i obdanista je pogodjeno. Mislim, uvijke mozes neki objekat proglasiti vojnim ciljem, kao vojska se krije tu al...)
* Unisteno 80% raketnih sistema Ukrajine (moze biti tacno)
* mornarica unistena skroz (moze biti tacno)
* zauzeto (ili kako oni kazu "oslobjdeno od nacista") 130 naseljenih mjesta (uglavnom sela i manje opstine. Ni jedan veci grad nije zauzet)
* opkoljeni i blokirani veci gradovi (tacno)
* locirano 30 biohemijskih fabrika na 14 lokacija koje proizvode biolosko i hemijsko oruzje i sve to unisteno (ovo je diskutabilno...)
Koliko ja mogu razumjeti, prioritet ruskog napada u takozvanoj prvoj fazi, bilo je onesposobljenje avijacije, artiljerije i mornarice, te zauzimanje kljucnih punktova koji ce onemoguciti protok robe i oruzja. Ocito su se fokusirali da uniste mogucnost kontraofanzive velikih razmjera i ako smijem biti realan, moguce da su i uspjeli. Ono na sta nisu racunali je ukrajinska pjesadija i male takticke jedinice koje su im, ruku na srce, napravile dosta stete. Ukrajina nazalost nije u stanju napraviti "Oluju" jer im je u prvoj fazi unistena avijacija i dugometrazna artiljerija tako da ce oslobodjenje Ukrajine teci veoma sporo.
Ja vjerujem da ce se rusi sada ukopati u one dvije oblasti i na istoku ukrajine i bice ih tesko izbaciti, i mislim da se razlog toga krije upravo u ovom videu. Mislim, razumijem ja da je ovo propaganda, pogotovo sa biohemijskim fabrikama, 5000 vojnih meta, bla bla ali da su onesposobili artiljeriju i avijaciju... sigurno da jesu.![]()
![]()
![]()
![]()
Ne znam kako ti to nije ocigledno.
Rusi su planirali blitzkrieg, uletit zauzet Kijev, smjenit vladu postavit svoje ljude, Ukrajinu rasparcat u vise manjih "narodnih" republika koje bi bile pod njihovom kontrolom, uvezat Donbas sa Krimom, zauzet obalu Crnog mora i povezati se na kraju sa Transnistrijom u Moldaviji jedan znatno dio manji ostao bi Ukrajina sa marionetskom vladom.
Vise manje do sada je trebalo sve to biti gotovo.
Kakva prva faza kakvi bakraci.
Rusi su se preletili, neko je nesto opasno zasrao, nije ni ruska vojska ovakav odron ali su ocigledno pod pogreskim pretpostavkama usli u ovak rat, promasena taktika, strategija, logistika nikakva, ko da za dron nikada prije nisu ni culi a kamoli ga vidjeli, uglavnom kompletan fijasko.
Sad da bi se taj fijasko ublazio izmisljaju se sada neke prve faze ovo ono izvlakusa teska
- SanskiBiser
#72772 Re: Ukrajina
Ne moze biti objektivan jer je otvoreno proruski orjentisan i on vidi Ukrajinu u sastavu Rusije. A od pocetka sukoba radi otvoreno rusku propagandu isti nivo kao RIA novosti i RT. U Rusiji je i ne smije drugacije sve i da hoce. Najveca izvala mi je bila mozda ima 2 sedmice kad je napravio video u kojem je tvrdio da je u tom momentu stanje u Ukrajini isto kao u Njemackoj u maju 45zlaataan wrote: ↑02/04/2022 21:43Ja sam Juru prestao pratiti još prvi dan, kada je najavio skoro oslobađanje Harkiva. Dakako ruska vojska vrši oslobađanje...Avonmusk wrote: ↑02/04/2022 21:35 Kazu da je juro rus koji komentarise na yt popriilicno realan, nije ni zucno o kijevu, o porazima rusije, sad samo prica o dombasu,a do prije 4,5 dana bila je prica i o kijevu.
Bio je dosta objektivan u toku rata u Nagorno-Karabahu, ali ovdje jednostavno nije.
-
palermo
#72773 Re: Ukrajina
apsolutno
nažalost, potpuno se slažem sa ovim.....mislim, zar stvarno u ovom društvu nema nikakve snage da se istupi jasno, glasno.....nećemo mi ništa nešto pomoći Ukrajini, ali radi sebe, nekako da se možemo pogledati u ogledalo.......haj, poltika manje više, ona nam je već takva kakva jeste, ali zar ove intelektualne elite nisu mogle neštop uraditi.....organizovati koncert za Ukrajinu, Jasmila i Danis dati neku zajedničku izjavu.....nešto...makar malo nešto....ono, Sumir i još par forumaša (uključujući i tebe) i sva bulumenta nas koji pratimo ovu temu (a pratimo je, barem kkod mene je takav slučaj, jer zaista iskreno i potpuno, ružna je riječ navijam, osjećam borbu Ukrajinaca kao i svioju borbu) je ispala najsvjetliji dio BH društvaIskreno meni licno kao građaninu BIH gadi mi se kako se mi kao drustvo i kao drzava ophodimo prema Ukrajini.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#72774 Re: Ukrajina
Za grijanje imamo drva, za industriju nam i nije toliko bitan plin. Kao sto se Svabama, Madjarima i sl jebe za nas, boli nas Qrac sto ce Hans i Zoltan plin placati 3x visejapin_mutapi wrote: ↑02/04/2022 21:49 Dakle ovako, Rusija raspad sistema, Ukrajina pobjeđuje.
P.S. Padaj silo i nepravdo
-
Korisničkoime
#72775 Re: Ukrajina
Naivno razmisljanje Zapada i glupa pogreska al valjda ce nauciti nesto iz svega ovogaLuckyLoser wrote: ↑02/04/2022 21:35Ja i ne kazem da je Njemacka znala Putinove planove ili da je ruski igrac. Naravno da nije u tom smislu.Korisničkoime wrote: ↑02/04/2022 20:52
Posto nemam pretplate nisam ga mogao procitati ali mislim da je nerealno gledati na razvoj događaja na nacin da je Njemacka 2008 pa i prije znala sta ce Rusija uradit 2022 godine u Ukrajini.
Njemacka ali i cijeli Zapad jeste popustao Rusiji i u pogledu Gruzije i Moldavije na na drugim mjestima i to je velika greska jer nisu ocekivali ovakav razvoj situacije.
Merkel je gledala prvenstveno na razvoj njemacke privrede o osigiravanje energenata istoj to je ne cini ni nju ni Njemacku ruskim igracem. Pa Amerikacni desetljecima prze i stvaraju haos na bliskom i dalekom istoku upravo zbog osiguranja energenata valjda je svima jasno od koje vaznosti su isti. Zelja Njemacke i Merkelove da se istim osigura nije nikakvo cudo ili pokazatelj da su ruski igraci.
Sto se tice Ukrajine 2014 ukrajinska vojska bila u dezolutnom stanju a nije bila sigurno u boljem stanju prije 2014. Stanje vojske je bilo uvjetovano korupcijom, Ukrajina je tada kao i sada jedna od najkorupiranih drzava. Mislim da je nerealno bilo ocekivati prijem bilo gdje a kamoli u NATO.
Nakon 2014 je Ukrajini doslo iz guzice u glavu barem sto se vojske tice jer su vidili da im susjed radi o glavi.
Greske Zapada u odnosu na Rusiju su jasne ali cini su ih svi ne samo Njemacka sada oznaciti Njemacku i Merkel kao ruskog igraca samo zato sto su vise cuclali na ruskoj plinsko/naftnoj sisi od ostalih nije realno.
A Srbija i jeste faktor stabilnosti na Balkanu kad hoce, kad nece onda je izvor svih problema
Problem je sto je Merkel i citava garnitura CDU, CSU i SPD politicara slijepo vjerovala Putinu i njegovoj politici dobrog autokrate.
Najveci problem je sto energensko pitanje nisu gledali kao sigurnosno pitanje. Praviti takvu energensku ovisnost sa rusijom i putinom a pritome zazmiriti i nevidjeti sa kim imaju posla je skoro za rubriku - vjerovali ili ne.
Kakva god da je Ukrajina ona je suverena drzava a Putin je 2104 komada. Pored toga unistava opoziciju u svojoj zemlji brutalno (ubijanje opozicionara Nemzova naprimjer, ili pokusaj trovanja Navalnija, ubijanje disidenata po Londonu i Berlinu itd.), finansira nacionaliste sirom Europe itd itd.
Neka su oni kupovali jefitini plin od rusa ali problem je nemati rezervni plan a vidis odnosno nevidis o kakvom se psihopati radi i u kojem pravcu sve ide je neobjasnjivo.
Sad je problem sto Njemacka mnoge stvari kod sankcionsanja rusije koci jer ih Putin u sahmat poziciji drzi, sto mu je i bio plan i vjerovatno bitna karika da pokrene uopce ratnu masineriju.