Ukrajina

Romanija

#72576 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

apsidejzi wrote: 02/04/2022 11:40
Romanija wrote: 02/04/2022 00:10 Ovo je izgleda danas iz Buce, kako je kisa pocele padati, citao sam da Ukrajinci vec imaju timove za biljezenje ratnih zlocina i da su u kontaktu sa sudom u Hagu, jezivo, 18+, ali svi mi treba ovo gledati i kuda bi da nas vodi Rusko-Srpski svet
Spoiler
Show
Pokusavam skontati kako je ovo moguce odraditi. Ne moralno nego fizicki. Ocito nije u pitanju streljanje gdje su doveli ljude i ubili ih kao sto su srbi radili. Vise mi se cini kao da je neko sa transporterom prosao tom ulicom i pucao na svakoga ko je prolazio. Ima jedan poginuli kraj bicikla sto znaci da je na njega pucano dok je vozio biciklo. Ocito da ovi ljudi nisu ocekivali da ruski vojnici pucaju na njih jer bi se sakrili.

Pada mi na pamet sljedeci scenarij: Rusi su osvojili ovo mjesto odmah na pocetku i uspostavili svoju vlast. Narod se "privikao" na tu novu vlast i vjerovatno je svako gledao svoja posla i sutio. Onda se okrenulo stanje na terenu i rusi su prisiljeni da se povuku. Posto sam gledao par videa u kojima se vidi kako funkcionisu ukrajinski mali operativni timovi, gdje civili dojave vojsci pravac kretanja ruske kolone a onda ovi dodju, posalju dron za tacne koordinate i potvrdu. Nakon toga minobacacem gadjaju kolonu. Moja je pretpostavka da su rusi pri povlacenju odlucili "kazniti civile" tako sto ce ih sve pobiti zbog pomaganja ukrajinskoj vojsci. Ovo nisam siguran ali mi zvuci kao logican argument za nekoga ko na ovakav nacin ubija civile. Ono iz bijesa, huje, gnjeva sto se moraju povuci... BOlesno pa hajd. Sve i da su civili pomagali, ne mozes ih uzeti kao vojne mete. Na tvojoj su teritoriji, stavi ih na sud pa izlozi dokaze da su pomagali.

No to je naucna fantastika za ruse. Moze i ovako, al ako je neko i pomagao ukrajinskoj vojsci, nisu svi... Ovo je definitivno za medjunarodni sud i potjernicu. Zna se koja brigada je bila u ovom gradu i zna se ko je komandir brigade...
Ma slusaj komplikovano je i razmisljati kako se ovo desilo, mnogo je lakse voditi se idejom General War-a, kad smo mi onako bagavi i neorganizovani mogli izrezirati Vase Miskina, Markale, ono s djecom na Dobrinji ili Tuzlansku Kapiju, vise nego sigurno je da ima bar nekoliko pozorisnih skupina iz Kijeva, Lavova ili Harkova koje su mogli odraditi ovo.
emirolini

#72577 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

xosix93 wrote: 02/04/2022 11:57
LuckyLoser wrote: 02/04/2022 11:10 Odnos snaga NATO - RusijaImageImage

Vojni budzet izmedju NATO-a i Rusije, ogromna razlika.

Ovo kad vidim onda nema zime :lol:
Ljudi navijaju ovdje, za NATO ili Rusiju, jedi osuđuju Ruse, drugi NATO... A niko od njih ne vidi dalje od nosa, kakav god omjer snaga da je, mi obični ljudi ćemo nayebat u godinama koje dolaze čak i da ne izbije rat razmjera.

Od juče u EU cijena energenata a samim time i računa za struju i grijanje skočila za 3x... dok Bošnje i Srbi svršavaju kada Ukrajinci obore ruski avion i obratno. Klasika, uvijek debili bili i nikad svoja posla gledali, kao sav normalan svijet.
I sta predlazes?
Romanija

#72578 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Helios wrote: 02/04/2022 04:38

Interesantno:
Kako je ovaj vrtolet pao,sta mu se desilo,vidimo da mu rep u jednom trenutku kao da se savio u stranu.Uz to nema eksplozije kad je pao na zemlja.
Mora da je rezirano,propaganda
Slusam sad na vijestima ovdje, britanski MOD potvrdio da je ovaj Havoc jucer skinut sa sistemom Starstreak.
Grean

#72579 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Nierika wrote: 02/04/2022 11:53
toska wrote: 02/04/2022 11:30 Nema nikakvih dokaza ovo stradanje Ukrajinaca nazivati genocidom.

ratni zločini, zločini protiv čovječnosti su izrazi puno primjereniji trenutnim događajima.
Zašto to misliš tj. koja je ključna razlika? Može li biti da je i jedno i drugo?
Kljucna razlika je da genocid uljucuje plansko unistenje jednog naroda ili dijela tog naroda.

Srebrenica, ubistva svih muskaraca starijih od 16 godina da bi postigli ono sto imaju danas, da su vecina u Srebrenici.

Ne obezvrjedjujmo zlocin genocida nazivajuci sve genocidom.
Lopez1981

#72580 Re: Ukrajina

Post by Lopez1981 »

Neka Ruska Ceca osta bez ves masine, a izgleda i bez arkana :izet:
Image
jarobot

#72581 Re: Ukrajina

Post by jarobot »

Ljudi navijaju ovdje, za NATO ili Rusiju, jedi osuđuju Ruse, drugi NATO... A niko od njih ne vidi dalje od nosa, kakav god omjer snaga da je, mi obični ljudi ćemo nayebat u godinama koje dolaze čak i da ne izbije rat globalnih razmjera.

Od juče u EU cijena energenata a samim time i računa za struju i grijanje skočila za 3x... dok Bošnje i Srbi svršavaju kada Ukrajinci obore ruski avion i obratno. Klasika, uvijek debili bili i nikad svoja posla gledali, kao sav normalan svijet.
Cijena slobode je visoka.
Rusko -Srbski svet je sličan scenario pripremao Bosni i Bošnjacima.
Ostati neutralan u ovom trenutku je nemoguće i velika glupost.
Teško će biti i nama ali sad je šansa osloboditi se potpuno Ruskog uticaja.
Teško će biti i EU ali i oni trebaju platiti cijenu za izlaz iz Ruskih kandži u koje su ih uvalili razni Orbani , Merkeli, Milanovići itd.
Mani ti tu vičućevsko - orbanovsku parolu gledati svog posla.
Samo Bosna, samo NATO je naša budućnost
Korisničkoime

#72582 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

Ljudi navijaju ovdje, za NATO ili Rusiju, jedi osuđuju Ruse, drugi NATO... A niko od njih ne vidi dalje od nosa, kakav god omjer snaga da je, mi obični ljudi ćemo nayebat u godinama koje dolaze čak i da ne izbije rat globalnih razmjera.

Ukrajina je nasa posla, na zalost zbog 101 razloga mi ne mogemo pomoci Ukrajini ali da mozemo to bi nam bio prioritet.
Za BiH i za region je izuzetno bitno da Rusija padne na Ukrajini
Na cijenu energenata mi Bosnje i Srbi ne mozemo uticati to je izvan nase moci.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#72583 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

evo ga, jos jedan zabrinuti ...
jel ti zao suncokreta
zigzag

#72584 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

japin_mutapi wrote: 02/04/2022 12:29

jel ti zao suncokreta
Al pazi: cijena energenata od juče...
Samo zato što se ukrajinci brane. A energenti poskupili još prošle godine.
Brinu se neutralni za zobene pahuljice.
Škobo Habu

#72585 Re: Ukrajina

Post by Škobo Habu »

sitni svercer

#72586 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

emirolini wrote: 02/04/2022 12:02

Ljudi navijaju ovdje, za NATO ili Rusiju, jedi osuđuju Ruse, drugi NATO... A niko od njih ne vidi dalje od nosa, kakav god omjer snaga da je, mi obični ljudi ćemo nayebat u godinama koje dolaze čak i da ne izbije rat razmjera.

I sta predlazes?
predlaze da ukrajinci poloze oruzje i uporedo s tim da se skinu sankcije rusiji a za ostalo kako se dogovore 8)
janje_

#72587 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Sarajmen wrote: 02/04/2022 12:13
politicki.ba

Enerhodar je grad u Zaporoškoj oblasti na sjeverozapadu Ukrajine.

...
:-) :-) :-)

Nije neki portal, ali od bilo kojeg novinara ocekujes barem elementarnu pismenost, da je barem savlado gradivo osnovne skole i da zna strane svijeta.

Sjeverozapad Ukrajine bila bi negdje tromedja Poljska, Bjelorusija i Ukrajina, a Enerhodar definitivno nije tamo, nego u juznoj Ukrajini (da su napisali centralna, moglo bi proci, mada je najblize juzna) na Dnjepru, odmah ispod Zaporozja.
jazzer

#72588 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

Najlakse je komadati tudju zemlju. A ako dirnes u Srbiju onda se pozivaju na kosovsku bitku i velikane od prije nekoliko stotina godina. Ko vas ne zna skupo bi vas platio.
Bloo
Globalna šefica

#72589 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

janje_ wrote: 02/04/2022 12:42 Nije neki portal, ali od bilo kojeg novinara ocekujes barem elementarnu pismenost, da je barem savlado gradivo osnovne skole i da zna strane svijeta.
Ja ocekujem barem neki impressum na portalima.
janje_

#72590 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

jarobot wrote: 02/04/2022 12:20 Cijena slobode je visoka.
Rusko -Srbski svet je sličan scenario pripremao Bosni i Bošnjacima.
Ostati neutralan u ovom trenutku je nemoguće i velika glupost.
Teško će biti i nama ali sad je šansa osloboditi se potpuno Ruskog uticaja.
Teško će biti i EU ali i oni trebaju platiti cijenu za izlaz iz Ruskih kandži u koje su ih uvalili razni Orbani , Merkeli, Milanovići itd.
Mani ti tu vičućevsko - orbanovsku parolu gledati svog posla.
Samo Bosna, samo NATO je naša budućnost
Apsolutno.

Sad se vidi i da je Britanija (bez obzira na razloge i motivaciju) promptno reagovala mimo EU, puno brze nego bi to unutar EU bio slucaj. S obzirom na EU kilavljenje, nisam vise siguran da cemo ikad biti dio EU, ali NATO bi trebo biti apsolutni prioritet, i tu se svaka prica o svetovima, ovim ili onim, zavrsava za sva vremena.

Pa da konacno pricamo o optickoj mrezi do krajnjeg korisnika, penzijama od hiljadu i eura i sl, a ne da zivimo u konstantnom podmazivanju oruzja iz sijena..

Elem, da se vratimo na temu, ubijedjen sam da je BiH odbranjena na Irpinu, bez obzira na daljnji razvoj situacije u Ukrajini.
Nierika

#72591 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

Grean wrote: 02/04/2022 12:06
Nierika wrote: 02/04/2022 11:53

Zašto to misliš tj. koja je ključna razlika? Može li biti da je i jedno i drugo?
Kljucna razlika je da genocid uljucuje plansko unistenje jednog naroda ili dijela tog naroda.

Srebrenica, ubistva svih muskaraca starijih od 16 godina da bi postigli ono sto imaju danas, da su vecina u Srebrenici.

Ne obezvrjedjujmo zlocin genocida nazivajuci sve genocidom.
Sad mi je jasniji ovaj gore post, hvala. Čitala sam prije nekoliko dana otvoreno pismo Emira Suljagića stanovnicima Mariupolja i navode se paralele sa ratom u BiH ali ne pominje ni on riječ genocid. U svakom slučaju je teška situacija tamo.
janje_

#72592 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Bloo wrote: 02/04/2022 12:45
janje_ wrote: 02/04/2022 12:42 Nije neki portal, ali od bilo kojeg novinara ocekujes barem elementarnu pismenost, da je barem savlado gradivo osnovne skole i da zna strane svijeta.
Impressum
Sead Numanović
Glavni i odgovorni urednik

Almasa Hadžić
Urednik

ovo je jos i golemo, kakvih ima sve "portala", koji sebe sami smatraju bitnim..
zilog

#72593 Re: Ukrajina

Post by zilog »

xosix93 wrote: 02/04/2022 11:57 Ljudi navijaju ovdje, za NATO ili Rusiju, jedi osuđuju Ruse, drugi NATO... A niko od njih ne vidi dalje od nosa, kakav god omjer snaga da je, mi obični ljudi ćemo nayebat u godinama koje dolaze čak i da ne izbije rat globalnih razmjera.

Ne navija se u ovom ratu za NATO, nego za Ukrajinu, koja je izlozena agresiji fasista iz Moskve.
Gledanje "svog posla" je ravno podrsci agresoru, koji je i ocekivao, da ce mu se opet gledati kroz prste, zbog toga sto prodaju fosilne energente.

Analogija tome bi bila, da covjek ima zenu, koja od lokalnog mesara jeftino dobija najbolje komade mesa. Pun frizider bifteka i brizle, a zena se seta sve napucanija i dolazi sve kasnije kuci. Covjek sabere 2 i 2 i otjera zenu iz kuce, a mesar dodje, polomi i njega i stvari po kuci. Poslije mu komsija, cija zena isto ide, kod istog mesara, kaze kako je budala sto se bunio i da sada mora placati bifteke i brizlu po vecoj cijeni...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72594 Re: Ukrajina

Post by pici »

ruski fasisti i nacisti... sta uradise od grada
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72595 Re: Ukrajina

Post by pici »

okupatorsko zeljezo na tlu ukrajine...
Gandalf

#72596 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

japin_mutapi wrote: 02/04/2022 12:29

jel ti zao suncokreta
Interesantno kako ovi neutralni uvijek zaborave valjda zbog zabrinutosti spomenuti da te cijene skaču zbog agresije rusije na Ukrajinu. Taj detalj nekako previde da su cijene da su skočile jer putler vrši brutalnu agresiju na susjednu državu. Dragi moji zabrinuti, neutralni, ekonomisti iz sekte aleksandra picoustog.
zigzag

#72597 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Jesi li ti svjestan agresije i brutalnog ubijanja ljudi samo zato što su ukrajinci.
Samprotivsviju

#72598 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

Ljudi su sebicni, gledaju samo svoje dupe...kao da ovo isto se nije desavalo u Bosni prije 30 godina.
Olaf1

#72599 Re: Ukrajina

Post by Olaf1 »

Kompletan thread

:-)
Bloo
Globalna šefica

#72600 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

janje_ wrote: 02/04/2022 12:50
Spoiler
Show
Bloo wrote: 02/04/2022 12:45
Impressum
Sead Numanović
Glavni i odgovorni urednik

Almasa Hadžić
Urednik
ovo je jos i golemo, kakvih ima sve "portala", koji sebe sami smatraju bitnim..
Ja se ubih trazeci po stranici Impressum. Hvala.
Post Reply