Ukrajina

Occasionally

#72476 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

Hajde što je rat. Što su sva sredstva dozvoljena.. Ali da vidim morsku minu na ulicama !!!!

Ako ih i ovime gađaju onda su stvarno ispraznili magaze.

Imagedota 2 pudge wallpaper 1920x1080

Slava Ukraini !
SpecialOffer

#72477 Re: Ukrajina

Post by SpecialOffer »

zilog wrote: 01/04/2022 20:43
Korisničkoime wrote: 01/04/2022 19:30
Spoiler
Show
Kao prvo ne znam cemu toliko iščuđavanje za ovaj helikopterski napad na Belograd (il kako se vec zove), nema sanse da je cjela Rusija pokrivena PVO zastitom i S300 i slicnim sistemima.
Bilo bi sasvim logicno postaviti takvo nesto na samoj granici s drzavom s kojom ratujete pogotovo u blizini naftnih skladista ali nakon ovih 30 dana da li vas zasita ista vise cudi od Rusa.
Pretpostavljam da ni sami Rusi nisu ni mogli zamisliti ovakav scenariji pa stoga PVO Belograda nisu i pridavali znacaj.
Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.
Spoiler
Show
Ovo Kijeva je opste bjezanija ta prica je zavrsena.
Sta ce biti sa Donbasom i Luganjskim je sasvim druga prica. Ja koliko sam primjetio jedino su ovi separatisti na ruskoj strani nabrijani i motivirani i da gdje god su haman oni da tu Ukrajincima nije lako. Valjda znaju da se bore za svoje golo prezivljavanje. Eh sad koliko te samoproglasene republike imaju ljudi pod orzuijem nemam pojma i da li mogu odigrati neku presudnu ulogu ne znam.
U svakom slucaju jedino se haman njima na strani rusa ratuje.
Ukrajinci su vec sad postigli vise nego sto je bilo ko mogao ocekivati da li mogu tako nastaviti vidit cemo, slom samoproglasenih republika bi bila nezapamcena pobjeda.
I da ponovim za sve kojima to jos nije jasno slom ruskog sveta je slom i srpskog sveta ako nekome moram pojasnjavati sta bi to nama u BiH znacilo onda jbg
Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.

Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.

Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
Zvuci zanimljivo. Pisi jos sta zanimljivo za radare i PVO. Mislim ne znam sta da te pitam, sve me zanima. :D
General War

#72478 Re: Ukrajina

Post by General War »

Bloo wrote: 01/04/2022 20:21
Kikibombona wrote: 01/04/2022 20:11 Moderatori, otvorite temu Madjarska. U nedjelju su izbori, Orban vs opozicija 50-50.
Jarane moras tagovati nekog moderatora, a ne zavapiti, Moderatori!
:lol:
Tito dragi
apsidejzi

#72479 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 01/04/2022 19:22
Spoiler
Show
Opreez xxx snimci :izet:
Bilo jednom jako rusko carstvo. Strah i trepet...
Ermin ZM

#72480 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Korisničkoime wrote: 01/04/2022 19:30
Spoiler
Show
Kao prvo ne znam cemu toliko iščuđavanje za ovaj helikopterski napad na Belograd (il kako se vec zove), nema sanse da je cjela Rusija pokrivena PVO zastitom i S300 i slicnim sistemima.
Bilo bi sasvim logicno postaviti takvo nesto na samoj granici s drzavom s kojom ratujete pogotovo u blizini naftnih skladista ali nakon ovih 30 dana da li vas zasita ista vise cudi od Rusa.
Pretpostavljam da ni sami Rusi nisu ni mogli zamisliti ovakav scenariji pa stoga PVO Belograda nisu i pridavali znacaj.
Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.
Spoiler
Show
Ovo Kijeva je opste bjezanija ta prica je zavrsena.
Sta ce biti sa Donbasom i Luganjskim je sasvim druga prica. Ja koliko sam primjetio jedino su ovi separatisti na ruskoj strani nabrijani i motivirani i da gdje god su haman oni da tu Ukrajincima nije lako. Valjda znaju da se bore za svoje golo prezivljavanje. Eh sad koliko te samoproglasene republike imaju ljudi pod orzuijem nemam pojma i da li mogu odigrati neku presudnu ulogu ne znam.
U svakom slucaju jedino se haman njima na strani rusa ratuje.
Ukrajinci su vec sad postigli vise nego sto je bilo ko mogao ocekivati da li mogu tako nastaviti vidit cemo, slom samoproglasenih republika bi bila nezapamcena pobjeda.
I da ponovim za sve kojima to jos nije jasno slom ruskog sveta je slom i srpskog sveta ako nekome moram pojasnjavati sta bi to nama u BiH znacilo onda jbg
Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.

Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.

Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
1.koji radar koriste pancir i tor? Koliko su efikasni za detektovanje dronova? Masa je snimaka bayrakyara i izraelskih dronova koji unistavaju pancire sa aktivnim radarom.
2. Koji je ruski pandan AWACS-u koriste li ga?
3. Koliko su ustvari napredni ruski AESA radari na njihovim sistemima?
deer_hunter

#72481 Re: Ukrajina

Post by deer_hunter »

Vrijeme je da NATO "okupira" Zapadnu Ukrajinu. Cisto sumnjam da bi se ovi amateri usudili da napadnu NATO trupe, vecina ih i nema pojma kako su zavrsili u Ukrajini, njima je domet pljacka kokosinjaca po ukrajinskim selima.
ultrajvosa 1987

#72482 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

Gandalf wrote: 01/04/2022 12:31
ultrajvosa 1987 wrote: 01/04/2022 10:26 Lako je za ruse, nego kako ce ovo "takticko povlacenje" prezivjeti srbadija ?

Aferim momci

Slava Ukrajini
Za njih se to ni ne dešava, to su sve zavjere zapada i albanaca, po prekodrincima posada svih uništenih tenkova je živa i neozljeđena, tenkovi su bili stari i pred otpis, rusi štede civile, zato sporo i napreduju, ne povlače se već love ukrajince po kotlovima, putin igra igru mačke i miša, sve je to taktika masterminda putlera, evropa umire od gladi bez ruske pšenice, auta stoje, kolaps u evropi bez ruske nafte, putler diktira kurseve valuta itd. :mrgreen: :mrgreen:

Jbg, kada ih o situaciji u svijetu obavještavaju dezinformer, pink i marić, takvi su im onda i pogledi na
"Specijalnu vojnu operaciju" :oops:
Prijatelju ne moze tako, zaboravio si Vatikan :D

Nego, kad se zarati drago mi je sto cu bit na istoj strani sa ovim forumskim drondzijama :D :bih:
Jebo ti to, dron je ko nekad tenk.....naravno, prije ruske spec operacije :lol:
toska

#72483 Re: Ukrajina

Post by toska »

Provjereni pratioci gubitaka nisu svemoćni:

Bloo
Globalna šefica

#72484 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Kikibombona wrote: 01/04/2022 21:05 Mulanski rezim spasava Rusiju :D
“Iran is ready to trade with Russia in rubles. There are already agreements to conduct trade operations in the national currencies of the two countries”: Deputy Head of the Central Bank of Iran Mohsen Karimi
Ima tema Rusija.
lajkujMe

#72485 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ukrajina upravo optuzila Kinu da je dan pred invaziju izvrsila veliki hakerski napad na preko 600 stranica ministarstva odbrane Ukrajine.
To znaci da je Kina pomogla Rusiji, da je znala za invaziju i da je saucesnik napada.
Kikibombona

#72486 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Patrik Lankaster se javlja iz Marijupolja, ima dosta videa na njegovom YouTube nalogu. Malo šilji za Ruse, ali su reportaže svjedocanstvo unistenog grada.

Horor, jad, cemer - 18+

https://youtu.be/-itwXZTSJKU
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72487 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 01/04/2022 20:28
SanskiBiser wrote: 01/04/2022 20:24 mislim da ovo jos nije bilo pa ne mozes uteci dronu, ove kamere na dronovima su cudo jedno. :-)
Ova kombinacija komercijalni dron + artiljerija je ubitacna. Jeftino a nevjerovatno efikasno. A-10 Warthog za sirotinju.
Jel bas u svakom artiljerija? Na jednoj kupoli kao da je neki protuoklop, ono ko zazari na vrhu, skoro bez eksplozije. Meni to ne izgleda ko granata.
lajkujMe

#72488 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Prva vidjena Toyota Stugna.
geralt

#72489 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Chmoljo wrote: 01/04/2022 21:18
geralt wrote: 01/04/2022 20:28
Ova kombinacija komercijalni dron + artiljerija je ubitacna. Jeftino a nevjerovatno efikasno. A-10 Warthog za sirotinju.
Jel bas u svakom artiljerija? Na jednoj kupoli kao da je neki protuoklop, ono ko zazari na vrhu, skoro bez eksplozije. Meni to ne izgleda ko granata.
Moguce, ne mogu reci 100%.
jarobot

#72490 Re: Ukrajina

Post by jarobot »

lajkujMe wrote: 01/04/2022 21:13

Ukrajina upravo optuzila Kinu da je dan pred invaziju izvrsila veliki hakerski napad na preko 600 stranica ministarstva odbrane Ukrajine.
To znaci da je Kina pomogla Rusiji, da je znala za invaziju i da je saucesnik napada.
Normalno da su znali. Čak su bili podaci da su kinezi tražili odgodu početka agresije dok traje olimpijada. Zbog tog je invazija počela 24 a ne 16_tog februara kako su Ameri javljali.
geralt

#72491 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Nego da se vratimo na famoznih 130 000 regruta koje Rusija od danas poziva u vojsku.

Radi se o redovnoj proljetnoj regrutaciji, ne o necemu sto je vezano za rat. Oko 130 000 regruta koji su zavrsili rok idu kuci, a drugih 130 000 koji ne znaju drzati pusku dolazi da ih zamijeni. Efektivno, Rusija ce u narednom periodu dok nove ne obuci imati 130 000 vojnika manje na raspolaganju, ne vise.
zilog

#72492 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Ermin ZM wrote: 01/04/2022 21:00

1.koji radar koriste pancir i tor? Koliko su efikasni za detektovanje dronova? Masa je snimaka bayrakyara i izraelskih dronova koji unistavaju pancire sa aktivnim radarom.
2. Koji je ruski pandan AWACS-u koriste li ga?
3. Koliko su ustvari napredni ruski AESA radari na njihovim sistemima?
1. Da ne nabrajam sada modele pojedinacno, sve se moze naci (inicijalno wiki, pa reference). Uglavnom je to mjesavina i kombinacija UHF, SHF i EHF radara. UHF (300-3000 MHz, obicno gornji dio ovog spektra) je osjetljiviji, ali manje precizan i zahtjeva vece antene, EHF (preko 30 GHz), je precizan, obicno PHASED ARRAY, moze biti i AESA. Problem je u relativno malim radarskim odrazima i brzinama, uporedivim sa jatom ptica.

2. An-71 kojeg nisam nesto upratio, a bio bi bas potreban za ovakve zadatke

3. AESA je do pojave cipova, poput ADAR1000 od Analog-a, bila osudjena na vrlo kompleksnu elektroniku za agilno podesavanje faze signala, ili na digitalni beamforming, sto je za Ruse bio SF. Rusi su, tradicionalno imali jaku cijevnu tehniku za radare (Magnetroni, TWT...). Zbog toga su se i hvalili onim supersnaznim radarima na nekim avionima. AESA, po definiciji, nije prakticna za takve, jednoizvorne, sisteme. Sva americka mikroelektronika, sada, sankcijama postaje nedostupna Rusima.
Kikibombona

#72493 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

giannibelif

#72494 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Rusija je izgubila i zvanično trku u proizvodnji i razvoju naoružanja, NATO i ukrajinska vojska probija zaštitne module na helikopterima, maskira ih pa ulaze četrdeset kilometara unutra ruske teritorije i izvrši napad, Pancir samo djelimično efikasan u ovom ratu, Krasuha sistem zaplijenjen i sada se i ispituje i vrši demontaža u nekom američkom hangaru, TOS nezgrapan i jako spor za upravljanje sa svoje dvije jedinice i lako zaplijenjiv, SU-57 u svojih par komada tek se testira u realnoj borbi, Kamaz MRAP oklop čisti prosjek, BTR prevaziđen, nedovoljno novih tenkova koji imaju veću autonomiju za dublji ulazak.
swanfilter

#72495 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Ukr piloti su i kod nas radili letove između enklava.
Isto tako bili hvaljeni kao vrhunski ...
Arachnoidea

#72496 Re: Ukrajina

Post by Arachnoidea »

Kikibombona wrote: 01/04/2022 21:37 https://youtu.be/4XopADw6m9U

6min pa dalje :(
Kaze sine de da ja idem a ti ces prezivjeti :?
General War

#72497 Re: Ukrajina

Post by General War »

jarobot wrote: 01/04/2022 21:22
lajkujMe wrote: 01/04/2022 21:13

Normalno da su znali. Čak su bili podaci da su kinezi tražili odgodu početka agresije dok traje olimpijada. Zbog tog je invazija počela 24 a ne 16_tog februara kako su Ameri javljali.
Pa svi su znali,osim ukrainaca...a i oni su znali, samo sto nisu vjerovali.
General War

#72498 Re: Ukrajina

Post by General War »

giannibelif wrote: 01/04/2022 21:37 Rusija je izgubila i zvanično trku u proizvodnji i razvoju naoružanja, NATO i ukrajinska vojska probija zaštitne module na helikopterima, maskira ih pa ulaze četrdeset kilometara unutra ruske teritorije i izvrši napad, Pancir samo djelimično efikasan u ovom ratu, Krasuha sistem zaplijenjen i sada se i ispituje i vrši demontaža u nekom američkom hangaru, TOS nezgrapan i jako spor za upravljanje sa svoje dvije jedinice i lako zaplijenjiv, SU-57 u svojih par komada tek se testira u realnoj borbi, Kamaz MRAP oklop čisti prosjek, BTR prevaziđen, nedovoljno novih tenkova koji imaju veću autonomiju za dublji ulazak.
...ili u prevodu koliko para toliko muzike.
Helios

#72499 Re: Ukrajina

Post by Helios »

sahara1428 wrote: 01/04/2022 13:42
Spoiler
Show
sumirprimus wrote: 01/04/2022 13:19 Russia's FM Sergei Lavrov: Russia preparing its response to Ukraine's peace proposals.

Lavrov also said on April 1 that "progress" had been made in negotiations on neutral status for Ukraine and the status of Russian-occupied Crimea and Donbas.

ko jos vjeruje ovom starom pacovčini.nista ti nisi zavrsio. tek ces :lol: :evil:
Trebamo im svi pisati da ne pristaju ni na kakav jebeni Dayton
Nadam se da njih Amerikanci nece zeznuti ko nas 95te,I prijetiri im napadom ako ne zaustave ofanzivu.
Nece nisu ukri muslimani,I ABiH da je bila krscanska ne bi je zaustaviti vec bi je pomagali kao I UA.al sta da se radi.
mist

#72500 Re: Ukrajina

Post by mist »

Boris se za svoj i zivot najmilijih.Tu ne postoji ali...
Gledajuci ovo vrati me u onaj nas period,dobro je pa smo ikako u vinklo :roll:
Post Reply