RUSIJA

Post Reply
geralt

#12526 Re: RUSIJA

Post by geralt »

Black swan wrote: 01/04/2022 19:44 Tako su moji omiljeni pisci naucne fantastike podrzavali napad na vijetnam i niko im nije dirao kartice :thumbup:
Slicno je i s irakom bilo i afganistanom
Mescini da je Sjeverni Vijetnam bio taj koji je napao Juzni. Prije toga njih niko nije dirao.
AliceInChains

#12527 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

Black swan wrote: 01/04/2022 19:40 Mene zanima samo sto ce sudovi reci na to jednostrano raskidanje ugovora
Nadam se da ce odrati te multikompanije

I za manje se tuzakaju
Treba se prvo zapitati, koji će sud za ove pizdarije biti nadležan? Koji će sud priznati Zapad i Rusi?

Pozivati se na prava i zakone nakon ovoga….bit će političke odluke
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12528 Re: RUSIJA

Post by mk ultra »

Black swan wrote: 01/04/2022 19:45 :shock:
karanana wrote: 01/04/2022 19:43 nisam znao da rusi postuju sudske odluke.
ili mozda i oni koriste svedski stol metod kad su odluke i priznanja sudova u pitanju? moze strazbur ne moze hag?
Pasa govorimo o individualnoj tuzbi u strazburu

Kao pero protiv ljubljanske banke

Ili mujo protiv rs zbog otimacine strojeva
Sve ce to platiti onaj ko je napravio belaj, tj. Россия
karanana

#12529 Re: RUSIJA

Post by karanana »

mk ultra wrote: 01/04/2022 19:52

tako je. jer kad krenu raznorazni andreji i olexeji da individualno tuze ruse jer su usli u njihvo selo i zapalili i unistili im kucu, stalu, njivu....e onda ima strazbur da radi punom parom.

haha spominje strazbur jer rus ne moze provuci vizu, unistena mu ljudska prava. a vamo zapalili pola drzave ali tu ne priznaju ni strazburg ni hag ocigledno.

ma bjezi bane nas.
AliceInChains

#12530 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

Pod uslovim da Ruska država doslovno kapitulira
jeza u ledja

#12531 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

U vezi ovog placanja u rubljama lafo, ja kako sam shvatio napravice se neki fazon da EU placa u eurima nekoj ruskoj banci koja ce biti posrednik, koja ce onda to konvertirati u rublje i onda platiti Rusima u rubljama. Znam da glupo zvuci, mrsko mi sad trazit ponovo vijest.

Uglavnom supljak za domacu upotrebu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12532 Re: RUSIJA

Post by Truba »

AliceInChains wrote: 01/04/2022 19:56

Pod uslovim da Ruska država doslovno kapitulira
Ne znam...nisam siguran
Ja kad sam potpisivao ugovor s intesa bankom za mastercard nisam ramisljao koga tuziti ako mi uskrate uslugu koju su obecali potpisom
Postoje 2 strane obveze i prava...

Vidimo neki bi se i vratili raditi ali pritisak javnosti ne da...
Npr reno
-Chesterfield-

#12533 Re: RUSIJA

Post by -Chesterfield- »

jeza u ledja wrote: 01/04/2022 20:50 U vezi ovog placanja u rubljama lafo, ja kako sam shvatio napravice se neki fazon da EU placa u eurima nekoj ruskoj banci koja ce biti posrednik, koja ce onda to konvertirati u rublje i onda platiti Rusima u rubljama. Znam da glupo zvuci, mrsko mi sad trazit ponovo vijest.

Uglavnom supljak za domacu upotrebu.
Nije šupljak. Ko zna kakav će razvoj događaja biti u budućnosti?
Situacija nije ista kao što je bila u prošlosti.

Neke zemlje žele da otarase dolara kao glavne svjetske valute.
Odnosi Saudijske Arabije i USA nisu isti kao prije.
Odnosi Kine i Rusije..?
Rusija je krenula u akciju. Hoće li polomiti zube, vidjet ćemo?
Tajni dogovori između velikih država su uvijek postojali... uglavnom na kraju ispuši običan narod.

https://www.google.com/amp/s/balkans.al ... na-od-11-9

U saudijskim očima, percipirano američko „napuštanje“ egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, dugogodišnjeg regionalnog partnera, tokom Arapskog proljeća, spremnost Obamine administracije da komunicira sa islamističkim grupama, Saudijci su smatrali prijetnjom, a kasnije objavljivanje tajnog američkog dijaloga sa Iranom 2012. i 2013. je daleko više brinulo od raspada 11. septembra.
Drugi problem je sve veća nesigurnost u Rijadu oko budućnosti sigurnosne garancije za koju saudijski i drugi lideri regije vjeruju da je kičma sigurnosnog i odbrambenog partnerstva sa SAD-om. U određenoj dozi je to ponavljanje percipiranog napuštanja njihovih interesa od strane Obamine administracije, ali dosta značajnije ovog puta, naročito nakon što Trump nije reagirao na napade, povezane sa Iranom, na na saudijska naftna postrojenja 2019. godine, a tom prilikom je istakao razdvajanje američkih i saudijskih interesa.

To je šokiralo lidere u Rijadu (i u Abu Dabiju) koji su dugo pretpostavljali kako su njihovi i američki interesi za regionalnu sigurnost isti, naročito kada je riječ o stavkama povezanim sa Iranom, a to je posebno vidljivo bilo kada su pokrenuli vojne operacije u Jemenu 2015. godine.

Uskoro će Mohammed bin Salman, koji je bio dječak kada su se napadi 11. septembra desili, vladati Saudijskom Arabijom i pokušat će voditi kraljevstvo u sredinu stoljeća. Jedan od njegovih vjerovatnih odgovora na nepoznanice američko-saudijskih odnosa – kao i vlastite političke probleme u Washingtonu – je diverzifikacija saudijskih partnerstava na poljima odbrane i sigurnosti.

Takve mjere se smatraju neophodnim nakon haotičnog američkog povlačenja iz Afganistana i raširenih pretpostavki u Rijadu, te drugdje u regiji, da se SAD povlači sa Bliskog istoka. Da bi se osigurali, prijestolonasljednikov brat i zamjenik ministra odbrane Khalid bin Salman potpisao je sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom nekoliko dana nakon pada Kabula.

Kod Saudijaca ipak ostaje dilema zbog činjenice da partnerstvo sa nijednom drugom državom neće ni blizu imati širinu i dubinu partnerstva sa SAD-om zbog čega će Rijad biti ranjiv na politička i ekonomska strujanja.
Samprotivsviju

#12534 Re: RUSIJA

Post by Samprotivsviju »

Novo izdanje omiljenog humoristickog caspopisa :D

Image
HarTar

#12536 Re: RUSIJA

Post by HarTar »

Nova prijetnja Kremlja: Hranu ćemo prodavati samo prijateljima, njih nema u Europi https://www.index.hr/vijesti/clanak/nov ... IVPsJn2Ic8
AliceInChains

#12537 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

HarTar wrote: 02/04/2022 09:09 Nova prijetnja Kremlja: Hranu ćemo prodavati samo prijateljima, njih nema u Europi https://www.index.hr/vijesti/clanak/nov ... IVPsJn2Ic8
Na ovo se treba odgovoriti još žešćim sankcijama.

Totalni embargo na plin, naftu i ostalu sirovinu
Sankcioniranje svih preostalih banka
Zabrana plutanja trgovinskih brodova u Evropske luke
Koristavanje zapljenjenog ruskog novca za obnovu Ukrajine, Itd.
Zatvaranje svih ruskih ambasada i prekidanje diplomatskih veza
Mislim, da tu jos ima dosta potencijala

Uglavnom, vjerujem da naši zapadni političari znaju šta rade i da su im posljedice njihovih akcija potpuno jasne. Ponajviše stojim iza Poljske i Litvanije i njihove politike maximalnog embarga.

Btw, trebali bi ući istovremeno u ekonomski konflikt sa Kinom, sto prije to bolje.

Obični evropski čovjek će to shvatiti, jer nikad nece zaboraviti agresiju Rusije na Ukrajinu i na idućim izborima ponajviše glasati za Zelenaše

U fokusu će naravno ostati Greta Tunberg i Fridays for Future - protesti
HarTar

#12538 Re: RUSIJA

Post by HarTar »

AliceInChains wrote: 02/04/2022 10:10
HarTar wrote: 02/04/2022 09:09 Nova prijetnja Kremlja: Hranu ćemo prodavati samo prijateljima, njih nema u Europi https://www.index.hr/vijesti/clanak/nov ... IVPsJn2Ic8
Spoiler
Show

Uglavnom, vjerujem da naši zapadni političari znaju šta rade i da su im posljedice njihovih akcija potpuno jasne. Ponajviše stojim iza Poljske i Litvanije i njihove politike maximalnog embarga.

Btw, trebali bi ući istovremeno u ekonomski konflikt sa Kinom, sto prije to bolje.

Obični evropski čovjek će to shvatiti, jer nikad nece zaboraviti agresiju Rusije na Ukrajinu i na idućim izborima ponajviše glasati za Zelenaše

Ne znam šta bih ti rekao, pratim našu dijasporu, većinom su na strani Rusije i za sve krive Ameriku. Razlog? Poskupila im struja, plin, hrana i njih više ništa ne zanima, kamo li Ukrajina....
JohnnyS

#12539 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

HarTar wrote: 02/04/2022 10:14
Spoiler
Show

Ne znam šta bih ti rekao, pratim našu dijasporu, većinom su na strani Rusije i za sve krive Ameriku. Razlog? Poskupila im struja, plin, hrana i njih više ništa ne zanima, kamo li Ukrajina....

Zato što ljudi vide samo sebe, a ne širu sliku. A šira slika je da bi Rusi mogli doći do Madrida (zaobišli bi Poljsku), a da se nitko ne bi plaho uznemirio. Ukrajina je skroz nebitna, onaj tko misli da bi Putin stao na Ukrajini je totalni idiot.

S druge pak strane, treba biti pažljiv i sa sankcijama. Ja bih ih osobno izolirao od civilizacije, ali ne smijemo zaboraviti kako su sankcije i ponižavanje Njemačke nakon ww1 doveli do ww2
AliceInChains

#12540 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

Spoiler
Show

Nema to veze sa podrškom Rusiji i isključivo našom dijasporom, nego će cijena maximalnog zatezanja sa Rusima biti malo veća. I to ljudima postaje sve jasnije. Ned’o Bog da Putin preživi malo duže i da ne dođe do promjene vlasti
HarTar

#12541 Re: RUSIJA

Post by HarTar »

AliceInChains wrote: 02/04/2022 10:19
HarTar wrote: 02/04/2022 10:14 [/spoiler]

Nema to veze sa podrškom Rusiji i isključivo našom dijasporom, nego će cijena maximalnog zatezanja sa Rusima biti malo veća. I to ljudima postaje sve jasnije. Ned’o Bog da Putin preživi malo duže i da ne dođe do promjene vlasti
Nema veze sa podrškom Rusiji, ali ljudima je u glavi bubica da su za sve krivi Ameri i misle ako se popusti sa sankcijama prema Rusiji da će se sve vratiti na "staro", ali... I da u pravu si, ljudi su sebični, ali tako je oduvijek...
giannibelif

#12542 Re: RUSIJA

Post by giannibelif »

Zato što u velikoj većini rade poslove i obitavaju u društvenom okruženju niskog intelektualnog kapaciteta i u uređenim društvima su sve sveli na to da ostane koji euro za onih trista kvadrata u rodnom selu. Dok sam studirao vani, zabavljao sam sa Njemicom koja nije htjela nikada ući u prodavnicu gdje se prodaje roba proizvedena u Južnoj Aziji, Africi zbog načina na koji se ta roba proizvodi, plasira preko leđa radnika tamo. Jednostavno, ona ni mrtva ušla ne bi unutra i dešavalo nam se često da kad ja kupujem odjeću, ona me čeka negdje preko ulice u drugoj zgradi gdje kupuje ili čeka u restoranu, kafiću pa me polako istrejavala iz tih objekata i pokušavala da promjeni moj dio balkanske duše sa majčine strane. Mislio sam da je to samo njen stav, ali i u Njemačkoj njeno društvo zastupa iste stavove tako i stariji članovi familije i poznanici.
LuckyLoser

#12543 Re: RUSIJA

Post by LuckyLoser »

Ne smije se zaboraviti da Rusija ima jedan ogroman problem kojeg je malo ko svjestan. Plin, nafta su stvar prošlosti. Svi su počeli ulagati u obnovljive izvore energije radi klimatskih promjena samo rusi ne (od većih svjetskih sila). Dugoročne prognoze isu dobre za Rusiju jer fosilna goriva su energenti prošlosti. Pokret toga Permafrost se topi sve većom brzinom, gradovi počinju da bukvalno propadaju, veliki požari u Sibiru su sve češći. Putin je izabrao pogrešan put ali nažalost dugo pripreman. Vidimo kako se Rublja brzo oporavila. Uglavnom bit će bolan raspad trenutnog svjetskog poretka i globalizacije kao njegove glavne pokretačke snage
AliceInChains

#12544 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

Plin i nafta će još dugo, dugo ostati relevantni. Propaganda je jedno, stvarnost je druga.

Kad bi to bas bilo istinito, OPEC+ i ostali bi već danas preplavili ponudu nafte na tržištu, sve dok postoji potražnja, jer sutra po toj tezi nece momci vise porodati postojeće resurse. Sad malo razmislite, zašto to nije slučaj, i zašto cijena goriva i potražnja i dalje rastu.

Šta se tiče plina, potražnja takode raste, gasovodi se grade, ne samo prema Kini, nego je u planu i prema Indiji, iz Katara i Israela prema EU, Itd. Znaci, i ta stvarnost pobija utopiju.

Rusi ne mare za permafrost, jer im to povećava dostupnost resursima.

Jedina stvarnost je, sto EU hoce da smanji ovisnost od ruskih resursa, jer na taj način Rusi gube politicki uticaj u EU. Samo sto su planirali da to odrade postepeno.

Kini, Indiji i drugima ne pada na pamet da se kratko- i srednjoročno odreknu fosila, pogotovo plina.
LuckyLoser

#12545 Re: RUSIJA

Post by LuckyLoser »

AliceInChains wrote: 02/04/2022 11:17 Plin i nafta će još dugo, dugo ostati relevantni. Propaganda je jedno, stvarnost je druga.

Kad bi to bas bilo istinito, OPEC+ i ostali bi već danas preplavili ponudu nafte na tržištu, sve dok postoji potražnja, jer sutra po toj tezi nece momci vise porodati postojeće resurse. Sad malo razmislite, zašto to nije slučaj, i zašto cijena goriva i potražnja i dalje rastu.

Šta se tiče plina, potražnja takode raste, gasovodi se grade, ne samo prema Kini, nego je u planu i prema Indiji, iz Katara i Israela prema EU, Itd. Znaci, i ta stvarnost pobija utopiju.

Rusi ne mare za permafrost, jer im to povećava dostupnost resursima.

Jedina stvarnost je, sto EU hoce da smanji ovisnost od ruskih resursa, jer na taj način Rusi gube politicki uticaj u EU. Samo sto su planirali da to odrade postepeno.

Kini, Indiji i drugima ne pada na pamet da se kratko- i srednjoročno odreknu fosila, pogotovo plina.
Sve to stoji. Okolnosti su se i za njemacku recimo sad primjenjene. Zeleni u novoj vladi su najavili ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije, a sad moraju praviti terminale za tečni gas kako bi ruskog gasa kotarisali koji je trebao poslužiti kao nužno zlo u fazi tranzicije. Dugoročna strategija se mora zasnivati na izlazu iz fosilnih energenata i to ce biti ključ naše budućnosti i naše planete. Kada krenu veće poplave i suše priča će dobiti na dinamici. Ekonomski napredak zemalja u razvoju neće biti lagan. Naravno da se okreću jeftinom plinu a ne npr. solarnoj energiji ali sila nuždu mjenja
seln

#12546 Re: RUSIJA

Post by seln »

Spoiler
Show

Koju ti dijasporu pratis, dina ti?
Evo, i ja sam dijaspora... i sjetim se familije Putinu i butum Rusiji. A isto tako svi dijasporasi koje poznajem.
Bosnjaci imaju pamcenje zlatne ribice, ali jos nisu zaboravili podrsku Rusije Srbima, od devedesetih naovamo.
A ta dijaspora koju ti mislis su mozda oni turkofili, koji idu Erdoganu po misljenje.
seln

#12547 Re: RUSIJA

Post by seln »

AliceInChains wrote: 02/04/2022 11:17 Plin i nafta će još dugo, dugo ostati relevantni. Propaganda je jedno, stvarnost je druga.
Neka se Rusija i srpstvo samo oslone na ovo.
Ja vec pripremio kokice.
drndalo

#12548 Re: RUSIJA

Post by drndalo »

Regrutacija buducih suncokreta u tijeku...

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12549 Re: RUSIJA

Post by Truba »

Najmocnije mi je kad kazu salju djecu

Pa nece dede slati...sagnem se na vikenidici isijas...podignem teg...pukne mi rame...stanem na busen sjebem stopalo itd...
Ko ce ratovati no mladici u naponu snage dede idu ako bas bude rasulo
nota1969

#12550 Re: RUSIJA

Post by nota1969 »

Spoiler
Show

pa ima još mjesta pod suncem
turska,iran bjelorusija...
Post Reply