Dio vojnika iz Juzne Osetije dezertirao i vratio se kucama, nece da ratuju...

To je tad bila svakodnevnica ali od 1993 ili 94 prestalo se sa letovima naoruzanim nuklearnim oruzjem od obe strane da se razumijemo.Optimus Prime wrote: ↑30/03/2022 23:01Koliko ja znam, za vrijeme hladnog rata, nije bilo nista neobicno da avioni naoruzani nuklearnim bojevim glavama (ili nesto sto lici na to) testiraju rubna podrucja interesnih sfera.SpoilerShow
Ali sa obzirom da svakim novim danom izlazi na vidjelo u kakvom losem stanju je ruska vojna tehnika, ja mislim da je Putin vjerovatno duboko zabrinut za stvarno stanje svog nuklearnog arsenala.
I bez ovoga se sumnjalo da su Amerikanci vjerovatno dostigli takozvanu "nuclear primacy" to jest vjerovatnu mogucnost da iznenadnim napadom neutraliziraju ruske mogucnosti za lansiranje interkontinetalnih raketa, sa zemlje i mora. I ako nisu, ja mislim da su mnogo blize tome nego sto sam vjerovao prije mjesec dana.
Mislim da je najbolji primjer americke brige o svojim vojnicima bombardovanje Srbije, kada je slucajno oboren onaj F117...ljudi su poslali spasilacku misiju od par helikoptera u srce srbije i za par sati izvukli tog pilota.lajkujMe wrote: ↑31/03/2022 08:38 Gledam ovo za Chernobyl.
Sjecate se drugi dan rata kad su senzori elektrane poludjeli i registrovali visoku radioaktivnost.
A borbe se desavale oko elektrane prvo se predpostavljalo da je ostecen sarkofag.
Tad smo predpostavljali bas ovdje na forumu da je to zapravo posljedica voznje teskih oklopnih vozila kojim su dizali radioaktivnu prasinu koja je bila u zemlji.
7 autobusa je oko 350 vojnika a vjerovatno ih ima jos.
Nisu se Ukrajinci dzaba povukli sjecam se kako smo se ismijavali Ukrajincima da su predali stratesko mjesto Rusima poslije kratkih borbi. Tad je ovdje na forumu bilo ismijavanje Ukrajinaca i kako ce Rusi brzo zavrsiti posao.
Ispade Ukrajinci pametni bili sto bi se borili za komad visokoradijaktivnog podrucja jos da rizikuju ostecenje reaktora.
Odbranu postavili Juzno kod Kijeva iako rizicno ipak se isplatilo.
Prosto nevjerovatno da Ruska komanda u Moskvi nije razvila plan za kretanje po Chernobylu.
Stvarno moram ostaviti komentar na glavnu i najbitniju razliku izmedju Zapadnih vojski to ukljucuje i Ukrajince i Rusa.
A to je ljubav prema zivotu svojih vojnika.
Dosta se ismijavalo takvo ponasanja Amera u Iraku i slicno ali takav pristup ima vise benifita.
Od Obicnih vojnika do komandnog kadra, daje im veci moral kad znaju da nece biti baceni lavovima tek tako.
Americkim marincima je jedna od glavnih izreka
Never leave somebody behind dead or alive.
Borice se za mrtvo tijelo svog borca da ga izvuku.
Isto je pravilo da Komandant jedinice pa cak i bataljona poginulog licno napise pismo rodbini o uzrocima smrti i iskaze Saucesce pa cak i kasnije odu do rodbine licno kad se vrate.
Dok u Rusiji ih itekako bacaju lavovima, pa cak eto dolaze izvjestaji da ih pale u fabrikama da se ne bi saznalo sta im se desilo! Roditelji, supruge i djeca nilad ne saznaju sta im se desilo.
Pa onda do medvac vojnika koji su ranjeni su na vrhunskom nivou.
Jedna od privilegovanih radnih mjesta u Americkoj vojsci je pilot Medvac helikoptera sa bojsnice.
Razlika s jedne strane Spasavanja zivota i unistenja zivota s druge strane.
Pa da ne pricamo o tome sto Rusi regrutuju ono najsiromasnije i najmanje obrazovano iz Rusije dok Ameri ipak pridodaju paznju da im vojnik npr ima zavrsen High School s dobrim ocjenama.
Fakulteti se guraju u vojsci, mnogi se upisu da bi dobili besplatno obrazovanje. I sve vrti oko obrazovanja, obuke, raznih specijalnih obuka i treninga.
Ruska armija je jedna obicna skupina najveceg olosa i siromaha iz Pokrajina sa komandim kadrom koji je tu zbog svojih licnih veza i novca a ne zbog dokazanog rada i umjeca.
Truhnula vojska
Pa ZNAJU, ali znas vec njihov stav:ultrajvosa 1987 wrote: ↑31/03/2022 09:22 Citam sta pisete i sve kontam sad ce neko sarnut da je zajebancija ovo za Cernobil....ljudi dragi jel fakat moguce da ovi mentoli ne znaju sta se tamo desavalo ????
Jel njihov oficirski kadar zna za Cernobil ?
Druga sila svijeta i hladno ljude posalju u "crvenu sumu " ??
Isto vic.

Ameri imaju posebne helikopterske jedinice uz podrsku avijacije i Awaksa za spasavanje pilota ali i kopnene jedinice.Samprotivsviju wrote: ↑31/03/2022 09:26Mislim da je najbolji primjer americke brige o svojim vojnicima bombardovanje Srbije, kada je slucajno oboren onaj F117...ljudi su poslali spasilacku misiju od par helikoptera u srce srbije i za par sati izvukli tog pilota.SpoilerShowlajkujMe wrote: ↑31/03/2022 08:38 Gledam ovo za Chernobyl.
Sjecate se drugi dan rata kad su senzori elektrane poludjeli i registrovali visoku radioaktivnost.
A borbe se desavale oko elektrane prvo se predpostavljalo da je ostecen sarkofag.
Tad smo predpostavljali bas ovdje na forumu da je to zapravo posljedica voznje teskih oklopnih vozila kojim su dizali radioaktivnu prasinu koja je bila u zemlji.
7 autobusa je oko 350 vojnika a vjerovatno ih ima jos.
Nisu se Ukrajinci dzaba povukli sjecam se kako smo se ismijavali Ukrajincima da su predali stratesko mjesto Rusima poslije kratkih borbi. Tad je ovdje na forumu bilo ismijavanje Ukrajinaca i kako ce Rusi brzo zavrsiti posao.
Ispade Ukrajinci pametni bili sto bi se borili za komad visokoradijaktivnog podrucja jos da rizikuju ostecenje reaktora.
Odbranu postavili Juzno kod Kijeva iako rizicno ipak se isplatilo.
Prosto nevjerovatno da Ruska komanda u Moskvi nije razvila plan za kretanje po Chernobylu.
Stvarno moram ostaviti komentar na glavnu i najbitniju razliku izmedju Zapadnih vojski to ukljucuje i Ukrajince i Rusa.
A to je ljubav prema zivotu svojih vojnika.
Dosta se ismijavalo takvo ponasanja Amera u Iraku i slicno ali takav pristup ima vise benifita.
Od Obicnih vojnika do komandnog kadra, daje im veci moral kad znaju da nece biti baceni lavovima tek tako.
Americkim marincima je jedna od glavnih izreka
Never leave somebody behind dead or alive.
Borice se za mrtvo tijelo svog borca da ga izvuku.
Isto je pravilo da Komandant jedinice pa cak i bataljona poginulog licno napise pismo rodbini o uzrocima smrti i iskaze Saucesce pa cak i kasnije odu do rodbine licno kad se vrate.
Dok u Rusiji ih itekako bacaju lavovima, pa cak eto dolaze izvjestaji da ih pale u fabrikama da se ne bi saznalo sta im se desilo! Roditelji, supruge i djeca nilad ne saznaju sta im se desilo.
Pa onda do medvac vojnika koji su ranjeni su na vrhunskom nivou.
Jedna od privilegovanih radnih mjesta u Americkoj vojsci je pilot Medvac helikoptera sa bojsnice.
Razlika s jedne strane Spasavanja zivota i unistenja zivota s druge strane.
Pa da ne pricamo o tome sto Rusi regrutuju ono najsiromasnije i najmanje obrazovano iz Rusije dok Ameri ipak pridodaju paznju da im vojnik npr ima zavrsen High School s dobrim ocjenama.
Fakulteti se guraju u vojsci, mnogi se upisu da bi dobili besplatno obrazovanje. I sve vrti oko obrazovanja, obuke, raznih specijalnih obuka i treninga.
Ruska armija je jedna obicna skupina najveceg olosa i siromaha iz Pokrajina sa komandim kadrom koji je tu zbog svojih licnih veza i novca a ne zbog dokazanog rada i umjeca.
Truhnula vojska
Rusi nikad ne bi dosli po njega
Pitaj bilo koga od 20-30 godina danas zna li za Černobil,iznenadio bi seultrajvosa 1987 wrote: ↑31/03/2022 09:22 Citam sta pisete i sve kontam sad ce neko sarnut da je zajebancija ovo za Cernobil....ljudi dragi jel fakat moguce da ovi mentoli ne znaju sta se tamo desavalo ????
Isto vic.
Nikad nisu zalili svoje ljudstvo tako da nista me ne iznadjuje. Bolesno u glavi pa hajde.ultrajvosa 1987 wrote: ↑31/03/2022 09:22 Citam sta pisete i sve kontam sad ce neko sarnut da je zajebancija ovo za Cernobil....ljudi dragi jel fakat moguce da ovi mentoli ne znaju sta se tamo desavalo ????
Isto vic.
Ja sam mu dao 2 sata, ovakvih rahmetlija sam se nagledao nažalost, a likovi oko njega su sve samo ne stručni.splinter wrote: ↑31/03/2022 00:37Boja lica već poprima blijedu boju, moguće da je da je došlo do oštećenja pluća, bilo da se radi o penatratnoj ili preforacijskoj povredi, što će doveti do pneumotoraksa (prodor zraka pleuralni prostor) uz razvoj akutne ozljeda pluća i akutnog respiratornog distres sindroma pa povrijeđeni neće moći samostalno disati. Ako prije toga ne dođe do kolapsa zbog hipovolemijskog šoka usljed iskrvarenja.
Na početku klipa povrijeđeni ima savijene noge što je uobičajeni položaj kod pružanja pomoći usljed šoka (podignute noge) ali nije jasno da li je to posljedica ukazane pomoći ili reakcija unesrećenog na jake bolove.
Obzirom na krvarenje i pad tjelesne temperature, pružanje pomoći na otvorenom uz rezanje i skidanje garderobe samo će pogoršati stvari.
Lokacija je nepoznata pa je nemoguće procijeniti udaljenost npr bolnice od mjesta događaja ali eventualno samo bi ranjavanje na nekoj liniji u Donbasu relativno blizu Donjecka ili Luhanska dalo kakve takve šanse, dok su sve ostale linije mrka kapa.
Već sam pisao o katastrofalnoj organizaciji medicinske potpore i sanitetskog obezbijeđenja vojnih jedinica ruske armije u ovom ratu. Ne samo da je primjena "zlatnog sata" nepoznanica u njihovom pristupu zbrinjavanja ranjenih, nego ovdje moćemo govoriti o izgubljenim danima.
Medicinska skrb američkih vojnika iz vijetnamskog rata je za ovaj rat druga dimenzija, daleko efikansija pa su ipak Ameri su odbacili taj pristup kao prevaziđen , odbacili MASH i uveli CSH (combat support hospital) model organizovanja. Općenito je fascinatno koliko daju pažnje obuci svakog vojnika o pružanju pomoći ali i opremljenosti medicinskih kitova prve pomoći. Osim toga na jedan bataljon 600-700 vojnika, dolazi oko 30 medicinara, koji su svugde na terenu uz borbene jedinice. Amerikanci su sa svakim ratom smanjivali smrtnost od ranjavanja ( 2. svjetski rat 20 % a u Afganistanu 13%) iako su oružja sve razornija i smrtonosnija. Kod Rusa, izgleda nije se puno toga promijenilo od WW2.