Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#22776 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Hakiz wrote: 28/03/2022 14:56 I onda se vratimo prirodi u kojoj je uglavnom (ima izuzetaka) na muškarcu/mužjaku da obezbjeđuje a na žen(k)i da rađa, pa nam je to da se kod žene gleda izgled (procjena na osnovu izgleda koliko je pogodna, zdrava, rotkinja pretvoreno u ljepotu) a intelekt nije važan.

Valja prelemiti kablove evolucije.
oj.
jeste, zato su muzjaci u zivotinjskom svijetu privlacniji... sareniji, ljepsi... :lol:
KraljicaIzJajca

#22777 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 28/03/2022 14:56 I onda se vratimo prirodi u kojoj je uglavnom (ima izuzetaka) na muškarcu/mužjaku da obezbjeđuje a na žen(k)i da rađa, pa nam je to da se kod žene gleda izgled (procjena na osnovu izgleda koliko je pogodna, zdrava, rotkinja pretvoreno u ljepotu) a intelekt nije važan.

A inače, sve trudnoče su isplanirane u skladu sa osobnim izborom. :D
Hakiz

#22778 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 28/03/2022 14:59

oj.
jeste, zato su muzjaci u zivotinjskom svijetu privlacniji... sareniji, ljepsi... :lol:
Kod ljudske vrste je tako, kod drugh vrsta ima svega.

Zar grudi nisu dovoljan dokaz?
KraljicaIzJajca

#22779 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 28/03/2022 15:26
hadzinicasa wrote: 28/03/2022 14:59

oj.

Nisu dokaz fertilnosti.
Hakiz

#22780 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 15:28
Hakiz wrote: 28/03/2022 15:26

Nisu dokaz fertilnosti.
Upravo to i mislim.
KraljicaIzJajca

#22781 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 28/03/2022 15:30
KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 15:28

Nisu dokaz fertilnosti.
Upravo to i mislim.
Ali nisu.
Mugiwara

#22782 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mugiwara »

vjeshalica wrote: 27/03/2022 12:35 Image
Hakiz

#22783 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 15:36
Hakiz wrote: 28/03/2022 15:30

Upravo to i mislim.
Ali nisu.
Da, upravo to i mislim.
KraljicaIzJajca

#22784 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 28/03/2022 15:43
KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 15:36

Ali nisu.
Da, upravo to i mislim.
A čega su konkretno dokaz? Nisam razumjlea.
Hakiz

#22785 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 16:01
Hakiz wrote: 28/03/2022 15:43

Da, upravo to i mislim.
Toga da žene biramo na osnovu izgleda, bez obzira na to da li taj izgled ima realnu bilološku funkciju ili ne. Da je izgled ženi najvažnija osobina. Žena sa većim grudima je poželjnija nego ona sa manjim, prije će naći partnera, time će imati prije i potomke, iako veličina njenih grudi ne znači da će biti bolja dojilja ili rotkinja itd.

To jeste, biranje prema izgledu nam je u genima, i boriti se protiv toga se može, ali je unaprijed izgubljena bitka. Tjeranje da se izgled prestane uzimati kao bitna osobina, ili da ih se tjera da se nasilu odreknu standarda ljepote koji su im tradicionalno stvoreni, iako se vremenom mijenjaju (renesansa i danas) samo stvara frustraciju. Ne ulazeći u to koji su standardi ljepote u pojedinim kulturama. Uporedi Evropu i Mali na primjer. Jer, ljudi su programirani da biraju prema izgledu, a onda im se prijeti sankcijama ako se te prirodne osobine ne odreknu. Samo će povećati uzimanje antidepresiva i imati slične posljedice.

To jeste, banalno, debelo je danas ružno. Kako se sve vrti u krug, doći će vrijeme kada će se i renesansa vratiti, pa će biti lijepo. Ali to mora doći "prirodno", sada nije lijepo. Tjerati ljude da politički korektno, prijetnjom cancelovanja itd da se nasilu ponašaju kao da jeste, samo stvara već spomenutu frustraciju.

I tako za sve ostalo. I ravnopravnost za koju se kaofol feministkinje kaofol bore će se desiti. Ali kada joj prirodno dođe vrijeme. Tjeranje nasilu samo dovodi do ove teme :lol:
KraljicaIzJajca

#22786 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 28/03/2022 16:14
KraljicaIzJajca wrote: 28/03/2022 16:01

Toga da žene biramo na osnovu izgleda, bez obzira na to da li taj izgled ima realnu bilološku funkciju ili ne. Da je izgled ženi najvažnija osobina. Žena sa većim grudima je poželjnija nego ona sa manjim, prije će naći partnera, time će imati prije i potomke, iako veličina njenih grudi ne znači da će biti bolja dojilja ili rotkinja itd.

To jeste, biranje prema izgledu nam je u genima, i boriti se protiv toga se može, ali je unaprijed izgubljena bitka. Tjeranje da se izgled prestane uzimati kao bitna osobina, ili da ih se tjera da se nasilu odreknu standarda ljepote koji su im tradicionalno stvoreni, iako se vremenom mijenjaju (renesansa i danas) samo stvara frustraciju. Ne ulazeći u to koji su standardi ljepote u pojedinim kulturama. Uporedi Evropu i Mali na primjer. Jer, ljudi su programirani da biraju prema izgledu, a onda im se prijeti sankcijama ako se te prirodne osobine ne odreknu. Samo će povećati uzimanje antidepresiva i imati slične posljedice.

To jeste, banalno, debelo je danas ružno. Kako se sve vrti u krug, doći će vrijeme kada će se i renesansa vratiti, pa će biti lijepo. Ali to mora doći "prirodno", sada nije lijepo. Tjerati ljude da politički korektno, prijetnjom cancelovanja itd da se nasilu ponašaju kao da jeste, samo stvara već spomenutu frustraciju.

I tako za sve ostalo. I ravnopravnost za koju se kaofol feministkinje kaofol bore će se desiti. Ali kada joj prirodno dođe vrijeme. Tjeranje nasilu samo dovodi do ove teme :lol:
Ženama je važan izgled muškarca, kao i muškarcima izgled žene. Nije to saznanje u sferi nepoznatog.

Ne vole svi muškarci jedanke proporcije ženskog tjela. Isto je i sa ženskim ozborom muškarca.

Ne znam zašto misliš da nekim forumašicama feminstkinjama smeta gledanje nečijeg izgleda, jer to i one rade kod izbora partnera.

Normalno da nam izgled osobe polazna točka privlačnosti, iako ima situacija, nekim osobama jeste manje važan.
snijeg_led

#22787 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

Smijesno mi ovo sto je Hakiz napisao da ce zena da vecim grudima imati potomke prije nego ona sa manjim :lol:
Oho - zemljo otvori se :roll:
ZyzzSar

#22788 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ZyzzSar »

vjeshalica

#22789 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

snijeg_led wrote: 28/03/2022 16:28 Smijesno mi ovo sto je Hakiz napisao da ce zena da vecim grudima imati potomke prije nego ona sa manjim :lol:
Oho - zemljo otvori se :roll:
Nije bas to tako napisao. Napisao je opis zene sa velikim grudima koja je muskarcu privlacnija i samim tim veca je sansa da bude brze odabrana za nastavak vrste u odnosu na onu koja nije bujnih grudi.
Jer grudi kad rodis i trebas dojiti se "poprave" :mrgreen:

Grudi nisu garancija da ce zena roditi,ni ona sa malim ili vecim.
Isto kao sto nije garancija da ce muskarac sa velikim udom napraviti djecu :mrgreen:
On polazi od toga da bujnije grudi su kao znak da je zena plodna kao sto u nekim kulturama debljina je pozeljnija nego mrsavost (ne ona bolesna debljina).
Ideali neke ljepote se mjenjaju, ali ukusi su individualni. Ne mozes nekoga natjerati da uzme zenu sa grudima velikim ili malim jer se samo tebi nesto svidja ili drustvu.
Ja znam za slucaj jedne meni veoma drage zene,rahmet joj,dakle tenk cijeli zivot bila. A ozenio je lik kojem se ona svidjela, a za njim nema zene koja se nije okrenula.Doista bio je lijep muskarac izgledom malo je reci pozeljan. Doduse to je bilo veoma davno. Svi su se ibretili njegovom odabiru, jer je ona tenk. A bili su predivni ljudi oboje.
Ljudima je izapran mozak od nekih standarda da su se izoblicili i onda takvi izobliceni nastupaju prema drugim ljudima. Nemaju ono nesto razumno,ljudski....
vjeshalica

#22790 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Gimli sin Gloinov wrote: 28/03/2022 12:31
izlgeda da ti dobro ne procesuiras pisanu rijec, nigdje te iz mog teksa ne moze zakljucit to sto si ti zakljucila. naravno da postoji, uvijek ima takvih osoba, ali kad pricamo o zakonskoj regulativi onda ona mora/treba bi biti jednaka za sve i slijepa za spol osobe. zlocin iz mrznje se kao takav treba procesuirati, al zar ne bi on trebao spadati pod jednu zakonsku regulativu koja obuhvata oba spola? ili posebno zakon za zlocin iz mrznje prema zenama, poseban za zlocin iz mrznje prema muskarcima. ono sto uocavam jeste da prilokom citanja teksa ubacujes svoje predrasude u razumijevanje proticanog tako da se tvoja stvarnost odstupa od objektivnosti. nekom bi izgledalo da izvrces moje rijeci da podupres svoju agendu, al mislim da ni ti sama nisi svjesna svoje ogranicenosti.
Ti nisi svjestan ogranicenosti svoje a dajes sebi za pravo da pominjes neku navodnu moju.Smijesno covjece.. Ja sam napisala da zlocin moze biti motivisan iz mrznje prema spolu. Nebitno ko je u pitanju, miskarac ili zena ili transvestit.
Neces u tom slucaju napisati u Zakonu, Kazna za ubistvo ZENE je 20 godina, ili MUSKARCA...ili bilo koga,vec ces napisati je npr
"
Kazna za ubistvo koje je motivisano spolom osobe je 50 godina."

Motive ces utvrditi relevantnim vjestacenjem dokazati ili pobiti nesto.
MarlboroGold

#22791 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 28/03/2022 16:14 Toga da žene biramo na osnovu izgleda, bez obzira na to da li taj izgled ima realnu bilološku funkciju ili ne. Da je izgled ženi najvažnija osobina. Žena sa većim grudima je poželjnija nego ona sa manjim, prije će naći partnera, time će imati prije i potomke, iako veličina njenih grudi ne znači da će biti bolja dojilja ili rotkinja itd.
Ja haman spadam u endemsku vrstu, jer mi ženske grudi nikad nisu bile neš bitne. Male, srednje, velike ovakve, onakve... nebitno.
Ali je zato guza u kombinaciji sa nogama već nešto drugo, kao i osmijeh. Uostalom sve to ima veze sa inicijalnom fazom. Kasnije ipak karakter počne dominirati, a ako tu štima imaš ženu koja će vam roditi potomke.
vjeshalica

#22792 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Nisam stigla juce, ali nije na odmet danas da stavim
ZEHRA MUIDOVIĆ HAKIREVIĆ 1912-29.03.1971.

Zehra Muidović je rođen u Sarajevu 1912. godine. Nakon obrazovanja u rodnom gradu, radila je u Državnoj hipotekarnoj banci, i usporedo studirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirala 1936. godine. Bila je jedna od prvih visokoobrazovanih žena među Bošnjakinjama u Bosni i Hercegovini. Pri povratku u Sarajevo, radila je u humanitarnim i kulturno-prosvjetnim organizacijama Trezvenost, Narodne uzdanice i Gajret, te se zalagala za emancipaciju žena.

Pred Drugi svjetski rat Drugi svjetski rat Zehra se uključuje u revolucionarni pokret, a nakon okupacije Sarajeva 1941. godine postaje jedna od najaktivnijih članica pokreta otpora. U njenoj kući na Velikom Alifakovcu sastajale su se partizanke i druge žene koje su učestvovale u NOB-u, a tu se održavao i radio-telegrafski kurs. Zehra je na sijelima regrutirala žene za učešće u NOB-u, skrivala članice pokreta otpora, ili im davala zarove kako bi se mogle neometano kretati gradom. Utočište kod nje je pronašla i narodna heroina Radojka Lakić, koja je dva mjeseca pod lažnim imenom živjela u jednosobnom stanu u kući Zehre Muidović.

Zehra je uhićena krajem 1942. godine, te je u ustaškom zatvoru bila do siječnja 1943. godine. Na ljeto 1943. godine, pridružila se Petoj krajiškoj brigadi i konačno postaje partizanka. Učestvovala je na Drugom (1944.) i Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a (1945.), te bila potpredsjednica Glavnog odbora Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Sarajevu. Sa Sidom Omerbašić 1947. godine pokreće Rezoluciju o pokretu muslimanki za skidanje zara, koja je usvojena na Drugom kongresu AFŽ-a u Sarajevu, u srpnju 1947. godine, kada su neke muslimanke prvi put skinule zar.

Umrla je u Sarajevu 29. ožujka 1971. godine. Sarajevsko porodilište na Jezeru je nosilo njeno ime, kao i jedna sarajevska ulica, ali su njihovi nazivi promijenjeni.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22793 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 30/03/2022 09:53 Nisam stigla juce, ali nije na odmet danas da stavim
ZEHRA MUIDOVIĆ HAKIREVIĆ 1912-29.03.1971.

Zehra Muidović je rođen u Sarajevu 1912. godine. Nakon obrazovanja u rodnom gradu, radila je u Državnoj hipotekarnoj banci, i usporedo studirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirala 1936. godine. Bila je jedna od prvih visokoobrazovanih žena među Bošnjakinjama u Bosni i Hercegovini. Pri povratku u Sarajevo, radila je u humanitarnim i kulturno-prosvjetnim organizacijama Trezvenost, Narodne uzdanice i Gajret, te se zalagala za emancipaciju žena.

Pred Drugi svjetski rat Drugi svjetski rat Zehra se uključuje u revolucionarni pokret, a nakon okupacije Sarajeva 1941. godine postaje jedna od najaktivnijih članica pokreta otpora. U njenoj kući na Velikom Alifakovcu sastajale su se partizanke i druge žene koje su učestvovale u NOB-u, a tu se održavao i radio-telegrafski kurs. Zehra je na sijelima regrutirala žene za učešće u NOB-u, skrivala članice pokreta otpora, ili im davala zarove kako bi se mogle neometano kretati gradom. Utočište kod nje je pronašla i narodna heroina Radojka Lakić, koja je dva mjeseca pod lažnim imenom živjela u jednosobnom stanu u kući Zehre Muidović.

Zehra je uhićena krajem 1942. godine, te je u ustaškom zatvoru bila do siječnja 1943. godine. Na ljeto 1943. godine, pridružila se Petoj krajiškoj brigadi i konačno postaje partizanka. Učestvovala je na Drugom (1944.) i Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a (1945.), te bila potpredsjednica Glavnog odbora Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Sarajevu. Sa Sidom Omerbašić 1947. godine pokreće Rezoluciju o pokretu muslimanki za skidanje zara, koja je usvojena na Drugom kongresu AFŽ-a u Sarajevu, u srpnju 1947. godine, kada su neke muslimanke prvi put skinule zar.

Umrla je u Sarajevu 29. ožujka 1971. godine. Sarajevsko porodilište na Jezeru je nosilo njeno ime, kao i jedna sarajevska ulica, ali su njihovi nazivi promijenjeni.
sramota ovakvoj ženi uzeti ulicu. ili ko što su Vahidu Maglajlić bacili u kantonalni ćošak.

ali de, gdje će imati ulicu a zarove skidala.
vjeshalica

#22794 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Uzeli su i naziv porodilista. Sta reci...beli one osnaŽENE ili kako vec...
hadzinicasa

#22795 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 30/03/2022 12:33 Uzeli su i naziv porodilista. Sta reci...beli one osnaŽENE ili kako vec...
pa kako bi se mediokriteti mogli uspeti ili biti relevantni osim ako ne zatru i srozaju sve kriterije.

u svijetu coravih jednooki je kralj.
MarlboroGold

#22796 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ma ja, ali zato bi da proguraju Busuladzica i slicne. Nek nju skidaju, a imena ulica daju po nekim handzarovcima.
no_sikiriki

#22797 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 30/03/2022 13:26
vjeshalica wrote: 30/03/2022 12:33 Uzeli su i naziv porodilista. Sta reci...beli one osnaŽENE ili kako vec...
pa kako bi se mediokriteti mogli uspeti ili biti relevantni osim ako ne zatru i srozaju sve kriterije.

u svijetu coravih jednooki je kralj.
Da su bar mediokriteti. More like "well below average".
Hakiz

#22798 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 30/03/2022 08:07
Hakiz wrote: 28/03/2022 16:14 Toga da žene biramo na osnovu izgleda, bez obzira na to da li taj izgled ima realnu bilološku funkciju ili ne. Da je izgled ženi najvažnija osobina. Žena sa većim grudima je poželjnija nego ona sa manjim, prije će naći partnera, time će imati prije i potomke, iako veličina njenih grudi ne znači da će biti bolja dojilja ili rotkinja itd.
Ja haman spadam u endemsku vrstu, jer mi ženske grudi nikad nisu bile neš bitne. Male, srednje, velike ovakve, onakve... nebitno.
Ali je zato guza u kombinaciji sa nogama već nešto drugo, kao i osmijeh. Uostalom sve to ima veze sa inicijalnom fazom. Kasnije ipak karakter počne dominirati, a ako tu štima imaš ženu koja će vam roditi potomke.
Grudi su samo primjer, nisu poenta.

Frojdovski ispad :lol:
MarlboroGold

#22799 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Image
no_sikiriki

#22800 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Image
Post Reply