Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6101 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

kod nas ljudi rade za 680... i imaju 18-23
al to je privremeno... padaju sa šefom ili napreduju...obično napreduju

u 30. je već vozač ili kurir ali u veleposlanstvu u rumunjskoj ili u japanu

u 40. je vlasnik firme :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6102 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Nemam iskustva sa radom u državnim institucijama po rođačko-kumovsko-partijskoj liniji :oops:
MehmedPasaMoric

#6103 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by MehmedPasaMoric »

"Ko kuka uzmi mu"

Autor nepoznat
Domaci izdajnik

#6104 Re: Jadi nas nezaposlenih

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 16:16 "Ko kuka uzmi mu"

Autor nepoznat
Image
El_comadante

#6105 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Lajavikrelac wrote: 29/03/2022 12:37 Sretno sa pokušajima da to objasniš takvima...nije taj posla tražio i za siću radio.

Ne možeš ti ljudima utuviti da ti sa platom od 700-800 KM u BL nemaš prebijene u džepu dok jedeš, odeš na posao i vratiš se....kako nekima nije jasno da 800 KM nije iste vrijednosti u Jajcu i Banjaluci?

Znaš, ti si lijen i kukaš kad takvom kažeš da presipa iz šupljeg u prazno, da ne može sa tom platom skrpiti do 10-tog u mjesecu, da mu je ručak negdje sa familijom u restoranu luksuz, o odmoru da ne pričam...Kičma 250 sati mjesečno da bi gledao da kupi što jeftinije šrot patike jer za neke čestite nema para, a gazda u njega je upravo sinu stan kupio :D

Uvijek je bilo da su najveći neprijatelji slobode sretni i zadovoljni robovi.
Tacno. Hajd ti nekome objasni da je malo 800 na ove troskove zivota plus radi se subota nema godisnjeg I sl. Ocito on I njemu slicni nisu radili tako I neznaju kako je.
El_comadante

#6106 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 09:11
mali_balon wrote: 29/03/2022 05:04

znaci nisi bio u situaciji da trazis posao, niti si otvorio firmu I razvijao posao I borio se .....dosao si ka gotovo.....I ti nasao ovdje nekom solit pamet.......sta drugo da cojk napise nego ne seri vise alaati...
Imam svoj mali biznis mimo ovog porodicnog ako te bas zanima, pretvorio sam ljubav i hobi u nesto profitabilno. Vjerovatno se pitas zasto tebe tako toksicnog i frustriranog niko nece da zaposli, i mislis da su krive gazde koje ne cijene radnika a ne ti koji do podne mrzis sebe a od podne citav svijet :lol:
Jeli ti poznajes covjeka licno pa to napisa? Odkud ti pravo da bilo koga tako prozivas?
markopd

#6107 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

El_comadante wrote: 29/03/2022 17:43
Jeli ti poznajes covjeka licno pa to napisa? Odkud ti pravo da bilo koga tako prozivas?
Može mu se,jer administracija na ovom topicu odavno "spava" zimskim snom.Ako šta mrzim,mrzim ljude što su nasljedili biznise ili su upali preko štele na odlične poslove i onda drže slovo običnim ljudima/radnicima kako se mora raditi bilo šta pod cijenu života,ako je ikako moguće kod istog za džabe.Za takve stvarno nemam riječi,ima ih sa svih strana što ovde po forumima tako i u mojoj neposrednoj okolini gdje živim i radim.Oni po cijele dane sjede na kaficama po lokalnim ugostiteljskim objektima,dotjerani,sređeni,a vrhunac radne obaveze im je tokom dana odnijeti polog na banku.
Karikaturist

#6108 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Karikaturist »

Razumijem ljude koji nece da rade za male pare. Slomi ti ledja, uzme dusu a ti niti mozes sebi nesto priustiti a pogotovo ne ustediti.
Sa druge strane, sjediti kuci je najskuplje. Sad ove pameti i iskustva radije bi sijao i uzeo sebi kravu ili pilice pa tovio.
A najbolje je raditi na sebi, skolovati se i doskolovavati pa probati begati negdje vani gdje bar mozes ustediti sebi odlazak na more jednom godisnje.
markopd

#6109 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Karikaturist wrote: 29/03/2022 18:01 Razumijem ljude koji nece da rade za male pare. Slomi ti ledja, uzme dusu a ti niti mozes sebi nesto priustiti a pogotovo ne ustediti.
Sa druge strane, sjediti kuci je najskuplje. Sad ove pameti i iskustva radije bi sijao i uzeo sebi kravu ili pilice pa tovio.
A najbolje je raditi na sebi, skolovati se i doskolovavati pa probati begati negdje vani gdje bar mozes ustediti sebi odlazak na more jednom godisnje.
Naravno,ali sad ovo "sjediti kući je najskuplje" opet aludira na ovo što sam pisao iznad.Po meni svako treba procjeniti šta je za njega dobro,a šta nije,sa čim je zadovoljan,sa čim nije zadovoljan.Nije rješenje "sjediti kući",ali ako se mora birati između dva zla,preporučujem ono manje.Zašto?Zato što tim "sjedenjem kući" barem će se sačuvati zdravlje,a sa druge strane ugroziti zdravlje za neku socijalu je van svake pameti i zdravog razuma.

Ovde je de facto da bez dobre štele,poznanstva i pozadine nema nikakvog ali baš nikakvog napretka i solidnog radnog mjesta.Kao što je neko prije mene napisao,jako je licemjerno etiketirati ljude koji ne mogu naći posao jer nemaju takva poznanstva i govoriti za njih da su ljenštine i neradnici.Da se razumijemo,ima nas svakakvih što poslodavaca što radnika,ali generalizovati takve stvari je stvarno bezobrazno pogotovo sa strane onih koji su upravo na takav način došli do zaposlenja.Nemam ništa protiv takvih,dobro došao si na takav način do posla i obezbjedio se dobro,ali nemoj onda pametovati drugima i sipati so na ranu.
Karikaturist

#6110 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Karikaturist »

markopd wrote: 29/03/2022 18:11
Karikaturist wrote: 29/03/2022 18:01 Razumijem ljude koji nece da rade za male pare. Slomi ti ledja, uzme dusu a ti niti mozes sebi nesto priustiti a pogotovo ne ustediti.
Naravno,ali sad ovo "sjediti kući je najskuplje" opet aludira na ovo što sam pisao iznad.Po meni svako treba procjeniti šta je za njega dobro,a šta nije,sa čim je zadovoljan,sa čim nije zadovoljan.Nije rješenje "sjediti kući",ali ako se mora birati između dva zla,preporučujem ono manje.Zašto?Zato što tim "sjedenjem kući" barem će se sačuvati zdravlje,a sa druge strane ugroziti zdravlje za neku socijalu je van svake pameti i zdravog razuma.

Ovde je de facto da bez dobre štele,poznanstva i pozadine nema nikakvog ali baš nikakvog napretka i solidnog radnog mjesta.Kao što je neko prije mene napisao,jako je licemjerno etiketirati ljude koji ne mogu naći posao jer nemaju takva poznanstva i govoriti za njih da su ljenštine i neradnici.Da se razumijemo,ima nas svakakvih što poslodavaca što radnika,ali generalizovati takve stvari je stvarno bezobrazno pogotovo sa strane onih koji su upravo na takav način došli do zaposlenja.Nemam ništa protiv takvih,dobro došao si na takav način do posla i obezbjedio se dobro,ali nemoj onda pametovati drugima i sipati so na ranu.
Majstore, ti onda sjedi kuci ako ti ne odgovara a ja bi svima preporucio bar da posiju krompir i paradajz ako ne mogu vec uzgajati pilice ili kupiti jedno govedo.
markopd

#6111 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Karikaturist wrote: 29/03/2022 18:19
Majstore, ti onda sjedi kuci ako ti ne odgovara a ja bi svima preporucio bar da posiju krompir i paradajz ako ne mogu vec uzgajati pilice ili kupiti jedno govedo.
Majstore,nismo se mi razumjeli uopšte.Pod "sjedenjem kući" nisam mislio bukvalno,valjda vidiš navodnike.Naravno da je bolje posijati,posaditi ili nešto uzgajati,pod tim sam i mislio ovo što sam stavio pod navodnike.Pa sad je realno isplatnije posijati nešto,nego raditi za neku mizeriju za koju ne bi mogao kupiti ni 50% onog što bi sam dobio sijanjem.
MehmedPasaMoric

#6112 Re: Jadi nas nezaposlenih

Pa da se vrate paradjzu i govedima svi oni koji su na paradajzu i govedima ponikli (sto nije uvreda, ja bih prvi sutra pokrenuo farmu npr pilica ili zeceva da imam za to uslove, iako mi niko u familiji nije bio ni stocar ni poljoprivrednik), stopa nezaposlenosti bi opala za 80%... Kad vidim koliko je njiva po Istocnoj Bosni zaraslo u korov tacno me stegne oko srca. Njive u korovu a vlasnici u Sarajevu gledaju odakle je vedro i kako naci stelu za posao
Karikaturist

#6113 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Karikaturist »

markopd wrote: 29/03/2022 18:27
Majstore,nismo se mi razumjeli uopšte.Pod "sjedenjem kući" nisam mislio bukvalno,valjda vidiš navodnike.Naravno da je bolje posijati,posaditi ili nešto uzgajati,pod tim sam i mislio ovo što sam stavio pod navodnike.Pa sad je realno isplatnije posijati nešto,nego raditi za neku mizeriju za koju ne bi mogao kupiti ni 50% onog što bi sam dobio sijanjem.
E onda se savrseno razumijemo..
Fali mi poljoprivreda i njiva i ono sto rukama uradis u istoj, ovo u tudjini i u kancelariji ubi u pojam.
Hakiz

#6114 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 18:28 Pa da se vrate paradjzu i govedima svi oni koji su na paradajzu i govedima ponikli (sto nije uvreda, ja bih prvi sutra pokrenuo farmu npr pilica ili zeceva da imam za to uslove, iako mi niko u familiji nije bio ni stocar ni poljoprivrednik), stopa nezaposlenosti bi opala za 80%... Kad vidim koliko je njiva po Istocnoj Bosni zaraslo u korov tacno me stegne oko srca. Njive u korovu a vlasnici u Sarajevu gledaju odakle je vedro i kako naci stelu za posao
A onda bi kukao kako je otkupna cijena niska, podsticaja nema, uvozni lobiji te uništiše i dijelio džaba u znak protesta.
El_comadante

#6115 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Nije najskuplje sjediti kuci. Skuplje je raditi ako ce me to kostati zdravlja pa onda po doktorima, kupuj lijekove, nisi dobar ni sebi ni drugima. Nismo svi ni isti. Evo nemamo svi zemlje I mogucnosti da drzimo krave ili pilice ili da posadimo nesto primjer paradsjz.
zippoo87

#6116 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Ovaj MehmedPasa je tipican onaj tatin sin,koji se ne razumije ni u sta.
Evo buba opet i o poljoprivredi kao maksim po diviziji 🤣

Btw.mnogi koji imaju uslove da sebi posiju nesto,to i urade,ukljucujuci i mene...evo vec je u zemlji ono osnovno a i rasad mi je u pripremi,u klijalistu 🤣
Officer Crabtree

#6117 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Officer Crabtree »

El_comadante wrote: 29/03/2022 20:04
Nije najskuplje sjediti kuci. Skuplje je raditi ako ce me to kostati zdravlja pa onda po doktorima, kupuj lijekove, nisi dobar ni sebi ni drugima. Nismo svi ni isti. Evo nemamo svi zemlje I mogucnosti da drzimo krave ili pilice ili da posadimo nesto primjer paradsjz.
OK je to ako imaš koga da te izdržava
El_comadante

#6118 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Officer Crabtree wrote: 29/03/2022 20:07

Nisi shvatio sta sam napisao.
MehmedPasaMoric

#6119 Re: Jadi nas nezaposlenih

Pune bolnice ljudi koji su se razbolili radeci kod privatnika :D lezi hljebe da te jedem
Officer Crabtree

#6120 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Officer Crabtree »

El_comadante wrote: 29/03/2022 20:31
Officer Crabtree wrote: 29/03/2022 20:07

Nisi shvatio sta sam napisao.
Ma jesam, radim i ja, nije med i mlijeko, al za mjesec dana u startu ti fali 1.500KM ako vas je dvoje, ko me pita kako mi je
zippoo87

#6121 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 20:56 Pune bolnice ljudi koji su se razbolili radeci kod privatnika :D lezi hljebe da te jedem
Ne budu u bolnici,nego ih nabijete nogom odmah cim je bolovanje duze od 7 dana,pa na birou "ćami ćekajući".
Znas ti to iz prve ruke,ne trebam ti objasnjavati.

Liku cudno sto se radnik razboli,kada od zakonskih 160 sati mjesecno,radi kao crnac 250 sati.
Na svaki odradjeni mjesec,jos pola prekovremenog odradis a plata fiksna.
Domaci izdajnik

#6122 Re: Jadi nas nezaposlenih

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 20:56 Pune bolnice ljudi koji su se razbolili radeci kod privatnika :D lezi hljebe da te jedem
Života mi, ova nije za šamara nego za speglati u beton!
markopd

#6123 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Lajavikrelac wrote: 30/03/2022 00:24
Života mi, ova nije za šamara nego za speglati u beton!
Ma opušteno Lajavi,vjerovatno je u pitanju neki obrtnik-robovlasnik,sezona ide,robova nema pa liječi komplekse po forumu.Teška vremena su pred takvima,neće im pomoći ni deset ratova kako bi nastavili kulučiti i iskorištavati narod ovde u Bosni.Moja dva školska su u zadnja dva mjeseca dobila termin i već su na probnom u Njemačkoj,uprkos svim ovim geopolitičkim dešavanjima.

Forumsko-kolegijalni savjet Mehmedu da ovo vrijeme što piše i obmanjuje široke narodne mase po forumu iskoristi pametno,jer posao se neće sam odraditi. :thumbup:
nepass1

#6124 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

Fino je sjediti kuci, ali kad nema nikakvih prihoda Bgm jebo to zdravlje.
I meni je pun kurac posla, ali djete kuci hoce kinder jaje hoce biciklo ovo ono. Haj mu sta priusti bez primanja.
nepass1

#6125 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

markopd wrote: 29/03/2022 18:27
Gdje cu posijati u pm,nemam selo. Da se nisam ozenio pa da punac nije sa sela nikad njive ne bih vidio osim iz auta jbt.
Nema svak dunum zemlje.
Post Reply