Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
tramvajtrojka

#29801 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tramvajtrojka »

sahara1428 wrote: 28/03/2022 22:56
tramvajtrojka wrote: 28/03/2022 21:49

svi vide skenderiju izvana al i ja sam mislio da se ono moze srediti pa kad sam bio u organizaciji eyofa 2019 i jedan dan bio obilazak skenderije i svih coskova dvorane koji nisu vidljivi majko božja sta sam ss tu nagledao od elektricnih instalacija iz Isusova doba do stanja same dvorane gdje se u neke tehničke prostorije tj kabine za novinare nije uslo od olimpijade :run: :run: kad sam tu ušao sok i nevjerica

sistem za klimatizaciju u dvorani je nikakav, krov boze sacuvaj jednostavno trideset kila dinamita i jovo nanovo jer u ono ulagati pare ne ide
ako je stanje takvo da je za rušiti, onda nema druge nego rušiti, uradi se neka procjena, elaborat šta li, ali da se svakom investitoru pogoduje za svaki prostor na koji baci oko, onda ćemo imati Tibre na svakom koraku, a svako će htjeti graditi na svakom pedlju Starog Grada ili Centra, u kampanji je bila priča u vezi vjetrokoridora i napadao se Kapidžić,a prije toga i Čedomir Lukić i sada se lagano stavovi mijenjaju ili mi se samo čini...

evo jednog od primjera

pitanje:
https://youtu.be/PT1Qqbzl_24?t=3686

odgovor
https://youtu.be/PT1Qqbzl_24?t=5193

Da ministar ne govori istinu jasno je...
Ovako stoji u studiji o vjetrokoridorima
Image

Ovako u prezentaciji za budući urbanistički, zone od 200m nema

Image

Ovako stoji u Ekspozeu premijera Edina Forte

Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni odluke o zaštiti kvalitete zraka uvažavajući preporuke
iz Studije o sistemima daljinskog grijanja i Studije o zaštiti urbanih ventilacionih koridora;

Odluka jos uvijek nije donesena, a već je Studija o zaštiti urbanih ventilacionih koridora stavljena van snage, a da ne govorimo o završetku priče oko urbanističkog, investitori su ipak krupne zvjerke, a nama se pričalo o koridorima, ako koridori nisu uredu, onda nije trebalo govoriti niti usvajati odluku o njima

https://istinomjer.ba/urbanisticki-plan ... og-ljeta/

Sve dobro treba pohvaliti i podržati, ali treba nekada i upozoriti na moguće neuspjehe
kakvi crni vjetrokoridori kompleks zagađenja Sarajeva je najmanje uzrokovan vjetrokoridorima najveci zagadjivaci u Sarajevu su kucna lozista i automobili vjetrokoridori nisu ni 10% doprinijeli zagadjenju a i ludnica je na jednom MD-u sniziti gradnju kao da je dobrinja u pitanju :run: jedan centar grada sa cbd distriktom i treba da ima visokokatnice a ne kao sada krs i rusevine bolje i neboder od 200m nego neugledne rusevine , unitic 3, alta-tibra toranj, GMC toranj itd itd

a sto se tice ocitavanja same kvalitete zraka i tu imamo nadasve debilnu situaciju gdje se nekada zagadjenje u Sarajevu napuhuje do maksimuma a realnost sasvim drugacija npr ove godine je bila najmanje dana sa maglom i smogom u zadnjih 15 godina dokaz tome je sarajevski aerodrom koji nije radio samo tri dana a prije nije znao po mjesec dana raditi. I problem ocitanja zagađenja je isto tako veliki gdje imas hmz stanicu na bistriku koja izbaca nenormalne kolicine zagadjenja gdje ostale stanice i stranice pokazuju do 70pm2 a kod njih ide preko 380 gdje se nakace razni air visuali i naprave situaciju da umiremo . Situacija jeste losa po pitanju zraka a vjetrokoridori su najmanji problem u svemu tome rijesi mala lozista rijesio si vecinu problema i tjt
sahara1428

#29802 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

Spoiler
Show
tramvajtrojka wrote: 28/03/2022 23:12

ako je stanje takvo da je za rušiti, onda nema druge nego rušiti, uradi se neka procjena, elaborat šta li, ali da se svakom investitoru pogoduje za svaki prostor na koji baci oko, onda ćemo imati Tibre na svakom koraku, a svako će htjeti graditi na svakom pedlju Starog Grada ili Centra, u kampanji je bila priča u vezi vjetrokoridora i napadao se Kapidžić,a prije toga i Čedomir Lukić i sada se lagano stavovi mijenjaju ili mi se samo čini...

evo jednog od primjera

pitanje:

odgovor

Image

Image

Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni odluke o zaštiti kvalitete zraka uvažavajući preporuke
iz Studije o sistemima daljinskog grijanja i Studije o zaštiti urbanih ventilacionih koridora;

Odluka jos uvijek nije donesena, a već je Studija o zaštiti urbanih ventilacionih koridora stavljena van snage, a da ne govorimo o završetku priče oko urbanističkog, investitori su ipak krupne zvjerke, a nama se pričalo o koridorima, ako koridori nisu uredu, onda nije trebalo govoriti niti usvajati odluku o njima

Sve dobro treba pohvaliti i podržati, ali treba nekada i upozoriti na moguće neuspjehe
kakvi crni vjetrokoridori kompleks zagađenja Sarajeva je najmanje uzrokovan vjetrokoridorima najveci zagadjivaci u Sarajevu su kucna lozista i automobili vjetrokoridori nisu ni 10% doprinijeli zagadjenju a i ludnica je na jednom MD-u sniziti gradnju kao da je dobrinja u pitanju :run: jedan centar grada sa cbd distriktom i treba da ima visokokatnice a ne kao sada krs i rusevine bolje i neboder od 200m nego neugledne rusevine , unitic 3, alta-tibra toranj, GMC toranj itd itd

a sto se tice ocitavanja same kvalitete zraka i tu imamo nadasve debilnu situaciju gdje se nekada zagadjenje u Sarajevu napuhuje do maksimuma a realnost sasvim drugacija npr ove godine je bila najmanje dana sa maglom i smogom u zadnjih 15 godina dokaz tome je sarajevski aerodrom koji nije radio samo tri dana a prije nije znao po mjesec dana raditi. I problem ocitanja zagađenja je isto tako veliki gdje imas hmz stanicu na bistriku koja izbaca nenormalne kolicine zagadjenja gdje ostale stanice i stranice pokazuju do 70pm2 a kod njih ide preko 380 gdje se nakace razni air visuali i naprave situaciju da umiremo . Situacija jeste losa po pitanju zraka a vjetrokoridori su najmanji problem u svemu tome rijesi mala lozista rijesio si vecinu problema i tjt
Znam da koridori ne utiču na aerozagađenje poput ložišta, ali zašto su potencirani, stavljani u 300 mjera i 29 principa?
Zadnje što je poduzeto u vezi ložišta bilo je zamjena ložišta za socijalne slučajeve od tada ništa po ovom pitanju, a doći će loša meteo godina pa će kao Čedomir početi sa budalaštinjama tipa par-nepar.
Ova godina je meteorološki dobra, pa nismo toliko osjetili zagađenje, ali hoćemo li se osloniti samo na to?
Zvanične mjerne stanice su valjda kalibrisane i imamo očitanja na FHMZ stranici, ove ostale air visual ili druge tipa Mašinskog fakulteta ne znam koliko su precizne.
Haris.ba

#29803 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

sahara1428 wrote: 28/03/2022 19:00
mirza_15 wrote: 28/03/2022 18:25 Kakva bolan istorija i kultura na Skenderiji? Košarka? Ili misliš na džamiju koja je bila tu? Ako će napraviti nešto bolje neka ruše. Samo beton? A Skenderija je sada oaza zelenila? Eto neko ima emociju prema Domu mladih i dvorani, možda nekoj radnji, pa ne treba praviti bolje.
Bolje onda i Baščaršiju, nekad su neki mislili napraviti i stariji Dubrovnik... :run:

Neki beton ima neku vrijednost...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /200930007

Znas li uopce kada je Bascarsija obnovljena?

Podsjeti me ovo na kuknjavu na forumu kada su se ploce mijenjale na carsiji. One klizave komse sjeca. Te tradicija, te zastita. Ne zna narod ni kada su koji objekti napravljeni.
tramvajtrojka wrote: 28/03/2022 23:12 ludnica je na jednom MD-u sniziti gradnju kao da je dobrinja u pitanju
Sto je ludnica? Time se cuva cijena postojecih kvadrata. :D
sahara1428 wrote: 28/03/2022 23:21

Znam da koridori ne utiču na aerozagađenje poput ložišta, ali zašto su potencirani, stavljani u 300 mjera i 29 principa?
Zato sto su potrebnom trenutku bili korisni kao proceduralni nacin da se zakoci izgradnja.

P.S.
Skenderija kao primjer brutalizma ima svoju arhitektonsku vrijednost. Jos vecu vrijednost ima taj sportski prostor u centru grada. Sportski prostor treba cuvati. Valjda se znaju prioriteti. Da li se je namjerno skenderija zapustila? I to je moguce. Ali, sada kada se pustilo da se krov dvorane rusi - pa bolje i napraviti nanovo, nego imati ruinu na kraju.
tramvajtrojka

#29804 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tramvajtrojka »

Spoiler
Show

Zadnje što je poduzeto u vezi ložišta bilo je zamjena ložišta za socijalne slučajeve od tada ništa po ovom pitanju, a doći će loša meteo godina pa će kao Čedomir početi sa budalaštinjama tipa par-nepar.
Ova godina je meteorološki dobra, pa nismo toliko osjetili zagađenje, ali hoćemo li se osloniti samo na to?
Zvanične mjerne stanice su valjda kalibrisane i imamo očitanja na FHMZ stranici, ove ostale air visual ili druge tipa Mašinskog fakulteta ne znam koliko su precizne.
jednostavno energetska efikasnost objekata je kljuc zagadjenja vazduha u gradu krenulo se sa prvom fazom gdje su mogli ucestvovati svi koji su imali ciste papire , sada je faza gdje se utopljava skoro 50 objekata iz javne svrhe domovi zdravlja skole osnovne srednje fakulteti studentski domovi, sljedeca faza je zasigurno jos veca subvencija alternativnih vrsta grijanja ovo je desetogodišnji i generacijski projekat ne moze se očekivati da ce se završiti za jednu godinu i nebuloze oko vjetrokoridora nas samo usporavaju kad god mi neko spomene vjetrokoridore ja mu odmah kažem Hrasnica i dola taj dio na Ilidži nemaju zapreka od gradjevina a uvijek su u smogu zimi i to se moze golim okom vidjeti iz ostatka grada

a sto se tice mjernih stanica ne moze me niko uvjeriti da na breci vece uvijek zagadjenje nego na otoci il ilidzi posebno kad se zna gdje se ive dvihe stanice nalaze , tako da svi uzimaju za mjerodavno njihove divlje cifre sa breke i nastane haos najzagadjeniji itd. od tih natpisa vise ubise novinari na klikovima nego ista vise
shbc

#29805 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by shbc »

tramvajtrojka wrote: 28/03/2022 23:41
Spoiler
Show
jednostavno energetska efikasnost objekata je kljuc zagadjenja vazduha u gradu krenulo se sa prvom fazom gdje su mogli ucestvovati svi koji su imali ciste papire , sada je faza gdje se utopljava skoro 50 objekata iz javne svrhe domovi zdravlja skole osnovne srednje fakulteti studentski domovi, sljedeca faza je zasigurno jos veca subvencija alternativnih vrsta grijanja ovo je desetogodišnji i generacijski projekat ne moze se očekivati da ce se završiti za jednu godinu i nebuloze oko vjetrokoridora nas samo usporavaju kad god mi neko spomene vjetrokoridore ja mu odmah kažem Hrasnica i dola taj dio na Ilidži nemaju zapreka od gradjevina a uvijek su u smogu zimi i to se moze golim okom vidjeti iz ostatka grada

a sto se tice mjernih stanica ne moze me niko uvjeriti da na breci vece uvijek zagadjenje nego na otoci il ilidzi posebno kad se zna gdje se ive dvihe stanice nalaze , tako da svi uzimaju za mjerodavno njihove divlje cifre sa breke i nastane haos najzagadjeniji itd. od tih natpisa vise ubise novinari na klikovima nego ista vise
Slazem se u vezi utopljavanja. Jeste generacijski projekat i zasigurno ce mnogo pomoci. Medjutim vjetrokoridor je itekako stvaran i bitna stavka. Spominjes Hrasnicu i Ilidzu. Ta naselja i jesu stradala zbog odredjene gradnje po ostatku grada - odnosno zaustavio se dotok zraka i vjetra sa Romanije.
Haris.ba

#29806 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

shbc wrote: 29/03/2022 06:43 Spominjes Hrasnicu i Ilidzu. Ta naselja i jesu stradala zbog odredjene gradnje po ostatku grada - odnosno zaustavio se dotok zraka i vjetra sa Romanije.
Mikroklima Hrasnice i Ilidze je haman ista kao i prije 100 godina.
Razlika je samo u kolicini ljudi koji koriste cvrsta goriva. Nisu dzaba ljetnikovci bili u Hrasnici.
VladaFBiH

#29807 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 28/03/2022 21:27
Spoiler
Show
Image
Image
kao sve kod nas i ove eko akcije sluze samo za licno izivljavanje i uzimanje koristi a briga za stanovnike je na nivou rekla kazala artikala na netu i kvazi ekolozi bolje znaju od botaničara iz parka jel il nije stablo bolesno

da nas nema trebalo bi nas izmisliti :lol: :lol:
prvi link kada otkucaš "Imela" na google je potpisan od "Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr." koja valjda nešto zna o tome...

https://gospodarski.hr/rubrike/ljekovit ... -zdravlje/
VladaFBiH

#29808 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

evo jednog od primjera

pitanje:

odgovor

Spoiler
Show
Image
Spoiler
Show
Image

koju si ocjenu na faxu imao iz dinamike fluida?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29809 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote: 28/03/2022 23:05 Ne znam ima li neki arhitekta da napise da li Skenderija ima neku vrijednost :?
@breuer
sarlo

#29810 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sarlo »

Spoiler
Show

Ovo su neistine.

U Sarajevu energetska efikasnost gotovo da nema nikakvog uticaja na zagadjenje.
Zgrade koje se "utopljavaju" su na toplifikacionom sistemu Toplana, koje sad-zasad trose plin kao energent. Prirodni plin minimalno zagadjuje (NOx).

Dalje i sam projekat "utopljavanja zgrada" opet ima neznatan uticaj na energetsku efikasnost.
U stvarnosti se samo postavlja stiropor kao fasada i pvc stolarija bez projektovanja energetskih potreba objekta i analize postojeceg sistema zagrijavanja/hladjenja. Toplotna tijela u objektima ostaju ista kao i profili dolaznih i odlaznih cijevi, te ventili. Toplane mogu da "ofrlje" smanje dotok toplotne energije u objekat (ako to i rade). I dolazi do apsurdne situacije da rubni prostori ostaju podhladjeni jer kompletan sistem nije prilagodjen.
Smanjuje se potrosnja energenta/plina, ali to je beznacajan uticaj na sarajevska zagadjenja.

Korist od "utopljavanja zgrada" imaju samo gradjevinske firme.

Kljucni emitent zagadjenja u Sarajevu su automobili.
Za smanjenje zagadjenja su najznacajniji vjetrokoridori.
Last edited by sarlo on 29/03/2022 09:04, edited 1 time in total.
Better Man

#29811 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Better Man »

sarlo wrote: 29/03/2022 08:46

Ovo su neistine.

U Sarajevu energetska efikasnost gotovo da nema nikakvog uticaja na zagadjenje.
Zgrade koje se "utopljavaju" su na toplifikacionom sistemu Toplana, koje sad-zasad trose plin kao energent. Prirodni plin minimalno zagadjuje (NOx).

Dalje i sam projekat "utopljavanja zgrada" opet ima neznatan uticaj na energetsku efikasnost.
U stvarnosti se samo postavlja stiropor kao fasada i pvc stolarija bez projektovanja energetskih potreba objekta i analize postojeceg sistema zagrijavanj/hladjenja. Toplotna tijela u objektima ostaju ista kao i profili dolaznih i odlaznih cijevi, te ventili. Toplane mogu da "ofrlje" smanje dotok toplotne energije u objekat. I dolazi do apsurdne situacije da rubni prostori ostaju podhladjeni jer kompletan sistem nije pr
Smanjuje se potrosnja energenta/plina, ali to je beznacajan uticaj na sarajevska zagadjenja.

Korist od "utopljavanja zgrada" imaju samo gradjevinske firme.

Kljucni emitent zagadjenja u Sarajevu su automobili.
Za smanjenje zagadjenja su najznacajniji vjetrokoridori.
Ne bih se složio da su automobili ključni emitent zagađenja, jer da je tako, zagađenost bi bila tokom svih 12 mjeseci, a ne samo u zimskom periodu. Loženje svega i svačega i divlja i neplanska gradnja novih stambenih naselja su glavni uzrok zagađenja.
drug_profi

#29812 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Dizel vozila preovladavaju, sa visokim pređenim kilometrazama, gdje je povađeno sve što služi filtraciji izduva.
Dizel vozila staviti pod kontrolu, striktni tehnički i eko testovi. Nema vožnje ničeg što je manje od euro 4 norme kroz grad. Benzinicima konvertovanim na plin dati neku stimulaciju prilikom registracije, da se ljudi motivišu za korištenje najčišćeg pogonskog goriva.
Raditi i kampanje kontrole izduvnih gasova na cesti, slučajnim uzorkom, jer u Srbiji se pojavio novi biznis iznajmljivanja katalizatora... za prolazak tehničkog :-)
Haris.ba

#29813 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Better Man wrote: 29/03/2022 08:51 Ne bih se složio da su automobili ključni emitent zagađenja, jer da je tako, zagađenost bi bila tokom svih 12 mjeseci, a ne samo u zimskom periodu. Loženje svega i svačega i divlja i neplanska gradnja novih stambenih naselja su glavni uzrok zagađenja.
Zimi hladnije, ne moze zrak da pobjegne iz kotline....

Imas Visoko i Ilijas pocesto zimi zagdjenije od Sarajeva. Dolina Bosne je haman takva sve do Doboja.
breuer

#29814 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote: 29/03/2022 08:40
agnostic_front wrote: 28/03/2022 23:05 Ne znam ima li neki arhitekta da napise da li Skenderija ima neku vrijednost :?
@breuer
zavisi koju vrijednost očekuješ :D

ima li vrijednost, dakako ima, i preveliku...

da li se po svijetu ruše slični vrijedni objekti nemilice - i to je tačno...
sarlo

#29815 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sarlo »

@Better Man
Sarajevo je u kotlini. Zimi su visi dijelovi atmosfere topliji i ne dozvoljavju cirkulaciju zraka.
Zato su vjetrokoridori kljucni.
"Stari" neboderi na Otoci su zaustavili strujanje zraka.
Poslijeratna gradnja no coment.
Haris.ba

#29816 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

sarlo wrote: 29/03/2022 09:02
Kako su stari neboderi zaustavili strujanje zraka? Ja bas neki dan setao uz Miljacku Otokom pored tih starih nebodera. Siba li siba uz Miljacku.
_Reds_

#29817 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Ovdje fakat ima još ovih ubleha što vjeruju u vjetrokoridore ?

Pa kako ove godine ne bi nekog većeg zagađenja?

Kako bolan zagađenja ima na trasi aerodroma i smoga koliko hoćeš, a nigdje velike zgrade? :lol:

Kako je bolan Visko zagađeno, i njega j.... koridori ?

OD kako je svijeta magle bilo u Sarajevu, samo što je ta magla zbgo zagađenja postala smog.
VladaFBiH

#29818 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 29/03/2022 09:05
Kako su stari neboderi zaustavili strujanje zraka? Ja bas neki dan setao uz Miljacku Otokom pored tih starih nebodera. Siba li siba uz Miljacku.
pogrešan mjesec (a srećom i godina jer dugo nije bila bolja što se tiče vjetra) za šetnju - šetaj dec/jan kada imaš temperaturnu inverziju... sjeti se zime 2015/2016 kada se smog nije diglo skoro 2 mjeseca
cyprus

#29819 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

_Reds_ wrote: 29/03/2022 09:12 Ovdje fakat ima još ovih ubleha što vjeruju u vjetrokoridore ?

Kako bolan zagađenja ima na trasi aerodroma i smoga koliko hoćeš, a nigdje velike zgrade? :lol:

OD kako je svijeta magle bilo u Sarajevu, samo što je ta magla zbgo zagađenja postala smog.
Realno, zgrade utiču možda 0,1% na problem zagađenja...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29820 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

u kladnju nema zgradurina pa neki dan dok sam jeo burek umal ne pocrkasmo od zagađenja
oono tamo je katastrofa
VladaFBiH

#29821 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 29/03/2022 09:12 Ovdje fakat ima još ovih ubleha što vjeruju u vjetrokoridore ?

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... -pollution
https://www.worldscientific.com/doi/10. ... 8117500166

dovoljno?
sarlo

#29822 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sarlo »

Mozda bi trebali da sibaju jace, odnosno sire.

Na Otoci bi trebalo da postoje "ruze vjetrova". Tu se sudaraju vjetrovi koji se formiraju na padinama Trebevica sa vjetrovima sa Igmana.

Sedamdesetih je tu izgradjeno 6 nebodera i vise zgrada na L. Katastrofa.

Ovi sam cuo od strucnjaka. Pravih strucnjaka sa pravim diplomama, pravim priznanjim itd.
Ateista

#29823 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Realno, svaki od faktora utice na svoj nacin i ne moze se ni jedan zanemariti.
Znam osobu koja je radila na tim studijama oko vjetrokoridora (ne na ovoj zadnjoj nego ranije), i taj aspekt ne mozemo zanemariti. Isto tako, ne mozemo reci da je to jedini razlog, jer je kotlina i prirodno dolazi do temperaturne inverzije i zadrzavanja magle koka zadrzava i druge cestice zagadjenja. Onds na to sve treba dodati previse vozila i guzve u saobracaju, previse neispravnih vozila, lozenje svega i svacega...

Kad su povoljni vremenski uslovi kao ove godine, problem je manje izrazen jer vjetar rastjera dobar dio zagadjenja, ali nike uvijek ovako. Treba raditi na svakom asoektu jednako - neko ogranicenje oko gradnje mora postojati, ne da se skroz zabrani i da se to koristi za ucjenjivanje investitora, ali uvesti neka ogranicenja. Utopljavanje objekata koliko god mali efekat imalo (ako se objekti griju na plin) svejedno treba nastaviti, ali se jos vise fokusirati na to da se utople privatni objekti, zabrani lozenje uglja, daju subvencije za plinske peci kotlove na pelet, da se ljudima to isplati, plus edukacija ooo ustede kad izolujes objekat i slicno.

Za vozila isto uvesti kontrole koliko zagadjuju, smanjiti registraciju benzinskih i plinskih vozila kao podsticaj, pogotovo hibrida i elektricnih.

Sve su to mali koraci, nista od ovoga nece rijesiti problem u potpunosti, ali hoce poboljsati situaciju.
_Reds_

#29824 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

VladaFBiH wrote: 29/03/2022 09:33

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... -pollution
https://www.worldscientific.com/doi/10. ... 8117500166

dovoljno?
Jeste, Peking i Sarajevo ko jaje jajetu.
Haris.ba

#29825 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 29/03/2022 09:26

pogrešan mjesec (a srećom i godina jer dugo nije bila bolja što se tiče vjetra) za šetnju - šetaj dec/jan kada imaš temperaturnu inverziju... sjeti se zime 2015/2016 kada se smog nije diglo skoro 2 mjeseca
sarlo wrote: 29/03/2022 09:45
Mozda bi trebali da sibaju jace, odnosno sire.

Na Otoci bi trebalo da postoje "ruze vjetrova". Tu se sudaraju vjetrovi koji se formiraju na padinama Trebevica sa vjetrovima sa Igmana.

Sedamdesetih je tu izgradjeno 6 nebodera i vise zgrada na L. Katastrofa.

Ovi sam cuo od strucnjaka. Pravih strucnjaka sa pravim diplomama, pravim priznanjim itd.

Temperaturna inverzija bi bila tu i sa zgradama i bez zgrada.

Ja vjerujem da vjetrokoridori imaju efekta. Ali, mi je nevjerovatno kako se jedan mali skup objekata navodi kao glavni problem, a ne gleda se citava slika. Miljacka krivuda znacajno bas od Pofalica. Isto i glavna gradska magistrala. U citavom tom rejonu su pravljeni neboderi i zgrade. Otoka iza ledja ima brda. Kako je ona mogla uticati sama na sprecavanje protoka zraka dalje Sarajevskom dolinom kada je otvoreno skroz sa druge strane Miljacke?
Ateista wrote: 29/03/2022 09:46 Realno, svaki od faktora utice na svoj nacin i ne moze se ni jedan zanemariti.
....

Sve su to mali koraci, nista od ovoga nece rijesiti problem u potpunosti, ali hoce poboljsati situaciju.
Bas tako. Nema srebrenog metka koji rjesava problem. Sve mora, ali sa mjerom.

Evo, hocemo sada blokirati one Efendiceve nebodere ispod televizije? Konkretan problem.
Last edited by Haris.ba on 29/03/2022 09:53, edited 1 time in total.
Locked