Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
farenhajt983

#6526 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by farenhajt983 »

Spoiler
Show
pinkman wrote: 28/03/2022 15:56
kusur wrote: 28/03/2022 14:13

ponekad je pametnije preskociti teme o kojima nemas informacije nego komentarisati
Imam itekako. Ja sam otvorio d.o.o. i placam sve. A bavim se programiranjem. Sto bih ja placao, a ti ne bi?
canvra888 wrote: 28/03/2022 14:35

I ti koji ih plaćaju imaju pravo na korištenje usluga istih. Freelanceri po trenutnom prijedlogu i dalje ne bi imali pravo na korištenje, a plaćali bi pune postotke kao i svi ostali. Šta je to nego diskriminacija.
S tim se slazem. Ko uplati treba da ima i pravo, a ne samo obaveze.
nije samo programer freelancer, i ne zaraduju svi na 1000€
dao sam primjer ranije, fotograf, naplati jednu sliku 10$, sta onda?
radi se o tome da je trebalo ogranicit iznos na koji se placa sve, odnosno do kojeg iznosa da se placa trenutnih 10% a od kojeg sve ostalo (staz,zdrastveno), jedino to ima logike
Diverse

#6527 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:58, edited 1 time in total.
nekome

#6528 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

ne kontam sto bi se zalili da nemaju zdravstveno
uplati dobrovoljno zdravstveno i pio i eto ga rijesen status...
kusur

#6529 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kusur »

Je li vama normalno da npr. Bingo prihoduje milion KM i onda im Dilfas kaze eh na taj kompletan iznos morate platiti cca 40% doprinosa (PIO, zdravstveno, itd.) i nemate mogucnost da sami odredite plate na koje placate doprinose, a uz to cemo vam oporezovati i preostalu dobit? Naravno da nema smisla.

Istom logikom se ne moze freelancere prisiliti da na kompletan iznos koji zarade placaju doprinose i porez na dohodak. Mora se dati slobodna mogucnost da sebi uplate doprinose na iznos plate koji zele a na ostalo plate porez na dohodak i koriste taj novac.

I to ovdje govorim o freelancerima koji ozbiljno zarade.

S druge strane, bruka je ljudi koji 'ujagme' 100-200-300 KM mjesecno i sad te prve korake u tom poslu im neko oporezuje sa skoro 40%. To nema smisla.

I sta je s ljudima koji vec imaju ugovor o radu i zarade nesto sa strane? I to oporezovati sa 40%? Zasto? Sta je s onima koji sebi uplacuju dobrovoljno penziono i dobrovoljno zdravstveno? Zasto bi oni opet placali PIO/MIO?

Vi sto branite ovaj prijedlog zakona ste ili bezobzirni ili ograniceni da shvatite o cemu se ovdje radi. Ili sjedite kod Jelke u kancelariji sto bih iskreno volio jer bi onda vas stav i bio logican.
Diverse

#6530 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:58, edited 1 time in total.
kusur

#6531 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kusur »

Diverse wrote: 28/03/2022 16:40
kusur wrote: 28/03/2022 16:37 Je li vama normalno da npr. Bingo prihoduje milion KM i onda im Dilfas kaze eh na taj kompletan iznos morate platiti cca 40% doprinosa (PIO, zdravstveno, itd.) i nemate mogucnost da sami odredite plate na koje placate doprinose, a uz to cemo vam oporezovati i preostalu dobit? Naravno da nema smisla.

Istom logikom se ne moze freelancere prisiliti da na kompletan iznos koji zarade placaju doprinose i porez na dohodak. Mora se dati slobodna mogucnost da sebi uplate doprinose na iznos plate koji zele a na ostalo plate porez na dohodak i koriste taj novac.

I to ovdje govorim o freelancerima koji ozbiljno zarade.
Upravo si objasnio funkciju doo ili obrta.
OK, i? Sta ce drzava vise prihodovati ako naplati 10%+4% kako sad radi ili prisili jako mali postotak freelancera da otvore obrte i stave sebe na minimalac te na kraju godine izvuku dobit na koju plate 10%? Mnogi njih rade za jednog klijenta full-time svakako i nemaju potrebu za doo pa ni obrtom izuzev jer ih Dilfas tjera. Jedino ce ih drzava mrcvariti a hiljade drugih natjerati da odustanu od freelancinga ili odu u sivu zonu.
pinkman

#6532 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

farenhajt983 wrote: 28/03/2022 16:21
Spoiler
Show
pinkman wrote: 28/03/2022 15:56

Imam itekako. Ja sam otvorio d.o.o. i placam sve. A bavim se programiranjem. Sto bih ja placao, a ti ne bi?

S tim se slazem. Ko uplati treba da ima i pravo, a ne samo obaveze.
nije samo programer freelancer, i ne zaraduju svi na 1000€
dao sam primjer ranije, fotograf, naplati jednu sliku 10$, sta onda?
radi se o tome da je trebalo ogranicit iznos na koji se placa sve, odnosno do kojeg iznosa da se placa trenutnih 10% a od kojeg sve ostalo (staz,zdrastveno), jedino to ima logike
A nije bas uvijek. Evo npr ovo:
Član 28.
(Za osiguranika po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod inostranih
poslodavaca)
(1) Osiguranik po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod međunarodne organizacije i
inostranog poslodavca, ako nije obavezno osiguran kod inostranog nosioca socijalnog
osiguranja
, obveznik je doprinosa i obveznik plaćanja doprinosa za lično osiguranje.
(2) Doprinosi iz člana 16. ovog zakona se obračunavaju na osnovicu koju čini
proizvod iznosa prosječne plaće i koeficijenta 1,00.
(3) Doprinosi se obračunavaju i dospijevaju na naplatu do 15-tog u mjesecu za
prethodni mjesec.
Dakle, ako nije obavezno osiguran kod inostranih poslodavaca.
Ozimician

#6533 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ozimician »

Znam da je tema freelancing, ali ne vidjeh negdje sličnu temu i za ostatak zakona.

Ukratko, prijedlog zakona je katastrofa i ubit će i ono malo privrede i investicija u BiH. Svakako da bi trebalo uvesti neki godišnji neoporezivi iznos, tipa 10 000 KM i da se porez plaća na razliku, ali daleko smo mi.

Mene čak više zabrinjava uvođenje poreza na dividendu, kupovinu i prodaju nekretnina, porez na stipendiranje, porez na nasljedstvo... to su već užasne stvari koje bi realno mogle dovesti do pojave beskućnika u velikom broju.
canvra888

#6534 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

Ozimician wrote: 28/03/2022 23:53 Mene čak više zabrinjava uvođenje poreza na dividendu, kupovinu i prodaju nekretnina, porez na stipendiranje, porez na nasljedstvo... to su već užasne stvari koje bi realno mogle dovesti do pojave beskućnika u velikom broju.
I to predlaganje ovog zakona u vrijeme najveće krize koja je pogodila ovu zemlju još od rata. Kožu bi ogulili da ikako mogu, bagra nezasita. Još uz to apsolutno ništa efektivno nisu uradili po pitanju ublažavanja poskupljenja, a imali su priliku.
Ozimician

#6535 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ozimician »

canvra888 wrote: 29/03/2022 00:20
Ozimician wrote: 28/03/2022 23:53 Mene čak više zabrinjava uvođenje poreza na dividendu, kupovinu i prodaju nekretnina, porez na stipendiranje, porez na nasljedstvo... to su već užasne stvari koje bi realno mogle dovesti do pojave beskućnika u velikom broju.
I to predlaganje ovog zakona u vrijeme najveće krize koja je pogodila ovu zemlju još od rata. Kožu bi ogulili da ikako mogu, bagra nezasita. Još uz to apsolutno ništa efektivno nisu uradili po pitanju ublažavanja poskupljenja, a imali su priliku.
To svakako + hvale se da imaju rekordno visoku naplatu poreza i rekordno visoke budžete. Planiraju s ovim novim zakonom da namaknu još 1 mlrd i 400 mil KM dodatno u budžet :run: Postavlja se pitanje, zašto planiraju toliko oguliti narod (doslovno svaki stanovnik FBiH će po novom zakonu u prosjeku morati državi dati dodatnih 1000KM na godišnjem nivou), za što su im potrebni toliki novci iako imaju nikad više novca na raspolaganju. Ne kontam, hoće skroz da nas isele ili...
Better Man

#6536 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Better Man »

Ovo može samo dovesti di toga da ljudi otvaraju račune u stranim bankama kojih nema u BiH. Na taj način država ne bi mogla da sprovodi svoj harač koji planiraju.
Trappist

#6537 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Trappist »

Pokusavaju od 2015. godine provuci ovaj nakaradni zakon ili ti harač, i ako ga sad usvoje u najvecoj ekonomskoj krizi, onda ga jebi, onda smo svi najveci glupani na svijetu eto. Trziste skoro svega je razdrmano, manje firme se nisu stigle oporaviti ni od pandemije krenuo je rat u ukrajini, i oni sad hoce dodatne poreze da uvode...Zbog ovog zakona ce se desiti ogromno smanjenje plata radnika, to je sigurno.
ReymondReddington

#6538 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ReymondReddington »

Better Man wrote: 29/03/2022 08:56 Ovo može samo dovesti di toga da ljudi otvaraju račune u stranim bankama kojih nema u BiH. Na taj način država ne bi mogla da sprovodi svoj harač koji planiraju.
Prvi problem kako otvoriti te racune.
Drugi problem kako podizati pare.
Treci problem je i ako pocnes podizati pare mogu li ovi to upratiti.

Realno kod nas se i nw kontrolise toliko da li neko placa ili ne. Ovo potvrđuje cinjenica da neki ljudi dobiju od poreske koverte da plate dugove dok neki nw dobiju.

Ali kad bi se pocecao broj ljudi koji izbjegavaju placanje vjerujem da bi i drzava pronasla nacin da te ljude uhvati.

Po meni treba definisati neki mjesecni iznos 300 - 400 maraka koji se ne oporezuje a sve preko ide placanje poreza na razliku. I naravno kad ti se odbije za pio mio da imas pravo na te usluge
kao_kaoty

#6539 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kao_kaoty »

ReymondReddington wrote: 29/03/2022 10:20 Prvi problem kako otvoriti te racune.
Drugi problem kako podizati pare.
Treci problem je i ako pocnes podizati pare mogu li ovi to upratiti.
Otvoriti racun u nekoj online banci, koja se nalazi npr u Litvaniji, nakon cega ti salju karticu kuci.

Novac podizati na bankomatima i placati na kasama direktno.

Mogu li upratiti nekog Litvanca da dize kes na bankomatu? 😀
Idemedosumom

#6540 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Idemedosumom »

Ko ima relativno redovna primanja, tj, ko se uspjesno bavi freelancingom "full-time", osnivanje obrta kao dopunsko zanimanje je mozda najbolja opcija. Bolje moze biti jedino ako imas neku snjuru za podizanje novca ispod radara PU.
Diverse

#6541 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:59, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#6542 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Idemedosumom »

Diverse wrote: 31/03/2022 09:56 Jeste. Samo sto ljudi imaju otpor prema svemu, tome jer im je nepoznata teritorija, boje se birokratije. Ali ko malo udje u sve to shvati da nije bauk. Mada kome je full time, pa je zvanicno nezapolsen, ne moze dopunska, mora osnovna, pa se placaju doprinosi. A tu onda, ko zaradjuje ispod jedno 2500 km, nije isplativo. Bolje kao fizicko lice, jer staz mozes uplacivati i sam.
Citao sam da dopunska podrazumijeva do 20h rada sedmicno. Postavlja se pitanje: ko ce, i na koji nacin, utvrditi da si full-time?
Diverse

#6543 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Idemedosumom

#6544 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Idemedosumom »

Diverse wrote: 31/03/2022 10:14 Nisam pratio to nakon sto sam se registrovao davno kao osnovna. Koliko se sjecam uslov za dopunsku je bio da si stalno zaposlen kod domaceg poslodavca, nema veze sa tvojim freelancingom, da li je full time ili nije. Za dopunsku kao ne smijes raditi vise od 20h, to ne moze niko da provjeri svakako.
Citao sam na netu, da se za obrt kao dopunso zanimanje podrazumijeva da si zaposeln ili u penziji. Citao sam i o potrebnoj dokumentaciji za registraciju obrta, i nisam nasao da je potreban dokaz o radnom odnosu. Iako kontam, da bi se neki ugovor mogao proforme sklepati :D
Diverse

#6545 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Idemedosumom

#6546 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Idemedosumom »

@Diverse

A posto ti imas osnovnu djelatnost, da li se moras prijaviti na cjelokupan iznos/primanja, ili imas mogucnost da se prijavis na, recimo, minimalac, a na ostatak da placas samo porez na dohodak?
Diverse

#6547 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:57, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#6548 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Idemedosumom »

Diverse wrote: 31/03/2022 11:17 Imas odredjeno fiksne doprinose...
Oprosti, nije mi ovaj dio bas jasan, zar se doprinosi ne racunaju procentualno od bruto plate?

Primjera radi, ako bi imao nevjerovatna primanja od 10.000 KM u mjesecu, pa nakon sto platis/odbijes porez na dohodak, da li ono sto preostane moras sebi kao platu isplatiti- i samim time kompletan iznos osakiti doprinosima? Ili mozes sebi od ostatka isplatiti minimalnu platu, pa tako imati neuporedivo manje troskove na doprinose, a ostatak kao dobit podizati?

Znam da cu u konacnici morati otici do racunovodje zbog detalja, ali eto, zanima me :D
Diverse

#6549 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:57, edited 1 time in total.
Post Reply