Upravo. Nije isto naslijedzen i razradzen biznis I krenuti sa nule. Neka kolega @MehmedPasaMoric se osvoji od porodicnog biznisa, uzme kredit I krene tako raditi pa da vidimo rezultate. Lako je drugome pricati I pametovati.zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 18:36Ja sam tebi odgovorio konkretno o tvom prijedlogu,da veze nemas o cemu pises i iza toga stojim.MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 18:30
Da si ti meni ziv i zdrav, moja porodica se bavi privatnim obrtom od 1949 godine, dakle ja sam trece koljeno privatnika i itekako znam o cemu pricam. A ti obilazi firme ratnih profitera i prijavljuj se na konkurse za 6 stoja mjesecno sa sve CVijem i preporukama prethodnih poslodavaca, pa onda malo na forum zakukaj, pa opet obilazi i tako u krug, za boljeg iskreno i nisi, za biznis ipak treba klikergora sam ja budala sto ulazim u ovakve rasprave sa nekim ko ima dijametralno suportan stav, realno
To cime se tvoja porodica i ti bavite,to je nesto drugo i vjerovatno nema veze sa ovim o cemu pisemo ovdje.
A glede tog da tvoja porodica ima dugo biznis,nije isto naslijediti nesto i odrzavati i stvoriti nesto.
Pokusaj ti uzeti od staraca 5000 KM i pokrenuti svoju firmu,totalno nevezano za to cime se tvoji bave.
Pa nam javi jesi li uspio.
LP
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
El_comadante
#6076 Re: Jadi nas nezaposlenih
- MehmedPasaMoric
#6077 Re: Jadi nas nezaposlenih
Otkud znas da ja zivim iskljucivo od porodicnog biznisa i da nisam nista svoje stvorio? Jel se mi poznajemo mozda?El_comadante wrote: ↑28/03/2022 20:42Upravo. Nije isto naslijedzen i razradzen biznis I krenuti sa nule. Neka kolega @MehmedPasaMoric se osvoji od porodicnog biznisa, uzme kredit I krene tako raditi pa da vidimo rezultate. Lako je drugome pricati I pametovati.zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 18:36
Ja sam tebi odgovorio konkretno o tvom prijedlogu,da veze nemas o cemu pises i iza toga stojim.
To cime se tvoja porodica i ti bavite,to je nesto drugo i vjerovatno nema veze sa ovim o cemu pisemo ovdje.
A glede tog da tvoja porodica ima dugo biznis,nije isto naslijediti nesto i odrzavati i stvoriti nesto.
Pokusaj ti uzeti od staraca 5000 KM i pokrenuti svoju firmu,totalno nevezano za to cime se tvoji bave.
Pa nam javi jesi li uspio.
LP
-
zippoo87
#6078 Re: Jadi nas nezaposlenih
E bravo,evo nadosao si.MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 20:56Otkud znas da ja zivim iskljucivo od porodicnog biznisa i da nisam nista svoje stvorio? Jel se mi poznajemo mozda?El_comadante wrote: ↑28/03/2022 20:42
Upravo. Nije isto naslijedzen i razradzen biznis I krenuti sa nule. Neka kolega @MehmedPasaMoric se osvoji od porodicnog biznisa, uzme kredit I krene tako raditi pa da vidimo rezultate. Lako je drugome pricati I pametovati.
Otkud ti znas da su ljudi koji ovdje pisu neradnici,nehljebi,da nisu probali nesto i na kraju krajeva,da nesto i ne rade ali ne pisu o tome ?
Vidis kako je sada,kada tebe neko drugi pocne prozivati...da li ti se svidja ?
- Rothmans
#6079 Re: Jadi nas nezaposlenih
De ti sebi valjaj ziv bio . Kolko sam razumio stambeno si rijesen , a i vjerovatno te se finansijski gura cim si mozes priustiti da ne radis nista. Drago mi je da mozes doc na razgovor i da te boli tuki hoces biti primljen ili ne, a opet mogu zamislit mudrosera kojem moraju rec da je prekvalifikovan , cisto da ga maknu s ociju.Lajavikrelac wrote: ↑28/03/2022 10:59 Neka ti @mali_balon takođe objasni kako i šta...lupaš ko ona stvar po samaru! A nije ti loše da čuješ koju pametnu i korisnu od mene, nekima je i valjalo![]()
- Rothmans
-
zippoo87
#6081 Re: Jadi nas nezaposlenih
Super.
Jos da nakon par mjeseci napises kakvi su uslovi u firmi gdje radi.
Ja kazem da je najmanji problem zaposliti se,problem je raditi a da tebe nema nigdje .Ne vidim svrhu rada za nekoga,ako ti nemas ni minimum od toga? I to je sva matematika,nema tu mudrovanja nikakvog.
Evo sada prije pola sata na lokalnom radiju prica,jedan od jacih nasih gazda (privrednika),salje na cekanje 80 radnika...ima pilanu i pored toga pravi i pelet,kaze da zbog poskupljenja struje od 350 %,ne moze dalje...da je potrosio planirani novac za cijelu godinu u ova prva 3 mjeseca i da mora ovako.
A inace i kod njega su uslovi nikakvi u firmi i mijenjaju se radnici kao na traci...iskreno nisam siguran ni da ima 80 radnika ali eto tako on kaze.
- Rothmans
#6082 Re: Jadi nas nezaposlenih
Skoro 8 glava , sad zasad zadovoljna , a kad ne bude lijepo se zahvalit na prilici da radi, kuci odmorit pa trazit dalje.zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 21:22Super.
Jos da nakon par mjeseci napises kakvi su uslovi u firmi gdje radi.
Ja kazem da je najmanji problem zaposliti se,problem je raditi a da tebe nema nigdje .Ne vidim svrhu rada za nekoga,ako ti nemas ni minimum od toga? I to je sva matematika,nema tu mudrovanja nikakvog.
- MehmedPasaMoric
#6083 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zato sto ja ne kukam i svojim ponasanjem i stavovima ne dajem povoda da me se svrstava u bilo kakav stereotip, za razliku od vecine lezi hljebe da te jedem tipova na ovoj temi. A odavno se zna da je nasa najtacnija narodna umotvorina "ko kuka uzmi mu"zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 20:59E bravo,evo nadosao si.MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 20:56
Otkud znas da ja zivim iskljucivo od porodicnog biznisa i da nisam nista svoje stvorio? Jel se mi poznajemo mozda?
Otkud ti znas da su ljudi koji ovdje pisu neradnici,nehljebi,da nisu probali nesto i na kraju krajeva,da nesto i ne rade ali ne pisu o tome ?
Vidis kako je sada,kada tebe neko drugi pocne prozivati...da li ti se svidja ?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6084 Re: Jadi nas nezaposlenih
Laže, ako je u BiHzippoo87 wrote: ↑28/03/2022 21:22
Evo sada prije pola sata na lokalnom radiju prica,jedan od jacih nasih gazda (privrednika),salje na cekanje 80 radnika...ima pilanu i pored toga pravi i pelet,kaze da zbog poskupljenja struje od 350 %,ne moze dalje...da je potrosio planirani novac za cijelu godinu u ova prva 3 mjeseca i da mora ovako.
A inace i kod njega su uslovi nikakvi u firmi i mijenjaju se radnici kao na traci...iskreno nisam siguran ni da ima 80 radnika ali eto tako on kaze.
Nit je struja toliko poskupila
Nit vjetovatno on ima neku ličnu obavezu prema tih 80 ljudi
Za to vrijeme MS&Wood trazi 100 radnika
Ima i dalje prilicno korektnih firmi
Ali je barem 60% izrabljivackih
I to su najvise pustili bošnjaci
Vjeruj mi kod hrvata nije no blizu takvo stanje
Last edited by mk ultra on 28/03/2022 22:00, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#6085 Re: Jadi nas nezaposlenih
A sta je kukanje u ovom sto mi ovdje pisemo ?MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 21:52Zato sto ja ne kukam i svojim ponasanjem i stavovima ne dajem povoda da me se svrstava u bilo kakav stereotip, za razliku od vecine lezi hljebe da te jedem tipova na ovoj temi. A odavno se zna da je nasa najtacnija narodna umotvorina "ko kuka uzmi mu"
Evo hajde izdvoji iz mojih postova dio gdje kukam pa zalijepi ovdje ...moze li ?
Tajinom sinu je kukanje ako kazes istinu i stvarno stanje a vjerovatno si se malo i nasao prozvanim,jer su mozda i kod tvojih uslovi rada na marginama ali evo da ne prozivam napamet,kada ne znam.
Mozes li mi ti reci iz svog iskustva,jesi li i koliko puta u zivotu bio na razgovoru za posao ?
-
zippoo87
#6086 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne znam da li laze ali struja jeste mnogim firmama poskupila i do 400% i nema pravila...nekome 20% a nekome 400%.mk ultra wrote: ↑28/03/2022 21:59Laže, ako je u BiHzippoo87 wrote: ↑28/03/2022 21:22
Nit je struja toliko poskupila
Nit vjetovatno on ima neku ličnu obavezu prema tih 80 ljudi
Za to vrijeme MS&Wood trazi 100 radnika
Imas puno firmi kojima je ovako,nema nikakve selekecije ni pravila kod EP i krimosa Andelije.
Ono sto je federalna vlada usvojila ne vazi svima...progooglaj malo.
- mk ultra
#6087 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lažezippoo87 wrote: ↑28/03/2022 22:01Ne znam da li laze ali struja jeste mnogim firmama poskupila i do 400% i nema pravila...nekome 20% a nekome 400%.
Imas puno firmi kojima je ovako,nema nikakve selekecije ni pravila kod EP i krimosa Andelije.
U tom sam poslu i garantujem ti da laže
Ako je poskupilo, poskupilo je npr sa mjesecnog racuna od 10000KM na tipa 10500KM
-
zippoo87
#6088 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja samo prenosim ono sto sam cuo,ako laze on,lazem i jamk ultra wrote: ↑28/03/2022 22:02Lažezippoo87 wrote: ↑28/03/2022 22:01
Ne znam da li laze ali struja jeste mnogim firmama poskupila i do 400% i nema pravila...nekome 20% a nekome 400%.
U tom sam poslu i garantujem ti da laže
Ako je poskupilo, poskupilo je npr sa mjesecnog racuna od 10000KM na tipa 10500KM
- mk ultra
#6089 Re: Jadi nas nezaposlenih
Standardna bošnjačka gazdinska politika
Eto on nema propade, a ovamo utajio 5miliona poreza, od toga 4miliona spiskao na stanove vikendice auta, za milion pokusao ko nesto da investira pa se zayebo j sad ostao na bare bare 100k, tugy plaky
Za takve hvala bogu pa zatvore i ne muce ljude oko sebe vise
-
zippoo87
#6090 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa nije ovaj bas na takvom glasu...cak sta vise,nista lose o njemu niko nikada nije rekao a uslovi za rad na pilani ne znam licno,cuo sam od nekih koji su radili da nisu neki uslovi a povecavao je i platu nesto sitno,kako nema radnika...ali tu sada stvarno dodje svakakvih ludjaka ,budu malo rade i odu...ovih par sto znam da su radili,licno ih ne bi zaposlio nikada.
Ne kazem da nisu zasluzili takav odnos sada,jer 25 godina se izrabljuju radnici ovdje,moralo se kolo obrnuti nekada.
Ne kazem da nisu zasluzili takav odnos sada,jer 25 godina se izrabljuju radnici ovdje,moralo se kolo obrnuti nekada.
- ejjus
#6091 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ubacit cu se i reci, ako si fakultetski obrazovan (ne mislim o konkretnom znanju, nego bukvalno slovo na papiru inzinjer) i ako krenes raditi bilo koji posao, kako se savjetuje, da ne nabrajam, onda si ga statisticki popusio, izvadit ce te iz toga samo pejgamber. Ova statistika se spominje ili u Servile State ili u Precariatu od Guy Standing-a, mada mislim da je prije ova druga. Naravno naci ce se izuzeci, nemojte mi Bogati spominjati imam ja prijatelja.
Takvi i slicni savjeti koji se dijele oko posla su cista suplja. Kad su se tezi ispiti na fakultetu polagali, jedva naci osobu koja ga bas dobro zna, a poslije nadjes strucnjaka za posao na svakom cosku, tad pocne i prica o snalazljivosti itd.
Ovo je vise za @Lajavikrelac, da ne quote-am, na mobitelu sam.
Takvi i slicni savjeti koji se dijele oko posla su cista suplja. Kad su se tezi ispiti na fakultetu polagali, jedva naci osobu koja ga bas dobro zna, a poslije nadjes strucnjaka za posao na svakom cosku, tad pocne i prica o snalazljivosti itd.
Ovo je vise za @Lajavikrelac, da ne quote-am, na mobitelu sam.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6092 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam te baš najbolje pohvatao...hoćeš reći da sam u pravu ili u krivu?
- MehmedPasaMoric
#6093 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa cim sam spomenuo neke alternative upravo tim razgovorima za posao i sefovima na koje kukate, javili ste se sa novim valom kukanja ovaj put o tome kako ne moze doteci para za doprinose, kako je tamo nekakvom liku kucala SIPA na vrata, kako su ga upratili preko algoritma brze poste, kako je za nezaposlenog hiljada maraka misaona imenica itd. Dakle ni konkursi a ni privatni biznis ne valjaju, izvlacim zakljucak da jedino valja biti nezaposlen, besposlen i o tome kukati?zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 21:59A sta je kukanje u ovom sto mi ovdje pisemo ?MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 21:52
Zato sto ja ne kukam i svojim ponasanjem i stavovima ne dajem povoda da me se svrstava u bilo kakav stereotip, za razliku od vecine lezi hljebe da te jedem tipova na ovoj temi. A odavno se zna da je nasa najtacnija narodna umotvorina "ko kuka uzmi mu"
Evo hajde izdvoji iz mojih postova dio gdje kukam pa zalijepi ovdje ...moze li ?
Tajinom sinu je kukanje ako kazes istinu i stvarno stanje a vjerovatno si se malo i nasao prozvanim,jer su mozda i kod tvojih uslovi rada na marginama ali evo da ne prozivam napamet,kada ne znam.
Mozes li mi ti reci iz svog iskustva,jesi li i koliko puta u zivotu bio na razgovoru za posao ?
-
mali_balon
#6094 Re: Jadi nas nezaposlenih
znaci nisi bio u situaciji da trazis posao, niti si otvorio firmu I razvijao posao I borio se .....dosao si ka gotovo.....I ti nasao ovdje nekom solit pamet.......sta drugo da cojk napise nego ne seri vise alaati...MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 18:30Da si ti meni ziv i zdrav, moja porodica se bavi privatnim obrtom od 1949 godine, dakle ja sam trece koljeno privatnika i itekako znam o cemu pricam. A ti obilazi firme ratnih profitera i prijavljuj se na konkurse za 6 stoja mjesecno sa sve CVijem i preporukama prethodnih poslodavaca, pa onda malo na forum zakukaj, pa opet obilazi i tako u krug, za boljeg iskreno i nisi, za biznis ipak treba klikerzippoo87 wrote: ↑28/03/2022 18:06
Bubas kao maksim po diviziji.Sve ovo sto ti pricas se moze raditi ali na sitno...ako pocnes da se silis,eto SIPE na vratima.Ako hoces da te spojim sa par likova sa olxa,koji su tako tusili maskice i sicu i ono uplate na racun po par KM...pa te algoritam u SIPI prepozna i hop...odakle pare i blokada racuna.Isto te sada mogu uhfatiti preko brze poste...samo zatraze poslate pakete na tvoje ime...i eto ga.
Kod nas se ovdje jos i moze debelo raditi na crno i muljati ali ne smijes biti pohlepan a to znaci da od toga onda ne mozes zivjeti...jer moras zaradjivati barem 1000 KM od toga,da bi pregurao mjesec plus imati jos par hiljada za nabavu.A recimo,kako ces naruciti 2000 maskica sa alibabe a da ne platis carinu i porez,jer cim je veca kolicina robe,odmah ti se rokaju dadzbine,jer se zna da ide za preprodaju.
Dakle ti pricas o materiji o kojoj veze nemas a kao dajes savjet.
Idite ti i Rothmans na kafu,ocito imate slican nacin razmisljanja i mentalni sklop,mozda smislite kakav biznis pa zaposlite kojeg forumasa![]()
gora sam ja budala sto ulazim u ovakve rasprave sa nekim ko ima dijametralno suportan stav, realno
- MehmedPasaMoric
#6095 Re: Jadi nas nezaposlenih
Imam svoj mali biznis mimo ovog porodicnog ako te bas zanima, pretvorio sam ljubav i hobi u nesto profitabilno. Vjerovatno se pitas zasto tebe tako toksicnog i frustriranog niko nece da zaposli, i mislis da su krive gazde koje ne cijene radnika a ne ti koji do podne mrzis sebe a od podne citav svijetmali_balon wrote: ↑29/03/2022 05:04znaci nisi bio u situaciji da trazis posao, niti si otvorio firmu I razvijao posao I borio se .....dosao si ka gotovo.....I ti nasao ovdje nekom solit pamet.......sta drugo da cojk napise nego ne seri vise alaati...MehmedPasaMoric wrote: ↑28/03/2022 18:30
Da si ti meni ziv i zdrav, moja porodica se bavi privatnim obrtom od 1949 godine, dakle ja sam trece koljeno privatnika i itekako znam o cemu pricam. A ti obilazi firme ratnih profitera i prijavljuj se na konkurse za 6 stoja mjesecno sa sve CVijem i preporukama prethodnih poslodavaca, pa onda malo na forum zakukaj, pa opet obilazi i tako u krug, za boljeg iskreno i nisi, za biznis ipak treba klikergora sam ja budala sto ulazim u ovakve rasprave sa nekim ko ima dijametralno suportan stav, realno
-
mali_balon
#6096 Re: Jadi nas nezaposlenih
MehmedPasaMoric wrote: ↑29/03/2022 09:11Imam svoj mali biznis mimo ovog porodicnog ako te bas zanima, pretvorio sam ljubav i hobi u nesto profitabilno. Vjerovatno se pitas zasto tebe tako toksicnog i frustriranog niko nece da zaposli, i mislis da su krive gazde koje ne cijene radnika a ne ti koji do podne mrzis sebe a od podne citav svijetmali_balon wrote: ↑29/03/2022 05:04
znaci nisi bio u situaciji da trazis posao, niti si otvorio firmu I razvijao posao I borio se .....dosao si ka gotovo.....I ti nasao ovdje nekom solit pamet.......sta drugo da cojk napise nego ne seri vise alaati...![]()
e jadnice.....svu srecu u poslu I zivotu ti zelim....I ta I niko tvoj ne dozivi subbing sa ove teme....vozdrica
p.s. gazde nas cijene I te kako I doooobro placaju samo nisu "nase" gazde....
-
zippoo87
#6097 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ti si prijatelju "promasio cijeli fudbal" od prvog svog upisa.MehmedPasaMoric wrote: ↑29/03/2022 00:24Pa cim sam spomenuo neke alternative upravo tim razgovorima za posao i sefovima na koje kukate, javili ste se sa novim valom kukanja ovaj put o tome kako ne moze doteci para za doprinose, kako je tamo nekakvom liku kucala SIPA na vrata, kako su ga upratili preko algoritma brze poste, kako je za nezaposlenog hiljada maraka misaona imenica itd. Dakle ni konkursi a ni privatni biznis ne valjaju, izvlacim zakljucak da jedino valja biti nezaposlen, besposlen i o tome kukati?zippoo87 wrote: ↑28/03/2022 21:59
A sta je kukanje u ovom sto mi ovdje pisemo ?
Ja ovdje ne pisem jer sam besposlen i nezaposlen,nego diskutujem sa ljudima kao sto se i inace radi na forumu a imam iskustava raznih,kao i staza i raznih firmi.Sigurno sam kompetentniji od tebe da pisem o ovoj temi,tebe koji u zivotu nije otisao na razgovor za posao ili trazio posao ili radio u privatnika.Super je da si ti situiran i da radis i posao koji volis ali skoro pa nicije iskustvo se ne moze prenijeti na nekog drugog.
Isti posao,isti uslovi,isto sve a samo taj posao preneses iz jednog grada u drugi grad,biznis propadne.
I tako milion nekih faktora na koje ne mozes uticati ili mozes malo i zato se ne moze govoriti,radi ovo,evo ja radim i uspjesan sam.
U sredinama gdje ima puno firmi i obrta,gazde po kafanama dogovore fiksnu platu i u koju god firmu da hoces preci,ista ti je plata i uslovi.
Ovakvim gradova imas bruku,medju kojima je i moj grad...i opet ponavljam,moze se naci posao,moze se raditi dok ne umres...samo dzaba ces raditi,biti ces ispod norme za siromastvo,jer to para sto dobijes nije dovoljno ni da je socijalna pomoc a kamoli plata a nabere se po 250+ radnih sati.
Satnica 2 KM u ostale lose uslove.
E to je ono sto ljudi nece vise da prihvataju.Evo pitam tebe,bi li ti radio za 700 KM ?
- Domaci izdajnik
#6098 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sretno sa pokušajima da to objasniš takvima...nije taj posla tražio i za siću radio.
Ne možeš ti ljudima utuviti da ti sa platom od 700-800 KM u BL nemaš prebijene u džepu dok jedeš, odeš na posao i vratiš se....kako nekima nije jasno da 800 KM nije iste vrijednosti u Jajcu i Banjaluci?
Znaš, ti si lijen i kukaš kad takvom kažeš da presipa iz šupljeg u prazno, da ne može sa tom platom skrpiti do 10-tog u mjesecu, da mu je ručak negdje sa familijom u restoranu luksuz, o odmoru da ne pričam...Kičma 250 sati mjesečno da bi gledao da kupi što jeftinije šrot patike jer za neke čestite nema para, a gazda u njega je upravo sinu stan kupio
Uvijek je bilo da su najveći neprijatelji slobode sretni i zadovoljni robovi.
Ne možeš ti ljudima utuviti da ti sa platom od 700-800 KM u BL nemaš prebijene u džepu dok jedeš, odeš na posao i vratiš se....kako nekima nije jasno da 800 KM nije iste vrijednosti u Jajcu i Banjaluci?
Znaš, ti si lijen i kukaš kad takvom kažeš da presipa iz šupljeg u prazno, da ne može sa tom platom skrpiti do 10-tog u mjesecu, da mu je ručak negdje sa familijom u restoranu luksuz, o odmoru da ne pričam...Kičma 250 sati mjesečno da bi gledao da kupi što jeftinije šrot patike jer za neke čestite nema para, a gazda u njega je upravo sinu stan kupio
Uvijek je bilo da su najveći neprijatelji slobode sretni i zadovoljni robovi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6099 Re: Jadi nas nezaposlenih
meni plata bude do 11. kad sve poplaćam ostane 150
evo ovaj mjesec sam dosta nabio prodaje na pik pa mi traje imam danas 100
skupi su fiksni troškovi i režije a hranu da ne spominjem
700 je dobro za početnika
nije rješenje za ljude 30+
evo ovaj mjesec sam dosta nabio prodaje na pik pa mi traje imam danas 100
skupi su fiksni troškovi i režije a hranu da ne spominjem
700 je dobro za početnika
nije rješenje za ljude 30+
- Domaci izdajnik
#6100 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pokušaj sad objasniti parmacima da to govore ljudi sa 30+ godina koji su pojeli brdo govana i nagurali fine satnice kod naših robovlasnika ...