Novac iz EU u BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Crni macak

#1 Novac iz EU u BIH

Post by Crni macak »

Poz
Zanima me kako najlakse pare iz EU u BIH unijet..
Pare nisu na banki zbog ove situacie zaradjeno posteno..
I uzimao bi stan u bih 50.000km kad se kupuhe jel se uplacuje na racun prodavca ili kako to ide? Kad se pravi prepis nekretnine jel prvo pare ili prepis lp
Pauza

#2 Re: Novac iz EU u BIH

Post by Pauza »

Smijes legalno prenijeti 10 hiljada. Sve preko moras prijaviti na granici. Naravno, moras imati dokaz o porijeklu novca, a to valjda imaš kada si napisao da je legalno i pošteno. Kada dodjes u Bosniu, fino odes kod advokata pa sa njim kod notara i sve informacije dobiješ- Sretno.-
stubrijez

#3 Re: Novac iz EU u BIH

Post by stubrijez »

Bolje pitaj nekog ko je gore... ja mislim da se ta kolicina para stalno prenosi nije to puno. A ovde zavisi, ja sam neki dan otkupio dio stana od jednog nazovi "rodjaka" u Svedskoj zivi inace lik je pacenik svoje vrste. Nije htio drukcije pare vec sa potvrdom da sam ih digao iz banke ili transfer. Vodi racuna koliko ti bude na ugovoru iznos toliko ces poreza platiti a to se mozes sa normalnim prodavcem dogovorit da dzaba ne dajes pare koje ce uhljebi protjerat kroz guzicu.
kica

#4 Re: Novac iz EU u BIH

Post by kica »

Tesko ces "legalizirati" novac, moras imati dokaze o plati da bi dokazao da su usredio 50.000 KM

nece ti nijedan notar uraditi ugovor, a ako i hoce odmah ce ga poslati SIPA posto je iznos veci od 30.000 KM; a dao si kes bez dokaza.
Haris.ba

#5 Re: Novac iz EU u BIH

Post by Haris.ba »

kica wrote: 22/03/2022 17:38 Tesko ces "legalizirati" novac, moras imati dokaze o plati da bi dokazao da su usredio 50.000 KM

nece ti nijedan notar uraditi ugovor, a ako i hoce odmah ce ga poslati SIPA posto je iznos veci od 30.000 KM; a dao si kes bez dokaza.
Notar u ugovoru napiše njegovu izjavu da su pare ušteđevina od rada u inostranstvu.

Kada unosi kesovinu, naravno da prijavi na granici.

Ako ga zovnu da ga pitaju odakle ti lova, ako je sve legalno - nece biti problema.

Veci je problem kako ce poloziti te pare u banku. Ako uspije poloziti pare u banku, sve onda ide svojim tokom.
Ako kupac pristane, moze se I kesom placanje - ne treba banka, sve to notar udefteri u ugovoru.
kica

#6 Re: Novac iz EU u BIH

Post by kica »

Nece moci novac u banku poloziti nii kupac niti prodavac nekretnine.
dr_Evil

#7 Re: Novac iz EU u BIH

Post by dr_Evil »

Crni macak wrote: 17/03/2022 23:59 Poz
Zanima me kako najlakse pare iz EU u BIH unijet..
Pare nisu na banki zbog ove situacie zaradjeno posteno..
I uzimao bi stan u bih 50.000km kad se kupuhe jel se uplacuje na racun prodavca ili kako to ide? Kad se pravi prepis nekretnine jel prvo pare ili prepis lp
Ako si posteno zaradio onda samo prijavi na granici, ne trebas nista placati. Ako nisi onda moras nekako da ih prosvercas. Nece ti u Bosni niko probleme praviti, na kraju dana napravi na ugovoru 20.000 da si platio, 30.000 mu daj ispod stola. Tako se radi cesto.
testni_akaunt

#8 Re: Novac iz EU u BIH

Post by testni_akaunt »

Može se stan kupiti kupiti za keš. Znam, bio na potpisu ugovora. Čak je isplaćeno u eurima.
Prodavac će imati problema da te pare stavi na banku (ako želi)
stubrijez

#9 Re: Novac iz EU u BIH

Post by stubrijez »

testni_akaunt wrote: 23/03/2022 11:02 Može se stan kupiti kupiti za keš. Znam, bio na potpisu ugovora. Čak je isplaćeno u eurima.
Naravno,
najveca briga notara tu je da naplati svojih 300 i kusur kaemova za pisljivi tipski ugovor... pare se tu prebroje, stranke se potpisu i svako sebi.
hadzinicasa

#10 Re: Novac iz EU u BIH

Post by hadzinicasa »

testni_akaunt wrote: 23/03/2022 11:02 Može se stan kupiti kupiti za keš. Znam, bio na potpisu ugovora. Čak je isplaćeno u eurima.
Nece jer ima ugovor kao dokaz o porijeklu novca
zijancer

#11 Re: Novac iz EU u BIH

Post by zijancer »

oh perači će biti oduševljeni ovim vijestima (zezam malo :P )
kica

#12 Re: Novac iz EU u BIH

Post by kica »

hadzinicasa wrote: 25/03/2022 11:18
Ne znaci ti nista ugovor; jer i kupac nije imao mogucnost da polozi novac na racun (nema dokaza o porijeklu)

Nece moci poloziti novac na racun, ugovor mu ne pomaze.
testni_akaunt

#13 Re: Novac iz EU u BIH

Post by testni_akaunt »

Ne pricam napamet :)

Ne moze znaci, znam slucaj. Prvo su banke trazile dokaz o porijeklu novca PRODAVCA.
Cak i kad se to naslo opet nisu htjele primiti polog.

A pogresno sam napisao u prvom postu.
KUPACE će imati problema da te pare stavi na banku (ako želi)
dr_Evil

#14 Re: Novac iz EU u BIH

Post by dr_Evil »

testni_akaunt wrote: 25/03/2022 14:14

Ne pricam napamet :)

Ne moze znaci, znam slucaj. Prvo su banke trazile dokaz o porijeklu novca PRODAVCA.
Cak i kad se to naslo opet nisu htjele primiti polog.

A pogresno sam napisao u prvom postu.
KUPACE će imati problema da te pare stavi na banku (ako želi)
U drzavi gdje dileri grade nebodere da operu pare ti pricas kako ce neko imati problem da polozi 50.000 na banku. Daj bolan dodji sebi.

Vjerujem ja da se desilo, ali isto tako vjerujem da se za omanju kovertu ispod stola i pisanu izjavu vrlo lako sve zavrsi.
pinkman

#15 Re: Novac iz EU u BIH

Post by pinkman »

Prvo moras rijesiti kako ces iznijeti novac iz drzave gdje zivis. Svaka drzava trazi da prijavis.
kica

#16 Re: Novac iz EU u BIH

Post by kica »

Mozda vidimo u novinama clanak, bosanac u carapama pokusao prenijeti 50.000 KM pa zavrsio u pritvoru :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dzontra_Volta

#17 Re: Novac iz EU u BIH

Post by Dzontra_Volta »

pinkman wrote: 25/03/2022 15:00 Prvo moras rijesiti kako ces iznijeti novac iz drzave gdje zivis. Svaka drzava trazi da prijavis.
Upravo to. Mora se prijaviti i iznošenje i unošenje novca, ako je iznad propisanog iznosa.
stubrijez wrote: 22/03/2022 16:32 Vodi racuna koliko ti bude na ugovoru iznos toliko ces poreza platiti a to se mozes sa normalnim prodavcem dogovorit da dzaba ne dajes pare koje ce uhljebi protjerat kroz guzicu.
Može on napisati u ugovoru i da je 1 KM stan, nema to veze. Porez se plaća u skladu sa tržišnom cijenom koju procijeni općinska komisija.

P.S. Ne znam gdje kupuješ taj stan, ali ako je u Sarajevu, možeš za tih 50.000 KM kupiti cca 15 m2.
stubrijez

#18 Re: Novac iz EU u BIH

Post by stubrijez »

Dzontra_Volta wrote: 25/03/2022 15:39
pinkman wrote: 25/03/2022 15:00 Prvo moras rijesiti kako ces iznijeti novac iz drzave gdje zivis. Svaka drzava trazi da prijavis.
Upravo to. Mora se prijaviti i iznošenje i unošenje novca, ako je iznad propisanog iznosa.
stubrijez wrote: 22/03/2022 16:32 Vodi racuna koliko ti bude na ugovoru iznos toliko ces poreza platiti a to se mozes sa normalnim prodavcem dogovorit da dzaba ne dajes pare koje ce uhljebi protjerat kroz guzicu.
Može on napisati u ugovoru i da je 1 KM stan, nema to veze. Porez se plaća u skladu sa tržišnom cijenom koju procijeni općinska komisija.

P.S. Ne znam gdje kupuješ taj stan, ali ako je u Sarajevu, možeš za tih 50.000 KM kupiti cca 15 m2.
To je tacno dijelom a evo zasto... porez ces platiti sta je od toga vece. Ako je cijena veca u ugovoru od potencijalne i realne procjene, onda ce komisija izaci ali procjenu uskladiti sa ugovorom (sto je kod mene bio slucaj, nisu stan ni pogledali). Zbog toga sam napisao da je bolje ako moze neka stavi sto nize a komisija izlazi i vako i nako.
Crni macak

#19 Re: Novac iz EU u BIH

Post by Crni macak »

A kako dokazati porjeklo novca najbolje? I kad se prijavi na granici sta reć?
-Chesterfield-

#20 Re: Novac iz EU u BIH

Post by -Chesterfield- »

Crni macak wrote: 27/03/2022 14:54 A kako dokazati porjeklo novca najbolje? I kad se prijavi na granici sta reć?
Ponesi sa sobom.

Image

A oni neka dokazuju da nisi štedio.
pinkman

#21 Re: Novac iz EU u BIH

Post by pinkman »

Crni macak wrote: 27/03/2022 14:54 A kako dokazati porjeklo novca najbolje? I kad se prijavi na granici sta reć?
Pa lijepo. Podignes u banci, dobijes potvrdu da si podigao i prijavis na granicnom prijelazu. Naravno, ne uzimaj u potpunosti ovaj savjet "zdravo za gotovo" jer ne znam kakva je procedura prijave iznosa novca u tvojoj drzavi, kakva dozvola treba i sl.

Najbolje je da nazoves ministarstvo finansija i pitas sta mozes.

Medjutim, najjednostavnije od svega ti je da sa banke na banku prebacis. Npr. ako imas racun u Raiffeisen banci u Austriji, Sparkasse ili nekoj drugoj, da onda otvoris u toj banci ovdje racun (nerezidentni) i tako prebacis.

Takodjer, pitaj ovdje lokalnu banku sta treba od dokumentacije jer ce ti to traziti obzirom da moraju pratiti te transakcije.
stubrijez

#22 Re: Novac iz EU u BIH

Post by stubrijez »

pinkman wrote: 28/03/2022 16:02
Pa lijepo. Podignes u banci, dobijes potvrdu da si podigao i prijavis na granicnom prijelazu. Naravno, ne uzimaj u potpunosti ovaj savjet "zdravo za gotovo" jer ne znam kakva je procedura prijave iznosa novca u tvojoj drzavi, kakva dozvola treba i sl.

Medjutim, najjednostavnije od svega ti je da sa banke na banku prebacis. Npr. ako imas racun u Raiffeisen banci u Austriji, Sparkasse ili nekoj drugoj, da onda otvoris u toj banci ovdje racun (nerezidentni) i tako prebacis.

Takodjer, pitaj ovdje lokalnu banku sta treba od dokumentacije jer ce ti to traziti obzirom da moraju pratiti te transakcije.
pa dobro ovde je tema prenosenje casha bez porijekla...
pinkman

#23 Re: Novac iz EU u BIH

Post by pinkman »

stubrijez wrote: 28/03/2022 16:42
pinkman wrote: 28/03/2022 16:02

Prema pravilima ovog foruma, zabranjeno je:
• objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone;
Ja kako sam shvatio, njegov novac je zbog situacije u svijetu kod njega, a ne u banci. Stoga, vratiti u banku i poslati ili zvati ministarstvo finansija svoje zemlje. NIje covjek ni napisao odakle je, a pita za savjete :D
Crni macak

#24 Re: Novac iz EU u BIH

Post by Crni macak »

pinkman wrote: 28/03/2022 18:22
stubrijez wrote: 28/03/2022 16:42
Prema pravilima ovog foruma, zabranjeno je:
• objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone;
Ja kako sam shvatio, njegov novac je zbog situacije u svijetu kod njega, a ne u banci. Stoga, vratiti u banku i poslati ili zvati ministarstvo finansija svoje zemlje. NIje covjek ni napisao odakle je, a pita za savjete :D
Novac ima porjeklo samo nije na banki i u Sloveniji sam
Post Reply