Nierika wrote: ↑27/03/2022 13:52
Znam da je Mariupolj za Ruse strateški bitan grad, tamo je Azov bataljon itd, al' mi i dalje nije skroz jasno zašto je tamo do te mjere loša situacija (u smislu da Rusi svakodnevno ravnaju grad, ne dopuštaju humanitarne koridore, prisilno odvode ljude u Rusiju, granatiraju skloništa itd) u odnosu na druga područja. Ili im je ovo u planu i za druge gradove.
Moze biti nekolikoga razloga:
1. Marijupolj je veci od Sarajeva, dakle, prilicno veliki grad, sa skoro pola miliona stanovnika. U nekom normalnom planiranju, uz minimalnu stetu, grad takve velicine bi se zauzimao od 3 - 6 mjeseci. Putin je mozda dao rok od 2 sedmice, sto uvjetuje koristenje brutalne sile, ogromno razaranje i civilne zrtve. Ovo je po meni najvjerovatniji razlog.
2. Plansko razaranje grada da se posalje poruka ostalima da ih ceka Marijupolj ako se ne predaju. Vec sam citao komentare gradjana Hersona koji kazu, bolje da smo se predali nego prosli kao Marijupolj. Rusi sada mogu mahati Marijupoljem i prijetiti ostalim ukrajinskim gradovima, postaviti opciju: predaja ili totalno unistenje. I ovo je moguce.
3. Ukrajinska armija i Azov se u Marijupolju strasno brane. To priznaju i ruski vojnici, kako kazu: 'odbrana je tvrdoglava'. Borci Azova tesko pomisljaju na predaju jer smatraju da je smrt bolja opcija, radi zle krvi koja se nadvila nad odnosima Azova I ruskih separatista iz Donjecka. A kada se borac bori do smrti, moze biti bolji od SAS ili Delta Force specijalca. Logika ruskog vojnika moze biti: bolje srusiti zgradu nego uci u zgradu i zapoceti opasnu igru sa borcima Azova unutar zgrade.