Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5051 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

@piupiu :thumbup:

inače, pravo ste nekulturni... nigdje nikoga. :D

evo još malo Yasmin u narodnjačkom ozračju

a brt što žena ima lijep glas :)
piupiu

#5053 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 05/03/2022 23:04 @piupiu :thumbup:

inače, pravo ste nekulturni... nigdje nikoga. :D

evo još malo Yasmin u narodnjačkom ozračju

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UiEGjhk817k[youtube]

a brt što žena ima lijep glas :)
Jesmo, vala, imaš pravo. Otkako su nas napustili kulturiniji od nas, bavimo se samo ideologijom i politikom :D
Chmoljo

#5054 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

To nije razlog da se kulturno ne uzdizemo :mrgreen:

Enihau... Jos malo iz domena vrld mjuzik...

piupiu

#5056 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 26/03/2022 19:59 To nije razlog da se kulturno ne uzdizemo :mrgreen:
Fale neka raja na ovoj temi baš.
piupiu

#5059 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Poslušajte samo kakvu dikciju imaju stare novinarke i novinari Radio Sarajeva. Dodje mi da plačem od muke kad slušam današnju katastrofu od govora. Pa onda veli Ivica Vanja Rorić kako su mu kroz čitavu karijeru na Radio Sarajevu uvijek žene bile šefice. Čitav jedan program, radijski, za djecu. Jedna divna, nostalgična priča. Kao da se radi o nekom potpuno drugom svijetu, drugom gradu, nepostojećoj bajci.

Last edited by piupiu on 19/04/2022 01:10, edited 1 time in total.
irac300

#5060 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by irac300 »

piupiu wrote: 18/04/2022 21:07 Poslušajte samo kakvu dikciju imaju stare novinarke i novinari Radio Sarajeva. Dodje mi da plačem od muke kad slušam današnju katastrofu od govora. Pa onda veli Ivica Vanja Rorić kako su mu kroz čitavu karijeru na Radio Sarajevu uvijek žene bile šefice. Čitav jedan program, radijski, za djecu.

Tvoj video me podsjeti na ovu gospođu Jasmina Nikić sa tadašnje tv zagreb.
Milina slušati, tačno ima neki umirujući učinak. Kako se nekada profesionalno radilo.
Chmoljo

#5061 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 17/04/2022 19:28
uh ovoga se sjećam i tačno ove priče.

:thumbup:
piupiu

#5062 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

irac300 wrote: 18/04/2022 21:15 Tvoj video me podsjeti na ovu gospođu Jasmina Nikić sa tadašnje tv zagreb.
Milina slušati, tačno ima neki umirujući učinak. Kako se nekada profesionalno radilo.
[yt]http://youtu.be/6joLAm0PPf4[yt]
Da. Isto kao da smo živjeli u nekom nepostojećem svijetu. A i jesmo. Televizija je nekada bila ogledalo kulture, elokvencije, kreativnosti, lijepog govora... Ja ne mogu gledati sarajevske medije i emisije, toliko afektiranja, govorne nekulture, frankenštajnske dikcije (prednjači N1) da se toliko iznerviram da ne mogu gledati, i onda ih samo ukinem.
piupiu

#5063 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Evo, sad nam primitivci po školama odlučuju šta će umjetnici stavljati na slike i murale - kaže, reklo mu da skloni ribu sa murala jer je to katolički simbol. Pa u kojem smo mi krugu pakla, okruženi najobičnijim barbarima? I onda ono nadje pričati o cenzuri u prošlom sistemu. :twisted:

Chmoljo

#5064 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 22/04/2022 01:01 Evo, sad nam primitivci po školama odlučuju šta će umjetnici stavljati na slike i murale - kaže, reklo mu da skloni ribu sa murala jer je to katolički simbol. Pa u kojem smo mi krugu pakla, okruženi najobičnijim barbarima? I onda ono nadje pričati o cenzuri u prošlom sistemu. :twisted:
Spoiler
Show
I onda je Zahiragic problem... A u svakom od nas cuci jedan, manji ili veci...
piupiu

#5065 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 01:57
piupiu wrote: 22/04/2022 01:01 Evo, sad nam primitivci po školama odlučuju šta će umjetnici stavljati na slike i murale - kaže, reklo mu da skloni ribu sa murala jer je to katolički simbol. Pa u kojem smo mi krugu pakla, okruženi najobičnijim barbarima? I onda ono nadje pričati o cenzuri u prošlom sistemu. :twisted:
Spoiler
Show
I onda je Zahiragic problem... A u svakom od nas cuci jedan, manji ili veci...
Pa da, on je ogledalo.
Reisova

#5066 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Reisova »

Sva problematika oko nekulture i primitivizma se desava jer šutimo, ne komentarisemo naglas, već se isčuđavamo unatar svojih malih svjetova. A treba uvijek i odmah reagovati, jer ovdje smo radi pasivnosti.
piupiu

#5067 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Reisova wrote: 22/04/2022 08:28 Sva problematika oko nekulture i primitivizma se desava jer šutimo, ne komentarisemo naglas, već se isčuđavamo unatar svojih malih svjetova. A treba uvijek i odmah reagovati, jer ovdje smo radi pasivnosti.
Ali ovo je zaista skandalozno, mada nije neuobičajeno. Primitivci vedre i oblače kako im se digne... meni je apsolutno nevjerovatno koji je to nivo bahatosti i barbarstva - čuj 'katolička riba" i vuk četnik. WTF??? :? :? :? I šikaniranje i podjebavanje momka, koji radi fantastične stvari.
breba

#5068 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by breba »

piupiu wrote: 23/04/2022 04:11
Ali ovo je zaista skandalozno, mada nije neuobičajeno. Primitivci vedre i oblače kako im se digne ... meni je apsolutno nevjerovatno koji je to nivo bahatosti i barbarstva - čuj 'katolička riba" i vuk četnik. WTF??? :? :? :? I šikaniranje i podjebavanje momka, koji radi fantastične stvari.
Tema o kulturi, uđite slobodno?
piupiu

#5069 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

breba wrote: 23/04/2022 04:34
piupiu wrote: 23/04/2022 04:11
Ali ovo je zaista skandalozno, mada nije neuobičajeno. Primitivci vedre i oblače kako im se digne ... meni je apsolutno nevjerovatno koji je to nivo bahatosti i barbarstva - čuj 'katolička riba" i vuk četnik. WTF??? :? :? :? I šikaniranje i podjebavanje momka, koji radi fantastične stvari.
Tema o kulturi, uđite slobodno?
Da. Tema o kulturi kao kreativnoj djelatnosti i stvaralaštvu, ne o upotrebi jezika pokretača teme. Je li Vam ovo prvi upis nakon 7 godina ove teme?

Imate li neki komentar na temu barbarskog, srednjovjekovnog cenzurisanja i šikaniranja umjetnika zbog 'katoličke ribe' i 'četničkog vuka'?

Ili Vam seksualne reference u jeziku predstavljaju najvažniji problem slobode izražavanja, društvene etike i morala?
piupiu

#5070 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Kakav legendaran kraj :lol:

hadzinicasa

#5071 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

Ne vidim sliku, o cemu se radi?
piupiu

#5072 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 23/04/2022 16:35 Ne vidim sliku, o cemu se radi?
Mural na Trećoj gimnaziji koji je radio mlaid slikar Rikardo Druškić u povodu Dana planete Zemlje. Imao je na sebi sliku Crvenkapice koja se rukuje s vukom i šarenu ribu iznad rijeke. Pa su mu tražili da promijeni mural i ukloni vuka (koji je 'četnički simbol') i ribu (koja je 'katolički simbol'). A na muralu koji je slikao na Ilidži je načelnik opštine prijetio da će otkazati podršku Festivalu ulične umjetnosti ako ne ukloni djevojčicu u kockastoj haljini, jer to asocira na Hrvatsku. Na ovom postu ima slika originalnog murala i slika novog murala, koji je morao naslikati. Ne znam odakle da počnem. Da li od primitivizma? Od totalitarne svijesti? Od sadržaja primjedbi? Ili da krenemo od čuvenog sarajevskog multikulturalizma, tolerjancije, 'evropskog Jeruzalema', itd... :twisted:

To je samo prvi dio priče. Drugi je o načinu na koji su to sproveli u djelo.

A treći o strahoti koju treba osjećati pred takvom duhovnom bijedom koja nas je snašla -- "Riba je katolički simbol" i stoga se ne može nalaziti na muralu jedne srednje škole u Sarajevu, stvarno sam bez teksta. Kad sam danas počela čitati komentare o Android upozorenju na zemljotres, nakon kojeg je pola Bosne po mrežama počelo bulazniti o zavjeri i proizvodnji zemljotresa, odmah su mi riba-katolik i vuk-četnik postali jasniji. Koliko smo mi mentalno i duhovno propali, to je stvarno zastrašujuće.
Last edited by piupiu on 23/04/2022 16:55, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#5073 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 23/04/2022 16:47
hadzinicasa wrote: 23/04/2022 16:35 Ne vidim sliku, o cemu se radi?
Mural na Trećoj gimnaziji koji je radio mlaid slikar Rikardo Druškić u povodu Dana planete Zemlje. Imao je na sebi sliku Crvenkapice koja se rukuje s vukom i šarenu ribu iznad rijeke. Pa su mu tražili da promijeni mural i ukloni vuka (koji je 'četnički simbol') i ribu (koja je 'katolički simbol'). A na muralu koji je slikao na Ilidži je načelnik opštine prijetio da će otkazati podršku Festivalu ulične umjetnosti ako ne ukloni djevojčicu u kockastoj haljini, jer to asocira na Hrvatsku. Na ovom postu ima slika originalnog murala i slika novog murala, koji je morao naslikati. Ne znam odakle da počnem. Da li od primitivizma? Od totalitarne svijesti? Od sadržaja primjedbi? Ili da krenemo od čuvenog sarajevskog multikulturalizma, tolerjancije, 'evropskog Jeruzalema', itd... :twisted:
Hvala. Ako imas link posalji u pp
Primitivizam i plemenski simbolizam sto je indikacija neobrazovanosti i direktna posljedica 30togosisnjeg insistiranja na nacionalnim simbolima i forsiranja pripadnosti pod prijetnjom „onog drugog“.
Strasno.
Cuj vuk - cetnicki simbol. To moze izjaviti samo neko ko nije ni cuo za Bijelog ocnjaka, recimo…
piupiu

#5074 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 23/04/2022 16:54 Hvala. Ako imas link posalji u pp
Primitivizam i plemenski simbolizam sto je indikacija neobrazovanosti i direktna posljedica 30togosisnjeg insistiranja na nacionalnim simbolima i forsiranja pripadnosti pod prijetnjom „onog drugog“.
Strasno.
Cuj vuk - cetnicki simbol. To moze izjaviti samo neko ko nije ni cuo za Bijelog ocnjaka, recimo…
Pa stavila sam link na taj Facebook post. Ako klikneš na njega, trebalo bi da te odvede na post. Ne znam zašto tebi ne radi. Ja ga vidim i odmah me odvede na FB.

PS Sorry, od huje i ne komentarišem dalje. Odavno me nešto nije ovako naljutilo. Stvarno smo :twisted:
hadzinicasa

#5075 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 23/04/2022 16:57
hadzinicasa wrote: 23/04/2022 16:54 Hvala. Ako imas link posalji u pp
Strasno.
Pa stavila sam link na taj Facebook post. Ako klikneš na njega, trebalo bi da te odvede na post. Ne znam zašto tebi ne radi. Ja ga vidim i odmah me odvede na FB.

PS Sorry, od huje i ne komentarišem dalje. Odavno me nešto nije ovako naljutilo. Stvarno smo :twisted:
Evo ukazalo mi se, ne znam sto maloprije nije, bilo mi prazno sve. (Na mjesto gdje si stavila link)
Post Reply