Upravo to, što je sasvim opravdan razlog za mizantropiju.Hakiz wrote: ↑26/03/2022 15:30Samo što pritoda nije okrutna. Ona je takva kakva je. Okrutnost ne postoji bez morala, a kako priroda nema moral, nije okrutna. I da se razlikuje, nije priroda nemoralna, nego nema moral.dale cooper wrote: ↑26/03/2022 14:17
Ne treba zaboraviti da mi jedini imamo razvijenu svijest. To plus činjenica da smo na vrhu hranidbenog lanca nas čini odgovornim za
naše akcije na planetu. Istina, priroda jeste okrutna, ali životinje ubijaju i hrane se po instiktu i uvijek postoji ta prirodna korekcija
unutar hranidbenog lanca. Za nas ne postoji korekcija. Tako da naša dosadašnja djela i činjenica da, uprkos svim našim dostignućima
koja bi mogla učiniti život boljim i kvalitetnijim za čitavu planetu, mi nastavljamo sa uništavanjem resursa, prirode pa i samih sebe.
To je poprilično depresivna stvarnost.
Onog trenutka kada je čovjek skontao kako da umjesto kopljem ubije jednog mamuta uptrijebi strategiju (mozak) kojom će u smrt padom sa litice ubiti 200 mamuta a opet iskoristiti samo jednog, krenuo je putem napretka. Kojim ćemo se uništiti. Jer resursi nisu neiscrpni, a mi smo se navikli da ubijamo 200 mamuta zbog jednog.
Danasnji "feminizam"
- dale cooper
#22726 Re: Danasnji "feminizam"
-
KraljicaIzJajca
#22727 Re: Danasnji "feminizam"
Njeno skidanje na videu tokom razgovora je bilo postepeno, što je dalje pričala o osobnim problemima, skidala je dio odjeće, upravo sa ciljem, da cemo ju je drugačije doživjeti, odnosno njenu fizičku ogoljenost nakon pričanja o internim suokbima svoje ličnosti. Ona je bila model, tad nije bila važna njena ličnost.Skidanje je dio posla modela.snijeg_led wrote: ↑26/03/2022 17:18 @Hakiz
nisam nigdje cula od nje"ja cu kako hocu", pa ne znam na sta se odnosi
meni je izgledala kao neka zalopoljka eto lijepa sam pa su samo to gledali u meni, na meni
ustvari ne poznajem zenu uopste da bi sudila kakve jos kvalitete ima
lijepa jeste, ali da dopunim ne shvatam svrhu ovog skidanja, mozda za lovu valjda
Da je to uradila žena koja nije bila model, tad video ne bi imao smisla.
Nije ona kriva jer je još lijepa
-
Hakiz
#22728 Re: Danasnji "feminizam"
I mizoginiju kao njen sastavni dio ili podvrstudale cooper wrote: ↑26/03/2022 18:18Upravo to, što je sasvim opravdan razlog za mizantropiju.Hakiz wrote: ↑26/03/2022 15:30
Samo što pritoda nije okrutna. Ona je takva kakva je. Okrutnost ne postoji bez morala, a kako priroda nema moral, nije okrutna. I da se razlikuje, nije priroda nemoralna, nego nema moral.
Onog trenutka kada je čovjek skontao kako da umjesto kopljem ubije jednog mamuta uptrijebi strategiju (mozak) kojom će u smrt padom sa litice ubiti 200 mamuta a opet iskoristiti samo jednog, krenuo je putem napretka. Kojim ćemo se uništiti. Jer resursi nisu neiscrpni, a mi smo se navikli da ubijamo 200 mamuta zbog jednog.![]()
-
KraljicaIzJajca
#22729 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ona je ušla u brak sa 19 godina, ja joj se divim da je izabrala godinama živjeti u lošem braku, brak koji je prihvatila kao obavezu, nitko joj nije kriv jer nije imala snage ranije izaći iz braka. Ne osuđujem ju je, ali to je bio njen svjestan izbor, to je priznala u videu. Sad, ne kužim njeno nezadovoljstvo izbora muškaraca, odnosno, mi ne znamo, kakve uopće želi.Hakiz wrote: ↑26/03/2022 16:23Naravno da im ne treba odobrenjesnijeg_led wrote: ↑26/03/2022 16:21 u pravu si @piupiu samo izgledom
ne znam zasto joj je vazan taj approval od muskaraca i nekih bez veze ljudi on line
i kako da nema zivota ako nije sa nekim u vezi, ne bi dalje komentarisala javno iznosenje negativnosti u vezi braka u kojem je bila tolike godine
zene treba da vole sebe, bilo kakve da su, ne treba im odobrenje nikoga a ni okoline
Ali be treba ni kukjhava kada ih okolina ne voli zbog toga.
To je ono, ja ću kako ja hoću, a vi me morate voljeti. Ne, ne moramo.
- dale cooper
#22730 Re: Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#22731 Re: Danasnji "feminizam"
Amen
- vjeshalica
- piupiu
#22733 Re: Danasnji "feminizam"
Izvini, opet ne kontam poantu - meni su te žene koje sam nabrojala interesantne kao ličnosti, i uopšte ih ne doživljavam kao tijela, a posebno ne kao ostarjela tjela. To je posebna vrsta otudjenja o kojem pričamo - ta gdje je čovjek kao ličnost razdvojen od sebe putem ostarjelog tijela. I to ima veze sa ageizmom odnosno starosnom diskriminacijom, i tu si u pravu.Hakiz wrote: ↑26/03/2022 17:58 Ja sam rekao legalno, znači ono šta nije zakonito ne uzimamo u razmatranje, to je valjda jadno.
Ako je žena lijepa bez obzira na godine, pa opasku "dobro izgleda za svoje godine" odbijaš tako što ne uzimaš godine u obzir, nisu bitne, dobro izgleda i tačka, onda i ljubav, seks, zavođenje su takođe same sebi dovoljni i godine učesnika u tim ritualima ne bi trebalo uzimati u obzir.
Isti princip.
-
crveni_makovi
#22734 Re: Danasnji "feminizam"
Ja uglavnom volim biti u društvu starijih ljudi i nikad ni ne pomislim ni ne kažem nikakvu konstrukciju koja sadrži komponentu "za svoje godine". To mi je strano. Ljudi su samo sve to što jesu. Starenje je prirodan proces a sama starost mi nije odvratna ni odbojna.
Poznajem više ljudi koji nevjerovatno mrze starije ljude. Četvrtkom kad je dan popusta za penzionere izbjegavaju ići u kupovinu kao da će dobiti kugu. Kad ih ugledaju na cesti da voze ispred njih, na kasi u redu ispred sebe ili bilo gdje u javnom prostoru najčešće se izobliče u gnjevu i nemoći što se taj stari škart nekako ne samouništi i nestane. Taj obrazac ponašanja i mržnje prema starijim i starim ljudima je jako prisutan i normalan u našem današnjem društvu.
Poznajem više ljudi koji nevjerovatno mrze starije ljude. Četvrtkom kad je dan popusta za penzionere izbjegavaju ići u kupovinu kao da će dobiti kugu. Kad ih ugledaju na cesti da voze ispred njih, na kasi u redu ispred sebe ili bilo gdje u javnom prostoru najčešće se izobliče u gnjevu i nemoći što se taj stari škart nekako ne samouništi i nestane. Taj obrazac ponašanja i mržnje prema starijim i starim ljudima je jako prisutan i normalan u našem današnjem društvu.
-
no_sikiriki
#22735 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/lifestyle/vezeiseks ... /220317173
Kao i sa svim Klix "člancima", komentari su najbolji dio
-
KraljicaIzJajca
#22736 Re: Danasnji "feminizam"
Tema nije bila o tome.crveni_makovi wrote: ↑27/03/2022 06:36 Ja uglavnom volim biti u društvu starijih ljudi i nikad ni ne pomislim ni ne kažem nikakvu konstrukciju koja sadrži komponentu "za svoje godine". To mi je strano. Ljudi su samo sve to što jesu. Starenje je prirodan proces a sama starost mi nije odvratna ni odbojna.
Hakiz je govorio o općoj seksualnoj privlačnosti, i jeste u pravu, večinu nas ne pale osobe znatno starije od nas.
-
KraljicaIzJajca
#22737 Re: Danasnji "feminizam"
To su, na žalost, stereotipni naučeni obrasci ponašanja, obs spola su žrtve.no_sikiriki wrote: ↑27/03/2022 09:05 https://www.klix.ba/lifestyle/vezeiseks ... /220317173
-
Niemand
#22738 Re: Danasnji "feminizam"
Tema nije napravljena kako bi samo zene diskutirale o feminizmu, vec i muskarci.ljubicasti limun wrote: ↑23/02/2022 00:40
Tema je feminizam. Napravljena da zene diskutiraju o feminizmu. Na stranu educiranje zena po pitanju feminizma, sta feminizam znaci, sta znaci za njih, da su tu gdje jesu jer su se zene stoljecima borile za neka elementarna prava, tipa glasanje, naslijedjivanje, skrbnistvo nad djecom, pravo da smiju raditi i biti placene za to, na porodiljno. Na kraju krajeva, i pravo na sam zivot, jer su se zenska djeca/novorodjencad ubijala, a i sad je to praksa, a i praksa selektivnog abortiranja zenskih plodova. Onda pravo na slobodu izbora, primjerice zivotnog partnera, da te babo ne daje dzematskom ahbabu, pohotnom starcu ili prodaje, sto je sve jos uvijek praksa drugdje, a i kod nas negdje.
Porazavajuce je sto u 2022. godini imamo zene koje smatraju feminizam necim ekstremnim (ona ne zeli ici u "te" ekstreme, a druga zeli "da se svi slazu"...). Porazavajuce je sto ima bruka zena koje ce se sloziti s tobom i ovim nesretnim Hakizom da zena provicira silovanje, da je mlada djevojka od 17 god zasluzila da je se siluje jer je lijepa, automatski je, jel, "kurvica" jer se boji ds ce izgubiti muza, od kojeg ovisi ne samo njena egzistencija, vec citav identitet. Jer je ona bez muza za sebe nula. Niemand & co. su zene koje ce odgajati iste takve kceri i to je porazavajuce isto.
Ali najcudnije je da su na ovoj temi najglasniji muskarci. Bez ikakve konstruktivne diskusije, vec muskarci koji mansplainujuzenama feminizam. Zasto zene ne bi trebale biti feministkinje, pokusavaju uvrijediti izrazom "feministkinja"
, tjeraju zene da se pravdaju, da objasnjavaju. Dakle, klasicna taktika spinovanja i gaslightinga. I tako na temi o feminizmu dolazimo do toga da objasnjavamo muskarcima koji opravdavaju i relativiziraju silovanje zasto to nije ok i sta silovanje zapravo znaci. Dodjes do toga da neko poput tog nesretnog Hakiza izjednacava laznu optuzbu za silovanje sa stvarnim silovanjem, da implicira krivicu zrtve za njeno silovanje, kako na to reagirati?
Meni su ove rasprave s vama vise stilska vjezbai rekreacija, ne pisem ja radi vas, vec radi zena koje ce ovo citati. Vi, kako rekoh, ste izgubljeni slucajevi i sto je najbolja stvar, u manjini ste. Odusevilo me koliko ima muskaraca ovdje koji zdravo razmisljaju, koji su i sami zdravi. I to je mozda najbolji pokazatelj sta se feminizmom postize.
Drug moj.![]()
A ovo drugo, feminizam aj ges? Pa lijepo.
- piupiu
#22739 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam čija je tema bila seksualna privlačnost, ja sam stavila video sa pitanjem 'Današnji feinizam?' - jer u njemu ima toliko elemenata o kojima bi se moglo razgovarati - lijepa je Paulina i zanimljiva joj je priča, ali sa feminističkog stanovišta, meni je viedo zanimljiv jer mi se čini da je primjer svega što feminizam nije i ne bi trebao biti (a mislim da nam se prodaje pod feminizam). A možda sam u krivu.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 09:18Tema nije bila o tome.crveni_makovi wrote: ↑27/03/2022 06:36 Ja uglavnom volim biti u društvu starijih ljudi i nikad ni ne pomislim ni ne kažem nikakvu konstrukciju koja sadrži komponentu "za svoje godine". To mi je strano. Ljudi su samo sve to što jesu. Starenje je prirodan proces a sama starost mi nije odvratna ni odbojna.
Poznajem više ljudi koji nevjerovatno mrze starije ljude. Četvrtkom kad je dan popusta za penzionere izbjegavaju ići u kupovinu kao da će dobiti kugu. Kad ih ugledaju na cesti da voze ispred njih, na kasi u redu ispred sebe ili bilo gdje u javnom prostoru najčešće se izobliče u gnjevu i nemoći što se taj stari škart nekako ne samouništi i nestane. Taj obrazac ponašanja i mržnje prema starijim i starim ljudima je jako prisutan i normalan u našem današnjem društvu.![]()
Hakiz je govorio o općoj seksualnoj privlačnosti, i jeste u pravu, večinu nas ne pale osobe znatno starije od nas.![]()
- piupiu
#22740 Re: Danasnji "feminizam"
To je jako tužno. Ja volim starije ljude. Pune priča. Iksustva. Često i neke blagosti. Rijetko su oholi, za razliku od mladjih. Meni su uvijek zanimljivi.crveni_makovi wrote: ↑27/03/2022 06:36 Ja uglavnom volim biti u društvu starijih ljudi i nikad ni ne pomislim ni ne kažem nikakvu konstrukciju koja sadrži komponentu "za svoje godine". To mi je strano. Ljudi su samo sve to što jesu. Starenje je prirodan proces a sama starost mi nije odvratna ni odbojna.
-
no_sikiriki
#22741 Re: Danasnji "feminizam"
Dijelim isti stav. Samo što je diskusija išla u smjeru "jest lijepa, divna, wow", njen brak, ageism itd. Ne vidim baš neki feminizam u svemu tome.piupiu wrote: ↑27/03/2022 10:38Ne znam čija je tema bila seksualna privlačnost, ja sam stavila video sa pitanjem 'Današnji feinizam?' - jer u njemu ima toliko elemenata o kojima bi se moglo razgovarati - lijepa je Paulina i zanimljiva joj je priča, ali sa feminističkog stanovišta, meni je viedo zanimljiv jer mi se čini da je primjer svega što feminizam nije i ne bi trebao biti (a mislim da nam se prodaje pod feminizam). A možda sam u krivu.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 09:18
Tema nije bila o tome.![]()
Hakiz je govorio o općoj seksualnoj privlačnosti, i jeste u pravu, večinu nas ne pale osobe znatno starije od nas.![]()
-
KraljicaIzJajca
#22742 Re: Danasnji "feminizam"
Hakiz je pisao u tom smjeru, zato sam podvukla da se desila konfuzija razgovora o godinama.piupiu wrote: ↑27/03/2022 10:38Ne znam čija je tema bila seksualna privlačnost, ja sam stavila video sa pitanjem 'Današnji feinizam?' - jer u njemu ima toliko elemenata o kojima bi se moglo razgovarati - lijepa je Paulina i zanimljiva joj je priča, ali sa feminističkog stanovišta, meni je viedo zanimljiv jer mi se čini da je primjer svega što feminizam nije i ne bi trebao biti (a mislim da nam se prodaje pod feminizam). A možda sam u krivu.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 09:18
Tema nije bila o tome.![]()
Napisala sam svoje obrazloženje u vezi video::
Njeno skidanje na videu tokom razgovora je bilo postepeno, što je dalje pričala o osobnim problemima, skidala je dio odjeće, upravo sa ciljem, da cemo ju je drugačije doživjeti, odnosno njenu fizičku ogoljenost nakon pričanja o internim suokbima svoje ličnosti. Ona je bila model, tad nije bila važna njena ličnost.Skidanje je dio posla modela.
Da je to uradila žena koja nije bila model, tad video ne bi imao smisla.
Sve drugačijemo interpretiramo njen nastup.
Ja njenu priču nisam doživjela feminističkom, več osobnim razočarenjem, za isto je isključivo njen izbor.
-
KraljicaIzJajca
#22743 Re: Danasnji "feminizam"
A zašto je problem napisati da žena od 56 godina izgleda odlično, jer izgleda tako.no_sikiriki wrote: ↑27/03/2022 11:05Dijelim isti stav. Samo što je diskusija išla u smjeru "jest lijepa, divna, wow", njen brak, ageism itd. Ne vidim baš neki feminizam u svemu tome.piupiu wrote: ↑27/03/2022 10:38
Ne znam čija je tema bila seksualna privlačnost, ja sam stavila video sa pitanjem 'Današnji feinizam?' - jer u njemu ima toliko elemenata o kojima bi se moglo razgovarati - lijepa je Paulina i zanimljiva joj je priča, ali sa feminističkog stanovišta, meni je viedo zanimljiv jer mi se čini da je primjer svega što feminizam nije i ne bi trebao biti (a mislim da nam se prodaje pod feminizam). A možda sam u krivu.
-
no_sikiriki
#22744 Re: Danasnji "feminizam"
Nije nikakav problem. Ali nije bila poenta u tome.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 11:41A zašto je problem napisati da žena od 56 godina izgleda odlično, jer izgleda tako.no_sikiriki wrote: ↑27/03/2022 11:05
Dijelim isti stav. Samo što je diskusija išla u smjeru "jest lijepa, divna, wow", njen brak, ageism itd. Ne vidim baš neki feminizam u svemu tome.![]()
- vjeshalica
#22745 Re: Danasnji "feminizam"
Lapotcrveni_makovi wrote: ↑27/03/2022 06:36 Ja uglavnom volim biti u društvu starijih ljudi i nikad ni ne pomislim ni ne kažem nikakvu konstrukciju koja sadrži komponentu "za svoje godine". To mi je strano. Ljudi su samo sve to što jesu. Starenje je prirodan proces a sama starost mi nije odvratna ni odbojna.
https://nationalgeographic.rs/istorija- ... tarih.html
Kad smo vec kod starih ljudi,dovoljno se okrenuti oko sebe i vidjeti u zanjih 30 godina koliko im se polozaj u drustvu unistio,i od starosti im se samo napravila patnja da zivotare ko biljcice i iscekuju jadnu smrt.
Umjesto da zive lijepu trecu dob, od njih maltene se ocekuje da umru cim odu u penziju. Siroka je to tema.
-
KraljicaIzJajca
#22746 Re: Danasnji "feminizam"
Ja sam napisala poantu videa, a nije feministički, jer mu to nije ni bio cilj, ali istovremeno meni ima smisao.no_sikiriki wrote: ↑27/03/2022 11:45Nije nikakav problem. Ali nije bila poenta u tome.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 11:41
A zašto je problem napisati da žena od 56 godina izgleda odlično, jer izgleda tako.![]()
Što je problem tebi sa videom?
Piupiu kužim.
-
no_sikiriki
#22747 Re: Danasnji "feminizam"
Ništa, samo to da se možda prodaje pod "feminizam", a ja ga tako ne doživljavam. Razumijem tvoju interpretaciju njenog (postepenog) skidanja, ali meni je paradoksalno pričati/žaliti se o tome da te je neko cijeli život posmatrao kao objekat i nije uzimao u obzir tvoju ličnost. A onda se skidati na videu i to opet predstavljati nekakvim empowerment-om.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 11:49Ja sam napisala poantu videa, a nije feministički, jer mu to nije ni bio cilj, ali istovremeno meni ima smisao.
Piupiu kužim.
-
KraljicaIzJajca
#22749 Re: Danasnji "feminizam"
Nisi razumjela moje obraozloženje skidanja u videu.no_sikiriki wrote: ↑27/03/2022 12:18Ništa, samo to da se možda prodaje pod "feminizam", a ja ga tako ne doživljavam. Razumijem tvoju interpretaciju njenog (postepenog) skidanja, ali meni je paradoksalno pričati/žaliti se o tome da te je neko cijeli život posmatrao kao objekat i nije uzimao u obzir tvoju ličnost. A onda se skidati na videu i to opet predstavljati nekakvim empowerment-om.KraljicaIzJajca wrote: ↑27/03/2022 11:49
Ja sam napisala poantu videa, a nije feministički, jer mu to nije ni bio cilj, ali istovremeno meni ima smisao.
Piupiu kužim.
-
Nierika
#22750 Re: Danasnji "feminizam"
Ono kad se autorica threada vrati i definiše temu i nema više tumačenja i interpretacija o čemu bi sve tema mogla biti.