Ukrajina

sumirprimus

#69226 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sory mate, ne zelim ni indirektno citati.
sumirprimus

#69227 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

đejms i jos jedan brit drze kratke kurseve ukrima..s nogu u pauzi.. :)
Nierika

#69228 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

Ima li igdje više informacija o ljudima koje odvode u Rusiju i kampovima/logorima (filtration camps)? Za sada znam samo da ih odvode i da im provjeravaju (ili uzimaju) dokumente i mobitele.
jefff

#69229 Re: Ukrajina

Post by jefff »

SanskiBiser wrote: 25/03/2022 10:17

frisak trofej, kaze neispravan ne moze ici ali top i sve ostalo radi.
Vrlo jaka protuoklopna sredstva se koriste ali su i dobro oklopljene ove sedamdeset dvojke.
sumirprimus

#69230 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ruski specijalac.. no more.
Milenkov buraz

#69231 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

lajkujMe wrote: 25/03/2022 10:53

Ovo ako je istina je velika pobjeda zapada.
To znaci da i ostali mogu vrlo brzo da se skinu s Ruskog gasa do kraja godine.
Ali isto tako ljuti me jer ako su ovako brzi sta su cekali ovolike godine :oops:
Kada hoće može se sve, ja nisam ni sumnjao...pogotovo Nijemci, mogu sve samo ako žele.
madner

#69232 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 25/03/2022 10:20
madner wrote: 25/03/2022 10:04 Nasli su 2. gardijsku, napada juzno od Sumija gradove od 60 000 i 30 000 ljudi. Znaci da su Rusi shvatili da nema nista od brzog kraja rata.
Moja jedina briga oko Rusa, nije ni avijacija ni balisticke, ni tenkovi ni spetznats
Moja briga oko Rusa je bolesni politicki i vojni vrh koji ne postuju ni zivote svojih ljudi.
Historijski gledano Rusi se nikada nisu obazirali na svoje gubitke.
Citamo podatke da iza prvog i drugog esalona ceka 3 esalon jedina namjena smaknuce sopstvenih dezertera.
I onda od ljudi koji sopstvene ljude ubijaju ocekivati milost prema civilima i neprijateljskim borcima?

Ako politicko Vojni vrh odluci, spremice 100 do 200 hiljada leseva sopstvenog naroda da bi ostvarili svoj cilj.
Nemojte zaboraviti kako su u historiji Rusi pobjedili u ratovima.
Cistim brojevima, na jednog mrtvog rusa dolazi jos 5 pa poslije 5 mrtvih dodje jos 10.
Apsolutno im je nebitan ljudski zivot i sve zarad cega?

Jedino sto mi daje nadu je da ovo nije rat za cisti opstanak Rusa.
Kao npr u Prvom Svjetskom ratu, poslije ogromnih gubitaka desila se revolucija jer narod nije vidio svrhu gubitka zivota.
Sklopili mir s Njemcima i poceli ubijati svoju elitu.
Ali ispranost mozgova u Ruskoj populaciji me zabrinjava.
Vrlo je slicno Srpskim ispranim mozgovima.
Nije tu ni stvar da nemaju pristup stranim Informacijama nego je vise slicno kao s Antivakserima.
Moze hiljade doktora, specijalista i cega sve me doci i reci tako i tako a ovaj ce izvuci jednog "strucnjaka" sa YT i reci evo vidite da nije tako i tako...
Tako isto moze doci na hiljade slika i videa o dokazanim Ruskim gubitcima i mrtvima.
Photoshop, Ukrajincni u Ruskim uniformama....
Pogledajte Srbijanske sajtove i iz moje perpektive nmg da vjerujem da ljudi u one budalistine vjeruju.
A ocigledno ih ima jer se prodaju rekordni brojevi Informera i slicnih govana.

Znansvenici bi trebali uraditi korjenite analize takvog hordaskog ponasanja medju populacijom.
To je danas problem ne samo Rusa nego i svijeta u globalu.
Nepovjerenje je prosto ogromno i sve se izvrce da bi se doslo do "ugodne lazi"
Ma nista od toga ti nije tacno, ali haj.

To je njemacka prica, zasto su izgubili rat. Nisu mogli reci da nesto i glupi Slaveni znaju, nego ispalo da su Zergovi. Isto ta prica za 3. esalon koji likvidira ove sto se povlace, ili prica da jedan ima pusku drugi metke.

Tacno je da su Rusi, ali i Njemci za velike ciljeve bili spremni podnjeti velike zrtve. Da li je ovo sada za Ruse veliki cilj ili ne, to cemo da vidimo.

Obje revolucije, Njemacka i Rusa u WWI su se desile jer narod nije imao sta da jede. A nije imao sta da jede jer je proizvodnja municije vezana za proizvodnju djubriva, a transport vojnika djelio resurse sa raspodjelom hrane. To je bio odlucujuci faktor, ali ta tacka je daleko daleko.

Sto se tice Srba, oni su svoj moment imali 1991 i odlucili da Velika Srbija nije cilj za koji se vrijedi zrtvovati.
sumirprimus

#69233 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sve ok ali ovo nisu 40te, i ovo nije borba za optanak rusije.. koliko ces moci mobilisat i obucit ljudi i poslat u ovu meljaju...u zadanim rokovima. ne kad mogne nego juce.
vidimo da su te brojke oko 60 70k obucenih i spremnih. sve ostalo je goli regrut i rezervist bez imalo volje, cesto i lose obuke.
i oprema, po meni avijacija im je totalno razocarenje, pogotovu cas.spram onoga sto se misliollo da bi mogli i trebali radit, kao podrska kopnenim snagama. mislio sam da su tu dosta jaci ono nista.
realno.
ostaje ta artiljerija i ovi balisticki..
zilog

#69234 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Zelenski se obrušio na Orbana pred EU kolegama: ‘Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju?‘

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... u-15174977

'Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.'

Orban je guja u njedrima EU. Strah me je i pomisliti, kako bi se situacija razvijala, da Rusi uspiju preci Karpate i izbiti na granicu Madjarske.
Izbori u Madjarskoj su, kao i u Srbiji, 3. aprila. Praticu ih, kao sto sam pratio americke u novembru 2020.
drndalo

#69235 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Samprotivsviju wrote: 24/03/2022 23:09 Meni jedima nejasna stvar je odakle ukrajincima poljecu avioni i dronovi..
E pazi da ne saznamo... :wink:
sumirprimus

#69236 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zilog wrote: 25/03/2022 12:22 Zelenski se obrušio na Orbana pred EU kolegama: ‘Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju?‘

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... u-15174977

'Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.'

Orban je guja u njedrima EU. Strah me je i pomisliti, kako bi se situacija razvijala, da Rusi uspiju preci Karpate i izbiti na granicu Madjarske.
Izbori u Madjarskoj su, kao i u Srbiji, 3. aprila. Praticu ih, kao sto sam pratio americke u novembru 2020.
nama je već šukno sa sankcijama dodiku i covicu. orban.

Last edited by sumirprimus on 25/03/2022 12:37, edited 1 time in total.
sumirprimus

#69237 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#69238 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#69239 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

a sjecate se ovog lika, nije nikad prezalio sto su ga skinuli :D

prevod
@nexta_tv
1/2 29 days of a special operation have passed nowhere, the direction of strategic success has not been achieved, only operational success has been achieved, moreover, the enemy is relatively successful in mobilizing and starting to counterattack. mystical predictions that we
2/2 will be drawn into a bloody push and pull, a long debilitating and extremely dangerous for the Russian Federation, were fully justified on the basis of data
sumirprimus

#69240 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

mariupol danas, jos odolijevaju, ulicne borbe danima...
herojski grad!
Piaty

#69241 Re: Ukrajina

Post by Piaty »

madner wrote: 25/03/2022 12:14
lajkujMe wrote: 25/03/2022 10:20

Moja jedina briga oko Rusa, nije ni avijacija ni balisticke, ni tenkovi ni spetznats
Moja briga oko Rusa je bolesni politicki i vojni vrh koji ne postuju ni zivote svojih ljudi.
Historijski gledano Rusi se nikada nisu obazirali na svoje gubitke.
Citamo podatke da iza prvog i drugog esalona ceka 3 esalon jedina namjena smaknuce sopstvenih dezertera.
I onda od ljudi koji sopstvene ljude ubijaju ocekivati milost prema civilima i neprijateljskim borcima?

Ako politicko Vojni vrh odluci, spremice 100 do 200 hiljada leseva sopstvenog naroda da bi ostvarili svoj cilj.
Nemojte zaboraviti kako su u historiji Rusi pobjedili u ratovima.
Cistim brojevima, na jednog mrtvog rusa dolazi jos 5 pa poslije 5 mrtvih dodje jos 10.
Apsolutno im je nebitan ljudski zivot i sve zarad cega?

Jedino sto mi daje nadu je da ovo nije rat za cisti opstanak Rusa.
Kao npr u Prvom Svjetskom ratu, poslije ogromnih gubitaka desila se revolucija jer narod nije vidio svrhu gubitka zivota.
Sklopili mir s Njemcima i poceli ubijati svoju elitu.
Ali ispranost mozgova u Ruskoj populaciji me zabrinjava.
Vrlo je slicno Srpskim ispranim mozgovima.
Nije tu ni stvar da nemaju pristup stranim Informacijama nego je vise slicno kao s Antivakserima.
Moze hiljade doktora, specijalista i cega sve me doci i reci tako i tako a ovaj ce izvuci jednog "strucnjaka" sa YT i reci evo vidite da nije tako i tako...
Tako isto moze doci na hiljade slika i videa o dokazanim Ruskim gubitcima i mrtvima.
Photoshop, Ukrajincni u Ruskim uniformama....
Pogledajte Srbijanske sajtove i iz moje perpektive nmg da vjerujem da ljudi u one budalistine vjeruju.
A ocigledno ih ima jer se prodaju rekordni brojevi Informera i slicnih govana.

Znansvenici bi trebali uraditi korjenite analize takvog hordaskog ponasanja medju populacijom.
To je danas problem ne samo Rusa nego i svijeta u globalu.
Nepovjerenje je prosto ogromno i sve se izvrce da bi se doslo do "ugodne lazi"
Ma nista od toga ti nije tacno, ali haj.

To je njemacka prica, zasto su izgubili rat. Nisu mogli reci da nesto i glupi Slaveni znaju, nego ispalo da su Zergovi. Isto ta prica za 3. esalon koji likvidira ove sto se povlace, ili prica da jedan ima pusku drugi metke.

Tacno je da su Rusi, ali i Njemci za velike ciljeve bili spremni podnjeti velike zrtve. Da li je ovo sada za Ruse veliki cilj ili ne, to cemo da vidimo.

Obje revolucije, Njemacka i Rusa u WWI su se desile jer narod nije imao sta da jede. A nije imao sta da jede jer je proizvodnja municije vezana za proizvodnju djubriva, a transport vojnika djelio resurse sa raspodjelom hrane. To je bio odlucujuci faktor, ali ta tacka je daleko daleko.

Sto se tice Srba, oni su svoj moment imali 1991 i odlucili da Velika Srbija nije cilj za koji se vrijedi zrtvovati.
Ma sta ba :?
sumirprimus

#69242 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ista taktika ko u siriji... nekoc su za njih navijali a isti nacin djelovanja.udri po civilima nako žgadijski.
madner

#69243 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 25/03/2022 12:18 sve ok ali ovo nisu 40te, i ovo nije borba za optanak rusije.. koliko ces moci mobilisat i obucit ljudi i poslat u ovu meljaju...u zadanim rokovima. ne kad mogne nego juce.
vidimo da su te brojke oko 60 70k obucenih i spremnih. sve ostalo je goli regrut i rezervist bez imalo volje, cesto i lose obuke.
i oprema, po meni avijacija im je totalno razocarenje, pogotovu cas.spram onoga sto se misliollo da bi mogli i trebali radit, kao podrska kopnenim snagama. mislio sam da su tu dosta jaci ono nista.
realno.
Nije bitno da li je objektivno borba za opstanak, nego da li Rusi misle da jeste.

Sto se broja tice, to cemo isto viditi, 60k je premalo i za ovo sto sada rade.
Avijacija im je najbolji dio, radi tacno ono sto su mislili da ce raditi. Nije USAF, nego Luftwaffe v2.

Balisticke rakete su dio ovog avijacija, izvrsavaju zadatke koje na zapadu radi ista.
sumirprimus

#69244 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

avijacija ne radi ono sto bi trebala, a ne ono sto oni misle da bi trebala, zato imaju ogromne gubitke..
a brojke oko vojske, su njihove, usljed reformi isli su i idu na smanjenje broja profeionalnih vojnika, s tim da ovo za sta imaju para je nedovoljno, ostalo su regruti, nacionalna garda i rezrevisti. problem je sto je permal broj profesionalnih vjnika.evidentno, a ioni su podnjeli i najvece gubitke u ovim ovim valovima kad su mislili dace ic lako. i to se vidi po spiskovima poginulih.
i za borbu za opstanak, sta god im pricali, imali smo mi takve i ovde, vjerovatn je propaganda prejaka, no nije isto borit se u svom gradu i pred svojim kucnim pragom, i ginut u nekakvoj mocvari u drugoj drzavi.
Milenkov buraz

#69245 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

sumirprimus wrote: 25/03/2022 11:43

za bratiju sa teme koji razumiju! :lol:
:lol: :lol: :lol:
zilog

#69246 Re: Ukrajina

Post by zilog »

madner wrote: 25/03/2022 12:52
sumirprimus wrote: 25/03/2022 12:18 sve ok ali ovo nisu 40te, i ovo nije borba za optanak rusije.. koliko ces moci mobilisat i obucit ljudi i poslat u ovu meljaju...u zadanim rokovima. ne kad mogne nego juce.
realno.
Nije bitno da li je objektivno borba za opstanak, nego da li Rusi misle da jeste.

Avijacija im je najbolji dio, radi tacno ono sto su mislili da ce raditi. Nije USAF, nego Luftwaffe v2.

Balisticke rakete su dio ovog avijacija, izvrsavaju zadatke koje na zapadu radi ista.
Sta misli ruski vojnik na terenu, to vidimo. Sta ruska javnost misli, to nije bitno, svi se pokolebaju kada dodje plava koverta na vrata (ili koje boje je kod njih). Ostalo je jos, sta misli ruska vrhuska oko Putlera i oligarsi? To sam 100% uvjeren, da su sve zablude, ako ih je bilo, nestale poput snijega sto okopni...

Ima jos, sta misle velikosrbi? To znamo... :mrgreen: Ukrajina napala Rusiju... :roll:
Last edited by zilog on 25/03/2022 13:03, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#69247 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

zilog wrote: 25/03/2022 13:00
madner wrote: 25/03/2022 12:52

Sta misli ruski vojnik na terenu, to vidimo. Sta ruska javnost misli, to nije bitno, svi se pokolebaju kada dodje plava koverta na vrata (ili koje boje je kod njih). Ostalo je jos, sta misli ruska vrhuska oko Putlera i oligarsi? To sam 100% uvjeren, da su sve zablude, ako ih je bilo, nestale poput snijega sto okopni...
Jebe se eliti oko Putina... :roll: :(
Putinova novinarka odbila odgovoriti na pitanje zašto njen sin nije pozvan u vojsku
https://www.klix.ba/magazin/putinova-no ... /220325034
sumirprimus

#69248 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma za ove oko njega bar visoke oficire nema dvojbe da bi ga sad skinuli da smiju. jer penje se ljestvia nastradaih u RV, no u strahu su velike oci :D
mozda onaj do tebe izda pa se okrene sve :evil:
Kaligrafija

#69249 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

Koliko su udaljene najblize ukrajinske snage od Mariupolja!?
sumirprimus

#69250 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kaligrafija wrote: 25/03/2022 13:04 Koliko su udaljene najblize ukrajinske snage od Mariupolja!?
po onoj karti cca 60 km.
Post Reply