Ukrajina

General War

#69051 Re: Ukrajina

Post by General War »

Nadzornik

#69052 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

General War wrote: 24/03/2022 23:36
Ameri su sve pobrali koliko znam, samo ne znam je li za ukrajinu ili negdje drugo..ali je bio C17 prije 20 tak dana odnio neku municiju iz tuzle.
Kad smo vec kod municije ja u ovom ratu jos nisam vidio da je neko ispalio i jedan rafal.
Sve se svodi na Avione,dalekometno granatiranje,VBR-ovi,Rakete,Bayraktari,rucni bacaci raketa itd..
Dimu1927

#69053 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Nadzornik wrote: 24/03/2022 23:34
Dimu1927 wrote: 24/03/2022 23:27

a cekaj sta bi od onog Putinovog, ko god se umjesa trpit ce posljedice ? sve zemlje otvoreno salju oruzje, dovlace danonocno, dovoljno je pogledati flightradar u bilo koja doba dana, nato, americke, britanske itd letljelice su konstantno u blizini granice, plus ovi teretni avioni sto samo dovlace oruzje i sta su rusi uradili povodom toga ? nista... znaci bukvalno se smiju rusima u lice, jer ocito da rusi ne smiju prnuti prema nato-u...

iz ruskog ugla, nato ratuje protiv njih uveliko, sa svime osim sa ljudstvom i oklopom
To je dozvoljeno ali samo odbrambeno oruzje a nikako ofanzivno u vidu aviona,tenkova,raketa itd...
Sjetimo se Avganistana,Vijetnama,Koreje gdje su Ameri i Rusi obilato pomagali svoju stranu da bi napakostili jedni drugima.
ovi stingeri, i ostalo oruzje cime unistavaju tenkove nisu ofanzivno oruzje ? :D a sta je sa nadzorom sa neba, boga pitaj sta sve gore rade ovi avioni i kako to ukrajinci na terenu koriste... i to nije mijesanje u sukob?

uostalom sta znace nato trupe i da dodju u ukrajinu, nit poznaju teren niti ista, vise sigurno efekta ima ovako pumpanje ukrajinaca oruzjem i obavjestajniim podacima... niko ne poznaje bolje svoju avliju od ljudi koji su tu rodjeni...

opet kazem, sa ruskog gledista, nato je i vise nego ukljucen, inace su poznati da drze do obicaja ratovanja i medjunarodnih konvencija... :D a sa druge strane, mogu se kladiti da je nato imalo bio siguran da bi rusija udarila i na njih, da ne bi ni blizu ovoliko davali podrske ukrajini... jednostavno je obavijestajna sluzba odradila svoje, znalo se da su rusi truba i da ne smiju prnuti prema nato.
Mrvice_ba

#69054 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Romanija wrote: 24/03/2022 23:39
odmor wrote: 24/03/2022 22:48

Juce prica da je Irpin cist i da su rusi u okruzenju skoro, sve cekam kad ce past i bucha. Na istocnoj strani prica da su ih pomjerili 50 kilometara. Danas teske borbe oko Kijeva, neki pozari, mole se gradjani da ne otvaraju prozore..
Jesu li im to Rusi pukli kontru i ulaze u Kijev, o cemu se radi???
Prvo Kijev je jako veliki povrsinski, ima masa jedinica neke bolje obucene i napumpane, a neke slabije,i svasta se desava gdje nema uspostavljenog fronta, generalno Ukrajinci guraju i iz defanzivnih idu u ofanzivja dejstva, ali se i Rusi ne daju. Prije dva dana dok su ih Ukrajinci izbacivali iz Makariva Rusi su im nekoliko kilometara istocnije usli u Mikolaiv i zarobili skoro cetu vojnika..podsjeti me na Sarajevo u Dec 1992, oni nas guraju a Otesu mi njih na Zuci, krv do koljena svugdje. Ma Kijev je siguran tu su svakave VDV jedinice ispuhale, ali ja da sam Ukrajinac ja bih se pozabavio Donbasom, najbolje i najiskusnije jedinice, i najjace utvrdjene, ovi ih guraju svakih nekoliko dana zaseok po zaseok.
Znaci patka bila prica o kontri? Rasputica ce i Ukrajincima jos malo nazalost.
General War

#69055 Re: Ukrajina

Post by General War »

Nadzornik wrote: 24/03/2022 23:40
Ameri su sve pobrali koliko znam, samo ne znam je li za ukrajinu ili negdje drugo..ali je bio C17 prije 20 tak dana odnio neku municiju iz tuzle.
Kad smo vec kod municije ja u ovom ratu jos nisam vidio da je neko ispalio i jedan rafal.
Sve se svodi na Avione,dalekometno granatiranje,VBR-ovi,Rakete,Bayraktari,rucni bacaci raketa itd..
Zavisi sta gledas, ima toga koliko hoces....sve nabrojano ne zauzima teritoriju vec pjesadija..eno vidi ona dva jadnika sto jedu zemlju sto sam postavio klip.
Nadzornik

#69056 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Dimu1927 wrote: 24/03/2022 23:41

ovi stingeri, i ostalo oruzje cime unistavaju tenkove nisu ofanzivno oruzje ? :D a sta je sa nadzorom sa neba, boga pitaj sta sve gore rade ovi avioni i kako to ukrajinci na terenu koriste... i to nije mijesanje u sukob?

uostalom sta znace nato trupe i da dodju u ukrajinu, nit poznaju teren niti ista, vise sigurno efekta ima ovako pumpanje ukrajinaca oruzjem i obavjestajniim podacima... niko ne poznaje bolje svoju avliju od ljudi koji su tu rodjeni...

opet kazem, sa ruskog gledista, nato je i vise nego ukljucen, inace su poznati da drze do obicaja ratovanja i medjunarodnih konvencija... :D a sa druge strane, mogu se kladiti da je nato imalo bio siguran da bi rusija udarila i na njih, da ne bi ni blizu ovoliko davali podrske ukrajini... jednostavno je obavijestajna sluzba odradila svoje, znalo se da su rusi truba i da ne smiju prnuti prema nato.
Stingere su Ameri jos onomad u Avganistanu podjelili Talibanima kao sto su i Rusi obilato naoruzavali Vijatnamce.
Sve su to igre koje ne prelaze crvenu liniju i do sad su se toga pridrzavali i jedni i drugi a tako ce ostati i u buduce.
Novosti

#69057 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Nespin

#69058 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 10:48, edited 1 time in total.
emirolini

#69059 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ode jos jedan

emirolini

#69060 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Hrabro iz Kharkiva

GandalfSivi

#69061 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 24/03/2022 23:34
GandalfSivi wrote: 24/03/2022 23:31

Drugo punjenje se pali u zraku, ne mislim da je ista pogodjeno
Sto da ne, tipicno ovako BUK lansira...mozda na BPL.
Sekundarna eksplozija je previse mala da bi bio avion, mozda jeste Bajro, ali nismo vidjeli da je ista eksplodiralo kad je palo. Puno vise smisla ima da raketom gadjaju ovu bateriju sto po njima udara, a sve rakete imaju sekundarno paljenje kad su vec u zraku…
karanana

#69062 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ukrajina treba 500 javelina i 500 stingera dnevno jebote. Jedno punjenje javelina je oko 60 milja cini mi se. ne znam posto je stingerovo punjenje ili je jednokratna.
Spiritbreaker

#69063 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

Herson ce se vratiti relativmo brzo jer ocigledno da megadebili drze tu liniju fronta. A ovi iza Buche do Hostomela nemaju ni municije ni goriva vise za neke operacije.
giannibelif

#69064 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Meni nije jasno da je ovaj Putin toliko ograničen u svojoj bahatosti da je vjerovao procjenama da može uzeti površinski ovoliki državu koja osam godina se vojno obučava i konsoliduje po nečemu što bi bilo najbliže NATO standardima, koja ima operativnu pomoć najjačih obavještajnih službi Zapada, a njegova vojska operativnoj i vojnoj gotovosti jad i čemer za par dana nekog brzog dejstva. Ovo neće biti moguće svakako ni za par dana ni za par mjeseci. Nisam ga smatrao glup, već klasičnim diktatorom KGB-ovog čekića, ali gro odluka i poteza su da čovjek ne povjeruje.
Last edited by giannibelif on 25/03/2022 00:32, edited 1 time in total.
odmor

#69065 Re: Ukrajina

Post by odmor »

karanana wrote: 25/03/2022 00:23 Ukrajina treba 500 javelina i 500 stingera dnevno jebote. Jedno punjenje javelina je oko 60 milja cini mi se. ne znam posto je stingerovo punjenje ili je jednokratna.
A posto su ruske stvari zbog kojih su im potrebni javelini i stingeri? :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69066 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Nadzornik wrote: 24/03/2022 23:40
ima onaj snimak, da li je kod Hersona, gdje se rokaju na cesti, odnosno preko ceste, bombe ručne bacaju jedni na druge. lik ih dronom snima. od vozila samo dva transportera ukrajinska...

evo našao... mislim da je bilo već na temi

Timscho

#69067 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

Jedan od aspekata ovog rata je i odnos posmatrača izražen kroz komentare i diskusije u medijima i na internet platformama. Iako je ogromna većina razumnih ljudi širom svijeta od prvog sata invazije lako prepoznala žrtvu i agresora, dobro i zlo, i na temelju svojih moralnih načela i osjećaja za pravdu iskazala zaprepaštenje ruskim razaranjem i tragedijom Ukrajinaca, ipak je od samog početka prisutna i jedna druga, manja grupa posmatrača. Ta druga grupa u svojim komentarima nije bila posebno emotivna niti se bavila tragedijom građana Ukrajine. Njihovo očitovanje o ratu u Ukrajini se isprva ticalo uglavnom politike, tumačenja povijesti, nekih prošlih ratova uz, naravno, odobravanje ruske agresije, veličanje lika i djela V.Putina kao i neizostavnu, najčešće sarkazmom izraženu, bahatu samouvjerenost o nadmoći i genijalnosti ruske armije i ruskog naroda.
Međutim kako je rat poprimio svoj tok i svima postalo jasno da svakodnevni snimci uništene ruske vojske širom Ukrajine nisu photoshop ni CGI, da se te najspremnije divizije nadnaravnih ruskih boraca sa najmodernijim čudesnim oružjima nikada na javi neće ukazati, i da je Putin idiot koji gubi rat komentari ove manje grupe imaju potpuno drugi fokus. Nevjerovatno je kako se promijenio predmet interesovanja tih donedavno bahatih navijača ruskog siledžije otkako su i sami uvidjeli da je Ruska armija jedna hrpa nesposobnih, korumpiranih oficira, zastarjelog oružja, pokvarene opreme, preplašenih i gladnih vojnika. Sada se ti posmatrači puni empatije sažalijevaju nad Ukrajincima jer jadni izmanipulisani ginu za tuđe ciljeve, osuđuju Zelenskog zato što ne potpiše mir jer je sad odjednom svaki mir bolji od rata, pate za porušenim gradovima, ne vide smisao u pobjedi ako je zemlja srušena, suze liju za ukrajinskim izbjeglicam koje se neće vratiti u svoju zemlju, sada ovi odskora suosjećajni posmatrači pate zbog visokih cijena goriva u Evropi, propasti turizma, sporta...
Teška muka je Putinovim pristalicama prihvatiti nadolazeći poraz. Ali još uvijek smatraju da je bilo ispravno iz čista mira napasti drugu zemlju i nametati svoju volju. Nemaju oni prema žrtvi ni dalje nikakvu empatiju već tako samo kamufliraju svoju satisfakciju i kroz redove istču da će pobjednik ostati razoren, bez perspektive, a njegovi saveznici ekonomski oslabljeni.
apsidejzi

#69068 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Dimu1927 wrote: 24/03/2022 23:41
Nadzornik wrote: 24/03/2022 23:34

To je dozvoljeno ali samo odbrambeno oruzje a nikako ofanzivno u vidu aviona,tenkova,raketa itd...
Sjetimo se Avganistana,Vijetnama,Koreje gdje su Ameri i Rusi obilato pomagali svoju stranu da bi napakostili jedni drugima.

Naravno da nisu. Ipak oni gadjaju tenkove koji su agresorski tenkovi. Usli u njihovu drzavu. Sutra da ruska vojska izadje iz Ukrajine, ukrajinci nece moci iskoristiti nista od doniranog oruzja da bi napali rusiju na ruskoj teritoriji. Dakle, sa dobijenim oruzjem i informacijama iz aviona i dronova, nece moci napasti rusiju.

Sto se tice ukrajinskih aviona i bajraktara, oni su KUPLJENI prije agresije i predstavljaju arsenal koji moze biti napadacki preusmjeren ali to je van konteksta doniranog oruzja.
General War

#69069 Re: Ukrajina

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 25/03/2022 00:17
General War wrote: 24/03/2022 23:34
Sto da ne, tipicno ovako BUK lansira...mozda na BPL.
Sekundarna eksplozija je previse mala da bi bio avion, mozda jeste Bajro, ali nismo vidjeli da je ista eksplodiralo kad je palo. Puno vise smisla ima da raketom gadjaju ovu bateriju sto po njima udara, a sve rakete imaju sekundarno paljenje kad su vec u zraku…
...to se zove marsevski motor, nemora explodirati da padne, a nemora biti da je ista pogodilo, a pvo je raketa definitivno jer one po kraju dometa same detoniraju, a ova je ljuljnula prilicno nisko i rano
Nespin

#69070 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 10:48, edited 2 times in total.
apsidejzi

#69071 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Timscho wrote: 25/03/2022 00:31 Jedan od aspekata ovog rata je i odnos posmatrača izražen kroz komentare i diskusije u medijima i na internet platformama. Iako je ogromna većina razumnih ljudi širom svijeta od prvog sata invazije lako prepoznala žrtvu i agresora, dobro i zlo, i na temelju svojih moralnih načela i osjećaja za pravdu iskazala zaprepaštenje ruskim razaranjem i tragedijom Ukrajinaca, ipak je od samog početka prisutna i jedna druga, manja grupa posmatrača. Ta druga grupa u svojim komentarima nije bila posebno emotivna niti se bavila tragedijom građana Ukrajine. Njihovo očitovanje o ratu u Ukrajini se isprva ticalo uglavnom politike, tumačenja povijesti, nekih prošlih ratova uz, naravno, odobravanje ruske agresije, veličanje lika i djela V.Putina kao i neizostavnu, najčešće sarkazmom izraženu, bahatu samouvjerenost o nadmoći i genijalnosti ruske armije i ruskog naroda.
Međutim kako je rat poprimio svoj tok i svima postalo jasno da svakodnevni snimci uništene ruske vojske širom Ukrajine nisu photoshop ni CGI, da se te najspremnije divizije nadnaravnih ruskih boraca sa najmodernijim čudesnim oružjima nikada na javi neće ukazati, i da je Putin idiot koji gubi rat komentari ove manje grupe imaju potpuno drugi fokus. Nevjerovatno je kako se promijenio predmet interesovanja tih donedavno bahatih navijača ruskog siledžije otkako su i sami uvidjeli da je Ruska armija jedna hrpa nesposobnih, korumpiranih oficira, zastarjelog oružja, pokvarene opreme, preplašenih i gladnih vojnika. Sada se ti posmatrači puni empatije sažalijevaju nad Ukrajincima jer jadni izmanipulisani ginu za tuđe ciljeve, osuđuju Zelenskog zato što ne potpiše mir jer je sad odjednom svaki mir bolji od rata, pate za porušenim gradovima, ne vide smisao u pobjedi ako je zemlja srušena, suze liju za ukrajinskim izbjeglicam koje se neće vratiti u svoju zemlju, sada ovi odskora suosjećajni posmatrači pate zbog visokih cijena goriva u Evropi, propasti turizma, sporta...
Teška muka je Putinovim pristalicama prihvatiti nadolazeći poraz. Ali još uvijek smatraju da je bilo ispravno iz čista mira napasti drugu zemlju i nametati svoju volju. Nemaju oni prema žrtvi ni dalje nikakvu empatiju već tako samo kamufliraju svoju satisfakciju i kroz redove istču da će pobjednik ostati razoren, bez perspektive, a njegovi saveznici ekonomski oslabljeni.
Ne zaboravi da su komentatori koje spominjes zapravo prekvalifikovani infektolozi od prosle godine.
vrbas1979

#69072 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

Nadzornik wrote: 24/03/2022 23:13
Samprotivsviju wrote: 24/03/2022 23:09 Meni jedima nejasna stvar je odakle ukrajincima poljecu avioni i dronovi..

Na ovaj aerodrom se Rusi ne usudjuju da ga raketiraju jer se nalazi uz samu granicu sa Slovackom,clanicom NATO.
Velika je vjerovatnoca da raketa zavrsi u Slovackoj i eto ti velikog belaja.

Image

https://www.google.com/maps/place/Uzhho ... 2922?hl=de
Odavde ne uzlijeću nikakvi borbeni avioni.
A ni dronovi.
giannibelif

#69073 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Iz Tekirdaga za Poljsku posljednjih dana leti i Motor Sich Zaporožje, lokalna avio kompanija. Stiže oprema revnosno.
Optimus Prime

#69074 Re: Ukrajina

Post by Optimus Prime »

Rusi su stvarno u nezavidnom polzaju. Ne mogu naprijed, a put nazad takodjer nije opcija.
Ostaje interesantno vidjeti hoce li zapad uspjeti postici sporazum sa Iranom i Venecuelom o plasiranju dodatnih kolicina nafte na trziste, i time omoguciti (barem djelicmicni ) embargo na izvoz nafte Rusiji sto bi njenu ekonomiju u konacnici i dokrajcilo.

Ali opet mislim da i zapad mora malo balansirati jer potpuni ekonomski slom jedne nuklearne sile takodjer nije pozeljan scenarij.
TDK-90

#69075 Re: Ukrajina

Post by TDK-90 »

karanana wrote: 25/03/2022 00:23 Ukrajina treba 500 javelina i 500 stingera dnevno jebote. Jedno punjenje javelina je oko 60 milja cini mi se. ne znam posto je stingerovo punjenje ili je jednokratna.
Sjecam se kao dijete clanka iz Oslobodjenja 1991 mislim i clanak o Stinger raketama na koji nacin djeluju i cijena od 50.000 $
tada je to bila ogromna suma :-)
Mozda je sada proizvodnja pojednostavljena pa je dostupniji, a danas 50.000 $ nije kao prije 30 godina :bih:
Post Reply