Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
slazem se... ove kontre sto rade su rizicne al ako su isplanirane dobro i tacno gdje treba udariti onda se rizik mozda bude isplatio... od tehnike koje bi zapad trebao dati ukrajincima su protiv oklopni i protiv zracni sistemi... trenutno im treba najvise da naprave ako ne prevagu bar balans nad svojim glavama... dronovi pod obavezu.
Posto se bojim da Rusi imaju kondicije ko Elf 90-tih bilo bi dobro da Ukrajina ubaci Messija u igru, da se nadovezem na fudbalsku pricu.
Ova desavanja na jugu da Ukrajinci pokusavaju rasteretit Mrijupolj su po meni trenutno vaznija od Kijevske oblasti. Veoma je vazno da Marijupolj dobije na vremenu
Ukrajina moze i dalje postojati bez Mariupolja, ali bez Kijeva ne moze. Kijev je bio i ostao prioritet broj 1, i jako je bitno da ih sad tamo dovrse dok su oslabljeni. Ako se pregrupisu i dovuku pojacanja na taj front, eto opet problema.
Ne poznajemo baš Ukr vojsku, u kojoj mjeri komanda ima na raspolaganju manevarske-mobilne jedinice koje se mogu prebacivati po potrebi na cijeloj teritoriji, a koliko domobranskih?
bez toga teško je voditi ofanzivne akcije, nama je trebalo godina-dvije.
Ukrajincima najveca greska moze biti da ih atmosfera ponese i pomisle da se mogu sa Rusima tjerati u napadackoj taktici. Najbolje da se drze nekog polu-gerilskog ratovanja. Kratki i brzi udari i bjezi. Praviti zamke i ceke. Udarati tehniku i logistiku. Malo Bajro, malo granatiranje, malo raketama sto imaju.
Izmoriti Ruse, razvuci rat do iduce zime, na dvije, tri godine ako treba i cekati priliku za zavrsnicu.
Ma haman nece ni pogrijesiti ako krenu sa napadackom taktikom. Rusija je tigar od papira. Zive od stare slave a ustvari su zaostala armija koja ne da nije br 2 u svijetu. Nisu ni u prvih 20 mjesta. Izvlaci ih sto imaju atomske al ima i Pakistan pa ih niko ne vidi nekom silom.
Ne treba biti glup pa se bez razloga zalijetati glavom na tenk. Ukrajinci ono malo tehnike sto imaju moraju čuvati kao oci u glavi. Rusi da izgube 5000 tenkova, opet ih imaju jos 5000.
Dakle, lagano, polako, srcano, s mudima i najvaznije pametno.
Krenuti sad sa mehanizacijom, pobucali bi ih ruski avioni ko krme masnu krpu. Znaci samo mudro.
Samprotivsviju wrote: ↑24/03/2022 23:09
Meni jedima nejasna stvar je odakle ukrajincima poljecu avioni i dronovi..
Na ovaj aerodrom se Rusi ne usudjuju da ga raketiraju jer se nalazi uz samu granicu sa Slovackom,clanicom NATO.
Velika je vjerovatnoca da raketa zavrsi u Slovackoj i eto ti velikog belaja.
Meni stvarno ne ide u glavu da su po 10ti put dobili po nosu na aerodromu, zar je neko stvarno toliko glup?
Sto se tice taktike Ukrajinaca sve se analizira na vise strana, niti jedna odluka se bar do sad nije donjela tek tako. Ukrajinci su se zestoko upgradovali uz Nato pomoc naravno. Rusi su strasno naivni, svaki njihov pokret se prati.
Sada Rusi pojacavaju svoje prisustvo u Bjelorusiji jer tamo polako pocinje da puca po savovima, u ovom trenutku cak i vojni udar nije nemoguc.
Koriste aerodrome na granicama sa Slovačkom, Rumunijom, Mađarskom i vjerovatno dosta mogućnosti koriste i na zapadu sa Poljskom granicom. Ovaj aerodrom na granici sa Slovačkom u Užgorodu je pozicioniran tako da ga je teško gađati, a da ne pogode teritoriju NATO članice.
Koriste aerodrome na granicama sa Slovačkom, Rumunijom, Mađarskom i vjerovatno dosta mogućnosti koriste i na zapadu sa Poljskom granicom. Ovaj aerodrom na granici sa Slovačkom u Užgorodu je pozicioniran tako da ga je teško gađati, a da ne pogode teritoriju NATO članice.
Sto prije praviti aerodrom u Bihaću uz samo HR granicu
giannibelif wrote: ↑24/03/2022 23:18
kako bi nasi bajraktari i migovi imali slobodnu pistu.
prije par dana je bila vijest da ima nekih aktivnosti i na kijevskom aerodromu. nalazim to za tesko povjerovat zbog blizine ratista ali mozda bajre.....
a cekaj sta bi od onog Putinovog, ko god se umjesa trpit ce posljedice ? sve zemlje otvoreno salju oruzje, dovlace danonocno, dovoljno je pogledati flightradar u bilo koja doba dana, nato, americke, britanske itd letljelice su konstantno u blizini granice, plus ovi teretni avioni sto samo dovlace oruzje i sta su rusi uradili povodom toga ? nista... znaci bukvalno se smiju rusima u lice, jer ocito da rusi ne smiju prnuti prema nato-u...
iz ruskog ugla, nato ratuje protiv njih uveliko, sa svime osim sa ljudstvom i oklopom
Mozda za avione, ali za Bajraktare nema sanse...Bajraktar uz pomoc satelita ima operativni raspon od 300 km max
Last edited by Samprotivsviju on 24/03/2022 23:31, edited 1 time in total.
For the tenth time, the Armed Forces of Ukraine struck a devastating blow at Russian troops at the Chornobayev Airport near Kherson, said Oleksiy Arestovych, an adviser to the Office of the President of Ukraine.
Ljudi moji da li je to moguće...
nek probaju još jednom nikad se ne zna, možda prođe
a cekaj sta bi od onog Putinovog, ko god se umjesa trpit ce posljedice ? sve zemlje otvoreno salju oruzje, dovlace danonocno, dovoljno je pogledati flightradar u bilo koja doba dana, nato, americke, britanske itd letljelice su konstantno u blizini granice, plus ovi teretni avioni sto samo dovlace oruzje i sta su rusi uradili povodom toga ? nista... znaci bukvalno se smiju rusima u lice, jer ocito da rusi ne smiju prnuti prema nato-u...
iz ruskog ugla, nato ratuje protiv njih uveliko, sa svime osim sa ljudstvom i oklopom
To je dozvoljeno ali samo odbrambeno oruzje a nikako ofanzivno u vidu aviona,tenkova,raketa itd...
Sjetimo se Avganistana,Vijetnama,Koreje gdje su Ameri i Rusi obilato pomagali svoju stranu da bi napakostili jedni drugima.
Juce prica da je Irpin cist i da su rusi u okruzenju skoro, sve cekam kad ce past i bucha. Na istocnoj strani prica da su ih pomjerili 50 kilometara. Danas teske borbe oko Kijeva, neki pozari, mole se gradjani da ne otvaraju prozore..
Jesu li im to Rusi pukli kontru i ulaze u Kijev, o cemu se radi???
Prvo Kijev je jako veliki povrsinski, ima masa jedinica neke bolje obucene i napumpane, a neke slabije,i svasta se desava gdje nema uspostavljenog fronta, generalno Ukrajinci guraju i iz defanzivnih idu u ofanzivja dejstva, ali se i Rusi ne daju. Prije dva dana dok su ih Ukrajinci izbacivali iz Makariva Rusi su im nekoliko kilometara istocnije usli u Mikolaiv i zarobili skoro cetu vojnika..podsjeti me na Sarajevo u Dec 1992, oni nas guraju a Otesu mi njih na Zuci, krv do koljena svugdje. Ma Kijev je siguran tu su svakave VDV jedinice ispuhale, ali ja da sam Ukrajinac ja bih se pozabavio Donbasom, najbolje i najiskusnije jedinice, i najjace utvrdjene, ovi ih guraju svakih nekoliko dana zaseok po zaseok.