Dobro napisano,vjeshalica wrote: ↑23/03/2022 09:35Cuj vadjenje iz guzice?seln wrote: ↑23/03/2022 09:15
Ovo je sad bas vadjenje iz guzice.
OK, dozvoli da ti kaze seljak koji poznaje temu: odvajkada su zene naslijedjeno zemljiste prodavale braci.
Logicno, udaje se, napusta rodno mjesto, sta ce sa zemljom.
U mojoj selendri su bila i dva domazeta. Sta mislis jesu li njihove zene izgubile zemljisni posjed?
Mogu razumjeti da si zbog diskusije bijesna na mene, ali ne moras skakati na svaki moj post.![]()
Znam lika koji je,prodao sestrin stan da plati kockarske dugove. Ja ne znam nijednu zenu koja je prodala bratov stan da plati kockarske dugove. Da ne govorim o alkoholu i tim propastima. Samo znam za more primjera gdje utjerivaci dugova lupaju po vratima i traze sve sa kamatom zahvaljujuci muskoj logici stvari. A razvodi jedini nacin da se spasis od nasrtanja kabadahija sa pistoljima na vratima.
Odvajkada moja nana nije prodala nasljedjeni svoj dio braci jer nije imala potrebe za tim,bili su svi obezbjedjeni. To je uglavnom bilo u fukarskim rezimima,gdje je zena ocito prodavala i malo jada,da bi odnijela svoj dio pretvoren u novac da bi ga ulagala ili dala u kucu od muza. Ili se odricala svoga u ime brace.
Zemlja je kapital,a ja i ako se udam na kraj svijeta,osim ako se ne mislim vracati je logicno da se proda. Ako to nije slucaj zasto bi npr prodala zemljiste/ koje negdje imam,a koje mi moze biti za "svaki slucaj" ako razumijes?
dodala bi jos da nece ni jedan normalna i pametna zene bas tako prodati ni svoju zemlju iako ne zivi tamo, nego ce gledati da opet od toga nesto negdje kupi. Jer imati kesh i nije tako pozeljno u danasnje vrijeme nesigurnosti. A kad kupis novu nekretninu, uvijek imas kapital, a i mjesto gdje mozes zivjeti bez dugova, a to je veliko.