Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
snijeg_led

#22626 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

vjeshalica wrote: 23/03/2022 09:35
seln wrote: 23/03/2022 09:15

Ovo je sad bas vadjenje iz guzice.
OK, dozvoli da ti kaze seljak koji poznaje temu: odvajkada su zene naslijedjeno zemljiste prodavale braci.
Logicno, udaje se, napusta rodno mjesto, sta ce sa zemljom.
U mojoj selendri su bila i dva domazeta. Sta mislis jesu li njihove zene izgubile zemljisni posjed?

Mogu razumjeti da si zbog diskusije bijesna na mene, ali ne moras skakati na svaki moj post.
Cuj vadjenje iz guzice? :lol:

Znam lika koji je,prodao sestrin stan da plati kockarske dugove. Ja ne znam nijednu zenu koja je prodala bratov stan da plati kockarske dugove. Da ne govorim o alkoholu i tim propastima. Samo znam za more primjera gdje utjerivaci dugova lupaju po vratima i traze sve sa kamatom zahvaljujuci muskoj logici stvari. A razvodi jedini nacin da se spasis od nasrtanja kabadahija sa pistoljima na vratima.

Odvajkada moja nana nije prodala nasljedjeni svoj dio braci jer nije imala potrebe za tim,bili su svi obezbjedjeni. To je uglavnom bilo u fukarskim rezimima,gdje je zena ocito prodavala i malo jada,da bi odnijela svoj dio pretvoren u novac da bi ga ulagala ili dala u kucu od muza. Ili se odricala svoga u ime brace.
Zemlja je kapital,a ja i ako se udam na kraj svijeta,osim ako se ne mislim vracati je logicno da se proda. Ako to nije slucaj zasto bi npr prodala zemljiste/ koje negdje imam,a koje mi moze biti za "svaki slucaj" ako razumijes?
Dobro napisano, :thumbup:
dodala bi jos da nece ni jedan normalna i pametna zene bas tako prodati ni svoju zemlju iako ne zivi tamo, nego ce gledati da opet od toga nesto negdje kupi. Jer imati kesh i nije tako pozeljno u danasnje vrijeme nesigurnosti. A kad kupis novu nekretninu, uvijek imas kapital, a i mjesto gdje mozes zivjeti bez dugova, a to je veliko.
no_sikiriki

#22627 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

KraljicaIzJajca wrote: 24/03/2022 11:49
MarlboroGold wrote: 24/03/2022 11:46 Sposobna i vrijedna žena. Nije bitno kojim sredstvima je dogurala do te pozicije, ali je dogurala :mrgreen:
Poštenije je dogurati seksom umjesto raditi sa lažnom diplomom i otjerati stručnjake. :)
Pa seks sa Baketom se isplatio, vidiš dokle je "dogurala" žena. :lol:
vjeshalica

#22628 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Pa naravno da nece. Nijedna normalna zena se ne bi trebala stavljati u poziciju da zavisi od nekoga drugog. Zena koja ima kapital u zemljistu,kuci,nekoj imovini nasljedjenoj/kupljenoj ima sigurnost za sve. I niko je ne moze staviti u ucjenjenu poziciju. Te sto su ocajnice odricale se i davale, davale su u tudje pa im se poslje trlja po nosu da su na tudjim plecima. Smijesno.
hadzinicasa

#22629 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

no_sikiriki wrote: 24/03/2022 14:52

Poštenije je dogurati seksom umjesto raditi sa lažnom diplomom i otjerati stručnjake. :)
:cry:
Ja imam vivid imagination
Stresoh se
Not in a good way

Neka fala.
no_sikiriki

#22630 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 24/03/2022 14:54

Stresoh se
Not in a good way

Neka fala.
Nemoj tako, sladak je on. :lol:
Imagine Skaka.... :lol: :lol: :lol:
hadzinicasa

#22631 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 24/03/2022 14:54 Pa naravno da nece. Nijedna normalna zena se ne bi trebala stavljati u poziciju da zavisi od nekoga drugog. Zena koja ima kapital u zemljistu,kuci,nekoj imovini nasljedjenoj/kupljenoj ima sigurnost za sve. I niko je ne moze staviti u ucjenjenu poziciju. Te sto su ocajnice odricale se i davale, davale su u tudje pa im se poslje trlja po nosu da su na tudjim plecima. Smijesno.
a ne bih ih ja previse osudjivala i nije to ni danas nesto sto se ne radi.
imam dobru prijateljicu kojoj se upravo desilo da joj je rodjena majka nakon smrti oca malverzacijama otudjila nasljedstvo i njoj i njenoj sestri u korist brata a radi se o vise od miliona € u nekretninama. jer - jedino musko.

tako su se zene pod pritiscima stoljecima odricale svog nuznog dijela u korist brata.
imala sam i u vlastitoj porodici pokusaj - gdje je moja tetka rekla da se odrice svog dijela kuce u korist mog oca, da bi on rekao da nece niposto i da je to njeno koliko je njegovo i da ce ako nista njenoj djeci ako ona nece, a radi se o fakultetski obrazovanoj gradskoj celjadi i u jednom i u drugom slucaju.

Uzmimo damo procenat stanova koji bracni parovi (cak i mladji) zajedno kupe kreditom a koji se ukljizi 1/2 ili na zenu...
dezurnim dusebriznicima: ne kazem da ih nema i da ne postoje takvi slucajevi, nego da su u velikoj manjini.
hadzinicasa

#22632 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

no_sikiriki wrote: 24/03/2022 14:56
hadzinicasa wrote: 24/03/2022 14:54

Stresoh se
Not in a good way

Neka fala.
ma ne mogu da se zamislim da udisem zrak iste prostorije s njim.
a kamo li sta drugo.
no_sikiriki

#22633 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 24/03/2022 15:02
no_sikiriki wrote: 24/03/2022 14:56

a kamo li sta drugo.
Kad bi samo znala kako je "šarmantan" ne bi tako pričala... :mrgreen:
hadzinicasa

#22634 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

no_sikiriki wrote: 24/03/2022 15:04

a kamo li sta drugo.
Kad bi samo znala kako je "šarmantan" ne bi tako pričala... :mrgreen:
fala ti ne bih ni da saznam.
Mugiwara

#22635 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mugiwara »

vjeshalica wrote: 24/03/2022 13:33
KraljicaIzJajca wrote: 24/03/2022 11:47

:-)

Zašto je ona feministkinja?

OsnaŽena je organizacija koja organizira radionice za žene, a iste plate papreno za sudjelovanje za prilično glupim temama i postavkama. To je obična poslovnica pod lažnim kišobranom feminizma. :D
Niti je ona niti su sve ostale prisutne u toj sali. Svaka je prica za sebe. Nema sanse da neko sebe moze prozvati feministkinjom ili snaznom zenom ako se lazno prezentira da je zavrsila skolu, da proganja strucnjake koji su svoje zanimanje godinama izgradjivali a nije im punac to omogucio, a da ne govorim o ostalom leglu kobretina na tribinama koje su samo zahvaljujuci stranackom angazmanu,drustvenom sunovratu postale OsnaŽene.
Nijedna nije poziciju stekla svojom sposobnoscu nego poslusnoscu na odredjenim pozicijama.
Hočeš da kažeš da neko ko je feministkinja ili snažna žena je jednako moralna osoba, da ne možeš biti feministkinja i imati mane.
99% zaposlenih u javnom sektoru su na pozicijama, jer su poslušni i korisni stranci. Najsposobniji državni službenici rade na ugovorima o djelu.
KraljicaIzJajca

#22636 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 24/03/2022 14:30

To je taj pravedniji i pošteniji svijet koji bi vodile (snažne) žene. U njemu ne bi bilo lažnih diploma.
Sebijin primjer te demantira. :evil:
KraljicaIzJajca

#22637 Re: Danasnji "feminizam"

Tradicionalnim brakom :lol:
Hakiz

#22638 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 24/03/2022 15:13
Hakiz wrote: 24/03/2022 14:30

To je taj pravedniji i pošteniji svijet koji bi vodile (snažne) žene. U njemu ne bi bilo lažnih diploma.
Nemoguće, nema nepoštene žene, pogotovo žene koja bi bila gora od muškarca :shock:

Ako slučajno i ima, to su je muškarci takvom učinili.
pemanapemani

#22639 Re: Danasnji "feminizam"

Post by pemanapemani »

Većina starijih žena u mojoj porodici se odrekla većeg dijela nasljeđenog zemljišta, jer se nije moglo prodati za adekvatnu cijenu i jer nisu htjele plaćati porez na to zemljište koji se plaćao u bivšoj Jugoslaviji. Za to odricanje od zemlje su od braće nagrađeni sa, bubam, namještajem, nakitom i slično, što je tada bilo višestruko vrijednije od te zemlje.
Ove tetke i rodice koje se nisu odrekle svog dijela su od ovih koje su se odrekle proglašene budalama i bile počašćene svakakvim imenima.

Prođe od tad 13 Bajrama i situacija se drastično promijenila. Sada ta zemlja vrijedi kao suho zlato.

Danas nasljednici tih tetki i rodica koje su se odrekle nasljedstva proglašavaju iste mučenicama koje su bile prisiljene šovinističkoj braći predati svoj dio zemlje. :-)
KraljicaIzJajca

#22640 Re: Danasnji "feminizam"

Mugiwara wrote: 24/03/2022 15:11
vjeshalica wrote: 24/03/2022 13:33

Niti je ona niti su sve ostale prisutne u toj sali. Svaka je prica za sebe. Nema sanse da neko sebe moze prozvati feministkinjom ili snaznom zenom ako se lazno prezentira da je zavrsila skolu, da proganja strucnjake koji su svoje zanimanje godinama izgradjivali a nije im punac to omogucio, a da ne govorim o ostalom leglu kobretina na tribinama koje su samo zahvaljujuci stranackom angazmanu,drustvenom sunovratu postale OsnaŽene.
Nijedna nije poziciju stekla svojom sposobnoscu nego poslusnoscu na odredjenim pozicijama.
Hočeš da kažeš da neko ko je feministkinja ili snažna žena je jednako moralna osoba, da ne možeš biti feministkinja i imati mane.
99% zaposlenih u javnom sektoru su na pozicijama, jer su poslušni i korisni stranci. Najsposobniji državni službenici rade na ugovorima o djelu.
Polotičari i političarke su go-na, a Sebija je dupli drek jer radi posao bez specijalizacije. :-?
KraljicaIzJajca

#22641 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 24/03/2022 15:15
KraljicaIzJajca wrote: 24/03/2022 15:13

Nemoguće, nema nepoštene žene, pogotovo žene koja bi bila gora od muškarca :shock:

Nema to veze :kiss:
Hakiz

#22642 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 24/03/2022 15:18
Hakiz wrote: 24/03/2022 15:15

Nema to veze :kiss:
Ima. :kiss:
vjeshalica

#22643 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Mugiwara wrote: 24/03/2022 15:11 Hočeš da kažeš da neko ko je feministkinja ili snažna žena je jednako moralna osoba, da ne možeš biti feministkinja i imati mane.
Znas li ti sta znaci imati manu?
U konkretnom primjeru je i vise nego nemoralno,bijedno itd nastupati u javnosti i lazno se prezentovati kao univerzitetski profesor,ljekar, iako ne pripadas tim krugovima
To je sve samo se ne moze svrstati u manu

Zamisli da sam ja feministkinja i drzim u ropstvu 10 zena u podrumu i laprđam okolo o pravima zena,i ti dodjes i kazes jbg to je samo tvoja neka mana....mana je mikro sitna rijec za pojedince koji se lazno predstavljaju i promoviraju kao "snazne zene"
vjeshalica

#22644 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

vjeshalica wrote: 24/03/2022 14:54 Pa naravno da nece. Nijedna normalna zena se ne bi trebala stavljati u poziciju da zavisi od nekoga drugog. Zena koja ima kapital u zemljistu,kuci,nekoj imovini nasljedjenoj/kupljenoj ima sigurnost za sve. I niko je ne moze staviti u ucjenjenu poziciju. Te sto su ocajnice odricale se i davale, davale su u tudje pa im se poslje trlja po nosu da su na tudjim plecima. Smijesno.
imam dobru prijateljicu kojoj se upravo desilo da joj je rodjena majka nakon smrti oca malverzacijama otudjila nasljedstvo i njoj i njenoj sestri u korist brata a radi se o vise od miliona € u nekretninama. jer - jedino musko.

tako su se zene pod pritiscima stoljecima odricale svog nuznog dijela u korist brata.
imala sam i u vlastitoj porodici pokusaj - gdje je moja tetka rekla da se odrice svog dijela kuce u korist mog oca, da bi on rekao da nece niposto i da je to njeno koliko je njegovo i da ce ako nista njenoj djeci ako ona nece, a radi se o fakultetski obrazovanoj gradskoj celjadi i u jednom i u drugom slucaju.

Uzmimo damo procenat stanova koji bracni parovi (cak i mladji) zajedno kupe kreditom a koji se ukljizi 1/2 ili na zenu...
dezurnim dusebriznicima: ne kazem da ih nema i da ne postoje takvi slucajevi, nego da su u velikoj manjini.
To sto si navela primjer vlastite porodice je cestitost ,razumnost oca, kad je mozda tvojoj tetki postojao momenat nerazumnosti iz nekih X razloga. Ljudi mogu doci u te situacije. Ja vise skrecem paznju da neke po defaultu razmisljaju da se tako "mora" i bez ikakvog pogovora se saginju na to odricanje.
U toj relaciji kod tebe izmedju tvoje tetke i oca nije bio default pa se situacija dala urazumiti.
Kod nekih toga nema. Ne postoji. Odnosno, ne smije da postoji.
vjeshalica

#22645 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

pemanapemani wrote: 24/03/2022 15:16 Većina starijih žena u mojoj porodici se odrekla većeg dijela nasljeđenog zemljišta, jer se nije moglo prodati za adekvatnu cijenu i jer nisu htjele plaćati porez na to zemljište koji se plaćao u bivšoj Jugoslaviji. Za to odricanje od zemlje su od braće nagrađeni sa, bubam, namještajem, nakitom i slično, što je tada bilo višestruko vrijednije od te zemlje.
Ove tetke i rodice koje se nisu odrekle svog dijela su od ovih koje su se odrekle proglašene budalama i bile počašćene svakakvim imenima.

Prođe od tad 13 Bajrama i situacija se drastično promijenila. Sada ta zemlja vrijedi kao suho zlato.

Danas nasljednici tih tetki i rodica koje su se odrekle nasljedstva proglašavaju iste mučenicama koje su bile prisiljene šovinističkoj braći predati svoj dio zemlje. :-)
Pricamo o onim sto nisu niste dobile zauzvrat. Dakle trajno se odrekle imovine bez ikakvog obestecenja.

To sto je zemljiste nakon nekoliko godina postalo vrijednije od šifonjera je druga prica.
Last edited by vjeshalica on 24/03/2022 15:34, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#22646 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 24/03/2022 15:29

To sto si navela primjer vlastite porodice je cestitost ,razumnost oca, kad je mozda tvojoj tetki postojao momenat nerazumnosti iz nekih X razloga. Ljudi mogu doci u te situacije. Ja vise skrecem paznju da neke po defaultu razmisljaju da se tako "mora" i bez ikakvog pogovora se saginju na to odricanje.
U toj relaciji kod tebe izmedju tvoje tetke i oca nije bio default pa se situacija dala urazumiti.
Kod nekih toga nema. Ne postoji. Odnosno, ne smije da postoji.
slazem se. zato se ne treba ponasati kao da se to ne desava ili da toga vise nema, nego dizati svijest kod sestara da imaju jednako pravo na nasljedstvo kao i braca (osim ako nisu u pitanju neke posebne okolnosti gdje imaju veca ili manja, ovisno na okolnosti u pitanju), kako rekoh cak i zakonom je zagarantovan nuzni dio.
bio je negdje jako dobar clanak o zenama kao bastionima patrijarhata...
vjeshalica

#22647 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Danas su druge okolnosti, nema vise da je šifonjer vrijedniji od 10 duluma zemlje. Danas i nema nekih pravila,braca se pokolju na međi, pokolju se sa roditeljima itd...
MarlboroGold

#22648 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

A kako znate da je to? Možda je stvarno sposobna :mrgreen:

Da je obrnuto i da mi to govorimo ovdje bismo se već hvatali za vratove :lol:
Last edited by MarlboroGold on 24/03/2022 15:38, edited 1 time in total.
Hakiz

#22649 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ja otkako sam na ovom forumu govorim da su žene te koje su kroz istoriju vodile brigu o djeci, pa time i "uguravale u glavu" sisteme vrijednosti toj djeci.

A onda muškarci krivi, pa treba stvarati feminizam da im su uzme ono šta su im preci, kako se vidi uključujući žene, ostavljali.
Hakiz

#22650 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 24/03/2022 15:37

A kako znate da je to? Možda je stvarno sposobna :mrgreen:
I Eskobar je bio sposoban.

Interesantno pitanje, da li je sposoban samo onaj koji čini dobro, ili je i uspješan zločinac takođe sposoban?
Post Reply