Facebook reklame i špijunaža

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MMM1977

#1 Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

Već dugo primjetio da mi, malo nakon što razgovaram na neku temu, na fb izlaze reklame koje se upravo odnose na tu temu. Dakle, ne radi se o nečemu što sam pretraživao nego baš o razgovoru.

Primjer: maloprije da suprugom razgovaram na temu da trebamo kupiti novi madrac, za 5 minuta imam ovo

Image

Ili, prije par dana razgovaramo kako trebamo otići negdje na jagnjetinu :D

Image

Isto se dešavalo kad smo razgovarali za aku usisivače, sa drugom za Laško pivo itd itd.

Edit: nađoh screenshot i za usisivač

Image

Dešava li se vama ovo?
Svakodobro!

#2 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Svakodobro! »

Ne brini, nisi pod lupom :D elem pošast smart phonea, vjerujem da ti je za google ili neke druge apps ukljucena dozvola za michrophone. Samim time, tvoj telefon cuje recimo riječ "madrac" zatim po algoritmu kad udjes na fb, tebi se pokaže reklama jer si to spomenuo. Isto tako, ako si nekad bio na stranici nekoj koja prodaje madrace, ili searchao u googleu iste - eto ti odgovora. I pazi sad zadnju but not less vrijednu opciju, pričaš o nečemu a onda 3min nakon toga odeš na facebook i tamo naravno ima reklama za stvari o kojima pričaš, i percepcija mozga je da primjeti to prvo.
Uglavnom opusti se, nema špijunaže na način na koji si pomislio. Za više info i pojašnjenja ako je potrebno piši na pp.
karanana

#3 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by karanana »

i meni se to desavalo. hvala na objasnjenju.
imam dodatno pitanje....da li se to nesto o cemu pricas ili trazis na googlu pojavi samo na masini s koje pricas ili googlas ili se pojavi svima koji se kace na tu istu mrezu?

recimo ja na telefonu pricam o nekoj jebacini sex pozama i tako to, da li cu samo ja na tom telefonu vidjeti neke sex oglase vezane za moju pricu ili ce sva raja koja su na istoj internet mrezi vidjeti te sex oglase jer sam ih ja podigao?
MMM1977

#4 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

Pazi, informatički sam dosta pismen i razumijem problematiku tako da znam da je logično da dobijaš oglas za nešto što si pretraživao ali ovdje to nije slučaj. Sigurno nisam tražio ni madrac ni jagnjetinu ni usisivač.

A to oko percepcije, teško je ne primjetiti ako ti stvar odmah iskoči nakon što pričaš o njoj a prije sigurno nije.
MMM1977

#5 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

karanana wrote: 23/03/2022 18:37 i meni se to desavalo. hvala na objasnjenju.
imam dodatno pitanje....da li se to nesto o cemu pricas ili trazis na googlu pojavi samo na masini s koje pricas ili googlas ili se pojavi svima koji se kace na tu istu mrezu?

recimo ja na telefonu pricam o nekoj jebacini sex pozama i tako to, da li cu samo ja na tom telefonu vidjeti neke sex oglase vezane za moju pricu ili ce sva raja koja su na istoj internet mrezi vidjeti te sex oglase jer sam ih ja podigao?
Legendo :lol: :lol: :lol:
Mr.Sojic

#6 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Mr.Sojic »

Svi će da ti vide STROJ :lol:
MMM1977

#7 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

namiami wrote: 23/03/2022 18:43
MMM1977 wrote: 23/03/2022 18:39 Pazi, informatički sam dosta pismen i razumijem problematiku tako da znam da je logično da dobijaš oglas za nešto što si pretraživao ali ovdje to nije slučaj. Sigurno nisam tražio ni madrac ni jagnjetinu ni usisivač.

A to oko percepcije, teško je ne primjetiti ako ti stvar odmah iskoči nakon što pričaš o njoj a prije sigurno nije.
Ništa nije besplatno, pa ni sistem koji koristiš. Vjerujem da u uslovima korištenja ima odgovor na tvoje pitanje. Mikrofon u uredjaju uvijek sluša sta pričaš, pa i da ga ne koristiš. Kada I kako se to dijeli, to je pitanje. Sto bi Branković rekao, sve po zakonu.
Sad sam pregledao dozvole za korištenje mikrofona, fb je imao dozvolu. Isključio sam pa ćemo vidjeti
Svakodobro!

#8 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Svakodobro! »

MMM1977 wrote: 23/03/2022 18:39 Pazi, informatički sam dosta pismen i razumijem problematiku tako da znam da je logično da dobijaš oglas za nešto što si pretraživao ali ovdje to nije slučaj. Sigurno nisam tražio ni madrac ni jagnjetinu ni usisivač.

Onda razumiješ prvu navedenu opciju. Dakle smart phone, mic, algoritam fb ili google i to ti izbacuje.
Zamisli da se prisluškuje recimo 3 milijarde ljudi koji koriste smart phone...
Ko bi to sve preslušao.
Elem google bot, fb bot- algoritam reaguje na ključne riječi, tj keywords koje cuje i onda prema tome pokazuje oglas.

I mnogo mnogo novca i fb i google za to uzmu od recimo ove pecenjare, uprati eto kad o nečemu pričaš pa ti se pojavi da piše ovo "sponsored" ispod naziva branda.
jazzer

#9 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by jazzer »

Prica @karanana s rajom a onda im pocnu dolaziti oglasi tipa "zelite pojebati 75-godisnju patuljastu baku? Posjetite nas na ww w.patuljaste sexy bake .com.

:-D
Svakodobro!

#10 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Svakodobro! »

MMM1977 wrote: 23/03/2022 18:44

Ništa nije besplatno, pa ni sistem koji koristiš. Vjerujem da u uslovima korištenja ima odgovor na tvoje pitanje. Mikrofon u uredjaju uvijek sluša sta pričaš, pa i da ga ne koristiš. Kada I kako se to dijeli, to je pitanje. Sto bi Branković rekao, sve po zakonu.
Sad sam pregledao dozvole za korištenje mikrofona, fb je imao dozvolu. Isključio sam pa ćemo vidjeti
Pojavit će ti se na viberu, ako isti koristiš, doduse google oglas. Quotaj me ako ne bude tako. Prve prilike kad budeš s nekim razgovarao o madracu recimo :-)
I da, ne mora da znaci ni fb ako si ugasio mic dozvolu da ti neće pokazati oglas mesa posebno ako si recimo nekad stavio da ti je i interes meso, beef, roštilj...
zippoo87

#11 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by zippoo87 »

Iskljucite dozvole za microfon na aplikaciji.
Instalirate aplikaciju za blokiranje oglasa .
Da se barem smanje reklame

A sto se tice ove teme,telefoni nas prisluskuju uvijek a moguce i snimaju i onda te kljucne rijeci spoji i puca te reklamama.

Svi imamo iste oglase,cim o necemu pricamo.
Mobilni telefon je najbolja spojunska igracka a drustvene mreze su mjesta gdje mi dobrovoljno predajemo svoje licne podatke i navike i logicno da ce neko skontati da na tome debelo zaradi.
Nista nije besplatno
uglavnomja

#12 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by uglavnomja »

dje se to iskljucuje?

da provjerim

meni dolazi uglanom nesto nidje veze, i ponekad ono sto guglam, ali kao sugestija

imam block za reklame
nepass1

#13 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by nepass1 »

Primjetio jos 2009
MMM1977

#14 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

uglavnomja wrote: 23/03/2022 18:57

dje se to iskljucuje?

da provjerim

meni dolazi uglanom nesto nidje veze, i ponekad ono sto guglam, ali kao sugestija

imam block za reklame
Na androidu: Postavke > Privatnost > Dozvole > Mikrofon
MMM1977

#15 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

Svakodobro! wrote: 23/03/2022 18:48

Onda razumiješ prvu navedenu opciju. Dakle smart phone, mic, algoritam fb ili google i to ti izbacuje.
Zamisli da se prisluškuje recimo 3 milijarde ljudi koji koriste smart phone...
Ko bi to sve preslušao.
Elem google bot, fb bot- algoritam reaguje na ključne riječi, tj keywords koje cuje i onda prema tome pokazuje oglas.

I mnogo mnogo novca i fb i google za to uzmu od recimo ove pecenjare, uprati eto kad o nečemu pričaš pa ti se pojavi da piše ovo "sponsored" ispod naziva branda.
Naravno da nisam mislio da sam ja nešto poseban pa da samo mene prisluškuju, i ovako je dovoljno creepy :D Ali ne mislim ni da je ovo ok, jbg malo ko od nas čita uslove korištenja kada instalira aplikaciju i na ovaj način može prisluškivati po algoritmu ali može i na druge načine. Recimo, prointer napravi neku besplatnu aplikaciju za nešto a ovamo algoritam snima čim se spomene Dodik.

Privatnost stvarno više ne postoji sa ovim telefonima
eltroxin

#16 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by eltroxin »

Raspberry pi + pi hole, ustekas u ruter i to je to.
uglavnomja

#17 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by uglavnomja »

MMM1977 wrote: 23/03/2022 19:31
uglavnomja wrote: 23/03/2022 18:57

dje se to iskljucuje?

da provjerim

imam block za reklame
Na androidu: Postavke > Privatnost > Dozvole > Mikrofon
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#18 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by kakavdanakneiskustvu »

MMM1977 wrote: 23/03/2022 18:40

Legendo :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
swanfilter

#19 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by swanfilter »

A, gdje u FB postavkama nađem taj mikrofon?

Guglov mi je sad off.

I sam primjetio, al nisam znao da se i snima. Fak of ...
MMM1977

#20 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

swanfilter wrote: 23/03/2022 20:00 A, gdje u FB postavkama nađem taj mikrofon?

Guglov mi je sad off.

I sam primjetio, al nisam znao da se i snima. Fak of ...
Ne u postavkama FB nego telefona. Postavke > Privatnost > Dozvole > Mikrofon
-Chesterfield-

#21 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by -Chesterfield- »

Može li se lokacija isključiti?

Image

Image
MMM1977

#22 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by MMM1977 »

namiami wrote: 23/03/2022 22:06 https://support.google.com/websearch/an ... %3DAndroid

samo na vlastitu odgovornost :) Niko kome sam poslao ovo nije imao hrabrosti uživo da pusti snimke... :D kod nekih je bilo par snimaka ,kod onih koji su iskljuicili ni jedan, a kod vecine desetine audo random zapisa raznih konverzacija.
Hvala puno za ovo. Našao podatke šta sam pregledavao na web još od 2008. godine :shock:

Nije bilo uključeno snimanje audia, to mi je baš žao.
Sanjarko

#23 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Sanjarko »

meni dolaze nepovezane reklame PS. @crnanano :lol:
Piaty

#24 Re: Facebook reklame i špijunaža

Post by Piaty »

MMM1977 wrote: 23/03/2022 18:24 Već dugo primjetio da mi, malo nakon što razgovaram na neku temu, na fb izlaze reklame koje se upravo odnose na tu temu. Dakle, ne radi se o nečemu što sam pretraživao nego baš o razgovoru.

Primjer: maloprije da suprugom razgovaram na temu da trebamo kupiti novi madrac, za 5 minuta imam ovo

Image

Ili, prije par dana razgovaramo kako trebamo otići negdje na jagnjetinu :D

Image

Isto se dešavalo kad smo razgovarali za aku usisivače, sa drugom za Laško pivo itd itd.

Edit: nađoh screenshot i za usisivač

Image

Dešava li se vama ovo?
Naravno da se desava. o
Ono o cemu sam pricam, meni prikaze youtube. Ja volim algorita.

Ne brini se :)
Post Reply