Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ja govorim o imovini, cak stavih link koji kaze da su zene vlasnici samo 20% ukupne svjetskih posjeda koji nisu svi steceni nego naslijedjeni (old money).
a imovina jeste i novac. Dakle ako zene nisu mogle posjedovati vlastiti novac bez "odobrenja", nisu mogle ni imati novcanu imovinu, ergo ni bilo kakvu drugu jer je nisu mogle steci, pa ni kupiti imovinu. Ako nisu mogle imati vlastiti novac, kako bi odrzavale nasljedstvo?
nisu nasljedjivale.
Da ostanem pri Hakizovoj tezi, ti upravo dokazujes da je bar 20% zena u nepravednom posjedu necega. I mozda su onih ostalih 30, 50, 70%... svoje nasljedstvo propile, prokockale, sta ja znam...
Ili su muskarci svoj posjed uvecali pametnim poslovanjem, za razliku od zena. Da ne govorimo o cinjenici da su plodove posjeda cesto uzivale i zene, iako je formalno posjed bio na muskarcu.
Otisla si daleko od teme. Ono sto je Hakiz tvrdio je: nije nepravda rezervisana samo za muskarce, itekako postoje i zene koje nepravedno posjeduju nesto. Da ne pricamo o nepravdi drzava, kolonijalnih sila itd.
da bi boldane bilo tacno moralala bi se nasljedsva ravnomjerno dijeliti odvajkada, a znamo da to nije tako.
tako da, logika po kojoj si izveo ovu tvrdnju nije ispravna.
a @Hakiz-ova hipoteza je deplasirana, i sluzi za skretanje paznje i bacanje prasine u oci - Klasicna quoquoe logicaly Fallacy.
Nepravdama u svijetu cemo sada opravdavati nepravde prema zenama?
Gladnu djecu, drugom gladnom djecom... pa je to onda ok?
seln wrote: ↑23/03/2022 09:04
Da ostanem pri Hakizovoj tezi, ti upravo dokazujes da je bar 20% zena u nepravednom posjedu necega. I mozda su onih ostalih 30, 50, 70%... svoje nasljedstvo propile, prokockale, sta ja znam...
Ili su muskarci svoj posjed uvecali pametnim poslovanjem, za razliku od zena. Da ne govorimo o cinjenici da su plodove posjeda cesto uzivale i zene, iako je formalno posjed bio na muskarcu.
Otisla si daleko od teme. Ono sto je Hakiz tvrdio je: nije nepravda rezervisana samo za muskarce, itekako postoje i zene koje nepravedno posjeduju nesto. Da ne pricamo o nepravdi drzava, kolonijalnih sila itd.
da bi boldane bilo tacno moralala bi se nasljedsva ravnomjerno dijeliti odvajkada, a znamo da to nije tako.
a @Hakiz-ova hipoteza je deplasirana, i sluzi za skretanje paznje i bacanje prasine u oci - Klasicna quoquoe logicaly Fallacy.
Pitanje se moze postaviti i obrnuto: nepravdama prema zenama cemo sada opravdavati nepravde u svijetu?
Niko ovdje ne opravdava jednu nepravdu drugom. Ono sto je Hakiz napisao je (sazeto): u svijetu postoje i daleko vece nepravde.
Ali, trenutno bi covjek mogao pomisliti da je citav svijet med i mlijeko, samo su jadne feministice ugrozene.
vjeshalica wrote: ↑23/03/2022 09:07
Neces da kazes da zene sto su nasljedile,dobrim dijelom su im muskarci razjebali. Rijetkost je cuti da su zene iskockale,propile imovinu. Uglavnom su to radili i dalje rade muskarci.
Muskarci su mirazdzije vazda bili.
Ovo je sad bas vadjenje iz guzice.
OK, dozvoli da ti kaze seljak koji poznaje temu: odvajkada su zene naslijedjeno zemljiste prodavale braci.
Logicno, udaje se, napusta rodno mjesto, sta ce sa zemljom.
U mojoj selendri su bila i dva domazeta. Sta mislis jesu li njihove zene izgubile zemljisni posjed?
Mogu razumjeti da si zbog diskusije bijesna na mene, ali ne moras skakati na svaki moj post.
Cuj vadjenje iz guzice?
Znam lika koji je,prodao sestrin stan da plati kockarske dugove. Ja ne znam nijednu zenu koja je prodala bratov stan da plati kockarske dugove. Da ne govorim o alkoholu i tim propastima. Samo znam za more primjera gdje utjerivaci dugova lupaju po vratima i traze sve sa kamatom zahvaljujuci muskoj logici stvari. A razvodi jedini nacin da se spasis od nasrtanja kabadahija sa pistoljima na vratima.
Odvajkada moja nana nije prodala nasljedjeni svoj dio braci jer nije imala potrebe za tim,bili su svi obezbjedjeni. To je uglavnom bilo u fukarskim rezimima,gdje je zena ocito prodavala i malo jada,da bi odnijela svoj dio pretvoren u novac da bi ga ulagala ili dala u kucu od muza. Ili se odricala svoga u ime brace.
Zemlja je kapital,a ja i ako se udam na kraj svijeta,osim ako se ne mislim vracati je logicno da se proda. Ako to nije slucaj zasto bi npr prodala zemljiste/ koje negdje imam,a koje mi moze biti za "svaki slucaj" ako razumijes?
Pitanje se moze postaviti i obrnuto: nepravdama prema zenama cemo sada opravdavati nepravde u svijetu?
Niko ovdje ne opravdava jednu nepravdu drugom. Ono sto je Hakiz napisao je (sazeto): u svijetu postoje i daleko vece nepravde.
Ali, trenutno bi covjek mogao pomisliti da je citav svijet med i mlijeko, samo su jadne feministice ugrozene.
Vidis, upravo je to logical fallacy. Uvodjenje te dimenzije u razgovor koji se konkretno bavio jednom temom da bi se uradila diverzija. relativiziranje, diverzija, opravdavanje.
A vezano za ovo sto pises - nije takmicenje! niti je svijet med i mlijeko, niti se mislim zadrzavati na tom kvazi argumentu koji razvodnjava razgovor o temi, kao sto se jedno ne moze pravdati drugim. to sto ima gladne djece u svijetu i ratova i poplava i drugih katastrofa, ne mijenja niti umanjuje cinjenicu da je dijete pred tobom gladno i treba akciju.
seln wrote: ↑23/03/2022 09:04
Nego, eno Talibani i slični ubijaju djevojčice koje idu u školu.
A ovdje (zapad) žene čupaju kosu što neki muškarac zarađuje 100.000 dok one zarađuju 80.000, pa hoće da bude po 90.000.
A djevojčice pod Talibanima? Ko im je kriv, ni teoretičarke, a ni praktičarke feminizma, neće se ni iz Zavidovića, pogotovo Beča i sličnih zabiti, uputiti u Afganistan da se bore za promjenu.
Jerbo, nećemo jednu nepravdu pravdati drugom.
A neće ni feministi. Ne piše u knjigama koje treba pročitati, ni u onih barem 50 stranica.
OsnaŽena je organizacija koja organizira radionice za žene, a iste plate papreno za sudjelovanje za prilično glupim temama i postavkama. To je obična poslovnica pod lažnim kišobranom feminizma.
Mugiwara wrote: ↑24/03/2022 11:59
Uvijek se bune da su muškarci na pozicijama moći, a kad je žena na takvoj poziciji onda je i to nekako problem.
Bune se one koje nikad nisu mogle progutati to da i žene poput Margaret Thatcher spadaju u ekipu emancipovanih žena, a koje nisu nužno sebe smatrale feministicama. Žene poput Margaret su pionirke po pitanju jakih i sposobnih žena u modernoj politici i koje su drugim ženama širom Britanije, ali i u drugim dijelovima svijeta, otvorile vrata i ta vrata ostavile otvorenim. Čak i onim koje nju i druge danas pljuju zastupajući feminističke narative.
OsnaŽena je organizacija koja organizira radionice za žene, a iste plate papreno za sudjelovanje za prilično glupim temama i postavkama. To je obična poslovnica pod lažnim kišobranom feminizma.
Niti je ona niti su sve ostale prisutne u toj sali. Svaka je prica za sebe. Nema sanse da neko sebe moze prozvati feministkinjom ili snaznom zenom ako se lazno prezentira da je zavrsila skolu, da proganja strucnjake koji su svoje zanimanje godinama izgradjivali a nije im punac to omogucio, a da ne govorim o ostalom leglu kobretina na tribinama koje su samo zahvaljujuci stranackom angazmanu,drustvenom sunovratu postale OsnaŽene.
Nijedna nije poziciju stekla svojom sposobnoscu nego poslusnoscu na odredjenim pozicijama.
Mugiwara wrote: ↑24/03/2022 11:59
Uvijek se bune da su muškarci na pozicijama moći, a kad je žena na takvoj poziciji onda je i to nekako problem.
One to predstavljaju kao problem s tim sto nema uporista u njihovoj tvrdnji i verziji iz koje to iznose.
Sebija ne vidi problem da ljudi sa razlogom osporavaju njen angazman iz svima nam poznatih razloga,a ona to projicira kao da se osporava jer je "izetbegovic" i "sda", a ne sto nema zena diplomu i sve ostalo sto je proisteklo iz toga....msm realno kome je ona relevantna da bi pricala o osnazenim zenama
Forumas navodi primjer Tačer, za nju se moze reci da je moćna žena, a za ove se sve moze reci, ali nikako da su mocne. Mozda nekome jesu u ovom raspalom bezvrijednom drustvu.
Niti je ona niti su sve ostale prisutne u toj sali. Svaka je prica za sebe. Nema sanse da neko sebe moze prozvati feministkinjom ili snaznom zenom ako se lazno prezentira da je zavrsila skolu, da proganja strucnjake koji su svoje zanimanje godinama izgradjivali a nije im punac to omogucio, a da ne govorim o ostalom leglu kobretina na tribinama koje su samo zahvaljujuci stranackom angazmanu,drustvenom sunovratu postale OsnaŽene.
Nijedna nije poziciju stekla svojom sposobnoscu nego poslusnoscu na odredjenim pozicijama.
Tribina Kantonalne organizacije Žene SDA HNK pod nazivom „OsnaŽENA“