Vrijeme ce sve reci...
Ukrajina
- studiorum_tuzlaensis
#68101 Re: Ukrajina
Da zivis u Kini, Pakistanu, Indiji, Rusiji ili Iranu bio bi uvjeren da se NATO raspada. 
Vrijeme ce sve reci...
Vrijeme ce sve reci...
- jeza u ledja
#68102 Re: Ukrajina
A cekaj, ratovi u Iraku, Libiji i Siriji se nisu mogli izbjeci? Zasto? I gdje mislis pobjeci ako se zarati? Nadam se da nije na mrski Zapad.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:40 @GandalfSivi Ti guslaj svoje slobodno, meni ne smeta. Navijaj, prati stanje u Irpinu, izvjestavaj i sikiraj se za Mariupol. Mene iskreno zaboli briga, samo zelim da nas zaobiđe ovo u svakom pogledu.
Sad Zelensky cupa kosu vise nego Putin i moli da se stane sa ratom. To govori mnogo toga o svemu ovome 'ko je pogrijesio', kad nije prihvatio uslove. Da ne pricam opet pricu o ajkuli.
Ja kažem da se rat mogao izbjeći, vrlo lako i bezbolno. L Nije kao Sirija, Irak, Libija, Jemen gdje nije bilo tih mogucnosti. Ponos nije dao i jbg. Sad je to ionako gotovo i vise nije važno. Rusi su agresori i ne stide se toga uopce, naprotiv, napadaju i dalje, do kukuruze sto bi rekli. Sa svih strana.
A Ukrajina se brani, časno i ispravno, nema tu nikakve sumnje. Svaka im čast.
Jaci tlaci. Bilo i biće.
Imam svoje viđenje o ratu, patriotizmu i nacionalizmu, familija mi nastradala u proslom ratu zbog imena i za nikakvu drzavu danas gdje ti isti sto vode kolo. Samo su ostale lose uspomene na djetinstvo bez roditelja, pola familije ptsp, druga polovina vani. Spremni koferi i stek € su tu za svaki slucaj da razgulim sa zenom i djecom na najdalje mjesto na planeti ako i najmanje namirišem sukob. Ono u fazonu "zbogom zohari", kakav rat u 2022. ma ni pod koju cijenu ne zelim to da gledam, a posebno da mi dijete dozivi.
Vrijeme nacionalizma i davanja zivota za drzavu je 19. vijek, ali uvijek ima budala i nesretnih koji se tu zadese jbg...
- studiorum_tuzlaensis
#68103 Re: Ukrajina
Nisu se mogli izbjeći ratovi, nije bilo preduslova za iste. Zapad je pokrenuo specijalne operacije, nebitno. Ali nije bilo nikakvih ultimatuma, dogovora, sporazuma koji su bili razlog ili prethodili invazijama i intervencijama.
I Gruzija je isto prošla, znamo svi kako. Nakon 5 dana potpisala kapitulaciju i rat je stao.
Bjezim na Zapad naravno. Istok mozda jug Turske.
Ohladi malo sa tim salonskim etiketiranjem.
I Gruzija je isto prošla, znamo svi kako. Nakon 5 dana potpisala kapitulaciju i rat je stao.
- Toffee karamela
#68104 Re: Ukrajina
- studiorum_tuzlaensis
#68105 Re: Ukrajina
Odlican suk, lament duhovitosti na temi Ukrajina. He he
- jeza u ledja
#68106 Re: Ukrajina
Da su se Gadaffi, Saddam ili Assad naguzili Zapadu, otvorili privredu, prodali korporacijama (kao Saudija npr)….ti mislis da bi ih i uprkos tome napali? Istovremeno zamjeras Zelenskom (koji se za razliku do ovih diktatora ne pita za sve) sto se nije naguzio Rusima jer bi time sprijecio sukob?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:59 Nisu se mogli izbjeći ratovi, nije bilo preduslova za iste. Zapad je pokrenuo specijalne operacije, nebitno. Ali nije bilo nikakvih ultimatuma, dogovora, sporazuma koji su bili razlog ili prethodili invazijama i intervencijama.
Toliko si odvojen od realnosti pa ti nije ni palo na pamet da pomislis da bi ovi likovi mogli mijenjati politiku, (jer valjda zaboga kakvi bi to onda bili antiimperijalisticki heroji?), ali zato predsjednik Ukrajine moze? Sasvim normala jel, da se sprijeci krvoprolice i to.
Ja te nicim ne etiketiram, tvoje rijeci govore sve.
Toliko je licemjerja u tvojoj prici da bi se moglo nozem namazati.
- studiorum_tuzlaensis
#68107 Re: Ukrajina
Antiimperijalistički heroj Zelensky.
Vrijeme ce pokazati da su ginuli nizašta nažalost, a zapadna demokratija po američkom NATO receptu koju sanjaju, nece postojati na granici sa Rusijom. Jedino ako umarsiraju u Moskvu i skinu glavu poglavici.
Možda u najboljem slučaju budu ko mi, izvoznici mlade i obrazovane robe za Njemačku, sa Republikom Novorossijom u zaleđu.

Vrijeme ce pokazati da su ginuli nizašta nažalost, a zapadna demokratija po američkom NATO receptu koju sanjaju, nece postojati na granici sa Rusijom. Jedino ako umarsiraju u Moskvu i skinu glavu poglavici.
Možda u najboljem slučaju budu ko mi, izvoznici mlade i obrazovane robe za Njemačku, sa Republikom Novorossijom u zaleđu.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 23/03/2022 03:29, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#68108 Re: Ukrajina
Jbg nema svako tvoj istancan smisao za humor pa na pitanje ko je sjebao zemlje koje su brutalno napadnute i razvaljene od strane agresorske Rusije odgovaras ovako:studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 03:17 Odlican suk, lament duhovitosti na temi Ukrajina. He he
Naravno, prostora za salu o brutalnom unistavanju zemalja ima samo kad ti odredis, da bi izbjegao odgovor.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:03 Sjebala ih covjecija ribica, mala ajkulica. Uvukla se ispod kože, a prije toga stalno govorila da se lijepo igraju u plićaku.
-
breba
- studiorum_tuzlaensis
#68110 Re: Ukrajina
Nista ja ne izbjegavam, svoje misljenje o agresiji sam rekao davno. Otvorena agresija Rusije iz dobro poznatih razloga koje zna citav svijet napamet.
-
Awakened
#68111 Re: Ukrajina
Pokusavam da shvatim poentu tvoje price, ali ne ide nikako. Trebao se Zelenski dogovoriti s Rusima, predati vlast i Rusi bi valjda stali? Naredna faza ne bi bio Balkan pa bi te "zaobislo"? Sto Rusi vise slome zube na Ukrajini, manje su sanse da ces morati iskoristiti svoj stek za bjezaniju.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:40 @GandalfSivi Ti guslaj svoje slobodno, meni ne smeta. Navijaj, prati stanje u Irpinu, izvjestavaj i sikiraj se za Mariupol. Mene iskreno zaboli briga, samo zelim da nas zaobiđe ovo u svakom pogledu.
Sad Zelensky cupa kosu vise nego Putin i moli da se stane sa ratom. To govori mnogo toga o svemu ovome 'ko je pogrijesio', kad nije prihvatio uslove. Da ne pricam opet pricu o ajkuli.
Ja kažem da se rat mogao izbjeći, vrlo lako i bezbolno. L Nije kao Sirija, Irak, Libija, Jemen gdje nije bilo tih mogucnosti. Ponos nije dao i jbg. Sad je to ionako gotovo i vise nije važno. Rusi su agresori i ne stide se toga uopce, naprotiv, napadaju i dalje, do kukuruze sto bi rekli. Sa svih strana.
Jaci tlaci. Bilo i biće.
Imam svoje viđenje o ratu, patriotizmu i nacionalizmu, familija mi nastradala u proslom ratu zbog imena i za nikakvu drzavu danas gdje ti isti sto vode kolo. Samo su ostale lose uspomene na djetinstvo bez roditelja, pola familije ptsp, druga polovina vani. Spremni koferi i stek € su tu za svaki slucaj da razgulim sa zenom i djecom na najdalje mjesto na planeti ako i najmanje namirišem sukob. Ono u fazonu "zbogom zohari", kakav rat u 2022. ma ni pod koju cijenu ne zelim to da gledam, a posebno da mi dijete dozivi.
Vrijeme nacionalizma i davanja zivota za drzavu je 19. vijek, ali uvijek ima budala i nesretnih koji se tu zadese jbg...
Last edited by Awakened on 23/03/2022 03:34, edited 2 times in total.
- geralt
#68112 Re: Ukrajina
Po ko zna koji put, Rusija nije napala Ukrajinu zbog toga sto oni hoce u NATO, vec zato sto Putin smatra da je Ukrajina izmisljena drzava, te da su Ukrajinci i Rusi jedan narod izmedju kojeg ne treba biti granica.
Ovo nisam rekao ja vec Putin. Napisao je ogroman tekst o tome koji se moze procitati na zvanicnoj stranici ruske vlade, i ponovio u govoru koji je odrzao u noci kad je lansirao invaziju.
Da NATO nista nije uradio da pomogne Ukrajini, opet bi bio rat. Samo sto bi Ukrajinci ratovali gerilski u okupiranoj zemlji umjesto frontalno, i koristili bi AK-47 i IED umjesto Stingera i Javelina. Izginulo bi ih 10x vise, i umjesto pola drzave razrusena bi bila cijela. A ovi sto na forumu sad napadaju NATO sto im pomaze bi u tom slucaju napadali NATO sto ih ne pomaze.
Ovo nisam rekao ja vec Putin. Napisao je ogroman tekst o tome koji se moze procitati na zvanicnoj stranici ruske vlade, i ponovio u govoru koji je odrzao u noci kad je lansirao invaziju.
Da NATO nista nije uradio da pomogne Ukrajini, opet bi bio rat. Samo sto bi Ukrajinci ratovali gerilski u okupiranoj zemlji umjesto frontalno, i koristili bi AK-47 i IED umjesto Stingera i Javelina. Izginulo bi ih 10x vise, i umjesto pola drzave razrusena bi bila cijela. A ovi sto na forumu sad napadaju NATO sto im pomaze bi u tom slucaju napadali NATO sto ih ne pomaze.
- jeza u ledja
#68113 Re: Ukrajina
I ko je onda odgovoran za sjebavanje Ukrajine?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 03:31 Nista ja ne izbjegavam, svoje misljenje o agresiji sam rekao davno. Otvorena agresija Rusije iz dobro poznatih razloga koje zna citav svijet napamet.
-
Johny12
#68114 Re: Ukrajina
Razlika je sto tu propagandu puse prosjecni Ivan ili neki Kinez.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:49 Da zivis u Kini, Pakistanu, Indiji, Rusiji ili Iranu bio bi uvjeren da se NATO raspada.
Vrijeme ce sve reci...
Putko zna vrlo dobro sta je NATO. I zna vrlo dobro gdje i kako se uglibio.
Zato i cupa kosu
- studiorum_tuzlaensis
#68115 Re: Ukrajina
Rusija naravno.jeza u ledja wrote: ↑23/03/2022 03:34I ko je onda odgovoran za sjebavanje Ukrajine?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 03:31 Nista ja ne izbjegavam, svoje misljenje o agresiji sam rekao davno. Otvorena agresija Rusije iz dobro poznatih razloga koje zna citav svijet napamet.
Iako nije tema, necemo puno, samo jedan odgovor:
Ko je kriv za razjebavanje Bliskog Istoka?
Posao velikih je da razjebu male. Od Mesopotamije i prvih država pa sve do sada. Tako je i nema se tu šta dodati.
- jeza u ledja
#68116 Re: Ukrajina
Ocigledno je od tebe trebalo izvlaciti odgovor.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 03:44Rusija naravno.
Evo za tebe:
Ko je kriv za razjebavanje Bliskog Istoka?
Nije tema, ali Amerika je idiotskim napadom na Irak pokrenula niz ratova sto je dodatno sjebalo ionako sjeban region. Naravno, na stranu to da je Irak bio pod kontrolom jednog covjeka vec 3 decenije, koji je po svim nacelima davno trebao visiti na kakvoj banderi, a da je Ukrajina koliko toliko pluralno drustvo i da njen predsjednik zglave nema kontrolu nad svim gradjanima.
Mozda ti ne shvatas poentu price - pa da probam drukcije - za neciju nasilnu smrt je jedino odgovoran onaj ko je ciljano povukao obarac ili onaj ko je naredio istu. Svi ostali, ako ih ima, su u najgorem slucaju sporedne uloge. Prica o njima je u trenutku kada se radnja odvija ili kad se donosi sud samo moze biti shvacena kao namjerno skretanje s ciljem umanjivanja odgovornosti glavnog i odgovornog ubice.
Zasto ti imas potrebu da prvo pricas o sporednim ulogama?
- hatemondays
#68117 Re: Ukrajina
Kaze tip pripremio eure da sa djecom bjezi ali ne u Rusiju slobodarsku, ni u Kinu, ni u Pakistan, ni u Belorusiju nego onako lagano sa djecom na mrski zapad. Ubice ga covjece ti zlotvori cim predje granu. Mom savjet mu je on pravac Rusija a djecu nek spasava na zapadu isto ko ovi iz Rusije sto cine a imaju eure. Narod u Ukrajini ostaviti na miru a ako ima sta da kaze eno granica je otvorena, lagano ode tamo i kaze im jeste li normalni sto se branite. Ali jok ono ce palamuditi sta je njima bolje ovdje na forumu cisto da nama diva zivce ali prosli smo mi te kamione sa bananama.
- jeza u ledja
#68118 Re: Ukrajina
Sto je najtragikomicnije, uvijek neka lafo zabrinutost za ljude za koje se istovremeno insinuira da su glupi ko kurac. Zaveo ih zli Zapad, a oni nasjeli ko bekani.hatemondays wrote: ↑23/03/2022 04:46Kaze tip pripremio eure da sa djecom bjezi ali ne u Rusiju slobodarsku, ni u Kinu, ni u Pakistan, ni u Belorusiju nego onako lagano sa djecom na mrski zapad. Ubice ga covjece ti zlotvori cim predje granu. Mom savjet mu je on pravac Rusija a djecu nek spasava na zapadu isto ko ovi iz Rusije sto cine a imaju eure. Narod u Ukrajini ostaviti na miru a ako ima sta da kaze eno granica je otvorena, lagano ode tamo i kaze im jeste li normalni sto se branite. Ali jok ono ce palamuditi sta je njima bolje ovdje na forumu cisto da nama diva zivce ali prosli smo mi te kamione sa bananama.
- Gandalf
#68119 Re: Ukrajina
Baš me interesuje koliko ovih navijača putlera živi ili ima rodbinu na mrskom zapadu, pod mrskom demokratijom i NATO terorom a koliko njih živi ili ima rođaka po slobodarskoj rusiji, kini, s.koreji i uživaju u svim blagodatima narodnih republika i dobroti tamošnjih divnih vladara.
Ukrajinci znaju da im je ovo istorijska prilika da se riješe ruskog monstruma za sva vremena, ljudi će dati svoje živote za slobodu, ko bi uopšte normalan imao želju živjeti u putlerovom bolesnom carstvu. Izbor je jednostavan : biti rob jednom genocidnom bolesniku ili poginuti u borbi protiv tog zla. Nema tu puno pametovanja, naročito nema opravdanja za putlerovce koji sprovode na teritoriji Ukrajine genocidni sumrak civilizacije.
Razumijem ljude koji su pobjegli od rata, boje se za živote, ali se boje i za svoje živote koje bi morali živjeti u slučaju poraza, kao robovi pod diktaturom bolesnog kepeca. Dakle i oni kao izbjeglice nisu izbjegli ka slobodarskom putinu nego ka mrskoj zapadnoj demokratiji, što li baš se pitam.
Ukrajinci znaju da im je ovo istorijska prilika da se riješe ruskog monstruma za sva vremena, ljudi će dati svoje živote za slobodu, ko bi uopšte normalan imao želju živjeti u putlerovom bolesnom carstvu. Izbor je jednostavan : biti rob jednom genocidnom bolesniku ili poginuti u borbi protiv tog zla. Nema tu puno pametovanja, naročito nema opravdanja za putlerovce koji sprovode na teritoriji Ukrajine genocidni sumrak civilizacije.
Razumijem ljude koji su pobjegli od rata, boje se za živote, ali se boje i za svoje živote koje bi morali živjeti u slučaju poraza, kao robovi pod diktaturom bolesnog kepeca. Dakle i oni kao izbjeglice nisu izbjegli ka slobodarskom putinu nego ka mrskoj zapadnoj demokratiji, što li baš se pitam.
-
caros
#68120 Re: Ukrajina
Dakle, istom logikom se mogao zaustaviti rat u BiH, jelde?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 02:40 @GandalfSivi Ti guslaj svoje slobodno, meni ne smeta. Navijaj, prati stanje u Irpinu, izvjestavaj i sikiraj se za Mariupol. Mene iskreno zaboli briga, samo zelim da nas zaobiđe ovo u svakom pogledu.
Jaci tlaci. Bilo i biće.
- Haris.ba
#68121 Re: Ukrajina
Kako to fino objasni Karadzic.
KAKO se, po vašem mišljenju, mogao izbeći rat?
– Da su muslimane vodili neki drugi, npr. Adil Zulfikarpašić, Fikret Abdić ili Dizdarevići, pa čak i Alija Izetbegović bez pritisaka „mladomuslimanske zavereničke grupe“, kako ih naziva Zulfikarpašić, verujem da bi ceo Balkan danas izgledao drugačije, i bio daleko od ove bede. Naravno, da je to dopustio poslednji američki ambasador u SFRJ Voren Cimerman i one sile kojima je taj rat bio potreban.
-
saimidin
#68122 Re: Ukrajina
Dzaba je to pricati, ljudi imaju potrebu da budu generali poslije bitke, racionalizuju neracionalno....geralt wrote: ↑23/03/2022 03:33 Po ko zna koji put, Rusija nije napala Ukrajinu zbog toga sto oni hoce u NATO, vec zato sto Putin smatra da je Ukrajina izmisljena drzava, te da su Ukrajinci i Rusi jedan narod izmedju kojeg ne treba biti granica.
Ja bih dodao, da je nato trebao a I sada treba da ih naoruza mnogo jace, ali oni idu nekom svojom logikom deeskalacije, a sa druge budala koja samo silu razumije, I da dokaze da mu je veci mozda I hoce uzeti pola ukrajine, ali jebat ce ih zapad na tenane, doce oni opet molit za colu I bigmac
A za to ko ce propasti, a ko ostati evo (istina gledao sam samo do pola
- madner
#68123 Re: Ukrajina
Ljudi brkaju moral i pragmaticnost.
Ukraince su pripremili, samo nisu rekli da zavise od motivisanosti Rusa. Potrosit ce Rusiju svakako, no steta za Ukrainu ce biti ogromna.
Ovaj put je put pravednika, ali pola populacije ce izbjeci u EU i vecina gradova ce biti granatirana.
Ukraince su pripremili, samo nisu rekli da zavise od motivisanosti Rusa. Potrosit ce Rusiju svakako, no steta za Ukrainu ce biti ogromna.
Ovaj put je put pravednika, ali pola populacije ce izbjeci u EU i vecina gradova ce biti granatirana.
- GandalfSivi
#68124 Re: Ukrajina
Ali bukvalno copy/paste prica…Haris.ba wrote: ↑23/03/2022 06:49Kako to fino objasni Karadzic.
KAKO se, po vašem mišljenju, mogao izbeći rat?
– Da su muslimane vodili neki drugi, npr. Adil Zulfikarpašić, Fikret Abdić ili Dizdarevići, pa čak i Alija Izetbegović bez pritisaka „mladomuslimanske zavereničke grupe“, kako ih naziva Zulfikarpašić, verujem da bi ceo Balkan danas izgledao drugačije, i bio daleko od ove bede. Naravno, da je to dopustio poslednji američki ambasador u SFRJ Voren Cimerman i one sile kojima je taj rat bio potreban.
-
emmir1
#68125 Re: Ukrajina
Rat se nije mogao izbjeći, kako neko napisa, Putin Ukrajinu smatra ruskim teritorijem.
Ista je stvar i oko BiH.
Kada su se stvarale države i nacije ulogu su igrale vjera, jezik, crkve
BiH je za razliku od susjeda imala miješano vjersko stanovništvo, pa su susjedi slali svoje ljude da promoviraju nacinalne ideje Hrvatske i Srbije.
I tada su htjeli od BIH da uzmu teritorij, tako je i danas nakon 100 200 godina
Takva stvar je i oko Ukrajine slična, Rusi smatraju da Ukrajina ne treba da postoji a NATO je bio samo izgovor
Ista je stvar i oko BiH.
Kada su se stvarale države i nacije ulogu su igrale vjera, jezik, crkve
BiH je za razliku od susjeda imala miješano vjersko stanovništvo, pa su susjedi slali svoje ljude da promoviraju nacinalne ideje Hrvatske i Srbije.
I tada su htjeli od BIH da uzmu teritorij, tako je i danas nakon 100 200 godina
Takva stvar je i oko Ukrajine slična, Rusi smatraju da Ukrajina ne treba da postoji a NATO je bio samo izgovor