Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
skafiskafsnjak

#11501 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

metal wrote: 22/03/2022 22:03
skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 21:51

Ajde ba skini mi se tih fazona, u Njemackoj.
Sta ako sam u Njemackoj? Ne smijem se bojati za familiju, prijatelje itd ?
Naravno da smiješ. Samo se ti boj, nema nikakvih problema.
Pa koji k me pitas.
Gdje god bio, BiH je moja domovina. Za razliku od vas, rezervne nemam.
skafiskafsnjak

#11502 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

noviforumas wrote: 22/03/2022 22:03 Pazi ti njegove logike. Kad se Zagreb direktno mijesa u unutarnja pitanja u BiH - to je OK, pozeljno je cak. Isto tako se podrazumijeva da Hercegovci ucestvuju u politickom zivotu Hrvatske, kao sto je prirodno da svi Hrvati vani (i oni koji se tako osjecaju) lobiraju u dijaspori za Hrvate u BiH. Ali Bosnjak koji je u Njemackoj, kao i bilo koji drugi Bosnjak, mora da bude apolitican. Ne smije cak ni da komentarise politicka desavanja na nekom forumu. On treba da pravi viceve na TV-u, ne talasa, i radi ono sto mu se kaze.

Prosla su ta vremena, shvatite vise. :lol:
Nazalost, to je stav mnogih Bosnjaka takodjer.
noviforumas

#11503 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by noviforumas »

skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:11
Pa koji k me pitas.
Ti mozda nemas rezervne, al on nema nijedne. Ovdje ce da bude neutralisan, u Hrvatskoj ga ne mogu ocima vidjet, za njih vazda bit samo Hercegovac ili (nedaj Boze) Bosanac. :D Zato sad pjeni.
metal

#11504 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by metal »

metal wrote: 22/03/2022 22:03

Naravno da smiješ. Samo se ti boj, nema nikakvih problema.
Pa koji k me pitas.
Za razliku od tebe, ja živim u BiH. I to je moja domovina.

Nećeš mi ti iz Njemačke govoriti imam li rezervnu ili nemam.
metal

#11505 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by metal »

noviforumas wrote: 22/03/2022 22:15
Pa koji k me pitas.
Ti mozda nemas rezervne, al on nema nijedne. Ovdje ce da bude neutralisan, u Hrvatskoj ga ne mogu ocima vidjet, za njih vazda bit samo Hercegovac ili (nedaj Boze) Bosanac. :D Zato sad pjeni.
Kako "probosanski" zvuči ova tvoja prijetnja. Svaka čast.
skafiskafsnjak

#11506 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

metal wrote: 22/03/2022 22:23
Pa koji k me pitas.

Da , ne zivim jer me otjerala politika.SDA i HDZ.
Nemas hr pasos i ne glasas na izborima u Hr ?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11507 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Pa koji k me pitas.

Bila je i Željani Zovko dok je bila ambasadorica u Rimu ili starom Sarajliji Ljubiću dok nije prešao u Zagreb.
Mislim, ne sumnjam da ti stvarno voliš BiH kao svoju domovinu, ali sumnjam da je to baš u HDZ-u slučaj.

Isto nažalost važi i za većinu Hrvata u BiH, kojima je zastava BiH nepoznanica, a ona za koju su lično glasali na referendumu 1992. sada bošnjačka i poziv na sukobe...
PreWiBa

#11508 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:29

Da , ne zivim jer me otjerala politika.SDA i HDZ.
Nemas hr pasos i ne glasas na izborima u Hr ?
Ironija od nekoga kome se makar pola "legitimnih političkih predstavnika" direktno javlja iz Zagreba kada komentarišu stvari u BiH...
Bloo
Globalna šefica

#11509 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:11 Pa koji k me pitas.
Pa prva domovina ti je BiH, tamo si se rodio :D kao i ostalim gradanima u BiH, a druga domovina ti je Njemacka tamo si otisao da zivis (kao ljudsko bice da dodam?). Ako nekad Njemacka dozvoli dvojno drzavljanstvo i ti uzmes i njemacko, da li ti je onda Njemacka rezervna domovina ili ti je Bosna i Hercegovina rezervna domovina?
Trenutno zivis u Njemackoj i ides u Bosnu za godisnji pa se VRACAS u njemacku, da radis, zivis, budes sa porodicom itd.

Takode, u SR Njemackoj postoji oko 8000 ljudi sa dvojnim drzavljanstvom -BiH i SR Njemacke.
Da li je njima BiH rezervna domovina jer su rodeni u Njemackoj? Da li glasaju i tamo i vamo?

Dalje: Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Njemačke broj osoba bh. porijekla koje su rođene u Njemačkoj a čiji su jedan ili oba roditelja rođeni u Bosni i Hercegovini je 81.000, od toga 25.604 ima bh. državljanstvo, a 55.396 državljanstvo Njemačke.

Interesantno je da ih vise ima samo njemacko drzavljanstvo. Znaci njihova domovina je Njemacka, a u Bosnu dolaze kao turisti sa roditeljima, ako i dolaze.

Jos dalje - u Hrvatskoj zive i Bosnjaci kao jedna od manjina koji su tu od recimo 19. stoljeca. Ti ljudi imaju hrvatsko drzavljanstvo naravno jer su rodeni i odrasli u Hrvatskoj, te cemo pretpostaviti da jedan dio njih ima i bosansko drzavljanstvo koje su dobili recimo 90tih ili 2000tih. Njima je BiH rezervna domovina? Sta cemo sa Sandzaklijama iz Srbije, koji dodu sa srbijanskim drzavljanstvom i dobiju i bosansko? Njima je BiH rezervna domovina?

Koristenje te izlizane floskule, rezervna domovina se lako odbije od glavu jel da?
Jer domovina se brani...
skafiskafsnjak

#11510 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:35
Pa prva domovina ti je BiH, tamo si se rodio :D kao i ostalim gradanima u BiH, a druga domovina ti je Njemacka tamo si otisao da zivis (kao ljudsko bice da dodam?). Ako nekad Njemacka dozvoli dvojno drzavljanstvo i ti uzmes i njemacko, da li ti je onda Njemacka rezervna domovina ili ti je Bosna i Hercegovina rezervna domovina?
Trenutno zivis u Njemackoj i ides u Bosnu za godisnji pa se VRACAS u njemacku, da radis, zivis, budes sa porodicom itd.

Takode, u SR Njemackoj postoji oko 8000 ljudi sa dvojnim drzavljanstvom -BiH i SR Njemacke.
Da li je njima BiH rezervna domovina jer su rodeni u Njemackoj? Da li glasaju i tamo i vamo?

Dalje: Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Njemačke broj osoba bh. porijekla koje su rođene u Njemačkoj a čiji su jedan ili oba roditelja rođeni u Bosni i Hercegovini je 81.000, od toga 25.604 ima bh. državljanstvo, a 55.396 državljanstvo Njemačke.

Interesantno je da ih vise ima samo njemacko drzavljanstvo. Znaci njihova domovina je Njemacka, a u Bosnu dolaze kao turisti sa roditeljima, ako i dolaze.

Jos dalje - u Hrvatskoj zive i Bosnjaci kao jedna od manjina koji su tu od recimo 19. stoljeca. Ti ljudi imaju hrvatsko drzavljanstvo naravno jer su rodeni i odrasli u Hrvatskoj, te cemo pretpostaviti da jedan dio njih ima i bosansko drzavljanstvo koje su dobili recimo 90tih ili 2000tih. Njima je BiH rezervna domovina? Sta cemo sa Sandzaklijama iz Srbije, koji dodu sa srbijanskim drzavljanstvom i dobiju i bosansko? Njima je BiH rezervna domovina?

Koristenje te izlizane floskule, rezervna domovina se lako odbije od glavu jel da?
Jer domovina se brani...
Uvijek ce mi BiH biti domovina.
Iskreno, Njemacku nikad necu dozivljavati kao domovinu.... Tu je da zaradim penziju i nadam se da je trosim u BiH.
To je plan, sta ce biti, ne znam.

I ako steknem drzavljanstvo nekad, ciiiisto sumnjam da cu glasati na izborima npr.
Bloo
Globalna šefica

#11511 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:29 Da , ne zivim jer me otjerala politika.SDA i HDZ.
Ne zaboravi i SNSD i RS je tvoja domovina tj. dio tvoje domovine :D
Otjerala te je drzava. :mrgreen:
skafiskafsnjak

#11512 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:39
skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:29 Da , ne zivim jer me otjerala politika.SDA i HDZ.
Ne zaboravi i SNSD i RS je tvoja domovina tj. dio tvoje domovine :D
Otjerala te je drzava. :mrgreen:
Mene je direktno.otjerala politika.SDA i HDZ jer su vlast u mojoj carsiji i kantonu ili ti ga zupaniji.
Bloo
Globalna šefica

#11513 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:39 I ako steknem drzavljanstvo nekad, ciiiisto sumnjam da cu glasati na izborima npr.
Znaci namjeravas da zivis tu, radis, placas porez, koristis sve pogodnosti ali da ne glasas? Iako rezultat izbora u Njemackoj direktno se tice i tebe kao nekog ko ce jako dugo vremena zivjeti tu.
U BiH namjeravas da glasas iako ne zivis u BiH, ne placas, poreze, ne koristis "drzavne usluge"? Rezultat izbora ima veceg utjecaja na ljude koji su ostali u BiH, a manje na tebe.

Po cemu se ti onda razlikujes od recimo Kolinde koja glasa i tamo i vamo a zivi u BiH? :mrgreen:
skafiskafsnjak

#11514 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:41
skafiskafsnjak wrote: 22/03/2022 22:39 I ako steknem drzavljanstvo nekad, ciiiisto sumnjam da cu glasati na izborima npr.
Znaci namjeravas da zivis tu, radis, placas porez, koristis sve pogodnosti ali da ne glasas? Iako rezultat izbora u Njemackoj direktno se tice i tebe kao nekog ko ce jako dugo vremena zivjeti tu.
U BiH namjeravas da glasas iako ne zivis u BiH, ne placas, poreze, ne koristis "drzavne usluge"? Rezultat izbora ima veceg utjecaja na ljude koji su ostali u BiH, a manje na tebe.

Po cemu se ti onda razlikujes od recimo Kolinde koja glasa i tamo i vamo a zivi u BiH? :mrgreen:
Ne glasam u BiH ... Bar ne dok sam vamo... ziva istina :mrgreen:
PreWiBa

#11515 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:35

Jer domovina se brani...
Pitanje je pogrešno postavljeno.
Niko ne brani ljudima koji se izjašnjavaju kao Hrvati da navijaju za Hrvatsku, da se osjećaju kako se osjećaju, problem je što su najveće hrvatine u 99% žešći mrzitelji svega bosanskohercegovačkog.
Problem je što bi u Grudama sutra mogli zapaliti zastavu sa ljiljanima ili trenutnu bh. zastavu, dok se hrvatske zastave kače na svakom mogućem mjestu.
Ja sam rođen vani i ne vidim nikakav konflikt u tome da i Njemačku i Bosnu vidim kao zemlje koje su mi bliske. Iz jedne mi roditelji vuku korijene nekoliko stotina godina, od begova do partizana, a druga je mog djeda gastarbajtera primila, a i moje roditelje kad je bilo potrebno. I za jednu i za drugu bi se borio.
Bloo
Globalna šefica

#11516 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

sehohari wrote: 22/03/2022 22:44 Problem je što bi u Grudama sutra mogli zapaliti zastavu sa ljiljanima ili trenutnu bh. zastavu, dok se hrvatske zastave kače na svakom mogućem mjestu.
Ja ono ne bih nazvala "hrvatskim zastavama". :mrgreen:
Kace zastavu Republike Hrvatske?
PreWiBa

#11517 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:41

Koliko dijasporaši godišnje šalju novca u Bosnu, komotno bi po doprinosu vanjskotrgovinskom bilansu i deviznim rezervama imali pravo da glasaju.

A i ta floskula o glasanju dijaspore je malo napuhana - izlaznost je ovdje možda negdje između 5 i 10%. Nemojte ste ni vi praviti da ste nam baš toliko bitni...
BAK-eV

#11518 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BAK-eV »

metal wrote: 22/03/2022 21:58
Ima smisla ovo što kažeš. Razumijem da se Bošnjaci boje toga, pogotovo s obzirom na rat i sve ono što smo prošli. A Bošnjaka u ovoj državi ima preko 50%.

E sad zamisli kako je narodu kojeg ima najmanje, koji brojčano ne može nikome ništa nauditi (mada mediji u Sarajevu od njega prave babarogu). Tom narodu Bošnjaci već biraju člana Predsjedništva BiH (svi znamo da je tako, mada bi neki prije zaratili nego to priznali). Prijete i da će mu (tom malobrojnom narodu u BiH) izabrati i delegate u Domu naroda i ukinuti konstitutivnost kao jedini garant ravnopravnosti. Šta bi onda taj narod trebao reći o cjelovitoj BiH, kada Bošnjaci kao najbrojniji tako defetistički razmišljaju?

Znaš, nekad treba "obuti tuđe cipele", pa bismo se možda bolje razumjeli i lakše dogovorili. Ako nam je do dogovora stalo. Ako nije, onda ništa. Možemo onda nastaviti sa svađama i optužbama. A vozovi prolaze.
nema tu brojnost nekakvu ulogu!

Kako se Hrvati odnose prema drugima, tamo gdje imaju vlast - tako se i drugi odnose prema njima.

Evo u Neumu ne mozes stan kupit ako si musleman! :run:
Coldplay1

#11519 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Coldplay1 »

metal wrote: 22/03/2022 21:36
namiami wrote: 22/03/2022 18:17

Ako dodjemo na korak, gdje sve zavisi od Hrvatske, onda izborni neće biti problem, jer će sve ostale točke biti ispunjene, pa će ulazak u eu biti samo jedan mali zvanični i formalni događaj iz pozicije običnog čovjeka.
Znači, plan nam je da "oremo", što bi rekao Bakir, i "poklapamo" bh. Hrvate gdje god možemo jer je svaki dogovor ustvari "izdaja". A kada to završimo, Hrvatskoj ćemo reći "ko nas bre zavadi?!" i sretni i veseli ušetati u EU. Simpatičan plan, mora se priznati.
Tacno tako, porodica Izetbegović je nesto najgore sto nas je zadesilo. Pa ljudi kakvi god da su ti Hrvati, Srbi valja nam zivjeti skupa ali otprilike smo ista govna, mi i merhamet nas satro. Velika prilika je propustena za normalizaciju odnosa sa Hrvatima, steta.
Last edited by Coldplay1 on 22/03/2022 22:50, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#11520 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 22/03/2022 22:47
sehohari wrote: 22/03/2022 22:44 Problem je što bi u Grudama sutra mogli zapaliti zastavu sa ljiljanima ili trenutnu bh. zastavu, dok se hrvatske zastave kače na svakom mogućem mjestu.
Hoces rec da nije tak?
Kad krenes juzno, sve hr i zastave hb . To je uredu?
video

#11521 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by video »

A koja je boja na prvoj kocki, bijela ili crvena ;-)
PreWiBa

#11522 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Kad kači grad, onda gledaju na te formalije, ali na kućnom pragu ćeš vidjeti više onu jednu no drugu.

Na kraju krajeva, obični puk i na jednu i na drugu gleda isto.
skafiskafsnjak

#11523 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Jbt meni nije nikad na um palo u Minkenu objesiti ljiljane ....
Nisam patriota uopste :D
metal

#11524 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by metal »

sehohari wrote: 22/03/2022 22:31

Bila je i Željani Zovko dok je bila ambasadorica u Rimu ili starom Sarajliji Ljubiću dok nije prešao u Zagreb.
Mislim, ne sumnjam da ti stvarno voliš BiH kao svoju domovinu, ali sumnjam da je to baš u HDZ-u slučaj.

Isto nažalost važi i za većinu Hrvata u BiH, kojima je zastava BiH nepoznanica, a ona za koju su lično glasali na referendumu 1992. sada bošnjačka i poziv na sukobe...
Glavni problem u ovoj našoj raspravi na forumu jeste to što smo fokusirani na negativne primjere. I što se ubismo dokazujući kako oni "drugi" ne valjaju.

Nije problem na svakoj strani naći neki negativan primjer i stalno soliti nezarasle rane. Bar pola moje generacije ima neki oblik PTSP-a, političari igraju na tu kartu, a i trenutna situacija sa ratom u Ukrajini nam ne pomaže (vraćaju se neke slike iz prošlosti).

Ali, ljudi, ako želimo da ova država opstane, moramo se dogovarati. Zar je to toliko teško shvatiti? Ako se budemo takmičili u mržnji i prepucavanju, nismo nikud prispjeli. Zato uporno pitam šta nam je cilj i kako mislimo doći do njega.

Svako od nas pojedinačno može uticati na to hoćemo li doprinijeti razvoju države i društva ili raditi na raspadu svega širenjem mržnje i straha. Psihologija rulje i navijačke strasti nas neće odvesti u bolju budućnost, to je jedino sigurno.
Bloo
Globalna šefica

#11525 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

video wrote: 22/03/2022 22:49
A koja je boja na prvoj kocki, bijela ili crvena ;-)
wink wink
:D zato i pitam
Recimo pogledajmo HPD Bjelasnica tj. Hrvatsko planinarsko društvo "Bjelašnica – 1923 :D
Prava kocka na prvom mjestu. :mrgreen:
Post Reply