Ukrajina

zigzag

#67676 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 22/03/2022 07:21
zigzag wrote: 22/03/2022 07:11

Jeste ali i dalje ostaje široki prostor za djelovanje po dubini okupirane teritorije. Civili svakako nisu korisni u otporu.
A ruska vojska konstantno mora imati velike trupe u svakom naselju ako hoće da drži kontrolu nad svakim od njih.
Nemožeš mjesecima držati toliku vojsku na neprijateljskom terenu.
Sto ne bi mogao? Pune vece vojske su bile duze na terenu.

Civili su baza za rekrutiranje otpora, civili isto tako omogucavaju pokret vojsci u civilu.

Ovo rusenje grada je planski da olaksa zauzimanje drugih gradova.
Vrijeme će pokazati šta će biti. Da je u Rusiji proglašeno ratno stanje, pa mobilizacija pa puni sastav vojske onda bi bilo tu dovoljno ljudi da sve pokriju.
Ovako, sa ograničenim brojem ljudi kontrolisati sve veći dio teritorije koja je neprijateljska prema tebi je na duži rok samo problem. Pogotovo što ti neprijatelj dobija sve moguće nove vrste naoružanja. Dronove šalje puno zemalja. Počev od Tajvana pa na dalje. Plus sve naprednije oružje za borbu protiv oklopa.
A moral je potanak. Jedino ih razgali kad mogu opljačkati koji kuću.
Bosanac sa dna kace

#67677 Re: Ukrajina

Post by Bosanac sa dna kace »

arman1 wrote: 21/03/2022 23:59
zigzag wrote: 21/03/2022 23:27 Nacionalni ponos se već odavno probudio i u Rusiji.
Sad je pitanje koliko su jaki ti nacionalisti-velikorusi i jesu li pravi slamaroši ili su ipak civilizovaniji.

Ako je putin ovom agresijom iznenadio sve pa i dobar dio rusa ostaje nada da većini u Rusiji i nije do velikih ratova i velikih tragedija niti bi se žrtvovali.
Podcjenjujete moć putkove propagande. Meni bliska osoba ima ruske korijene. Jedan od rođaka je kardio-hirurg pri mornarici. Военно-медицинская академия им. С.М.Кирова. judi svaki dan gledaju pobjede ruske vojske, gledaju kako ukrajinski civili s cviječem dočekuju ruske oslobodioce, slušaju o zločinima Azova i zapadnih plačenika.
Par kolega mu se dobrovoljno prijavilo za Ukrajinu za spec. operaciju.
Kako sam skontao puše istu foru kao srbi od 90tih pa na ovamo.
Tako nekako, ili su u tom fazonu da puse tu foru ili ne smiju nista reci.
Rahmetli otac im'o kolegu sa kojim je zavrsio i srednju, i u vojsku sluzili zajedno, kad je krenulo 92'e, ode taj kolega na nekoj mini traktorijadi na drugu stranu. Nakon Daytona trefi ga rahmetlija na Arizoni, cojk nije mog'o vjerovati da imamo struju, vodu, da su ostale kuce citave, da imamo sta da jedemo, da mu je drugi kolega upis'o scerku na fakultet, da bolnica u Tuzli radi normalno, da nam domovi zdravlja funkcionisu...mislio je da se raspadamo...propaganda cudo cini, obicni ljudi nemaju kad da misli i provjeravaju izvor i vjerodostojnost vijesti...
GandalfSivi wrote: 22/03/2022 00:48 Normalno ba, Putin popularniji nego ikada. Nisu ni u Srbiji skinuli Slobu sto je vodio ratove, nego sto ih je gubio.
Samo da podebljam...i Putin kad ode, mnogi ce biti kivni sto nije unistio Ukrajinu...
Milenkov buraz

#67678 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

zigzag wrote: 22/03/2022 08:11
madner wrote: 22/03/2022 07:21

Sto ne bi mogao? Pune vece vojske su bile duze na terenu.

Civili su baza za rekrutiranje otpora, civili isto tako omogucavaju pokret vojsci u civilu.

Ovo rusenje grada je planski da olaksa zauzimanje drugih gradova.
Vrijeme će pokazati šta će biti. Da je u Rusiji proglašeno ratno stanje, pa mobilizacija pa puni sastav vojske onda bi bilo tu dovoljno ljudi da sve pokriju.
Ovako, sa ograničenim brojem ljudi kontrolisati sve veći dio teritorije koja je neprijateljska prema tebi je na duži rok samo problem. Pogotovo što ti neprijatelj dobija sve moguće nove vrste naoružanja. Dronove šalje puno zemalja. Počev od Tajvana pa na dalje. Plus sve naprednije oružje za borbu protiv oklopa.
A moral je potanak. Jedino ih razgali kad mogu opljačkati koji kuću.
U početku smo govorili da Ukrajinci ovo ne mogu dobiti ali da trebaju prodati svoju kožu skupo jer smo vjerovali svi pa i ja da je Rusija super sila. Ovo što gledamo u Ukrajini je sve osim supersile, gledamo osrednju vojsku slabog morala i sposobnosti. Iznenade tu i tamo sa "Wunderwaffe" taktikom ali još veće iznenađenje i za Zapad i Putina je otpor Ukrajinaca do duše uz nesebično pumpanje oružijem i municijiom sa Zapada. Evo danas je dvadeset i neki dan agresije na Ukrajinu i Ukrajina se i dalje dobro drži, Putin je izgubio ovaj rat pa taman da do danas zauzme cijelu Ukrajinu ona je za njega i Ruse izgubljena za narednih 100 godina. Potrgao je sve bratske veze koje su imali i trga još uvijek, Putin je otklonio svaku sumnju Ukrajinaca koji su imali dilemu Zapad ili Rusija ali i pokazao ko je u svijetu stvarna smetnja i remetilački faktor.

BTW. u Međuvremenu...
Japanci bijesni nakon odluke Putina da prekine mirovne pregovore dvije zemlje
zigzag

#67679 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Sve to stoji što pričate o propagandi u Rusiji ali ljudski gubici su nešto čime se ruske porodice a pogotovo ruske majke u ovolikom broju nisu susrele od 1945. za samo tri sedmice.
Da je u pitanju odbrana Rusije od vanjskog neprijatelja to bi i oni opravdali. Ovdje je pola djece. Najmanje 5000-6000 mladih vojnika. Iz normalnog života Rusiju je neko gurnuo u ratno stanje a djeca im se vraćaju u kovčezima. Ako se ko vrati.
U vrijeme interneta svi znaju za tu poginulu i tenkovima-konzervama sprženu djecu-regrute.
Neko će za to odgovarati debelo.
Milenkov buraz

#67680 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

zigzag wrote: 22/03/2022 08:21 Sve to stoji što pričate o propagandi u Rusiji ali ljudski gubici su nešto čime se ruske porodice a pogotovo ruske majke u ovolikom broju nisu susrele od 1945. za samo tri sedmice.
Da je u pitanju odbrana Rusije od vanjskog neprijatelja to bi i oni opravdali. Ovdje je pola djece. Najmanje 5000-6000 mladih vojnika. Iz normalnog života Rusiju je neko gurnuo u ratno stanje a djeca im se vraćaju u kovčezima. Ako se ko vrati.
U vrijeme interneta svi znaju za tu poginulu i tenkovima-konzervama sprženu djecu-regrute.
Možda, kada i ako neko drugi dođe na vlast i vlast koja će biti malo demokratičnija. Ja sam ostao frapiran kada sam od prijatelja iz Rusije saznao da su i prije ovoga masovno preko VPN-a izlazili na internet, FB, Twiter...itd.
Bosanac sa dna kace

#67681 Re: Ukrajina

Post by Bosanac sa dna kace »

Lepi_Gandalf wrote: 22/03/2022 02:30
Samprotivsviju wrote: 22/03/2022 02:08

Nisam obracao paznju, mislio sam da je funkyzeit.. orginalno postavio :D
ima istine u onome što je postavio...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/supr ... /220321115
I ko je doticna gospoja? Ko joj je suprug? Je'l pise u clanku da su za Ukrajinu a protiv Putina, je'l pise da su uzeli pare od naroda direkno, iz drzavne riznice ili kase nekog preduzeca?
Ukrajina je zemlja sa pğreko 40 miliona stanovnika, to ti je kao stanovnistvo dvije bivse Juge, povrsinski najveca zemlja u Evropi nakon Rusije, sto ce reci da je to kao povrsina tri bivse Juge...normalno ej da ima i milionera....sad odakle gospoji novac to ne znamo...znamo samo da ga je htjela iznijeti iz zemlje u kojoj bukti rat....
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#67682 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

SanskiBiser wrote: 22/03/2022 07:32

sta vele na ovo dusebriznici za ljudska prava koje brine ukrajinsko selotejpiranje i sibanje po straznjici...

Odmah mi iskrsnu ona slika iz Bijeljine kada cetnik udara nogom covjeka na ulici. :(
Braca po zlocinu. :evil:
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 22/03/2022 08:40, edited 1 time in total.
jednonogi_Jack

#67683 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

zigzag wrote: 22/03/2022 08:21 Sve to stoji što pričate o propagandi u Rusiji ali ljudski gubici su nešto čime se ruske porodice a pogotovo ruske majke u ovolikom broju nisu susrele od 1945. za samo tri sedmice.
Pa ovo njima i jeste odbrana od vanjskog neprijatelja. Ukrajina je ustvari dio Rusije koju pokušava okupirati NATO.
Novosti

#67684 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Savjetnik bjeloruske oporbe za Telegram: 'Lukašenko će pasti kad Ukrajina pobijedi'

telegram.hr
zigzag

#67685 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Milenkov buraz wrote: 22/03/2022 08:25
Možda, kada i ako neko drugi dođe na vlast i vlast koja će biti malo demokratičnija. Ja sam ostao frapiran kada sam od prijatelja iz Rusije saznao da su i prije ovoga masovno preko VPN-a izlazili na internet, FB, Twiter...itd.
Moramo znati da svi skupa, pa i rusi, živimo u novom mileniju već 20 godina. Najmanje 20 godina lagodnog života, sa svim luksuzima koje imamo, sa fokusom na ugađanje vlastitoj djeci. Ovo nije prošli vijek kada su žene rađale po 6-7 djece pa kako im bude. I kod nas a i Rusiji je jedno-dvoje pa se titra nad njima. E sad kad ih predsjednik gura u smrt a svi to vide iako javna propaganda predstavlja da nije tako, realnost kaže drugačije. Ovo nije staljinovo vrijeme bez struje nego doba kada svaka informacija svima može biti dostupna.
I neće toliko ljudi tek tako gledati ubijanje vlastite djece u tuđoj zemlji a da ih neko ubjeđuje da je sve pod kontrolom.
GAU8

#67686 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

zigzag wrote: 22/03/2022 08:35
Milenkov buraz wrote: 22/03/2022 08:25

Moramo znati da svi skupa, pa i rusi, živimo u novom mileniju već 20 godina. Najmanje 20 godina lagodnog života, sa svim luksuzima koje imamo, sa fokusom na ugađanje vlastitoj djeci. Ovo nije prošli vijek kada su žene rađale po 6-7 djece pa kako im bude. I kod nas a i Rusiji je jedno-dvoje pa se titra nad njima. E sad kad ih predsjednik gura u smrt a svi to vide iako javna propaganda predstavlja da nije tako, realnost kaže drugačije. Ovo nije staljinovo vrijeme bez struje nego doba kada svaka informacija svima može biti dostupna.
I neće toliko ljudi tek tako gledati ubijanje vlastite djece u tuđoj zemlji a da ih neko ubjeđuje da je sve pod kontrolom.
Zanemarujes moc propagande.
Ti vidis crno, ali ti po cijeli dan govore nije crno nego bijelo... i na kraju i ti pocnes da "vidis bijelo"
Gandalf

#67687 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Možemo reći da su nas rusi iznenadili i to pozitivno. Pokazali su svijetu koliko im je vojska slaba, nemoderna, a vojna doktrina na nivou '45. Pokazali su i da nisu sposobni uspješno voditi rat malo dalje od kućnog praga. Čim su se sudarili sa organizovanom vojskom, mit o ruskoj vojnoj supersili je pukao kao balon. Mislim da se ameri grohotom smiju kada vide koliko su rusi nefukcionalni na ratištu, naročito protiv zapadnjačkih oružanih sistema.

Ni ruska propaganda nije baš na nekom nivou, tu je negdje u rangu sa slobinom, vučela, đogo, guzina nisu ništa slabiji od ovih sputnjika i sličnih klinaca. Jedan lazanski bi rusima mogao držati predavanja o laganju vojnih službenika u live emisijama, pretjerivanju o snazi rusije i propagandisanju o nepobjedivosti armije.

Vrijeme je možda da nas rusi pozitivno iznenade kakvom pobunom protiv ovog režima jer očekujem više tučnjava svjetine za kilu šećera kako vrijeme bude odmicalo. Neće se moći vječno lagati da je sve ok a narod gladan, jedna mala revolucijica kontra režima bi svakako bila dobra za same ruse kao narod.
Tananarive

#67688 Re: Ukrajina

Post by Tananarive »

Lepi_Gandalf wrote: 22/03/2022 02:53
Johny12 wrote: 22/03/2022 02:50

Naravno, jer te placaju. Samo slabo ces koga ubijediti ovdje….
za sta me plaćaju, samo sam postavio link koji je objavio Klix da vidis koliko sitne ribe oko Zelenskog iznose kesha iz Ukrajine :D
nije ovo sitna riba oko zelenskog nego oko bivšeg proruskog premijera koji je srećom skinut od strane naroda.... informiši se i ne širi laži
GAU8

#67689 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Gandalf wrote: 22/03/2022 08:42 Možemo reći da su nas rusi iznenadili i to pozitivno. Pokazali su svijetu koliko im je vojska slaba, nemoderna, a vojna doktrina na nivou '45. Pokazali su i da nisu sposobni uspješno voditi rat malo dalje od kućnog praga. Čim su se sudarili sa organizovanom vojskom, mit o ruskoj vojnoj supersili je pukao kao balon. Mislim da se ameri grohotom smiju kada vide koliko su rusi nefukcionalni na ratištu, naročito protiv zapadnjačkih oružanih sistema.

Ni ruska propaganda nije baš na nekom nivou, tu je negdje u rangu sa slobinom, vučela, đogo, guzina nisu ništa slabiji od ovih sputnjika i sličnih klinaca. Jedan lazanski bi rusima mogao držati predavanja o laganju vojnih službenika u live emisijama, pretjerivanju o snazi rusije i propagandisanju o nepobjedivosti armije.

Vrijeme je možda da nas rusi pozitivno iznenade kakvom pobunom protiv ovog režima jer očekujem više tučnjava svjetine za kilu šećera kako vrijeme bude odmicalo. Neće se moći vječno lagati da je sve ok a narod gladan, jedna mala revolucijica kontra režima bi svakako bila dobra za same ruse kao narod.
Zaboravljas i to da su Rusi ipak i dosta ponosan narod, i ne priznaju tako lako da su u zabludi. Sankcije mogu da proizvedu i inat-efekat, gdje ce se solidarisati sa rezimom.

Treba da procepi tamo gdje najvise boli. Ja mislim da ce to biti veliki broj ljudskih zrtava i djece, bukvalno ni za sta...
Sto neko rece, majke nece sutjeti.
zigzag

#67690 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ne znam.

Možda svi skupa zanemarujemo uticaj promjena dobrog života na svaku porodicu, nema danas proletera koji imaju porodice od desetero djece a da nemaju šta jesti. Ne žrtvuju se tek tako vlastita djeca ma kakva propaganda bila.
GAU8

#67691 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Tananarive wrote: 22/03/2022 08:44
Lepi_Gandalf wrote: 22/03/2022 02:53

za sta me plaćaju, samo sam postavio link koji je objavio Klix da vidis koliko sitne ribe oko Zelenskog iznose kesha iz Ukrajine :D
nije ovo sitna riba oko zelenskog nego oko bivšeg proruskog premijera koji je srećom skinut od strane naroda.... informiši se i ne širi laži
Prijavi moderaciji kancerogenog putinovog propagandistu
Novosti

#67692 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Dužnosnik NATO-a: Bjelorusija bi uskoro mogla napasti Ukrajinu i sprema se dopustiti Rusiji postavljanje nuklearnog oružja na bjelorusko tlo
SanskiBiser

#67693 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 22/03/2022 08:29
SanskiBiser wrote: 22/03/2022 07:32

sta vele na ovo dusebriznici za ljudska prava koje brine ukrajinsko selotejpiranje i sibanje po straznjici...

Odmah mi iskrsnu ona slika iz Bijeljine kada cetnik udara nogom covjeka na ulici. :(
Braca po zlocinu. :evil:
Bice na kraju kriva je ukrajinska vojska za ovo - da nije unistila konvoje sa stitovima i pendrecima ne bi ih morali sutati nogama...
"jel vidite sta ste nas natjerali da radimo...." :-)
Novosti

#67694 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Moguć napad Bjelorusije na Ukrajinu
BiBi911

#67695 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

5000-6000 mrtvih na 130miliona je statisticka greska. Tako ce se provuci, tako su to provlacili. Ako se ko pobuni odvuku ga u lubjanku I nakon 12 boravka u tome mjestu putin se tetovira na misku sutradan
SanskiBiser

#67696 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Novosti wrote: 22/03/2022 08:48 Dužnosnik NATO-a: Bjelorusija bi uskoro mogla napasti Ukrajinu i sprema se dopustiti Rusiji postavljanje nuklearnog oružja na bjelorusko tlo
To citaj Bjelorusija bi uskoro mogla izvrsiti potpomognuto samoubistvo svojih vojnika u Ukrajini :-) , ta vojska nije u stanju za ozbiljnije vojne akcije, sto kaze Robert Baric nisu bili u stanju da izvedu do kraja vojnu vjezbu nedavno a o ratovanju nekom da se i ne prica, drugi eselon da drze liniju jos i nekako, a pretpostavlja se da bi mogli izvesti neke manje upade da bi vezali ukrajinske snage za taj prostor i olaksali stanje na drugim ratistima Rusima, isto je sa Odesom, dole Rusi blefiraju desant vec sedmicama koji bi bio samoubistvo da probaju....
Tananarive

#67697 Re: Ukrajina

Post by Tananarive »

GAU8 wrote: 22/03/2022 08:47
Tananarive wrote: 22/03/2022 08:44

Prijavi moderaciji kancerogenog putinovog propagandistu
odrađeno naravno, kako podmuklo provlače laži, ali sve se da provjeriti, tako da nema više labavo, samo u nos četalje i rusofile
zigzag

#67698 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

BiBi911 wrote: 22/03/2022 08:53

5000-6000 mrtvih na 130miliona je statisticka greska. Tako ce se provuci, tako su to provlacili. Ako se ko pobuni odvuku ga u lubjanku I nakon 12 boravka u tome mjestu putin se tetovira na misku sutradan
Jest tebi i meni statistička greška. 5000-6000 mladih vojnika ali najmanje 25.000 ljudi je ili poginulo ili ranjeno za samo tri sedmice. A rezultat tanak ko bašlija.
Da je Rusija bila totalno psihički spremna za rat možda ne bi bilo iznenađenje i bila bi statistička greška i u Rusiji. Ovako, čak ni rusi nisu očekivali da im djeca zaginu a tek je počeo sukob.
madner

#67699 Re: Ukrajina

Post by madner »

Nepopularnost ratova je moderan fenomen koji je vezan uz prirodu ratova zapadnih sila. Ratovi za uticaj ne mogu raspiriti nacionalizam.

Ovaj ruski to moze, kao sto je Hitler na Njemackom jahao jako dugo.

Do ruskog je naroda uglavnom, ali prije vidim mobilizaciju nego deeskalaciju iz Moskve.
zigzag

#67700 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mobilizacija znači objava rata. Sada ga ne vode kao rat.
Post Reply