Novi Izborni zakon BiH
-
daddy-kool
#11251 Re: Novi Izborni zakon BiH
Dodik veli da ne treba biti izmjena izbornog zakona zato da nekome ne bi naumpalo da promijeni tehničke detalje koji se tiču "integriteta izbornog procesa". To mu treba da pobijedi na narednim izborima. Izjava nema veze sa Ćirilovim zahtjevima aparthejda.
-
daddy-kool
-
Officer Crabtree
#11253 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jel se zaista mora prolaziti kroz svu kontraargumentaciju kad se svaki novi separatist registruje, uputite ga na prethodne stranice, komentarišimo aktuelnosti.
- Humljanin
#11254 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ok, solidan prijedlog. Inače mi Konaković djeluje kao najrealniji i najnormalniji među bošnjačkim prvacima. Tako da mi je još poraznije da jedan takav politički lik (desničar!) nailazi na sveopće pljuvanje ovdje i na portalima kao izdajnik.Login77777 wrote: ↑21/03/2022 19:34Pa fer dogovor Hrvata i Bosnjaka.Humljanin wrote: ↑21/03/2022 18:31
Ne vidim kako zamisljate život zajedno kad je i budali jasno da je krajnja namjera bošnjačke politike brisanje Hrvata i stvaranje "Bosnjakistana".
Takva politika nema niti ce imati sugovornika kod Hrvata. Mislim da je to suludo i očekivati.
Inace kod komšijski odnosa, ako imaš posla sa lažovom i lopovom naučiš se postaviti i ne ići niz dlaku inače ćeš ostati i bez gaća. Ići niz dlaku nekome tko te konstantno pokušava prevariti i otetiti ti "iz oka" je kontraproduktivno.
A reći da hrvatski korpus nije nikada bio za suradnju bi bila neistina. Međutim ponešto se od tada promijenilo. I očekivati sada od Hrvata da naprave nekakav ustupak koji bi im lako došao glave je infantilno.
Šta je tvoj prijedlog za "relaksiranje odnosa" kako to politicari reknu![]()
![]()
A kako to odraditi ni sam nisam siguran. Ono sto je Dino na FB napisao zvuci fer po meni. On spominje da je dogovor bio postignut po tom pitanju. Samo sto je to napisano palo u drugi plan jer je prije toga servirao uslugu sdO sa glupom izjavom.
Sto se mene tice u taj sporazum se jos moze staviti da dva smrada Bakir i Covic idu u politicku penziju.![]()
To mi pak govori da nema nikakve šanse za dogovor jer je bošnjačko biračko tijelo uspješno radikalizirano putem medija da i jednog realnog desničara smatraju izdajnikom.
A sad, koliko je on iskren, ili samo kupuje naklonost MZ pomirljivim izjavama, nemam pojma, teško mi je procijeniti.
Ali osobno bih mu dao šansu kad bih mogao jer djeluje kao tračak razuma u ovoj kaljuži.
Nažalost Bošnjaci se ne slažu sa mojom procjenom
- skafiskafsnjak
#11255 Re: Novi Izborni zakon BiH
Eee...pazi ti razmisljanja... Dajemo.im.legitimitet za vracanje ZLOCINACKE organizacije.daddy-kool wrote: ↑21/03/2022 21:34da li je ovo "razvaljivanje" tvoja ocjena ili nekog mjerodavnog pravosudnog organa?
- Humljanin
#11256 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako pod "koloniziraju FBiH" misliš na potpunu jednakopravnost 3 konstitutivna naroda na svakom pedlju BiH , onda si potpuno u pravu.
- skafiskafsnjak
#11257 Re: Novi Izborni zakon BiH
A vi niste radikalizirani putem.medija? Nosioci EU vrijednosti my ass. Jesu EU vrijednosti lizanje sa proruskim govnima iz RS koji su btw i Hrvate napadali i ubijali.Humljanin wrote: ↑21/03/2022 21:38Ok, solidan prijedlog. Inače mi Konaković djeluje kao najrealniji i najnormalniji među bošnjačkim prvacima. Tako da mi je još poraznije da jedan takav politički lik (desničar!) nailazi na sveopće pljuvanje ovdje i na portalima kao izdajnik.Login77777 wrote: ↑21/03/2022 19:34
Pa fer dogovor Hrvata i Bosnjaka.![]()
A kako to odraditi ni sam nisam siguran. Ono sto je Dino na FB napisao zvuci fer po meni. On spominje da je dogovor bio postignut po tom pitanju. Samo sto je to napisano palo u drugi plan jer je prije toga servirao uslugu sdO sa glupom izjavom.
Sto se mene tice u taj sporazum se jos moze staviti da dva smrada Bakir i Covic idu u politicku penziju.![]()
To mi pak govori da nema nikakve šanse za dogovor jer je bošnjačko biračko tijelo uspješno radikalizirano putem medija da i jednog realnog desničara smatraju izdajnikom.
A sad, koliko je on iskren, ili samo kupuje naklonost MZ pomirljivim izjavama, nemam pojma, teško mi je procijeniti.
Ali osobno bih mu dao šansu kad bih mogao jer djeluje kao tračak razuma u ovoj kaljuži.
Nažalost Bošnjaci se ne slažu sa mojom procjenom![]()
Ko bola zeli Bosnjakistan? Ne lupaj gluposti.
Last edited by skafiskafsnjak on 21/03/2022 21:42, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#11258 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kako nema?Humljanin wrote: ↑21/03/2022 21:38
Ok, solidan prijedlog. Inače mi Konaković djeluje kao najrealniji i najnormalniji među bošnjačkim prvacima. Tako da mi je još poraznije da jedan takav politički lik (desničar!) nailazi na sveopće pljuvanje ovdje i na portalima kao izdajnik.
Bakir je na sve pristao, zar ne?
-
last mohicans
#11259 Re: Novi Izborni zakon BiH
Dinček nije prvak politike i jos mu pure treba, on ga Bošnjacima dođe kao Raguz Hrvatima. Pa ima li ga đe sad? Bojim se da ce i DK tako završiti.
- skafiskafsnjak
#11260 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa.prvak je kad njima.odgovara tj kad bi pristao na njihove uslove. Dincek.jos treba pure jesti... KS je njegov domet trenutnolast mohicans wrote: ↑21/03/2022 21:43 Dinček nije prvak politike i jos mu pure treba, on ga Bošnjacima dođe kao Raguz Hrvatima. Pa ima li ga đe sad? Bojim se da ce i DK tako završiti.
-
palermo
#11261 Re: Novi Izborni zakon BiH
Moram ovdje iznijeti jedan lični stav. Ovo kolonizatorska čak ne bi bilo na neki način i strašno, i autro-ugarska je bila kolonizator pa nas je uvela u 20 stoljeće. I ja zaista mislim da bi Hrvatska moghla biti na neki način biti upravo neka vrsta nekog ko ide korak ispred nas i vuče i nas za sobom (umal ne rekoh, vodi nas za ruku, al da ne pregonim). I stvarno mislim da bi na neki način njena uloga mogla biti iznimno značajna kada govorimo o poditzanju standarda koji vrijede u Bosni i Hercegovini, počevši od standarda poslovanja, preko sporta, ugostiteljstva, pa sve do sportskih komentatora (da nam Baho i Kemo ne bude vječni komentatoridaddy-kool wrote: ↑21/03/2022 21:21 Što se tiče izbornog zakona od toga nema ništa, kao što od toga nije bilo ništa ni prije jednu, dvije ili deset godina. Potpuno su interesi različiti i težnje suprotne, te nema nekog presjeka gdje bi postojao zajednički strateški pravac. To je jedna strana priče.
Druga strana je neprijateljska i nedobronamjerna politika R HR prema BiH, kako je to kolega palermo lijepo primjetio kolonizatorska, (ja dodajem) sa primjesama (ne)skrivenih pretenzija na dijelove teritorije BiH, sa izraženim šovinizmom prema Bošnjacima.
Idemo rahat patnjom dalje, pa ćemo se nekad poslije dogovoriti da napravimo građanskiju BiH.
I dok je ta politika u vremenu Franje Tuđmana još i imal smisla, jer Franjo se rukovodio logikom, bolje mi je biti sa jačim, nego sa ovim jadovima, sada ta logika , nakon što su se Bošnjaci potvrdili kao politički narod i pokazali koliko su spremni žrtvovati za Bosnu i Hercegovinu, jednostavno, meni barem, postaje naprosto neobjašnjiva
-
last mohicans
#11262 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ma naravno, sjeti se hvale Šćepe i Dine od strane Čovića nakon Neuma. Jer su vodili na njihov mlin. Sad čitam na šugavom Avazu:skafiskafsnjak wrote: ↑21/03/2022 21:44Pa.prvak je kad njima.odgovara tj kad bi pristao na njihove uslove. Dincek.jos treba pure jesti... KS je njegov domet trenutnolast mohicans wrote: ↑21/03/2022 21:43 Dinček nije prvak politike i jos mu pure treba, on ga Bošnjacima dođe kao Raguz Hrvatima. Pa ima li ga đe sad? Bojim se da ce i DK tako završiti.
Naravno, preneseno je i Dinino gostovanje, a kad se sjetim rata za helikoptere i optuzbi za izdaju.. Mora da je i Fahro uvidio potencijal u KiflonijuMlakić: Glavni kočničar pregovora je Bakir Izetbegović, itekako mu je stalo da se ne održe izbori
Izetbegović se našao u prilično nezahvalnoj situaciji: u slučaju da prihvati dogovor, bit će proglašen izdajnikom i pometen na izborima, istakao je Mlakić
-
Romanija
#11263 Re: Novi Izborni zakon BiH
Konakovic je daleko bolji, inteligentniji i primjerniji politicar danasnjoj BiH politickoj situaciji od Izetbegovica, ovaj drugi je najobicnija mala bitanga koji je od oca naslijedio partiju k'o magazu na Bascarsiji. Moj problem sa Konakovicem lezi u tri pitanja; sta je radio u SDA toliko dugo; koji narod i koja pravda (kome, cemu)? i kako on misli de-eskalirati politicku napetost u BiH sa onima kojima je eskalacija jedini nacin opstanka na politickoj sceni?last mohicans wrote: ↑21/03/2022 21:43 Dinček nije prvak politike i jos mu pure treba, on ga Bošnjacima dođe kao Raguz Hrvatima. Pa ima li ga đe sad? Bojim se da ce i DK tako završiti.
- Humljanin
#11264 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ja zalijepim definicije pojma "federacija" a ti mene pitaš da definiram pojam. Wtf?sehohari wrote: ↑21/03/2022 21:19
Pa definiši pojam "federacija".
Federacija ne znači nužno da imaš pravo da sve živo blokiraš, već da si zastupljen i da imaš pravo na sudjelovanje.
Njemačka npr. isto ima federalni sistem, pa jedna Bavarska koja ima svoju teritoriju, istoriju koja je duža od njemačke za jedno par stotina godina, nema takvo pravo, već politička partija CSU - koja je nešto nalik ovdašnjem HDZ-u - ne mora biti nužno dio neke vlasti (kao što je trenutno).
Ovo što ti opisuješ zapravo već ide u konfederalni odnos.
Ne moramo ni ti ni ja izmišljati toplu vodu, već su ljudi definirali šta to znači.
U prijevodu: ulazak dva pravna subjekta (države, regije, nacije...) u jedan novi natkrovljujući pravni subjekt kojemu dadnu dio vlastitih nadležnosti (ne sve!) zarad obostranog interesa. Najčešće taj natkrovljujući subjekt unije dvaju subjekata koji se zove federacija uzima ovlasti međudržavnog predstavljanja i zastupanja, vojske, monetarne politike i slično a većinu ovih (prizemnijih stvari i ovlasti) zadržavaju ddva subjekta u određenom stupnju autonomije.
Već je pojašnjeni da se federacije razlikuju od slučaja do slučaja i od ugovora do ugovora (odn. sporazuma), tako da ih ima različitih veličina i brojeva subjekata kao i različitih stupnjrva autonomije.
Što se tiče njemackih saveznih zemalja, nisam duboko ulazio u njihov sustav ali sam nekad negdje čitao da npr ta ista Bavarska koju spominješ ima pravo u svakom trenutku iz Njemačke. Jesu li nešto mijenjali po tom pitanju u zakonodavstvu nemam pojma, samo znam da je prije nekoliko godina bio aktualan referendum o samostalnosti Bavarske. Šta je bilo sa time nrmam pojma.
- Humljanin
#11265 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
palermo
#11266 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa ko su u ovom našem slučaju ta dva subjekta ?? Šta je ko unio u Federaciju ??Humljanin wrote: ↑21/03/2022 22:07Ja zalijepim definicije pojma "federacija" a ti mene pitaš da definiram pojam. Wtf?sehohari wrote: ↑21/03/2022 21:19
Federacija ne znači nužno da imaš pravo da sve živo blokiraš, već da si zastupljen i da imaš pravo na sudjelovanje.
Njemačka npr. isto ima federalni sistem, pa jedna Bavarska koja ima svoju teritoriju, istoriju koja je duža od njemačke za jedno par stotina godina, nema takvo pravo, već politička partija CSU - koja je nešto nalik ovdašnjem HDZ-u - ne mora biti nužno dio neke vlasti (kao što je trenutno).
Ne moramo ni ti ni ja izmišljati toplu vodu, već su ljudi definirali šta to znači.
U prijevodu: ulazak dva pravna subjekta (države, regije, nacije...) u jedan novi natkrovljujući pravni subjekt kojemu dadnu dio vlastitih nadležnosti (ne sve!) zarad obostranog interesa. Najčešće taj natkrovljujući subjekt unije dvaju subjekata koji se zove federacija uzima ovlasti međudržavnog predstavljanja i zastupanja, vojske, monetarne politike i slično a većinu ovih (prizemnijih stvari i ovlasti) zadržavaju ddva subjekta u određenom stupnju autonomije.
Već je pojašnjeni da se federacije razlikuju od slučaja do slučaja i od ugovora do ugovora (odn. sporazuma), tako da ih ima različitih veličina i brojeva subjekata kao i različitih stupnjrva autonomije.
Što se tiče njemackih saveznih zemalja, nisam duboko ulazio u njihov sustav ali sam nekad negdje čitao da npr ta ista Bavarska koju spominješ ima pravo u svakom trenutku iz Njemačke. Jesu li nešto mijenjali po tom pitanju u zakonodavstvu nemam pojma, samo znam da je prije nekoliko godina bio aktualan referendum o samostalnosti Bavarske. Šta je bilo sa time nrmam pojma.
- Humljanin
#11267 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa evo ti si mjerodavan, ako se dobro sjećam iz Amerike, da gnojiš po forumu.daddy-kool wrote: ↑21/03/2022 21:34da li je ovo "razvaljivanje" tvoja ocjena ili nekog mjerodavnog pravosudnog organa?
Izvini što te nisam pitao za dopuštenje kakvu kvalifikaciju smijem napisati
-
daddy-kool
#11268 Re: Novi Izborni zakon BiH
Cuj izraza "da gnojis".Humljanin wrote: ↑21/03/2022 22:12Pa evo ti si mjerodavan, ako se dobro sjećam iz Amerike, da gnojiš po forumu.daddy-kool wrote: ↑21/03/2022 21:34
da li je ovo "razvaljivanje" tvoja ocjena ili nekog mjerodavnog pravosudnog organa?
Izvini što te nisam pitao za dopuštenje kakvu kvalifikaciju smijem napisati![]()
- Humljanin
-
palermo
-
last mohicans
#11271 Re: Novi Izborni zakon BiH
Maloprije "bošnjavi", sad da čovjek "gnoji" sta hoces da mu kažeš, upakovano u celofan da je đubre? Tako pravi nosioci evropskih vrijednosti pakuju stvari.
@Bloo molim te reagiraj na nekoliko puta upucene uvrede.
-
mo-town
#11272 Re: Novi Izborni zakon BiH
Vala i ne mora. Neka ostane na njegovu sramotu. Vise o njemu govori nego o onome kome je upucena.last mohicans wrote: ↑21/03/2022 22:27Maloprije "bošnjavi", sad da čovjek "gnoji" sta hoces da mu kažeš, upakovano u celofan da je đubre? Tako pravi nosioci evropskih vrijednosti pakuju stvari.
@Bloo molim te reagiraj na nekoliko puta upucene uvrede.
-
elcaliente
#11273 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nema pravo niti je nikada imala pravo. U saveznom ustavu nije uopste predvidjena mogucnost izlaska pokrajina iz saveza.Humljanin wrote: ↑21/03/2022 22:07Ja zalijepim definicije pojma "federacija" a ti mene pitaš da definiram pojam. Wtf?sehohari wrote: ↑21/03/2022 21:19
-
Email83
#11274 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jebem te živote, ja se stvarno pitam ovdje jel ovi Hrvati nas smatraju zaista tolikim idiotima....
Poslom sam često u Capljini i sjednem s nekim ljudima, kaže lik, bio u Kataru, domaćin ga pita odakle si, kažem mu, veli on, iz Hrvatske, ovaj mu kaže oo Davor Šuker.
Ja ga gledam ono nista mi jasno nije, mislim znam da je iz Capljine, drugi se nadodaje, kaže bio u Italiji i pitaju odakle si, kaže Capljina, oni će gdje je to, ja im kažem Hrvatska, ono doslo mi da izvadim pasos da mi pečat udare.
Poslom sam često u Capljini i sjednem s nekim ljudima, kaže lik, bio u Kataru, domaćin ga pita odakle si, kažem mu, veli on, iz Hrvatske, ovaj mu kaže oo Davor Šuker.
Ja ga gledam ono nista mi jasno nije, mislim znam da je iz Capljine, drugi se nadodaje, kaže bio u Italiji i pitaju odakle si, kaže Capljina, oni će gdje je to, ja im kažem Hrvatska, ono doslo mi da izvadim pasos da mi pečat udare.
- pepeljara
#11275 Re: Novi Izborni zakon BiH
SDA sahranjuje ladno BIH.
Sta uradise za 30 godina.... ko da ce blago u grob odnijeti...
Sta uradise za 30 godina.... ko da ce blago u grob odnijeti...