Ukrajina

Novosti

#67376 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

toska

#67377 Re: Ukrajina

Post by toska »

Nebozemlja wrote: 21/03/2022 12:59
Spoiler
Show
ovdje je ton dodat iz jako bliske i žestoke pješadijske borbe,
nema šansi da je orginal
Last edited by toska on 21/03/2022 14:48, edited 1 time in total.
GAU8

#67378 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

laik1981 wrote: 21/03/2022 14:41
Naslovnica wrote: 21/03/2022 14:32

Ma jarane, ja naprosto ne mogu da vjerujem da sve ovo što nas je većina mislila o Rusiji i njenoj vojnoj moži zapravo jedna obićna kita od ovce i samo kurčenje za parade i ništa više od toga.
Ono, ostavićemo argument snage nuklearnog naoružanja (i to je vrlo upitno koliko je ono kod Rusa zapravo operativno), ali ovaj debakl navodne supersile koji trenutno gledamo, ovo je nepojmljivo.
Ili su nama zaista isprani mozgovi i podliježemo propagandi Zapada, ili je Rusija zapravo jedna žešća karina od sile i da je sve što smo mislili o njima - laž?
Opet ponavljam, naprosto ne mogu da vjerujem da su toliko slabi u odnosu na koliko se predstavljaju.
Svi vojni analiticari koje sam slusao su slozni da je ovaj ruski debakl prvenstveno izazvan losim obavjestajnim podacima zbog kojih je apsolutno potcjenjen odgovor Ukrajinaca. Planirali su invaziju na osnovu pogresnih podataka sa terena.. Fakat su ocekivali da ce ih u Ukrajini u 90% slucajeva docekati kao oslobodioce i da nece biti otpora.. Ovdje su 100% posao odradili britanski i americki kontraobavjestajci, jer drugog logicnog odgovora nema..
Tako je. Prevagu je odnijela podrska Ukrajini od strane USA i VB. Prava informacija vrijedi vise od sirove sile. A dobijaju i pomoc u naoruzanju.
lajkujMe

#67379 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

U pravu si @Bloo ali prenosi me jer sam prvenstveno ljut na sebe sto sam nasjeo na ultimativno Rusko oruzje
Propagandu!
I zelim da detaljno objasnim ljudima lazi Ruske politike.

Pa evo ukratko pitanje za sve forumase na moj esej

Da li mislite da Ruska vojska moze adekvatno i uspjesno da odrzava, hrani, placa, snabdjeva oruzano i obucava vojsku od milion vojnika, 4000+ letjelica, 100+ brodova i podmornica, 40.000 raznoraznih oklopa i tenkova (aktivni i rezervni sastav), atomske snage, i ekspedicije u Siriji i dalje a uz to uspjesno vrse modernizaciju skupih digitalnih i umrezenih sistema i razvoja novih oruzja?
Sa 85 milijardi dolara godisnjeg budzeta?
Uz silnu korupciju i nepotizam!

Et jednostavno pitanje!
Ko kaze da objasni nam Rusku Magiju kako?
Nespin

#67380 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 10:45, edited 1 time in total.
Naslovnica

#67381 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Nespin wrote: 21/03/2022 14:50
sime_cipol wrote: 21/03/2022 14:31 li zato kad naloze vatru kod Kuznjecova :D
https://youtu.be/ZKGq-BGLcAQ

Kažu parobrod Kuznjecov ima problem sa pogonskim parnim turbinama, pregrijavaju se, svake dvije godine izbije neki požar, s druge ima problem stalno sa smrzavanjem vode u cijevima pa skoro dvije trećine kabina nema dotok vode, moš mislit mornara pokenjaju se u kabinsku halu i ne mogu pustit vodu da govna odu... pa kaže na platformi nemaju katapult za lansiranje pa letjelice moraju biti što lakše prilikom polijetanja, drugim riječima što manje opterećene raketama, znači polete, ispale raketicu-dvije i hajmo nazad... kažu prodali neki stari nosač aviona Indijcima, ovi slupali nekakve stotine miliona u njega da ga opreme i skontali da su džabe krečili, smeće pa smeće... Bolje im je da sami potope tog Kuznjecova, biše će hajra vidjet od njega pod vodom nego na vodi... :D
Meščini da je jađo bio nedavno na generalnom remontu, ne ide više na ćumur nego na ložuku.
:lol:
GandalfSivi

#67382 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

toska wrote: 21/03/2022 14:44
Nebozemlja wrote: 21/03/2022 12:59
Spoiler
Show
ovdje je ton dodat iz jako bliske i žestoke pješadijske borbe,
nema šansi da je orginal
Jos da se ne vidi prva sok granata…
Samprotivsviju

#67383 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

Naslovnica wrote: 21/03/2022 14:43
Samprotivsviju wrote: 21/03/2022 14:36

Kad su rusi ili sovjeti uopste izgledali jako?
Uvijek su izgledali jako, nemojmo se sada lagati.
Imali su oni i svojih uspona i padova (kao i USA), ali da se ne lažemo.
Samo izgleda da su sada došli na gore Roki, dole Smoki.
Izgledali jako na papiru...rusi su se patili u svakom ratu i imali enromne gubitke i ove sto su dobijali i gubili, izgledali su dobro jedino kad su bile limitirane vojne operacije poput one u Siriji.

Americki ratovi se ne mogu porediti sa ruskim, ljudi su ratovali na drugim kontinentima...dok su rusi prakticno u svom dvoristu, kako li bi tek ruska logistika izgledala da ratuju npr u Juznoj americi..
donnie_darko

#67384 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

zagor_te_nej wrote: 21/03/2022 13:06
A_A_AKCIJA wrote: 21/03/2022 00:54 Muda,

Najjače ukrajinsko oružje
Spoiler
Show
činjenica jeste da su mnogo hrabriji od nas, ne mislim samo kao vojska, nego više kao narod u cjelini.

šta se kod nas sve trpi i toleriše, a niko na ulicu da izađe...
Mene je samo strah da kod nas ne prelije casu...
b_i_s

#67385 Re: Ukrajina

Post by b_i_s »

donnie_darko wrote: 21/03/2022 14:56
U kom smislu da prelije čašu?
geralt

#67386 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Novosti wrote: 21/03/2022 14:40
Spoiler
Show
Ukrajinci jesu koristili taj centar za skladistenje vojne opreme, ne bi Rusi bezveze potrosili skup projektil (nije propaganda, i Oryx je objavio ovu sliku):

Izgleda da peta kolona jos uvijek radi u Kijevu i dojavljuje lokacije.
BiBi911

#67387 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

lajkujMe wrote: 21/03/2022 14:48 U pravu si @Bloo ali prenosi me jer sam prvenstveno ljut na sebe sto sam nasjeo na ultimativno Rusko oruzje
Propagandu!
I zelim da detaljno objasnim ljudima lazi Ruske politike.

Pa evo ukratko pitanje za sve forumase na moj esej

Da li mislite da Ruska vojska moze adekvatno i uspjesno da odrzava, hrani, placa, snabdjeva oruzano i obucava vojsku od milion vojnika, 4000+ letjelica, 100+ brodova i podmornica, 40.000 raznoraznih oklopa i tenkova (aktivni i rezervni sastav), atomske snage, i ekspedicije u Siriji i dalje a uz to uspjesno vrse modernizaciju skupih digitalnih i umrezenih sistema i razvoja novih oruzja?
Sa 85 milijardi dolara godisnjeg budzeta?
Uz silnu korupciju i nepotizam!

Et jednostavno pitanje!
Ko kaze da objasni nam Rusku Magiju kako?
1,000.000 vojnika x 500$ plata x 12 mjeseci=
Obuka po vojniku godisnje 500$ x 50.000vojnika(spremni da nesto nauce)=
4000 letjelica nek je prosjek po svakoj 5000$ godisnje=
100 brodova nek je prosjek po svakom 5000$ godisnje=
40.000 oklopnih vozila nek je prosjek 1000$ po vozilu godisnje=

Atomske koliko to kosta servis(zamjena ulja, zubcastog, filtera kabine) ????

Kako god izracunam jebe me matematika
donnie_darko

#67388 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

b_i_s wrote: 21/03/2022 14:57
donnie_darko wrote: 21/03/2022 14:56
U kom smislu da prelije čašu?
Pa u smislu da kod nas narodu ne prekipi i da se digne isto kao i ukrajinci. posljednji put kad se narod masovno digao (2014 ne brojim nije tu bilo masovnosti) bilo je 92'. Znamo sta se poslije toga desilo.
laik1981

#67389 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

GAU8 wrote: 21/03/2022 14:47
laik1981 wrote: 21/03/2022 14:41
Svi vojni analiticari koje sam slusao su slozni da je ovaj ruski debakl prvenstveno izazvan losim obavjestajnim podacima zbog kojih je apsolutno potcjenjen odgovor Ukrajinaca. Planirali su invaziju na osnovu pogresnih podataka sa terena.. Fakat su ocekivali da ce ih u Ukrajini u 90% slucajeva docekati kao oslobodioce i da nece biti otpora.. Ovdje su 100% posao odradili britanski i americki kontraobavjestajci, jer drugog logicnog odgovora nema..
Tako je. Prevagu je odnijela podrska Ukrajini od strane USA i VB. Prava informacija vrijedi vise od sirove sile. A dobijaju i pomoc u naoruzanju.
Sad sam uvjeren da je i onih prvih par dana invazije, kada su se rusi slobodno vozikali i kada su se domaci zezali sa njima, dio neke ludjacke ukrajinske taktike koja je imala za cilj da rusi idu sto vise u dubinu i da budu opusteni.. Dio tih konvoja je unisten, a onda je nastupila bjezanija i napustanje oklopa jer je tek tad ova ruska balavurdija spoznala da ce se Ukrajinci braniti.. Ovi sto su na sjeveru su vjerovatno jos uvijek u soku i nemaju pojma sta im je ciniti..

S obzirom na reputaciju koju imaju ruske obavjestajne sluzbe ovo je jedna velika blamaza Putina i kompletnog sigurnosnog sistema u Rusiji.. Putin trenutno vjerovatno ne vjeruje vise nikome, sto moze objasniti i one stolove od 7 metara i distance izmedju njega i njegovih najblizih saradnika..
Naslovnica

#67390 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Samprotivsviju wrote: 21/03/2022 14:55
Naslovnica wrote: 21/03/2022 14:43
Uvijek su izgledali jako, nemojmo se sada lagati.
Imali su oni i svojih uspona i padova (kao i USA), ali da se ne lažemo.
Samo izgleda da su sada došli na gore Roki, dole Smoki.
Izgledali jako na papiru...rusi su se patili u svakom ratu i imali enromne gubitke i ove sto su dobijali i gubili, izgledali su dobro jedino kad su bile limitirane vojne operacije poput one u Siriji.

Americki ratovi se ne mogu porediti sa ruskim, ljudi su ratovali na drugim kontinentima...dok su rusi prakticno u svom dvoristu, kako li bi tek ruska logistika izgledala da ratuju npr u Juznoj americi..
Kada su krenuli na Ukrajinu, malo ko se nadao ovome što sada gledamo na terenu.
Većina je mislila da će Ukrajinci biti pregaženi. Upravo zbog vojne moći Rusije i lažnog marketinga kojem smo bili izloženi (bar ja jesam, nemam čega da se stidim). Ono jutro kada sam upalio TV i vidio krstareće rakete, pomislio sam e jebiga, luđak fakat napao Ukrajinu, jadna Ukrajina i već šta ti u tom momentu prolazi kroz glavu.
Gledaš one parade, sila jbjga, svako malo nekakav novi hipersonični ultra giga mega projektil, tenk ovaj, tenk onaj, gledaš vježbe, čovjek bi rekao da ih ništa ne može zaustaviti.
A druga strana medalje je što većina nije bila svjesna koliko je vojska Ukrajine transformisana, kroz obuku i opremu, i na kraju, šlag na tortu, ove donacije oružja.
b_i_s

#67391 Re: Ukrajina

Post by b_i_s »

donnie_darko wrote: 21/03/2022 15:01
Pa u smislu da kod nas narodu ne prekipi i da se digne isto kao i ukrajinci. posljednji put kad se narod masovno digao (2014 ne brojim nije tu bilo masovnosti) bilo je 92'. Znamo sta se poslije toga desilo.
Pa da se hoće Bogd'o dići narod 10 puta jače nego 2014. godine, ali da ne bude infiltriranih razbijača, nego baš dešavanje naroda...spontano i revolucionarno, sa svim posljedicama revolucije.
ultrajvosa 1987

#67392 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

Samo nek oni masu zastavicama ..... :-)

Ako cemo realno, bez obzira na sve sta rusi rade, u ovim situacijama se dobro jos i suzdrzavaju ..... samo dok ih jednom prenese i zarafalaju po njima, pa onda k masi...

Ljudi muda svoja ostavljaju, bore se, ginu svaki dan rokajuci ruske
okupatore ono mase zastavicom....
Ma bjez samo se iznerviram
Novosti

#67393 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

:D
detroit-mercy

#67394 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

GandalfSivi wrote: 21/03/2022 14:27

Editovana verzija;

Nema para, nema oruzja, nema aviona. Samo brodovi :D
Ma jarane, ja naprosto ne mogu da vjerujem da sve ovo što nas je većina mislila o Rusiji i njenoj vojnoj moži zapravo jedna obićna kita od ovce i samo kurčenje za parade i ništa više od toga.
Ono, ostavićemo argument snage nuklearnog naoružanja (i to je vrlo upitno koliko je ono kod Rusa zapravo operativno), ali ovaj debakl navodne supersile koji trenutno gledamo, ovo je nepojmljivo.
Ili su nama zaista isprani mozgovi i podliježemo propagandi Zapada, ili je Rusija zapravo jedna žešća karina od sile i da je sve što smo mislili o njima - laž?
Opet ponavljam, naprosto ne mogu da vjerujem da su toliko slabi u odnosu na koliko se predstavljaju.
Karina od sile, sta je zadnje sto su kupio da je rusko.
Izvoze, zito, sirovine, naftu, gas i oruzje koje kokuz zemlje mogu kupiti.
Za nepovjerovati sta sistem u kome jedan covjek sve zna i sve moze, i kome je jedan covjek i hokejas, i pilot i dzudista i playboy moze da uradi sa zemlje koja ima takvu bazu fizicara, hemicara, matematicara i sl.
Ima tome jedno 10-12 godina, sjecam se jednog novinskog artikla, Putin "naredio" da Rusi naprave svoju Silikonsku dolinu :skoljka:, cuj "naredio". Silikonska dolina se ne pravi po naredbi, neko omogucis ljudima da iz jebene garaze ili iz sobe studentskog doma pocnu nesto i promijene svijet.
Vec 40 godina prepakiraju onu jebenu Ladu NIvu i nikako da naprave auto da valja, hajde ako si zglajzo sa konvencionalnim automobilima, ali jebeni Musk dodje iz Juzne Afrike i u par godina pretumba cijelu automobilsku industriju u svijetu. Kad pogledam samo taj segment i masu start-up kompanija koje izbacuju cuda od EVa po Americi, pa Kinezi koji su naucili nesto od Amera i oni prave cuda u ovoj oblasti, Rusi jos prepakuju Ladu, ne znam da li su zadrzali da se jos uvijek moze na kurblu palit :skoljka:.
I onda dodjes do toga, da su tog lika mnogi vidjeli kao nekog spasioca covjecanstva :-), alternativu necemu :skoljka:.
Prije par godina, sam na temi Rusija ili Ukrajina, ostvio upis da je prosto nevjerovatno da zemlja sa takvim potencijalom nije u stanju da izbaci nista vrijedno paznje vec tako dugo.
Novosti

#67395 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Naslovnica

#67396 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Novosti wrote: 21/03/2022 15:07

:D
Nije Belgrade nego Beograd?
:gunjastajl:
splinter

#67397 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Novosti wrote: 21/03/2022 14:43
"Osim toga, padobranci su uhitili i predali SBU (ukrajinska sigurnosno-protuobavještajna služba) lokalnog mještana, koji je za 1.000 rubalja okupatorima cinkao ukrajinske domoljube koji su ostali u okupiranim selima, nakon čega su ih ruski vojnici i Čečeni odveli na njivu pored sela, gdje su ih pretukli, vezali im ruke selotejpom i držali do zore bez odjeće. "

Za 1.000 Rubalja cinkao ljude?
WTF
zigzag

#67398 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

detroit-mercy wrote: 21/03/2022 15:09

Prije par godina, sam na temi Rusija ili Ukrajina, ostvio upis da je prosto nevjerovatno da zemlja sa takvim potencijalom nije u stanju da izbaci nista vrijedno paznje vec tako dugo.
eto "izbacili" su nešto vrijedno pažnje.
Naslovnica

#67399 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

detroit-mercy wrote: 21/03/2022 15:09
Spoiler
Show

Karina od sile, sta je zadnje sto su kupio da je rusko.
Izvoze, zito, sirovine, naftu, gas i oruzje koje kokuz zemlje mogu kupiti.
Za nepovjerovati sta sistem u kome jedan covjek sve zna i sve moze, i kome je jedan covjek i hokejas, i pilot i dzudista i playboy moze da uradi sa zemlje koja ima takvu bazu fizicara, hemicara, matematicara i sl.
Ima tome jedno 10-12 godina, sjecam se jednog novinskog artikla, Putin "naredio" da Rusi naprave svoju Silikonsku dolinu :skoljka:, cuj "naredio". Silikonska dolina se ne pravi po naredbi, neko omogucis ljudima da iz jebene garaze ili iz sobe studentskog doma pocnu nesto i promijene svijet.
Vec 40 godina prepakiraju onu jebenu Ladu NIvu i nikako da naprave auto da valja, hajde ako si zglajzo sa konvencionalnim automobilima, ali jebeni Musk dodje iz Juzne Afrike i u par godina pretumba cijelu automobilsku industriju u svijetu. Kad pogledam samo taj segment i masu start-up kompanija koje izbacuju cuda od EVa po Americi, pa Kinezi koji su naucili nesto od Amera i oni prave cuda u ovoj oblasti, Rusi jos prepakuju Ladu, ne znam da li su zadrzali da se jos uvijek moze na kurblu palit :skoljka:.
I onda dodjes do toga, da su tog lika mnogi vidjeli kao nekog spasioca covjecanstva :-), alternativu necemu :skoljka:.

:thumbup:
kecho412

#67400 Re: Ukrajina

Post by kecho412 »

Al kako ih trolaju sistematski :izet: :izet:
Post Reply