Ukrajina
-
Samprotivsviju
#67176 Re: Ukrajina
Nece se ukrajina tek tako predati, mislim da se rusima polako (mada je jos rano za reci) ali ukrajna pretvara u Afganistan 2
-
Dimu1927
#67178 Re: Ukrajina
bas tako... cuj zbog ukrajinaca u IFORu sad trebamo da gledamo na drugu stranu dok ruski agresori mucki ubijaju djecu i civile ravnajuci gradove po ukrajini jel ? i to u koju svrhu, specijalna vojna operacija protiv 5g sismisa...JohnnyS wrote: ↑20/03/2022 21:11Dozer wrote: ↑20/03/2022 21:02 Nevjerovatno je citati koliko je ovdje naivnih komentara...i pisaca istih... Nesto ala tekma Zeljo-Sarajevo... Neka cudna navijacka atmosfera. Nesto se ne sjecam da su Ukrajinci bili uz nas 92-95....
Imali su ovdje par jedinica u sklopu UNPROFOR-a ,a onda u IFOR-a, jedna bila izmedju Tuzle i Lopara, i sasvim uredno gurala onu tamo stranu.
Ne podrzavam ovo sto Rusi rade, da budemo nacisto, ali sve su to ista vnago u odnosu na nas.
A za prognoze...kako rekoh - imacemo vremena da se "smijemo", uz veliku nadu da grijesim.
Devedesete su bile prije 30 godina. Po toj logici ne bi nitko od naših trebao ići raditi u Njemačku jer što su nam Nijemci radili u drugom svjetskom ratu... Zašto su ljudi stali mahom na ukrajinsku stranu? Nisu zbog kontingenta IFORa već zato što su se našli u situaciji da ih napada višestruko jači neprijatelj pod izgovorom da radi demilitarizaciju i da zaštiti manjinu, taj neprijatelj je bio izazvan jelte, sve su zakuhali Amerikanci, a napadnuta strana zapravo ili pali gume ili žrtvuje svoje civile da senzibilizira strance. Dakle ovaj rat je copy/paste onog što su ljudi prolazili ovdje u devedesetim i normalno da će svi osim guslara i onih koji su uvik kontra biti sto posto na strani Ukrajine. Pretpostavljam kako su Bošnjaci i Albanci vjerojatno jedina muslimanska populacija u ovom momentu na strani NATO pakta, a to je zato što su imali nesreću na svojoj koži iskušati Rusiju light
neka hvala
bolna smrt svakom agresoru
- Nespin
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#67180 Re: Ukrajina
Hvala Bogu prije pedeset godina je bilo puno ljepše živjeti na ovoj planeti...giannibelif wrote: ↑21/03/2022 00:21 I ja to počesto pomislim, a sad malo intenzivnije u svjetlu svih dešavanja u Istočnoj Evropi. Nije civilizacija jednostavno zaslužila postojanje, evidentno se ide prema uništenju svega što se hiljadama godina sticalo u domenu znanja. Žao mi je djece koja se rađaju u ovim usranim okolnostima. Cijela planeta poligon za testiranje oružja, virusa, bolesti, ekonomskih parametra zavisnosti slabih od jačih, glad u Africi u 21. vijeku, pola zemalja trećeg svijeta nema pitke vode, arapsko-izraelski sukob od sedamdeset godina za koji se ne želi naći riješenje, a moguće je i sve skupa...
-
A_A_AKCIJA
#67181 Re: Ukrajina
Inače, svi koje zanima kako je to Hitler šenlučio po Evropi, kako su se takmičili da sa njim postignu truhli mir, kako su mnogi bili odvratni kalkulanti dok je vršio genocid, samo neka prelistaju temu o Ukrajini.
Nike baš isto, jer je Hitler imao vojsku od koje su drugima same spadale gaće i nije u 20 dana izgubio 30% tenkova. Pa su se našle mudonje da mu stanu na crtu i pošalju ga u Džehennem za medeni mjesec, a Nijemcima super efikasno izbiju iz glave i najmanju pomisao na nacizam za narednih sto godina...
E to nam treba sa Putinom, a ne slovo i duh pizde i kalkulanatske hulje.
Umalo zaboravih,
Slava Ukrajini ! ! !
Nike baš isto, jer je Hitler imao vojsku od koje su drugima same spadale gaće i nije u 20 dana izgubio 30% tenkova. Pa su se našle mudonje da mu stanu na crtu i pošalju ga u Džehennem za medeni mjesec, a Nijemcima super efikasno izbiju iz glave i najmanju pomisao na nacizam za narednih sto godina...
E to nam treba sa Putinom, a ne slovo i duh pizde i kalkulanatske hulje.
Umalo zaboravih,
Slava Ukrajini ! ! !
Last edited by A_A_AKCIJA on 21/03/2022 00:30, edited 1 time in total.
-
giannibelif
#67182 Re: Ukrajina
Sad je pitanje samo koliko Rusija ima mesa za pogibija. U Afganistan su tad mogli da dovedu sve što su htjeli iz svih republika SSSR-a, a sad nemaju toliko ljudstvo, a evidentno su izgubili i podršku za bilo kakve daljnje poteze od svih jačih zemalja Centralne Azije i Azerbejdžana na Zakavkazju. Tada je invazija trajala desetak godina, ali je teren i konfiguracija istog bila sasvim drugačija uz drugačiju tehniku odbrane i gerilsko ratovanje Afganistanaca odakle su izašli sa gaćama na štapu.Samprotivsviju wrote: ↑21/03/2022 00:24 Nece se ukrajina tek tako predati, mislim da se rusima polako (mada je jos rano za reci) ali ukrajna pretvara u Afganistan 2
-
Nierika
#67183 Re: Ukrajina
Ako postoji mogućnost da ih neće ubiti ako se predaju, i ako nema nikakve više šanse da se Mariupolj odbrani, ja navijam za predaju jer će se time spasiti ne znam koliko hiljada života. Ali kad uzmem u obzir koliko su već pobili ljudi tamo i kojim metodama skeptična sam da će predaja dobro završiti.
-
giannibelif
#67184 Re: Ukrajina
Razlika je što nisu informacije putovale ovom brzinom kojom putuju sad.Chmoljo wrote: ↑21/03/2022 00:29Hvala Bogu prije pedeset godina je bilo puno ljepše živjeti na ovoj planeti...giannibelif wrote: ↑21/03/2022 00:21 I ja to počesto pomislim, a sad malo intenzivnije u svjetlu svih dešavanja u Istočnoj Evropi. Nije civilizacija jednostavno zaslužila postojanje, evidentno se ide prema uništenju svega što se hiljadama godina sticalo u domenu znanja. Žao mi je djece koja se rađaju u ovim usranim okolnostima. Cijela planeta poligon za testiranje oružja, virusa, bolesti, ekonomskih parametra zavisnosti slabih od jačih, glad u Africi u 21. vijeku, pola zemalja trećeg svijeta nema pitke vode, arapsko-izraelski sukob od sedamdeset godina za koji se ne želi naći riješenje, a moguće je i sve skupa...
![]()
- TDK-90
#67185 Re: Ukrajina
Postovanje za Dozera i ucescu u odbrani BiH njegov doprinos na temama o ratu u BiH , zdravlju, ekonomiji
Nevjerovatna je kolicina ne tolerancije brzopletosti na ovoj temi
Ja nisam pristalica Rusije niti Srbije , ali je cinjenica da su rusi naumili ostvariti svoj cilj , ako treba sve gradove ce poravnati.
Likovanje nad sankcijama da ce ih satrati....pa Iran koji nema ni 10% sto rusija ima zivi decenijama sa jos gorim sankcijama.
Mi dobijamo sliku sta zapad zeli a ne stvarno stanje
Zali boze neduznog Ukrajinskog naroda
-
geoxx
#67186 Re: Ukrajina
Evo da ti olaksam i da se ne brines - grijesis.Dozer wrote: ↑20/03/2022 22:49 Impresioniran sam i kolicinom besmislenih i plitkoumnih komentara, pogotovo ovih etiketirajucih, koji samo pokazuju koliko se ne razumije ozbiljnost ove situacije....
Cuj ja "rusofil" itd.....
Kontate li vi, veliki pravednici, da Putko nrma izlazne strategije?
Kada, i ako dodje pred zid, jeste li svjesni da ce hladno pritisnuti dugme jer ce mu to biti jedini izlaz...?
Mislite da ce zapad odgovoriti istom mjerom? Nece, jer to onda definitivno znaci kraj svima. I to znaju svi.
Ali, tenkre ce time pokazati da je spreman na sve.
I tu ce zapad doci u corsokak iz kojeg ce samo Putko profitirati jer ce hladno nastaviti gdje i sta hoce.
Opet ponavljam - najiskrenije se nadam da grijesim.
-
funeral blues
#67187 Re: Ukrajina
I meni je to shega, ko da smo iz Ciriha jbtsime_cipol wrote: ↑21/03/2022 00:12 Ja ne mogu da vjerujem da ljudi koji su preživjeli rat, proveli po rovovima, granatiranju, bili 4 godine okruženi, da kukaju, da se boje, pa cak i atomske. Dobro, baci je. I sta? Kraj svijeta? Neka je. Odavno je ljudska rasa otisla u 3pm, mozda je i vrijeme da nestanemo ko dinosaurusi.
Jebo te zivot kao da planirate zivjeti 300 godina, a sutra vas moze kap spucati, infrakt puci, auto pregaziti.
Zivite od 800 KM, sutra ce vam penzija biti 500. Prezivljavate svaki dan.
Bacili su i Ameri na Japan da ih pobijede, pa se zivot nastavi. A i da sve ode u p. m., isti ku*ac ko da si i zivio jos tih 30 godina. Ionako djeca ginu,pa i ne zasluzujemo bolje.
- Spiritbreaker
#67188 Re: Ukrajina
Samo picke nabijaju za predaju Mariupulja.
Samo casno braco kao Leonida a vas ce historija vjecno pamtiti. Nema predaje pred genocidasima nikada! Vidjeli smo mi vrlo dobro kako predaje 1995. Godine izgledaju!
Slava Ukraini!
Samo casno braco kao Leonida a vas ce historija vjecno pamtiti. Nema predaje pred genocidasima nikada! Vidjeli smo mi vrlo dobro kako predaje 1995. Godine izgledaju!
Slava Ukraini!
-
zigzag
#67189 Re: Ukrajina
Ako nije fikret jest halil. Doduše,ovaj je na pravoj strani- saboter ruske vojske.
- Ruske snage - tenkovi i oklopna vozila - koji se udalje predaleko od svojih zapovjednih stožera ubrzo se počinju ponašati bezglavo, bez sposobnosti koordiniranja svojih akcija s drugim postrojbama.
Rusko zrakoplovstvo doima se kao da uopće nije u kontaktu s jedinicama na tlu te im ne pruža izravnu podršku, a sve veći broj ruskih generala u Ukrajini završava svoju karijeru kao meta ukrajinskih snajpera.
Sve su ove nedaće, vjeruje sve veći broj zapadnih stručnjaka, međusobno povezane, i svode se na jednostavan, ali vrlo neočekivan zaključak - ruske snage nemaju na raspolaganju najmodernije komunikacijske sustave. Sve se češće koriste civilnim radio-uređajima, koji ne mogu enkriptirati razgovore, te čak i najobičnijim mobitelima koji se koriste ukrajinskom 3G i 4G mrežom, piše Jutarnji list.
"Nemamo komunikacije", kazao je zarobljeni ruski vojnik ukrajinskim ispitivačima na snimci koja je ovog mjeseca objavljena na YouTubeu.
"Nemamo voki-tokije. Ništa!" Iako u pravilu nije uputno vjerovati snimljenim priznanjima zarobljenih vojnika, zbunjujuća neuspješnost ruske vojske, koja je na papiru trebala pregaziti ukrajinske snage u tek par dana, teško se može drugačije objasniti.
Ruska agencija za izvoz vojne opreme, Rosoboronexport, na svojim se stranicama hvali svojim "Azart" radio-uređajima. Radi se o digitalno osposobljenom radiju, koji omogućava dvostranu enkriptiranu komunikaciju, koji je nemoguće ometati sustavima elektroničkog ratovanja, koji vojnicima omogućava precizno određivanje vlastite pozicije koristeći GPS ili ruske GLONASS sustave, opremljen je i infracrvenim konektorom te USB utorom za spajanje na PC.
Ručna verzija tog radija, R-187-P1E, ima domet od "najmanje" 4 kilometra, a R-187VE verzija za korištenje u vozilima ima domet od 20 kilometara kada komunicira radio-valovima vrlo visoke frekvencije, te čak do 500 kilometara kada se koristi radio-valovima visoke frekvencije. Obje varijante mogu se koristiti i kao releji pa bi dovoljna količina takvih radija lako omogućila stvaranje komunikacijske mreže koja bi trebala pokriti sve ruske postrojbe.
Na papiru, radi se o uređaju koji ima sve što ruskim snagama treba da se lako organiziraju, koordiniraju, osiguraju si pravovremenu opskrbu gorivom, streljivom, hranom i drugim potrepštinama, planiraju usporedne napade odvojenih postrojbi na zajedničke mete, i učinkovito surađuju između svih rodova vojske - od pješadije i tenkova do artiljerije i zrakoplova. No, to se na terenu ne događa.
Manjak komunikacije i koordinacije između ruskih postrojbi problem je koji je uočen još za ruske intervencije u Gruziji. Pojedine vojne jedinice nisu mogle komunicirati sa svojim zapovjednicima. Umjesto vojnih radio-uređaja koristili su se mobiteli, pa čak i ručno slanje pisanih naredbi.
Tadašnji zamjenik čelnika ruske vojske, Jevgenij Mejčik, najavio je 2009. kako je Ministarstvo obrane, po naredbi tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, započelo temeljitu reviziju svojeg pristupa sustavima upravljanja i zapovijedanja, s posebnim naglaskom na komunikacijske sustave. Mejčik je obećao da će do kraja 2011. dostaviti radio-uređaj "svakom vojniku, svakom bojnom vozilu".
Mejčikov je plan bio kupiti dovoljne količine glavnog taktičkog radija koji je u to vrijeme bio u uporabi, takozvani "Akveduk", no Ministarstvo obrane je odlučilo da će umjesto nabave dovoljnih količina provjerenog sustava razviti potpuno novi radio-sustav šeste generacije.
Odabrana je relativno nova tvrtka Angstrem, bez prethodnog iskustva u izradi vojnih radio-uređaja, čiji je suvlasnik bio bivši savjetnik tadašnjeg predsjednika Medvedeva. Početkom 2012., svaki ruski vojnik i svako borbeno vozilo još uvijek nisu imali vlastite radio-uređaje, ali je zato tadašnji zamjenik premijera Dmitri Rogozin ponosno izašao pred novinare s najnovijim Azart uređajem i pobjedonosno uskliknuo: "Ova veza radi!"
Od tada je prošlo deset godina, a Azart još uvijek nije u "rukama svakog vojnika i u svakom bojnom vozilu". Nije poznato koliko je primjeraka Angstrem dostavio ruskoj vojsci, niti koliko ih je isporučeno djelatnim vojnim postrojbama, no procjene analitičara su između par tisuća do par desetaka tisuća. Azarti su pronađeni kod elitnih ruskih padobranaca u prvim danima borbe, kod bitke za zračnu luku Hostomel, no čini se da ih većina drugih postrojbi nije ni vidjela.
Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, na Azarte je potrošeno oko 18 milijardi rubalja (oko 1,15 milijardi kuna). Uz procijenjenu cijenu od oko 300.000 rubalja (19.000 kn) po uređaju, radi se o tek 60.000 uređaja - dovoljno tek da se opskrbi oko trećina vojnika poslanih na ukrajinsko bojište. No, pravi je broj vjerojatno još i manji, jer se vjeruje da još uvijek nisu ni svi naručeni uređaji isporučeni, niti su dostavljeni ruskim postrojbama.
Krajem prošle godine, ruski general-bojnik Aleksander Ogloblin našao se optužen za pronevjeru 1,6 milijardi rubalja zajedno sa skupinom drugih ruskih časnika zaduženih za nabavu komunikacijske opreme. Obglobin, nekadašnji čelnik odjela za planiranje komunikacija u Središnjem direktoratu za komunikacije, priznao je krivnju i odlučio svjedočiti protiv svojih suučesnika u zamjenu za umanjenu kaznu.
Prvooptuženi je general-pukovnik Kalil Arslanov, čelni čovjek za implementaciju nabavke komunikacijskih sustava za rusku vojsku. Arslanova sumnjiče. da je pronevjerio čak 6,5 milijardi rubalja - trećinu iznosa nabavke Azarta - tako što je kupovao prepakirane jeftine kineske radio-uređaje po napuhanoj cijeni.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
-
Samprotivsviju
#67191 Re: Ukrajina
Ja iskreno nista ne vjerujem Rusima, mislim da bi svakako ih pobili nakon sto bi se predali
a ocito ni da rusima nije bas lako, inace ne bi trazili da predaju vec bi uzeli ga
a ocito ni da rusima nije bas lako, inace ne bi trazili da predaju vec bi uzeli ga
- Nespin
- Toffee karamela
#67193 Re: Ukrajina
ova balkanaska ulema je i inače namrgodjena, valjda im vokri što su Arapi i Čečei po prirodi veseli hedonisti
-
Nierika
#67194 Re: Ukrajina
Nije neki argument ali Putin nikad ranije nije pritisnuo dugme. Ne znam je li ranije ikad prijetio nuklearnim oružjem.Dozer wrote: ↑20/03/2022 22:49 Impresioniran sam i kolicinom besmislenih i plitkoumnih komentara, pogotovo ovih etiketirajucih, koji samo pokazuju koliko se ne razumije ozbiljnost ove situacije....
Cuj ja "rusofil" itd.....
Kontate li vi, veliki pravednici, da Putko nrma izlazne strategije?
Kada, i ako dodje pred zid, jeste li svjesni da ce hladno pritisnuti dugme jer ce mu to biti jedini izlaz...?
Mislite da ce zapad odgovoriti istom mjerom? Nece, jer to onda definitivno znaci kraj svima. I to znaju svi.
Ali, tenkre ce time pokazati da je spreman na sve.
I tu ce zapad doci u corsokak iz kojeg ce samo Putko profitirati jer ce hladno nastaviti gdje i sta hoce.
Opet ponavljam - najiskrenije se nadam da grijesim.
-
A_A_AKCIJA
#67195 Re: Ukrajina
Muda,
Najjače ukrajinsko oružje
Najjače ukrajinsko oružje
-
90minut
#67196 Re: Ukrajina
Kad vidim ove tenkove u plamenu samo se podsjetim onih doniranih iz Rusije kad su srbi poslali na granicu i koliko je to sve smiješno lagano za skinuti.SanskiBiser wrote: ↑20/03/2022 17:11Kazu ekskluzivni snimci Kadirova kad dodje kuci i skine uniformu i gleda izvjestaje iz Ukrajine.SpoilerShow![]()
A narod plašljiv sasrao se živ kao da je znam ti šta
- hatemondays
#67197 Re: Ukrajina
Bolje grob nego rob, smrt fasistima i zivjela Ukrajina.Spiritbreaker wrote: ↑21/03/2022 00:40 Samo picke nabijaju za predaju Mariupulja.
Slava Ukraini!
-
A_A_AKCIJA
#67198 Re: Ukrajina
Zlikovci. Zasluženo:
Spoiler
Show
Last edited by A_A_AKCIJA on 21/03/2022 01:11, edited 1 time in total.
-
90minut
#67199 Re: Ukrajina
Šta kaže Dozer " Putin je lud pritisnuce dugme " i mi se svi trebamo skloniti u stranu pustiti da uzme Ukrajinu i nakon toga krene na Finsku recimo.
I svaki put kad pomislimo ( evropa ) da pruzimo otpor uvijek se skloni u stranu jer kmeee nuklearno naoruzanje.
Koga bolan boli kurac za istim nek ga katapultira nek idemo svi u 3 pm, al' do zadnje kapi krvi protiv ovakvih i njemu slicnih podanika!
Pisao sam i ponovicu opet rusi kao borci kroz historiju kurcina od boraca gubili su ratove od Švedske i slicnih i uvijek uzimali na misice.
Danas tih misica nema evropa ce nastaviti slati oruzje i sve dok je takva situacija rusi nece uzeti Ukrajinu polovinu možda i to pitanje kakvu cijenu ce platiti.
Ne u oklopu vec u ljudstvu kao i na ekonomiju i sve što ide uz to..
A onda se diže narod sam da ti jebe milu majku jer nemaju šta jesti niti mogu putovati prema lijepim zapadnim destinacijama!
I svaki put kad pomislimo ( evropa ) da pruzimo otpor uvijek se skloni u stranu jer kmeee nuklearno naoruzanje.
Koga bolan boli kurac za istim nek ga katapultira nek idemo svi u 3 pm, al' do zadnje kapi krvi protiv ovakvih i njemu slicnih podanika!
Pisao sam i ponovicu opet rusi kao borci kroz historiju kurcina od boraca gubili su ratove od Švedske i slicnih i uvijek uzimali na misice.
Danas tih misica nema evropa ce nastaviti slati oruzje i sve dok je takva situacija rusi nece uzeti Ukrajinu polovinu možda i to pitanje kakvu cijenu ce platiti.
Ne u oklopu vec u ljudstvu kao i na ekonomiju i sve što ide uz to..
A onda se diže narod sam da ti jebe milu majku jer nemaju šta jesti niti mogu putovati prema lijepim zapadnim destinacijama!
Last edited by 90minut on 21/03/2022 01:13, edited 1 time in total.
-
toska
#67200 Re: Ukrajina
Eventualni Putinov uspjeh u Ukrajini vodio bi njegovom narednom zahtjevu koji je postavio prije invazije.
- povratak Nato u granice prije 1997.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusk ... /211217100
tu bi vjerovatno bio spreman na kompromis i otpisao države koje su bile članice Varšavskog ugovora tj. Istočnog bloka, ali ne i one koje su bile u sastavu SSSR, Estonija, Litvanija, Latvija.
tome bi trebalo dodati Moldaviju i sa Bjelorusijom i azijskim državama eto Velike Rusije.
- povratak Nato u granice prije 1997.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusk ... /211217100
tu bi vjerovatno bio spreman na kompromis i otpisao države koje su bile članice Varšavskog ugovora tj. Istočnog bloka, ali ne i one koje su bile u sastavu SSSR, Estonija, Litvanija, Latvija.
tome bi trebalo dodati Moldaviju i sa Bjelorusijom i azijskim državama eto Velike Rusije.