Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saint_mirad

#22376 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

postoji korelacija između feminizma i negativnog stava prema majčinstvu. nisam video da tradicionalne žene ne žele decu, uglavnom su to levičarke ili one woke budale sa roze kosom.

taj tip.
Mariella

#22377 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

seln wrote: 19/03/2022 17:59
Mariella wrote: 18/03/2022 18:22 Ni salonske feministice ne osjecaju potrebu da ti njima objasnjavas kako su one egoisticne jer ne zele radjati djecu, a bez da znas nicije motive. Koje licemjerje.

Nek su ti djeca ziva i zdrava, nemoj ih samo tjerati da se razmozavaju protiv njihove volje.
Zadovoljna?
A sad, u cosak i stidi se.
Post na koji sam ja reagovala:
seln wrote: 16/03/2022 09:52 Malo feminizam, malo hedonizam, malo kapitalizam... sve neki -izmi, jebat ih.
Evo, sad upravo razmisljam: u mom cijelom odjeljenju (ca. 20 ljudi i zena) samo ja imam djecu.
Kada bih upitao za razloge, vjerovatno bi bilo "los svijet, nema smisla, qrci-palci"... a zapravo je samo jedan pravi razlog: egoizam.
Daleko je lakse (i jeftinije) otici na bozicno skijanje u Saalbach ili na ljetnji odmor na Korziku ako nemas djece.
Da se razumijemo: neotudjivo je pravo svakog covjeka i zene da bude egoista. Ali neka mi to niko ne prodaje kao pozeljno i moderno.
Jedini razlog za nemanje djece je egoizam? Jesi ovo ti napisao? A sad, u cosak i stidi se.

Zao mi je sto nisam na forumu 24/7 da ti odgovaram pa se "pravim luda".

P.S. pazi ovo "ljudi i zena" :lol: :lol: :lol:
P.P.S. kad muskarci pocnu pametovat oko radjanja djece lose mi bude, vama je imati ili nemati djecu uzasno tezak izbor nema sta :-)
seln

#22378 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Mariella wrote: 19/03/2022 21:02
seln wrote: 19/03/2022 17:59

Zadovoljna?
A sad, u cosak i stidi se.
Post na koji sam ja reagovala:
seln wrote: 16/03/2022 09:52 Malo feminizam, malo hedonizam, malo kapitalizam... sve neki -izmi, jebat ih.
Evo, sad upravo razmisljam: u mom cijelom odjeljenju (ca. 20 ljudi i zena) samo ja imam djecu.
Kada bih upitao za razloge, vjerovatno bi bilo "los svijet, nema smisla, qrci-palci"... a zapravo je samo jedan pravi razlog: egoizam.
Daleko je lakse (i jeftinije) otici na bozicno skijanje u Saalbach ili na ljetnji odmor na Korziku ako nemas djece.
Da se razumijemo: neotudjivo je pravo svakog covjeka i zene da bude egoista. Ali neka mi to niko ne prodaje kao pozeljno i moderno.
Jedini razlog za nemanje djece je egoizam? Jesi ovo ti napisao? A sad, u cosak i stidi se.

Zao mi je sto nisam na forumu 24/7 da ti odgovaram pa se "pravim luda".

P.P.S. kad muskarci pocnu pametovat oko radjanja djece lose mi bude, vama je imati ili nemati djecu uzasno tezak izbor nema sta :-)
E, jesi me zajebala... boohooo, Mariella me zajebala.
Kao prvo, napisao sam ljudi i zena (ljudi u smislu "muskaraca", to je valjda jasno svima, osim neuroticnima), dakle, ne govorim o feministickom egoizmu, vec o egoizmu kao takvom.
Drugo, govorim o grupi ljudi koje poznajem; njihov nacin zivota, koliko otprilike zaradjuju, sta rade izvan posla... znas ono "preko vikenda sam bio u Amsterdamu, koncert, kurci, palci"... priznaces da se spontana posjeta koncertu u Amsterdamu ne slaze sa roditeljstvom?
Tako da... idi i kupi si razum.
I jebo ja mene, s kakvom grupom neurotika sam se upustio u diskusiju.
p.p.s. Kad zene pocnu pametovati oko radjanja, a nisu radjale...
Mariella

#22379 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

Vrlo je jasno sta si napisao, a jako ironicno to tvrditi a vrijedjati se kad neko kaze da je odluka imanja djece egoisticna. I valjda ne moram roditi da znam da je zena ta koja radja a ne muskarac.

P.S. I zene su ljudi, znam, sokantno.
konoplja

#22380 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

piupiu wrote: 19/03/2022 19:17

Pa da nismo smislili moral, ne bi ni razmišljali o svim ostalim živućim vrstama, planeti, vodi, klimi, zagadjenju. Nego - ko preživi pričaće! :mrgreen:

Ja nas ne smatram ništa posebno važnijim od ostalih vrsta, pa mi je to - ne želim stvarati mladunče koje će patiti u istom rangu kao i uništavanje planete i tudje mladunčadi. Nisam još došla do stadija svijesti da ne jedem životinje, priznajem. No, kakva će biti svrha našeg postojanja ako uništimo sve što je lijepo i sve što ovu planetu čini rajskim mjestom? Suštinski, da nas nema, svim ostalim Zemljanima bi bilo prekrasno. Mi smo štetočine, svadjalice, ratujemo, sječemo, zagadjujemo... nismo još zaslužili bezuoslovnu ljubav. :D :kiss:
Nisam obozavatelj mizantropskog razumljevanja ljudskog postojanja i deprimira me hiperfokusiranost i naglasavanje nasih negativni akcija kao kolektiva. Pogotovo kada se to cini bez koristenja pozitivnog utega.

To objasnjenje, da smo mi sve sto ne valja na ovoj planeti, da bi bez nas svim ostalim Zemljanima bilo prekrasno, je dogma u koju netko iskreno moze vjerovati samo ako nemaju doticaja sa realnosti. Nismo mi jedini koji cinimo stetu, svadjamo se medjusobno i ratujemo, sjecemo i uticemo na okolinu.
Dabrovi ce sasjeci zdrava stabla, deforestirati podrucje i sagraditi branu i tako utjecati na tko zna koliko ostali organizama. Bezbroj vrsta se ili svadja i ratuju izmedju sebe ili sa drugima. Majmuni, jeleni, orlovi. Sta je oznacivanje teritorija i borba za resurse ako ne svadjanje i rat?
Toxoplasma gondii jedino se u mackama moze replicirati zbog toga ima sposobnost da promjeni ponasanje domacina. Inficirani glodavci se zbog toga vise ne boje macke.
To je samo jedan od primjera ovog rajskog mjesta i okrutne prirode, a koliko jos toga ima sto ce zaraziti domacina i isisati zivot iz njega.
Stoga ta ideja da bi bez nas bilo super je utopijska budalestina. Mozes reci da te krivo predstavljam i da sam banalan. Da ti nisi to bas tako mislila - kao raj predstavljen u nasim bozanskim knjigama - nego kao prirodnu ravnotezu, ali onda te pitam kakva to prirodna ravnoteza? Kako mi znamo sta je to i zar nismo mi izmislili to? Ako mi znamo sta je to zar onda nismo posebno vazniji od ostalih vrsta?
seln

#22381 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Mariella wrote: 19/03/2022 21:43 I valjda ne moram roditi da znam da je zena ta koja radja a ne muskarac.
Ma sta kazes? A mora li jedan muskarac roditi da bi to znao?
Ono kad sama sebi pucas u koljeno....
P.S. I zene su ljudi, znam, sokantno.
Za mene nisu.
Sad me tuzi vrhovnom feministickom sudu.

Image
konoplja

#22382 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Bloo wrote: 19/03/2022 14:28 I will just leave it here :D

Image
Hakiz

#22383 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

medvjed23 wrote: 19/03/2022 18:51

Moglo bi se reći da je to egoizam, ali taj egoizam se, barem u jednom dijelu (manjem od spomenutih 80%), nameće kao nužnost. Mi i bića slična nama, da bismo živjeli, moramo, ako ništa, osakatiti pokoju biljku... Destruktivnost prema okolini je neizbježna i to je na tragu mizantropskog argumenta protiv reprodukcije: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, uništavaće okolinu. Meni je dosta bliži filantropski argument: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, patiće, manje ili više. U kontekstu tog argumenta, manje je nužnosti, a više mogućnosti izbora. Osim toga, ljudska patnja ima znatno teže moralne implikacije nego patnja drugih vrsta... Možda zato što je moral ljudska tvorevina :D
Pa da nismo smislili moral, ne bi ni razmišljali o svim ostalim živućim vrstama, planeti, vodi, klimi, zagadjenju. Nego - ko preživi pričaće! :mrgreen:

Ja nas ne smatram ništa posebno važnijim od ostalih vrsta, pa mi je to - ne želim stvarati mladunče koje će patiti u istom rangu kao i uništavanje planete i tudje mladunčadi. Nisam još došla do stadija svijesti da ne jedem životinje, priznajem. No, kakva će biti svrha našeg postojanja ako uništimo sve što je lijepo i sve što ovu planetu čini rajskim mjestom? Suštinski, da nas nema, svim ostalim Zemljanima bi bilo prekrasno. Mi smo štetočine, svadjalice, ratujemo, sječemo, zagadjujemo... nismo još zaslužili bezuoslovnu ljubav. :D :kiss:
Bog ti kvari koncepciju

I meni... :(
Hakiz

#22384 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Mariella wrote: 19/03/2022 21:02

P.S. Slučajno :wink:

P.P.s. Ukinimo alimentacije i onda će odluke biti samo vaše.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22385 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Mariella wrote: 19/03/2022 21:02 P.P.S. kad muskarci pocnu pametovat oko radjanja djece lose mi bude, vama je imati ili nemati djecu uzasno tezak izbor nema sta :-)

Lakše je iznijeti trudnoću, nego ninati do 18. godine. To dokazuje i broj napuštene, odbačene i nesretne djece.

Ovo je vrlo bespotrebno. Čak i kontraproduktivno iz vizure feminizma, jer ako se misli i na odgajanje djeteta, onda se podrazumijeva da je odgovornost za to samo na majci.
piupiu

#22386 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 19/03/2022 21:55

Nisam obozavatelj mizantropskog razumljevanja ljudskog postojanja i deprimira me hiperfokusiranost i naglasavanje nasih negativni akcija kao kolektiva. Pogotovo kada se to cini bez koristenja pozitivnog utega.

To objasnjenje, da smo mi sve sto ne valja na ovoj planeti, da bi bez nas svim ostalim Zemljanima bilo prekrasno, je dogma u koju netko iskreno moze vjerovati samo ako nemaju doticaja sa realnosti. Nismo mi jedini koji cinimo stetu, svadjamo se medjusobno i ratujemo, sjecemo i uticemo na okolinu.
Dabrovi ce sasjeci zdrava stabla, deforestirati podrucje i sagraditi branu i tako utjecati na tko zna koliko ostali organizama. Bezbroj vrsta se ili svadja i ratuju izmedju sebe ili sa drugima. Majmuni, jeleni, orlovi. Sta je oznacivanje teritorija i borba za resurse ako ne svadjanje i rat?
Toxoplasma gondii jedino se u mackama moze replicirati zbog toga ima sposobnost da promjeni ponasanje domacina. Inficirani glodavci se zbog toga vise ne boje macke.
To je samo jedan od primjera ovog rajskog mjesta i okrutne prirode, a koliko jos toga ima sto ce zaraziti domacina i isisati zivot iz njega.
Stoga ta ideja da bi bez nas bilo super je utopijska budalestina. Mozes reci da te krivo predstavljam i da sam banalan. Da ti nisi to bas tako mislila - kao raj predstavljen u nasim bozanskim knjigama - nego kao prirodnu ravnotezu, ali onda te pitam kakva to prirodna ravnoteza? Kako mi znamo sta je to i zar nismo mi izmislili to? Ako mi znamo sta je to zar onda nismo posebno vazniji od ostalih vrsta?
Niko od ostatka zivotinjskog svijeta nema tehnologiju za masovno unistenje, niti sposobnost da iskorijeni sve oko sebe. Samo mi. I mi je obilno koristimo. Nije to nikakav defetizam, to su cinjenice. Niko osim nas zbog baterija za ovo govno na kojem tipkamo i elektricno auto i telefon ne unisti kompletan ekosistem jedne rijeke na primjer.

Da ponovimo samo cinjenice - istrijebili u prosjeku 60% životinjskog svijeta; ne ubijamo da bi jeli ili da bi se odbranili, nego i da bi se zabavili, iz obijesti, strasti, uzivanja, da bi napravili trofej od jelenove glave i tipke od klavira od slonovih kljova, legalizovali smo trgovinu tigrovim kostima i nosorogovih rogova, to odmah znači da je ta populacija ugrožena, zbog čega? zbog trgovine koja nije neophodna za naš opstanak.

Nauka veli da smo 'unsustainable super-predator'- ubijamo 14 puta više životinjskog svijeta oko sebe nego najbliži nam životisnjski pandan; nijedna se životinja ne razmnožava dovoljno brzo da bi mogla nadoknaditi štetu koju mi činimo svojim ubijanjem, niti imaju tehnologije za ubijanje kakve imamo mi da bi mogli masovno istrebljivati morski i kopneni svijet. I za razliku od ostatka životinjskog svijeta - osim štete ne doprinosimo ništa ekosistemu. Da popravimo štetu koju smo dosad načinili svijetu oko nas trebalo bi izmedju 3 i 7 miliona godina, taman da sad sve stane - a neće. Dakle, naš je uticaj na svijet - iako činimo samo 0.01% živog svijeta - ogroman. Tako da - ono - takvi smo kakvi smo, ali nema potrebe uljepšavati činjenice.

Nama samima je u intersu da se korigujemo, ali mi nismo u stanju ni priznati svoj uticaj na svijet oko sebe.
Last edited by piupiu on 20/03/2022 01:38, edited 1 time in total.
piupiu

#22387 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 19/03/2022 23:16 Bog ti kvari koncepciju

I meni... :(
:lol:

Koji? Ovaj antropocentrični, napravljen u liku čovjeka? :D
vjeshalica

#22388 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

seln wrote: 19/03/2022 21:29
Drugo, govorim o grupi ljudi koje poznajem; njihov nacin zivota, koliko otprilike zaradjuju, sta rade izvan posla... znas ono "preko vikenda sam bio u Amsterdamu, koncert, kurci, palci"... priznaces da se spontana posjeta koncertu u Amsterdamu ne slaze sa roditeljstvom?
Ljudi redaju neke sebi prioritete u zivotu kako hoce, ne mozes ih smatrati egoistima jer nisu isti zivotni put kao ti odabrali ili organizovali zivot na nacin koji tebi nije egoistican.
Spontana posjeta i sa djecom bilo gdje ako imas love i nekih materijalno-finansijskih mogucnosti nije nesloziva sa roditeljstvom.
Mariella

#22389 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

Chmoljo wrote: 19/03/2022 23:38
Mariella wrote: 19/03/2022 21:02 P.P.S. kad muskarci pocnu pametovat oko radjanja djece lose mi bude, vama je imati ili nemati djecu uzasno tezak izbor nema sta :-)

Lakše je iznijeti trudnoću, nego ninati do 18. godine. To dokazuje i broj napuštene, odbačene i nesretne djece.

Ovo je vrlo bespotrebno. Čak i kontraproduktivno iz vizure feminizma, jer ako se misli i na odgajanje djeteta, onda se podrazumijeva da je odgovornost za to samo na majci.
A ko ih vecinom nina do 18te? Nisam ni mislila samo na porodjaj vec i samu brigu oko dijeteta nakon rodjenja. Ja nisam napisala da je ta situacija pozeljna, ali jeste realna. I da, feminizam se bas zalaze vecu ulogu oceva u odgoju djece, ali Balkan tome nije ni blizu. Cast izuzecima.
Mariella

#22390 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

seln wrote: 19/03/2022 22:22
Mariella wrote: 19/03/2022 21:43 I valjda ne moram roditi da znam da je zena ta koja radja a ne muskarac.
Ma sta kazes? A mora li jedan muskarac roditi da bi to znao?
Ono kad sama sebi pucas u koljeno....
Sama sebi pucam u koljeno kako molim te :lol: Ti pojma nemas sta pricas. Ali drago mi je da se slazes da je izbor imanja ili nemanja djece puno tezi za zenu nego muskarca.
KraljicaIzJajca

#22391 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Još je lakše umrijeti tokom poroda. :)

Da su trudnoča i porod tako lagani, a nisu, zato banalizirati trudnoču i porod daljnjim odgojem nije fer, ni logično.
KraljicaIzJajca

#22392 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 19/03/2022 20:58 postoji korelacija između feminizma i negativnog stava prema majčinstvu. nisam video da tradicionalne žene ne žele decu, uglavnom su to levičarke ili one woke budale sa roze kosom.

taj tip.
Bloo wrote: 19/03/2022 13:34 Malo radikalnog feminizma kroz prizmu klasne borbe :D za raju u cosku

https://www.femrevolt.com/tekstovi/nema ... brown.html
Jasno je da su Afroamerikanke uvijek bile na prvoj liniji borbe za reproduktivnu pravdu. Principi reproduktivne pravde znače - moći ne imati djecu kada ih ne želiš, imati djecu kada ih želiš te imati pristojne uvjete u kojima ćeš ih podizati.

Kao feministkinje smo usmjerene da pričamo o ženskoj reprodukciji kao o mjestu opresije: žene su opresirane zato što smo mi one koje biološki imamo djecu i to se protiv nas koristi na sve moguće načine.

Očigledno je to točno. Ali u knjizi ste na divan način to preoblikovale, tvrdeći da ja naša reprodukcija također i neka vrsta moći. Imamo nešto što elite žele. I kroz povijest su često željeli. Društvu je potreban reproduktivan rad na isti način kao što trebaju ljude da bi tvornice nastavile proizvoditi, ljude koji će omogućiti taj proces bez zastoja.

Ovo je mnogo uzbudljivija i pozitivnija perspektiva, kontroliramo sredstva proizvodnje, kao što je Marx primijetio da radnici kontroliraju sredstva proizvodnje u tvornici. Radnici štrajkaju za bolje plaće i bolje radne uvjete. Dakle, što želimo izboriti ovim štrajkom rađanja?

Javni zdravstveni sustav - zajamčenu zdravstvenu skrb za svakoga. Plaćeni porodiljni dopust, mnogo porodiljnog dopusta, šesnaest mjeseci kao primjerice u Švedskoj. Javni sustav skrbi za djecu, besplatne javne škole sa sindikalno udruženim učiteljima koji imaju pristojne beneficije i dobre plaće.

Zatim, borba zahtijeva naše vrijeme, zato želimo kraće radno vrijeme za sve. U postratnom razdoblju smatralo se da će obiteljska plaća, ona koju zarađuje muškarac biti dostantna za obitelj - za zaposlenog muža, suprugu i djecu. To je seksističko rješenje jer žene tako ovise o muškarcu, no bilo je i progresivno jer je poslodavac barem neka sredstva usmjerio prema obitelji.

Dakle, ne želimo se vratiti u seksistički sistem obiteljske plaće, već želimo ići korak dalje prema društvenoj plaći, kao u Europi, gdje su ti omogućena sredstva samo zato što živiš ondje u nekoj zemlji. Znači, državni/javni zdravstveni sustav. U sistemu obiteljske plaće, zdravstvena skrb se ostvaruje preko zaposlenja, znači kroz posao tvog supruga. To te čini još ovisnijom o supružniku, ali i o njegovom poslodavcu. U sistemu društvene plaće svi imaju zdravstvenu skrb, bilo da su u braku ili ne, to ne ovisi o tvom bračnom statusu: uopće ne ovisi o tvom odnosu s nekim muškarcem.

Mislim da ljudi ne razumiju u potpunosti koliko je bez toga oslobođenje žena nemoguće.

Zatim, plaćeni porodiljni dopust. U nekim zemljama u Europi ne moraš čak imati posao kako bi imala plaćeni porodiljni dopust, dobiješ plaću kada dobiješ dijete - dakle, putem društvene plaće. Želimo doista zamijeniti način na koji funkcionira sistem obiteljske plaće.

Također, primijetite da kada oboje supružnika imaju posao, poslodavci dobiju 80 sati rada, umjesto prijašnjih 40, a obiteljska skrb se svodi na dnevni podsjetnik. Pa, jedan od feminističkih načina da to promijenimo je da svi rade 20 sati dnevno za istu plaću koju dobiju za 40 sati.

Još bih nešto dodala: mi ne pozivamo na štrajk rađanja. Jednostavno izvještavamo da je takav štrajk u tijeku, budući da je stopa nataliteta pala, da smo pozivale na takav štrajk prije deset godina, sad bismo se smatrale iznimno uspješnima.
:)
seln

#22393 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

vjeshalica wrote: 20/03/2022 01:19
Spontana posjeta i sa djecom bilo gdje ako imas love i nekih materijalno-finansijskih mogucnosti nije nesloziva sa roditeljstvom.
Dozvolices da protivrijecim. Cak ni obicna setnja pri hladnom vremenu nijes spontana ako imas malu djecu.
Da ne govorimo o vikendu ili odmoru.
A ko im djecu u skoli, zna da je sa odmorom ogranicen na 2-3 mjeseca godusnje.
seln

#22394 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Mariella wrote: 20/03/2022 08:05 I da, feminizam se bas zalaze vecu ulogu oceva u odgoju djece, ali Balkan tome nije ni blizu. Cast izuzecima.
Pa si ti odlucila da uzmes Balkan kao sablon za citavo covjecanstvo.
seln

#22395 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 20/03/2022 08:44

E, jebi ga... ti ga bas mastis lopatom. Eto smo u 18. vijeku, pa se umire na porodu.
Ne tvrdim da je porod lagan (prisustvovao sam porodu), ali "jos je lakse umrijeti" je bas ono, kad vise nemas argumenata.
KraljicaIzJajca

#22396 Re: Danasnji "feminizam"

seln wrote: 20/03/2022 08:56
KraljicaIzJajca wrote: 20/03/2022 08:44

E, jebi ga... ti ga bas mastis lopatom. Eto smo u 18. vijeku, pa se umire na porodu.
Ne tvrdim da je porod lagan (prisustvovao sam porodu), ali "jos je lakse umrijeti" je bas ono, kad vise nemas argumenata.
Umire se tokom poroda još uvijek. :skoljka:

https://www.cybermed.hr/centri_a_z/repr ... mortalitet

https://www.cybermed.hr/centri_a_z/trud ... eklampsija

Pet najvažnijih uzroka maternalne smrti koji uzrokuju više od 75% tih smrti su: obilno

krvarenje, infekcije, visok krvni tlak u trudnoći, komplikacije poroda i ilegalan pobačaj.

Najveći postotak maternalnog mortaliteta čine žene umrle od postpartalnog krvarenja

54,6%, Drugi po redu uzrok smrtnosti je hipertenzija (14%), a zatim slijedi smrtnost

vezana uz sepsu koja čini 10,7% mortaliteta. Žene umrle od posljedica pobačaja čine

7,9% dok embolija i ostali uzroci čine 12,8% svjetske statistike maternalnog mortaliteta.
seln

#22397 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 20/03/2022 09:17
seln wrote: 20/03/2022 08:56

Umire se i tokom nedeljnog rucka...
ali koliko mrtvih porodilja na 1000 poroda?
Bloo
Globalna šefica

#22398 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

seln wrote: 20/03/2022 09:20

Previse.
Razlozi variraju. Naravno ukljuceni su i drugi elementi - rasizam, diskriminacija, razvijenost drzave, zdravlje, obucenost osoblja...

https://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_death
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/ ... tality.htm

There are two main measures used when talking about the rates of maternal mortality in a community or country. These are the maternal mortality ratio and maternal mortality rate, both abbreviated as "MMR".[5] By 2017, the world maternal mortality rate had declined 44% since 1990; however, everyday 808 women die from pregnancy or childbirth related causes.[6] According to the United Nations Population Fund (UNFPA) 2017 report, about every 2 minutes a woman dies because of complications due to child birth or pregnancy. For every woman who dies, there are about 20 to 30 women who experience injury, infection, or other birth or pregnancy related complication.[6]

UNFPA estimated that 303,000 women died of pregnancy or childbirth related causes in 2015.[6][7] The WHO divides causes of maternal deaths into two categories: direct obstetric deaths and indirect obstetric deaths. Direct obstetric deaths are causes of death due to complications of pregnancy, birth or termination. For example, these could range from severe bleeding to obstructed labor, for which there are highly effective interventions.[8][1] Indirect obstetric deaths are caused by pregnancy interfering or worsening an existing condition, like a heart problem.[1]
As women have gained access to family planning and skilled birth attendant with backup emergency obstetric care, the global maternal mortality ratio has fallen from 385 maternal deaths per 100,000 live births in 1990 to 216 deaths per 100,000 live births in 2015.[6][7] Many countries halved their maternal death rates in the last 10 years.[6] Although attempts have been made to reduce maternal mortality, there is much room for improvement, particularly in low-resource regions. Over 85% of maternal deaths are in low-resource communities in Africa and Asia.[6] In higher resource regions, there are still significant areas with room for growth, particularly as they relate to racial and ethnic disparities and inequities in maternal mortality and morbidity rates.[4][7]

Sadly, about 700 women die each year in the United States as a result of pregnancy or delivery complications.

The three delays model addresses three critical factors that inhibit women from receiving appropriate maternal health care.[36] These factors include:

Delay in seeking care
Delay in reaching care
Delay in receiving adequate and appropriate care[37]
Delays in seeking care are due to the decisions made by the women who are pregnant and/or other decision-making individuals. Decision-making individuals can include a spouse and family members.[37] Examples of reasons for delays in seeking care include lack of knowledge about when to seek care, inability to afford health care, and women needing permission from family members.[36][37]

Delays in reaching care include factors such as limitations in transportation to a medical facility, lack of adequate medical facilities in the area, and lack in confidence in medicine.[38]

Delays in receiving adequate and appropriate care may result from an inadequate number of trained providers, lack of appropriate supplies, and the lack of urgency or understanding of an emergency.[36][37]

The three delays model illustrates that there are a multitude of complex factors, both socioeconomic and cultural, that can result in maternal death.
Seawolf

#22399 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Jedna od lošijih konsekvenci feminizma je ta da više nema nikoga na temi o modi, jer su forumašice prešle na temu o invaziji na Ukrajinu.
KraljicaIzJajca

#22400 Re: Danasnji "feminizam"

seln wrote: 20/03/2022 09:20

Ne samo umrlih, več i daljnjih zdrastvenih problema nakon poroda, znam niz primjera iz svoje sredine/a:

1. Depresija
2. Ožiljci, rezovi koji su zakomplicirali mogučnost druge trudnoče, iako nije bio abortus, več porod

Da li je rezanje perineuma prije poroda nešto bezbolno, prihvatljivo @no_sikiriki još se oporavljam od pomisli takve metode. :skoljka:

Danas žene biraju carski rez, potpuno ih razumijem, iako je oporavak dug.
Post Reply