Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
preselio na ahiret

#18501 Re: Xiaomi mobiteli

Post by preselio na ahiret »

adsubzero wrote: 19/03/2022 12:32
preselio na ahiret wrote: 19/03/2022 12:09

Nema,nije samo kamera problem eto tek sinoc su napravili da radi face id a pritom imas raje da se zale da neke stvari ne mogu instalirat,bateriju im dosta brze jede,ekran poludi itd itd.Sranje cisto od roma,neki se klinac zajebava,steli,na telefonu koji i danas kosta pola milje.
Bateriju ne bi trebao ni jedan rom da jede brze nego stock. Treba mu mozda dati par dana da se ustabili, kao i uvijek. Na kraju krajeva uvijek ima i boljih, tj stabilnijih romova.
Na ovom nema jer isti lik je zaduzen ako tako mogu reci za sve romove osim za crdroid gdje neki drugi radi.Sve je ovo besplatno da se razumijemo i niko nista duzan nije ali isto tako ne mogu dozvolit sam sebi da drzim nesto u telefonu sto nije dobro pored eu roma ili orginalnog.
preselio na ahiret

#18502 Re: Xiaomi mobiteli

kasnas wrote: 19/03/2022 12:38
adsubzero wrote: 19/03/2022 12:32 Bateriju ne bi trebao ni jedan rom da jede brze nego stock.
Pa nije baš da je to tako, može se čačkanjem napraviti havarija. Zvanični romovi prolaze provjere i testove, a ovo što je custom se testira na tebi.
Slazem se da nije tako jer je drugi kernel u custom romu a drugi u orginalu.
Jedino crdroid na ovom telefonu donekle moze proci kao zamjenski eu romu i orginalnom ovo ostalo za sada nista.
adsubzero

#18503 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

kasnas wrote: 19/03/2022 12:38
adsubzero wrote: 19/03/2022 12:32 Bateriju ne bi trebao ni jedan rom da jede brze nego stock.
Pa nije baš da je to tako, može se čačkanjem napraviti havarija. Zvanični romovi prolaze provjere i testove, a ovo što je custom se testira na tebi.
Generalno bloat od stotinu aplikacija na stocku su problem, kako za performanse tako i za bateriju. Ne treba nakon prvog dana odustati, jer znate da i kada stigne update za stock moze biti problema sa baterijom nekoliko dana. Ali naravno moze i rom imati problem, ne mogu tvrditi suprotno :)
Broly_the_Legend

#18504 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Broly_the_Legend »

Vec duze vremena koristim evolutionx, koristi vantom kernel. Sistem je odlican, kernel se redovno updejtuje, svaki mjesec ide security update + ako ima updejt od evolution tima. Skoro nikakvih problema, batery life sasvim solidan. Stock andorid 12 nema face id, tako da je to trebalo portovat. Urnyx gcam radi na svakom sistemu bez problema koji sam ja koristio.
preselio na ahiret

#18505 Re: Xiaomi mobiteli

Broly_the_Legend wrote: 19/03/2022 13:50 Vec duze vremena koristim evolutionx, koristi vantom kernel. Sistem je odlican, kernel se redovno updejtuje, svaki mjesec ide security update + ako ima updejt od evolution tima. Skoro nikakvih problema, batery life sasvim solidan. Stock andorid 12 nema face id, tako da je to trebalo portovat. Urnyx gcam radi na svakom sistemu bez problema koji sam ja koristio.
aha e super :D
ja nesto pomjeso kontam da si reko da je crdroid najbolji,nisi ti jedan drugi,vamo.... :lol:

rade li sad hitna i vatrogasci?
Broly_the_Legend

#18506 Re: Xiaomi mobiteli

Crdroid, msm xtended i evolutionx su moja rotacija mada najvise sam na evox. Nedavno mi se desilo da nisam mogao dobit hitnu na crdroidu, prvi put na custom romu, pisao sam tamo na forumu. Ja radim u hitnoj i imam par ljudi koji na miui ne mogu dobit hitnu. Dobiju neku sekretaricu koju ne mozes zaobic nikako. Na evox nikad tih problema. Do cega je ne znam, jel gapps ili firmware nisam siguran.
adsubzero

#18507 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

Broly_the_Legend wrote: 19/03/2022 13:50 Vec duze vremena koristim evolutionx, koristi vantom kernel. Sistem je odlican, kernel se redovno updejtuje, svaki mjesec ide security update + ako ima updejt od evolution tima. Skoro nikakvih problema, batery life sasvim solidan. Stock andorid 12 nema face id, tako da je to trebalo portovat. Urnyx gcam radi na svakom sistemu bez problema koji sam ja koristio.
Urnyx 7 je zastario, probaj neke novije 8.3 ili 8.4
Broly_the_Legend

#18508 Re: Xiaomi mobiteli

Nisam nasao neku verziju osmice da ima config za ovaj telefon, vidjecu malo da pregledam ponudu.
adsubzero

#18509 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

Broly_the_Legend wrote: 19/03/2022 14:16 Nisam nasao neku verziju osmice da ima config za ovaj telefon, vidjecu malo da pregledam ponudu.
Ne oslanjaj se previse na tudji config, samo zato sto ima napravljen xml za tvoj telefon ne znaci da ce valjati :)
Vjerovatnije da ces naci bolji config koji je pravljen za drugi telefon. Ili idealno lib (biblioteku) radi kompatibilnosti.
Broly_the_Legend

#18510 Re: Xiaomi mobiteli

Fotografija mi je spansko selo, nije ni nesto sto mi je od interesa. Probao sam par 8ica ranije, nisu radile nikako. Urnyxa se drzim jer radi na svakom sistemu koji sam probao, bilo 11ka il 12ka. Pregledacu na celsu sta ima kasnije.

Nazalost ovaj telefon nije prosao dobro kao neki drugi telefoni, baza korisnika nije pretjerano velika, malo ima ljudi koji se u to razumiju i mogu doprinjet. Sama cinjenica je da jedan developer odrzava par unofficial romova ( i ovaj evox ), i jedan jos drzi official crdroid unazad 3-4 mjeseca i to je to.
zippoo87

#18511 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

To vise nije ni potrebno a ni zanimljivo kao prije pa je baza developera a i korisnika smanjena.
U biti,moze svako sebi otkljucati bootloader i debloat-ati one sistemske aplikacije da se popravi baterija i malo ubrza.

Vama koji ste jos uvijek entuzijasti i igrate se sa custom romovima,svaka cast
adsubzero

#18512 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

zippoo87 wrote: 19/03/2022 16:52 To vise nije ni potrebno a ni zanimljivo kao prije pa je baza developera a i korisnika smanjena.
U biti,moze svako sebi otkljucati bootloader i debloat-ati one sistemske aplikacije da se popravi baterija i malo ubrza.

Pa dobro za debloat ja mislim ne treba ni otkljucan bootloader, to ide preko adb
A pazi, smartphone je igracka :D
Broly_the_Legend

#18513 Re: Xiaomi mobiteli

U principu ovaj rom nudi dosta mogucnosti za customizaciju, al ja korstim samo nekih par stvari. Ono sto je meni glavno je da sam navikao na google android i da mi je poslije toga miui nikakav. A bloat je posebna prica.

Evox kao i crdroid i msm su moja idealna verzija sistema. Baza pixel roma plus jedan podmeni u postavkama gdje mozes mjenjat ono sto zelis bez da mijenja gdje sta stoji.
zippoo87

#18514 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Svako ima svoje.
Meni cisti android poluproizvod,nema puno stvari koje sam navikao a MIUI mi je odlican,jer ima sve pa cak nekada i pretjerane gluposti.
Licno nisam imao nijedan nedostatak skina...sve sto mi smeta,ima nacina da se ugasi/upali...nekada malo zakomplikuju a nekada ide kao po loju.
Koristio sam malo android one,na bazi androida 9 mislim ili 10...ma tu imas samo osnovne stvari a ni to nemas sve ...meni golo i cudno.
Ne znam,nisam ja nikada ni obracao toliku paznju na brzinu,ako kupim telefon od 300 KM,logicno da nije munja i onda nemam ni neka ocekivanja .

Samsungov skin isto ima milion dzidza midza i on mi je dobar isto.
fortaleza

#18515 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Ovaj od OnePlusa kojeg trenutno koristim je meni osobno najbolji jer ima dosta opcija, a i dalje izgleda stock.

Recimo left right channel separacija na sistemskoj razini, 30 podjeljaka za zvuk audio, mogućnost da se u potpunosti isključi equilizer, hires audio, dosta dobar DAC, i stereo zvučnike. Ovo sve zajedno teško neki Xiaomi nudi, još slabiji zvuk.

A sam skin je dosta lagan, barem na android 10 i 11, kažu da je 12 više Oppo nego Oneplus.

Zen UI od ASUSA mi je isto dobar, ali stariji ZenUI prebloatan u odnosu na HTC Sense.

MIUI uvjerljivo najgori, prebloatan, s agresivnim ram menadžmentom i nimalo intuitivan, kao da je sve nabacano, te mali milijun nepotrebnih opcija, njihovih aplikacija it'd.
zdruzdjo

#18516 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Jel iko uspio upratiti da li je ovaj problem sa viber-om i dual apps rjesen????
Burkoff

#18517 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Burkoff »

zippoo87 wrote: 19/03/2022 19:12 Svako ima svoje.
Meni cisti android poluproizvod,nema puno stvari koje sam navikao a MIUI mi je odlican,jer ima sve pa cak nekada i pretjerane gluposti.
Licno nisam imao nijedan nedostatak skina...sve sto mi smeta,ima nacina da se ugasi/upali...nekada malo zakomplikuju a nekada ide kao po loju.
Koristio sam malo android one,na bazi androida 9 mislim ili 10...ma tu imas samo osnovne stvari a ni to nemas sve ...meni golo i cudno.
Ne znam,nisam ja nikada ni obracao toliku paznju na brzinu,ako kupim telefon od 300 KM,logicno da nije munja i onda nemam ni neka ocekivanja .

Ja sam tako kolegici na poslu preporucio Mi A3 kao prelazak sa Samsung J3 posto je tada bilo kao wow xiaomi daje najbolje za ulozeno novca.
Vidim ima amoled koji cu podesiti da ima sve bitne notifikacije kao i android one koji je bio isto tako neki trend.
Nazalost neke stvari koje xiaomi MIUI/poco jako dobro radi nije doslo na A3. Konkretno nije imao tri navigacijske tipke koje se daju programirati na long press akciju nego po meni onu ruznu "tableticu" kao na pixel mobitelima.
Ko god sada u raji kupi xiaomi ja prvo podesim home button long press = screen off, back button long press = screenshot.
Svi su odusevljeni kad to podesim jer olaksava dosta.
Za tako nesto na Samsung moras instalirati programcic/modul (NavStar) iz GoodLock skupine alata gdje opet nisam siguran da li radi na A seriji ili samo S ili je ipak ONEui verzija uslov za rad takvih alata.
Vjerujem da ima jos dosta stvari koje xiaomi verzija android one kaska za MIUI/poco dozivljajem za kupca.
zippoo87

#18518 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

fortaleza wrote: 19/03/2022 21:32 Ovaj od OnePlusa kojeg trenutno koristim je meni osobno najbolji jer ima dosta opcija, a i dalje izgleda stock.

Recimo left right channel separacija na sistemskoj razini, 30 podjeljaka za zvuk audio, mogućnost da se u potpunosti isključi equilizer, hires audio, dosta dobar DAC, i stereo zvučnike. Ovo sve zajedno teško neki Xiaomi nudi, još slabiji zvuk.

A sam skin je dosta lagan, barem na android 10 i 11, kažu da je 12 više Oppo nego Oneplus.

Zen UI od ASUSA mi je isto dobar, ali stariji ZenUI prebloatan u odnosu na HTC Sense.

MIUI uvjerljivo najgori, prebloatan, s agresivnim ram menadžmentom i nimalo intuitivan, kao da je sve nabacano, te mali milijun nepotrebnih opcija, njihovih aplikacija it'd.
Koliko para toliko muzike.za dobar DAC,treba posegnuti u flagship kategoriju ...mada me nekada iznenadi i na jeftinijim telefonima.
Evo konkretno prosli model koji sam koristio Mi 10T Lite...imao odlican DAC,kada se malo poigras tamo u postavkama i kada nastimas odredjen preset slusalica (kod xiaomija imas da biras kao one neke njihove modele slusalica),zvuk bude odlican i na njihovim slusalicama koje dodju uz telefon.
Takodjer su zvucnici bili puno glasniji i bolji nego recimo sada na Xiaomi 11T.
Iskreno,mozda jedini nedostatak MIUI-ja jeste taj ram menadzment,i ja zakljucam neku app ali ona nestane kada obrisem sve...mada opet kada udjem u nju,stoji mi katanac,mozda je ipak ne obrise iz RAMa ali da se to rijesiti,sve se rijesi kada stavis da baterija nema nikakve restrikcije i onda radi sve odlicno...ja iskljucim za sve aplikacije za dopisivanje i tako i nikada nisam imao problem sa notifikacijama.
A i sto se tice bloata,meni to ne smeta,jer ne koristim nista od njihovih aplikacija a ne uticu mi ni na bateriju ni na performanse,tako da mi je to apsolutno nebitno .
zippoo87

#18519 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Burkoff wrote: 19/03/2022 21:51
zippoo87 wrote: 19/03/2022 19:12 Svako ima svoje.

Ja sam tako kolegici na poslu preporucio Mi A3 kao prelazak sa Samsung J3 posto je tada bilo kao wow xiaomi daje najbolje za ulozeno novca.
Vidim ima amoled koji cu podesiti da ima sve bitne notifikacije kao i android one koji je bio isto tako neki trend.
Nazalost neke stvari koje xiaomi MIUI/poco jako dobro radi nije doslo na A3. Konkretno nije imao tri navigacijske tipke koje se daju programirati na long press akciju nego po meni onu ruznu "tableticu" kao na pixel mobitelima.
Ko god sada u raji kupi xiaomi ja prvo podesim home button long press = screen off, back button long press = screenshot.
Svi su odusevljeni kad to podesim jer olaksava dosta.
Za tako nesto na Samsung moras instalirati programcic/modul (NavStar) iz GoodLock skupine alata gdje opet nisam siguran da li radi na A seriji ili samo S ili je ipak ONEui verzija uslov za rad takvih alata.
Vjerujem da ima jos dosta stvari koje xiaomi verzija android one kaska za MIUI/poco dozivljajem za kupca.
Screenshot najbolje povuces tri prsta i eto ga,ne moze biti bolje i lakse :D
Ja na telefonu koristim geste,tipke na ekranu ne koristim haman pa 2-3 godine :D
Geste su zakon na novim i brzim telefonima i puno je lakse upravljati kada se naviknes...jer su sada veliki telefoni pa dok ti prst predje sa dna na vrh pa opet sa vrha na dno i tako milion puta,zaboli ruka :D
Sa gestama samo mases prstom desno,lijevo,gore dole :D
Burkoff

#18520 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Burkoff »

zippoo87 wrote: 19/03/2022 22:45 Screenshot najbolje povuces tri prsta i eto ga,ne moze biti bolje i lakse
Ja na telefonu koristim geste,tipke na ekranu ne koristim haman pa 2-3 godine
Geste su zakon na novim i brzim telefonima i puno je lakse upravljati kada se naviknes...jer su sada veliki telefoni pa dok ti prst predje sa dna na vrh pa opet sa vrha na dno i tako milion puta,zaboli ruka
Sa gestama samo mases prstom desno,lijevo,gore dole
Meni se djelimicno svidja implementacija tih gestura. Kod mog samsunga (6,8) imam klasicno 3 softverske tipke ali sa alatom "onehand operation+" sam dodao zone za gesture. Swajpanje sa lijevog ruba ka centru aktivira screenshot a swajpanjem sa desnog ruba (edge) uradim back gesturu sto je pravo korisno kad po portalima citas itd kao sto si rekao valja svako malo prstom dole na back dugme. Meni cim proizvodjac nudi samo "obrvu" umjesto ljudske home tipke odmah nije zanimljiv. Apple to ima i jos par firmi. Nije da je pametno ali u voznji znam telefon koristiti i nemam neki uzitak kad bi morao gadjati onu obrvu pa da je jos gore swajpam da bi se na home vratio. Klasicni pritisak i vizuelni feedback je skroz OK. 6.6+ ekrani su postali svakodnevnica tako da to malo sto prostora na dnu potrosi na stalni prikaz softverskih tipki zaista mogu oprostiti ako je to jedan od razloga sto forsiraju "obrvu". :D

PS: Jedna od mocnijih stvari je bio huawei gesture za screenshot kad udaris zglobicima šake po ekranu. Smijesno sam preveo, oni to zovu knuckle :D.

Sorry for off topic.
zippoo87

#18521 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Nisi ti koristio geste ocito i nista se tu ne gadja...bukvalno imas tri poteza kojim upravljas cijelim telefonom.Kod xiaomija od pola ekrana na dole kada povuces od ruba prema unutra je back funkcija,sa obje strane.
Odozdol kada povlacis sa malom zadrskom ti je opcija multitasking a brzo odozdol ti zatvara sve i to je to.
Kada se nauci koristiti i navikne na geste,koristenje telefona je barem 5 pita lakse i brze.
Ja recimo ukinem na dnu i tu obrvu sto ti zoves,nema nista na displayu i samo samaras lijevo,desno,gore i to je to.
Ja sam se licno navikao na geste za jedno 3 dana,isto mi je bilo cudno na pocetku a onda to ide mahinalno i nemas sta gledati sta protisces,mozak odradjuje po memoriji.

Nego,sada sam ustekao slusalice u xiaomi 11t i malo se igrao audio postavkama.ukljucio sam Dolby Atmos i pustio par testova na yt...ljudi koja uzivancija kada se ukljuci atmos u odnosu na stereo...ovo bi bio pravi uzitak pogledati neki akcioni film koji je radjen za atmos.Zvuk u atmosu prati objekat i isti osjecaj imas kao uzivo.
Ko ima telefon koji podrzava atmos,probajte.

Kada se iskljuci atmos,ima raznih opcija stimanja i pojacavanja zvuka...ima i opcija ako si kao do 30 godina,dodatno sve pojaca pa grmi.

Mada mi 10t lite nije imao atmos
Edit:
Evo jos sam testirao zvuk ali sa kvalitetnijim izvorima 192 khz bitrate,zvuk je odlican,puno bassa ima i ako je ukljucen atmos,zvuk je balansiran i bez distorzije,bass gruha momacki.
Pustio sam tdi radio,odlican zvuk uz atmos.

Prvobitno sam pustio sa yt neke domace pjevaljke,pa je zvucslo losije.

https://www.dxomark.com/xiaomi-11t-audi ... its-price/

I po testu,ima odlicne rezultate za audio.
Cijelu noc slusam i zvuk je odlicno balansiran,nema distorzije nikako i bass je cist i udaran.
I to bez ikakvih stimanja ekvilajzera,kada je atmos ukljucen.
Takodjer ima hi-fi certifikat,pa bi i spajanje sa pojacalom dalo odlicne rezultate.
preselio na ahiret

#18522 Re: Xiaomi mobiteli

Na koji nacin si flesovao evolutionx posto vidim da na androidu 12 orangefox nije funkcionalan,kazu da su kriptovani fajlovi,vjerovatno preko racunara sideload metodom :?
Broly_the_Legend

#18523 Re: Xiaomi mobiteli

Ja nisam na orangefoxu nego na twrp neka verzija, koristio sam sideload. Ako nisi na miui 13, moras prvo flashovat firmware verziju 13 koju imas na forumu, na onoj temi gdje to autamtski se updejtuje. Dekripcija nije rijesena tako da ne mozes flashat nista iz twrpa ili orangefoxa nego samo sideload.

Nasao sam i verziju gcam osmice koja ima i config za nas telefon od bsga cini mi se. Ima neke bete novije do 8.3 il 8.4, al nisam njih probavao.
preselio na ahiret

#18524 Re: Xiaomi mobiteli

Broly_the_Legend wrote: 20/03/2022 14:40 Ja nisam na orangefoxu nego na twrp neka verzija, koristio sam sideload. Ako nisi na miui 13, moras prvo flashovat firmware verziju 13 koju imas na forumu, na onoj temi gdje to autamtski se updejtuje. Dekripcija nije rijesena tako da ne mozes flashat nista iz twrpa ili orangefoxa nego samo sideload.

Nasao sam i verziju gcam osmice koja ima i config za nas telefon od bsga cini mi se. Ima neke bete novije do 8.3 il 8.4, al nisam njih probavao.
:thumbup:
Broly_the_Legend

#18525 Re: Xiaomi mobiteli

Imas na telegramu toco development kanal na kojem.ovaj sto radi evox i ostale romove posta updejte. Slabo ista pise na forumu. Isto tako imas i grupu za vantom kernel, kad izadje nova verzija kernela za nas telefon mozes odma uradit sideload bez da cekas sljedece izdanje roma.
Post Reply