Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Nikola Testa

#9976 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Str0nz wrote: 18/03/2022 19:52 @Gandalf Na istoj sam linji razmisljana u vezi uloge MZ, sto se tice da li postoji sansa da se obori u parlamentu, sasvim sam siguran da postoji i to veoma realna mogucnosti. Ovo sam napisao prije nekoliko sedmica u vezi te matematika, (racunam ovdje na Arnautovica kao NS).
Spoiler
Show
Odgovornosti je tada ne opoziciji da objasne o cemu se radi, na sta su te stranke pristale i da pozovu na demonstracije kao sto Mijatovic kaze.

Vjerovatnoca je mala, dobro je da je DFov "24" clan a ne neko poput Kukica ili SBBovca. SRB-HR sigurni 18 ruku za aparthejd, jos potrebno 10 od "pro-BiH".

12 sigurno nece dobiti od NS-DF-SDP. Nece ni dobiti od Mehmedovica 100%. Ostalo 11 ruku kod SDA, SBB, PDA, NiP i A-SDA. Dovoljno da dva ne glasaju.

Sudeci po izjavama A-SDA nece glasati za, znaci svi 10 ostali moraju glasati za a Begic kaze da pola SDA nece glasati za, ne samo Mehmedovic.

Iskreno, minimalne sanse. Vjerujem da je u interesu SBB-NiP-PDA da HDZu i Covicu sve odobre, ali oni su niko i nista a najveca stranka SDA je podjeljena.

Ako SDA stane na stranu NIP-PDA-SBB-HDZ gube izbore. Ako NIP stane na stranu SDA gube izbore. Primitivna predstava sa vise dimenzija u lose vrijeme.

Ogromna sramota svih oni koji sebe nazivaju pro-BiH a ucestvuju u ovoj farsi dok traje drzavni udar, njih bi glasaci trebali kazniti, ali kako god nece proci.
Ali sam dosta siguran da nece ni prici parlamentu. Od tada su NS SDP i NES potpisali nekakve dokumento o tome da je jedino prihvatljivo demokratske reforme isto tako je Mehmedovic nekoliko puta od tada potvrdio svoju averziju prema ovakvom IZ, to je sta znamo "sigurno" i to je dovoljno da se obori.@Nikola Testa i drugi vjerovatno poznaju bolje i od mene da isprave ako nesto nije tacno.

P.S, sada vidim da sam prije napisao da je potrebno jos jedna ruka da se sigurno obori ali to nije tacno nego je potrebno tacno 14 st je "sigrno" da bi imao.
Bakir nema sigurne ruke stranačkih kolega na ovako krupnom pitanju, dugoročno presudnom. Tako da samo prebrojavanje nema nekog smisla do trenutka glasanja.
pinkman

#9977 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pinkman »

Nikola Testa wrote: 19/03/2022 08:17 Bakir nema sigurne ruke stranačkih kolega na ovako krupnom pitanju, dugoročno presudnom. Tako da samo prebrojavanje nema nekog smisla do trenutka glasanja.
Komsic je na FTV prije dvije noci rekao "cisto sumnjam" na pitanje moze li se izglasati. Bice interesantno danas :D
Sanjarko

#9978 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

pinkman wrote: 19/03/2022 09:35
Nikola Testa wrote: 19/03/2022 08:17 Bakir nema sigurne ruke stranačkih kolega na ovako krupnom pitanju, dugoročno presudnom. Tako da samo prebrojavanje nema nekog smisla do trenutka glasanja.
Komsic je na FTV prije dvije noci rekao "cisto sumnjam" na pitanje moze li se izglasati. Bice interesantno danas :D
Cak i da izglasa se on i Dzaferovic ga mogu oborit. Vetom.
konj sa kruga

#9979 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by konj sa kruga »

Po elektorskom modelu, koliko više vrijedi 1 Glas u Goraždu nego u Livnu, Širokom, Mostaru i Sarajevu? Jel može netko izračunati?
Login77777

#9980 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Sanjarko wrote: 19/03/2022 09:41

Nisam bas siguran u ovo.
Sanjarko

#9981 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

Login77777 wrote: 19/03/2022 09:45

Nisam bas siguran u ovo.
Entitetski. Baja radio to, i jos njih iz RS-a.
Sanjarko

#9982 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

U srpnju 2019. godine Dodik je kao srpski član predsjedništva BiH uložio veto na osporavanje gradnje Pelješkog mosta Hrvatskoj, koji je pokrenut iz političkog Sarajeva.[15]
pinkman

#9983 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pinkman »

Ne znam za to, ali znam da Komsic i Dzaferovic npr. mogu raspustiti Dom naroda :D

Mada je pitanje da li bi to Dzaferovic uradio
pinkman

#9984 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pinkman »

Sanjarko wrote: 19/03/2022 09:52
U srpnju 2019. godine Dodik je kao srpski član predsjedništva BiH uložio veto na osporavanje gradnje Pelješkog mosta Hrvatskoj, koji je pokrenut iz političkog Sarajeva.[15]
Ovo ti je neki akt Predsjednistva kojim su htjeli da osporavaju. Moguce tuzba.

U svakom slucaju, mislim da ne mogu oni nista izuzev raspustanja Doma naroda uraditi.
Thorgerson

#9985 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Thorgerson »

Ne mogu hrvati iz bih ratom osvojit mjesnu zajednicu kamo li sta dalje.

Ali tu je Hrvatska, koja bi se kao stranka dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno umijesala da zastiti hrvate, mirovni sporazum bla bla i eto belaja. Hocemo l to protiv Nato-a ratovat?

Mislim ovo je naravno mala gotovo nikakva vjerovatnoca da se desi, ali kome vise vjerovati?

Ovo pisem apropo ovog reufovog tweeta.
Sanjarko

#9986 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

pinkman wrote: 19/03/2022 09:58
Ovo ti je neki akt Predsjednistva kojim su htjeli da osporavaju. Moguce tuzba.

U svakom slucaju, mislim da ne mogu oni nista izuzev raspustanja Doma naroda uraditi.
Ma obojica imaju entitetski i nacionalni veto kao predsjednici. Dodik tako odobrio gradnju Peljeskog mosta. A u FBiH tehnicka vlast pa neznam bil se osporilo, ali s vetima mogu odgadzat u nedogled ovo. Do kraja mandata.
Styling

#9987 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Styling »

pinkman wrote: 19/03/2022 09:57

Ne znam za to, ali znam da Komsic i Dzaferovic npr. mogu raspustiti Dom naroda :D

Mada je pitanje da li bi to Dzaferovic uradio
Da Dzaferovic raspusti Bakira :!: Da li bi se usudio :?:
zrakomlat

#9988 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zrakomlat »

Thorgerson wrote: 19/03/2022 10:02 Ne mogu hrvati iz bih ratom osvojit mjesnu zajednicu kamo li sta dalje.

Ali tu je Hrvatska, koja bi se kao stranka dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno umijesala da zastiti hrvate, mirovni sporazum bla bla i eto belaja. Hocemo l to protiv Nato-a ratovat?

Mislim ovo je naravno mala gotovo nikakva vjerovatnoca da se desi, ali kome vise vjerovati?

:thumbup:
....
Nema NATO s tim ništa. Kad bi mi/neko drugi napali hrvatsku, onda se nato mora umiješati, ovako ništa. A posebno što bi mogli zaboraviti na turizam narednih X godina. Njima je najmanje u interesu rat.
NediM17

#9989 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by NediM17 »

Da ne bi "milosrdnog anđela" 1999. dabogda da bih ikad vidio u "Croatie" u Cavtatu, polupansion bio 50 kemala. :D
Stabilizator

#9990 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Stabilizator »

Ja ne vjerujem da ce bosanska opcija u ovim pregovorima prihvatiti dogovor koji se nama predstavlja u medijima? Mislim zašto bi? Šta mi dobijamo iz toga? Zašto u svim pregovorima mi nesto dajemo a ništa ne dobijamo ?
Mi nismo u situaciji gdje moramo prihvatiti bilosta? Koliko god to ne izgledalo tako EU vise podržava građanstvo. To je najveća i prva vrijednost EU I misija te zajednice. Hrvati su u ofanzivi i našli su partnere (rasiste, naciste, ekstremiste) ali oni nisu značajan faktor. Samo glasanje za sankcije Dodiku gdje je mala manjina bila protiv pokazuje situaciju u EU.

Jedino sto vidim kao izlaz da se prihvati IZ je da je nesto ponuđeno Bosanskoj strani? Ja mislim da bi to moglo biti u vezi NATOa i EU.
Login77777

#9991 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Vanjska politika je u ovlasti Predsjednistva tako da je taj veto isao preko Predsjednistva. A IZ nema veze sa vanjskom politikom.
Sanjarko

#9992 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

Login77777 wrote: 19/03/2022 10:29
Vanjska politika je u ovlasti Predsjednistva tako da je taj veto isao preko Predsjednistva. A IZ nema veze sa vanjskom politikom.
A nacionalni veto?
Sanjarko

#9993 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

entitetski veto, FBiH?, ne predsjednistva, pozvat se na orginalni Dejton? Kad je bal, nek hala gori.
Login77777

#9994 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Sanjarko wrote: 19/03/2022 10:34
Login77777 wrote: 19/03/2022 10:29

A nacionalni veto?
Klub Bosnjaka mislim da moze. A koliko je to realno kad su povezani jedni sa drugima?
Svakako imas dovoljno ruku da ne pristajes na ovo vec prije veta. Tako ako se prihvati ko nam je kriv? Ja znam da Pravoslavci i Hrvati ne bi pristali da su sad u poziciji Bosnjaka. Jedini smo mi glupi i pregovaramo u vezi ovog a znamo radikalne zahtjeve HDZa.
Vrlo brzo cemo znati jesmo zasluzili inati drzavu. A dosadasnji potezi govore vise da nismo.
Sanjarko

#9995 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

Login77777 wrote: 19/03/2022 10:38
Sanjarko wrote: 19/03/2022 10:34

A nacionalni veto?
Klub Bosnjaka mislim da moze. A koliko je to realno kad su povezani jedni sa drugima?
Svakako imas dovoljno ruku da ne pristajes na ovo vec prije veta. Tako ako se prihvati ko nam je kriv? Ja znam da Pravoslavci i Hrvati ne bi pristali da su sad u poziciji Bosnjaka. Jedini smo mi glupi i pregovaramo u vezi ovog a znamo radikalne zahtjeve HDZa.
Vrlo brzo cemo znati jesmo zasluzili inati drzavu. A dosadasnji potezi govore vise da nismo.
+1
Haris.ba

#9996 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 19/03/2022 10:02 Ne mogu hrvati iz bih ratom osvojit mjesnu zajednicu kamo li sta dalje.

Sta je problem protiv Natoa ratovati?

Zeljko i Sefik odmah objaviti rat Natou. I onda da nas okupiraju. Nato snage na Drinu. Bas losa solucija.

Bicemo nato cvijece.
seln

#9997 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seln »

Haris.ba wrote: 19/03/2022 00:40 Ja ove pregovore ne pikam dok se ne raspravi gradnja dzamije i islamskog centra u Neumu.

:D
I bar jedan mejtef u Medjugorju, na mjestu gdje se ukazala hazreti Merjem.
Novak20

#9998 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Očito da se percepcije na problem i legitimni interesi mijenjaju.

https://balkans.aljazeera.net/teme/2022 ... anja-u-bih
Jeste li razgovarali o elektorskom načinu izbora u Bosni i Hercegovini, budući da se u Sarajevu vode razgovori?
– Tako je. Nismo govorili specifično o pregovorima, razgovarali smo općenito o potrebi da trebamo raditi zajedno u stvaranju stabilnih uvjeta na Zapadnom Balkanu.

Možete li pojasniti nekoliko stvari građanima Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su za elektorski način biranja. Je li to istina?
– Apsolutno. Jeste istina.

Možete li to objasniti?
– Mi ne želimo ponovno otvoriti Dayton. Dayton znači jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što želimo učiniti jeste stvoriti funkcionalniji izborni sustav i funkcionalniji ustavni sustav što bi omogućilo zemlji da funkcionira više kao država. Ono što trebamo su ograničeni koraci u tom pravcu. Ograničena ustavna reforma i izborna reforma, što jeste trenutno na stolu.

Što to praktično znači, jer ljudi ne razumiju o čemu se tu radi? Što to znači elektorski način biranja?
– Ne želim preduhitriti nikakvu odluku zato što se pregovori vode danas i sutra. Ono što mogu reći jeste da mi želimo da elektorski proces ispuni potrebe ljudi koji glasaju.

Oprostite, ali da li se Hrvatska miješa u politički život Bosne i Hercegovine?

– Hrvatska je potpisnica Daytona. Time imaju legitiman interes i mi se konsultiramo s njima. Dakle, ja to ne bih okarakterizirao kao miješanje, ja bih to okaraktezirao kao konsultacije.

IZVOR: AL JAZEERA
seln

#9999 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seln »

Novak20 wrote: 19/03/2022 11:43 Očito da se percepcije na problem i legitimni interesi mijenjaju.

https://balkans.aljazeera.net/teme/2022 ... anja-u-bih
Jeste li razgovarali o elektorskom načinu izbora u Bosni i Hercegovini, budući da se u Sarajevu vode razgovori?
– Tako je. Nismo govorili specifično o pregovorima, razgovarali smo općenito o potrebi da trebamo raditi zajedno u stvaranju stabilnih uvjeta na Zapadnom Balkanu.

Možete li pojasniti nekoliko stvari građanima Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su za elektorski način biranja. Je li to istina?
– Apsolutno. Jeste istina.

Možete li to objasniti?
– Mi ne želimo ponovno otvoriti Dayton. Dayton znači jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što želimo učiniti jeste stvoriti funkcionalniji izborni sustav i funkcionalniji ustavni sustav što bi omogućilo zemlji da funkcionira više kao država. Ono što trebamo su ograničeni koraci u tom pravcu. Ograničena ustavna reforma i izborna reforma, što jeste trenutno na stolu.

Što to praktično znači, jer ljudi ne razumiju o čemu se tu radi? Što to znači elektorski način biranja?
– Ne želim preduhitriti nikakvu odluku zato što se pregovori vode danas i sutra. Ono što mogu reći jeste da mi želimo da elektorski proces ispuni potrebe ljudi koji glasaju.

Oprostite, ali da li se Hrvatska miješa u politički život Bosne i Hercegovine?

– Hrvatska je potpisnica Daytona. Time imaju legitiman interes i mi se konsultiramo s njima. Dakle, ja to ne bih okarakterizirao kao miješanje, ja bih to okaraktezirao kao konsultacije.

IZVOR: AL JAZEERA
Jeste, jeste... sutra ce treci. :-)

Ono kad si toliko ocajan, pa svaku rijec tumacis ko tefsir.
Officer Crabtree

#10000 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Officer Crabtree »

Ma nisu očajni, dosadno im.

Dom naroda pa birajte ako hoćete Milanovića u Predsjedništvo.
Post Reply