Predislamski Arapi , nisu ni mogli vidjeti zvijezdu, osim golim okom... Naime, nikakvih optickih pomagala nisu imali. Koju su zvijezdu obozavali predislamski Skandinavci, predislamski Indijanci, predislamski Japanci? Mnogo lokalizovano djelo, za sveprostornu, svevremensku uputu, kako je pisac zamislio.Drekavac22 wrote: ↑17/03/2022 18:53Nije bitan ni sekunde....pa sto onda da spominje???
Upravo zato sto su predislamski arapi obozavali ovu zvijezdu koja se mogla golim ocima vidjeti bez ikakvih pomagala.
pa Bog samo im kaze, Ja sam gospodar Siriusa, ja sam ga stvorio, bolje vam je meni se klanjate a ne zvijezdi Siriusu.
Pa vec kad ga je odlucio spomenuti, kodirao ga je u toj zvijezdi, njezinu tezinu, distancu, period orbite , omjer u procentima naspram sunca, njegov radius itd
da to bude nama sada dokaz da je to njegova knjiga.
Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
-
babanovac
#726 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
-
tamaricaaa
#727 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

و ان su dvije rijeci. Dovoljno je samo to i pade ti teorija "zlatnog reza", pored ostalog.
Ti meni nisi simpatican, al tacno mi radi empatija pa mi te zao.
- Drekavac22
#728 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
babanovac wrote: ↑17/03/2022 19:23Predislamski Arapi , nisu ni mogli vidjeti zvijezdu, osim golim okom... Naime, nikakvih optickih pomagala nisu imali. Koju su zvijezdu obozavali predislamski Skandinavci, predislamski Indijanci, predislamski Japanci? Mnogo lokalizovano djelo, za sveprostornu, svevremensku uputu, kako je pisac zamislio.Drekavac22 wrote: ↑17/03/2022 18:53
Nije bitan ni sekunde....pa sto onda da spominje???
Upravo zato sto su predislamski arapi obozavali ovu zvijezdu koja se mogla golim ocima vidjeti bez ikakvih pomagala.
pa Bog samo im kaze, Ja sam gospodar Siriusa, ja sam ga stvorio, bolje vam je meni se klanjate a ne zvijezdi Siriusu.
Pa vec kad ga je odlucio spomenuti, kodirao ga je u toj zvijezdi, njezinu tezinu, distancu, period orbite , omjer u procentima naspram sunca, njegov radius itd
da to bude nama sada dokaz da je to njegova knjiga.
tacno takoPredislamski Arapi , nisu ni mogli vidjeti zvijezdu, osim golim okom... Naime, nikakvih optickih pomagala nisu imali.
nebitno ni kao sto je nebitan Sirius.Koju su zvijezdu obozavali predislamski Skandinavci, predislamski Indijanci, predislamski Japanci?
onda si totalno neupucenMnogo lokalizovano djelo, za sveprostornu, svevremensku uputu, kako je pisac zamislio.
- Drekavac22
#729 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
tamaricaaa wrote: ↑17/03/2022 19:48
و ان su dvije rijeci. Dovoljno je samo to i pade ti teorija "zlatnog reza", pored ostalog.
Ti meni nisi simpatican, al tacno mi radi empatija pa mi te zao.
sad moram da te malo cesem uz dlaku...sta cu kad me tjeras na toو ان su dvije rijeci.
nije tacno da su dvije rijeci, zato sto arapski gramaticari kazu da veznik waw sto znaci "i" ne smatra se jednom rijeci, nego se broji uz rijec koja dolazi.
druga stvar sve Kuranske stranice to racunaju kao jednu rijec, upravo kako arapski gramaticari kazu
dokaz da je 1 rijec iz najveceg Kuranskog pretrazivaca na internetu
(16:18:1)
wa-in
And if
https://corpus.quran.com/wordbyword.jsp ... 6&verse=18
sljedeca rijec
(16:18:2)
taʿuddū
you should count
samo ovdje padaju tvoji argumenti i to lahko dokazujem dokazima....kod mene nema pricanja u prazno na suho bez pokrica, kad ti nesto tvrdim znaj da imam dokaze za to u dzepuDovoljno je samo to i pade ti teorija "zlatnog reza", pored ostalog.
ne pametujTi meni nisi simpatican, al tacno mi radi empatija pa mi te zao.
-
tamaricaaa
#730 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Nemas ti pojma, rekao si vec da ne znas arapski, par rijeci, a ti kao objasnjavas arapsku gramatiku, how yes noDrekavac22 wrote: ↑17/03/2022 23:25tamaricaaa wrote: ↑17/03/2022 19:48
Ti meni nisi simpatican, al tacno mi radi empatija pa mi te zao.sad moram da te malo cesem uz dlaku...sta cu kad me tjeras na toو ان su dvije rijeci.![]()
nije tacno da su dvije rijeci, zato sto arapski gramaticari kazu da veznik waw sto znaci "i" ne smatra se jednom rijeci, nego se broji uz rijec koja dolazi.
druga stvar sve Kuranske stranice to racunaju kao jednu rijec, upravo kako arapski gramaticari kazu
dokaz da je 1 rijec iz najveceg Kuranskog pretrazivaca na internetu
(16:18:1)
wa-in
And if
https://corpus.quran.com/wordbyword.jsp ... 6&verse=18
sljedeca rijec
(16:18:2)
taʿuddū
you should count
samo ovdje padaju tvoji argumenti i to lahko dokazujem dokazima....kod mene nema pricanja u prazno na suho bez pokrica, kad ti nesto tvrdim znaj da imam dokaze za to u dzepuDovoljno je samo to i pade ti teorija "zlatnog reza", pored ostalog.
ne pametujTi meni nisi simpatican, al tacno mi radi empatija pa mi te zao.ti ces mene nesto sazaljevati a blage veze nemas o ovoj temi a htjela bi da se bodes samnom ovdje
tupi su ti rogovi , naostri ih.
Da li se veze uz drugu rijec nije bitno, dvije su rijeci opet. Ti zlatni rez navuces pa kako god, kao i sve druge svoje "dokaze".
Last edited by tamaricaaa on 18/03/2022 01:24, edited 1 time in total.
- 512MB
#731 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Drekavac22 wrote: ↑16/03/2022 23:52 Ti ne radis stvari zato sto je zapisano, nego je zapisano zato sto Bog zna buducnost pa to zapise na materijal.
Jer da radis zato sto je zapisano to bi onda moralo da bude da Bog ne zna buducnost, pa zapise sta ce biti i onda se sve desava zbog toga sto je zapisao a ne zato sto je vidio buducnost
-
babanovac
#732 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Sta veli: Tvorac vremena i sve beskonacne materije, obraca se , u svom savrsenom pisanom djelu, Arapima i Jevrejima, robovima, robinjama, robovlasnicima...
Sjedim sa jednim neumljaninom, imao je tada 90 godina. Pogleda iznad brda u zaledju Neuma, veli, u Bosni pada kisa.
Jesi li kad bio u Bosni, pitam? Jesam jednom u Mostaru, odgovori.
Znas li da se u Nikoletini Bursacu, rijec Nikola pominje tacno 365 puta? Rijec Bursac, 52 puta.
Sjedim sa jednim neumljaninom, imao je tada 90 godina. Pogleda iznad brda u zaledju Neuma, veli, u Bosni pada kisa.
Znas li da se u Nikoletini Bursacu, rijec Nikola pominje tacno 365 puta? Rijec Bursac, 52 puta.
- Drekavac22
#733 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
tamaricaaa wrote: ↑18/03/2022 00:35 Nemas ti pojma, rekao si vec da ne znas arapski, par rijeci, a ti kao objasnjavas arapsku gramatiku, how yes no![]()
Da li se veze uz drugu rijec nije bitno, dvije su rijeci opet. Ti zlatni rez navuces pa kako god, kao i sve druge svoje "dokaze".
pa vidi jednu stvar, dovoljno je samo da argumentujes sa dokazima, i to validnim dokazima da pokazes da nemam pojma, to je tako prosta logika covjeceNemas ti pojma,
a reci samo da nemam pojma bez valjanih argumenata niti ikakvih dokaza je tesko palamudjenje do besvijesti
ne pametuj, previse pametujes bez pokrica....nije ti to dobro nikako.rekao si vec da ne znas arapski, par rijeci, a ti kao objasnjavas arapsku gramatiku, how yes no![]()
ne objasnjavam ja arapsku gramatiku , da malo bolje znas citati i pratiti sta ti se pisem, nego sam jasno napisao, arapski gramaticari, znaci arapi ljudi kazu waw nije rijec za sebe, nego se racuna uz rijec koja dolazi, i prestani pametovati ovdje, kako ja nesto, ovo ono....ja samo navodim sta strucnjaci kazu.
i ne samo to da navodim sta strucnjaci kazu nego dadnem dokaz za to sto oni govori, znaci Kuranski pretrazivaci ne broje veznik waw kao zasebnu rijec, Kuran koji dijeli rijeci razdvajanjem ,rijec po rijec, nikad waw ne uzima kao zasebnu rijec, sto znaci da pametujes ovdje na suho bez dokaza kao i obicno
وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا ۗ إِنَّ اللَّهَ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ
Wain taAAuddoo niAAmata Allahi la tuhsooha inna Allaha laghafoorun raheemun
https://readquranonline.org/index/view/s/16/a/18
cak ti latinizirano pokazu rijec po rijec....zato zamolio bi te da se ne brukas vise sa ovim glupostima ako ne znas
previse ulazis u teme koje ne poznajes , kao da nesto znas a ne znas, i ti bi sad mene ucila ovdje kako se sta broji a ja se bavim ovim temama 10 godina, i nezmislivo je da se bavim ovom temom a da neznam pravilno brojati rijeci i slova, brojcane vrijednosti itd
dokazi protiv tvog stava su sljedeci:
1. arapski gramaticari, znaci arapi ljudi kazu waw nije rijec za sebe, nego se racuna uz rijec koja dolazi
Dokaz iz knjige

2. Kuranski pretrazivaci to ne racunaju kao zasebnu rijec, kao iz primjera Corpus Quran
3. Stranica prevodima Kurana koji latiniziraju arapski tekst ne odvajaju veznik waw od slejdece rijeci, sto ukazuje da je nije zasebna rijec.
i kazes nemam pojma
sta ba covjece nije bitno , sad odjednom nije bitno...Da li se veze uz drugu rijec nije bitno, dvije su rijeci opet.
to ti kazes dvije rijeci bez pokrica, dok dokazi gore govore protiv tebe...to je fakt.
ako ga nema, na glavu se mogu nasadit nece mi pomoci to , ako nema onda nema, ali ako ga ima, onda ga ima pa bilo tebi po volji ili ne bilo.Ti zlatni rez navuces pa kako god, kao i sve druge svoje "dokaze".
- Drekavac22
#734 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
i sta je pisac htio reci ovdje...???babanovac wrote: ↑18/03/2022 01:28 Sta veli: Tvorac vremena i sve beskonacne materije, obraca se , u svom savrsenom pisanom djelu, Arapima i Jevrejima, robovima, robinjama, robovlasnicima...
-
babanovac
#735 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Nije Bosna u Mostaru, nit je sav dunjaluk na arabijskom poluostrvu. Procitao sam mnogo bolje i poucnije knjige od Kurana, misli sazete iz ljudske glave, poznatog autora. No, treba citat, ne pricat naokolo: "jedna je knjiga".Drekavac22 wrote: ↑18/03/2022 08:40i sta je pisac htio reci ovdje...???babanovac wrote: ↑18/03/2022 01:28 Sta veli: Tvorac vremena i sve beskonacne materije, obraca se , u svom savrsenom pisanom djelu, Arapima i Jevrejima, robovima, robinjama, robovlasnicima...
- Drekavac22
#736 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
I bosna je u mostaru i mostar je u Bosni, to sto se humska zemlja Zahumlje naziva zemljom Hercegovom, od Stjepana Vukcica Kosace to je i dalje Bosna...ja sam hercegovac pa znam kako se krecu stvari.
pa vecina Kurana govori o nearapima i stvarima van arabijenit je sav dunjaluk na arabijskom poluostrvu.
pa od 25 poslanika u Kuranu samo su 3 arapi bili Muhammed, Hud i Salih..ostali svi nearapi.
prica se o stvarima u univerzumu, prica se o stvarima daleko od arabije, pa cak spominje Americke insekte koji samo borave u americi u zemlji 17 godina, i nigdje vise, iako ne spominje ameriku, ali sam spomenuvrste skakavaca koji su zive u zemlji a samo postoje u Americi i nigdje vise je dokaz o bozanskoj nadanaravnosti Kurana.
nemoj misliti da si procitao Kuran ako si ga jednom procitao, prije je tebe Kuran procitao a ne ti njega....jer Kuran je ziva knjiga, koja tebe cita, citati misli...Kuran je poput ogledala pa kakve si duse to ce se oslikati u Kuranu, ako ti je dusa mracna prirode (puno grjesna) sigurno da ces vidjeti Kuran mozda u crnilu, i slabo ce ti se sta svidjati....a ako si ciste duse, zdrave duse to ce se ogledati kroz tvoje citanje u Kuranu, vidjet ces Kuran u svjetlu.
- Drekavac22
#737 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
kad smo kod price Sirius zvijezde gledajte sad ovo
Tezine Siriusa A i Sunca i njihov omjer kodiran u Kuranu
Jedino mjesto gdje se Sirius spominje
Ajet ima 4 rijeci---->tezina Siriusa 3.978 x 10^30
وَأَنَّهُۥ هُوَ رَبُّ ٱلشِّعْرَىٰ ﴿٤٩﴾
53:49 I da je On(Bog), On Gospodar Siriusa,
jedino mjesto gdje se sunce spominje u suri Sunce
Ajet ima samo 2 rijeci---->tezina Sunca 1,989 x 10^30
وَٱلشَّمْسِ وَضُحَىٰهَا ﴿١﴾
91:1 Tako mi Sunca i svjetla njegova
Omjer u stvarnosti
3.978 / 1,989 = 2
U Kuranu
4 / 2 = 2

Tezine Siriusa A i Sunca i njihov omjer kodiran u Kuranu
Jedino mjesto gdje se Sirius spominje
Ajet ima 4 rijeci---->tezina Siriusa 3.978 x 10^30
وَأَنَّهُۥ هُوَ رَبُّ ٱلشِّعْرَىٰ ﴿٤٩﴾
53:49 I da je On(Bog), On Gospodar Siriusa,
jedino mjesto gdje se sunce spominje u suri Sunce
Ajet ima samo 2 rijeci---->tezina Sunca 1,989 x 10^30
وَٱلشَّمْسِ وَضُحَىٰهَا ﴿١﴾
91:1 Tako mi Sunca i svjetla njegova
Omjer u stvarnosti
3.978 / 1,989 = 2
U Kuranu
4 / 2 = 2

-
belfy
#738 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
As soon as you discard scientific rigor, you are no longer a mathematician, you are a numerologist.
- HakanSukur
#739 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Nuh živio 950 godina, još jedno nadnaravno kodiranje koje nam govori da je ustvari bio meduza i da su morska bića muslimani, zato se spominje veliki potop.
Nuh=3 simbola, 950=3 simbola, meduza=6 simbola.
Na je simbol natrija, Nuh meduzA, a znamo da morska voda salinitet prvenstveno duguje natrij hloridu, natrij hlorid=12 simbola = 3+3+6 iz gore navedenog primjera.
Još kad bi istražili sve brojeve u suri, ne mogu ni zamisliti koliko još dokaza ima, ali to prepuštam Smrčku, sigurno će mu pokrovitelji biti oduševljeni ovim otkrićem.
Na je simbol natrija, Nuh meduzA, a znamo da morska voda salinitet prvenstveno duguje natrij hloridu, natrij hlorid=12 simbola = 3+3+6 iz gore navedenog primjera.
Još kad bi istražili sve brojeve u suri, ne mogu ni zamisliti koliko još dokaza ima, ali to prepuštam Smrčku, sigurno će mu pokrovitelji biti oduševljeni ovim otkrićem.
- Drekavac22
#740 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
simpatican video koji veze nema sa ovom temom
jer ova tema nije numerologija, niti sam ja numerologista.
ovo sto preznetiram ovdje je brojcano kodiranje/programiranje Kuranskih tekstova koji su konektovani izmedju sebe , simetrijama, plus konektovani za naucne cinjenice i astronomska kretanja , kao tipa Dan 365 puta spomenut u Kuranu, imamo 365 dana u godini a to je 365 obrtaja zemlje dok obidje 1 krug oko sunca.
- Drekavac22
#741 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
ne palamudi svega ti.HakanSukur wrote: ↑20/03/2022 21:42 Nuh živio 950 godina, još jedno nadnaravno kodiranje koje nam govori da je ustvari bio meduza i da su morska bića muslimani, zato se spominje veliki potop.
- HakanSukur
#742 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Mrš majmune bezobrazni, šlagirani, nepismeni, dosadni i retardirani. Tebi prepuštam da otkriješ nadnaravno čudo u ovoj Objavi.
- Drekavac22
#743 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
@BlooHakanSukur wrote: ↑21/03/2022 10:42 Mrš majmune bezobrazni, šlagirani, nepismeni, dosadni i retardirani. Tebi prepuštam da otkriješ nadnaravno čudo u ovoj Objavi.
je li se tolerise ovo na forumu..ni kriv ni duzan
evo nikom nista govorim ruzno ali mi ipak padobranci upadaju na temu da bi vrijedjali, iako ne znam ni ko je ni sta je, niti sam u diskusiji bio prije da bi me na zub uzimao.
- Drekavac22
#744 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
nastavljamo sa cudima Kurana
360 stepeni kodirano u Kuranu
Bozije ime Posjednik(Rafi'u) najvecih stepena, ova rijec Rafi se samo jednom spominje u Kuranu i ima brojcanu vrijednost 360 i nalazi se pored rijeci stepeni (deredzat)

Sinus i kosinus kodirani u Kuranu kroz spominjanje dva luka

arapska rijec Qawsayn rijec sto znaci 2 luka, je skoro identicna sa Cosine u engleskom gdje se kaze Kowsajn, dok Sine se kaze Sayn na engelskom
od pocetka ajeta do rijec Sayn tacno na rijec Qawsayn ima brojcano vrijednost 360
i ovaj izraz Qawsayn (dva luka) se nalazi samo u ovoj suri koja ima 360 rijeci.
matematika nam kaze da DVA LUKA Sinusa i Kosinusa su 360 stepeni
Pi 3.14 naznacen u Kuranu

360 stepeni kodirano u Kuranu
Bozije ime Posjednik(Rafi'u) najvecih stepena, ova rijec Rafi se samo jednom spominje u Kuranu i ima brojcanu vrijednost 360 i nalazi se pored rijeci stepeni (deredzat)

Sinus i kosinus kodirani u Kuranu kroz spominjanje dva luka

arapska rijec Qawsayn rijec sto znaci 2 luka, je skoro identicna sa Cosine u engleskom gdje se kaze Kowsajn, dok Sine se kaze Sayn na engelskom
od pocetka ajeta do rijec Sayn tacno na rijec Qawsayn ima brojcano vrijednost 360
i ovaj izraz Qawsayn (dva luka) se nalazi samo u ovoj suri koja ima 360 rijeci.
matematika nam kaze da DVA LUKA Sinusa i Kosinusa su 360 stepeni
Pi 3.14 naznacen u Kuranu

- Bloo
- Globalna šefica
#745 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
2 sedmice.HakanSukur wrote: ↑21/03/2022 10:42 Mrš majmune bezobrazni, šlagirani, nepismeni, dosadni i retardirani. Tebi prepuštam da otkriješ nadnaravno čudo u ovoj Objavi.
Nije fino.
-
broj dva
#746 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Ali je'l de da ga razumijes ??Bloo wrote: ↑21/03/2022 21:392 sedmice.HakanSukur wrote: ↑21/03/2022 10:42 Mrš majmune bezobrazni, šlagirani, nepismeni, dosadni i retardirani. Tebi prepuštam da otkriješ nadnaravno čudo u ovoj Objavi.
Nije fino.
- dr_Evil
#747 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Zar niste odustali od ovog lika vise tite vam
-
belfy
#748 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
ne da ima veze, nego te apsolutno opisuje. ako to ne vidis, onda pogledaj jos koji put. covjek jednostavno kaze da za bilo kakvu ozbiljnu matematiku mora postojati i naucni kriterij i da bez toga ona ostaje samo numerologija. dakle, sve dok ne predstavis neki kriterij, pa makar i hipoteticki ostajes u domenu numerologije. igranja sa brojevima bez ikakvih pravila... sto numerologija i jeste...Drekavac22 wrote: ↑21/03/2022 10:35simpatican video koji veze nema sa ovom temom
jer ova tema nije numerologija, niti sam ja numerologista.
ovo sto preznetiram ovdje je brojcano kodiranje/programiranje Kuranskih tekstova koji su konektovani izmedju sebe , simetrijama, plus konektovani za naucne cinjenice i astronomska kretanja , kao tipa Dan 365 puta spomenut u Kuranu, imamo 365 dana u godini a to je 365 obrtaja zemlje dok obidje 1 krug oko sunca.
-
Avonmusk
#749 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Ubi drekavac ko bayraktar ruski konvoj.
Mozes li nesto reci o rodjenju Isaa a.s. , mislim na vremenski period u godini, jer znamo da krscani proslavljaju 25.12. Medjutim zbog hurmi koje se spominju nakon porodjaja ispada da to ne moze biti decembar nikako?
Mozes li nesto reci o rodjenju Isaa a.s. , mislim na vremenski period u godini, jer znamo da krscani proslavljaju 25.12. Medjutim zbog hurmi koje se spominju nakon porodjaja ispada da to ne moze biti decembar nikako?
-
broj dva
#750 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Te hurme su iz plastenika ne daj da te to poremeti u potrazi za istinom o Isaa a.s