Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#22276 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

saint_mirad wrote: 17/03/2022 13:32
MarlboroGold wrote: 17/03/2022 11:57 Ima li gdje tema na forumu na kojoj korisnici mogu predlagati šta bi moglo unaprijediti forum?

Offtopic, ali ne mogu da nađem
jel to predlažeš da se trajno banuju karlinka i hadzinica? :bih:
many, many have tried... 8-)
KraljicaIzJajca

#22277 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

saint_mirad wrote: 17/03/2022 13:32
MarlboroGold wrote: 17/03/2022 11:57 Ima li gdje tema na forumu na kojoj korisnici mogu predlagati šta bi moglo unaprijediti forum?

Offtopic, ali ne mogu da nađem
jel to predlažeš da se trajno banuju karlinka i hadzinica? :bih:
:evil:

Sačekajmo cigaretu da dadne presicu. :D

Image
MarlboroGold

#22278 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ma nije ba... nek ubace neki sticky kod svake teme ako je moderator ostavio neki važan post u vezi pravila konkretno za tu temu, pa da osoba može kliknuti i da ga vrati na tu stranicu. Niti moderacija mora ponavljati priču, pravila i upozorenja niti bi padobranci bili banovani jer nemaju pojma da o nečemu ne mogu govoriti zbog prvobitnog posta moderacije i ranijeg upozorenja.

Kliknu na sticky, pročitaju da recimo ne mogu pisati o licemjerju zapada i Palestini na temi o Ukrajini i slično pa će se vjerovatno kontrolisati.
KraljicaIzJajca

#22279 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

MarlboroGold wrote: 17/03/2022 15:56 Ma nije ba... nek ubace neki sticky kod svake teme ako je moderator ostavio neki važan post u vezi pravila konkretno za tu temu, pa da osoba može kliknuti i da ga vrati na tu stranicu. Niti moderacija mora ponavljati priču, pravila i upozorenja niti bi padobranci bili banovani jer nemaju pojma da o nečemu ne mogu govoriti zbog prvobitnog posta moderacije i ranijeg upozorenja.

Kliknu na sticky, pročitaju da recimo ne mogu pisati o licemjerju zapada i Palestini na temi o Ukrajini i slično pa će se vjerovatno kontrolisati.
To se radi kad primaš honorar, a ne kad radiš besplatno.
konoplja

#22280 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Jedan zabavan sketch.

MarlboroGold

#22281 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

KraljicaIzJajca wrote: 17/03/2022 16:25
MarlboroGold wrote: 17/03/2022 15:56 Ma nije ba... nek ubace neki sticky kod svake teme ako je moderator ostavio neki važan post u vezi pravila konkretno za tu temu, pa da osoba može kliknuti i da ga vrati na tu stranicu. Niti moderacija mora ponavljati priču, pravila i upozorenja niti bi padobranci bili banovani jer nemaju pojma da o nečemu ne mogu govoriti zbog prvobitnog posta moderacije i ranijeg upozorenja.

To se radi kad primaš honorar, a ne kad radiš besplatno.
Ne kontriraj bezveze i kad si neupućena. Masa je foruma (i onih sa puno manje korisnika) koji to imaju i ne vjerujem da je toliko teško napraviti.

Ali nejse... neću dalje o ovome.
dystopia

#22282 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dystopia »

ZyzzSar wrote: 16/03/2022 00:03
dystopia wrote: 15/03/2022 21:08
Ili možda jednostavno ne želim dijete jer ga ne želim. :lol:
ne zelis dijete?
svasta
hoces li buducem muzu prije braka to reci, i je li ocekujes da se slozi
Pa o takvim stvarima se priča prije veze, a ne braka.
dystopia

#22283 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dystopia »

seln wrote: 16/03/2022 09:52
MarlboroGold wrote: 16/03/2022 08:20 Da li je feminizam razlog što natalitet opada... vjerovatno jeste donekle, ali je glavni razlog taj što ne moraš više imati 10 djece da ti obrađuju par duluma zemlje i slično kako bi i tebe i ženu kasnije izdržavali. Ta vremena su na Zapadu prošla, ali nisu u mnogim dijelovima Afrike, Azije pa i Južne Amerike i zato oni nemaju problem sa natalitetom.

Činjenica je i da će do 2050-e Arapi i drugi naseliti Evropu mnogo više nego sad i istoj vratiti ono što je znatno opalo bar zadnje 2 decenije - upravo natalitet. Americi mogu eventualno Latinosi i Indijci.
Malo feminizam, malo hedonizam, malo kapitalizam... sve neki -izmi, jebat ih.
Evo, sad upravo razmisljam: u mom cijelom odjeljenju (ca. 20 ljudi i zena) samo ja imam djecu.
Kada bih upitao za razloge, vjerovatno bi bilo "los svijet, nema smisla, qrci-palci"... a zapravo je samo jedan pravi razlog: egoizam.
Daleko je lakse (i jeftinije) otici na bozicno skijanje u Saalbach ili na ljetnji odmor na Korziku ako nemas djece.
Da se razumijemo: neotudjivo je pravo svakog covjeka i zene da bude egoista. Ali neka mi to niko ne prodaje kao pozeljno i moderno.
Ustvari, dijete je ultimativni čin egoizma. Pokušaj čovjeka da ostane nešto iza njega, kad već on sam ne može bit vječan.
Bloo
Globalna šefica

#22284 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Hmm...pravila su manje vise ista, s tim da se off topic tolerise na nekim temama vise, na nekim manje.
Ali ako cemo o temi Ukrajina, upozorenja su isla skoro na dnevnoj osnovi, forumasi banovani nisu ovdje od juce, vec neki skoro 15 godina, vec su imali par banova od prije tako da znaju kako sistem fercera.

Jedino "novo pravilo" je da se ne prijavljuje svaka jeben glupost s obzirom da se postovi rafalno pojavljuju, a onda idu rafalne prijave neosnova, onda Kmeko prijavi Svinjka jer se ne slaze sa onim sto je Svinjko napisao, a ne da mu se diskutovati jer je Kmeko i tako.
konoplja

#22285 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

dystopia wrote: 17/03/2022 19:11

Evo, sad upravo razmisljam: u mom cijelom odjeljenju (ca. 20 ljudi i zena) samo ja imam djecu.
Kada bih upitao za razloge, vjerovatno bi bilo "los svijet, nema smisla, qrci-palci"... a zapravo je samo jedan pravi razlog: egoizam.
Daleko je lakse (i jeftinije) otici na bozicno skijanje u Saalbach ili na ljetnji odmor na Korziku ako nemas djece.
Da se razumijemo: neotudjivo je pravo svakog covjeka i zene da bude egoista. Ali neka mi to niko ne prodaje kao pozeljno i moderno.
Ustvari, dijete je ultimativni čin egoizma. Pokušaj čovjeka da ostane nešto iza njega, kad već on sam ne može bit vječan.
Ekstapolirati cemo navedno i zakljuciti da je svako djelo umjetnika ultimativni cin egoizma i pokusaj covjeka da ostane nesto iza njega.

Bolje da mi nista ne radimo. :D
Bloo
Globalna šefica

#22286 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 16/03/2022 08:20 Da li je feminizam razlog što natalitet opada... vjerovatno jeste donekle, ali je glavni razlog taj što ne moraš više imati 10 djece da ti obrađuju par duluma zemlje i slično kako bi i tebe i ženu kasnije izdržavali. Ta vremena su na Zapadu prošla, ali nisu u mnogim dijelovima Afrike, Azije pa i Južne Amerike i zato oni nemaju problem sa natalitetom.

Činjenica je i da će do 2050-e Arapi i drugi naseliti Evropu mnogo više nego sad i istoj vratiti ono što je znatno opalo bar zadnje 2 decenije - upravo natalitet. Americi mogu eventualno Latinosi i Indijci.
Onda je do tebe. :mrgreen:
Svi ga vadili na vrijeme osim tebe? :mrgreen:

I da neotudivo pravo je i tvoje da budes egoista tako sto zelis da se tvoji geni nastave (onaj reptilski dio mozga ti to sapuce), da imas ulaganje u buducnost, da si ispunis zivot odgojem i obrazovanjem djeteta jer nista veliko i ne mozes doprinijeti covjecanstvu s obzirom da nisi genije (nisam ni ja! a pretpostavljam i tvoji childless prijatelji), tako da se i besmisao naseg bitisanja na ovoj planeti sasvim lijepo sakrije reprodukcijom (a neko ulozi u putovanja...jbg). Ti si se razmnozio, oni nisu...zasto su oni vise egoisticniji od tebe koji si SAM odlucio da napravis novi zivot (mada razmnozavanje nije nista ono posebno, pogledaj carstvo kojem pripadamo) i da u njega ulazes i naravno da ocekujes nesto zauzvrat od malih nogu (fino ponasanje, usvajanje obrazaca ponasanja, prihvatljive ocjene, ne drogama i rokenrolu itd)...
Rodis se, skolujes, odrastes, radis, razmnozis se, odskolujes, docekas unuke i unucice i umres...
Niti si ti iznad zivotinjskog prosjeka, niti su oni anomalije nase vrste...
demagog

#22287 Re: Danasnji "feminizam"

Post by demagog »

Gimli sin Gloinov wrote: 17/03/2022 12:28 da li smatrate da su razliciti standardi pri zaposljavanju za zene i muskarce u drzavnim sluzbama opravdani?
bolje pitanje bi glasilo ovako, da li su snizeni fizicki standardi za zene kandidate za sluzbu policija/vojska zensko pravo ili zenska privilegija?
zbog cega se pravi razlika u M/Ž za jednu takvu odgovornu funkciju?
da li je opravdano snizavati standarde kako bi se zadovoljio omjer M/Ž kad to ima uticaj na radni ucinak?
Ne znam za vojsku ali u policiji je za neke zadatke potrebno imati zaposlene zene, npr. pretres uhapsenih zena treba da obavlja zena-policajac. Posto nema puno zena koje mogu zadovoljiti iste fizicke kriterije kao muskarci, ima smisla malo sniziti standarde.
Bloo
Globalna šefica

#22288 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

NEgo da se mi vratimo krvnim obredima :D

https://nomad.ba/begagic-menstrualno-i- ... siromastvo

Begagić: Menstrualno i kognitivno siromaštvo

Lamija Begagić

Na mjestu i u vremenu u kojem živimo, a naročito po društvenomrežnim rovovima postoji nešto što bismo mogli imenovati „empatijskom listom prioriteta“. Rečenicu koja navedeni sindrom najbolje predstavlja sigurno ste čuli nebrojeno puta: Imamo mi i većih problema od ovoga!

Ti „mi“ smo naravno neki kolektiv, društvo, da ne kažem nacija, a ti „naši veći problemi“ biraju se subjektivno, ali po pravilu u prvi plan ističu djecu: gladnu djecu, bolesnu djecu, napuštenu djecu. I dok god imamo djece, a bit će ih uvijek, bez obzira koliko smo društvo bez ikakve populacijske strategije, uvijek ćemo imati i one „druge“ koje poštujemo, ali ipak, imamo i većih problema od njih i neka izvole da sačekaju svojih pet minuta. Čim riješimo djecu.

Ti „drugi“ danas su psi i napuštene životinje, sutra su LGBT osobe, prekosutra su žene i njihove menstruacije.

S podsmijehom će, tako, Salko Zildžić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao savršeni predstavnik sastavljača „imamo mi i većih problema“ lista, progovoriti o prijedlogu Naše stranke i premijera Kantona Sarajevo Edina Forte o rješavanju problema menstrualnog siromaštva kroz pokretanje akcije obezbjeđivanja besplatnih uložaka i higijenskih potrepština za sve srednjoškolke u Kantonu. Ističe, ne skidajući prezrivi osmijeh, zastupnik Zildžić, replicirajući kolegici Ćudić koja, uopće, nije govorila o ovom stranačkom prijedlogu, i „bogatstvo“ Kantona Sarajeva i ogromni budžet koji isti ima, da se opet ne bi propustio nasmijati da uz toliku moć i sredstva, predstavnici vlasti u ovom kantonu, zaboga, govore o ženama i njihovom zdravlju.

Začuđuje da zastupnik Zildžić, inače otac četvero djece, smatra da je problem menstrualnog siromaštva marginalan, nevažan i neprioritetan, dapače, vrijedan podsmijeha. Ne znamo da li se radi o kognitivnom siromaštvu ili općem neobrazovanju, ali iz nekih je izvora već morao saznati da bogatstvo u vidu svojih četvero potomaka, zastupnik Zildžić ne bi imao da njegova supruga nije imala uredan menstrualni ciklus. Ne čudi i ne bismo zastupnika izvrgavali podsmijehu, nije lako doći do informacija tamo gdje se menstrualni ulošci još uvijek pakuju u neprozirne kese, gdje je krv na reklamama kraljevski plava, a menstruaciji se tepa i eufemizira je se „onim danima.“

Nema menstruacije u medijima (ili je plavičasta), nema je u školskim udžbenicima, a ako i uđe stidljivo u učionice, o njoj slušaju djevojčice, dok se male salke pošalju vani „da igraju lopte“.

Kasnije, kada odrastu i stasaju da školske klupe zamijene poslaničkim, dječaci sada muškarci, lako će pomisliti da sve to s menstruacijom nije važno, jer da jeste, bilo bi je posvuda. Sasvim je lako da pomisle i da je menstruacija važna samo kada je nema, jer je tada žena trudna i ostvarit će se kao majka, a njima će roditi dijete. Svaki put kad izostane, život će dobiti novi smisao, novo dijete, novo nešto na listi prioriteta. Osim kada je dijete žensko i kada, sa dvanaest-trinaest počne da krvari, osim kada je dijete iz niže klase od one poslaničke i nema, svakih 21-30 dana za paket higijenskih uložaka i nema tople vode, a o jakim analgeticima za bolne cikluse može samo da sanja.

Možda je, baveći se, pametnijim, mudrijim, važnijim ergo muškijim stvarima, zastupnik Zildžić propustio neke važne lekcije iz reproduktivnog zdravlja žena, stoga mu potpuno besplatno možemo ponuditi ubrzani kurs, onaj koji je kao dio projekta Dobila.ba, namijenjen edukaciji djevojčica uzrasta 12 do 16 godina, ali, pokazat će se, sasvim prikladnim i za daleko širu ciljnu skupinu:

Možda ne znaš da se jajne ćelije nalaze u tvom tijelu od rođenja, ali sazrijevaju tek u pubertetu zahvaljujući pomoći spolnih hormona koji se tek tad počinju lučiti. Kad jajna ćelija sazrije, ona jednom mjesečno napušta sigurnost jajnika. To izlaženje zrele ćelije iz jajnika naziva se ovulacija i dešava se jednom mjesečno.

No, sama ovulacija, naravno, nije isto što i menstruacija. Nakon što biva izbačena iz jajnika, ta ćelija putuje kroz jajovod. Na tom putovanju može biti oplođena (ukoliko se spoji sa spermatozoidima). Sljedeća stanica jajne ćelija, bila ona oplođena ili ne, jeste maternica. Tu se ona ako je oplođena gnijezdi i razvija u fetus, a u većini slučajeva, kad do oplodnje ne dođe, ona se raspada i razgrađuje i skupa sa razgrađenim zadebljalim zidom maternice izlazi vani u vidu menstrualne krvi.

Menstrualni ciklus je razdoblje između dvije menstruacije. Kod nekih je žena to 21 dan, kod drugih 30, a u prosjeku traje oko 28 dana. Važno je da pratiš ciklus, da je relativno redovan (nije za brigu ukoliko katkad urani ili zakasni 2-3 dana). U računanju ciklusa, mogu ti pomoći razne mobilne aplikacije.

Ukratko, svaka djevojčica već u pubertetu, pa sve dok ne postane zrela žena i uđe u menopauzu (u prosjeku trideset i pet do četrdeset godina života!), menstruaciju dobiva makar dvanaest, a poneke i četrnaest-petnaest puta godišnje. Toliko puta godišnje, djevojčice, djevojke i žene intenzivno krvare tri do šest dana, najčešće praćeno jakim bolovima, a vrlo često samo menstrualno krvarenje prate i druge promjene u tijelu, raspoloženju, ponašanju, mentalnom stanju, libidu, često i do sedam dana prije same menstruacije.

Dvanaest do petnaest puta godišnje žene ulažu u pojačanu i intenzivnu higijenu, higijenske uloške, tampone ili, ukoliko im socijalna slika porodice ne dozvoljava, provedu sate i sate sa neugodnim pamučnim krpama i priručnim ulošcima u gaćicama koje, također, treba prati, za šta, dakako, treba i topla voda, struja i deterdženti i druga sredstva kakvi su, za neke porodice, i danas, 2002. pitanje luksuza.

Nadasve smiješna stvar, makar za zastupnika Zildžića i armiju anonimnih internetskih komentatora i mislilaca. Da pukneš od smijeha.

Za kraj, kako bismo ih dodatno nasmijali, zamolili smo žene koje su, također za projekat Dobila.ba pisale svoje menstrualne ispovijesti, da nam ih ustupe ovdje, u obrazovne i zabavne svrhe, na čemu smo im iznimno zahvalni.
Lilo bi kao iz česme. Kao da komadi džigerice ispadaju iz mene. Imala sam već godinama, svikla već i na krv, i na bol, i na prljave gaće, čaršafe, mrlje po farmerkama, sakrivanje umrljanih farmerki vezanjem dukserica oko struka. Prošla sito i rešeto. A onda su krenuli ti odljevi, to da tampone i uloške mijenjam svakih sat vremena i da, ako već moram izlaziti iz kuće, u ruksaku sa sobom nosim ne samo pakete uložaka, već i nekoliko rezervnih gaćica i hlače. Doslovno. Često se tog famoznog drugog dana ciklusa dok bacam te silno krvave uloške u smeće, sjetim sebe kao djevojčice dok je mislila da uložak uvijek mora biti snježnobijeli i čim kapljica krvi padne na njega, mora da se mijenja. Iste se te djevojčice sjetim i ponekad dok skidam samoljepljive tračice s krilca, onako brzo i odrešito. Sjetim se trenutka kada smo te posljednje ratne godine, dok sam bila tinejdžerka, dobili veliki žuti paket od prijatelja iz Njemačke. Paket pun čudesa, Milka, Mars, Haribo, Hanuta i – tanki ulošci s krilcima, izvađeni iz kese i raspoređeni svuda po kutiji da ih više stane. I ushit na maminom licu kada ih je vidjela, skupila ih na hrpicu i rekla mi da ih nosim sve u svoj ormar. Godinama kasnije, dolazila su neka nevesela vremena i gledala bih poplave, izbjegličke krize, žene u kampovima i mislila samo na malu sebe koja sklanja svoju zalihu uložaka. Pridruživala bih se svakoj akciji prikupljanja higijenskih paketića za žene i djevojčice od trinaest i sitno koje ne znaju da li se više radovati Haribo medvjedićima ili tankim ulošcima kojima će, bar nakratko, zamijeniti pamučne krpe u gaćicama. (LB, 41)
Dešavalo se da ne idem u školu po dva dana, jer ne mogu da ustanem iz kreveta, i da plačem u krevetu dok se ne uspavam. Drugi dan je uvek bio najgori. Od prve menstruacije sam koristila lekove protiv bolova – Brufen, Rapten K, Diklofenak, nekad i jače za opuštanje mišića.

Mama je uvek imala jednostavno objašnjenje za te bolove – mene je bolelo, tetke je bolelo, i tebe će da boli. Stalno je pominjala tetku Olgu, koja kad dobije, dolazi hitna pomoć u kuću da joj da injekciju. Sutradan izađe u grad ko da ništa bilo nije.

Brat i tata bi samo promolili glave u sobu da vide jesam li živa, doture uloške, plazmicu i vodu. Baba bi me sažaljivo gledala, masirala noge, i prepričavala svaki od svoja četiri porođaja na selu, nakon kojih ”odma ideš u njivu, niko te ne pita dal te šta boli. Od tih njenih priča počne da me boli još više, i počnem da plačem još jače. (BD, 44)
Prvi put ostala je tufna na čaršafu. Naredni ću se probuditi sa lokvom. Taj stres da mi ne prođe ostat će do danas. Ne pomažu ni noćni ulošci. Joooj, ulošci u ta doba nisu imali krila. I bili su debeli. Možeš staviti dva, ali samo noću jer inače ne bi mogla hodati. Možeš dodati vate ili toalet papira, al i to šeta na sve strane. Najbolja taktika koju sam imala je dvoje gaće. Normalne i stare neke kupaće. Upiju sve i ništa ne propuste na pidžamu i čaršaf. Al hajd ih operi da niko u kući ne skonta…

Eh, to skrivanje i stid i sramota (ima li još kakvih sinonima?). Kad su mi prije menstruacije počele rasti dlake i sise, nisam ih nešto skrivala. Išla sam na plivanje u Industrijsku, kupala sam se na Babinoj bez kupaćeg (sva djeca se kupaju, što ne bih i ja), na fizičkom sam nosila šorc. Tako je kako je – tako sam ja to vidjela. Ali ne i žene oko mene. Što se kupaš bez gornjeg dijela? Što se ne briješ? Daj da ti to stavim u papirnu vrećicu. Jel te to boli stomak? (SZ, 37)
U školskim WC-ima smo imale čučavce sa vodokotlićima promjenjive naravi. Nismo imale toalet papir. Nismo imale sapun. I nismo imale kante za otpatke. A ta situacija sa WC-ima je pred dvanaestogodišnju mene postavila niz fundamentalnih pitanja. Prvo, kako držati dah dovoljno dugo da se skinem, zamijenim uložak, i obučem, jer, realno, u WC-ima se nije moglo disati od smrada? Kako da to sve izvedem bez da igdje išta spustim, i bilo šta dotaknem? Šta sa prljavim uloškom? Može se staviti u kesicu u ruksak, ali jedini način da se ne nosi kroz školu je da se ruksak ponese u WC. A ako se u jednačinu osim odjeće, maramica i uloška doda još i ruksak sa 8 kg knjiga, dvanaestogodišnja djevojčica mora imati fleksibilnost Spidermana i snagu Supermana.

U srednjoj školi situacija nije bila puno bolja, osim što je sveprisutnost menstruacije, bar među nama curama, malo olakšavala stvari. Uvijek je jedna imala viška uložak, uvijek je jedna imala viška maramica, i čak je bio i jedan WC sa sapunom, i ponekad (u jutarnjoj smjeni) i toalet papirom. A i ja sam se do tada već izvještila – drži maramice među zubima, čisti uložak u džepu, prljavi (umotan, naravno!) privremeno na radijatoru, sve dok drugom rukom držim vrata, jer se većina nije mogla zaključati kako treba.

Na fakultetu, u Engleskoj, prvi put sam se susrela sa kantama za uloške unutar WC kabina. Bilo je i toalet papira. WC se mogao zaključati. I čak su bile postavljene i kvačice na vratima za stvari. Odjednom mijenjanje uloška nije bilo nemoguća misija. Na drugoj godini sam otkrila WC-e u kojima su imali čak i automate za uloške i tampone. Za funtu smo (preskupo) mogle kupiti uložak, ili tampon iz automata. Ako ćemo iskreno, pola vremena su automati bili prazni. Ali bili su tu, i njihovo prisustvo, kao i prisustvo kanti, toalet papira i sapuna bilo je bitno, bilo je jednako prepoznavanju ženske svakodnevnice. (MV, 29)
Hakiz

#22289 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 17/03/2022 21:32
dystopia wrote: 17/03/2022 19:11

Ekstapolirati cemo navedno i zakljuciti da je svako djelo umjetnika ultimativni cin egoizma i pokusaj covjeka da ostane nesto iza njega.

Bez egoizma nema napretka. Egoizam je cijena.
konoplja

#22290 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Hakiz wrote: 17/03/2022 21:46
konoplja wrote: 17/03/2022 21:32

Racionalni egoizam, ali onaj ala Ayn Rand. :-D
Hakiz

#22291 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 17/03/2022 21:52

Šta tjera nekoga da se usavršava, da postiže bolje rezultate, da napreduje? Da hoće više, bolji posao, bolji život, veću platu, da misli da zaslužuje "pravog" partnera?

A kada napreduješ individualno u profesiji i na drugim poljima, taj napredak se prelije na napredak društva itd.

Sve je to egoizam, egoizam je motor napretka.
konoplja

#22292 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Hakiz wrote: 17/03/2022 21:59

Šta tjera nekoga da se usavršava, da postiže bolje rezultate, da napreduje? Da hoće više, bolji posao, bolji život, veću platu, da misli da zaslužuje "pravog" partnera?

A kada napreduješ individualno u profesiji i na drugim poljima, taj napredak se prelije na napredak društva itd.

Sve je to egoizam, egoizam je motor napretka.
Dobro pitanje!

Bas nesto razmisljam sta je nase pretke tjeralo da napreduju. Kada kazem pretko mislim na rane specimene Homo Sapiensa, ~300k pne. tj. prije utjecaja razlicitih kultura koje su proizisle iz raznih civilizacija i organizirani drustava. Ne znam koji je odgovori ali ocigledan favorit mi je zelja za prezivljavanjem proizasla iz evolucije naseg reptilskog mozga.
Eh, mozemo se zaigrati rijecima i objasniti da je to egoizam i da zelja za prezivljavanjem potice iz egoizma. Mozda ipak jedno ne ide bez drugog.
MarlboroGold

#22293 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 17/03/2022 21:29

Hmm...pravila su manje vise ista, s tim da se off topic tolerise na nekim temama vise, na nekim manje.
Ali ako cemo o temi Ukrajina, upozorenja su isla skoro na dnevnoj osnovi, forumasi banovani nisu ovdje od juce, vec neki skoro 15 godina, vec su imali par banova od prije tako da znaju kako sistem fercera.

Jedino "novo pravilo" je da se ne prijavljuje svaka jeben glupost s obzirom da se postovi rafalno pojavljuju, a onda idu rafalne prijave neosnova, onda Kmeko prijavi Svinjka jer se ne slaze sa onim sto je Svinjko napisao, a ne da mu se diskutovati jer je Kmeko i tako.
To bi u svakom slučaju bilo korisno za obje strane. Ne bi imala potrebu da upozoravaš na dnevnoj bazi.
Osim, naravno, ako imaš fetiš da upozoravaš na dnevnoj bazi :mrgreen:
seln

#22294 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Strogo uzevsi, i nagon za samoodrzanjem je egoizam.
No, ipak ne osjecam potrebu da mi salonske feministice objasnjavaju da sam egoista, samo zato sto sam postao otac.
Ne zele radjati djecu, jer je to egoizam/lose za figuru/ekonomsko opterecenje/cemu sve to (prekriziti pogresne odgovore)?
Nikakav problem. Ali bez projekcije vlastitih motiva na druge.
Gimli sin Gloinov

#22295 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

demagog wrote: 17/03/2022 21:40
Gimli sin Gloinov wrote: 17/03/2022 12:28 da li smatrate da su razliciti standardi pri zaposljavanju za zene i muskarce u drzavnim sluzbama opravdani?
bolje pitanje bi glasilo ovako, da li su snizeni fizicki standardi za zene kandidate za sluzbu policija/vojska zensko pravo ili zenska privilegija?
zbog cega se pravi razlika u M/Ž za jednu takvu odgovornu funkciju?
da li je opravdano snizavati standarde kako bi se zadovoljio omjer M/Ž kad to ima uticaj na radni ucinak?
Ne znam za vojsku ali u policiji je za neke zadatke potrebno imati zaposlene zene, npr. pretres uhapsenih zena treba da obavlja zena-policajac. Posto nema puno zena koje mogu zadovoljiti iste fizicke kriterije kao muskarci, ima smisla malo sniziti standarde.
:thumbup:
piupiu

#22296 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Uh, matero. Ta je žena primjer patologije, narcisoidnosti, sa sve svojim kultom i klasičnim scenarijima manipulacije, samoubistva, odlučivanje o sudbini 'štićenika' i ostatku tog bolesnog, psuedoreligijskog asortimana. Njene su knjige užasne.
piupiu

#22297 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

seln wrote: 18/03/2022 11:25

Strogo uzevsi, i nagon za samoodrzanjem je egoizam.
No, ipak ne osjecam potrebu da mi salonske feministice objasnjavaju da sam egoista, samo zato sto sam postao otac.
Ne zele radjati djecu, jer je to egoizam/lose za figuru/ekonomsko opterecenje/cemu sve to (prekriziti pogresne odgovore)?
Nikakav problem. Ali bez projekcije vlastitih motiva na druge.
Samoodržanje i genetska reprodukcija su biološki 'smisao' života, 'smisao' pod navodnicima, jer je to već filozofska kategorija. Gledano iz etičko-filozofske perspektive, posebno otkako smo uništili 80% svih živućih životinjskih vrsta i namnožili se ko bubašvabe, reprodukcija je postala moralno, a bome i ekološko, pitanje o kojem se naveliko raspravlja na sve strane. Ta rasprava ima najmanje veze sa feminizmom, bio on salonski ili ne.
wewa

#22298 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

dje ste, narode, kako stoji nasa stvar? :D
dale cooper

#22299 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

wewa wrote: 18/03/2022 14:36 dje ste, narode, kako stoji nasa stvar? :D
Wewa...ukazala se! :unesvijest: :D Pa gdje si ti? :sretan: :kiss:
wewa

#22300 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

dale cooper wrote: 18/03/2022 14:58
wewa wrote: 18/03/2022 14:36 dje ste, narode, kako stoji nasa stvar? :D
Wewa...ukazala se! :unesvijest: :D Pa gdje si ti? :sretan: :kiss:
:kiss:
ista meta, isto odstojanje, nego se malo odmarala od foruma :-D
sta ima kod tebe kucile, svi zdravo? vidim ovdje transeje i rovovi na istom mjestu gdje sam ih ostavila :zoka:
Post Reply