Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
photo&video

#11051 Re: Telemach BH

Post by photo&video »

Kakvi su ovo klocevi na sport klubu, pa moze li se ikad pogledati utakmica od pocetka na SK 4K. Uvijek ili kasne ili nema slike, ili je ton sa drugog kanala… bolje da se ugase ionako od ljeta ce prenositi samo kriket.
shape of despair

#11052 Re: Telemach BH

Post by shape of despair »

a i ovo je vala previse, garantuju brzinu preko kabla, a wifi kakav god da ti je nema veze, znaci u eri mobilnih uredaja gdje se sve zivo kaci na wifi jednu kompaniju poput telemacha ne zanimaju problemi vezani za bezicnu mrezu a stojim na 2m od rutera
Banana66

#11053 Re: Telemach BH

Post by Banana66 »

shape of despair wrote: 16/03/2022 21:23 a i ovo je vala previse, garantuju brzinu preko kabla, a wifi kakav god da ti je nema veze, znaci u eri mobilnih uredaja gdje se sve zivo kaci na wifi jednu kompaniju poput telemacha ne zanimaju problemi vezani za bezicnu mrezu a stojim na 2m od rutera
Kupi sebi kakav router i rijesis sve probleme. Onako prijateljski savjet , jer njihovi modemi/routeri i nisu nesto sto se tice brzine i dometa.
shape of despair

#11054 Re: Telemach BH

Banana66 wrote: 16/03/2022 21:43
shape of despair wrote: 16/03/2022 21:23 a i ovo je vala previse, garantuju brzinu preko kabla, a wifi kakav god da ti je nema veze, znaci u eri mobilnih uredaja gdje se sve zivo kaci na wifi jednu kompaniju poput telemacha ne zanimaju problemi vezani za bezicnu mrezu a stojim na 2m od rutera
Kupi sebi kakav router i rijesis sve probleme. Onako prijateljski savjet , jer njihovi modemi/routeri i nisu nesto sto se tice brzine i dometa.
hocu ako mi odbiju 2 racuna pa za te pare da kupim. vidim ja da je do rutera ali njih to ne zanima. ljudi mi skinuli stari ruter, navrnuli novi i odjedom problemi a 2 godine sve cakumpakum.
Banana66

#11055 Re: Telemach BH

Post by Banana66 »

shape of despair wrote: 16/03/2022 21:47
Banana66 wrote: 16/03/2022 21:43

hocu ako mi odbiju 2 racuna pa za te pare da kupim. vidim ja da je do rutera ali njih to ne zanima. ljudi mi skinuli stari ruter, navrnuli novi i odjedom problemi a 2 godine sve cakumpakum.
Koji modem si imao , a koji su ti postavili ?
shape of despair

#11056 Re: Telemach BH

Banana66 wrote: 16/03/2022 22:25
shape of despair wrote: 16/03/2022 21:47
Koji modem si imao , a koji su ti postavili ?
imao neki veliki bijeli, bio dual band, savrsen,sad mi stavili tehnicolor
zdruzdjo

#11057 Re: Telemach BH

Post by zdruzdjo »

Haveru ne branim ih svega mi, ali znas koliko stvari utice na kvalitet wifi signala, iznenadio bi se. Pogotovo je problem u zgradama gdje ima puno wifi signala. Treba bas fine tuning kanala i sirine kanala.
Router koji telemach daje je fakat za kurxx sto se tice wifi-ja.
Isto tako kvalitet cipa u telefonu, mrezne wifi kartice u laptopu.....
Ja sam kupio sebi dodatni wifi router gigabitni i vjeruj da mi je sve progledalo. Pospajao, malo dotjerivanja i mislim da bolje ne moze.
Evo ti mjereno na 5ghz mrezu..isplati se
Image
AnonymousBIH

#11058 Re: Telemach BH

Post by AnonymousBIH »

Bravo.

Svi korisnici kojima je bitan wifi i kvalitetno raspoređivanje bandwidtha jednostavno moraju kupiti kvalitetan router i tek tada će imati sve kako su zamislili.
Telemach

#11059 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Pozdrav @all,

Vjerujemo da ste upoznati da se protiv kompanije Telemach već nekoliko sedmica vodi izuzetno negativna kampanja utemeljena na apsolutnim neistinama. Posljednja od plasiranih lažnih informacija, a koja ima za cilj obmanu naših korisnika, je da imamo u planu izvršiti povećanje cijene svojih usluge. Naime, i pored činjenice da smo unaprijedili sve servise, uveli nove tehnologije, povećali internet brzine do 500 Mbps i pružili korisnicima vrhunsko iskustvo i doživljaj kada su u pitanju telekomunikacijske usluge, u posljednje tri godine nismo mijenjali cijene usluga analogne i digitalne televizije. Shodno svemu prethodno navedenom, obavještavamo Vas da nećemo povećati cijene naših usluga u 2022. godini.

Zadovoljstvo naših korisnika je prioritet našeg poslovanja te nećemo dopustiti pokušaje nanošenja štete našem ugledu i objavljivanju lažnih vijesti o nama, posebno u trenutku kada se ističemo u unapređenju poslovanja i usluga na području Bosne i Hercegovine.

Detaljno obavještenje možete pronaći na našoj web stranici, na sljedećem linku:

https://telemach.ba/telemach-bh-nece-po ... ih-usluga/
Last edited by Telemach on 17/03/2022 09:16, edited 1 time in total.
jazzer

#11060 Re: Telemach BH

Post by jazzer »

E bas bi me zajebali da mi povecate cijenu.
shape of despair

#11061 Re: Telemach BH

Koliko god vas kritikovao ipak imate jednu od najboljih usluga i jako dobru podršku. Rodici ste mi neki dan zamjenili sve kablove u ulici do njene privatne kuće jer je imala problema sa prekidima. Sad joj sve OK.
made_in_sarajevo

#11062 Re: Telemach BH

Post by made_in_sarajevo »

ma vala koliko se hvalio i hvali telemach evo za skoro 2 godine u novoj gradnji sa optikom do samog rutera, vala truba. prije imao telekom u staroj gradnji, bakarna parica je u zgradi i bolje mi je internet radio nego sad. dva mobitela bezveze mahalanje po forumima, klix,facebook i upaljen TV pa zasteka forum, zasteka youtube pa radi par sati pa zasteka opet, pa nece OLX da otvori pa procepi... odma da se zna ne zanima me prica kupi ruter, korisnici, zid, kuhinja, komsija i tako dalje. ja placam uslugu i paket koji su ponudili, ja moram u fening platiti sve do nekog roka, a oni mogu raditi sta hoce i kako hoce i vazda govorit "eto znate komsija, wifi, ruter...". svakako za koji mjesec istice ugovor, a da cu ga produzit pa trenutno prosto nema sanse. na Dobrinji prijatelji isti problem imaju sa wifi i internetom, sad ide sad koci. vala nakon odredjenog vremena to pocne bas nervirati, a zvao sam vec 2-3 puta, poprave i za mjesec isto.

jebiga nije samo pruzi kabal i naplati svaki mjesec, treba nekad i pameti imati u firmi.

i starlink sigurno kaze korisnicima skopcajte kabal pa mjerite brzinu i kupite dodatni ruter
Telemach

#11063 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

made_in_sarajevo wrote: 17/03/2022 09:19 ma vala koliko se hvalio i hvali telemach evo za skoro 2 godine u novoj gradnji sa optikom do samog rutera, vala truba. prije imao telekom u staroj gradnji, bakarna parica je u zgradi i bolje mi je internet radio nego sad. dva mobitela bezveze mahalanje po forumima, klix,facebook i upaljen TV pa zasteka forum, zasteka youtube pa radi par sati pa zasteka opet, pa nece OLX da otvori pa procepi... odma da se zna ne zanima me prica kupi ruter, korisnici, zid, kuhinja, komsija i tako dalje. ja placam uslugu i paket koji su ponudili, ja moram u fening platiti sve do nekog roka, a oni mogu raditi sta hoce i kako hoce i vazda govorit "eto znate komsija, wifi, ruter...". svakako za koji mjesec istice ugovor, a da cu ga produzit pa trenutno prosto nema sanse. na Dobrinji prijatelji isti problem imaju sa wifi i internetom, sad ide sad koci. vala nakon odredjenog vremena to pocne bas nervirati, a zvao sam vec 2-3 puta, poprave i za mjesec isto.

jebiga nije samo pruzi kabal i naplati svaki mjesec, treba nekad i pameti imati u firmi.

i starlink sigurno kaze korisnicima skopcajte kabal pa mjerite brzinu i kupite dodatni ruter
Pozdrav @made_in_sarajevo,
Vaše podatke smo proslijedili kolegama na provjeru. Molimo za samo malo strpljenja i razumijevanja.
DON_eARL

#11064 Re: Telemach BH

Post by DON_eARL »

made_in_sarajevo wrote: 17/03/2022 09:19 ma vala koliko se hvalio i hvali telemach evo za skoro 2 godine u novoj gradnji sa optikom do samog rutera, vala truba. prije imao telekom u staroj gradnji, bakarna parica je u zgradi i bolje mi je internet radio nego sad. dva mobitela bezveze mahalanje po forumima, klix,facebook i upaljen TV pa zasteka forum, zasteka youtube pa radi par sati pa zasteka opet, pa nece OLX da otvori pa procepi... odma da se zna ne zanima me prica kupi ruter, korisnici, zid, kuhinja, komsija i tako dalje. ja placam uslugu i paket koji su ponudili, ja moram u fening platiti sve do nekog roka, a oni mogu raditi sta hoce i kako hoce i vazda govorit "eto znate komsija, wifi, ruter...". svakako za koji mjesec istice ugovor, a da cu ga produzit pa trenutno prosto nema sanse. na Dobrinji prijatelji isti problem imaju sa wifi i internetom, sad ide sad koci. vala nakon odredjenog vremena to pocne bas nervirati, a zvao sam vec 2-3 puta, poprave i za mjesec isto.

Ta novogradnja ti je uglavnom armirani beton na sve strane, uzmi Starlink pa vidi kako će da radi ako bude postavljen u limeni ormar iznad vrata. :D Nije ti ISP kriv što je investitor prilikom gradnje zgrade gledao da uštedi svaku marku, pa ti je optika dovedena do ulaza i tu predviđeno da se postavi uređaj.

Nebitno ko će ti biti ISP, pozicija opreme i materijali koji su korišteni u gradnji će ubiti WiFi u takvim objektima. Dodaj na to interferencije, ako oprema iz stanova ispod/iznad/pored radi na istim wifi kanalima i imaš objašnjenje za sve poteškoće koje imaš.

Za objekat u kom stanuješ moraš izmjestiti opremu ili nabaviti dodatne uređaje koji će pomoći sa dometom i stabilnošću.
helpdesk1

#11065 Re: Telemach BH

Post by helpdesk1 »

shape of despair wrote: 17/03/2022 08:56 Koliko god vas kritikovao ipak imate jednu od najboljih usluga i jako dobru podršku. Rodici ste mi neki dan zamjenili sve kablove u ulici do njene privatne kuće jer je imala problema sa prekidima. Sad joj sve OK.
Pitaj rodicu da li je morala platiti kablove? Meni su Telemachovi monteri prilikom instaliranja EON stavili kratak kabal i par dana nisam imao uslugu koju mi pruža Securitas. DA bi mi vratili tu uslugu ja sam morao kupiti kabal od Telemacha, što su mi uredno naplatili kroz prvi dospjeli račun. Nevjerovatno je na čemu gube kredibiltet. PA miša mu koliko sam im para dao, mogli su to od sebe uraditi. Ovako padaju za 7-8KM koliko je koštao kabal :sad: . Jebo pare, ali uz tu mizeriju koju su naplatili, pitam se šta bi uradili da mi je u tih para neko obio kuću, a do Telemacha je bilo
shape of despair

#11066 Re: Telemach BH

helpdesk1 wrote: 17/03/2022 10:15
shape of despair wrote: 17/03/2022 08:56 Koliko god vas kritikovao ipak imate jednu od najboljih usluga i jako dobru podršku. Rodici ste mi neki dan zamjenili sve kablove u ulici do njene privatne kuće jer je imala problema sa prekidima. Sad joj sve OK.
Pitaj rodicu da li je morala platiti kablove? Meni su Telemachovi monteri prilikom instaliranja EON stavili kratak kabal i par dana nisam imao uslugu koju mi pruža Securitas. DA bi mi vratili tu uslugu ja sam morao kupiti kabal od Telemacha, što su mi uredno naplatili kroz prvi dospjeli račun. Nevjerovatno je na čemu gube kredibiltet. PA miša mu koliko sam im para dao, mogli su to od sebe uraditi. Ovako padaju za 7-8KM koliko je koštao kabal :sad: . Jebo pare, ali uz tu mizeriju koju su naplatili, pitam se šta bi uradili da mi je u tih para neko obio kuću, a do Telemacha je bilo
Pitat ću je kad joj dođe račun. Koliko znam tako te neke veće popravke su se od davnina naplaćivale, i meni su jednom nešto naplatili znam sigurno ali neznam šta tačno.
Opet kad skontam malo bolje, šta onda plaćamo mjesečno održavanje?
Benq

#11067 Re: Telemach BH

Post by Benq »

shape of despair wrote: 17/03/2022 10:19 Pitat ću je kad joj dođe račun. Koliko znam tako te neke veće popravke su se od davnina naplaćivale, i meni su jednom nešto naplatili znam sigurno ali neznam šta tačno.
Placa se samo utroseni materijal u stanu/kuci, a ne i materijal do objekta.
helpdesk1

#11068 Re: Telemach BH

Post by helpdesk1 »

Benq wrote: 17/03/2022 10:21
shape of despair wrote: 17/03/2022 10:19 Pitat ću je kad joj dođe račun. Koliko znam tako te neke veće popravke su se od davnina naplaćivale, i meni su jednom nešto naplatili znam sigurno ali neznam šta tačno.
Placa se samo utroseni materijal u stanu/kuci, a ne i materijal do objekta.
Da ovo je bilo u objektu. Svejedno, oni su mijenjali hardver i oni su morali vratiti uslugu na stanje kako je bilo. Nema logike da donesu 2m kabla i ako je nedostatno onda korisnik mora dokupiti
Benq

#11069 Re: Telemach BH

Post by Benq »

helpdesk1 wrote: 17/03/2022 10:28 Da ovo je bilo u objektu. Svejedno, oni su mijenjali hardver i oni su morali vratiti uslugu na stanje kako je bilo. Nema logike da donesu 2m kabla i ako je nedostatno onda korisnik mora dokupiti
E ne znam stvarno, ne mogu nista reci jer ne znam ni kakve su okolnosti bile, da li je kabal bio ostecen, ili je bio zahtjev od korisnika za izmjestanje opreme, ima tu dosta faktora, znam po svom slucaju jer sam mijenjao stansku instalaciju.
helpdesk1

#11070 Re: Telemach BH

Post by helpdesk1 »

Benq wrote: 17/03/2022 10:33
helpdesk1 wrote: 17/03/2022 10:28 Da ovo je bilo u objektu. Svejedno, oni su mijenjali hardver i oni su morali vratiti uslugu na stanje kako je bilo. Nema logike da donesu 2m kabla i ako je nedostatno onda korisnik mora dokupiti
E ne znam stvarno, ne mogu nista reci jer ne znam ni kakve su okolnosti bile, da li je kabal bio ostecen, ili je bio zahtjev od korisnika za izmjestanje opreme, ima tu dosta faktora, znam po svom slucaju jer sam mijenjao stansku instalaciju.
Radilo se o promjeni paketa i prelazak na EON i 'veći' paket. Nikakvo izmještanje opreme, sve je trebalo ostati na istom mjestu kako je bilo i prije.
DA dodam, da sam ja kupio taj isti kabal u Penny prodavnici, cijena bi bila niža za skoro 3 puta. Šta reći osim da je to jadno.
Mislim da te radove izvode neki podugovarači i evo sugestija Telemachu da te kokošare opomenu jer im isti ruše ugled.
Benq

#11071 Re: Telemach BH

Post by Benq »

helpdesk1 wrote: 17/03/2022 10:39 Radilo se o promjeni paketa i prelazak na EON i 'veći' paket. Nikakvo izmještanje opreme, sve je trebalo ostati na istom mjestu kako je bilo i prije.
DA dodam, da sam ja kupio taj isti kabal u Penny prodavnici, cijena bi bila niža za skoro 3 puta. Šta reći osim da je to jadno.
Mislim da te radove izvode neki podugovarači i evo sugestija Telemachu da te kokošare opomenu jer im isti ruše ugled.
Stanska instalacija (po cjenovniku) je 10KM i to ako korisnik zahtjeva izmjenu instalacije u stanu ili kuci, bez obzira koliko materijala bilo utroseno, ta je cijena. Je li ti to naplaceno uz racun, ili si njima licno platio? Ako je uz racun, mislim da je nemoguce naplatiti nesto van cjenovnika.
Averus

#11072 Re: Telemach BH

Post by Averus »

I meni kad je trebalo raditi rekonstrukciju rekli su 10KM da se plaća

Nisu nikad uradili jer se meni ne da nakaniti da mi rove zidove tek okrečene :oops:
helpdesk1

#11073 Re: Telemach BH

Post by helpdesk1 »

Benq wrote: 17/03/2022 10:44
helpdesk1 wrote: 17/03/2022 10:39 Radilo se o promjeni paketa i prelazak na EON i 'veći' paket. Nikakvo izmještanje opreme, sve je trebalo ostati na istom mjestu kako je bilo i prije.
Stanska instalacija (po cjenovniku) je 10KM i to ako korisnik zahtjeva izmjenu instalacije u stanu ili kuci, bez obzira koliko materijala bilo utroseno, ta je cijena. Je li ti to naplaceno uz racun, ili si njima licno platio? Ako je uz racun, mislim da je nemoguce naplatiti nesto van cjenovnika.
E sad možemo u pravne začkoljice tipa da li sam ja to tražio ili su oni ponudili novu uslugu pa ja prihvatio...Ja nisam tražio izmjenu instalacije, prosto zato jer sam laik za to i meni je žica -žica. Refernt koji je izlobirao kod mene za novu uslugu nije dao detalje zamjene...MAh, bilo prošlo, ali ove sitnice smetaju.
Micah

#11074 Re: Telemach BiH

Post by Micah »

c_g wrote: 15/03/2022 22:41 Sramota je da je 2022 i da nemamo kanala da mozemo gledati Ligu prvaka. Sramota. Stidite se.
Potpis. 🖊
zdruzdjo

#11075 Re: Telemach BH

Post by zdruzdjo »

Obzirom da sam kod sebe dotjerao situaciju prilicno dobro sa wifi-jem par ljudi me pitalo kako i sta.

Pa evo mali "how to"

Oprema koju daju iz telemach-a je prilicno losa za pokrivenost wifi-jem. Sve je ok(koliko toliko) dok ste u istoj prostoriji sa router-om, ali cim se malo makne odatle, bude skroz lose.
Da biste dobili(pa makar i priblizno) ono za sta placate telemach-u idemo redom.
Veliku prepreku igra da li ste u zgradi ili kuci. Ako ste u zgradi, kakva je gradnja zidova(siporex, cigla, armirani beton....) i koliko ljudi oko vas ima wifi mrezu. Znamo da je su u zgradama velike "guzve" sto se toga tice jer svi koriste wifi.
Dakle treba vam novi wifi uredjaj(citaj kvalitetniji).
Koji brend/marka/tip/model????
Ovako, nemojte kupovati neke kineske low budget uredjaje tipa "futaci, tenda, mercusys, ZTE....itd". Cijena tu govori sve o uredjaju.
U tom segmentu uredjaji koje cete ganjati su: TP-Link, D-Link, Cisco, Asus, LinkSYS...ima ih jos par brand-ova dosta kvalitetnih i boljih, ali sa ovim necete omanuti i ima ih kupiti.
Drugo na sta morate obratiti paznju je koji je WAN prikljucak. MORA biti gigabitni jer je to prvo usko grlo na kojem ljudi padaju kod kupovine dodatnog uredjaja. Tacnije mozete imati 500/30mbit koji vam dolaze ali ako je royer obicni tj 1× 10/100 Mbps, imati cete plafon 100 mbps.
Takodje svi LAN prikljuci moraju biti gigabitni.
Wifi mora biti dual band tj da podrzava i 2.4 ghz i 5 ghz mrezu. 2.4 ima bolji domet mreze ali je sporija, dok 5 ghz ima slabiji domet ali je brza. Brzina wifi mreze koju deklarisu nema limita koju da ganjate. sto brze to bolje. Ako ikako naletite na router koji ima usb sa mogucnosti share-inga to je super. Mozete prikljucivanjem externog usb hard diska dobiti neku vrstu NAS uredjaja.
Kad ste to sve nabavili gledajte da su svi mrezni kablovi kvalitetni CAT 5 ili 6.
Kad se to sve pospoji ide fine tuning. Na telefonu instalirajte neki wifi analizer i sa istim nadjite neki kanal na kojem nema wifi mreza ili ih ima najmanje i najslabije su kod vas, pa postavite taj za svoju wifi mrezu.
Sirina kanala neka bude sto manja jer tako cete dobiti veci domet iste. Nemojte nista ostavljati na "auto".
SAm router gledajte da postavite nekako u sredini svog stana ili kuce jer tako obezbjedjujete max rasprostiranje signala. Izbjegavajte coskove jer su tu najcesce armirani betonski stubovi koji bas lose uticu na wifi. Ukoliko cete signal koji ide LAN kablovima djeliti na vise racunara ili uredjaja nekim switch-om, i on vam mora biti gigabitni jer inace cete svoju brzinu net-a na tom mjestu scepati za vrat.
Najvaznija stvar na kraju. Vas mobitel, laptop, racunar ili bilo koji drugi uredjaj kojim se spajate na net, mora imati gigabitnu mreznu karticu(ako se spajate kablom) ili gigabitnu mogucnost spajanja na wifi sa mogucnoscu spajanja i na 5 ghz mrezu.
Eto. Uz malo truda mozete dobiti odlicne rezultate AKO VAM OD TELEMACH-a DOLAZI DOBAR SIGNAL.
Nadam se da ce vam ovo koristiti.
Post Reply